Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-12-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΣΑΕ - Ελληνας Υπουργός Αμυνας
  • [02] Νεκρή ζώνη - Δένεια - Πυροβολισμοί
  • [03] ΣΑΕ - Αντριου Αθενς - Αμερικανική πρωτοβουλία
  • [04] Λυσσαρίδης - ομιλία
  • [05] Χριστόφιας - Ελλάδα

  • [01] ΣΑΕ - Ελληνας Υπουργός Αμυνας

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,07/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Τη διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα θα συνεχίζει τον αμυντικό της εξοπλισμό για υπεράσπιση των οποιωνδήποτε απειλών εναντίον της έδωσε χθες ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Μιλώντας στη θεματική "Ελληνική εξωτερική πολιτική και άμυνα", που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Α' Τακτικής Συνέλευσης του Συμοβυλίου Απόδημου Ελληνισμού, ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι το ΣΑΕ ήταν "στρατηγική σκέψη" του Ανδρέα Παπανδρέου, τονίζοντας ότι τώρα πρέπει να εργαστούν όλοι για να πετύχει αποτελέσματα.

    Στην ομιλία του, ο κ. Τσοχατζόπουλος επεσήμανε ότι "η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται σε μιαν ιδιαίτερα προνομιακή εποχή εξέλιξης" και ότι "συμμετέχει στο εύρος των παγκόσμιων αλλαγών".

    Είπε, ακόμη, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει "νέες προκλήσεις" και υπογράμμισε ότι για να υπάρξει "ευημερία, ανάπτυξη και πρόοδος, χρειάζεται ειρήνη".

    Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο απόδημος ελληνισμός στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας και υπενθύμισε την "απειλή που προέρχεται από την στάση της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να διεκδικήσει πλεονεκτήματα εις βάρος της Ελλάδας".

    Η Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Τσοχατζόπουλος, προχωρεί στην ενίσχυση της άμυνάς της για αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής, διαβεβαιώνοντας ότι "υλοποιούμε με συνέπεια τα τελευτάια χρόνια αυτή την αμυντική στρατηγική, η οποία θα δώσει το αίσθημα σιγουριάς, το αίσθημα αισιοδοξίας, που χρειάζεται ο ελληνικός λαός για να πετύχει στις προσπάθειές του".

    Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου τόνισε τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η δυναμική της συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Είπε, ακόμη, ότι οι διαπραγματεύσεις ένταξης πρέπει να αρχίσουν με τις έντεκα υποψήφιες χώρες και υπογράμμισε ότι έχει "ιδιαίτερη σημασία" να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, όπως έχει προγραμματιστεί.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι "απαράδεκτο να υπάρχει ακόμα αυτή η κατοχή" της Κύπρου και "μάλιστα από μια χώρα που θέλει να γίνει μέλος της Ευρωπαικής Ενωσης.

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι είναι "απαράδεκτο κάποιοι να λένει ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου πριν από την ένταξη", επισημαίνονοτας ότι μ' αυτόν τον τρόπο "δίδεται βέτο στην Τουρκία".

    "Για να αλλάξει στάση η Τουρκία", είπε, "πρέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση να φανεί ακάθεκτη" στο θέμα της ένταξης της Κύπρου, "είτε λυθεί το πρόβλημα είτε όχι".

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο κ. Παπανδρέου τόνισε τη σημασία που έχει η πληροφορική στη σύγχρονη ζωή, λέγοντας ότι είναι "πολύ βασικό να την αξιοποιήσουμε".

    Ανέφερε, μάλιστα, ότι η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, η οποία υπάγεται στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, έχει δημιουργήσει κόμβο πληροφορικής.

    Στη θεματική μίλησαν, επίσης ο Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Παναγιώτης Ζγουρίδης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Συντονιστικής Προσπάθειας Ανδρέας Μανάτος και ο δημοσιογράφος Αλέξης Παπαχελάς.

