Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Λευκός Οίκος - συνάντηση επιχειρηματιών
  • [02] Κόρντοβεζ - Ευρώπη - συνομιλίες
  • [03] Δηλώσεις Ατκίν - Αντιδράσεις
  • [04] ΑΚΕΛ - Πολυτεχνείο
  • [05] Πορεία Επιστροφής
  • [06] Ασκήσεις Βρετανών στον Ακάμα - Αντιδράσεις
  • [07] Φοιτητικές Οργανώσεις - Πολυτεχνείο
  • [08] Αντικατοχική εκδήλωση - Ψήφισμα
  • [09] Σύλληψη δύο διαδηλωτών
  • [10] Μια χαρακιά...
  • [11] ΔΗΣΥ - Πολυτεχνείο
  • [12] Αντικατοχικές εκδηλώσεις - Ομογένεια Βρετανίας
  • [13] Συνάντηση επιχειρηματιών - απολογισμός - Χόλμπρουκ

  • [01] (Κ) Λευκός Οίκος - συνάντηση επιχειρηματιών

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,15/11/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ως ευκαιρία για τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ να φέρει σε επαφή ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το μέλλον της οικονομίας της Κύπρου χαρακτήρισε τη συνάντηση επιχειρηματιών από την περιοχή ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Μάικ Μακάρι.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μακάρι είπε ότι "αυτή η συνάντηση ήταν μια ευκαιρία για τον κ. Χόλμπρουκ να φέρει κοντά ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το οικονομικό μέλλον της Κύπρου, το οποίο μπορεί να αποτελέσει στοιχείο για την τελική επίλυση μιας διαφοράς, στην οποία αφιερώσαμε αρκετά μεγάλη διπλωματική προσπάθεια, κατά τη διάρκεια του περασμένου χρόνου".

    Ο κ. Μακάρι ρωτήθηκε και για την αναχώρηση του Νίκολας Μπερνς για την Ελλάδα, όπου θα είναι ο νέος Πρέσβης των ΗΠΑ και είπε ότι "είμαστε πολύ ευτυχείς που κάποιος ο οποίος είναι τόσο διακεκριμένος και τόσο γνώστης του γενικού σκοπού της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής θα βρίσκεται σε μια θέση που θα μπορεί να προωθήσει τους στόχους μας, όπως εκπροσωπούμε τους στόχους μας στην ελληνική Κυβέρνηση".

    Τον χαρακτήρισε, άτομο που "έχει αποδείξει την αξιοπιστία του στη διάρκεια του χρόνου κι έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητά του γι'αυτό και χαίρει της μεγάλης εκτίμησης του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Κόρντοβεζ - Ευρώπη - συνομιλίες

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,15/11/1997 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Ντέλιχας)

    Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ φθάνει στην Κύπρο την Τρίτη για τριήμερη επίσκεψη, κατά την οποία θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Κόρντοβεζ θα ταξιδεύσει στην Αθήνα και θα έχει συναντήσεις το Σαββατοκυρίακο με τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη και τον Υπουργό Εξωτερικών Θεόδωρο Πάγκαλο, προτού μεταβεί στην Αγκυρα τη Δευτέρα, όπου θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Μεσούτ Γιλμάζ.

    Την Τετάρτη, ο κ. Κόρντοβεζ θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, όπου θα συναντηθεί με τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Απ' εκεί θα μεταβεί στο Παρίσι, όπου θα έχει επαφές με όλους τους διάφορους ειδικούς αντιπροσώπους για το Κυπριακό, που έχουν διοριστεί από αριθμό χωρών.

    Σύμφωνα με πηγές των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Κόρντοβεζ θα παρακαθήσει σε δείπνο με τον Πρόεδρο Κληρίδη την Τετάρτη και θα συναντηθεί με Ε/Κ πολιτικούς αρχηγούς και την Πέμπτη με τον Ντενκτάς.

    Ο κ. Κόρντοβεζ θα συναντηθεί ξεχωριστά με τους δύο ηγέτες και δεν θα διεξαχθούν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

    Ο σκοπός της επίσκεψής του, τουλάχιστον όσον αφορά την παραμονή του στην Κύπρο, σύμφωνα με τις πηγές, ήταν για να μελετήσει "την πιθανή φύση και το χρόνο των μελλοντικών βημάτων".

