Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-10-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Συμπόσιο Κοινωνικής Προσφοράς - Κοινοπολιτεία
  • [03] Κασουλίδης - κοινό ανακοινωθέν
  • [04] Κληρίδης - Κοινοπολιτεία
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Μέρα ΗΕ
  • [06] Κοινοπολιτεία - Κύπρος
  • [07] Εναρξη Διάσκεψης της Κοινοπολιτείας

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.47 (-0.30)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.21 (-0.49)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.04 (-0.99)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.31 (-0.05)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  74.49 (-0.05)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.47 (-0.46)
        Εμπορικές Εταιρείες                     44.40 (-0.38)
        Αλλες Εταιρείες                         59.71 (+0.52)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  634424.038
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MM)

    [02] Συμπόσιο Κοινωνικής Προσφοράς - Κοινοπολιτεία

    Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το πρώτο σεμινάριο, που διοργανώνει η Οργάνωση για Κοινωνική Προσφορά της Κοινοπολιτείας, πιθανό να πραγματοποιηθεί στην Κύπρο, ανέφερε ο Επίτιμος Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Ντέϊβιντ Τζόουνς, με γραπτή δήλωσή του την παραμονή της έναρξης των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών της Κοινοπολιτείας.

    Η Οργάνωση για Κοινωνική Προσφορά της Κοινοπολιτείας προσφέρει ευκαιρίες στους κοινωνικούς λειτουργούς των χωρών μελών, ώστε να αποκτήσουν εμπειρίες και να στηρίξουν την οικονομική και κοινωνική αναβάθμιση των χωρών τους, είπε ο κ. Τζόουνς.

    Τέλος ανέφερε ότι η Κύπρος αποτελεί το ιδανικό χώρο για την πραγματοποίηση του πρώτου σεμιναρίου, λόγω της γεωγραφικής της θέσης αλλά και των διευκολύνσεων που προσφέρει.

    Ελπίζουμε, πρόσθεσε, ότι με τη βοήθεια της κυπριακής κυβέρνησης θα μπορέσουμε να εγκαθιδρύσουμε αυτό το βήμα.

    Εξάλλου, ο Κώστας Χριστοδούλου, ιδρυτικό μέλος του κυπριακού συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών, τόνισε ότι το εμπόριο, οι επενδύσεις και η ανάπτυξη είναι τα κύρια θέματα που θα απασχολήσουν τους επικεφαλής των κρατών, στη Διάσκεψη και πρόσθεσε ότι οι κοινωνικοί λειτουργοί συμβάλλουν σημαντικά στην ανάπτυξη, με την επίλυση διαφόρων προβλημάτων και την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [03] Κασουλίδης - κοινό ανακοινωθέν

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,24/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Την ανάγκη όπως οι νεότερες εξελίξεις στο Κυπριακό περιληφθούν στην αναφορά για την Κύπρο στην τελική διακήρυξη της Κοινοπολιτείας, επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σε ερώτηση των δημοσιογράφων κατά πόσο θα υπάρξουν δυσκολίες μετά την αλλαγή στη δομή του τελικού ανακοινωθέντος, όπου όλα τα θέματα θα παρουσιάζονται σε συντομία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "δεν υπάρχουν δυσκολίες να υιοθετηθούν τα διάφορα θέματα".

    Η μεγάλη δυσκολία, σημείωσε, έγκειται στην αλλαγή της δομής του τελικού ανακοινωθέντος που επιβάλλει πολύ σύντομη αναφορά στα θέματα που θίγονται και η οποία θα πρέπει να καλύπτει διάφορες πτυχές.

    "Γι'αυτό, προσπάθειά μας είναι να μην αλλοιωθεί το νόημα όσων έχουν λεχθεί στο Οκλαντ (της Νέας Ζηλανδίας), και ταυτόχρονα να ληφθούν υπόψη και οι δύο νεότερες εξελίξεις" (στο Κυπριακό), δηλαδή η τουρκική στάση στο Μοντρέ και οι απειλές χρήσης βίας, καθώς και οι απειλές για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, εξήγησε ο ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι θα πρέπει να εξερευθεί η ειδική εκείνη φρασεολογία ώστε στο ανακοινωθέν να λεχθούν αυτά που πρέπει να λεχθούν από την πλευρά μας, και ταυτόχρονα να τυγχάνει της ευρύτερης αποδοχής των μελών της Κοινοπολιτείας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [04] Κληρίδης - Κοινοπολιτεία

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,24/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας, Μαρίας Χρυσάνθου)

    Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και τα θέματα της ασφάλειας, των αγνοουμένων και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), θα εγείρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης ενώπιον της συνεδρίας της Εκτελεστικής συνόδου της Κοινοπολιτείας.

