Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-11-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος - Πρέσβης Ισραήλ - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ
  • [02] Υπουργείο Εξωτερικών Βρετανίας - Δηλώσεις Χάνεϊ
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Αντιπροσωπεία Μόρφου - Βρετανία
  • [05] Διεύρυνση ΕΕ - Δημοσκόπηση - Κύπρος
  • [06] Ευρωβουλή - Κύπρος - Τουρκία
  • [07] Γερμανία - Αλλες τοιχογραφίες
  • [08] Βαν ντεν Μπρουκ - ΕΕ - Τουρκία
  • [09] Βουλή - Θέμα Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [10] Συνάντηση Σημίτη - Μπλερ
  • [11] Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου
  • [12] Κασουλίδης - Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου

  • [01] Πρόεδρος - Πρέσβης Ισραήλ - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρέσβης του Ισραήλ στη Λευκωσία, Σεμί Τζουρ, έγινε σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στον οποίο απηύθυνε πρόσκληση για να συμμετάσχει σε εορταστική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στην πρεσβευτική κατοικία στη Λευκωσία, με την ευκαιρία των 50χρονων της ίδρυσης του κράτους του Ισραήλ.

    Παρόμοιες εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλες τις χώρες όπου το Ισραήλ διατηρεί διπλωματικές αποστολές και στις οποίες θα προσκληθούν οι αρχηγοί των κρατών ή κυβερνήσεων στις οποίες είναι διαπιστευμένες.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο κ. Τζουρ είπε ότι η εκδήλωση αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 23 Δεκεμβρίου.

    Οπως ανέφερε, κατά τη συνάντηση, επιβεβαιώθηκαν για άλλη μια φορά οι στενοί δεσμοί μεταξύ των δύο κρατών ενώ συζητήθηκαν οικονομικά και άλλα θέματα.

    Ερωτηθείς εάν έχει ξεπεραστεί η ένταση που προκλήθηκε από τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ισραήλ - Τουρκίας, ο κ. Τζουρ δήλωσε ότι αυτή η υπόθεση ανήκει στο παρελθόν.

    "Είμαι σίγουρος ότι οι Κύπριοι έχουν πια καταλάβει ότι η συνεργασία αυτή δεν πρόκειται να βλάψει την Κύπρο με οποιοδήποτε τρόπο", δήλωσε ο Ισραηλινός Πρέσβης.

    Για το θέμα δόθηκαν εξηγήσεις και διαβεβαιώσεις στον Πρόεδρο, τον ΥΠΕΞ και σε όλα τα επίπεδα.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών Βρετανίας - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Λονδίνο,Βρετανία,27/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η βρετανική θέση για μη αναγνώριση του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου παραμένει αναλλοίωτη, δηλώνει το Φόρεϊν Οφις.

    Αυτό αναφέρει σημερινό ανακοινωθέν του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις στο "Φιλελεύθερο" του Βρετανού Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ότι οι Τούρκοι έποικοι που παντρεύτηκαν με Τ/Κ αποτελούν τώρα μέρος της Κύπρου.

    Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, ο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ κατέστησε σαφές προς την Ομάδα για την Κύπρο του Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου της Κοινοπολιτείας, σε συνάντησή τους στις 26 Νοεμβρίου, ότι "τίποτα στις παρατηρήσεις του, κατά τη συνέντευξή του στην Ε/κ εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", συνεπάγετο ή είχε πρόθεση να υπονοήσει μετατόπιση της πολιτικής της Βρετανίας, για μη αναγνώριση της (λεγόμενης) 'ΤΔΒΚ', η οποία παραμένει αναλλοίωτη", όπως τονίζεται.

