Browse through our Interesting Nodes on Greek Foreign Affairs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-11-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Χόλμπρουκ - Ντενκτάς
  • [02] Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Διάσκεψη Κρήτης
  • [03] Δηλώσεις Κληρίδη - προεδρικές
  • [04] Συνέντευξη Ερικ Ρουλό στο ΚΥΠΕ
  • [05] Σεζγκίν - κατεχόμενα
  • [06] Πολιτικό Γραφείο ΔΗΣΥ - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [07] Τουρκία - Γενικό Επιτελείο - Ασκήσεις
  • [08] Τουρκικές ασκήσεις - κατεχόμενα
  • [09] Τουρκικό ΥΠΕΞ - ασκήσεις
  • [10] Υπουργός Εσωτερικών - ΔΗΚΟ - ΔΗΣΥ
  • [11] Ραδιομαραθώνιος 1997

  • [01] Συνάντηση Χόλμπρουκ - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,04/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκτάκτως συναντήθηκαν χθες βράδυ ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, και ο Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, μετά την άρνηση του κατοχικού ηγέτη να αποδεχθεί πρόταση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν, για επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, μετά από τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο.

    Μετά από την άρνηση Ντενκτάς, ο κ. Χόλμπρουκ κάλεσε εκτάκτως τον Τ/Κ ηγέτη και είχαν συνομιλίες για δύο περίπου ώρες.

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, η άρνηση του Ντενκτάς χαρακτηρίστηκε "ωμή" από κύκλους των ΗΕ, οι οποίοι δεν έκρυψαν την αγανάκτησή τους.

    Ο κατοχικός ηγέτης απέρριψε ακόμη και το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, πριν από τις 13 Δεκεμβρίου, όταν θα συζητηθεί η "Ατζέντα 2000" στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Λουξεμβούργο, που θα αποφασίσει και για τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία.

    Μετά τη συνάντησή του με τον Χόλμπρουκ, ο Ντενκτάς δήλωσε ότι η στάση του δεν έχει μεταβληθεί.

    Από αμερικανικής πλευράς δεν έγινε σχόλιο για τη συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [02] Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Διάσκεψη Κρήτης

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,04/11/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Την ικανοποίησή τους, για την πραγματοποίηση της συνάντησης μεταξύ του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και του Τούρκου ομολόγου του, Μεσούτ Γιλμάζ, στο πλαίσιο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης της Κρήτης, εξέφρασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, δια στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, αφού εξέφρασε την ικανοποίηση των ΗΠΑ για τη συνάντηση, ο κ. Ρούμπιν είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ελπίζει όπως αυτή η συνάντηση "αποδειχθεί χρήσιμη για τη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μιλώντας για τη Διάσκεψη γενικότερα, είπε ότι οι ΗΠΑ "συγχαίρουν την ελληνική κυβέρνηση για την πρωτοβουλία της να διοργανώσει τη βαλκανική Διάσκεψη Κορυφής και ελπίζουν ότι αυτή θα διασφαλίσει την ασφάλεια και την οικονομική ευημερία στην περιοχή".

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις στρατιωτικές ασκήσεις που διεξάγει η Τουρκία στο Αιγαίο και στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, ο κ. Ρούμπιν είπε πως οι ΗΠΑ έχουν καλέσει τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας να διασφαλίσουν ότι, κατά τη διάρκεια ασκήσεων, οι δυνάμεις τους επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και αποφεύγουν ενέργειες που μπορούν να γίνουν αιτία για αύξηση της έντασης μεταξύ Αθηνών και Αγκυρας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΜ/ΑΠ)

    [03] Δηλώσεις Κληρίδη - προεδρικές

    Λευκωσία,Κύπρος,04/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Σάββατο θα ανακοινώσει την απόφασή του κατά πόσον θα επαναδιεκδικήσει ή όχι την προεδρία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης στους δημοσιογράφους, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου.

    Συγκεκριμένα, όταν κλήθηκε να πει αν έχει πάρει τις αποφάσεις του, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι τις αποφάσεις του τις έχει πάρει και θα τις ανακοινώσει το Σάββατο.