    Οπως δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης αύριο θα κληθεί από τον Πρόεδρο της Διάσκεψης, Βρετανό Πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ, να ενημερώσει τους συνέδρους για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, και κυρίως τις προσπάθειες που έγιναν πρόσφατα με τις απευθείας συνομιλίες.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης θα αναφερθεί στην τουρκική στάση στις συνομιλίες του Τράουτμπεκ και του Μοντρέ, καθώς και στις άλλες εξελίξεις γύρω από την ασφάλεια, το θέμα των αγνοουμένων και την επικείμενη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Μέρα ΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Βαθιά εκτίμηση για τις ακούραστες προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών που στοχεύουν στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και μόνιμης λύσης στο Κυπριακό, που θα αποκαταστήσει την ενότητα της χώρας και θα θέσει τέρμα στην τραγωδία του κυπριακού λαού, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στο μήνυμά του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν, με την ευκαιρία της σημερινής 52ης επετείου της ίδρυσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Στο μήνυμά του ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Κύπρου στις προσπάθειες των ΗΕ αλλά και της διεθνούς κοινότητας καθώς και για τη δέσμευση της χώρας για συνέχιση της συνεργασίας με τα ΗΕ και τη διεθνή κοινότητα με εποικοδομητικό πνεύμα και με στόχο την επίτευξη δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

    "Μια τέτοια λύση", είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, "θα ενισχύσει επίσης τον ειρηνευτικό ρόλο των ΗΕ".

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι, "καθώς τα ΗΕ μπαίνουν σε ένα νέο χρόνο, που θα είναι αποφασιστικής σημασίας για τη συνέχιση του σημαντικού τους έργου, εκφράζω την ελπίδα ότι κατά το 52ο έτος από της ύπαρξης του ΟΗΕ, θα δούμε ουσιαστική πρόοδο στο θέμα της επικράτησης της δικαιοσύνης, της ειρήνης και της σταθερότητας πάνω στη βάση καθολικών αρχών, ελευθεριών και ιδεωδών, στα οποία όλοι είμαστε αφοσιωμένοι".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επεσήμανε επίσης ότι οι φιλόδοξοι στόχοι του ΟΗΕ δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς τις κοινές και συνεπείς προσπάθειες των κρατών - μελών. Οι στόχοι αυτοί, πρόσθεσε, εξυπηρετούνται καλύτερα με μια μακροπρόθεσμη προσέγγιση που επιδιώκει τον παγκόσμιο αφοπλισμό, την ενίσχυση των αναγκαίων μηχανισμών για την ειρηνική διευθέτηση διενέξεων και την αποτελεσματική ανάμιξη των ΗΕ στις προσπάθειες αντιμετώπισης διαφόρων άλλων διεθνών προβλημάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [06] (Κ) Κοινοπολιτεία - Κύπρος

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,24/10/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου)

    Η τουρκική κατοχή και η ντε-φάκτο διαίρεση της Κύπρου, που "φαίνονται όσον ποτέ, άλυτα", προκαλούν την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας και της Κοινοπολιτείας.

    Αυτό τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε έκθεση για "το μέλλον των Μικρών Κρατών, ξεπερνώντας τις αδυναμίες" η οποία εξεδόθη σήμερα στο Εδιμβούργο και η οποία κάνει ειδική αναφορά στην υπόθεση της Κύπρου.

    Σημειώνοντας ότι "με γεωπολιτικούς όρους, σε πολύ λίγες υποθέσεις μικρών κρατών - μελών της Κοινοπολιτείας, η βία για εθνικούς λόγους μπορεί να οδηγήσει άμεσα σε διεθνή σύγκρουση", η έκθεση υποδεικνύει το Κυπριακό, "ως την εμφανή εξαίρεση".

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, κατά τη διάρκεια παρουσίασης της έκθεσης, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας, Εμέκα Ανιαόκου, ανέφερε ότι πρόκειται για "μια συνολική ανάλυση, στην τρωτότητα των Μικρών Κρατών σε πολιτικές, κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους".

    Η έκθεση, όπως είπε ο κ. Ανιαόκου, υπογραμμίζει τις αδυναμίες των μικρών κρατών.

    Η Κύπρος αναφέρεται επίσης, ως ένα από τα παραδείγματα μικρών κρατών, του οποίου η συνεισφορά ήταν σημαντική στη διεθνή τάξη, προωθώντας την υιοθέτηση οδηγιών του Διεθνούς Δικαίου και Συνθηκών.

