Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-10-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρετανός Πρωθυπουργός - Κυπριακό
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - προεδρικές
  • [03] Κύπρος - Δηλώσεις Κρανιδιώτη
  • [04] Κληρίδης - Κόρντοβεζ - Κοινοπολιτεία
  • [05] Κληρίδης - Μαρκίδης - Προεδρικές
  • [06] Επιστροφή Φεϊσέλ - δηλώσεις

  • [01] Βρετανός Πρωθυπουργός - Κυπριακό

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,27/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μαρίας Χρυσάνθου)

    Η Βρετανία θα εντείνει τις προσπάθειές της για επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε σήμερα ο Πρωθυπουργός της χώρας, Τόνι Μπλέρ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Εδιμβούργο, με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης των εργασιών της Συνόδου των αρχηγών κρατών της Κοινοπολιτείας.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την αναφορά σε "ειδικό ρόλο" της Βρετανίας στο Κυπριακό, που περιέχεται στην Τελική Διακήρυξη, ο κ. Μπλέρ είπε ότι "είναι ξεκάθαρο ότι θα συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε το δικό μας ρόλο στις προσπάθειες λύσης" και πρόσθεσε ότι η χώρα του "επιθυμεί πάρα πολύ" την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός επεσήμανε τη σημασία που έχει η λύση του Κυπριακού για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    "Είναι πολύ σημαντικό για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ και θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για την επίτευξη μιας κατάλληλης διευθέτησης και για επαναπροσέγγιση," τόνισε.

    Ο κ. Μπλέρ σημείωσε ότι αυτό είναι "απόλυτα χρήσιμο για το μέλλον ολόκληρου του λαού της Κύπρου".

    Σε ερώτηση εάν η Βρετανία θα αναπτύξει νέα πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού, ο κ. Μπλέρ απάντησε ότι "δεν είναι θέμα πρωτοβουλίας, αλλά να συνεχίσουμε τις προσπάθειες που ήδη καταβάλλουμε και να προσπαθήσουμε να τις εντείνουμε όπου μπορούμε".

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, ο οποίος έδωσε τη συνέντευξη Τύπου ως ο αρχηγός της χώρας που φιλοξενεί τη Σύνοδο, μαζί με τον Γ.Γ. της Κοινοπολιτείας, Εμέκα Ανιαόκου, χαρακτήρισε τη συνάντηση ως μια από τις πιο "αρμονικές" για πολλά χρόνια και "πολύ επιτυχή".

    "Είναι ένα σημάδι αισιοδοξίας για το μέλλον", πρόσθεσε. Από την πλευρά του, ο Εμέκα Ανιαόκου χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε για οικονομικά θέματα "ιδιαίτερα εποικοδομητική", ενώ τόνισε ότι η Κοινοπολιτεία αποτελεί μιαν οργάνωση που παραμένει πολύ σοβαρά προσηλωμένη στις δεσμεύσεις της.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ/ΑΠ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - προεδρικές

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,27/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Στα μέσα Νοεμβρίου υπολογίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, να ανακοινώσει την απόφασή του εάν θα θέσει ή όχι υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 1998, παρόλο που, όπως επισημαίνει, το στενό πολιτικό περιβάλλον του θα επιθυμούσε να είχε ανακοινώσει υποψηφιότητα προ πολλού.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο Εδιμβούργο, πληροί τόσο τις προϋποθέσεις υγείας, όσο και δημοτικότητας, τις οποίες είχε θέσει για να επαναδιεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα.

    "Η υγεία μου είναι καλή" και "δεν έχω πρόβλημα δημοτικότητας", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Υπενθύμισε, όμως, την τρίτη προϋπόθεση που είχε θέσει και η οποία σχετίζεται με τις εξελίξεις στο Κυπριακό και κατά πόσον, ενόψει αυτών των εξελίξεων, κρίνει ο ίδιος αν πρέπει να συνεχίσει.

    "Αυτός είναι ένας από τους λόγους που περίμενα να δω τις εξελίξεις, τις προοπτικές και να αποφασίσω", δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    "Υπολογίζω μέσα του Νοεμβρίου να ανακοινώσω την απόφασή μου," κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ/ΑΠ)

    [03] Κύπρος - Δηλώσεις Κρανιδιώτη

    Λάρνακα,Κύπρος,27/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη θέση ότι η πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα είναι ομαλή, αλλά όχι και εύκολη, υποστήριξε σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, ο οποίος έφθασε στις 2.00 μετά το μεσημέρι στην Κύπρο.