    Ο Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ θα παραθέσει δείπνο απόψε στον ΥΠΕΞ της Κύπρου, Ιωάννη Κασουλίδη, στο οποίο θα παραστούν, από κυπριακής πλευράς, ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία, Βάνιας Μαρκίδης, και, από βρετανικής πλευράς, ο Ντέιβιντ Ρένταγουεϊ, Διευθυντής του Τμήματος Νοτιοευρωπαϊκών Υποθέσεων του Φόρεϊν Οφις.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.16 (+0.12)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   88.22 (+0.08)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     59.34 (-0.15)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 55.63 (+0.14)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  72.46 (-0.11)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                62.69 (+0.77)
        Εμπορικές Εταιρείες                     38.98 (+0.15)
        Αλλες Εταιρείες                         59.96 (+0.54)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 459978.624
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Αντιπροσωπεία Μόρφου - Βρετανία

    Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Δήμαρχος Μόρφου, Αντιγόνη Περικλέους - Παπαδοπούλου, και η αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου της κατεχόμενης κωμόπολης συνέχισαν χθες στο Λονδίνο τη σειρά επαφών τους με παράγοντες της παροικίας και με το διδυμοποιημένο Δήμο του Μπάρνετ.

    Αποκορύφωμα της διαφωτιστικής προσπάθειας, αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ήταν η χθεσινοβραδινή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο βρετανικό Κοινοβούλιο στην οποία παρευρέθηκαν 25 Βρετανοί Βουλευτές, ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στο Λονδίνο, Βάνιας Μαρκίδης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Χάρης Σοφοκλείδης και μεγάλος αριθμός Μορφιτών και οργανωμένων συνόλων προσφύγων της ομογένειας.

    Βρετανοί Βουλευτές όπως οι Αλαν Μιλ, Αντριου Ντισμόρ, Tόνι Ράϊτ, Toμ Κοξ και Εντι Ο' Χάρα, καθώς επίσης και οι κ.κ. Μαρκίδης και Σοφοκλείδης, καλωσόρισαν τη Δήμαρχο και την Αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου της Μόρφου και υποσχέθηκαν να αγωνιστούν με όλες τους τις δυνάμεις για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Η Δήμαρχος Μόρφου παρουσίασε τςι θέσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της Μόρφου, τονίζοντας με ιδιαίτερα έμφαση την ανθρωπιστική πτυχή του κυπριακού προβλήματος και το δράμα των προσφύγων, αγνοουμένων και εγκλωβισμένων μας, καθώς και τη σύληση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Αύριο Παρασκευή, η Δήμαρχος και η αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου Μόρφου θα παρευρίσκεται έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο, σε ένδειξη συμπαράστασης για τη διαμαρτυρία της παροικίας που διεξάγεται εδώ και αρκετούς μήνες, και θα διαμοιράζει διαφωτιστικό υλικό για τη Μόρφου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Διεύρυνση ΕΕ - Δημοσκόπηση - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Το 40% των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Κοινότητα, το 34% είναι αντίθετο, ενώ το 24% δεν έχει άποψη.

    Αυτό είναι το αποτέλεσμα δημοσκόπησης που έγινε την περασμένη Ανοιξη, στα 15 κράτη-μέλη, αναφορικά με τη διεύρυνση και τις προτιμήσεις των Ευρωπαίων πολιτών.

    Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στις Βρυξέλλες.

    Το προαναφερόμενο ποσοστό για την Κύπρο, την κατατάσσει στην τέταρτη θέση στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων πολιτών, μετά από την Ουγγαρία, την Πολωνία και την Τσεχία.

    Στην τελευταία θέση κατατάγηκε η Τουρκία, αφού το 45% των ερωτηθέντων είναι αντίθετο με την ένταξη της χώρας αυτής και μόνο το 32% υπέρ.

    Αναφορικά με την Κύπρο, η δημοσκόπηση δείχνει ότι σε 10 χώρες μέλη η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ της ένταξης, σε 4 χώρες μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Γαλλία η πλειοψηφία είναι αντίθετη, ενώ στην Αυστρία το αποτέλεσμα είναι μοιρασμένο.

    Ειδικότερα, τα ποσοστά των ερωτηθέντων σε κάθε χώρα που τάχθηκαν υπέρ ή κατά της ένταξης της Κύπρου είναι: Βέλγιο 32% υπέρ - 44% κατά, Γερμανία 27% υπέρ - 43% κατά, Ελλάδα 90% υπέρ - 5% κατά, Ισπανία 47% υπέρ - 20% κατά, Γαλλία 31% υπέρ - 48% κατά, Ιρλανδία 45% υπέρ - 20% κατά, Ιταλία 43% υπέρ - 34% κατά, Λουξεμβούργο 38% υπέρ - 41% κατά, Ολλανδία 47% υπέρ - 37% κατά, Αυστρία 35% υπέρ - 35% κατά, Πορτογαλία 34% υπέρ - 26% κατά, Φιλανδία 42% υπέρ - 38% κατά, Σουηδία 51% υπέρ - 19% κατά, Ηνωμένο Βασίλειο 49% υπέρ - 23% κατά.

