Subscribe to our Personal NewsPaper-Online (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχισε ο Ραδιομαραθώνιος
  • [02] Χόλμπρουκ - Κύπρος
  • [03] Τζεμ - Ντενκτάς
  • [04] Μίλερ - Πρόγευμα εργασίας
  • [05] Σαμπάχ - Κενάν Ακίν
  • [06] Επίσκεψη Τζεμ - Γκιουρέλ στα κατεχόμενα
  • [07] Μισιέλ Βαν Ρέιν - Συνέντευξη - Ρεπορτάζ
  • [08] Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος - κατεχόμενα
  • [09] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [10] "Πορεία Επιστροφής" - Διάσκεψη Τύπου
  • [11] Κληρίδης - Μίλερ
  • [12] Κληρίδης - αποδέχθηκε τις παραιτήσεις
  • [13] Τουριστικές κλίνες
  • [14] Σύσκεψη στην αστυνομία - αντικατοχικές εκδηλώσεις
  • [15] Υπουργοί ΔΗΚΟ - Κληρίδης - Δηλώσεις Μιχαηλίδη
  • [16] Χριστοφίδης - παραιτήσεις (2)
  • [17] Υπουργός Εσωτερικών - Ραδιομαραθώνιος
  • [18] Χριστοφίδης - Μίλερ
  • [19] Επιχείρηση διάσωσης καπετάνιου
  • [20] Χριστόπουλος - Επίσκεψη στον Απόστολο Ανδρέα

  • [01] Αρχισε ο Ραδιομαραθώνιος

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε από τις έξι σήμερα το πρωϊ και λήγει αύριο τα μεσάνυκτα, ο Ραδιομαραθώνιος για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που συνδιοργανώνουν το ΡΙΚ και η Λαϊκή Τράπεζα.

    Συμμετέχουν επίσης οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί ο Λόγος και ο Σίγμα, καθώς και άλλοι παγκύπριοι και τοπικοί ραδιοσταθμοί.

    Συνολικά θα λειτουργήσουν σ'όλες τις ελεύθερες πόλεις της Κύπρου 52 περίπτερα ενώ επτά αυτοκίνητα - κουμπαράδες θα περάσουν από όλα τα χωριά της Κύπρου. Τα περίπτερα θα είναι ανοικτά μέχρι τα μεσάνυκτα.

    Εισφορές θα γίνονται δεκτές σε όλα τα υποκαταστήματα της Λαϊκής Τράπεζας.

    Εξάλλου, ο μαραθωνοδρόμος, Γιάννης Κούρος, θα διανύσει και πάλι σήμερα πολλά χιλιόμετρα, μαζεύοντας χρήματα για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες. Ο υπερμαραθώνιός του, ο οποίος ξεκίνησε από την Ελλάδα, συνεχίζεται σήμερα στην επαρχία Λεμεσού.

    Στα πλαίσια του ραδιομαραθωνίου, οι χρυσοί Ελληνες ολυμπιονίκες της Ατλάντας στην άρση βαρών θα προσπαθήσουν να καταρρίψουν τα δικά τους ρεκόρ, ενώ για τις εκδηλώσεις φθάνουν επίσης γνωστοί Ελληνες καλλιτέχνες.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Χόλμπρουκ - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει αργά το απόγευμα στην Κύπρο ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Είναι η πρώτη επίσκεψή του από το διορισμό του από τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

    Ο κ. Χόλμπρουκ αναμένεται να προβεί σε σύντομη δήλωση στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Στη συνέχεια, θα μεταβεί στη Λευκωσία για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Αναμένεται επίσης να έχει συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Αύριο, ο Αμερικανός επίσημος θα έχει κοινή συνάντηση στο Λήδρα Πάλας με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς και στη συνέχεια θα δώσει δικοινοτική δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Στην Κύπρο βρίσκεται από χθες και ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο οποίος θα γίνει σήμερα το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Τζεμ - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Αγκυρα και το ψευδοκράτος επανέλαβαν τη διακήρυξη Ντεμιρέλ - Ντενκτάς και Ετζεβίτ - Ντενκτάς για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία εάν αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η επαναβεβαίωση έγινε σε συνάντηση χθες του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας, Ισμαίλ Τζεμ και του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο κ. Τζεμ έφθασε χθες στα κατεχόμενα για παράνομη ολιγόωρη επίσκεψη όπου μαζί με τον Υπουργό Προεδρίας, Υπεύθυνο για Κυπριακές Υποθέσεις, Σουκρού Γκιουρέλ, είχαν συνάντηση με τον κατοχικό ηγέτη, ενόψει της επίσκεψης Χόλμπρουκ στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Μίλερ - Πρόγευμα εργασίας

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε πρόγευμα εργασίας στην αμερικανική πρεσβεία, παρακάθησε σήμερα ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλερ.

    Παρέστησαν, ανάμεσα σ'άλλους, ο Πρέσβης των ΗΠΑ, Κένεθ Μπριλ, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής, Ντέιβιντ Μάντεν, καθώς και ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [05] Σαμπάχ - Κενάν Ακίν

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Προκλητικός όσο ποτέ άλλωτε, παρουσιάζεται ο έποικος, Κενάν Ακίν, ψευδοϋπουργός του κατοχικού καθεστώτος, δηλώνοντας με θράσος ότι εάν ήταν παρών στη σκηνή όταν δολοφονήθηκε ο Σολωμός Σολωμού, θα έκανε αυτός την "τιμητική πράξη" να τον σκοτώσει!

    Παράλληλα, καλεί την Τουρκία να "ευαισθητοποιηθεί" για το γεγονός ότι δεν μπορεί να φύγει από τα κατεχόμενα.

    Η χθεσινή τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ", αναφέρεται πρωτοσέλιδα και με πηχυαίο τίτλο στο κόκκινο δελτίο που εκδόθηκε από την Ιντερπολ σε βάρος του δολοφόνου του Σολωμού, λεγόμενου "υπουργού γεωργίας και δασών".

    Καταζητείται επίσης και ο διοικητής της λεγόμενης "μονάδας άμεσης επέμβασης", Ερτάν Εμανέτ.

    Ο Ακίν, φοβούμενος τη σύλληψη, δεν ταξιδεύει στο εξωτερικό ενώ επικρίνει την Τουρκία ότι δεν ευαισθητοποιείται.

    Σε δήλωσή του στον ανταποκριτή της "Σαμπάχ", ο Ακίν ισχυρίστηκε ότι δεν είναι ο δράστης. "Δεν ήμου εκεί. Αν βρισκόμουν εκεί, θα τον σκότωνα. Μακάρι αυτή την τιμητική πράξη να την έκανα εγώ", και καταλήγοντας, είπε ότι "θα πρέπει να ασπαστούμε τα χέρια εκείνου που πάτησε τη σκανδάλη".

    Σύμφωνα με τον τουρκικό και τον Τ/κ Τύπο, η Ε/κ πλευρά παρακολουθεί τον Ακίν και μόλις πληροφορηθεί την απχώρησή του από τη νήσο θα τον συλλάβει για να δημιουργήσει διεθνές σκάνδαλο και να προσβάλει το ψευδοκράτος ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

    Γράφουν ότι για να παρεμποδιστεί η "παγίδα", κατά την έκφρασή τους, που θέλουν να στήσουν οι Ε/Κ στον Ακίν, απαγορεύετηκε η έξοδός του από το ψευδοκράτος.

    Ο Ακίν έχει επικηρυχθεί με το ποσό των 250 χιλιάδων λιρών Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Επίσκεψη Τζεμ - Γκιουρέλ στα κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" αναφέρεται στην επίσκεψη στα κατεχόμενα του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαίλ Τζεμ και του Υπουργού Προεδρίας Κυβερνήσεως αρμοδίου για κυπριακές υποθέσεις Σουκρού Σινά Γκιουρέλ, προκειμένου να συζητήσουν με Τουρκοκύπριους αξιωματούχους τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της σημερινής άφιξης στην Κύπρο του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η Τ/κ πλευρά θα θέσει ως όρο για έναρξη των συνομιλιών για ομοσπονδιακή λύση, την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    Ο όρος αυτός κρατείται μυστικός από την κοινή γνώμη και πρόκειται να αποκαλυφθεί μετά τη συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τον κ. Χόλμπρουκ.