    Διπλωμάτες προσκείμενοι στο Κυπριακό, όμως, είδαν την επίσκεψη του κ. Κόρντοβεζ ως "επιπρόσθετο φως".

    Οπως δήλωσε Δυτικός δυπλωμάτης, εκτός των συνηθισμένων στοιχείων που συνθέτουν το Κυπριακό, "υπάρχουν τώρα δύο νέα ρολόγια που κτυπούν", τα οποία, εξήγησε, "είναι η παράδοση τον Ιούνιο των πυραύλων S300, και η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση δύο μήνες νωρίτερα".

    Είπε, μάλιστα, ότι "και τα δύο εξοργίζουν όχι μόνο την Τουρκία, αλλά και την ηγεσία της ΕΕ".

    Η αποστολή του κ. Κόρντοβεζ, συνέχισε, "μάλλον έχει περισσότερονα κάνει με την ουδετεροποίηση αυτών των δύο παραγόντων, ώστε να μην εμποδίσουν οποιεσδήποτε διαπραγματεύσεις επί της ουσίας του Κυπριακού ίσως αρχίσουν μετά τις εκλογές.

    (ΚΥΠΕ/ΤΝ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Δηλώσεις Ατκίν - Αντιδράσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στα κατεχόμενα από τις προκλητικές δηλώσεις του έποικου ψευδοϋπουργού και δολοφόνου του Σολωμού Σολωμού, Κενάν Ατκίν.

    Ως γνωστόν ο Ατκίν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι αν βρισκόταν στη Δερύνεια θα σκότωνε ο ίδιος τον Σολωμό Σολωμού.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ τύπο, στη χθεσινή συνεδρία της ψευδοβουλής, ο ΓΓ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερτί Αμπίτ Σογιέρ, επέκρινε με δριμύτητα τον Ατκίν και ζήτησε την παραίτησή του.

    Οπως είπε ο κ. Σογιέρ, "θα έπρεπε μα παυθεί ο υπουργός που δηλώνει ότι θα σκότωνε ο ίδιος τον Σολωμού, αν βρισκόταν στο χώρο του εγκλήματος".

    Αναφορά έγινε φυσικά και στο κόκκινο δελτίο που εκδόθηκε από την Ιντερπόλ για τον Ατκίν.

    Ο κ. Σογιέρ ζήτησε να πληροφορηθεί από τον λεγόμενο υπουργό εξωτερικών του ψευδοκράτους Τασνέρ Ετκίν κατά πόσο η ψευδοκυβέρνηση ενοχλείται από την έκδοση του δελτίου.

    Ο Τασνέρ Ετκίν απάντησε ότι μέχρι στιγμής η Ιντερπόλ δεν τους έχει ενημερώσει επίσημα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΜΧ)

    [04] (Κ) ΑΚΕΛ - Πολυτεχνείο

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με την κατάρρευση της Χούντας και την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα δικαιώθηκε η θυσία των παιδιών του Πολυτεχνείου.

    Αυτό υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, με την ευκαιρία της 24ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου.

    Οπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο κυπριακός λαός στον αγώνα του για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή, ειρηνική επανένωση της πατρίδας μας και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εμπνέεται από τα ίδια ιδανικά που καθοδήγησαν και την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

    Στην ανακοίνωση το ΑΚΕΛ επισημαίνει επίσης ότι ηπρόσφατη παραδοχή του Αμερικανού Πρέσβη στην Αθήνα ότι η χώρα του στήριξε τη δικτατορία των συνταγματαρχών, δικαιώνει όλους εκείνους που από τον Απρίλη του 1967 κατάγγελλαν τις βαρύτατες ευθύνες των ΗΠΑ, για την επιβολή και διατήρηση της δικτατορίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Πορεία Επιστροφής

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς έφθασε η αντικατοχική πορεία επιστροφής, που ξεκίνησε πριν από λίγη ώρα από το Μακάρειο Στάδιο.