    Σχετικά με την προοπτική ένταξης της Τουρκίας, σε 11 χώρες η απάντηση που προέκυψε ήταν αρνητική, με μεγαλύτερο ποσοστό στην Ελλάδα (80%), ενώ ακολουθούν σε αρνητικό ποσοστό το Βέλγιο (57%), το Λουξεμβούργο (57%), η Δανία (56%), η Γερμανία (54%), η Γαλλία (54%).

    Στη Γερμανία, μόνον ένα στα τέσσερα ερωτηθέντα άτομα υποστηρίζει την ένταξη της Τουρκίας.

    Σημειώνεται ότι ως πιο θερμοί υποστηρικτές της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίζονται οι Ελληνες πολίτες, δεδομένου ότι η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της ένταξης όλων των υποψηφίων χωρών, εκτός φυσικά της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΑΠ)

    [06] (Κ) Ευρωβουλή - Κύπρος - Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,27/11/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Το Κυπριακό, όσο παραμένει άλυτο, θα δημιουργεί προβλήματα στην εξέλιξη των σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) με την Τουρκία.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Γερμανός Ευρωβουλευτής Γιοχάνες Σβόποτα, ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής, καλώντας παράλληλα την Αγκυρα να σταματήσει να απειλεί για προσάρτηση του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.

    Η δήλωση του κ. Σβόποτα έχει σημαντική πολιτική σημασία, διότι ο Γερμανός Ευρωβουλευτής έχει αναλάβει να συντάξει έκθεση για την εξέλιξη των σχέσεων της Ενωσης με την Τουρκία, στη βάση της τελωνειακής ένωσης.

    Ειδικότερα, για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Κύπρο και απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Ολλανδού Ευρωβουλευτή Γιαν Βίλεμ Μπέρτενς, ο κ. Σβόποτα είπε ότι "η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη θέληση να συνεργαστεί".

    "Οσο το Κυπριακό παραμένει άλυτο", επεσήμανε, "θα αποτελεί εμπόδιο στην εξέλιξη των σχέσεων της Ενωσης με την Τουρκία. Η Τουρκία θα πρέπει, επίσης, να σταματήσει τις απειλές για προσάρτηση", υπέδειξε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής.

    Ο κ. Σβόμποτα ανέφερε, επίσης, ότι ο εμποροβιομηχανικός κόσμος της Τουρκίας βρίσκεται σε επαφή με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ζητώντας ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία, ενώ διαβεβαιώνει ότι ασκεί πιέσεις προς την κυβέρνηση της Αγκυρας για πρόοδο στο θέμα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Παρόλα αυτά, κατέληξε ο κ. Σβόποτα, η Ευρωβουλή θα πρέπει να παρακολουθεί στενά την κατάσταση στην Τουρκία, ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζει κατά πόσο σημειώνεται ή όχι πρόοδος.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [07] Γερμανία - Αλλες τοιχογραφίες

    Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η γερμανική Αστυνομία ανακάλυψε σήμερα σε ένα νέο διαμέρισμα άλλες τόσες τοιχογραφίες και παλιές εικόνες, που πιστεύεται ότι κλάπηκαν από τις εκκλησίες στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, τις οποίες και κατέσχε.

    Η επίτιμη Πρόξενος της Κύπρου στη Χάγη κι εξουσιοδοτημένη από την Εκκλησία της Κύπρου για το θέμα αυτό, Τασούλα Γεωργίου - Χατζηττοφή, έκανε διευθετήσεις ώστε ο Βυζαντινολόγος και πρώην Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Αθανάσιος Παπαγεωργίου, μεταβεί στη Γερμανία για να αναγνωρίσει τη γνησιότητα των έργων τέχνης.

    Μετά τη συλλογή των πληροφοριών και την αποπεράτωση των ανακρίσεων από τη γερμανική Αστυνομία, θα αποφασιστεί εάν θα γίνει ποινική δίωξη κατά του Αϊντίν Ντικμέν ή όχι στη Γερμανία.