    Τζεμ και Γκιουρέλ συνοδεύονταν από τον Υφυπουργό Εξωτερικών Πρέσβη Κορκμάζ Χακτανίρ, το Βοηθό Υφυπουργό, Πρέσβη Ινάλ Μπατού, και τον Υποδιευθυντή της Διεύθυνσης Ελλαδοτουρκικών Υποθέσεων, Πρέσβη Χαγιάτι Γκιουβέν.

    Ο Τζεμ δήλωσε ότι η ομοσπονδία είναι δυνατόν να συσταθεί μεταξύ κρατών και όχι μεταξύ ενός κράτους και μιας κοινότητας και ότι αν δεν αναγνωριστεί του ψευδοκράτος δεν πρόκειται να γίνει κανένα βήμα.

    Οι επαφές της τουρκικής αντιπροσωπείας στο λεγόμενο προεδρικό έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και διήρκησαν τέσσερις ώρες.

    Σε αυτές δεν κλήθηκαν οι αρχηγοί των αντιπολιτευομένων κομμάτων Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Μεχμέτ Αλι Ταλάτ και Κοινοτικής Απελευθέρωσης Μουσταφά Ακκιντζί, καθώς και ο Πρόεδρος της ψευδοβουλής Χακί Ατούν.

    Ο Ταλάτ αναφερόμενος στην απόφαση για αναγνώριση του ψευδοκράτους προκειμένου να αρχίσουν οι συνομιλίες για την ομοσπονδία τη χαρακτήρισε ως ανεφάρμοστη και πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα το επέτρεπε η διεθνής κοινότητα.

    Ο Ακκιντζί σχολιάζοντας την προσέγγιση "πρώτα αναγνώριση και μετά συνομιλίες" δήλωσε ότι και αυτή ακόμα η Τουρκία δεν αναγνωρίζει όπως θα έπρεπει το ψευδοκράτος.

    Επίσης αναφέρθηκε στις "ελλείψεις" στο ψευδοκράτος και σημείωσε ότι στερείται ακόμη και δικού του νομίσματος.

    "Αν", είπε, "προβάλλουμε την απαίτηση για αναγνώριση, προκειμένου να παρακαθήσουμε σε συνομιλίες, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να κατηγορηθούμε και πάλι και να χαρακτηριστούμε ως η αδιάλλακτη πλευρά".

    Μετά τη συνάντηση των αντιπροσωπειών της Τουρκίας και του ψευδοκράτους πρώτος μίλησε στους δημοσιογράφους ο Ντενκτάς, ο οποίος δήλωσε ότι η Τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για ένα νέο συνεταιρισμό πάνω σε διζωνική βάση και ισότητα.

    Ο Τζεμ αναφέρθηκε στη συνάντηση των δυο αντιπροσωπειών και αρκέστηκε να δηλώσει ότι ήταν "εποικοδομητική".

    Ο Σουκρού Γκιουρέλ είπε ότι αν επιδιώκεται μια μόνιμη λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να αναγνωριστεί η οντότητα του ψευδοκράτους".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] Μισιέλ Βαν Ρέιν - Συνέντευξη - Ρεπορτάζ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Κυριακίδης) Προφίλ Μισιέλ Βαν Ρείν

    Προέρχεται από οικογένεια με παράδοση στην ιατρική επιστήμη, ο ίδιος όμως προτίμησε να ακολουθήσει μιαν άλλη επιστήμη, την τέχνη του εμπορίου έργων τέχνης.

    Μια πορεία που χαρακτηρίζεται από πολλές δυσκολίες, κινδύνους και παράνομες δραστηριότητες. Κλεμμένα έργα τέχνης, πλαστογραφημένα, με "υπόγειες" συναλλαγές, τόσο με την "καλή κοινωνία", όσο και με ανθρώπους του υποκόσμου.

    Ο Μισιέλ Βαν Ρέιν έμαθε την τέχνη στους δρόμους και όχι σε κάποιο πανεπιστήμιο. "Οσον αφορά τις ακαδημαϊκές μου γνώσεις", είπε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ "θα σας απογοητεύσουν. Πανεπιστήμιό μου υπήρξαν οι δρόμοι της Βηρυτού και της Κωνσταντινούπολης."

    Ο Ολλανδός έμπορος έργων τέχνης προέρχεται από οικογένεια γιατρών, οδοντιάτρων, και είναι το "μαύρο πρόβατο" της οικογένειας, όπως λέει ο ίδιος χαρακτηριστικά.

    Εφυγε από το σπίτι, στα 16 του χρόνια και ξεκίνησε την πορεία του στο χώρο του εμπορίου τέχνης, ενώ πιστεύει ότι είχε την καλύτερη εκπαίδευση από Αρμένιους και Μεσανατολίτες πωλητές.

    Αναφερόμενος στους κινδύνους του επαγγέλματος, τονίζει χαρακτηριστικά, ότι "το λαθρεμπόριο έργων τέχνης γενικά, αλλά και των ιερών εικόνων και θρησκευτικών θησαυρών, γίνεται πολλές φορές σε συνδυασμό με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν με τι είδους ανθρώπους συνεργαζόμαστε".

    Ο Ολλανδός έμπορος, όσα χρήματα έχει επενδύσει είναι όλα στα χώρο της τέχνης. Μεταξύ άλλων, διαθέτει γκαλερί και στην Ιαπωνία, ενώ μας δηλώνει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει να εμπορεύεται έργα τέχνης, "με την εξαίρεση, βεβαίως, των κλεμμένων κυπριακών αρχαιοτήτων".

    Μιλώντας για τις δυσκολίες που συνάντησε στα πρώτα του βήματα αναφέρει, "ότι σε κάποια στιγμή θα πρέπει να αγοράσεις με τα δικά σου λεφτά και αν κάνεις κάποιο λάθος, θα πρέπει να αποφασίσεις αστραπιαία, γιατί χάνεις τα λεφτά σου, την περιουσία σου."

    Στη δουλειά αυτή, προσθέτει, χρειάζεται μια τεράστια αγάπη για την τέχνη και μια ολοκληρωμένη ομάδα ειδικών συμβούλων καθώς και ένας συνδυασμός ικανοτήτων ώστε "να μην παρασύρεσαι, να είσαι ευαίσθητος, να διαθέτεις γνώσεις και το πιο σημαντικό να έχεις μάτι".

    Σε παρατήρηση ότι ακόμα και οι σπουδαιότεροι ειδικοί έχουν ξεγελαστεί από πλαστά αριστουργήματα, πιστά αντίγραφα των γνησίων, ο Βαν Ρέιν δίνει ένα παράδειγμα που αφορά τις δικές μας αρχαιότητες.

    "Αν μιλάμε για τα μωσαϊκά της Κανακαριάς για παράδειγμα, τότε αποκλείεται εντελώς να πλαστογραφηθούν. Ο τρόπος κατασκευής των μωσαϊκών, η δημιουργία του έργου, η επίδραση του χρόνου, οι αιώνες, πάνω στο έργο και η ωριμότητα που απέκτησε δεν μπορούν να πλαστογραφηθούν. Αποκλείεται", επαναλαμβάνει με έμφαση.

    Η Αλλαγή

    Εύλογα πολλοί και εδώ στην Κύπρο διερωτώνται γιατί από έμπορος των κλεμμένων έργων εκκλησιαστικών θησαυρών από τα κατεχόμενα, ο Βαν Ρέιν έχει μετατραπεί σε συνεργάτη των Κυπρίων για την ανεύρευση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς.

    Ο ίδιος πάντως, αρνείται κατηγορηματικά ότι το πραγματικό κίνητρό του είναι τα λεφτά και υποστηρίζει ότι η αλλαγή στη στάση του ήταν αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας δώδεκα χρόνων, η οποία ξεκίνησε με τη γνωριμία του, την οποία χαρακτηρίζει καθοριστική, με την Επίτιμο Πρόξενο της Δημοκρατίας στη Χάγη, Τασούλα Χατζητοφή - Γεωργίου.