    "Θα υπάρξουν", τόνισε, "δυσκολίες και προβλήματα, αλλά θα αντιμετωπιστούν με το σωστό προγραμματισμό και στα πλαίσια της ορθής στρατηγικής, την οποία εδώ και καιρό εφαρμόζουμε οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου".

    Ο κ. Κρανιδιώτης απαντούσε σε ερώτηση κατά πόσον η πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ θα είναι ομαλή, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία εξακολουθεί να διατυπώνει επιφυλάξεις και απειλές αλλά και να αντιτίθεται στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις επιφυλάξεις που εκφράζονται από ορισμένα μέλη της ΕΕ ως προς την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, ο κ. Κρανιδιώτης ανέφερε ότι "δεν υπάρχει κανένα απολύτως θέμα όσον αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεων".

    "Οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν", τόνισε "χωρίς όρους, χωρίς προϋποθέσεις, τον Μάρτιο ή Απρίλιο του 1998. Αυτό είναι ειλημμένη απόφαση και δεν την αμφισβητεί κανένας".

    Ακόμη, είπε ότι, όπως συμβαίνει με όλες τις υποψήφιες χώρες, υπάρχουν τεχνικά προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, "τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων".

    Ο κ. Κρανιδιώτης τόνισε ότι είναι αισιόδοξος, αν όχι απόλυτα βέβαιος, ότι και μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων "η Κύπρος θα μπει χωρίς όρους και προϋποθέσεις ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    "Ασφαλώς", επεσήμανε, "θα είναι πιο εύκολη η πορεία αν στο μεταξύ έχει λυθεί το Κυπριακό. Αλλά αν το Κυπριακό δεν έχει λυθεί, εξαιτίας της τουρκικής αδιαλλαξίας, πιστεύω ότι και τότε η Κύπρος θα βρει τη θέση της ως πλήρες μέλος στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Κληθείς να πει κατά πόσον αποφασίστηκε στην άτυπη σύνοδο των "15" στο Λουξεμβούργο, αν θα προσκληθεί η Τουρκία να συμμετάσχει στην Ευρωπαϊκη Διάσκεψη του Δεκεμβρίου, ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας επεσήμανε ότι στις άτυπες συναντήσεις των Υπουργών Εξωτερικών δεν λαμβάνονται αποφάσεις.

    "Οι αποφάσεις θα παρθούν", πρόσθεσε, "στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο Λουξεμβούργο, τον Δεκέμβριο. Και δεν είναι βέβαιο εάν θα αποφασιστεί η συγκρότηση Ευρωπαϊκής Διάσκεψης, δεν είναι βέβαιο με ποιές χώρες ακόμη θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της ΕΕ για τη νέα της διεύρυνση. Μόνο για ένα πράγμα είμαστε βέβαιοι, ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα περιλαμβάνουν την Κύπρο. Μόνο για την Κύπρο υπάρχει ήδη θετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και θετική γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής", σημείωσε ο κ. Κρανιδιώτης.

    Οσον αφορά τη θέση της Ελλάδας σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για διεύρυνση της ΕΕ, ο κ. Κρανιδιώτης ανέφερε ότι αυτές πρέπει να αρχίσουν με όλες τις χώρες που είναι υποψήφιες, ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει Ευρωπαϊκη Διάσκεψη και "κατά συνέπεια, δεν έχει θέση μέσα σε όλο αυτό το πλέγμα η Τουρκία".

    "Η Τουρκία δεν μπορεί να είναι μέσα στις υποψήφιες χώρες, δεν μπορεί να είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη", τόνισε ο κ. Κρανιδώτης, υπενθυμίζοντας τις προϋποθέσεις και όρους που έχουν τεθεί ώστε να μπορεί να υπάρξει κάποια αναβάθμιση των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

    "Και οι όροι αυτοί", επεσήμανε, "δεν είναι όροι που τους λέει μόνον η Ελλάδα, είναι όροι οι οποίοι έχουν περιληφθεί και στην ίδια την 'Ατζέντα 2000'", υπενθυμίζοντας ότι αυτοί αφορούν, μεταξύ άλλων, και το Κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά.

    Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Επιτρόπου της ΕΕ Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ότι δεν μπαίνει η Τουρκία από την πίσω πόρτα αν προσκληθεί σε μια διάσκεψη, αλλά αντίθετα ανοίγεται ένας διάλογος που μπορεί να βοηθήσει, ο Κρανιδιώτης σημείωσε ότι ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ δεν παίρνει μέρος καν στη διαδικασία λήψεως των αποφάσεων.

    "Εγώ αναφέρομαι στην 'Ατζέντα 2000' και όχι στις προσωπικές απόψεις του κ. Βαν ντεν Μπρουκ, τον οποίο σέβομαι και εκτιμώ και του οποίου η θέση για το Κυπριακό, τα τελευταία χρόνια, είναι ιδιαίτερα θετική και καλή για τις απόψεις τις δικές μας", ανέφερε ο κ. Κρανιδιώτης.

    Ο κ. Κρανιδιώτης ανέφερε πάντως ότι συναντήθηκε με τον κ. Βαν ντεν Μπρουκ πριν από λίγες μέρες στις Βρυξέλλες και, όσον αφορά το Κυπριακό, εκτίμησε τις απόψεις του ως "θετικές".

    Ωστόσο, όπως επεσήμανε, "διαφωνήσαμε όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας".

    "Εμείς πιστεύουμε ότι η Τουρκία για να προχωρήσει προς την Ευρώπη πρέπει να τηρήσει ορισμένους όρους, πρέπει να εκπληρώσει ορισμένες προϋποθέσεις", πρόσθεσε ο Ελληνας ΥΦΕΞ.

    Αντίθετα, όπως παρατήρησε, ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ πιστεύει ότι πρέπει να είμαστε πιο ελαστικοί απέναντι στην Τουρκία και, εφόσον η Τουρκία υποχωρήσει, τότε οι πιέσεις πάνω της θα έχουν μεγαλύτερη απήχηση.

    Ερωτηθείς να πει υπό ποιές προϋποθέσεις βλέπει να ανατρέπεται η στάση της Τουρκίας, η οποία κορυφώνει τις προκλήσεις της, απειλεί με θερμό επεισόδιο και αναβαθμίζει την στρατιωτική παρουσία της στην Κύπρο, ο κ. Κρανιδιώτης καταδίκασε τη στάση αυτή της Τουρκίας. "Η συμπεριφορά και η πορεία αυτής της Τουρκίας ασφαλώς την απομακρύνει ακόμη περισσότερο από την ευρωπαϊκή προοπτική", τόνισε.

    Εξάλλου, χαρακτήρισε ως ειρωνεία το γεγονός ότι η ίδια η Τουρκία, που ενισχύει τις δυνάμεις κατοχής με άρματα και άλλο υλικό, να καταγγέλλει την Κυπριακή Δημοκρατία ότι ενισχύει την άμυνά της.

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισε, στο σημείο αυτό, ότι έφθασε η ώρα η Τουρκία να πάρει κάποιες ιστορικές αποφάσεις που θα αφορούν το μέλλον της "και αν θέλει να προχωρήσει με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, τότε θα πρέπει να δεχθεί τις αξίες, τις αρχές που όλες οι ευρωπαϊκές χώρες δεχόμαστε".

    Σε ερώτηση ποιές μπορεί να είναι, με τη σημερινή στάση της Τουρκίας, οι προσδοκίες της κυπριακής κυβέρνησης για την επικείμενη συνάντηση των ηγετών των Βαλκανικών χωρών στην Κρήτη, ο κ. Κρανιδιώτης ανέφερε ότι δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος και ότι δεν προσβλέπει σε κάποια σημαντική εξέλιξη στην Κρήτη. Επεσήμανε μάλιστα ότι το κύριο αντικείμενο της συνάντησης του Ελληνα με τον Τούρκο Πρωθυπουργό στην Κρήτη θα είναι η βαλκανική προσπάθεια συνεννόησης και συνεργασίας.

    Ο κ. Κρανιδιώτης ανέφερε, εξάλλου, ότι ο Βρετανός Ειδικός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, δεν του ανέφερε ο,τιδήποτε για σχέδια που επεξεργάζεται για το θέμα της ασφάλειας.

