Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατεχόμενα - δημογραφία
  • [02] Βαρθολομαίος - Κλίντον
  • [03] Ρούμπιν - λάθος
  • [04] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον
  • [05] Δίκη Αεροπόρων
  • [06] Ντενκτάς - ΗΠΑ
  • [07] Ντουρντουράν - Ντενκτάς
  • [08] Ευρωδικαστήριο - Συμμόρφωση Νορβηγίας
  • [09] Δημοσιογράφοι - Τουρκικές ασκήσεις
  • [10] Μετανάστευση - κατεχόμενα
  • [11] Πρόεδρος Κληρίδης - ΔΗΣΥ Βρετανίας
  • [12] ΗΠΑ - προγράμματα Φούλμπραϊτ
  • [13] Δικοινοτικές επαφές - Ηνωμένα Εθνη
  • [14] Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό
  • [15] Κοινοπολιτεία - Ειδικός Αντιπρόσωπος Κυπριακό
  • [16] Κοινοπολιτεία - αρχίζει αύριο η Διάσκεψη

  • [01] Κατεχόμενα - δημογραφία

    Λευκωσία,Κύπρος,23/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Νέα επιχείρηση ανατροπής των δημογραφικών δεδομένων στην Κύπρο προωθείται από τους Τούρκους με τη μεθόδευση μεταφοράς και άλλων εποίκων στα κατεχόμενα.

    Ο λεγόμενος "υπουργός οικονομικών" του ψευδοκράτους Σαλίχ Τσοσάρ αξίωσε την αποστολή και νέων εποίκων από την Τουρκία, για να ισορροπηθεί δήθεν η αύξηση πληθυσμού στις ελεύθερες περιοχές.

    Οπως γράφει η τουρκική εφημερίδα "Τζουμχουριέτ", ο Τσοσάρ ισχυρίστηκε ότι ο πληθυσμός στις ελεύθερες περιοχές ανήλθε στις 700.000.

    Επέκρινε, εξάλλου, την Αγκυρα για έλλειψη πολιτικής επί του θέματος και υποστήριξε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί αμέσως ένα πρόγραμμα μεταφοράς εποίκων από την Τουρκία και συγκεκριμένα από τις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντεμοκράτ" έγραψε ότι η Τουρκία χρηματοδοτεί την κατασκευή τριών χιλιάδων κατοικιών στα κατεχόμενα, σε μιαν προσπάθεια να πεισθούν δήθεν Τ/Κ του εξωτερικού να επιστρέψουν στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Βαρθολομαίος - Κλίντον

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,23/10/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είχε χθες στην Ουάσιγκτον ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

    Ο Πατριάρχης είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κλίντον στο Οβάλ Γραφείο για 45 λεπτά και, σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, το θέμα που κυριάρχησε στη συζήτηση ήταν αυτό του Πατριαρχείου και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Ο Πρόεδρος Κλίντον εξέφρασε την πλήρη υποστήριξή του για το Πατριαρχείο και τη λειτουργία της Σχολής, λέγοντάς του ότι οι ΗΠΑ και ο ίδιος προσωπικά κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να προωθήσουν την επαναλειτουργία της.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα ελληνοτουρκικά και δόθηκε έμφαση στον ενωτικό ρόλο που διαδραματίζει ο Πατριάρχης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Αμέσως μετά τη συνάντηση, η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον παρέθεσε δεξίωση προς τιμή του Πατριάρχη στην Ανατολική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου.

    Αργά το βράδυ παρέθεσε δείπνο προς τιμή του Πατριάρχη η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Σήμερα, παραθέτει πρόγευμα στον Πατριάρχη ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ, στην ιδιαίτερη κατοικία του.

    Αναφέρουμε ότι η επίσκεψη του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην αμερικανική πρωτεύουσα συγκέντρωσε πρωτοφανή κάλυψη από το σύνολο του αμερικανικού Τύπου.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] Ρούμπιν - λάθος

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,23/10/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τζέιμς Ρούμπιν παραδέχθηκε χθες ότι στην τακτική του ενημέρωση των δημοσιογράφων τη Δευτέρα έκανε λάθος στην απάντησή του για το θέμα της παρενόχλησης από τουρκικά μαχητικά του αεροσκάφους που μετέφερε τον Ελληνα Υπουργό Αμυνας.

