Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο σφυρί το δάσος της αρχαίας Σαλαμίνας
  • [02] Δηλώσεις παράνομου "κοινοτάρχη" Επτακώμης
  • [03] Τ/κ Τύπος - Αμμόχωστος
  • [04] Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές - Προεδρικές - Κυπριακό Εκδήλωση για στη Γερμανία
  • [05] Χριστοδούλου - Στελέχη Δημόσιας Υπηρεσίας - ΕΕ

  • [01] (Κ) Στο σφυρί το δάσος της αρχαίας Σαλαμίνας

    Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Στο σφυρί" βγάζει το κατοχικό καθεστώς και το δάσος της κατεχόμενης Σαλαμίνας, μέσα στο οποίο υπάρχει ο διεθνώς γνωστός αρχαιολογικός χώρος της πόλης του Ευαγόρα.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, η σχετική απόφαση για ενοικίαση του δάσους λήφθηκε στη συνεδρία του λεγόμενου "υπουργικού συμβουλίου" στις 6 Οκτωβρίου, 1997, και θα δημοσιευθεί στην παράνομη "επίσημη εφημερίδα" του ψευδοκράτους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες της "Κίπρις", η απόφαση λήφθηκε ύστερα από πρόταση του λεγόμενου "αντιπροέδρου" της ψευδοβουλής, Σερντάρ Ντενκτάς.

    Κατά περίεργο τρόπο, ο λεγόμενος "υπουργός δασών και γεωργίας", Τούρκος έποικος κι επικηρυγμένος από την Κυπριακή Δημοκρατία για τη δολοφονία του Σολωμού Σολωμού - τον Αύγουστο του 1996, Κενάν Ακίν, εξέφρασε την αντίθεσή του στη λήψη της απόφασης, λέγοντας πως όταν αυτή λήφθηκε ο ίδιος απουσίαζε στο εξωτερικό.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΠ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Δηλώσεις παράνομου "κοινοτάρχη" Επτακώμης

    Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν συντηρεί εκκλησίες η διεύθυνση του "Εβκάφ", ούτε και τζαμιά, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο.

    Οπως γράφει η "Κίπρις" ο λεγόμενος "κοινοτάρχης" του κατεχόμενου χωριού Επτακώμη δήλωσε ότι η διεύθυνση του "Εβκάφ" αρνείται να συνδράμει για τη συντήρηση και βαφή της κατεχόμενης Ορθόδοξης εκκλησίας, που μετατράπηκε σε "τζαμί" του χωριού, με τη δικαιολογία ότι το Εβκάφ δεν μπορεί να προσφέρει βοήθεια σε εκκλησίες.

    Σημειώνεται ότι το "Εβκάφ" διαχειρίζεται μουσουλμανικές περιουσίες, μερικές από τις οποίες ανάγονται από την περίοδο της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Τ/κ Τύπος - Αμμόχωστος

    Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Σενάριο Βαρωσιού", είναι ο τίτλος που προβάλλει η Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα" στο σημερινό πρωτοσέλιδό της και αναφέρεται στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο χρόνος διεκδίκησης της κατεχόμενης Αμμοχώστου από το Εβκάφ δεν ήταν συμπτωματικός, αλλά μέρος ενός σεναρίου που αποσκοπεί στο να στείλει κάποια μηνύματα στη διεθνή κοινότητα.

    Μηνύματα αποσκοπούσε να στείλει και η δήλωση του λεγόμενου "υπουργού οικονομικών", Σαλίχ Τσοσιάρ, ότι η ψευδοκυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει στην έκδοση Τ/κ λεγόμενου "νομίσματος".

    Σύμφωνα με την "Αβρούπα", οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να προβούν σε μεγάλες αλλαγές στην πολιτική τους στο Κυπριακό και κάποιες ενδείξεις της πολιτικής αυτής θα ανακοινωθούν στον Ραούφ Ντενκτάς, όταν ο κατοχικός ηγέτης θα βρίσκεται στις ΗΠΑ.

    Ο Ντενκτάς, από την πλευρά του, δεν θέλει να μεταβεί στην Αμερική με άδεια χέρια, προσθέτει, και για το λόγο αυτό επινοήθηκαν αυτά τα σενάρια.