    "Η δράση, η ενεργητικότητα, η αγάπη και το πάθος της για την κλεμμένη πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας της, κυριολεκτικά, μου άλλαξε πίστη στην τέχνη", ομολογεί.

    Ρόλο ωστόσο, όπως λέει, έπαιξε και ο πατέρας του που δεν συμφωνούσε με τον τρόπο ζωής του γιου του. Ο Βαν Ρέιν ήθελε να του αποδείξει ότι πήρε τον "καλό δρόμο", λίγο προτού πεθάνει από καρκίνο στους πνεύμονες.

    Τον ρωτάμε αν φοβάται για τη ζωή του και αν γι'αυτό το λόγο βρίσκεται στην Κύπρο. Απαντά αμέσως καταφατικά για το δεύτερο και προχωρά να εξηγήσει τους λόγους.

    Είναι πολλοί οι κίνδυνοι, λέει, τόσο για τον ίδιο όσον και την οικογένεια και τα παιδιά του (έχει τέσσερα παιδιά από τρεις γάμους) αφού ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Αϊντίν Ντικμέν ορκίστηκε να τον σκοτώσει.

    Υποστηρίζει μάλιστα, ότι και πολλοί άλλοι τόσο του υποκόσμου, όσο και της "καλής κοινωνίας", οι οποίοι ασχολούνται με το εμπόριο της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, θέλουν να του κλείσουν το στόμα, φοβούμενοι ότι θα τους αποκαλύψει.

    Υπολογίζεται ότι έχουν καταληστευθεί γύρω στις 500 εκκλησίες στα κατεχόμενα και έχουν κλαπεί γύρω στις 15 - 20 χιλιάδες ιερές εικόνες. Ο Ολλανδός έμπορος, υπολογίζει ότι στην Ευρώπη κυκλοφορούν γύρω στα δύο χιλιάδες κομμάτια, από τα οποία μπορούν να ανευρεθούν και επαναπατρισθούν μερικές εκατοντάδες.

    Και αυτό, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, γιατί πολλά κομμάτια δεν έχουν φωτογραφηθεί και είναι "άγνωστα", ενώ άλλα, ίσως δεν είναι καταγραμμένα κάπου επίσημα και επομένως για όλα αυτά είναι δύσκολο να παρουσιαστούν αποδεικτικά στοιχεία, ώστε να διεκδικηθούν και να επαναπατρισθούν.

    Ο Βαν Ρέιν, παρατηρεί πάντως, ότι εκείνο που τον εντυπωσιάζει και εκπλήσσει σύναμα είναι, όπως ισχυρίζεται, ότι για πάρα πολλά χρόνια οι Κύπριοι δεν έκαναν όσα έπρεπε για την πολιτιστική τους κληρονομιά και για τον επαναπατρισμό, όσων θησαυρών οι Τούρκοι είχαν κλέψει.

    Ο Ολλανδός έμπορος απέφυγε να αναφέρει το ποσό που κέρδισε από το εμπόριο των κυπριακών αρχαιοτήτων προτού αλλάξει συμπεριφορά, και περιορίζεται να πει "εμπορεύομαι πολλά είδη έργων τέχνης και έχω κερδίσει πάρα πολλά.

    Νομίζω", αναφέρει πάντως εμφαντικά, "ότι τα λεφτά που κέρδισα μπροστά σε αυτό που κάνω, τώρα, είναι μηδέν" και συνεχίζει: "Σε 30 χρόνια κανένας δεν θα ξέρει ποιος είναι ο Βαν Ρέιν που βοήθησε να επαναπατρισθούν αυτά τα έργα τέχνης, αλλά αυτά θα είναι αθάνατα".

    Ο ίδιος εκτιμά ότι ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος Ντικμέν κέρδισε τουλάχιστο 40 - 50 εκατομμύρια γερμανικά φράγκα, δηλαδή γύρω στα 30 εκ. λίρες.

    Λέγεται ότι τώρα ο Ντικμέν δεν είναι καθόλου πλούσιος και ότι στην αναζήτηση χρημάτων για να βγάλει τη Ρουμάνα γυναίκα του από τη φυλακή (είχε φυλακιστεί στη Βουλγαρία για παράνομη εξαγωγή χρυσού) αναγκάστηκε να συνεργαστεί με το μισητό πια, πρώην συνεργάτη του, πράγμα που οδήγησε τελικά στη σύλληψή του στο Μόναχο.

    Ο Βαν Ρέιν, το διαψεύδει κατηγορηματικά. "Κάθε άλλο, είναι ένας πάρα πολύ πλούσιος άνθρωπος. Αλλωστε βρισκόμασταν σε επαφή, στα πλαίσια αυτής της επιχείρησης", διευκρινίζει, "προτού να συλληφθεί η γυναίκα του στη Βουλγαρία".

    Σχέσεις Ρέιν - Ντικμέν

    Πέστε μας και για τη σχέση σας με τον Αϊντίν Ντικμέν. Πώς καταλήξατε από συνεργάτες σε θανάσιμους εχθρούς; Τί έγινε;

    Η σχέση μας, λέει ο Ολλανδός έμπορος έργων τέχνης ήταν βασικά μια σχέση εμπόρου προς έμπορο.

    "Ο Ντικμέν έχει ένα δύσκολο, ένα περίεργο προφίλ. Δεν είναι ο έμπορος που θα πάει σε μια μεγάλη διεθνή έκθεση ανά τον κόσμο. Απλώς πουλά κομμάτια. Αυτό έκανα και εγώ μαζί του."

    Αυτή η σχέση λοιπόν, "χάλασε" από δύο κυρίως γεγονότα. Πρώτον, την υπόθεση της δίκης στην Ινδιανούπολη, το 1986, των μωσαϊκών της Κανακαριάς και δεύτερον, το θάνατο του αδελφού του Ντικμέν σε τροχαίο δυστύχημα, για τον οποίο με θεωρούσε υπεύθυνο.

    Την εποχή της δίκης στην Ινδιανούπολη ο Ντικμέν, συνεχίζει ο Μισιέλ Βαν Ρέιν, με προμήθευσε με ένα σωρό χαρτιά πείθοντας με μάλιστα, πως η εκκλησία της Παναγίας της Κανακαριάς, από όπου προέρχονταν τα μωσαϊκά για τα οποία γινόταν η δίκη, είχε βομβαρδιστεί από τα τουρκικά στρατεύματα.

    Επίσης, ότι οι εικόνες βρέθηκαν στα σκουπίδια και τα ερείπια μετά την καταστροφή της εκκλησίας και τα πήρε ο Ντικμέν για να τα πουλήσει προκειμένου να μην καταστραφούν και αυτά, όπως τα υπόλοιπα κομμάτια. Παρουσιαζόταν, λοιπόν, ο Τούρκος αρχαιοκάπηλος και ως "σωτήρας" των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Σε ερώτηση τί έκανε με όλα αυτά τα "στοιχεία" που του έδωσε, απάντησε ότι τα έδωσε φυσικά στην Γκόλντμπεργκ.

    Στη συνέχεια ο Ντικμέν του είπε, σύμφωνα με τον Βαν Ρέιν, "αν δεν φροντίσεις το όνομά μου να μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στη δίκη, τότε θα βάλω να σε σκοτώσουν. Αυτό ήταν, η σχέση μας τελείωσε".

    Και με τον αδελφό του, τί έγινε, ήταν η επόμενη ερώτηση του ΚΥΠΕ. Τότε, με τη δίκη στην Ινδιανάπολη για τα μωσαϊκά της Κανακαριάς, ο Ντικμέν είχε συλληφθεί στο Ικόνιο για την ίδια υπόθεση, πιθανότατα για άλλους λόγους. Οταν μπήκε λοιπόν στη φυλακή, ο αδελφός του πήγε για να τον βγάλει έξω, με εγγύηση. Καθοδόν, ωστόσο, προς το δικαστή ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα και πέθανε. "Ο Ντικμέν με θεωρούσε υπεύθυνο για το θάνατο του αδελφού του", πρόσθεσε ο Βαν Ρέιν.

