Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-11-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κούρος - Ραδιομαραθώνιος
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης
  • [03] Κασουλίδης - άφιξη - δηλώσεις

  • [01] Κούρος - Ραδιομαραθώνιος

    Λάρνακα,Κύπρος,08/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε σήμερα το απόγευμα στη Λάρνακα ο Ελλαδίτης υπερμαραθωνοδρόμος, Γιάννης Κούρος, συνεχίζοντας την πορεία του από την αρχαία Ολυμπία, στα πλαίσια του Ραδιομαραθώνιου '97.

    Υποδεχόμενος τον Ελλαδίτη αθλητή, στον οποίο επεφυλάχθη θερμή υποδοχή, ο Δήμαρχος Λάρνακας, Γιώργος Λυκούργος, ανέφερε πως ο υπερμαραθωνοδρόμος έρχεται στην Κύπρο "για ένα άλλου είδους μαραθώνιο, το μαραθώνιο της αγάπης, της ανθρωπιάς και των ανθρώπων που ενδιαφέρονται για κάποια παιδιά που μας έχουν ανάγκη".

    Ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Επιτελείου του Ραδιομαραθώνιου, Γιάγκος Κλεόπας, καλωσορίζοντας τον Ελλαδίτη υπερμαραθωνοδρόμο, ανέφερε πως είναι η δεύτερη φορά που ο τελευταίος συμμετέχει στο Ραδιομαραθώνιο και εξέφρασε την ελπίδα όπως ο Κούρος είναι παρών στην εκδήλωση, για πολλά ακόμη χρόνια.

    Από την πλευρά του, ο Γιάννης Κούρος συνεχάρη όλους τους συντελεστές του Ραδιομαραθώνιου και τόνισε πως επελέγη σαν αφετηρία του ταξιδιού του η Ολυμπία, αφού είναι χώρος συνδεδεμένος με το Ολυμπιακό ιδεώδες, το οποίο έχει άμεση σχέση με την ειρήνη, πράγμα που επιδιώκει και ο λαός της Κύπρου.

    Το απόγευμα ο Γιάννης Κούρος συνέχισε την πορεία του προς Δρομολαξιά, Μενεού, Κίτι, Περβόλια και θα τερματίσει - για σήμερα - γύρω στις 17.30 στην Τερσεφάνου.

    Αύριο ο Ελλαδίτης υπερμαραθωνοδρόμος θα συνεχίσει την πορεία του σε χωριά της επαρχίας Λάρνακας, καθώς και σε ένα χωριό (την Αχνα) των ελεύθερων περιοχών της Αμμοχώστου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΓ/ΜΜ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης

    Λάρνακα,Κύπρος,08/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε σύντομες δηλώσεις προέβη σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά την επίσκεψή του στα Περβόλια, όπου μετέβη με άτομα που πρόσφεραν σεβαστό ποσό για το Ραδιομαραθώνιο '97.

    Σε ερώτηση εάν θα είναι παρών και στο Ραδιομαραθώνιο του 1998 ως Πρόεδρος, ο κ. Κληρίδης απάντησε: "Οπουδήποτε και αν είμαι, και ως απλός πολίτης, έχετε την υπόσχεσή μου ότι θα συμπαρίσταμαι στο Ραδιομαραθώνιο."

    Σε άλλη ερώτηση εάν εκτιμά ότι υπάρχουν προϋποθέσεις για στήριξη της υποψηφιότητάς του από το Δημοκρατικό Κόμμα, ο Πρόεδρος Κληρίδης παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στον Πρόεδρο του κόμματος.