    Στη συνέχεια, αναμένεται απόφαση σχετικά με την έκδοση του Ντικμέν στην Κύπρο, θέμα που αφορά τις Εισαγγελίες Γερμανίας και Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [08] Βαν ντεν Μπρουκ - ΕΕ - Τουρκία

    Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    "Θετικά σημάδια" από την Τουρκία, που θα οδηγήσουν στη βελτίωση των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), αναμένει ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος της Κοινότητας, Χανς βαν ντεν Μπρουκ.

    Σε ομιλία του σε διάσκεψη του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου (IPI) στις Βρυξέλλες, με θέμα "Η Ευρώπη του μέλλοντος", ο Ολλανδός Επίτροπος υπογράμμισε: "Σε επαφές που είχαμε, υπενθυμίσαμε στους Τούρκους συνομιλητές μας την ανάγκη να δώσει η Αγκυρα θετικά μηνύματα σε 3 τομείς: τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα και πρόοδο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

    Σύμφωνα με τον κ. Βαν ντεν Μπρουκ "τέτοια θετικά σημάδια, στους παραπάνω τομείς, θα δημιουργούσαν μιαν ευνοϊκή ατμόσφαιρα για την ανάπτυξη των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία".

    Στη συνέχεια, ο Κοινοτικός Επίτροπος άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι από τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης θα εξαρτηθούν και τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου (12 - 13 Δεκεμβρίου), σχετικά με την υποψηφιότητα ένταξης της Τουρκίας.

    Ειδικότερα, στο Λουξεμβούργο θα μπορούσαν να ληφθούν ευνοϊκές για την Τουρκία αποφάσεις, τόσο για την υποψηφιότητα ένταξης όσο και για την εμβάθυνση της τελωνειακής ένωσης, με την προϋπόθεση φυσικά ότι και η Αγκυρα θα ανταποκριθεί θετικά στους προαναφερόμενους τρεις τομείς που ζητούν οι Κοινοτικοί.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΑΠ)

    [09] Βουλή - Θέμα Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε το απόγευμα, προ ημερήσιας διάταξης, στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του θέματος που ενέγραψε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιαννάκης Μάτσης, σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Ειδικού Αντιπροσώπου της Βρετανίας στο Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, για τους έποικους.

    Μιλώντας πρώτος, ο εισηγητής του θέματος επανέλαβε ότι, με τη δήλωσή του, ο Σερ Ντέιβιντ θεωρεί τους έποικους "πολιτογραφηθέντες πολίτες" της ούτω καλούμενης "ΤΔΒΚ", χωρίς μάλιστα να καθορίζει αριθμό και την έκταση που καταλαμβάνουν, ανατρέποντας έτσι όλα τα δεδομένα στα οποία στηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε σε μεγάλο αριθμό κατεχομένων Ε/κ χωριών στις Επαρχίες Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας, που κατοικούνται μόνον από Τούρκους εποίκους.

    Μεταξύ άλλων, ανέφερε την Κατωκοπιά, την Αυλώνα, την Πεντάγια, την Αγία Τριάδα, τον Βαθύλακα, τους Στύλλους, τον Μαραθόβουνο και το Βασίλι.

    Επεσήμανε, ακόμη, ότι το κατοχικό καθεστώς εμφανίζει αυτούς τους έποικους ως Τ/Κ, οι οποίοι μετανάστευσαν στο εξωτερικό την περίοδο της Αγγλοκρατίας.

    Ο κ. Μάτσης αναφέρθηκε στις πρόνοιες της έκθεσης του Ισπανού βουλευτή Αλφόνς Κουκό, για τη δημογραφική αλλαγή που επιχειρείται στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη η Βουλή να συμπαρασταθεί στην κυβέρνηση για την αξιοποίησή της.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, τόνισε στην σε ομιλία του ότι η πρόσφατη δήλωση του Σερ Ντέιβιντ είναι πιο προχωρημένη από προηγούμενη θέση του, ότι το θέμα των εποίκων είναι ανθρωπιστικό, δηλώνοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν ήδη "πολιτογραφηθεί" ως Κύπριοι.