    Στη συνέχεια ζητήθηκε από τον Ολλανδό έμπορο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και να περιγράψει τον πρώην συνεργάτη του.

    "Πρέπει να σας πω, ότι ο Ντικμέν είτε πατάτες πουλά, είτε ο θρησκευτικά έργα τέχνης το ίδιο κάνει. Αυτό που έχει αξία για αυτόν, είναι το χρήμα", τονίζει χαρακτηριστικά και συνεχίζει.

    Δεν έχει καμμιά αγάπη, καμμιά απολύτως εκτίμηση, κανένα πάθος για την τέχνη.

    Τότε αφού είστε θανάσιμα εχθροί ποιός είχε την πρωτοβουλία να πλησιάσει τον άλλο, ο άλλος γιατί δέκτηκε και πώς καταλήξαμε στη σύλληψη στο Μόναχο και στην ανεύρεση των υπερπολύτιμων σε αξία θρησκευτικών κυπριακών εικόνων, ρωτήθηκε στη συνέχεια.

    Επιχείρηση Μόναχο - "Λευτέρης" - Ντικμέν

    "Ηταν θέμα χρόνου, να βρεθούμε ξανά, γιατί έχουμε πολλά κοινά πρόσωπα με τα οποία και οι δύο συνεργαζόμαστε. (ΣΣ: Αναφέρεται κυρίως στους τσιγγάνους από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι παίζουν το ρόλο του μεσολαβητή, των εμπόρων, στις επικίνδυνες αποστολές)".

    Ετσι όταν βρήκε μερικούς Ούγγρους τσιγγάνους που του ήσαν έμπιστοι, συνεχίζει, "έμαθα εντελώς τυχαία, ότι αυτοί συνεργάζονταν με τον Ντικμέν. Τους είπα λοιπόν, εμπιστευτικά ότι ξέρω ότι έχει έναν πολύ μεγάλο αριθμό έργων τέχνης, τα οποία ήθελα για την ιδιωτική μου συλλογή. Και έπεσαν στην παγίδα.

    Αυτό έγινε πριν από έξι περίπου μήνες, γι' αυτό και ζήτησε από την Επίτιμη Πρόξενο της Κύπρου στη Χάγη Τασούλα Χατζηττοφή, "να δράσουμε αστραπιαία γνωρίζοντας ότι ο Ντικμέν θα αποσυρόταν στην Τουρκία."

    Στο σημείο αυτό, ο Μισιέλ Βαν Ρέιν αποκαλύπτει στο ΚΥΠΕ ότι ο πρωταγωνιστής της επιχείρησης, γνωστός ως "Λευτέρης" ή "Εφτής", για την ανεύρεση των κλεμμένων έργων τέχνης, δεν είναι άλλος από τον ίδιο.

    Δηλαδή ο Ντικμέν παρόλο που τον γνώριζε τόσο καλά δεν κατάλαβε ότι στο τηλέφωνο μιλούσε και γενικά συναλλασσόταν με τον Μισιέλ Βαν Ρέιν, τον παλιό του φίλο;" ρωτήθηκε.

    "Οχι. Είχα προετοιμάσει σωστά το έδαφος και είχα ανθρώπους που μεσολάβησαν εκ μέρους μου, αλλά χωρίς άλλοι να το γνωρίζουν, θα έκλειναν τη συμφωνία με τον Ντικμέν.

    Ετσι δημιουργήθηκε ο "Εφτής" από το Ελευθέριος, έναν Ελληνοκύπριο συλλέκτη που ήθελε να μείνει ανώνυμος και στο παρασκήνιο.

    "Προχωρήσαμε με την όλη επιχείρηση", συνεχίζει, "ρισκάροντας με την αγορά από τον Ντικμέν ενός ψηφιδωτού και των τοιχογραφιών του Αντιφωνητή, ώστε να αποκτήσουμε την εμπιστοσύνη του.

    Οταν πήρε εκείνα τα λεφτά, ήταν βέβαιο ότι έχαψε το παραμύθι, Μου έδωσε μάλιστα και τον αριθμό του φορητού τηλεφώνου και επικοινωνούσαμε συνεχώς και έτσι δημιουργήσαμε από τηλεφώνου και φιλική σχέση".

    Και δεν κατάλαβε τόσες φορές που μιλήσατε στο τηλέφωνο, ότι ήσασταν ο παλιός του φίλος, δεν αναγνώρισε τη φωνή σας;

    "Μάλιστα εγώ ήμουν ο Λευτέρης, και όχι δεν κατάλαβε ποιος ήμουν. Τώρα όμως έμαθε...".

    Την κρυφή κάμερα ποιός την έβαλε στο δωμάτιο που έγινε η συναλλαγή και ποιός ήταν μαζί με τον Ντικμέν; ρωτήθηκε. "Ο σωματοφύλακας μου, ήταν εκείνος που έβαλε την κρυφή κάμερα και αυτός ήταν στο ίδιο δωμάτιο με τον Τούρκο. Βάλαμε κρυφή κάμερα στο δωμάτιο και βιντεογραφήσαμε τη συναλλαγή γιατί ήθελα να έχουμε μιαν ξεκάθαρη υπόθεση. Οτι οι εικόνες ήταν αυθεντικές, ότι τα χρήματα ήταν γνήσια, ότι ο Τούρκος πήρε τα λεφτά. Γενικά ότι ήταν μια ξεκάθαρη, που δεν θα μπορούσε να αμφισβητηθεί στο δικαστήριο, παράνομη συναλλαγή".

    Σύμφωνα με τον Βαν Ρέιν, ο Ντικμέν έλεγε απίστευτα πράγματα ώστε να πωλήσει τις εικόνες στο σωματοφύλακα του Βαν Ρέιν, στον αντιπρόσωπο του "Λευτέρη".

    "Ελεγε απίστευτα πράγματα. Βλασφημίες. Μεταξύ άλλων, ότι είναι ορθόδοξος χριστιανός και ότι είχε τα κομμάτια αυτά ως συλλέκτης και δεν ήξερε που έπρεπε να τα δώσει, στο Βορρά ή το Νότο, γιατί η πολιτική κατάσταση στο νησί τον σύγχυζε. Δεν ήξερε όμως ότι υπήρχει κρυφή κάμερα και στην εικόνα φαίνεται καθαρά ότι πωλούσε τις εικόνες".

    Ο Βαν Ρέιν απορεί γιατί ενώ η ταινία αυτή προβλήθηκε από το Channel 4 στη Βρετανία, από την ΕΡΤ στην Ελλάδα, από πολλές χώρες της Ευρώπης, στην Κύπρο δεν ενδιαφέρθηκε κανένας.

    Το κόλπο Ντικμέν

    Οταν ρωτήθηκε ο Ολλανδός έμπορος αν θα ήταν εύκολο ή αδύνατον για τον Ντικμέν να ξεφύγει της δικαιοσύνης στη Γερμανία, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικός:

    "Τόχει προσπαθήσει ξανά. Πάντοτε ισχυρίζεται ότι είναι πολύ άρρωστος. Ολη την περίοδο που τον γνωρίζω εδώ και 23 χρόνια περίπου, όσες φορές συνελήφθη πάντοτε ισχυριζόνταν ότι είναι πολύ άρρωστος. Εχει γιατρούς που πληρώνει πολλά λεφτά και τον προμηθεύουν με ψεύτικα χαρτιά και φανταστικές αρρώστιες.

    Οταν συνελήφθη και πήγα να πληροφορήσω τη γερμανική αστυνομία, για τα κόλπα του, μου είπαν ότι ήδη τα γνώριζαν", λέει ο Βαν Ράιν.