    Μαυροφορημένη γριά ηγήθηκε της πορείας οδηγώντας έναν τρακτέρ. Πρόσφυγες από τις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου επιβιβάσθηκαν σε κάθε διαθέσιμο τροχοφόρο μέσο και με τις βαλίτσες τους φορτωμένες διεκδικούν τα αναφαίρετο δικαίωμά τους για να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

    Εξάλλου, οι μοτοσυκλετιστές που λαμβάνουν μέρος σε άλλη πορεία, ξεκίνησαν από την πλαζ του ΚΟΤ με κατεύθυνση προς τη Δερύνεια.

    Στο μεταξύ, στην αίθουσα επιχειρήσεων του Αρχηγείου της Αστυνομίας, βρίσκονται ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοίζου και ανώτατοι αξιωματικοί της Αστυνομίας και του ΓΕΕΦ, οι οποίοι παρακολουθούν την εξέλιξη της πορείας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Ασκήσεις Βρετανών στον Ακάμα - Αντιδράσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με χωριστές επιστολές τους προς τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και τον Υπουργό Αμυνας της χώρας Τζον Ριντ, η Επιτροπή κατά της αγγλικής πολιτικής και των βάσεων στην Κύπρο και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, καλούν τη Βρετανία να τερματίσει τις ασκήσεις που διεξάγουν οι βρετανικές Βάσεις στην περιοχή του Ακάμα.

    Στην επιστολή που απέστειλε προς τον Βρετανό Πρωθυπουργό η Επιτροπή κατά της αγγλικής πολιτικής και των Βάσεων στην Κύπρο, αναφέρεται ότι ο Ακάμας θεωρείται οικολογικά ευαίσθητη περιοχή και υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες για καταστροφή της σε περίπτωση πρόκλησης πυρκαγιάς από το βρετανικό στρατό.

    Υπογραμμίζεται επίσης ότι οι ενέργειες των Βάσεων, προκαλούν τις αντιδράσεις των Ελληνοκυπρίων αλλά και της διεθνούς κοινότητας αφού στρέφονται εναντίον των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των οικολογικών συνδέσμων.

    Από την πλευρά του το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών σε επιστολή του προς τον Υπουργό Αμυνας της Βρετανίας, επισημαίνει ότι στην περιοχή του Ακάμα έχουν ήδη καταστραφεί 1.340 δέντρα, λόγω των στρατιωτικών ασκήσεων των Βρετανών.

    Σημειώνεται επίσης ότι αμφισβητείται η ειλικρίνεια των όσων λέχθησαν στη Βουλή των Κοινοτήτων για το θέμα του Ακάμα, αφού πρόσφατα εκκριζώθηκαν από το βρετανικό στρατό εκαντοντάδες νεαρές ακακίες, που βρίσκονταν σε ιδιωτική περιουσία κοντά στις Βάσεις Δεκέλειας, με τη δικαιολογία ότι παρενοχλούσαν το πεδίο βολής των στρατιωτών.

    Οι δύο οργανώσεις ζητούν με τις επιστολές τους, τον άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών ασκήσεων στην οικολογική περιοχή του Ακάμα.

    Εξάλλου με ανακοίνωσή τους οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστες αναφέρονται στην προγραμματισμένη εφταήμερη άσκηση των βρετανικών Βάσεων που αρχίζει αύριο με τη συμμετοχή, όπως σημειώνουν, 120 στρατιωτών, στη χερσόνησο του Ακάμα.

    "Φαίνεται ότι η βρετανική Κυβέρνηση θα προχωρήσει με τις στρατιωτικές ασκήσεις αγνοώντας την απόφαση της κυπριακής Βουλής, ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου, με την οποία εκφράζεται έντονη διαμαρτυρία εναντίον των ασκήσεων, καθώς και τις επιθυμίες του κυπριακού λαού", υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Φοιτητικές Οργανώσεις - Πολυτεχνείο