    (ΚΥΠΕ/ΡΓ/ΜΧ)

    [02] Νεκρή ζώνη - Δένεια - Πυροβολισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,07/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πυροβολισμούς εναντίον τους δέχθηκαν χθες βράδυ γεωργοί από Τούρκους ένστολους στρατιώτες, την ώρα που όργωναν τα χωράφια τους στη νεκρή ζώνη στην περιοχή Δένειας.

    Οι πυροβολισμοί ρίφθηκαν χθες το απόγευμα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας, εναντίον του Ανδρέα Ανδρέου, ενώ το ΡΙΚ αναφέρεται και σε δεύτερο πρόσωπο, τον Σαββάκη Χριστοφή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, τέσσερις Τούρκοι στρατιώτες μπήκαν στη νεκρή ζώνη, ενώ άλλοι δέκα παρακολουθούσαν από τα κατεχόμενα. Ενας από αυτούς άρχισε να πυροβολεί προς τη κατεύθυνση του Ανδρέα Ανδρέου, ο οποίος οδηγούσε γεωργικό ελκυστήρα.

    Οι δύο γεωργοί έφυγαν από την περιοχή και κατάγγειλαν τις τουρκικές προκλήσεις στην Αστυνομία, η οποία ειδοποίησε την Ειρηνευτική Δύναμη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [03] ΣΑΕ - Αντριου Αθενς - Αμερικανική πρωτοβουλία

    Θεσσαλονίκη,Ελλάδα,07/12/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Ρεβέκκας Γρηγοριάδου)

    Αμέσως μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) θα δραστηριοποιηθεί προς την κατεύθυνση της αμερικανικής διπλωματίας ώστε να δοθεί ώθηση στην πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την επίλυση του Κυπριακού.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Αντριου Αθενς, μιλώντας σε δημοσογραφική διάσκεψη ύστερα από τη λήξη της Α' Τακτικής Συνέλευσης του ΣΑΕ, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κ. Αθενς είπε ότι "όλος ο ελληνισμός περιμένει μια σωστή λύση" του Κυπριακού και ανέφερε ότι "την επομένη των εκλογών θα δούμε τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, για να δούμε τί σχέδια έχει".

    Αναφερόμενος στη Συνέλευση του ΣΑΕ, ο κ. Αθενς είπε ότι "ο παγκόσμιος ελληνισμός είναι τώρα πραγματικότητα", προσθέτοντας ότι διαπίστωσε "μεγαλύτερη ενότητα από την πρώτη φορά που είχαμε συναντηθεί το 1995".

    Τόνισε εξάλλου ότι, το θέμα της ενότητας είναι το πιο σπουδαίο. Μιλώντας στη διάσκεψη, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΣΑΕ Κώστας Παππάς, είπε ότι "τα αποτελέσματα μας ενθαρρύνουν να πιστεύουμε ότι τα επόμενα δύο χρόνια, θα σταθεροποιηθεί το ΣΑΕ ως οργάνωση υψίστης σημασίας".

    Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ - ΗΠΑ, Χρήστος Τομαράς είπε ότι "το ΣΑΕ είναι αναμφισβήτητα μια πραγματικότητα" και σημείωσε τη μεγάλη του δραστηριότητα στις ΗΠΑ.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Ασίας - Αφρικής, Στέφανος Ταμβάκης είπε ότι "τα επόμενα χρόνια πρέπει να σταθούμε στην ενότητα, στις χώρες όπου υπάρχουν προβλήματα, ώστε το ελληνικό στοιχείο να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο".

    Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Ευρώπης Αγαθάγγελος Ασλανίδης, είπε ότι η Α' Τακτική Συνέλευση του ΣΑΕ "πέτυχε πλήρως τους στόχους για τους οποίους είχε συγκληθεί", επισημαίνοντας ωστόσο, ότι πρέπει να γίνει συστηματική κι εντατική δουλειά στο χώρο της εκπαίδευσης.

    Ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Ωκεανίας, Κωνσταντίνος Δερβτζιάκιας είπε ότι "θέλουμε να ενδυναμώσουμε το περιφερειακό ΣΑΕ Αυστραλίας" και τόνισε ότι "το πιο καυτό θέμα στην Αυστραλία είναι το εκπαιδευτικό".

    Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού, Σταύρος Λαμπρινίδης είπε ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει βάλει ως βασική προτεραιότητα, "το ΣΑΕ να μπορέσει να παίξει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το ρόλο του ως συμβουλευτικό σώμα" της ελληνικής Κυβέρνησης.

    Πρέπει, συνέχισε, η ελληνική Κυβέρνηση να είναι "έτοιμη να εφαρμόσει υλοποιήσιμες προτάσεις που μας έρχονται από το ΣΑΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΚΚ/ΜΧ)

    [04] Λυσσαρίδης - ομιλία

    Λευκωσία,Κύπρος,07/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τις θέσεις του για επανατοποθέτηση του Κυπριακού ως θέματος τουρκικής επιδρομής, ενίσχυσης της άμυνας και αξιοποίησης των εμπλεκομένων συμφερόντων, επανέλαβε σήμερα σε ομιλία του ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Μιλώντας στο μνημόσυνο του Αντώνη Ανδρονίκου στην Παρεκκλησιά, ο οποίος απήχθη και δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από την ΕΟΚΑ Β' το Δεκέμβριο του 1973, ο κ. Λυσσαρίδης είπε, ότι "ο τόπος μας δοκιμάζεται ακόμα από τα κακουργήματα εκείνων που άνοιξαν την κερκόπορτα στον Τούρκο κατακτητή".

    "Δυστυχώς αντί οι ένοχοι να απολογηθούν, απαιτούν δικαίωση για τα εγκληματικά τους έργα", σημείωσε, τονίζοντας ότι "η ανατροπή ηθικών αξιών προκαλεί αγανάκτηση και παρεμποδίζει την σύμπνοια και την ενότητα που επιβάλλονται από τις κατοχικές συνθήκες και από τους σαφώς διαγραφόμενους περαιτέρω κινδύνους".

    Προειδοποιώντας ότι "αν συνεχίσουμε έτσι θα θέσουμε σε κίνδυνο την παρουσία του ελληνισμού στα κυπριακά χώματα", ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επεσήμανε παράλληλα ότι "υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια άλλη ελπιδοφόρα πορεία".

    "Θα πρέπει πρώτα να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό ως θέμα τουρκική επιδρομής. Να φέρουμε την Τουρκία και όχι τους Τουρκοκυπρίους, στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων", είπε, σημειώνοντας επίσης την ανάγκη για αξιοποίηση των εμπλεκομένων συμφερόντων στο Κυπριακό και την ενίσχυση της άμυνας και του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου με "λιγότερα λόγια και περισσότερα έργα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΚ)

    [05] Χριστόφιας - Ελλάδα

    Λευκωσία,Κύπρος,07/12/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια, αναχωρεί αύριο το πρωί για την Αθήνα, όπου θα έχει επαφές με πολιτικά κόμματα.

    Θα συναντηθεί με τον ΓΓ του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Σκανδαλίδη, την ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και τον Πρόεδρο του Συνασπισμού, Νίκο Κωνσταντόπουλο.

    Τη Δευτέρα το βράδυ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θα χαιρετίσει προεκλογική συγκέντρωση στην οποία κύριος ομιλητής θα είναι ο ανεξάρτητος υποψήφιος πρόεδρος Γιώργος Ιακώβου.

    Τον κ. Χριστόφια συνοδεύει ο βουλευτής και μέλος του Π.Γ και της Κ.Ε Νίκος Κατσουρίδης, ενώ με την αντιπροσωπεία θα ενωθεί στην Αθήνα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και μέλος του Π.Γ. Ανδρέας Χρίστου.

    Ο κ. Χρίστου θα βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα, με αντιπροσωπεία της κυπριακής Βουλής, για τη συνεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 7 December 1997 - 14:02:17 UTC