    Η γερμανική δικαιοσύνη τον καταδίκασε για δύο χρόνια στην φυλακή, για φοροδιαφυγή και κλοπή έργων τέχνης, ο Ντικμέν όμως τη "γλύτωσε". Γιατί ύστερα από εννέα μήνες στη φυλακή, παρουσίασε χαρτιά από γιατρό που τον ήθελαν πολύ βαριά άρρωστο.

    "Γι' αυτό και οι Γερμανοί μου είπαν ότι δεν μπορεί να ξαναπαίξει το ίδιο παιγνίδι", σημειώνει.

    Νέες αποκαλύψεις

    Ο Μισιέλ Βαν Ρέιν, αποκαλύπτει στο ΚΥΠΕ, ότι σύντομα θα επαναπατρισθούν και άλλες σημαντικές αρχαιότητες, που έχουν κλαπεί από τα κατεχόμενα και βρίσκονται κάπου στην Ευρώπη.

    "Πολλά θα αποκαλυφθούν στους προσεχείς μήνες", περιορίζεται να πει, επικαλούμενος λόγους μυστικότητας της νέας επιχείρησης.

    Σημειώνει μάλιστα, ότι πολλοί είναι οι "σεβαστοί και ευυπόληπτοι" έμποροι έργων τέχνης και διεθνή ινστιτούτα που μετά την επιχείρηση στο Μόναχο, κρύβονται.

    Ο 47χρονος Ολλανδός εκφράζει την επιθυμία του να προσφέρει τις γνώσεις και τις εμπειρίες που απέκτησε με την 30χρονη δράση του.

    "Γνωρίζω τους πωλητές, τους αγοραστές, τις τοποθεσίες. Γνωρίζω ποιά κομμάτια πωλήθηκαν σε ποιόν και τα πλείστα ινστιτούτα και τις ιδιωτικές συλλογές, όπου βρίσκεται η πολιτιστική σας κληρονομιά από τα κατεχόμενα", λέει ο Βαν Ρέιν.

    Σπεύδει όμως να ξεκαθαρίσει, ότι δεν θα τρέχει σε εκατοντάδες δικαστήρια σε όλο τον κόσμο για να καταθέτει, λόγω οικογενειακών υποχρεώσεων και εκφράζει την άποψη πως "ούτε και η Κύπρος θα πρέπει να επιδιώξει ολομέτωπη δικαστική μάχη σε όλο τον κόσμο".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [08] Ξέπλυμα βρώμικου χρήματος - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η τράπεζα First Merchant Bank στα κατεχόμενα ασχολείται με το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, σύμφωνα με τη χθεσινή έκδοση της Τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα".

    Η εφημερίδα, κάτω από τον τίτλο "Ποιοί ξεπλένουν χρήματα στην Κύπρο", αναφέρεται στις εκθέσεις του τουρκικού ΥΠΕΞ, οι οποίες αναφέρουν ότι ακόμα και επώνυμοι Τούρκοι χρησιμοποιούν την τράπεζα αυτή για το ξέπλυμα των χρημάτων.

    Η εφημερίδα γράφει ότι μεταξύ των συνεταίρων της τράπεζας είναι ο γραμματέας του Βασιλιά Φαχτ της Σαουδικής Αραβίας, και αξιωματούχοι του τουρκικού Υπουργείου Πληροφοριών.

    Τις μετοχές της τράπεζας, σύμφωνα πάντα με την "Αβρούπα", έχει αγοράσει ιρλανδικός οίκος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] Σχέση ξένων νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κατά το άνοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα

    διαμορφώθηκε ως εξής: | Πώληση | Αγορά

    Γεν Ιαπωνίας 244,7788 246,7370 Δολ. Αυστραλίας 2,8368 2,8594 Δολ. Καναδά 2,7836 2,8058 Εσκούδος Πορτογαλλίας 345,3366 348,0992 Κορόνες Δανίας 12,8768 12,9798 Κορόνες Νορβηγίας 13,7396 13,8495 Κορόνες Σουηδίας 14,7354 14,8532 Λιρέτες Ιταλίας 3.315,2274 3.341,7492 Μάρκα Φινλανδίας 10,1866 10,2680 Πεσέτες Ισπανίας 285,7168 288,0025 Σελίνια Αυστρίας 23,8084 23,9988 Φιορίνια Ολλανδίας 3,8129 3,8434 Φράγκα Βελγίου 69,7644 70,3225 Φράγκα Γαλλίας 11,3246 11,4151 Φράγκα Ελβετίας 2,7559 2,7779

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [10] "Πορεία Επιστροφής" - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το μήνυμα ότι όλοι οι πρόσφυγες επιθυμούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και πως ο κυπριακός λαός επιθυμεί λύση που να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα σταλεί με τη μεγάλη αντικατοχική εκδήλωση που έχει σύνθημα "Πορεία Επιστροφής".

    Οπως αναφέρθηκε σήμερα, σε δημοσιογραφική διάσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής "Πορεία Επιστροφής", η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 15 Νοεμβρίου," (επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους) με τη συμμετοχή οχημάτων κάθε είδους".

    Ως χώρος συγκέντρωσης των οχημάτων έχει ορισθεί το Μακάρειο Στάδιο. Ωστόσο, η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η πορεία και η κατάληξή της δεν αποκαλύφθηκαν στη διάσκεψη αλλά θα ανακοινωθούν την την ημέρα της εκκίνησης.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο εκπρόσωπος της Συντονιστικής Επιτροπής "Πορεία Επιστροφής", Αρης Χατζηπαναγιώτου, απέφυγε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους δεν αποκαλύπτεται πού θα καταλήξει η πορεία, ενώ διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει πλήρης συνεργασία με την αστυνομία και ότι η εκδήλωση θα είναι ειρηνική.

    Εξάλλου, σε ερώτηση εάν σε περίπτωση που συμβεί κάτι, η Συντονιστική Επιτροπή είναι έτοιμη να αναλάβει και την ευθύνη, ο κ. Χατζηπαναγιώτου εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα συμβεί οτιδήποτε και κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην κινδυνολογούν.

    "Καλούμε τον κυπριακό λαό να μην δίνει πίστη στους κινδυνολόγους και ψιθυριστές που διαδίδουν φήμες ότι δήθεν θα δημιουργηθούν επεισόδια κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης", δήλωσε ο κ. Χατζηπαναγιώτου.

    Σε σχόλιο, ότι στη δήλωση του φαίνεται να αμφισβητεί τους χειρισμούς της πολιτικής ηγεσίας στο Κυπριακό, ο κ. Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή "προωθούνται λύσεις που δεν διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαίωμα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] Κληρίδης - Μίλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ, δήλωσε σήμερα ότι οι εδώ επαφές του ιδίου και του Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν είναι διαπραγματεύσεις αλλά απλές συζητήσεις.

    Τόνισε παράλληλα με κατηγορηματικό τρόπο ότι η επίσκεψη του κ. Χόλμπρουκ δεν έχει καμία σχέση με την προεκλογική εκστρατεία στην Κύπρο και ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν την Τουρκία στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Μίλερ υπογράμμισε ακόμα ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, το οποίο χαρακτήρισε ως έναν "εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα", θα συνεχιστούν αφού η διαδικασία επίλυσής του αποτελεί μια συνεχή προσπάθεια.

    Μιλώντας ύστερα από 60λεπτη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Μίλερ απέφυγε επιμελώς να αποκαλύψει το περιεχόμενο των συζητήσεών του, τονίζοντας ότι "εάν θα καταβληθεί προσπάθεια για σοβαρή πρόοδο σε ένα πολύ δύσκολο πρόβλημα, τότε πρέπει να το χειριστούμε εμπιστευτικά."

    Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για τις προσδοκίες των Αμερικανών από την εδώ επίσκεψη Χόλμπρουκ, ο κ. Μίλερ είπε ότι "προσπαθούμε να επιτευχθεί πρόοδος αλλά πώς κάποιος μετρά την πρόοδο, εξαρτάται από τις εκτιμήσεις του κάθενος.

    Δεν γνωρίζω," πρόσθεσε, "εάν θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα από τις εδώ συναντήσεις, οι οποίες είναι συζητήσεις και όχι διαπραγματεύσεις. Δεν θα διεξάγουμε διαπραγματεύσεις με την ακριβή έννοια του όρου," ανέφερε.

    Τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να πραγματοποιηθούν συζητήσεις, είπε ότι οι ΗΠΑ δεν καταβάλλουν προσπάθεια να αποσπάσουν οποιαδήποτε δέσμευση από τις δύο πλευρές για ειδικά θέματα.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Μίλερ υπογράμμισε ότι "οι προσπάθειές μας δεν έχουν καμία σχέση με την προεκλογική εκστρατεία."

    Είπε επίσης ότι τόσο ο κ. Χόλμπρουκ όσο και ο ίδιος δεν θα σταματήσουν τις προσπάθειές τους και τις συζητήσεις τους επόμενους δυο μήνες λόγω των προεδρικών εκλογών αφού η διαδικασία συνεχίζεται. Οι εκλογές, πρόσθεσε, "είναι έναν εσωτερικό θέμα."

    Σε παρατήρηση ότι οι ΗΠΑ έχουν αποτύχει να προωθήσουν τη συμφωνία για θέματα ασφάλειας και τώρα επιμένουν με περαιτέρω προσπάθεια για πρόοδο στο Κυπριακό, ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι "ούτε ο Χόλμπρουκ ούτε εγώ προβαίνουμε σε αισιόδοξες προβλέψεις." Το Κυπριακό, ανέφερε, είναι ένα "εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα και δεν θα υπάρξουν αποτελέσματα σε μια νύκτα αλλά θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας."

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση της επίσκεψης Χόλμπρουκ με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Μίλερ είπε ότι οι ΗΠΑ "πιστεύουν έντονα ότι η Τουρκία έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό και θα πράξουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε." Σημείωσε όμως ότι η χώρα του δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Η ΕΕ, πρόσθεσε, επιθυμεί να δει πρόοδο σε ορισμένους τομείς εκ μέρους της Τουρκίας που είναι πολύ γνωστοί.

    Ο κ. Μίλερ θα έχει σήμερα συνάντηση και με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [12] Κληρίδης - αποδέχθηκε τις παραιτήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αποδέχθηκε τις παραιτήσεις των πέντε υπουργών του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Παράλληλα, την Τετάρτη στις 10 το πρωϊ, θα ορκιστούν οι νέοι πέντε υπουργοί.

    Ανακοινώνοντας την απόφαση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ως γνωστό, οι "εκ του ΔΗΚΟ, προερχόμενοι πέντε υπουργοί, κατόπιν αποφάσεως της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ, έθεσαν από την περασμένη βδομάδα τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Προέδρου".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "παρακάλεσε τους πέντε υπουργούς να παραμείνουν στις θέσεις τους μέχρι την προσεχή Τετάρτη, για να διεκπαιρεωθούν ορισμένα θέματα, για τα οποία οι πέντε υπουργοί ήσαν οι αρμόδιοι εισηγητές.

    Ενόψει του θορύβου που δημιουργήθηκε για την άμεση αποχώρησή τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τους υπουργούς και τους ανακοίνωσε ότι αποδέχεται από σήμερα τις παραιτήσεις τους και τους ζήτησε να προσέλθουν και να παραδώσουν στους νέους υπουργούς στις 10 το πρωϊ της ερχόμενης Τετάρτης".

    Αποδεχόμενος τις παραιτήσεις, ο Πρόεδρος Κληρίδης, είπε ο κ. Χριστοφίδης, "εξέφρασε και πάλι τις ευχαριστίες του για το έργο που επετέλεσαν".

    Η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της ερχόμενης Τετάρτης αναβάλλεται για την ερχόμενη Παρασκευή, κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [13] Τουριστικές κλίνες

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα ξενοδοχεία πέντε αστέρων είναι το είδος τουριστικών καταλυμάτων που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον αριθμό κλινών τους από το 1985 μέχρι το 1996, συγκριτικά με τα ξενοδοχεία λιγότερων αστέρων και τα τουριστικά διαμερίσματα.

    Συγκεκριμένα, από στατιστική τουρισμού του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών, εξάγεται ότι ο αριθμός κλινών στα ξενοδοχεία 5 αστέρων από το 1985 μέχρι το 1996 αυξήθηκε από τις 2.102 στις 8.157, δηλαδή σχεδόν τετραπλασιάστηκε.

    Για την αμέσως πιο κάτω κατηγορία, δηλαδή για τα ξενοδοχεία 4 αστέρων, καθώς και για τα οργανωμένα διαμερίσματα, η σχέση μεταξύ αριθμού κλινών το 1985 και αριθμού κλινών το 1996 είναι μια προς 2,6, για τα ξενοδοχεία 3 αστέρων μια προς 2,5, για τα 2 αστέρων μια προς 1,9 και για εκείνα του ενός αστέρα, μια προς 1,1.

    Σύμφωνα με ξενοδοχειακούς κύκλους, η πιο πάνω εξέλιξη συνάδει με την τουριστική πολιτική της Κύπρου τα τελευταία χρόνια, η οποία ως γνωστό προνοεί για ενίσχυση του ξένου τουριστικού ρεύματος ψηλής εισοδηματικής στάθμης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [14] Σύσκεψη στην αστυνομία - αντικατοχικές εκδηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η αστυνομία είναι αποφασισμένη να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε επεισόδια και ένταση κατά η διάρκεια των εκδηλώσεων καταδίκης για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους και γι' αυτό το σκοπό κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων αυτών όλη η δύναμη της αστυνομίας θα είναι επί ποδός.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Αρχηγός της Αστυνομίας Πανίκος Χατζηλοϊζου, μιλώντας μετά την ολοκλήρωση σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Αρχηγείο Αστυνομίας με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων.

    Στόχος της σύσκεψης, όπως ανέφερε ο κ. Χατζηλοϊζου, ήταν να εξεταστεί το θέμα του "πώς προγραμματίζονται οι εκδηλώσεις αυτές, οι οποίες να είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου, δίχως να γίνει εκμετάλλευση από κάποιους, εκμεταλλευόμενοι την παρουσία των οργανωμένων συνόλων για να διαμαρτυρηθούν και να μας δημιουργήσουν οποιαδήποτε επεισόδια που να οδηγήσουν σε ένταση".

    Στη σύσκεψη συμμετείχαν η ηγεσία της αστυνομίας και ο Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων, ο Διοικητής της Πολιτικής Αμυνας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, η Δήμαρχος Δερύνειας, εκπρόσωπος των μαθητών, εκπρόσωπος των φοιτητών, εκπρόσωπος της ΚΟΜ, εκπρόσωποι του ΠΑΚ, εκπρόσωποι των Αστυνομικών Διευθύνσεων όλων των επαρχιών, της ΚΥΠ, της ΜΜΑΔ, του Γραφείου Συλλογής Πληροφοριών, του ΓΕΕΦ, του Εμπιστευτικού Αρχείου Επιχειρήσεων και του Ειδικού Γραφείου Επιχειρήσεων.

    Οπως σημείωσε ο κ. Χατζηλοϊζου οι αποφάσεις που λήφθηκαν στη σύσκεψη αποσκοπούν ώστε "αυτή η πορεία, αυτές οι εκδηλώσεις από τις 13 - 15 Νοεμβρίου να είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου και της τάξης.

    Εμείς σαν αστυνομία και σαν κυβέρνηση δεν είμαστε εναντίον των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας αλλά δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να εκμεταλλευτούν ή να παρανομήσουν και να δημιουργήσουν επεισόδια, τα οποία τυχόν θα δημιουργήσουν ένταση", τόνισε ο κ. Χατζηλοϊζου.

    "Εμείς θα λάβουμε", πρόσθεσε, "όλα τα μέτρα εκείνα που να μην γίνουν παρέκτροπα ή αν κάποιοι θελήσουν να εκμεταλλευτούν αυτό το πνεύμα των εκδηλώσεων για δημιουργία οποιωνδήποτε επεισοδίων, που δυνατόν να διασαλεύσουν ή την ειρήνη ή να δημιουργήσουν ένταση στον τόπο μας".