    Οταν συμφωνούσαμε για ομοσπονδία, είπε ο κ. Κυπριανού, ήταν υπό την προϋπόθεση ότι είχαμε να κάνουμε με τους Τ/Κ και όχι με τους Τούρκους έποικους.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι δεν έχουμε τίποτα εναντίον του Σερ Ντέιβιντ, αλλά θα πρέπει επίσημα να εξασφαλίσουμε ότι θα αποσυρθούν αυτές οι δηλώσεις, εάν αυτοί οι άνθρωποι θέλουν να συνεχίσουν να είναι μεσολαβητές.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ανέφερε ότι όσα είπε ο κ. Μάτσης είναι ορθά κι επίκαιρα. Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στο θέμα της κυριαρχίας, για το οποίο η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι δεν θα το συζητήσει, ενώ στα έγγραφα του Ειδικού Σύμβουλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, επιβεβαιώνεται ότι η κυριαρχία συζητείται, είπε.

    Αναφερόμενος στο θέμα των εποίκων, ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι δεν μπορεί να μιλά κανείς για τα ανθρώπινα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι δεν είναι ούτε οικονομικοί ούτε πολιτικοί πρόσφυγες.

    Ο εποικισμός της κατεχόμενης Κύπρου, συνέχισε, εντάσσεται στο πλαίσιο της καθορισμένης πολιτικής της Αγκυρας, με στόχους εξώφθαλμους.

    Σε μερικά χρόνια, πρόσθεσε, οι έποικοι θα είναι η πλειοψηφία στις κατεχόμενες περιοχές και στη συνέχεια θα μιλήσουν για αυτοδιάθεση της πλειοψηφίας.

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι οι συνέπειες της θέσης του Σερ Ντέιβιντ δεν περιορίζονται μόνο στην παραμονή των εποίκων.

    Εχουν και μιαν άλλη, όπως επεσήμανε, ανησυχητική προέκταση, η οποία σχετίζεται με την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Η αναγνώριση, σημείωσε ο κ. Χριστόφιας, δεν παρέχεται μόνο ρητά, αλλά πολλές φορές και σιωπηρά, μέσα από συγκεκριμένες θέσεις κι ενέργειες.

    Οι θέσεις του Σερ Ντέιβιντ, είπε, για Τ/κ "ιθαγένεια" των εποίκων και για συμμετοχή με τα κυβερνητικά τους σχήματα στις διαπραγματεύσεις ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, συνιστούν ένα ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των πρόσφατων ανησυχητικών δηλώσεων ξένων επισήμων.

    Εκείνο που επείγει, κατέληξε, είναι η άμεση και αποφασιστική αντίδραση, κάτι που δεν έγινε, όπως υποστήριξε, σε κυβερνητικό επίπεδο και το οποίο διαπιστώνουν ακόμη και βουλευτές του ΔΗΣΥ.

    Ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, υπογράμμισε στην ομιλία του ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο πως αμέσως μετά την εισβολή, η Αγκυρα προχώρησε στον εποικισμό των κατεχομένων.

    Διερωτήθηκε, όμως, εάν είναι τυχαίες οι δηλώσεις του Σερ Ντέιβιντ και αν υπάρχει ευθύνη της Ε/κ πλευράς για τις δηλώσεις αυτές.

    Ο κ. Βασιλείου υποστήριξε ότι έχει ευθύνη η δική μας πλευρά και είναι τα λάθη της που υποβοηθούν τέτοιες δηλώσεις, όπως αυτές του Σερ Ντέιβιντ.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε όαση τη σημερινή συζήτηση στην εικόνα που παρουσιάζει η πολιτική ζωή του τόπου την τελευταία περίοδο.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε κατ' αρχάς ότι υιοθετεί τα όσα ο κ. Μάτσης είπε προηγουμένως από το βήμα της Βουλής.

    Η δήλωση του Σερ Ντέιβιντ μας έχει αφυπνήσει, είπε, επισημαίνοντας και τις ενέργειες στις οποίες προέβη η κυβέρνηση μετά τις δηλώσεις του Βρετανού αξιωματούχου.

