Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 25 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-12-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σημίτης - Σιράκ - Σύνοδος ΕΕ
  • [02] Κασουλίδης για Σιράκ
  • [03] Δηλώσεις Μπλερ - Κυπριακό - ΕΕ
  • [04] Ζακ Πόος - Κύπρος - ΕΕ
  • [05] Αποφάσεις ΕΣ - Γιούνκερ - Σαντέρ - Πόος

  • [01] (Κ) Σημίτης - Σιράκ - Σύνοδος ΕΕ

    Λουξεμβούργο,Λουξεμβούργο,13/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Αιμιλίας Χριστοφή)

    Εντονη συζήτηση έγινε μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, και του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, όταν ο τελευταίος προσπάθησε να συνδέσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη λύση του Κυπριακού.

    Η στάση του κ. Σιράκ χαρακτηρίστηκε "απαράδεκτη" στο θέμα της Κύπρου, αφού έθετε ουσιαστικά το θέμα της συμμετοχής αλλά και την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού πρώτα και μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Οπως δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου ο κ. Σημίτης, τη στιγμή που συζητείτο το άρθρο 29 των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - που αναφέρεται στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, ο κ. Σιράκ "ζήτησε όπως η διαπραγμάτευση θα πρέπει να ξεκινήσει μονάχα αφού διασφαλιστεί ότι θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Τ/κ κοινότητας στη διαπραγματευτική ομάδα".

    Οταν του εξήγησε το θέμα ο κ. Σημίτης, ο κ. Σιράκ "έθεσε ευρύτερα", όπως είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, "το πρόβλημα της επίλυσης του Κυπριακού και είπε ότι δεν μπορεί να καταλήξει αυτή η διαπραγμάτευση, αν δεν λυθεί το πολιτικό πρόβλημα. Στο τέλος, έθεσε μια γενική επιφύλαξη για το θέμα της Κύπρου".

    Η Ελλάδα απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) είχε πάρει την απόφαση για διαπραγμάτευση με την Κύπρο το 1995 και η κατάσταση ήταν γνωστή.

    Ο κ. Σημίτης είπε ότι δεν είναι νοητό να υπάρχει βέτο. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στις αποφάσεις του ΟΗΕ, ότι υπάρχει ένα κυπριακό κράτος με εκπροσώπηση από την κυπριακή κυβέρνηση και ότι "με την κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να γίνονται οι διαπραγματεύσεις".

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός προειδοποίησε τον κ. Σιράκ ότι αν επέμενε στην επιφύλαξή του, τότε "κι εμείς θα έχουμε μιαν επιφύλαξη για το σύνολο της διεύρυνσης".

    Εξελίχθηκε μια αρκετά έντονη συζήτηση, όπου ο κ. Σιράκ επέδειξε διάθεση να διακινδυνεύσει την επιτυχία της Συνόδου Κορυφής για να πετύχει αυτό που επεδίωκε, είπε.

    Η ελληνική πλευρά επέμενε, συνέχισε ο κ. Σημίτης, και "κάναμε τη θέση μας αποδεκτή από το Συμβούλιο ... γιατί δέκτηκαν τη γενικότερη άποψή μας, ότι επιδίωξη πρέπει να είναι να δημιουργηθεί μια Κοινότητα όπου ισχύουν κανόνες Δικαίου και μια Κοινότητα που υπερβαίνει τα προβλήματα και δεν τα διαιωνίζει".

    Μετά από έκκληση του Πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι μπορεί να τιναχθεί η Διάσκεψη στον αέρα, κατέληξαν στη διατύπωση ότι:

    "Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητεί όπως η βούληση της κυπριακής κυβέρνησης, να περιληφθούν εκπρόσωποι της Τ/κ κοινότητας στην αντιπροσωπεία που θα διεξάγει τις διαπραγματεύσεις προσχώρησης, έχει αποτέλεσμα".

    Εξάλλου, με στόχο να υπάρξει αποτέλεσμα στο θέμα αυτό, η προεδρία της ΕΕ και η Κομισιόν θα διεξάγουν επαφές.