    Σε ερώτηση αν θα αναπληρώσει τους Υπουργούς του ΔΗΚΟ, οι οποίοι, εκτός απροόπτου, αναμένεται να του υποβάλουν τις παραιτήσεις τους αύριο, ο κ. Κληρίδης ανέφερε:

    "Οταν έχω τις παραιτήσεις τους, τότε θα σκεφθώ τί θα κάμω".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [04] Συνέντευξη Ερικ Ρουλό στο ΚΥΠΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/11/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Η Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση να ενεργήσει ως δίκαιος μεσάζων στο Κυπριακό παρά οι Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να τη δουν ως "αμερόληπτο" τρίτο.

    Τη θέση αυτή υπογράμμισε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο πρώην Πρέσβης της Γαλλίας στην Αγκυρα, Ερικ Ρουλό, σημειώνοντας ότι δεν πιστεύει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε θέση να εξασκήσουν πιέσεις στην Τουρκία, για "εσωτερικούς και στρατηγικούς λόγους".

    Ο Γάλλος διπλωμάτης, αρθογράφος της Le Monde Diplomatique, εκφράζει επίσης την άποψη ότι η Τουρκία εμφανίζεται ικανοποιημένη με την παρούσα κατάσταση στην Κύπρο, γιατί όπως λανθασμένα πιστεύει, εξυπηρετούνται έτσι οι στόχοι της.

    Καλώντας τις δύο πλευρές στην Κύπρο σε "συμβιβασμό" αν επιθυμούν ειρήνη στο νησί, ο κ. Ρουλό αναγνωρίζει ταυτόχρονα ότι οι απόψεις τους "απέχουν, αλλά όχι τόσο πολύ όσο στο παρελθόν".

    Ο κ. Ρουλό, που μίλησε στο ΚΥΠΕ στο περιθώριο του διήμερου σεμιναρίου "Το Πολιτικό Ισλάμ και η Δύση", που έγινε στη Λευκωσία, παραδέχεται ότι οι ΗΠΑ είναι "η πρώτη υπερδύναμη στον κόσμο", αλλά επισημαίνει ότι "δυστυχώς είναι ανίκανες να ασκήσουν την ισχύ τους πάνω στην Τουρκία ή το Ισραήλ για εσωτερικούς και στρατηγικούς λόγους".

    "Η Ευρώπη," τόνισε, "είναι σε καλύτερη θέση να βοηθήσει τις δύο πλευρές να καταλήξουν σε συμφωνία αλλά ούτε οι ΗΠΑ ούτε η Τουρκία έχουν ζητήσει από τους Ευρωπαίους να κάνουν τέτοια κίνηση".

    Δηλώνει εξάλλου ότι η κυπριακή Κυβέρνηση καλωσορίζει την ανάμειξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην ειρηνική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού αλλά ούτε η Τουρκία ούτε η Τ/κ πλευρά συμμερίζονται τη θέση αυτή, πρωτίστως, όπως σημειώνει, γιατί θεωρούν ότι η ΕΕ ευνοεί την Ε/κ πλευρά και τις επιδιώξεις της.

    "Χρειαζόμαστε και τις δύο πλευρές να δουν τους Ευρωπαίους ως αμερόληπτους παρατηρητές, για να βοηθήσουμε την ειρηνική διαδικασία στην Κύπρο, και μέχρι να αποδεχτεί η Τουρκία αυτό το ρόλο της Ευρώπης, θα είναι δύσκολο για μας να αναμειχθούμε", προσθέτει.

    "Το Κυπριακό δεν ήταν ποτέ έναν καθαρά τοπικό πρόβλημα, είναι διεθνές πρόβλημα στο οποίο εμπλέκονται η Ελλάδα, η Τουρκία και η Ευρώπη", τονίζει.

    Ο Γάλλος διπλωμάτης επισημαίνει ότι όλοι συμφωνούν ότι επιθυμούν ειρήνη στην Κύπρο αλλά διαφωνούν ως προς τους τρόπους διασφάλισης της ειρήνης στο νησί.