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκδλήλωση τιμής για τους μάρτυρες του Πολυτεχνείου, διοργανώνουν την ερχόμενη Δευτέρα η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΝΕ), η Επαρχιακή Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών και η Φ.Ε.ΠΑΝ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Οργανωτικής Επιτροπής των Φοιτητικών Οργανώσεων, η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συγκέντρωση στην Πλατεία Ελευθερίας και πορεία προς την αμερικανική Πρεσβεία όπου θα πραγματοποιηθεί καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας και αγωνιστικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

    Στη συνέχεια θα επιδοθεί ψήφισμα διαμαρτυρίας και καταδίκης του εγκλήματος της ξενοκίνητης Χούντας στο Πολυτεχνείο, των ξένων επεμβάσεων στην Κύπρο και του συνεχόμενου διαμελισμού του νησιού.

    Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10.30 το πρωί από την Πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει στις 11.15 στην αμερικανική Πρεσβεία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [08] (Κ) Αντικατοχική εκδήλωση - Ψήφισμα

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ψήφισμα προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών επέδωσε πριν από λίγο σε αξιωματικό της ΟΥΝΦΙΣΥΠ ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Αντικατοχικού Κινήματος Αρης Χατζηπαναγιώτου, στο οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς.

    Με την επίδοση του ψηφίσματος έληξε ειρηνικά η αντικατοχική εκδήλωση στο οδόφραγμα της Μιάς Μηλιάς.

    Το ψήφισμα απαιτεί την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και καλεί τον ΟΗΕ να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση, εφαρμόζοντας τα περί Κύπρου ψηφίσματα.

    Αναφέρει ότι οι χιλιάδες, πρόσφυγες που προέρχονται από 200 και πλέον χωριά και πόλεις, διακηρύττουν ότι δεν πρόκειται να αποποιηθούν του δικαιώματος για επιστροφή.

    Εξάλλου, ο βουλευτής Μάριος Ματσάκης έδωσε σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΣΥΠ βιβλιάριο που περιέχει τα ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που αναφέρονται στην Κύπρο, ζητώντας όπως δοθεί στον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, με σκοπό να μελετήσει το περιεχόμενό τους.

    Μετά την επίδοση του ψηφίσματος, η βουλευτής του ΔΗΚΟ Κατερίνα Παντελίδου είπε ότι η εκδήλωση στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα υποστείλουμε τη σημαία του αγώνα μας μέχρι την τελική δικαίωση.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης στο οδόφραμα της Μιας Μηλιάς, όπου λήφθηκαν αυστηρά μέτρα ασφαλείας από την Αστυνομία, πολύ μικρή ομάδα μοτοσικλετιστών πέρασε στη νεκρή ζώνη από την οποία απομακρύνθηκαν από άνδρες της ΟΥΝΦΙΣΥΠ και άνδρες της Μηχανοκίνητης Μονάδας της Αστυνομίας (ΜΜΑΔ).

    Ελικόπτερο της Αστυνομίας που υπερίπτατο της περιοχής, προσγειώθηκε στα χωράφια για να απομακρύνει τους μοτοσικλετιστές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Σύλληψη δύο διαδηλωτών

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Αστυνομία συνέλαβε δύο νεαρούς που με τη μοτοσικλέτα τους είχαν εισέλθει στη νεκρή ζώνη στην περιοχή της Μιάς Μηλιάς, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση καταδίκης της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, πριν από 14 χρόνια.

    Οι δύο νεαροί είχαν ανακοπεί από άνδρες των Ηνωμένων Εθνών, που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή για το σκοπό αυτό.

    Οι κυανόκρανοι πήραν τα στοιχεία των δύο νεαρών Ελληνοκυπρίων και αφού τους φωτογράφισαν τους παρέδωσαν στην κυπριακή Αστυνομία.

    Η εκδήλωση στο οδόφραγμα της Μιάς Μηλιάς έληξε ειρηνικά με την επίδοση ψηφίσματος προς τα Ηνωμένα Εθνη, απαιτώντας την εφαρμογή των περί Κύπρου ψηφισμάτων του ΟΗΕ και διακηρύττοντας το αναφαίρετο δικαίωμα των προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια και τις περιουσίες τους.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Μια χαρακιά...