    Ο κ. Ρούμπιν είπε ότι "είναι ξεκάθαρο ότι οι προκλητικές πτήσεις κοντά στο αεροσκάφος του Ελληνα Υπουργού Αμυνας δεν συνάδουν με τη δηλωμένη επιθυμία της Τουρκίας να μειώσει την ένταση με την Ελλάδα".

    Είπε, ακόμη, ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν εγείρει αυτά τα θέματα στην τουρκική Κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι "έχουμε καταστήσει σαφές στους Τούρκους συμμάχους μας τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τις πληροφορίες που έχουμε λάβει και την ανάγκη να διασφαλίσουμε ότι οποιεσδήποτε μελλοντικές τουρκικές δραστηριότητες δεν θα συμβάλουν σε μιαν ατμόσφαιρα έντασης μεταξύ της Τουρκίας και των γειτόνων της".

    Ο κ. Ρούμπιν ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θεωρούν "σημαντικό η Τουρκία και η Ελλάδα να διασφαλίσουν ότι η τουρκική στρατιωτική άσκηση, που είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Νοεμβρίου, δεν προκαλέσουν οποιαδήποτε νέα αναμέτρηση".

    Τόνισε, ακολούθως, ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να καλούν για "επιστροφή στο μορατόριουμ υπερπτήσεων στην Κύπρο από πολεμικά αεροσκάφη" και τόνισε ότι αυτό προτίθετο να πει τη Δευτέρα, αλλά φαίνεται "δεν έκανα τη δουλειά μου όσο καλά θα έπρεπε".

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι οι κίνδυνοι που εξυπακούονται από τον κύκλο της άσκησης και των αντιδράσεων είναι γνωστοί σε όλους, προσθέτοντας ότι τώρα πρέπει να δοθεί έμφαση στο μέλλον.

    "Οι ΗΠΑ", συνέχισε, "παραμένουν δεσμευμένες στο να εργαστούν με την Αθήνα και την Αγκυρα για βελτίωση των σχέσεων".

    Ο κ. Ρούμπιν επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ "επισημαίνουν τις απόψεις τους απευθείας στην τουρκική Κυβέρνηση" και ότι "βρίσκουμε ενοχλητικές αυτού του είδους πτήσεις κοντά στο αεροσκάφος του Ελληνα Υπουργού Αμυνας".

    Σε ερώτηση σχετικά με το γεωγραφικό σημείο του περιστατικού, ο κ. Ρούμπιν είπε ότι υπάρχουν αποδείξεις ότι "συνέβη ακριβώς όπου υποδείχθηκε δημόσια".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] Επίσκεψη Γ. Παπανδρέου στην Ουάσινγκτον

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,23/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου άρχισε χθες στην Ουάσιγκτον τον κύκλο επαφών του με συνεντεύξεις σε αμερικανικά ΜΜΕ και συναντήσεις με ηγετικά στελέχη των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, ενώ παρευρέθηκε σε διάφορες εκδηλώσεις προς τιμή του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Σε συνένετευξή του σε τηλεοπτικό πρόγραμμα ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς σχετικά είπε ότι ελπίζει πως κάποια μέρα Ελλάδα και Τουρκία "θα τα βρουν" και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα είναι δύναμη συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης, ενώ ως μέλος της ΕΕ επιθυμεί να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας.

    Ανέφερε εξάλλου ότι η Τουρκία θα πρέπει να ικανοποιήσει ορισμένα κριτήρια της ΕΕ όπως ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς δικαίου και των συνόρων καθώς και της δημοκρατίας.

    Σε ερώτηση για την προοπτική επίλυσης του Κυπριακού και την αποστολή Χόλμπρουκ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι όχι μόνον η Ελλάδα, αλλά και η διεθνής κοινότητα πιέζει, για την επίλυση του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στη διαδικασία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο Ελληνας ΑΝΥΠΕΞ είπε ότι αυτή ανοίγει νέα δυναμική, αλλά αποτελεί και σημαντική προοπτική, για την Τ/κ κοινότητα.