    "Ο συμβιβασμός είναι το κλειδί στην εξεύρεση λύσης και πρέπει να είναι καρπός ελεύθερων διαπργματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών", λεέι, σημειώνοντας ότι η αποδοχή της ιδέας του ομόσπονδου κράτους είναι ένας συμβιβασμός που έκανε η Ε/κ πλευρά στο παρελθόν.

    Η Ε/κ πλευρά, εξηγεί, επιθυμεί να δει την ίδρυση ενός "αυστηρά ομόσπονδου κράτους", ενώ η Τ/κ πλευρά θέλει "μια χαλαρή ομοσπονδία" και η Τουρκία προσβλέπει σε δύο ξεχωριστά κράτη.

    "Οι δύο θέσεις απέχουν μεταξύ τους, αλλά απέχουν λιγότερο από ότι στο παρελθόν. Θα έλεγα ότι η ευρωπαϊκή προπτική είναι πιο κοντά στην Ε/κ θέση, γιατί επιθυμεί μιαν Κύπρο, με μιαν ταυτότητα και διεθνή προσωπικότητα".

    Σχολιάζοντας την πολιτική της Αγκυρας στο Κυπριακό, ο κ. Ρουλό λέει ότι "οι Τούρκοι είναι ευχαριστημένοι με το status quo στην Κύπρο επειδή δεν τους απειλεί".

    Εκτιμώντας την τουρκική θέση, εξηγεί ότι η Τουρκία δεν βλέπει πραγματικό κίνδυνο πολέμου στην Κύπρο, αισθάνεται ότι έχει τους Τ/Κ υπό την προστασία της και ταυτόχρονα διατηρεί μια βάση στην ανατολική Μεσόγειο.

    Υποδεικνύει όμως ο κ. Ρουλό ότι η Αγκυρα λανθασμένα σκέφτεται έτσι επειδή, όπως εξηγεί, οι Τούρκοι "δεν μπορούν να γεφυρώσουν το κενό με την ΕΕ και να ανταποκριθούν στις εισηγήσεις της ΕΕ για πρόοδο στην Κύπρο, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των δικαιωμάτων του κουρδικού λαού και για βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας".

    Επίσης, προσθέτει, το παράνομο καθεστώς δεν έχει αναγνωριστεί από οποιοδήποτε κράτος εκτός από την Τουρκία και εκτιμά ότι η Αγκυρα πρέπει να κατανοήσει ότι η διατήρηση της παρούσας κατάστασης έχει γι'αυτήν οικονομικό κόστος. "Η Τουρκία δεν είναι στα επίπεδα του ευρωπαϊκού κλαμπ", σημειώνει χαρακτηριστικά.

    Εκτιμώντας το αποτέλεσμα του σεμιναρίου στη Λευκωσία, ο κ. Ρουλό χαρακτηρίζει την ανταλλαγή απόψεων για τις διαφορές μεταξύ Ισλάμ και Δύσης χρήσιμη και προσθέτει ότι "θα έπρεπε να πραγματοποιούνταν περισσότερες τέτοιες συναντήσεις".

    Καλωσορίζει επίσης την ειλικρινή ανταλλαγή συγκρουομένων απόψεων τόσων διακεκριμένων προσωπικοτήτων και χαιρετίζει το γεγονός ότι η Κύπρος δέχτηκε να αναλάβει αυτό το εγχείρημα, αποδεικνύοντας έτσι, όπως σημειώνει, "ότι το Κυπριακό δεν είναι θρησκευτικό πρόβλημα".

    Τέλος ο Γάλλος διπλωμάτης εξέφρασε στο ΚΥΠΕ τη λύπη του για το γεγονός ότι στο σεμινάριο δεν συμμετείχαν Ε/Κ ή Τ/Κ ακαδημαϊκοί.

    Ο κ. Ρουλό υπηρέτησε τη χώρα του από διάφορα πόστα, συμπεριλαμβανομένου του Πρέσβη της Γαλλίας στην Τυνησία και την Τουρκία. Εργάστηκε επίσης ως συντάκτης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, υπήρξε ανταποκριτής της Le Monde σε Αραβικές χώρες και ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στις ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Σεζγκίν - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,04/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επίσκεψη στα κατεχόμενα πραγματοποιεί ο Υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Ισμέτ Σεζγκίν.