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μια μεγάλη χαρακιά στην ποτισμένη με αίμα και ιδρώτα γη της Κύπρου είναι ότι απέμεινε για να θυμίζει τη σημερινή αντικατοχική εκδήλωση χιλιάδων Ελληνοκυπρίων προσφύγων, που πορεύθηκαν συμβολικά με κάθε τροχοφόρο μέσο στο οδόφραγμα της Μιάς Μηλιάς, στα ανατολικά της μοιρασμένης πρωτεύουσας.

    Μια χαρακιά στο κορμί του πολύπαθους νησιού της Κύπρου, που συμβολίζει το αποφασιστικότητα του κυπριακού λαού για αγώνα για επιστροφή και αποκατάσταση των αναφαίρετων δικαιωμάτων του, που καταπατούνται κατάφωρα από την Τουρκία, που κατακρατεί παράνομα το 37% του εδάφους της Κύπρου για 23 και πλέον χρόνια.

    Αυτό ήταν το δυνατό μήνυμα που ήθελε να απευθύνει στους ισχυρούς της Γης με το δικό της ξεχωριστό τρόπο η μαυροφορημένη γριά, που οδηγώντας το τρακτέρ της ηγήθηκε της μεγάλης αντικατοχικής πορείας που ανακόπηκε στο οδόφραγμα της Μιάς Μηλιάς.

    Με τις φωτογραφίες των αγαπημένων της προσώπων που αγνοούνται από την τουρκική εισβολή και με τυλιγμένο με τη μαύρη μαντήλα κουρασμένο πρόσωπο από την ταλαιπωρία που υφίσταται όλα αυτά τα χρόνια, η μαυροντυμένη γριά χάραξε συμβολικά με το τρακτέρ της τη γη της Μιάς Μηλιάς, αφού δεν μπόρεσε να μεταβεί στο χωριό της, στη δική της περιουσία.

    Στο τρακτέρ έγραφε: "Πάμε να σπείρουμε τα χωράφια μας".

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [11] (Κ) ΔΗΣΥ - Πολυτεχνείο

    Λευκωσία,Κύπρος,15/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα ελληνικά νιάτα, που απέδειξαν πως οι νέοι της σύγχρονης εποχής ξέρουν να αγωνίζονται για ιδανικά και αξίες, χαιρετίζει με γραπτή ανακοίνωσή του με την ευκαιρία της 24ης επετείου από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

    Με γνώμονα τις ίδιες αυτές αξίες, για τις οποίες αγωνίστηκαν διαχρονικά όλες οι ελληνικές γενεές, ετοιμάζεται σήμερα ο σύγχρονος κόσμος και ιδιαίτερα ο ευρωπαϊκός, να υποδεχθεί το νέο αιώνα που πλησιάζει, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

    Επισημαίνεται επίσης ότι "η Κύπρος δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να παραμείνει απλός θεατής αυτών των εξελίξεων, αλλά πρέπει να συνεχίσει με επιμονή την ευρωπαϊκή της πορεία, έτσι ώστε μέσα στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης, να εδραιώσει και να διαφυλάξει την ελευθερία, τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/..)

    [12] (Κ) Αντικατοχικές εκδηλώσεις - Ομογένεια Βρετανίας

    Λονδίνο,Βρετανία,15/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με αντικατοχική εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί απόψε έξω από την τουρκική Πρεσβεία στο Λονδίνο, καταδικάζει η ομογένεια στη Βρετανία την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους.

    Η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας, διοργανώνει απόψε στις 7.30 αντικατοχική εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά την οποία θα αφεθεί έξω από την τουρκική Πρεσβεία επιστολή διαμαρτυρίας για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή τμήματος της Κύπρου.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Μπέλγκρεϊβ, όπου εδώ και 15 μήνες πραγματοποιείται εκδήλωση, με αίτημα τη σύλληψη και τιμωρία των δολοφόνων του ηρωομάρτυρα Σολωμού Σολωμού.