    Ερωτηθείς, τέλος, αν μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τις υποψήφιες για ένταξη χώρες θα γίνει η ένταξη μίας - μίας χώρας ή όλων μαζί, ο κ. Κρανιδιώτης ανέφερε ότι αυτό θα φανεί κατά τις διαπραγματεύσεις και πως η άποψη της Ελλάδας είναι ότι "μπορεί να ξεκινήσουν όλες οι χώρες να διαπραγματεύονται και να διαφοροποιηθούν ανάλογα με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων".

    Ο κ. Κρανιδιώτης βρίσκεται στην Κύπρο για να παρουσιάσει το βιβλίο του δημοσιογράφου Αλέξη Παπαχελά "Ο βιασμός της Ελληνικής Δημοκρατίας - Ο Αμερικανικός παράγων 1947 - 1967".

    Θα παραστεί επίσης στις αυριανές πανηγυρικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Από την Κύπρο αναχωρεί αύριο το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΑΠ)

    [04] Κληρίδης - Κόρντοβεζ - Κοινοπολιτεία

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,27/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας, Μαρίας Χρυσάνθου)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, σκοπεύει να στείλει στην Κύπρο τον Ειδικό Σύμβουλό του για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, για να δει κατά πόσον οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να παρακαθήσουν σε διαπραγματεύσεις χωρίς χρονοδιάγραμμα (open-ended - ημερομηνία λήξης), για λύση του Κυπριακού.

    Αυτό αναφέρεται σε επιστολές που έστειλε ο κ. Αναν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτας και τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

    Την ύπαρξη των επιστολών αυτών αποκάλυψε σήμερα με δηλώσεις του στο Εδιμβούργο ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για το ανακοίνωθεν των αρχηγών των χωρών - μελών της Κοινοπολιτείας, στο οποίο γίνεται εκτενής αναφορά στο Κυπριακό, παρά τις αρχικές προβλέψεις για σύντομη και περιεκτική αναφορά.

    "Οσα είχα αναφέρει στην ομιλία μου στη Σύνοδο περιλαμβάνονται περιληπτικά στο ανακοινωθέν", σημείωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, εκφράζοντας επίσης ικανοποιήση με το γεγονός ότι το ανακοινωθέν επιβεβαιώνει βασικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προνοούν για μία και αδιαίρετη κυριαρχια της Κύπρου, καταδικάζουν τη δημιουργία του ψευδοκράτους και ζητούν την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

    "Είναι ένα ψήφισμα που υποστηρίζει πλήρως τις δικές μας θέσεις", τόνισε ο Πρόεδρος Κληρίδης, σημειώνοντας ότι αποδέχεται την πρόταση για αποστρατικοποίηση και αποδοκιμάζει τις τουρκικές ενέργειες και απειλές για ενσωμάτωση των κατεχομένων.

    Κληθείς να σχολιάσει την ιδιαίτερη αναφορά που γίνεται στο ανακοινωθέν για το ρόλο της Βρετανίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "ορθά ερμηνευόμενος, σημαίνει ότι η Βρετανία έχει ορισμένες υποχρεώσεις έναντι της Κυπρου", τόσο ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας όσο και ως αποτέλεσμα της Συνθήκης Εγγυήσεως, του 1960.

    Σε ερώτηση αν πρέπει σύντομα να αναμένεται η ανάληψη οποιασδήποτε δράσης από πλευράς της Κοινοπολιτείας στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατιας απάντησε αρνητικά.

    Κάτι τέτοιο θα αναμένεται αφού υπάρξει πρόσκληση από τον ΟΗΕ για νέες συνομιλιες, είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] Κληρίδης - Μαρκίδης - Προεδρικές

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,27/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Ο κ. Αλέκος Μαρκίδης έχει κάθε δικαίωμα να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, αλλά δεν βλέπω πώς αυτό θα επηρεάσει τις δικές μας σκέψεις".

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα στο Εδιμβούργο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι δεν είχε εκφράσει τη θέση πως θα υποστηρίξει τον κ. Σπύρο Κυπριανού για την προεδρία, αλλά ότι θα τον ψηφίσει.