    Ο Σεζγκίν έφθασε χθες το απόγευμα στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου προκειμένου να παρακολουθήσει τις ασκήσεις "Αποφασιστικότητα" και "Ταύρος".

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο πόλεμος δεν έχει θέση στον 21ο αιώνα και ότι οι διαφορές θα επιλύονται από εδώ και πέραν όχι με ένοπλες συγκρούσεις αλλά ειρηνικά και μέσω διαλόγου.

    Ο Σεζγκίν δήλωσε ακόμα ότι η πλευράς τους είναι υπέρ της επίλυσης των διαφορών με ειρηνικούς τρόπους και με διάλογο και στο σημείο αυτό επέκρινε την ελληνοκυπριακή και ελλαδική πλευρά επειδή, όπως ισχυρίστηκε, προκαλούν και κλιμακώνουν την κρίση.

    "Διατηρούμε την ψυχραιμία μας", είπε και πρόσθεσε: "Μια τρέλα θα στοιχίσει πολύ ακριβά άσχετα αν κάποιος φίλος ή εχθρός αν δεν θα θέλαμε να του στοιχίσει μια παραφροσύνη τόσο ακριβά. Εμείς επιθυμούμε την ειρήνη. Υποστηρίζουμε τη συνέχιση των ισορροπιών που προνοούν οι συνθήκες της Λωζάνης, του Λονδίνου, της Ζυρίχης. Υποστηρίζουμε τη φιλία, σταθερότητα, ασφάλεια".

    Ο Σεζγκίν επανέλαβε ότι πρότειναν στην Ελλάδα την αναβολή των ασκήσεων λόγω της Διάσκεψης Κορυφής στην Κρήτη, κάτι που η Ελλάδα απέρριψε, όπως είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Πολιτικό Γραφείο ΔΗΣΥ - Πρόεδρος Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,04/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε σήμερα ότι με, βάση τα δεδομένα, το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε ένα στάδιο που υπαγορεύει την παραμονή του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη στην προεδρία του κράτους.

    Ο κ. Αναστασιάδης μιλούσε μετά την καθιερωμένη εβδομαδιαία συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου του ΔΗΣΥ με τον Πρόεδρο Κληρίδη, η οποία διήρκησε πέραν της μίας ώρας. Στη συνάντηση συμμετείχε και ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Αλέκος Μιχαηλίδης.

    Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοίνωσε στη συνάντηση τα σχέδιά του, ο αρχηγός του ΔΗΣΥ ανέφερε πως ο Πρόεδρος "βρίσκεται υπό προβληματισμό, αλλά η εκτίμηση είναι ότι, με βάση τα δεδομένα, το εναπομένον για να συμπληρώσει την απόφαση του Προέδρου, που είναι το εθνικό θέμα, φαίνεται να βαραίνει πολύ στη σκέψη του Προέδρου, υπό την έννοια ότι βρίσκεται σε ένα στάδιο το κυπριακό πρόβλημα που υπαγορεύει την παραμονή του στην προεδρία του κράτους".

    Κληθείς να πει ποιό είναι το συμπέρασμα από τις χθεσινές εξελίξεις, σε ό,τι αφορά το ΔΗΚΟ, και ερωτηθείς κατά πόσον αυτό είναι ακόμα εν δυνάμει σύμμαχος του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε ότι "εμείς τηρήσαμε και ήπιους τόνους και θεωρούμε ακόμα σαν συνεργάτες το ΔΗΚΟ".

    "Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσουν, ύστερα από τις διαβουλεύσεις που το ΔΗΚΟ θα έχει με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, σκέψεις που θα βοηθήσουν ώστε να επανεξεταστεί η στάση του κόμματος, με βάση τα δεδομένα της διακυβέρνησης", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Οταν κλήθηκε να πει αν πιστεύει ότι οι λόγοι για τους οποίους έλαβε την απόφαση αυτή το ΔΗΚΟ δεν είναι πολιτικοί, αλλά κάποιοι άλλοι, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ παρέπεμψε στην απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ "όπου δεν παρατίθενται άλλοι από τους λόγους κάποιων προβλημάτων, που ανεφύησαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης".