    Αναφορικά με τις εγγυήσεις, που θα υπάρξουν για τους Τ/Κ ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι αυτό θα είναι αντικείμενο διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών και ότι η κυπριακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της χορήγησης, όσο το δυνατό περισσότερων εγγυήσεων στην Τ/κ πλευρά.

    "Η τουρκοκυπριακή κοινότητα θα συμμετέχει στους θεσμούς της ΕΕ και θα έχει για πρώτη φορά μια φωνή για τον τουρκικό πληθυσμό", είπε ο ΑΝΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι "συμμετέχοντας στις ευρωπαϊκές δομές θα γίνει γέφυρα μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας".

    Σε ότι αφορά στις βαλκανικές εξελίξεις, ο Ελληνας αξιωματούχος τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις και ανησυχεί, αλλά συστηματικά υποστηρίζει τη σταθερότητα, οικονομική συνεργασία και τις βασικές αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] Δίκη Αεροπόρων

    Λευκωσία,Κύπρος,23/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζεται σήμερα για τέταρτη μέρα, η δικαστική διαδικασία ενώπιον του Κακουργιοδικείου, αναφορικά με την υπόθεση απόπειρας φόνου του Αντώνη Φανιέρου, για την οποίαν κατηγορούμενοι είναι, οι Χαράλαμπος, Αντρος και Πανίκος Αεροπόρος.

    Στη σημερινή πρώτη φάση της διαδικασίας, ο συνήγορος υπεράσπισης Ευστάθιος Ευσταθίου αντεξέτασε το μάρτυρα κατηγορίας, Τάσο Σιμιλλίδη.

    Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας, ο δικηγόρος των κατηγορουμένων ζήτησε από το Δικαστήριο να γίνει δεκτό, όπως ο Χαράλαμπος Αεροπόρος αποκαλύψει τα τραύματα που φέρει στο σώμα του, από τη δολοφονική απόπειρα, που διεπράχθη εναντίον του.

    Το Δικαστήριο ενέκρινε το αίτημα της υπεράσπισης και διέταξε όπως εκκενωθεί η αίθουσα του Δικαστηρίου, για το σκοπό αυτό.

    Γύρω στις 10.30, το Δικαστήριο διέκοψε τη διαδικασία για διάλειμμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] Ντενκτάς - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αναχώρησε χθες βράδυ για την Κωνσταντινούπολη, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος σήμερα θα μεταβεί στις ΗΠΑ για σειρά επαφών με επισήμους και για να παραστεί σε εκδηλώσεις Τούρκων της Αμερικής, με την ευκαιρία της επετείου της ανακήρυξης της Τουρκικής Δημοκρατίας στις 29 Οκτωβρίου.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, τη Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου, θα συναντηθεί με το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν, ενώ στην Ουάσινγκτον θα έχει επαφές με αξιωματούχους του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

    Στη Νέα Υόρκη, ο Ντενκτάς αναμένεται να συναντηθεί και με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ σε δημοσιογραφική διάσκεψη θα απαντήσει σε ερωτήσεις των ξένων δημοσιογράφων.

    Στο ταξίδι του στις ΗΠΑ ο Τ/Κ ηγέτης συνοδεύεται από τη σύζυγό του και το "διευθυντή του τμήματος πολιτικών υποθέσεων", του λεγόμενου υπουργείου εξωτερικών του ψευδοκράτους Ναμίκ Κορχάν.

    Στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, ο Ντενκτάς δήλωσε ότι θα επιστρέψει στο νησί στις 5 Νοεμβρίου και ότι κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ δεν πρόκειται να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] Ντουρντουράν - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,23/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δριμύτατη επίθεση κατά του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς εξαπέλυσε ο αρχηγός του Τ/κ κόμματος "Νέα Κύπρος" Αλπάι Ντουρντουράν, ο οποίος δήλωσε ότι ο Ντενκτάς κουράστηκε από την παραμονή του στη θέση του λεγόμενου προέδρου, όπως και οι Τουρκοκύπριοι κουράστηκαν να τον εκλέγουν.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Τ/Κ πολιτικός είπε ότι "άνκαι η Τ/κ κοινότητα αντιμετωπίζει τον κίνδυνο του πολέμου, ο Ντενκτάς την καθησυχάζει και δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα κινδύνων και ότι δεν πιστεύει πως το πρόβλημα θα οδηγηθεί στον πόλεμο".