    Στην εκδήλωση αναμένεται μαζική προσέλευση τόσο των ομογενών, όσο και Κυπρίων φοιτητών στη Βρετανία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΜΧ)

    [13] (Κ) Συνάντηση επιχειρηματιών - απολογισμός - Χόλμπρουκ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,15/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η διήμερη μη κυβερνητική συνάντηση επιχειρηματιών από την Κύπρο, την Τουρκία και την Ελλάδα, ολοκλήρωσε σήμερα το πρωί τις εργασίες της στις Βρυξέλλες, όπου έγινε και ο απολογισμός από τους δύο οργανωτές, το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κοολούμπια και το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνας για την Ειρήνη.

    Την πολιτική εκτίμηση σχετικά με τα αποτελέσματα της συνάντησης, έκανε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσιαρντ Χόλμπρουκ.

    Σύμφωνα με τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο οποίος έλαβε μέρος στις εργασίες της συνάντησης με την ιδιότητα του Αντιπροέδρου της Τράπεζας First Boston, η συνάντηση ήταν πετυχημένη διότι έγιναν "μεγάλα, μικρά βήματα".

    Οπως είπε, υποβλήθηκαν 40 - 50 προτάσεις συνεργασίας από Ε/Κ και Τ/Κ, οι οποίες μπορεί να υποβοηθήσουν στην επίλυση του Κυπριακού μέσα από την οικονομική συνεργασία.

    Ο κ. Χόλμπρουκ εξέφρασε την ικανοποίησή του, για τις επαφές που είχε στην Κύπρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Ερωτηθείς εάν προβλέπεται νέα επίσκεψη στη Λευκωσία, απάντησε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, αλλά όπως είπε, τα σχέδια ορισμένες φορές αλλάζουν.

    Σύμφωνα με τον Ε/Κ επιχειρηματία Φάνο Επιφανίου, οι προτάσεις που έγιναν στη συνάντηση μπορούν να ταξινομηθούν σε τρεις κατηγορίες.

    Εκείνες που μπορούν να εφαρμοστούν από τους επιχειρηματίες, χωρίς καμιά πολιτική μεσολάβηση, εκείνες που χρειάζονται πολιτική παρέμβαση και εκείνες που μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με πολιτικές αποφάσεις.

    Η πλέον σημαντική από τις συμφωνίες, αφορά στην ίδρυση ενός δικοινοτικού φόρουμ, το οποίο δεν θα περιοριστεί μόνο στην οργάνωση τέτοιων συναντήσεων μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά θα δίνει συνέχεια στην υλοποίηση των αποφάσεων της οικονομικής συνεργασίας, που θα λαμβάνουν οι επιχειρηματίες.

    Οι εργασίες θα συντονίζονται από μια καθοδηγητική επιτροπή και γύρω από αυτή μικρότερες επιτροπές ή ομάδες εργασίας ειδικευμένες στο τομέα της συνεργασίας.

    Σημαντική χαρακτηρίστηκε επίσης από όλους, η συμφωνία για αναβάθμιση του τηλεφωνικού κέντρου του ΟΗΕ στη Λευκωσία, το οποίο φέρνει σήμερα σε επαφή τους Ε/Κ και τους Τ/Κ.

    Το κέντρο αυτό θα αποκτήσει, σύμφωνα με τον κ. Χόλμπρουκ, 20 γραμμές, ενω θα αυτοματοποιηθεί.

    Συζητήθηκε εξάλλου, το θέμα της ύδρευσης και προτάθηκε η σύσταση ομάδας μελέτης για την καλύτερη μεταφορά και διαχείρηση του νερού.

    Στον αθλητικό τομέα αποφασίστηκε ως "πρώτο βήμα" πρόσκληση 50 Τουρκοκυπρίων ακαι 50 Ελληνοκυπρίων αθλητών, οι οποίοι θα επισκευθούν την κάθε πλευρά και στη συνέχεια θα μεταβούν στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να λάβουν μέρος σε αθλητική συνάντηση με Τούρκους αθλητές.

    Στον πολιτιστικό τομέα συμφωνήθηκε η διοργάνωση εκθέσεων τέχνης στις οποίες θα συμμετέχουν καλλιτέχνες από τις δύο κοινότητες του νησιού.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 15 November 1997 - 14:02:43 UTC