    "Αυτό το παραδεχόμεθα", πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, επισημαίνοντας ότι "υπήρξαν προβλήματα, όπως υπάρχουν προβλήματα σε κάθε οικογένεια, σε κάθε συνεργασία".

    "Η δική μας η θέση", πρόσθεσε, "είναι πως και μπορούσαν και μπορεί, σε μια μελλοντική συνεργασία, να υπάρξουν οι τρόποι διεξόδων, εκεί όπου παρατηρούνται τυχόν παρεξηγήσεις ή προβλήματα".

    Σχολιάζοντας τη θέση του Προέδρου του ΔΗΚΟ, Σπύρου Κυπριανού, ότι θα έπρεπε στην επόμενη πενταετία ο ΔΗΣΥ να τον υποστηρίξει, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι είναι σεβαστή η επιθυμία και η φιλοδοξία προσφοράς του κ. Κυπριανού.

    "Πλην, όμως, τα κριτήρια, κατά κανόνα, μιας συνεργασίας δεν είναι μόνον τα πρόσωπα - που κανένας δεν αρνείται την καταξίωση του κ. Κυπριανού στην πολιτική - αλλά γενικότερα η επιτυχημένη ή όχι πορεία υπό την προεδρία του α ή β ηγέτη στην προεδρία του κράτους", είπε.

    "Και είναι η πεποίθησή μας ότι η μέχρι σήμερα και συνεργασία και πορεία, τόσο στο εθνικό όσο και στο εσωτερικό μέτωπο, υπήρξε άψογη από πλευράς Προέδρου Κληρίδη με τα τυχόν προβλήματα, που υπήρξαν και τα αναγνωρίζουμε", συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης.

    Κληθείς να ερμηνεύσει την επίμαχη παράγραφο που ανέγνωσε χθες ο κ. Κυπριανού, με βάση την οποία θεωρεί ότι υπάρχει υποχρέωση του ΔΗΣΥ για υποστήριξή του, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι "είναι μια ερμηνεία την οποία οπωσδήποτε μπορεί να αποδώσει ο κ. Κυπριανού, με βάση τα όσα διεμίφθησαν, ως ο ίδιος αναφέρει".

    Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε σε αυτό το σημείο ότι μιλούμε για επιστολή του Μαίου του 1992, "η οποία αναφέρεται για το καλό του τόπου και των δύο κομμάτων".

    "Δεν νομίζω", πρόσθεσε, "να αναφέρεται οπουδήποτε ότι ήταν υποχρέωση του κόμματος να υποστηρίξει στην παρούσα φάση τον κ. Κυπριανού, ούτε συμφωνείτο ότι θα ήταν εναλλαγή στην προεδρία ανά πενταετία".

    Ερωτηθείς αν προσβλέπει και βασίζει την αισιοδοξία του για συνέχιση της συνεργασίας σε αποτυχία των διαβουλεύσεων του ΔΗΚΟ με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: "Οχι, στην επιτυχή συνεργασία που είχαμε κατά την προηγούμενη πενταετία. Με κανένα τρόπο δεν προσβλέπουμε, ούτε θα επιθυμούσαμε, ούτε είναι επιδίωξη μας, να αποτυγχάνει μια προσπάθεια του όποιου κόμματος".

    Πρόσθεσε ότι "η δοκιμασία της πενταετίας ήταν αρκετά επιτυχής για να επιτρέψει νέο προβληματισμό στην ηγεσία, στους οπαδούς γενικότερα του ΔΗΚΟ και για τις επιλογές που ενδεχόμενα έχουν να κάμουν".

    Αφού σημείωσε ότι ο σεβασμός είναι δεδομένος από πλευράς ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε αυτό, "αποδείχτηκε έμπρακτα και καλόν είναι να μην κλείσουν και χαίρομαι γιατί δεν το έχουν πράξει και άφησαν οπωσδήποτε και το ενδεχόμενο της συνεργασίας, είτε στον πρώτον είτε στο δεύτερο γύρο".