    Στην έκθεσή της, η Κοινοπολιτεία εξακολουθεί να εκφράζει την υποστήριξή της στις προσπάθειες των ΗΕ για μια ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Ειδική αναφορά γίνεται επίσης, από την "Ομάδα Δράσης της Κοινοπολιτείας", που συστάθηκε το 1975 και η οποία "συνεχίζει να προσφέρει τη βοήθεια της στον ΓΓ του ΟΗΕ και να υποστηρίζει την ανεξαρτησία, κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Δημοκρατίας της Κύπρου."

    Η Συμβουλευτική Ομάδα της Κοινοπολιτείας, που ήταν υπεύθυνη για την έκθεση, σημειώνει σε επιστολή κατά την παρουσίασή της:

    "Τα μικρά κράτη πρέπει να αντιμετωπίζονται ως πηγή πλούτου για τη διεθνή κοινότητα και όχι ως βάρος" και εκφράζει την ελπίδα να "εμπνεύσει την παγκόσμια κοινότητα, να ενδιαφερθεί για τα κράτη αυτά όπως τους αξίζει, δηλαδή ως μεγάλα διεθνή βήματα".

    Από τα 54 κράτη-μέλη της Κοινοπολιτείας, τα 26 έχουν πληθυσμό περίπου ένα εκατομμύριο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΚΚ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Εναρξη Διάσκεψης της Κοινοπολιτείας

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,24/10/1997 (ΚΥΠΕ (της απεσταλμένης μας Μαρίας Χρυσάνθου))

    Η Κοινοπολιτεία, η διεθνής κοινότητα των εθνών, χρειάζεται σήμερα περισσότερο απ' ότι σε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της ιστορίας της, ανέφερε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλέρ, κηρύττοντας σήμερα την έναρξη της Διάσκεψης Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της Κοινοπολιτείας.

    Μιλώντας στους ηγέτες και υπουργούς των 54 κρατών της Κοινοπολιτείας είπε μεταξύ άλλων ότι η Κοινοπολιτεία παρέχει σταθερότητα σε μια πιο επικίνδυνη παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

    "Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον", είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι "οι πλουσιότερες χώρες της Κοινοπολιτείας θα πρέπει να βοηθήσουν τις φτωχότερες".

    Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Εμέκα Ανιαόκου υποστήριξε αυτή τη θέση τονίζοντας ότι το χάσμα μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών δεν μπορεί να συνεχίζει να υφίσταται.

    Ο Ανιαόκου αναφέρθηκε στα οικονομικά θέματα τα οποία θα είναι το κύριο θέμα της Διάσκεψης και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις που θα πραγματοποιηθούν, θα οδηγήσουν στη διεύρυνση του κοινοπολιτειακού εμπορίου και επενδύσεων.

    Ο κ. Ανιαόκου αναφέρθηκε επίσης στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κοινοπολιτεία και τόνισε πως φυλετικά, εθνικιστικά, πολιτιστικά και θρησκευτικά προβλήματα καθώς και η αίσθηση αλληλεγγύης αποτελούν προκλήσεις.

    Αλλη πρόκληση πρόσθεσε, είναι η θεμελίωση της δημοκρατίας και η καλή κυβέρνηση σε πολλές χώρες του κόσμου.

    Μιλώντας εκ μέρους των μελών της Κοινοπολιτείας, ο Πρωθυπουργός της Ινδίας Σρι Ιντρα Κουμάρ Γκουχράλ είπε ότι με τη νέα χιλιετηρίδα η Κοινοπολιτεία θέτει ως στόχο, τη δημιουργία κοινού οράματος.

    Οπως είπε ο Ινδός Πρωθυπουργός η Κοινοπολιτεία μπορεί και πρέπει να γίνει όργανο συνεργασίας, σε άμεση σχέση, με ζωτικά θέματα οικονομικής ανάπτυξης των χωρών μελών της.

    Απευθύνοντας χαιρετισμό στη Διάσκεψη για πρώτη φορά στην ιστορία της Κοινοπολιτείας, η Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας Ελισάβετ ΙΙ είπε μεταξύ άλλων ότι "η Βρετανία έχει ιδιαίτερη και βαθιά δέσμευση στην Κοινοπολιτεία".

    Χαιρέτισε επίσης την επιστροφή των νησιών Φίτζι στην Κοινοπολιτεία και σημείωσε ότι αυτή είναι μια από τις πιο σεβαστές οργανώσεις στο παγκόσμιο.

    Κατά την εναρκτήρια τελετή εκτελέστηκαν παραδοσιακοί χοροί από χώρες μέλη της Κοινοπολιτείας.

    Οι εργασίες της Διάσκεψης άρχισαν με τη συνεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής. (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ/ΡΜ/ΜΜ)

    (Σ.Γ.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 24 October 1997 - 17:49:44 UTC