    Ξεκαθάρισε, ακόμα, ότι εφόσον δεν είναι πλέον Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έχει μόνο τη δική του ψήφο. "Το κόμμα (ΔΗΣΥ) θα αποφασίσει ποιός θα είναι ο υποψήφιός του και θα υποστηρίξει φυσικά τον υποψήφιό του", πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΚ/ΑΠ)

    [06] Επιστροφή Φεϊσέλ - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,27/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Γκούσταβ Φεϊσέλ, επιβεβαίωσε την ύπαρξη επιστολής με την οποία ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, πληροφορεί τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό ότι προτίθεται να αποστείλει στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία τον Ειδικό Σύμβουλό του επί του προβλήματος, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Σε δηλώσεις, κατά την επιστροφή του το απόγευμα στο αεροδρόμιο Λάρνακας, μετά από διακοπές τριών εβδομάδων, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι δεν έχει δει την επιστολή, αλλά, όπως είπε, αντιλαμβάνεται ότι αυτή εισηγείται την επίσκεψη του κ. Κόρντοβεζ στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Νοεμβρίου.

    Ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μπορεί να δεσμεύσει την Ε/κ πλευρά σε ένα διάλογο χωρίς ημερομηνία λήξης, ενόψει των προεδρικών εκλογών του Φεβρουαρίου του 1998.

    Εξάλλου, όταν κλήθηκε να πει εάν προτίθεται να συνεχίσει το διάλογο για θέματα ασφάλειας, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών ανέφερε ότι θα επικοινωνήσει με τον Πρόεδρο Κληρίδη και με τον κ. Ντενκτάς, το συντομότερο δυνατό, "για να δούμε πώς προχωρούμε από εκεί που μείναμε".

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν συζήτησε στη Νέα Υόρκη με τον Γ.Γ. τρόπους για να τερματιστεί το αδιέξοδο στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς και στο διάλογο για την ασφάλεια, ο κ. Φεϊσέλ είπε: "Καλύψαμε ένα πλατύ φάσμα θεμάτων".

    "Θα ήταν πολύ καλό", πρόσθεσε, "εάν επιτευχθεί μια συμφωνία για την ασφάλεια και νομίζω ότι αυτό θα έστελνε το σωστό μήνυμα και που, ασφαλώς, θα περιείχε κάποια ουσία".

    Ο κ. Φεϊσέλ απέφυγε να σχολιάσει πληροφορίες που φέρουν τον τουρκικό στρατό στα κατεχόμενα να έχει ενισχυθεί με περισσότερα άρματα, σημειώνοντας πως, λόγω του ότι δεν βρισκόταν στο νησί, δεν γνωρίζει τις τελευταίες εξελίξεις.

    "Υπό κανονικές συνθήκες, η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είναι συνήθως ενημερωμένη για το τι συμβαίνει", πρόσθεσε.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει επανειλημμένες δηλώσεις του Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν θα συνεχίσει να συμμετέχει στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, εκτός εάν η Ευρωπαϊκη Ενωση αναστείλει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Κύπρο, ο κ. Φεϊσέλ είπε:

    "Προσδοκία του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Γενικού Γραμματέα είναι όπως και οι δύο πλευρές συνεργαστούν με τον Γενικό Γραμματέα για προώθηση αυτής της διαδικασίας και αυτό είναι που αναμένουμε να δούμε".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ/ΜΚ/ΑΠ)

    [07] Financial Times - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) πρόκειται να αναλάβει μια διπλωματική προσπάθεια για να διατηρήσει τους δεσμούς της με την Τουρκία, εν μέσω φόβων ότι οι διαφορές τους για την Κύπρο μπορούν να αποσταθεροποιήσουν τις φιλοδοξίες της ΕΕ για διεύρυνσή της προς τα ανατολικά.

    Αυτό αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Financial Times, στο οποίο επισημαίνεται ότι στο πλαίσιο αυτό ο Κοινοτικός Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ πραγματοποιεί την Πέμπτη μια επίσκεψη στην Τουρκία για γεφύρωση του χάσματος. Εξάλλου, επίσκεψη στην Αγκυρα θα πραγματοποιήσει και ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζιαν Κλοντ Γιούνκερ, το οποίο προεδρεύει της ΕΕ.