    Σημειώνεται ότι, όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης, κατά τη συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου με τον Πρόεδρο Κληρίδη έγινε και εκτεταμένη ενημέρωση πάνω στα θέματα που άπτονται του εθνικού προβλήματος, της επιστολής Κόφι Αναν, των πρωτοβουλιών ή ενεργειών του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και της αρνητικής συμπεριφοράς του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Πριν από τη συνάντηση του με το Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος Κληρίδης συναντήθηκε και με τον Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, ο οποίος απέφυγε να προβεί σε οποιεσδήποτε δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [07] Τουρκία - Γενικό Επιτελείο - Ασκήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,04/11/1997 (ΚΥΠΕ) Το Γενικό Επιτελείο των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Αγκυρα ενημέρωσε τους στρατιωτικούς ακόλουθους που είναι διαπιστευμένοι στην τουρκική πρωτεύουσα για τις ασκήσεις "Αποφασιστικότητα '97" και "Ταύρος '97", που διεξάγονται στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ενημέρωση παρέστη και ο Στρατιωτικός Ακόλουθος της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα.
    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Τουρκικές ασκήσεις - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,04/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σήμερα θα προσγειωθούν στο παράνομο αεροδρόμιου Λευκονοίκου τουρκικά F - 16 και F - 4.

    O αρχιπλοίαρχος του τουρκικού ναυτικού Φεγιάζ Οτζουτσού, που βρίσκεται επικεφαλής των πλοίων που κατέπλευσαν στα κλειστά λιμάνια της Κερύνειας και της Αμμοχώστου κάλεσε την ελληνοκυπριακή πλευρά να μην πανικοβάλλεται και να μην δίνει σημασία στις διαδόσεις για δήθεν κατάληψη της Πάφου και της Λεμεσού από τους Τούρκους στρατιώτες.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο αρχιπλοίαρχος Οτζουτσού είπε ότι "ήλθαμε για άκσηση. Μόλις τελειώσει η αποστολής μας θα επιστρέψουμε στη βάση μας".

    Η φετινή άσκηση προβλέπει και απόβαση στα κατεχόμενα αμφίβιας αποβατικής μονάδας όπως και μονάδων υποβρυχίων καταστροφών και υποβρύχιας άμυνας.

    Ο αναπληρών τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, λεγόμενος πρόεδρος της Ψευδοβουλής Χακίν Ατούν δήλωσε ότι η παρουσία των μονάδων των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων αναπτερώνει το ηθικό του τουρκοκυπριακού, όπως είπε, "λαού" ενώ διαμηνύει στην απέναντι πλευρά την αποφασιστικότητα του τουρκικού λαού.

    Ο αρχιπλοίαρχος Οτζουτσού συναντήθηκε με τον Ατούν, τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου και το λεγόμενο υπουργό εξωτερικών Τανέρ Ετκίν.

    Σε δηλώσεις του είπε ότι με παρόμοιες ασκήσεις η Τουρκία δείχνει την αποφασιστικότητά της στην υποστήριξη της "δίκαιης", κατά την έκφραση του, υπόθεσης των Τ/Κ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] Τουρκικό ΥΠΕΞ - ασκήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,04/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο βοηθός εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Σεχμέτ Αταντσιανλί εξέφρασε την ευχή ότι κατά τη διάρκεια των ασκήσεων δεν θα σημειωθεί οποιοδήποτε θερμό επεισόδιο.

    Ο Αταντσιανλί μιλώντας με εκπροσώπους του ξένου Τύπου δήλωσε ότι η χώρα που ελπίζει ότι δεν θα σημειωθεί θερμό επεισόδιο .

    Ερωτηθείς αν πριν από τις ασκήσεις υπήρξαν χώρες που ζήτησαν την αναβολή τους, ο Τούρκος επίσημος δήλωσε καταφατικά. Χωρίς να τις κατονομάσει είπε ότι ορισμένες χώρες σύμμαχοι αλλά και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κατέβαλαν προσπάθειες προς την κατεύθυνση αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] Υπουργός Εσωτερικών - ΔΗΚΟ - ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαφωνία του σε ότι αφορά στη διακοπή της συγκυβέρνησης και στην υποβολή παραίτησης των Υπουργών του Δημοκραικού Κόμματος από την κυβέρνηση Κληρίδη, εξέφρασε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, ο Υπουργός Εσωτερικών και Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Ντίνος Μιχαηλίδης.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο ίδιος σε δηλώσεις του αναφορικά με το θέμα που έχει προκύψει, μετά τις γνωστές αποφάσεις που έλαβε χθες βράδυ, το Ε.Γ. του ΔΗΚΟ, για την πορεία της συγκυβένησης ΔΗΣΥ - ΔΗΚΟ.