    "Αυτό, να ρωτήσετε τον κ. Κυπριανού," είπε. Σε παρατήρηση ότι ξένοι παράγοντες παρουσιάζονται υπέρ της υποψηφιότητάς του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι στηρίζεται "στα πόδια του."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [03] Κασουλίδης - άφιξη - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,08/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αν ο Ειδικός Προεδρικός Απεσταλμένος, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, πίστευε ότι θα βρει μπροστά του ένα "τοίχο" από τουρκικής πλευράς, τότε δεν θα ερχόταν, αλλά φαίνεται ότι οι τελευταίες συναντήσεις του με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, "του επέτρεψαν να καταλήξει στην απόφαση να έρθει".

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στους δημοσιογράφους, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας από την Αθήνα, όπου είχε συναντηθεί με τον Ελλαδίτη ΥΠΕΞ, Θεόδωρο Πάγκαλο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους λόγους της επίσκεψης του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη Μόσχα, ο κ. Κασουλίδης είπε πως δεν τους γνωρίζει, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτοί να σχετίζονται και με τους πυραύλους S - 300.

    Ο Κύπριος ΥΠΕΞ είπε πως συναντήθηκε με τον κ. Πάγκαλο και τον κ. Κρανιδιώτη, επειδή "υπήρχε αριθμός θεμάτων για τα οποία χρειαζόταν ανταλλαγή απόψεων και πληροφοριών". Ανέφερε παράλληλα ότι εκτιμήθηκαν "τα δεδομένα και οι πιθανότητες" από την επικείμενη επίσκεψη Χόλμπρουκ στην Κύπρο και συζητήθηκαν οι εξελίξεις γύρω από τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι του έγινε επίσης ενημέρωση για τη Διαβαλκανική Διάσκεψη Κορυφής, η οποία όμως, όπως εξήγησε, δεν παρουσίασε οτιδήποτε σημαντικό για το Κυπριακό.

    Ερωτηθείς για τα πιθανά αποτελέσματα που θα έχει η επίσκεψη Χόλμπρουκ τη Δευτέρα, είπε πως είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη γιατί δεν γνωρίζουμε "τι έχει κατά νου να μεθοδεύσει ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος κατά τη διάρκεια της κοινής συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς", αλλά επεσήμανε πως σε κάθε περίπτωση, "δεν αναμένουμε σημαντική αλλαγή επί της ουσίας του κυπριακού προβλήματος".

    Διευκρινίζοντας ότι με τη δήλωσή του αυτή δεν θα ήθελε να προκαταλάβει οτιδήποτε για κάποιο άλλο θέμα, ο κ. Κασουλίδης εξήγησε πως κατά την επίσκεψη Χόλμπρουκ δεν θα γίνει διαπραγμάτευση, αλλά ανταλλαγή απόψεων, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεδομένων των επικείμενων προεδρικών εκλογών, "έχει σαφή επίγνωση των ορίων μέσα στα οποία μπορεί να κινηθεί".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο ΥΠΕΞ είπε πως "η Τουρκία θα προτιμούσε να προχωρήσουν τα ελληνοτουρκικά και οι σχέσεις της με την Ευρώπη χωρίς τη λύση του Κυπριακού", αλλά πως με την άποψη αυτή δεν συμφωνεί ούτε η ΕΕ, ούτε η διεθνής κοινότητα, ούτε και η Ελλάδα, αλλά ούτε και η Ε/κ πλευρά.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Κασουλίδης είπε πως εξ' όσων γνωρίζει, ο Ειδικός Συντονιστής του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, πριν από τη συνάντηση του τελευταίου με τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ο ΥΠΕΞ διέψευσε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο η επίσκεψη Χόλμπρουκ αλλά και άλλων ξένων, να σχετίζεται με τις προεδρικές εκλογές και υπεραμύνθηκε της απόφασης του Προέδρου Κληρίδη να επαναδιεκδικήσει την προεδρία, λέγοντας ότι το Κυπριακό έφθασε σε τέτοιο σημείο, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εμφανιζόταν ως ρίψασπις στον κυπριακό λαό, αν έλεγε ότι τώρα λόγω της ηλικίας του "πάει σπίτι του".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 8 November 1997 - 18:46:41 UTC