    Υπενθύμισε, ακόμη, ότι υπάρχει σωρεία ψηφισμάτων, τόσο επί της παρούσας κυβέρνησης όσο κι επί προηγούμενων, για την αποχώρηση των εποίκων από διάφορους οργανισμούς, όπως τον ΟΗΕ, την Κοινοπολιτεία και αλλού.

    Απαντώντας σε προηγούμενους ομιλητές και ιδιαίτερα στον κ. Βασιλείου, ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι ουδέποτε η τουρκική πλευρά αποδέχθηκε το Ψήφισμα 789, ενώ επέκρινε και το ΑΚΕΛ ότι εναντιώθηκε στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και στην αγορά των ρωσικών πυραύλων S-300.

    Αυτή η δήλωση του κ. Αναστασιάδη προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Χριστόφια.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [10] (Κ) Συνάντηση Σημίτη - Μπλερ

    Λονδίνο,Βρετανία,27/11/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Ελλάδα και Βρετανία συμφωνούν ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα πρέπει να αρχίσουν κανονικά, χωρίς η λύση του Κυπριακού να αποτελεί προϋποπόθεση της ένταξης.

    Αυτό δήλωσε, μετά από 90λεπτη συνάντηση που είχε το απόγευμα στο Λονδίνο, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, με τον Βρετανό ομόλογό του Τόνι Μπλέρ.

    Ο κ. Σημίτης, ο οποίος χαρακτήρισε τη συζήτηση "πολύ φιλική", είπε επίσης ότι οι δύο πλευρές συμφωνούν ακόμα στο γεγονός ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόσο από την άποψη της περαιτέρω διεύρυνσης όσον και της εξέλιξης προς τη νομισματική ένωση.

    Για το θέμα της διεύρυνσης, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι "η Ελλάδα δεν συμμερίζεται την ιδέα για συγκρότηση Ευρωπαϊκής Διάσκεψης".

    "Η άποψη της", είπε, "είναι ότι όλες οι υποψήφιες χώρες πρέπει να τύχουν ίσης μεταχείρισης και ότι συμμετοχή σε αυτή τη Διάσκεψη ή περαιτέρω ανάπτυξη σχέσεων με οποιαδήποτε χώρα προϋποθέτει αποδοχή εκ μέρους αυτής της χώρας των αρχών και των αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    "Αυτό το λέμε για οποιαδήποτε χώρα", τόνισε ο κ. Σημίτης, "όχι ειδικά για την Τουρκία".

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στα Βαλκάνια όσο και οι διμερείς σχέσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό, αναπτύσσονται πολύ καλά.

    Στη συνάντηση Σημίτη - Μπλερ παρευρισκόταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, μΘεόδωρος Πάγκαλος, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, και ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Λονδίνο, Βασίλης Ζαφειρόπουλος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΚ/ΑΠ)

    [11] (Κ) Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Την καταβολή αποζημίωσης στην Ελληνοκύπρια εκτοπισμένη, Τιτίνα Λοϊζίδου, εισηγήθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, Στέφαν Τρέχσελ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο πραγματοποίησε την τελική ακρόαση της υπόθεσης αυτής εναντίον της Τουρκίας.

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επεφύλαξε την απόφασή του για το θέμα της δίκαιης ικανοποίησης της κ. Λοϊζίδου, σε σχέση με την υπόθεση της συνεχιζόμενης καταπάτησης του δικαιώματός της να απολαμβάνει ειρηνικά την περιουσία της στα κατεχόμενα, από την Τουρκία.

    Η προσπάθεια της Τουρκίας να ξανανοίξει την υπόθεση, βάσει των πάγιων θέσεών της ότι δεν ευθύνεται για το τί συμβαίνει στα κατεχόμενα, έπεσε στο κενό, αφού, όπως λέχθηκε στο Δικαστήριο, το θέμα αυτό έληξε με την απόφαση της 18ης Δεκεμβρίου 1996, με την οποία το Δικαστήριο απεφάνθη ότι η Τουρκία ελέγχει τα κατεχόμενα.

    Ο δικηγόρος της κ. Λοϊζίδου, Αχιλλέας Δημητριάδης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ απόψε από το Στρασβούργο ότι η πελάτισσά του ζητά 621.900 λίρες αποζημίωση, επιπλέον ηθικής αποζημίωσης και εξόδων.