    Κληθείς να απαντήσει κατά πόσο θα παραμείνει στο αξίωμα του ΥΠΕΣ, μέχρι τη δημοσιογραφική διάσκεψη που θα δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το βράδυ της Πέμπτης, αν αυτό του ζητηθεί από τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε, "σίγουρα ναι".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ήταν έναν από τα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου του ΔΗΚΟ, που πρότειναν να μην αποχωρήσουν τώρα οι υπουργοί του ΔΗΚΟ.

    "Πιστεύω", ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, "ότι δεν υπάρχει ουσιαστικός λόγος αποχώρησης τώρα αυτή τη στιγμή και ιδιαίτερα προτού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξαγγείλει τις αποφάσεις του".

    "Εφόσον επιζητούμε συνεργασία με το ΔΗΣΥ", συνέχισε, "πάνω σε επίπεδο υποστήριξης του ΔΗΣΥ της δικής μας υποψηφιότητας, που είναι αυτή του κ. Σπύρου Κυπριανού, τότε διερωτώμαι γιατί να αποσυρθούμε από την κυβέρνηση, προτού ληφθεί αυτή η συγκεκριμένη ουσιαστική και καταλυτική απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή αν θα είναι υποψήφιος ή όχι".

    Ομως όπως τόνισε ο ΥΠΕΣ, θα πειθαρχήσει στις αποφάσεις του κόμματος. Οπως ανέφερε, όλοι θα λειτουργήσουν "ως σώμα, και σίγουρα ως κόμμα μέσα στις κανονικές διαδικασίες, που χαρακτηρίζονται μέσα από το καταστατικό του κόμματος".

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο διαβλέπει οποιεσδήποτε προοπτικές για ανανέωση της συγκυβέρνησης, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι "υπάρχουν προοπτικές, πάρα πολλές, και είναι αυτές τις προοπτικές που δεν θέλουμε να χάσουμε".

    Ο κ. Μιχαηλίδης διερωτήθηκε "αν η απόφαση του Ε.Γ. είναι εκείνη, που θα κάνει περισσότερο ευτυχισμένους τους παράγοντες, τα στελέχη και τα μέλη του ΔΗΚΟ ή όχι".

    "Αυτό βέβαια", πρόσθεσε, "είναι θέμα που θα ληφθεί υπόψη στην τελική απόφαση, την οποίαν θα πάρουν τα μέλη της Κ.Ε. το απόγευμα".

    Ερωτηθείς κατά πόσον οι μέχρι τώρα χειρισμοί αποδυναμώνουν τις προοπτικές, για ανανέωση της συγκυβέρνησης, ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι "δεν έχω ακόμα καταλήξει σ'αυτό το σημείο, η δική μου θέση ήταν ότι θα έπρεπε να μελετηθεί πολύ σοβαρά αυτό το ενδεχόμενο, ελήφθη απόφαση, σίγουρα η δική μου η ταύτιση με την απόφαση του Εκτελεστικού και της ΚΕ, να θεωρείται δεδομένη".

    Ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε εξάλλου, ότι υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας με όλα τα κόμματα και τόνισε ότι η υποψηφιότητα Κυπριανού θα είχε περισσότερες πιθανότητες και θα ήταν εξασφαλισμένη, αν ο ΔΗΣΥ είχε την επιλογή του, προς το πρόσωπο του κ. Κυπριανού.