    "Ενώ όμως ο Ντενκτάς τα λέει αυτά", συνεχίζει ο Ντουρντουράν, "από την άλλη μας λέει, οι Ε/Κ αγοράζουν επιθετικά όπλα και θα μας επιτεθούν".

    Ο Ντουρντουράν επικρίνει τον Ντενκτάς και για όσα δήλωσε κατά καιρούς κατά της αντιπολίτευσης.

    "Οσα θέλει να πει για τις τουρκικές κυβερνήσεις, για το τουρκικό ΥΠΕΞ, τα λέει δήθεν στην αντιπολίτευση, για να τα ακούνε εκείνοι", είπε ο Ντουρντουράν.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] Ευρωδικαστήριο - Συμμόρφωση Νορβηγίας

    Λευκωσία,Κύπρος,23/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο και η Νορβηγία συμμορφώθηκε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για απαγόρευση των εισαγωγών πατατών που προέρχονται από τα κατεχόμενα.

    Οπως γράφει ο Τ/κ Τύπος, η εξαγωγή πατατών από τα κατεχόμενα στη Νορβηγία, έφθανε τους 5 - 6 χιλιάδες τόνους ετησίως.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [09] Δημοσιογράφοι - Τουρκικές ασκήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,23/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εξήντα Τούρκοι δημοσιογράφοι, θα μεταβούνν στα κατεχόεμνα για να παρακολουθήσουν τις στρατιωτικές ασκήσεις "ΤΟΡΟΣ '97" και "Αποφασιστικότητα".

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Ορτάμ", γράφει ότι για τις ασκήσεις που αρχίζουν την 1η Νοεμβρίου, οι Τούρκοι δημοσιογράφοι θα έρθουν στις 3 του μηνός. Εχει μάλιστα τίτλο "καταφθάνει στρατιά δημοσιογράφων".

    Η άσκηση "ΤΟΡΟΣ '97" θα διεξαχθεί από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 9 του ιδίου μήνα και αμέσως μετά θα αρχίσει η άσκηση "Αποφασιστικότητα".

    Οπως γράφει ο σημερινός τουρκοκυπριακός Τύπος, "κατά τη διάρκεια των ασκήσεων θα λάβουν χώρα πολεμικά παιγνίδια στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα", δήθεν, του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [10] Μετανάστευση - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Είμαστε μειοψηφία στην ίδιά μας την πατρίδα", δηλώνει ο Γενικός Γραμματέας της συνδικαλιστικής οργάνωσης "KTOS", των Τουρκοκυπρίων δασκάλων, Τσεμάλ Οζουρίμ.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο Οζουρίμ αναφέρει ότι η πολιτική που ακολουθήθηκε επί σειρά ετών, ανάγκασε τους Τ/Κ σε μετανάστευση.

    Οπως γράφει σήμερα ο Τ/κ Τύπος, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο ΓΓ της "ΚΤΟS", ενώ μέχρι το 1974 και όταν μάλιστα συνεχίζονταν οι δικοινοτικές συγκρούσεις, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που εγκατέλειψαν το νησί ήταν εφτά χιλιάδες, μετά το 1974 έφθασε τις 70 χιλιάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΚ/ΓΠ)

    [11] Πρόεδρος Κληρίδης - ΔΗΣΥ Βρετανίας

    Λονδίνο,Βρετανία,23/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Σήμερα ο κυπριακός ελληνισμός αισθάνεται πιο ασφαλής, με την ουσιαστική αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητάς μας και με τη συμβολή της Ελλάδας, που βρίσκεται πλέον πιο κοντά στην Κύπρο".

    Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης μιλώντας σε δείπνο, που παρέθεσε χθες βράδυ προς τιμή του στο Λονδίνο, ο Δημοκρατικός Συναγερμός Μεγάλης Βρετανίας.

    Τονίζοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτό, το απέδειξε έμπρακτα η Ελλάδα, πριν από λίγες μέρες.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε ότι "δεν τρέχουμε ως πυροσβέστες, αντιδρώντας στις τουρκικές κινήσεις, αλλά αναγκάσαμε την άλλη πλευρά, να αναλάβει αυτό το ρόλο".