    Εξάλλου, απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη ανέφερε ότι"πιστεύουμε ότι με τη συνεργασία σας όλα θα παν καλά και δεν θα έχουμε οτιδήποτε το δυσάρεστο, που να δημιουργήσει οποιαδήποτε εικόνα, που να αμαυρώσει το πνεύμα αυτών των εκδηλώσεων", ανέφερε ο κ. Χατζηλοϊζου.

    "Από εμάς", πρόσθεσε, "θα έχετε όλη τη συμπαράσταση αλλά εμείς αναμένουμε από εσάς να έχουμε τη συνεργασία σας, όσον αφορά τα μέτρα ασφαλείας, ώστε να μη θρηνήσουμε άλλα άτομα και στο τέλος ο ένας να επιρρίπτει τις ευθύνες σε κάποιους άλλους".

    Οπως τόνισε πάντως "υπάρχει πλήρης κατανόηση από όλους και συμφωνούμε για τους σκοπούς και τους στόχους αυτών των εκδηλώσεων".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΚ, Αρης Χατζηπαναγιώτου ανέφερε ότι "θεωρούμε την αστυνομία ως συναγωνιστές στον αντικατοχικό κοινό αγώνα και δεν θα θέλαμε με κανένα τρόπο να δυσκολέψουμε την αστυνομία στο έργο της και θα συνεργαστούμε ώστε οι εκδηλώσεις μας να γίνουν κατά τρόπο ειρηνικό αλλά συνάμα να στέλλουμε και τα μηνύματα για τα οποία διοργανώνονται".

    Σημειώνεται ότι το όλο θέμα απασχόλησε και τη μηνιαία σύσκεψη των αστυνομικών διευθυντών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [15] Υπουργοί ΔΗΚΟ - Κληρίδης - Δηλώσεις Μιχαηλίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι πέντε υπουργοί, προερχόμενοι από το ΔΗΚΟ, δεν θα παραστούν τελικά στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αφού την Τετάρτη το πρωί θα παραδώσουν τα υπουργεία τους στους διαδόχους τους.

    Παράλληλα, η συνεδρία του Υπουργικού αναβάλεται για την ερχόμενη Παρασκευή.

    Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε σήμερα το πρωί, κατόπιν πρωτοβουλίας του Προέδρου Κληρίδη και συνάντηση μιας ώρας που είχε με τους πέντε υπουργούς του ΔΗΚΟ: Εσωτερικών, Αμυνας, Γεωργίας, Εργασίας, Εμπορίου.

    Μιλώντας εκ μέρους και των πέντε, ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι μετά τη σημερινή εξέλιξη και τις διευθετήσεις που αποφασίστηκαν, η αποχώρησή τους και η παράδοση των υπουργείων γίνεται "με αξιοπρέπεια και περηφάνια".

    Ερωτηθείς για το μακρύ κατάλογο θεμάτων προς συζήτηση, για την επομένη συνεδρία του Υπουργικού, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι "ο Πρόεδρος (Κληρίδης) είδε το θέμα... και αποφάσισε διά να δώσει τέλος σε αυτόν τον αχρείαστο θόρυβο," όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε, "να δεχθεί τις παραιτήσεις μας από σήμερα".

    Ερωτηθείς από πού προήλθε ο "αχρείαστος θόρυβος", ο κ. Μιχαηλίδης προτίμησε να μιλήσει γενικά και όχι συγκεκριμένα.

    Μίλησε για τις "διάφορες αναφορές που έγιναν αυτές τις τελευταίες ημέρες, σε ότι αφορά την άμεση αποχώρηση, την άνευ καθυστέρησης παράδοση, τη δυνανάτητα να μπορέσει να μείνει εκκρεμής μια κατάσταση, την οποία," όπως είπε, "εμείς δεν μπορούσαμε να δεχθούμε και η οποία σήμερα παίρνει ένα ευτυχές τέλος".

    Απέρριψε δημοσιογραφικές πληροφορίες περί ύπαρξης τελεσιγράφου από το ΔΗΚΟ, προς τους πέντε υπουργούς του.

    Σε ερώτηση, αν νοιώθει πίκρα για την προσέγγιση του ΔΗΚΟ στο όλο θέμα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το θέμα "έκλεισε", παρατηρώντας ότι "οι αποφάσεις έχουν ληφθεί, οι αποφάσεις έγιναν αποδεκτές, οι πικρίες και οποιεσδήποτε σκέψεις ή διαφορετικές απόψεις βρίσκονται πλέον στο περιθώριο".

    Είπε ακόμα, ότι θα συμμετέχει στις διαβουλεύσεις του ΔΗΚΟ για τις Προεδρικές εκλογές και ότι θα είναι "ευτυχέστατος αν υπάρξει θετική εξέλιξη που θα οδηγεί το ΔΗΚΟ σε μια νικηφόρο πορεία".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [16] Χριστοφίδης - παραιτήσεις (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν θα υπάρξουν μετακινήσεις από το ένα υπουργείο στο άλλο, ενώ την εποπτεία των υπουργείων μέχρι την ανάλυψη από τους νέους υπουργούς, δυνατό να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ή άλλοι υπουργοί.

    Σε επανειλημμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης απέφυγε να αναφερθεί στα ονόματα των νέων πέντε υπουργών.

    Χαρακτήρισε "αναφαίρετο" το δικαίωμα των υπουργών του ΔΗΚΟ να παραιτηθούν και πρόσθεσε ότι τα γεγονότα γύρω από το θέμα των παραιτήσεων είναι γνωστά.

    Σε ερώτηση αν συνταγματικώς, τα υπουργεία μπορούν να παραμείνουν ακέφαλα για 48 ώρες, αφού οι νέοι υπουργοί θα αναλάβουν τα καθήκοντά τους την ερχόμενη Τετάρτη, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "μπορεί να υπάρξει εποπτεία των υπουργείων η οποία καλύπτει το κενό που παρατηρείται".

    Σε ερώτηση από ποιούς θα διεξάγεται η εποπτεία, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή υπουργούς.

    Οταν ρωτήθηκε γιατί δεν επισπεύδεται η ορκωμοσία των υπουργών, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα είναι πλήρως απασχολημένος αύριο μέσα στα πλαίσια της επίσκεψης στην Κύπρο του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Σε ερώτηση αν ο ίδιος θα αναλάβει υπουργείο, ο κ. Χριστοφίδης είπε στους δημοσιογράφους, "εμείς θα μείνουμε μαζί".

    Ερωτηθείς αν ισχύει η δήλωσή του ότι δεν θα υπάρξουν μετακινήσεις από ένα υπουργείο σε άλλο, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε θετικά.

    Επίσης, χαρακτήρισε "φανταστικά" δημοσιεύματα που φέρουν τον Υπουργό Εσωτερικών, Ντίνο Μιχαηλίδη, να επανέρχεται στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [17] Υπουργός Εσωτερικών - Ραδιομαραθώνιος

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την απεριόριστη εκτίμησή του, προς όλους όσοι εργάζονται με ζήλο και αφοσίωση για να φέρουν σε πέρας την εκδήλωση του Ραδιομαραθωνίου, εξέφρασε σε γραπτή δήλωσή του, ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι η παγκύπρια αυτή εκδήλωση του Ραδιομαραθώνιου έχει κυριολεκτικά ταυτιστεί με τις έννοιες της αλληλεγγύης, της βοήθειας και της αγάπης και στοχεύει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την ομαλή ένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες, στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο και για την αντιμετώπισή τους, ως ισότιμων μελών της κοινωνίας.

    Σημειώνεται ότι από την έναρξη του Ραδιομαραθωνίου στις 6 το πρωί μέχρι τώρα, έχουν συγκεντρωθεί πέραν των 200 χιλιάδων λιρών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [18] Χριστοφίδης - Μίλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προβαίνει σε δηλώσεις αναφορικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη με τον Προεδρικό Απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Οπως δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών του Προέδρου Κληρίδη με τον Ειδικό Συντονιστή του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ, και με τον κ. Χόλμπρουκ.

