Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-12-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Kυπριανού - Σύνοδος Κορυφής

  • [01] (Κ) Κυπριανού - Σύνοδος Κορυφής

    Λευκωσία,Κύπρος,14/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Είναι η αποφασιστική στάση που τήρησε η Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο Λουξεμβούργο που οδήγησε στη λήψη της απόφασης για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Σε σχόλιό του για τα αποτελέσματα της Συνόδου, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η απόφαση στο Λουξεμβούργο ήταν ένα θετικό βήμα", αλλά επεσήμανε ότι "αυτό δεν σημαίνει ότι δικαιολογούνται τυμπανοκρουσίες και θριαμβολογίες, γιατί, για να είμαστε αντικειμενικοί, αυτή η απόφαση αναμένετο εν πάση περιπτώσει".

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι "δεν αναμένονταν δυσκολίες στο βαθμό που υπήρξαν και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει πολύ σοβαρά".

    "Είναι ξεκάθαρο", είπε, "ότι υπήρξαν τέτοιες δυσκολίες, που αν δεν ήταν αποφασιστική η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη προσωπικά, στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν θα υπήρχε απόφαση" κι επομένως "είναι η αποφασιστική στάση της Ελλάδας που υποχρέωσε όλους να λάβουν αυτή την απόφαση".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι "δεν αρκεί να ληφθεί απόφαση για την έναρξη των συνομιλιών" και συμπλήρωσε χακτηριστικά ότι δεν πρέπει να νομίζουμε ότι "ο δρόμος είναι στρωμένος με ροδοπέταλλα".

    Επεσήμανε, ακολούθως, ότι "θα υπάρξουν πολλές δυσκολίες, θα πάρει αρκετό καιρό - πολύ περισσότερο, κατά τη γνώμη μου, απ' ότι υπολογίζεται - και χρειάζεται πολύ σκληρή δουλειά".

    Βεβαίως, συνέχισε, "δεν μπορεί κανείς να προεξοφλήσει ακόμα τί θα γίνει, ούτε σ' αυτή τη φάση, αν δεν δούμε ποιά τελικά θα είναι η στάση των ΗΠΑ, οι οποίες δεν ανήκουν μεν στην Ευρώπη, αλλά - όπως γνωρίζουμε όλοι - εξακολουθούν, καλά ή κακά, δεν το εξετάζω, να επηρεάζουν τα πράγματα".

    Επομένως, τόνισε, "ενώ μεν για το κείμενο της απόφασης επιφυλάσσομαι, διότι δεν το έχω μελετήσει, ειδικότερα όσον αφορά τη συμμετοχή των Τ/Κ, χρειάζεται μελέτη και κάποιες ερμηνείες. Εκείνο που επιβάλλεται, κατά την άποψή μου, είναι προβληματισμός και στην Κύπρο και στην Αθήνα, μαζί Αθήνα και Λευκωσία, για να δούμε πώς πρέπει να γίνει ο χειρισμός περαιτέρω του όλου θέματος".

    Ακολούθως, ο κ. Κυπριανού εξήρε "τη στάση του Λουξεμβούργου, τη στάση του Πρωθυπουργού της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και του Υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ, οι οποίοι πράγματι τήρησαν την υπόσχεσή τους, τη στάση της Γερμανίας, και άλλους που στάθηκαν πολύ σωστά".

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι "πρέπει να εκφράσουμε όλοι τη λύπη μας για τη στάση ιδιαίτερα της Γαλλίας, αλλά και της Πορτογαλίας και της Ολλανδίας, και κάπως της Ιταλίας".

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι "όταν είμασταν προς το τέλος της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία τελωνειακής ένωσης της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση το 1987, είχα πάει ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο Παρίσι για να ζητήσω τη βοήθεια τότε του Μιτεράν, ως Προέδρου, και του Σιράκ, ως Πρωθυπουργού, για να ξεπεράσουμε κάποια εμπόδια που υπήρχαν".

    Είπε, ακολούθως, ότι "και οι δύο ήταν πολύ θετικοί, ιδιαίτερα ο Σιράκ είπε τα εξής: Εχουμε πολλές υποχρεώσεις έναντι της Κύπρου. Ως Ευρώπη δεν έχουμε εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις μας, πρέπει να υπάρξει σωστή λύση στο κυπριακό πρόβλημα, πρέπει να φέρουμε στην Ευρώπη την Κύπρο και πρέπει να τερματιστεί η κατοχή".

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την ευχή ότι "θα μπορέσουμε σταδιακά, με πολλή προσπάθεια, όλοι μας, να συμβάλουμε σε μιαν πορεία, η οποία πραγματικά θα ανοίξει το δρόμο και προς την Ευρώπη και προς τη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού διευκρίνισε ότι δεν επιρρίπτει ευθύνες σε κανένα και ότι είναι έτσι που βλέπει αντικειμενικά την πραγματικότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 14 December 1997 - 18:46:10 UTC