    Αναφορικά με το ενδεχόμενο σχετικής εισήγησης προς την ΕΔΕΚ στο κατάλληλο χρόνο, ο κ. Μιχαηλίδης υπογράμμισε ότι αυτό βρίσκεται σε εξέλιξη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [11] Ραδιομαραθώνιος 1997

    Λευκωσία,Κύπρος,04/11/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διεξάγεται στις 10 και 11 Νοεμβρίου ο 7ος Ραδιομαραθώνιος για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, που συνδιοργανώνουν η Λαϊκή Τράπεζα και το ΡΙΚ, και ο οποίος αναμένεται, σύμφωνα με τους διοργανωτές του, να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο σε προσφορά και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων του Ραδιομαραθώνιου 1997, ο οποίος παρουσιάζει την καινοτομία ότι θα γίνονται και αυτόματες τηλεφωνικές εισφορές, παρουσιάστηκε από εκπροσώπους των δυο διοργανωτών του, σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Στη διάσκεψη τονίστηκε η ογκούμενη διεθνής διάστασή του με τη δραστηριοποίηση στην Ελλάδα και τη Βρετανία, κάτι που αποτελεί και έναν από τους μακροχρόνιους του στόχους.

    Το φετινό Ραδιομαραθώνιο στηρίζουν επίσης όπως και πέρσι, ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός "Ο Λόγος", το "Σίγμα", οι παγκύπριας εμβέλειας ραδιοφωνικοί σταθμοί "Ράδιο Πρώτο" και "Αστρα" και άλλοι τοπικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί, η Ενωση Κοινοτήτων Κύπρου και η Συνομοσπονδία Αναπήρων, ενώ στην Ελλάδα, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και στη Βρετανία ο LGR.

    Ιδιαίτερο σημείο στο φετινό πρόγραμμα του Ραδιομαραθώνιου αποτελεί η συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, ο οποίος θα προσφέρει μίνι κρουαζιέρα με το "ΚΑΙΤΗ 2" και καπετάνιο τον ίδιο, σε μεγάλους εισφορείς.

    Οι Ελληνες Ολυμπιονίκες της άρσης βαρών θα διαγωνιστούν μεταξύ τους στο γήπεδο "Ελευθερία", προσπαθώντας να καταρρίψουν τις προσωπικές τους επιδόσεις, ο Ελλαδίτης υπερμαναραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος θα πραγματοποιήσει μια μακρά πορεία από την αρχαία Ολυμπία μέχρι την Πλατεία Ελευθερίας, ενώ θα συμμετάσχει και ο Ελλαδίτης ποδηλάτης Κανέλλος Κανελλόπουλος.

    Στο τηλεοπτικό πρόγραμμα του ΡΙΚ θα πραγματοποιηθεί και φέτος δημοπρασία έργων τέχνης, ενώ ο Ελλαδίτης τραγουδιστής Στέλιος Καζαντζίδης έχει προσφέρει το χρυσό του δίσκο "Βραδυάζει", για τους σκοπούς της εκδήλωσης.

    Οσο δε αφορά το καλλιτεχνικό μέρος, αναμένεται να συμμετάσχουν, ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος και η σύζυγός του, τραγουδίστρια Βασιλική Λαβίνα, ο Κώστας Μακεδόνας, η Καίτη Γαρμπή, η Αλέξια, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, η Μίνα Χειμώνα, ο Διονύσης Σχοινάς, καθώς και οι πρωταγωνιστές της σειράς του ΡΙΚ "Το καφενείο".

    Οπως ανέφερε στη δημοσιογραφική διάσκεψη ο Γιάκος Κλεόπας της Λαϊκής Τράπεζας, από τις μέχρι τώρα έξι διοργανώσεις του Ραδιομαραθώνιου, έχει αντληθεί ποσό πέραν των 5 εκ. λιρών και τόνισε ότι το κλειδί επιτυχίας του, είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού.

    Από την πλερά του, ο Γιώργος Νικολάου μιλώντας εκ μέρους του ΡΙΚ, είπε πως ο Ραδιομαραθώνιος είναι στις προτεραιότητες της κοινωνικής προσφοράς του ραδιοσταθμού και επεσήμανε πως το ΡΙΚ συμβάλλει τα μέγιστα στην ευαισθητοποίηση του κοινού.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 4 November 1997 - 14:02:51 UTC