    Παρόντες στην εκδήλωση, ήταν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία Βάνιας Μαρκίδης, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Χάρης Σοφοκλείδης και άλλοι επίσημοι.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΓΠ)

    [12] (Κ) ΗΠΑ - προγράμματα Φούλμπραϊτ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/10/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Οι ΗΠΑ προωθούν μέσω της Επιτροπής Φούλμπραϊτ ακόμα ένα πρόγραμμα που εντάσσεται στο πλαίσιο της αμερικανικής πολιτικής για δικοινοτικά σεμινάρια για επίλυση διενέξεων, πρόγραμμα που χρηματοδοτείται μόνο στην Κύπρο.

    Στο 40ωρο πρόγραμμα, του οποίου ηγείται ο καθηγητής της Κοινωνικής Οικολογίας στο Τμήμα Εγκληματολογίας, Νομικών και Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Μαρκ Τερκ, θα πάρουν μέρος 48 άτομα από τις δύο κοινότητες.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τερκ είπε ότι το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί ειδικά για εφαρμογή στην κυπριακή πραγματικότητα και σκοπό έχει να εφαρμόσει τη μέθοδο της μεσολάβησης σε περιπτώσεις βίας στην οικογένεια και μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    "Προτίθεμαι να εργαστώ με δύο ομάδες των 24 ατόμων η κάθε μια, 12 Ε/Κ και 12 Τ/Κ, για τους επόμενους μήνες," εξήγησε στο ΚΥΠΕ, επισημαίνοντας ότι στόχος του προγράμματος είναι "να εκπαιδεύσει άτομα να σέβονται, χωρίς κατ'ανάγκη να συμφωνούν με τις απόψεις του άλλου μέρους με σκοπό να διαμορφώνεται η μεταξύ των σχέση."

    Το πρόγραμμα, που αρχίζει στις 3 Νοεμβρίου στο Κέντρο Φούλμπραϊτ στην πράσινη γραμμή, αποτελείται από τέσσερα κεφάλαια και ετοιμάστηκε από τον Αμερικανό καθηγητή σε συνεργασία με το συνάδελφό του Ρόμπερτ Μπεκ, ψυχολόγο - ερευνητή στο ίδιο Πανεπιστήμιο.

    Ο κ. Τερκ ανέφερε ότι το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ως "διαδικασία επίλυσης διενέξεων σε ένα πειραματικό οικολογικό περιβάλλον με σκοπό την αλλαγή απαράδεκτης συμπεριφοράς σε ό,τι αφορά τη χρήση βίας."

    Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα θα υποβοηθήσει τα άτομα που θα το παρακολουθήσουν να αποκτήσουν "ικανότητες που δεν έχουν καμία σχέση με την πολιτική και αργότερα να εκμεταλλευτούν την εμπειρία αυτή ώστε να υπερβούν τις διαφορές τους."

    Οπως είπε στο ΚΥΠΕ ο κ. Τερκ, μετά την άφιξή του στην Κύπρο, τον Αύγουστο, του έχει ζητηθεί να εκπαιδεύσει και άλλους φορείς μέσω του προγράμματος που ανέπτυξε.

    Συγκεκριμένα το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης ζήτησε από τον Αμερικανό εμπειρογνώμονα να εκπαιδεύσει μέλη της αστυνομικής δύναμης σε τρόπους χειρισμού του κοινού. Αλλοι φορείς τον προσέγγισαν για να εκπαιδεύσει λειτουργούς που ασχολούνται με θέματα ψυχικής υγείας με στόχο την εφαρμογή ενός επαγγελματικού δικοινοτικού εκπαιδευτικού προγράμματος. Επιπλέον κολλέγιο που λειτουργεί σχολή νομικής ζήτησε από τον κ. Τερκ να αναπτύξει ένα κατάλληλο πρόγραμμα ώστε η σχολή του εν λόγω κολλεγίου να εγκριθεί και να διαπιστευθεί.

    Το πρόγραμμα που θα χρησιμοποιήσει ο κ. Τερκ περιλαμβάνει μια προκαταρκτική διαδικασία που υποβοηθά τους συμμετέχοντες να κατανοήσουν ο ένας τον άλλο και μια διαδικασία μεσολάβησης κατά την οποία ένα τρίτο μέρος, ουδέτερο και ανεξάρτητο από τα συμβαλλόμενα μέρη, επιχειρεί να φέρει πιο κοντά το ένα στο άλλο.