    Αμφότεροι, προστίθεται, ελπίζουν να πείσουν τους Τούρκους να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός "πιο θετικού κλίματος" στις συνομιλίες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Ως αντάλλαγμα, υποστηρίζεται, θα προβάλουν την προοπτική για συμμετοχή της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί για όλα τα υποψήφια για ένταξη μέλη τον ερχόμενο χρόνο.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κατά την άτυπη διάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των "15", στο Λουξεμβούργο, η Ελλάδα εξέφρασε αντίθεση στη συμμετοχή της Τουρκίας.

    Απείλησε, επίσης, ότι θα μπλοκάρει τη διεύρυνση της ΕΕ στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, εάν η Κύπρος δεν ενταχθεί σ' αυτή.

    Ενώ, όμως, κάποια μέλη της ΕΕ αντιτίθενται στην ένταξη της Τουρκίας στην Ενωση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, φοβούνται ότι ο αποκλεισμός της από την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη θα εξαγριώσει την Τουρκία και θα ανατρέψει τα σχέδια της ΕΕ για αποδοχή της Κύπρου.

    Στο μεταξύ, η Δανία και η Ισπανία, καθώς και άλλες χώρες εμφανίζονται να μην επιμένουν στη θέση τους ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις πρέπει να αρχίσουν ταυτόχρονα με όλες τις χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν, εκτός από την Τουρκία και τη Σλοβακία, οι οποίες παρουσιάζουν προβλήματα λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε αυτές.

    Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει την πεποίθηση ότι μια σύνοδος των ηγετών των χωρών της ΕΕ, σε επτά βδομάδες, θα υποστηρίξει την πρότασή τους ότι οι ενταξιακές συνομιλίες πρέπει να περιοριστούν με την Κύπρο, την Τσεχία, την Εσθονία, την Ουγγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβενία.

    Ωστόσο, η ΕΕ σκοπεύει να προσκαλέσει και τις άλλες υποψήφιες χώρες στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

    Εξάλλου, σε κύριο σχόλιό τους, οι Financial Times γράφουν ότι κατά περιόδους οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ αποδύονται σε προσπάθειες για να κάνουν την Τουρκία να νιώσει ότι χαίρει σεβασμού, ενώ παράλληλα αποφεύγουν, όσο είναι δυνατό, οποιαδήποτε ουσιαστική παραχώρηση.

    Οπως επισημαίνεται, η Ελλαδα επιμένει ότι το επόμενο κύμα διεύρυνσης πρέπει οπωσδήποτε να περιλαμβάνει την Κύπρο.

    Ωστόσο, η Τουρκία απειλεί ότι εάν ξεκινήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση, θα εγκαταλείψει οποιεσδήποτε άλλες προσπάθειες για επανένωση του νησιού, μέσω των συνομιλιών μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    Τα περισσότερα μέλη της ΕΕ ελπίζουν να αποτρέψουν αυτή την απειλή, σημειώνεται, συμπεριλαμβάνοντας την Τουρκία σε μιαν ετήσια "Ευρωπαϊκή Διάσκεψη" των κρατών που επιθυμουν να ενταχθούν στην Ενωση.

    Στο μεταξύ, αναφέρει, η Ελλάδα μπλοκάρει την οικονομική βοήθεια προς την Τουρκία, μέχρις ότου η Τουρκία αναγνωρίσει τα σύνορα στο Αιγαίο ή συμφωνήσει όπως οποιεσδήποτε εκκρεμούσες διαφορές δικαστούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

    Μια τέτοια συμφωνία φαίνετα ότι επιτεύχθηκε κατά τη διάρκεια της συνόδου του ΝΑΤΟ, τον Ιούλιο, αλλά δεν εφαρμόστηκε, προστίθεται.

    Οπως επισημαίνεται, ωστόσο, τόσο ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, όσο και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ, φαίνεται να επιθυμούν εναγωνίως να επιλύσουν τις διαφορές των χωρών τους, αλλά ίσως ο καθένας να μην έχει πλήρη έλεγχο των ενόπλων δυνάμεων της χώρας του.

    Καταλήγοντας, αφού σημειώνει ότι το "μπέρδεμα" σε ό,τι τα θέματα της Κύπρου και του Αιγαίου παραμένει ως είχε από τη δεκαετία του '70, εντούτοις το επείγον για "ξεμπέρδεμά" τους δεν υπήρξε ποτέ προηγουμένως πιο μεγάλο, παρατηρεί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 27 October 1997 - 19:38:47 UTC