    "Θα πρέπει να αναμένεται την ολοκλήρωση των συνομιλιών και θα έχετε σχετική ενημέρωση" ως προς την εκτίμηση των διαμοιφθέντων, είπε. Ο Εκπρόσωπος είπε ότι αυτές είναι οι οδηγίες που έδωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης στον ίδιο, και αυτές ακολουθεί. "Η διεξαγωγή σοβαρών συνομιλιών", είπε, δεν επιτρέπει σε κάθε διάλειμμά τους να γίνονται δηλώσεις.

    Συνεχίζοντας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "εκεί που αναμέναμε για χρόνια, επίδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος, και εκφράζαμε συνεχώς παράπονα γιατί οι δυνατοί της, και ιδιαίτερα η Αμερική, δεν αναμιγνύονταν ενεργά και αποφασιστικά στο Κυπριακό, ερχόμαστε σήμερα για να διαπιστώσουμε ότι υπάρχει έντονο διεθνές ενδιαφέρον, παρόμοιο του οποίου δεν υπήρξε ποτέ, και έχουμε να πρωτοστατεί η Αμερική, με τη δυναμική ομάδα Χολμπρουκ, τα Ηνωμένα Εθνη, και η Ευρώπη, και πολλοί άλλοι".

    Μέσα στα πλαίσια αυτών των προσπαθειών, είπε, "θα επιδιώξουμε να καμφθεί το τείχος της αδιαλλαξίας το οποίο αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα χρόνια, και πίσω από το οποίο οχυρώνεται η κατοχή, και η επιδίωξη δημιουργίας τετελεσμένων".

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι σήμερα έχουμε "μιαν αποφασιστική πρωτοβουλία της Αμερικής, η οποία τονίζει με τον πιο επίσημο τρόπο, με τον Πρόεδρο Κλίντον, μέχρι την ΥΠΕΞ, μέχρι κάθε αξιωματούχο, ότι είναι η πιο αποφασιστική παρεμβολή της Αμερικής στη λύση του Κυπριακού.

    Δεν μπορούμε," συνέχισε ο κ. Χριστοφίδης, "παρά να χαιρετίσουμε αυτήν την προσπάθεια και δεν επιτρέπεται για οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς ή σκοπιμότητες, να μειώνεται η σημασία αυτής της προσπάθειας και αυτής της επίσκεψης", είπε.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι αρχίζει τώρα μια διερεύνηση, ενώ η επίσκεψη Χόλμπρουκ είναι καλοδεχούμενη "και αναμένουμε θετικά αποτελέσματα. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτε άλλο".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αν χρειάζεται να ενημερωθούν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, τότε θα κληθούν, αλλιώς το Εθνικό Συμβούλιο θα κληθεί σε κατοπινό στάδιο για τα αποτελέσματα των συναντήσεων.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αρνήθηκε να αναφέρει αν η κυβέρνηση, μετά τη σημερινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον κ. Μίλερ, γνωρίζει τις προθέσεις του κ. Χόλμπρουκ.

    "Ο κ. Χόλμπρουκ δεν έχει φθάσει ακόμα στην Κύπρο, θα αναμένουμε να φθάσει, θα αναμένουμε τη συνάντηση και τότε θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα του τί κομίζει", είπε.

    Ερωτηθείς σε ποιό επίπεδο θα είναι η κοινή συνάντηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "στο πρόσωπο του κ. Κληρίδη, υπάρχουν και οι δύο ιδιότητες (Πρόεδρος και Ε/Κ ηγέτης). Στο πρόσωπο του κ. Ντενκτάς, υπάρχει η ιδιότητα του εκπροσώπου της (Τ/κ) κοινότητας. Ουδεμία άλλη ιδιότητα του αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο, ή τη διεθνή κοινότητα", είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [19] Επιχείρηση διάσωσης καπετάνιου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υστερα από επιτυχή επιχείρηση της Κυπριακής Αστυνομίας και του Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Πειραιά μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Πάφου, ο καπετάνιος του εμπορικού πλοίου Ζιμ Κολόμπο, ελληνικού νηολογίου, ο οποίος παρουσίασε αιμορραγία στομάχου ενώ επέβαινε του πλοίου, καθώς αυτό έπλεε χθες το βράδυ γύρω στα 140 ναυτικά μίλια ανοικτά της Κύπρου.

    Μετα την κλήση που δέχτηκε από το πλοίο η αστυνομία ανταποκρίθηκε, αποστέλλοντας το ελικόπτερο "Απόλλων" για να μεταφέρει το Ζακυνθινό καπετάνιο Στέλιο Καπνίση στο Νοσοκομείο Πάφου.

    Οπως δήλωσε ο Ανώτερος Υπαστυνόμος Μάριος Μπούρας, το ελικόπτερο απογειώθηκε από τη Λάρνακα στις 11.15 ύστερα από έγκριση και αποδέσμευση από το ΚΣΕΔ και ύστερα από ανεφοδιασμό στην Πάφο, κινήθηκε δυτικά, και σε μιαν απόσταση γύρω στα 53 ναυτικά μίλια, στις 12 τα μασάνυκτα συνάντησε το σκάφος.

    Λόγω των καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν και λόγω των κοντέϊνερς που μετέφερε το σκάφος, το πλήρωμα καμπίνας του ελικοπτέρου κατέβηκε πάνω στο σκάφος με τη βοήθεια του βαρούλκου (βίντζι), όπου και παρέλαβε τον καπετάνιο.

    Ο καπετάνιος μεταφέρθηκε κατευθείαν στο Νοσοκομείο Πάφου γύρω στις 1 το πρωί.

    Οπως τόνισε ο κ. Μπούρας "η επιχείρηση για τα δεδομένα ήταν αρκετά δύσκολη λόγω του ότι έγινε σε πλήρη σκότος χωρίς σημεία αναφοράς στον ορίζοντα".

    Ο κ. Μπούρας σημείωσε πάντως ότι όπως πληροφορήθηκε ο καπετάνιος είναι εκτός κινδύνου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [20] Χριστόπουλος - Επίσκεψη στον Απόστολο Ανδρέα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε δυο περίπου εβδομάδες θα γίνουν γνωστά τα ονόματα των προσκυνητών που θα συμμετάσχουν στην επίσκεψη στον Απόστολο Ανδρέα στις 30 Νοεμβρίου.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο έχουν ήδη εξεταστεί περισσότερες από τις μισές αιτήσεις που έγιναν, και οι οποίες ως γνωστό ανέρχονται στις 10 χιλιάδες.

    Οπως ανέφερε πάντως ο κ. Χριστόπουλος, ήδη έχουν απορριφθεί πολλές αιτήσεις, οι οποίες δεν πληρούσαν τα κριτήρια που έθεσε η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

    Εξάλλου ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε ότι συνεχίζει τις προσπάθειές του ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των προσκυνητών που θα μεταβεί στο μοναστήρι, χωρίς ωστόσο καμμιά ανταπόκριση μέχρι στιγμής.

    Ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε πάντως πως ανάμεσα στα άτομα που θα μεταβούν στο μοναστήρι ενδεχομένως να είναι και υπάλληλοι της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

    Κληθείς να πει τί θα γίνει αν υπάρξουν άτομα που παρόλο που θα επιλεγούν δεν θα μπορέσουν να συμμετάσχουν στην επίσκεψη, ο κ. Χριστόπουλος είπε πως αυτά θα αντικατασταθούν από άλλους προσκυνητές που έκαναν αίτηση.

    Κληθείς τέλος να πει αν υπάρχουν οποιεσδήποτε εξελίξεις στο θέμα του διαλόγου για τους αγνοουμένους, ο κ. Χριστόπουλος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ωστόσο πως όπως πιστεύει το θέμα αυτό θα τεθεί ακόμα στις επαφές που πραγματοποιούνται τώρα στο πλαίσιο της επίσκεψης Χόλμπρουκ στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 10 November 1997 - 13:06:40 UTC