    "Χρησιμοποιώ τη μέθοδο της μεταμόρφωσης, που είναι θεραπευτική και βασίζεται σε δύο σημεία: Την αρχή της εξουσιοδότησης και την αρχή της αναγνώρισης, που εξυπακούει σεβασμό προς τις θέσεις και απόψεις των άλλων αλλά όχι κατ'ανάγκη συμφωνία με αυτές," εξήγησε.

    Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, πρόσθεσε, θα χρησιμοποιηθούν και ταινίες βίντεο των οικογενειών που συμμετέχουν σε προγράμματα για τη βία στην οικογένεια με σκοπό τη συζήτηση και ανάλυση της συμπεριφοράς των διαφόρων ατόμων.

    Το τελικό μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει ανάληψη διαφόρων ρόλων από τους συμμετέχοντες, οι οποίοι με τη βοήθεια και επιτήρηση του εμπνευστή του προγράμματος, θα καθοδηγηθούν στην καλύτερη κατανόηση των θέσεων του άλλου μέρους.

    Ο Αμερικανός καθηγητής θα ετοιμάσει έκθεση για την εφαρμογή και τα αποτελέσματα του προγράμματός του στην Κύπρο, μετά την ολοκλήρωσή του τον ερχόμενο Μάιο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [13] Δικοινοτικές επαφές - Ηνωμένα Εθνη

    Λευκωσία,Κύπρος,23/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζοντας τη διοργάνωση δικοινοτικών εκδηλώσεων στην Κύπρο, τα Ηνωμένα Εθνη πραγματοποιούν στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας το ερχόμενο Σάββατο, 25 Οκτωβρίου, ανοικτή εκδήλωση μεταξύ των δύο κοινοτήτων, με την ευκαιρία της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών, 24ης Οκτωβρίου.

    Η ανοικτή εκδήλωση, για όσους Ε/Κ και Τ/Κ θέλουν να παραστούν με τις οικογένειές τους, θα αρχίσει στις 2.30 μετά το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι τις 7.30 το βράδυ. Θα περιλαμβάνει μουσική, χορό, παιγνίδια για παιδιά, επιδείξεις από ελικόπτερα και οχήματα, άλλες δραστηριότητες, ενώ θα προσφέρεται φαγητό και αναψυκτικά.

    Η διοργάνωση δικοινοτικών εκδηλώσεων από τα ΗΕ έχει ως στόχο να βοηθήσει τις δύο κοινότητες στην Κύπρο στο να εξεύρουν μια συνολική διευθέτηση, αναφορικά με τη θέσπιση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

    Με γραπτή ανακοίνωσή τους, τα ΗΕ στην Κύπρο αναφέρουν ότι μια διευθέτηση μπορεί να εξασφαλιστεί όχι μόνο με σχετική συμφωνία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, αλλά και από την επιθυμία Ε/Κ και Τ/Κ να ζήσουν μαζί σε συνθήκες ειρήνης και αρμονίας, γεγονός που αυξάνει την ανάγκη για πραγματοποίηση περισσότερων δικοινοτικών επαφών.

    Τα ΗΕ βρίσκονται σε ιδανική θέση, αναφέρει η ανακοίνωση, αφού έχουν τον έλεγχο της ουδέτερης ζώνης, ενώ στο Λήδρα Πάλας διεξάγονται οι περισσότερες δικοινοτικές επαφές.

    Οπως αναφέρεται, περίπου 30 δικοινοτικές συναντήσεις πραγματοποιούνται κάθε βδομάδα, στις οποίες εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, ιατροί, δημοσιογράφοι και άλλοι επαγγελματίες, αλλά και απλοί πολίτες και γυναικείες οργανώσεις συνομιλούν για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, καθώς και για το πώς θα ξεπεραστούν διάφορα εμπόδια, που τυχόν υπάρχουν μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Τρεις περίπου φορές ετησίως, τα ΗΕ διοργανώνουν δικοινοτικές εκδηλώσεις, όπως πανηγύρια, ανοικτές εκδηλώσεις και άλλες, ενώ διπλωματικές αποστολές προωθούν τις δικοινοτικές επαφές.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [14] Συμβούλιο Ασφαλείας - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,23/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά τη διάρκεια χθεσινών κλειστών διαβουλεύσεων, ενημερώθηκε για την κατάσταση στην Κύπρο, από αρμόδιο του τμήματος ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ, υπό το φως της πρόσφατης δήλωσης του Γ.Γ. των ΗΕ, Κόφι Αναν, για την παρατηρούμενη στρατιωτική ένταση στο νησί.