    Σημειώνεται ότι παρενέβη ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, δηλώνοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να διεξάγονται παράλληλα με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [02] Κασουλίδης για Σιράκ

    Λουξεμβούργο,Λουξεμβούργο,13/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Αιμιλίας Χριστοφή)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης τόνισε ότι η διαφορά που προέκυψε μεταξύ του Πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, και του Προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, αναφορικά με τη σύνδεση της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τη λύση του Κυπριακού, "δεν πρόκειται για διαξιφισμό".

    Οπως είπε ο κ. Κασουλίδης, "ο κ. Σιράκ ήγειρε πράγματι θέμα Κυπριακού και κατά πόσο αυτό επιτρέπει την ένταξη της Κύπρου".

    "Εκείνο που έχει σημασία", επεσήμανε ο ΥΠΕΞ, "είναι το τελικό αποτέλεσμα. Εχω πάρει το λόγο στη συνάντηση των Υπουργών, όταν την είχε πάρει και ο Πρόεδρος, κι έχουμε καταστήσει σαφή τη θέση μας".

    Είπε, ακόμη, ότι "εκείνο στο οποίο έχουν τελικά καταλήξει είναι στην πρόσκληση να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη συμμετοχή των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

    Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε πως "εμείς πράγματι έχουμε αποδείξει ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Δηλώσεις Μπλερ - Κυπριακό - ΕΕ

    Λουξεμβούργο,Λουξεμβούργο,13/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Αιμιλίας Χριστοφή)

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ διαβεβαίωσε ότι η λύση του Κυπριακού δεν αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Ο κ. Μπλερ απαντούσε σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, εάν συμμερίζεται την άποψη του Προέδρου της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ, ότι θα πρέπει να προηγηθεί της ένταξης η λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Μπλερ είπε ότι "δεν υπάρχει καμία προϋπόθεση" και σημείωσε πως αυτό που πιστεύουν όλες οι χώρες είναι ότι "θα είναι πιο εύκολο να υπάρξει η διαδικασία ένταξης, εάν υπάρξει λύση στο Κυπριακό".

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ πώς η βρετανική προεδρία της ΕΕ θα προωθήσει λύση του Κυπριακού, ο κ. Μπλερ είπε ότι "σίγουρα θα διαδραματίσουμε οποιοδήποτε ρόλο μπορούμε ως προεδρία, τόσο για να προωθήσουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αλλά και για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να επιφέρουμε καλή λύση στην Κύπρο".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα ότι θα συμβεί αυτό και τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα, η Τουρκία και οι δύο κοινότητες στην Κύπρο να εργαστούν για να επιτευχθεί αυτό.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν η Τουρκία είναι ή όχι μέσα στην ΕΕ και αν υπάρχουν προϋποθέσεις για να μπει, ο κ. Μπλερ είπε ότι "τα κριτήρια που εφαρμόσαμε όσον αφορά την Τουρκία, είναι τα ίδια που εφαρμόσαμε σε σχέση με άλλες χώρες".

    Ο κ. Μπλερ πρόσθεσε ότι "όλοι οι '15' υποστήριξαν την ανάπτυξη στενών σχέσεων μεταξύ της Ευρώπης και της Τουρκίας. Αναγνωρίζουμε ότι η Τουρκία είναι μεγάλη δύναμη και είναι σημαντικό για το μέλλον της Ευρώπης και για το μέλλον της Τουρκίας να έρθουμε πιο κοντά".

    Τέλος, ο Βρετανός Πρωθυπουργός ότι επιθυμία είναι να καταστεί η Τουρκία μέλος της ΕΕ, αλλά σημείωσε πως για να γίνει αυτό "χρειάζεται κάποια δουλειά".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Ζακ Πόος - Κύπρος - ΕΕ

    Λουξεμβούργο,Λουμεμβούργο,13/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Αιμιλίας Χριστοφή)

    Η Κύπρος έχει μιαν πραγματική προοπτική να καταστεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), σύμφωνα με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζακ Πόος.

    Μιλώντας σε Κύπριους δημοσιογράφους, ο κ. Πόος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, οι οποίοι ήταν παρόντες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ήταν "πολύ ευτυχείς με τη λύση που αποφασίστηκε σήμερα, ότι η Κύπρος είναι μεταξύ των έξι χωρών με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση θα αρχίσει διαπραγματεύσεις τον Απρίλιο".