    Ο κ. Δημητριάδης παρουσίασε αναλυτικά τα επιχειρήματά του, για το ύψος των αποζημιώσεων που ζητά η πελάτισσά του, με βάση στοιχεία, όπως η αξία της γης της το 1974, και μια επιπλέον αύξηση της τάξης του 12% για κάθε χρόνο.

    Εξήγησε, ακόμα, ότι η απώλεια χρήσης από το 1990 μέχρι το 1997 (περίοδος για την οποία ζητούνται οι αποζημιώσεις) υπολογίζεται με το ενοίκιο εδάφους.

    Ο κ. Τρέχσελ, είπε ο δικηγόρος της Τιτίνας Λοϊζίδου, εισηγήθηκε την καταβολή 100.000 λιρών για απώλεια χρήσης της περιουσίας της στην Κερύνεια και 20.000 για ηθική βλάβη.

    Ο κ. Δημητριάδης εξήγησε ότι η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων πάντοτε εμφανίζεται στο Δικαστήριο ως φίλος του Δικαστηρίου και εκφράζει την άποψή της.

    Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό κατά τη σημερινή ακρόαση, με επιστολή της τον Ιούνιο, η Τουρκία ζήτησε αναβολή της διαδικασίας εκδίκασης της υπόθεσης της κ. Λοϊζίδου sine die (χωρίς ημερομηνία), που εξυπακούει αναβολή μέχρι την επίλυση του Κυπριακού. Το αίτημα της Τουρκίας απερρίφθη.

    Εξάλλου, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη απαντήσει σε επιστολή του κ. Δημητριάδη, με ημερομηνία 20 Ιανουαρίου 1997, με την οποία ζητείται η θέση της σε σχέση με τη θεραπεία που εφαρμόζεται για την αιτήτρια (δηλαδή την κ. Λοϊζίδου).

    Η κ. Λοϊζίδου δήλωσε απόψε στο ΚΥΠΕ, από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται, ότι είναι "πολύ ικανοποιημένη" για το γεγονός ότι η ακρόαση πραγματοποιήθηκε, αφού η Τουρκία έκανε διαβήματα να αναβάλει την υπόθεση.

    "Η ακρόαση ήταν ενδιαφέρουσα και ελπίζω ότι εάν το Δικαστήριο αποφασίσει πως η Τουρκία πρέπει να καταβάλει αποζημίωση, θα υπάρξει πρακτική εφαρμογή της απόφασης," είπε στο ΚΥΠΕ.

    Αυτό, σημείωσε η κ. Λοϊζίδου, αποδεικνύει ακόμη περισσότερο ότι καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, όχι μόνον τα δικά μου αλλά και όλων των Κυπρίων προσφύγων.

    Ελπίζω ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, συμπλήρωσε. Κατά τη σημερινή, τελική ακρόαση, τα τέσσερα ενδιαφερόμενα μέρη (η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο δικηγόρος της κ. Λοϊζίδου, η κυπριακή κυβέρνηση και η Τουρκία) παρέθεσαν τα επιχειρήματά τους.

    Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησαν ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο καθηγητής Μ. Σιόν.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [12] (Κ) Κασουλίδης - Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, τόνισε ότι ήδη η πολιτική μας έχει ουσιαστικά βελτιώσει διεθνώς τη θέση μας και έχει αφήσει εκτεθειμένη την τουρκική πλευρά.

    Ταυτόχρονα, όπως είπε ακόμη, το Κυπριακό έχει αναβαθμιστεί στο ψηλότερο επίπεδο του διεθνούς ενδιαφέροντος, η κορύφωση του οποίου αναμένεται μετά τις προεδρικές εκλογές.

    Ο κ. Κασουλίδης μιλούσε χθες βράδυ στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που διοργανώθηκε στο Ελληνικό Κέντρο του Λονδίνου και στο οποίο παρουσίασε το βιβλίο της Ερμας Χριστοφίδη με τίτλο "Τα ανοικτά χαρτιά της παροικίας και τα δικά μου".

    Οπως τόνισε ο ΥΠΕΞ, "έχουμε όλο αυτά τα χρόνια δημιουργήσει τέτοιες συγκυρίες, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση, με τις καλύτερες για την πλευρά μας προοπτικές".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 27 November 1997 - 18:46:47 UTC