    Η ενημέρωση από το αρμόδιο τμήμα της Γενικής Γραμματείας έγινε κατόπιν αιτήματος μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας και ήταν σε γενικές γραμμές περιγραφή των γεγονότων που ακολούθησαν την άσκηση "Νικηφόρος '97".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [15] (Κ) Κοινοπολιτεία - Ειδικός Αντιπρόσωπος Κυπριακό

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,23/10/1997 (ΚΥΠΕ - (της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μαρίας Χρυσάνθου))

    Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Κρις Σρινιβάσαν, έχει διοριστεί Ειδικός Αντιπρόσωπος της Κοινοπολιτείας για το Κυπριακό.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Γ.Γ. της Κοινοπολιτείας Εμέκα Ανιαόκου.

    Ο κ. Σρινιβάσαν είναι ο Αναπληρωτής Γ.Γ. της Κοινοπολιτείας, Υπεύθυνος για Πολιτικές Υποθέσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ/ΑΠ)

    [16] Κοινοπολιτεία - αρχίζει αύριο η Διάσκεψη

    Εδιμβούργο,Ηνωμένο Βασίλειο,23/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας, Μαρίας Χρυσάνθου)

    Το κυρίαρχο θέμα της Διάσκεψης Κορυφής της Κοινοπολιτείας, που αρχίζει αύριο της εργασίες της στο Εδιμβούργο, φαίνεται ότι θα είναι τα οικονομικά θέματα.

    Το κεντρικό θέμα της Διάσκεψης Κορυφής της Κοινοπολιτείας είναι: "Εμπορικές επενδύσεις και ανάπτυξη - Η πορεία της Κοινοπολιτείας προς την ευημερία."

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, μιλώντας στο Επιχειρηματικό Συνέδριο της Κοινοπολιτείας, στο Λονδίνο, εξέφρασε την ελπίδα ότι η Διακήρυξη του Εδιμβούργου "θα είναι μια οικονομική διακήρυξη που θα συνάδει με τη Διακήρυξη της Χαράρε, πριν έξι χρόνια, για τα δημοκρατικά δικαιώματα."

    Ενα άλλο ακανθώδες θέμα που θα απασχολήσει τη Σύνοδο της Κοινοπολιτείας είναι και εκείνο της Νιγηρίας.

    Οπως γνωστό, η Νιγηρία είχε αποπεμφθεί από την Κοινοπολιτεία στη Διάσκεψη της Νέας Ζηλανδίας, όταν η κυβέρνηση προχώρησε στις εκτελέσεις εννέα υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αντιπροσωπεία της Νιγηρίας δεν έγινε δεκτή στο Εδιμβούργο και δεν θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με τους αρχηγούς κυβερνήσεων, σύμφωνα με τον Γ.Γ. της Κοινοπολιτείας, Εμέκα Ανιαόκου.

    Στη Διάσκεψη Κορυφής θα συζητηθούν και οι αιτήσεις για νέα μέλη της Κοινοπολιτείας, ανάμεσα στις οποίες είναι εκείνες της Υεμένης και της Ρουάντα.

    Την Κύπρο θα αντιπροσωπεύσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος αναμενόταν να φθάσει στο Εδιμβούργο, από το Λονδίνο, γύρω στις 2.00 μετά το μεσημέρι (ώρα Κύπρου). Θα τον συνοδεύουν ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, κι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμένεται να προσφωνήσει τη Διάσκεψη εκ μέρους των ευρωπαϊκών κρατών της Κοινοπολιτείας.

    Η εναρκτήρια τελετή της Διάσκεψης Κορυφής θα πραγματοποιηθεί αύριο, γύρω στις 4.30 το απόγευμα, τοπική ώρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 23 October 1997 - 13:02:47 UTC