    Η Κύπρος, πρόσθεσε ο κ. Πόος, "έχει μιαν πραγματική προοπτική να καταστεί μέλος της ΕΕ".

    Εξάλλου, ο κ. Πόος εξέφρασε τη θέση ότι ολόκληρο το νησί θα πρέπει να ενταχθεί στην ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Αποφάσεις ΕΣ - Γιούνκερ - Σαντέρ - Πόος

    Λουξεμβούργο,Λουξεμβούργο,13/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Αιμιλίας Χριστοφή)

    "Μνημειώδεις" και "ιστορικές" χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός του Λουμεμβούργου και Προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αφού αποφασίστηκε η διεύρυνση της Ενωσης.

    Οπως είναι γνωστό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Λουξεμβούργου υιοθέτησε τα συμπεράσματα της προεδρίας για έναρξη της διαδικασίας διεύρυνσης της ΕΕ με 11 χώρες.

    Η Κύπρος και πέντε χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης θα έχουν μιαν ενισχυμένη προενταξιακή στρατηγική, ενώ, για το θέμα της Τουρκίας, το Συμβούλιο καθόρισε μιαν στρατηγική για να προετοιμαστεί η Τουρκία για προσχώρηση, με την προσέγγισή της στην ΕΕ σε όλους τους τομείς.

    Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα του διήμερου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζακ Πόος, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και τον Επίτροπο για Εξωτερικές Σχέσεις της ΕΕ Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι το κύριο μήνυμα της Διάσκεψης είναι "η ελπίδα και η ειρήνη".

    Αποφασίστηκε, είπε, μια διαδικασία εξελικτική και περιεκτική και η "προσφορά αυτή", όπως είπε, αφορά όλες τις χώρες.

    Ο κ. Γιούνκερ είπε ότι "και οι 11 φεύγουν από το Λουξεμβούργο με το αίσθημα ότι δεν τους απέρριψε η Ευρώπη".

    Σε δήλωσή του, ο κ. Σαντέρ είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που ολοκληρώθηκε αποτέλεσε "μεγάλη πρόκληση" και άνοιξε το δρόμο για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων.

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο κ. Σαντέρ είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έκανε μια σοβαρή προσφορά στην Αγκυρα και αναμένει μιαν εποικοδομητική απάντηση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πόος είπε ότι η νίκη ανήκει σε όλους και ότι δεν έγινε καμία διάκριση, εναντίον οποιασδήποτε χώρας. Προέτρεψε, ωστόσο, την Τουρκία να αποδεχθεί τα κριτήρια που αφορούν όλες τις χώρες. Για το λόγο αυτό, θα σταλεί επιστολή στην Τουρκία για να εξετάσει την απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο.

    Τούρκοι δημοσιογράφοι προσπάθησαν να μονοπωλήσουν τη διάσκεψη Τύπου, ρωτώντας επίμονα τον κ. Γιούνκερ γιατί αποκλείστηκε η Τουρκία από τις 11 χώρες. Ο κ. Γιούνκερ απάντησε έντονα, τονίζοντας ότι "το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν ήταν για την Τουρκία".

    Μιλώντας σε έντονο ύφος, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι αν και η Τουρκία είναι περήφανο κράτος και σημαντικό, θα είναι αμοιβαίο το συμφέρον να εξευρεθεί ένα πλαίσιο που να σέβεται τους κανόνες και τις κοινές αρχές.

    Τόνισε, επίσης, ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν ήταν εναντίον της Τουρκίας, αλλά η Τουρκία θα πρέπει να απαντήσει στην πρόκληση.

    Την ίδια θέση υποστήριξε και ο κ. Πόος, λέγοντας ότι αν και δεν υπάρχουν ειδικοί όροι για την Τουρκία, εντούτοις η χώρα αυτή θα πρέπει να προσυπογράψει τις αρχές της Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, τις οποίες προσυπογράφουν και τα άλλα μέλη της Διάσκεψης.

    Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι η ΕΕ δεν είναι "χριστιανική λέσχη, αλλά απαιτητική".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 13 December 1997 - 21:49:11 UTC