    Η εφημερίδα γράφει ότι το "ατού" της Αμμοχώστου, που κρατούσε μέχρι σήμερα η Τ/κ πλευρά, θα το χρησιμοποιήσει τώρα υπό νέο μανδύα, εννοώντας τις απαιτήσεις του Εβκάφ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές - Προεδρικές - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στις 30 Νοεμβρίου το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών θα λάβει την απόφασή του ως προς το αν θα κατέλθει με δικό του υποψήφιο ή θα υποστηρίξει κάποιον από τους άλλους υποψηφίους για τις προεδρικές εκλογές.

    Αυτό ανέφερε σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης ο Γιώργος Περδίκης, εκπρόσωπος του Κινήματος.

    Οπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, το Κίνημα έχει επαφές με τα κόμματα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Νέοι Ορίζοντες για το θέμα των προεδρικών εκλογών αφότου τα κόμματα αυτά το ζήτησαν "χωρίς αυτό να σημαίνει ότι βλέπουμε προοπτικές συνεργασίας", ενώ το όλο θέμα συζητείται και στα διάφορα όργανα του Κινήματος.

    Κληθείς να πει πώς θα υπάρξουν συγκλίσεις με άλλα κόμματα εφόσον το Κίνημα απορρίπτει τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο κ. Περδίκης επεσήμανε ότι υπάρχουν κόμματα που έχουν τον ίδιο προβληματισμό με τους Οικολόγους Περιβαλλοντιστές.

    "Η άποψη που ακούσαμε από όλους τους πολιτικούς αρχηγούς είναι ότι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι ίσως ανέφικτη αυτή τη στιγμή", ανέφερε ο κ. Περδίκης.

    Ο κ. Περδίκης σημείωσε πάντως ότι για να μπορούσε να υπάρξει μια εκλογική συνεργασία ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Νέων Οριζόντων και Οικολόγων Περιβαλλοντιστών "έπρεπε να είχαν υπάρξει πολλά άλλα πράγματα πολύ πιο πριν" και πως "υπάρχουν εμπόδια". Τόνισε ωστόσο ότι "δεν επιδιώκουμε ντε και καλά να είμαστε αυτόνομα στις εκλογές".

    Ακόμη είπε ότι οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές θα προσπαθήσουν με την παρουσία τους και στις προεδρικές εκλογές να μπουν και άλλα θέματα πέραν του Κυπριακού στον κύκλο των προεδρικών εκλογών.

    Στο μεταξύ, όπως επισημαίνεται και στην πολιτική απόφαση στην οποία κατέληξε η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή τους Κινήματος, οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές πιστεύουν ότι υπάρχει "πολιτική αδυναμία της κυπριακής πολιτικής να αντιμετωπίσει το Κυπριακό μέσα στο περιφερειακό πλαίσιο.

    Δυστυχώς," επισημαίνεται στην απόφαση, "η κυπριακή πολιτική ηγεσία καταναλώνεται σε μια εσωστρεφή αντιπαράθεση και είναι λυπηρό που οι διαδικασίες 'επίλυσης' του κυπριακού προβλήματος ενεπλέκησαν μέσα στους προεκλογικούς σχεδιασμούς των κομμάτων".

    Στην απόφαση τονίζεται ακόμη ότι "είναι γεγονός αναντίρρητο ότι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία... καθιστά ανενεργή την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    "Η μόνη επιλογή που ανοίγεται μποστά μας στηρίζεται στη σταθερή και αμετάκλητη υπεράσπιστη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην απαίτηση για καθολική εφαρμογή τους για όλους τους Κυπρίους", τονίζεται στην απόφαση.

    Ακόμη επισημαίνεται ότι "οι προσπάθειες των Αμερικανών εξακολουθούν να στοχεύουν σταθερά όχι στην επίλυση του προβλήματος αλλά στην απάμβλυνση των κρίσεων και τη δημιουργία κλίματος ύφεσης".

    Ερωτηθείς για τις διαφορές των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με τους Νέους Ορίζοντες όσον αφορά στο Κυπριακό, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι η διαφορά αυτή έγκειται στο ότι οι Οικολόγοι προτείνουν όχι την επαναφορά σε ένα ενιαίο κράτος αλλά μια κατάσταση που θα κατοχυρώνει στην Κύπρο τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρώπινες αξίες.

    "Η συγκεκριμένη δομή που θα πάρει το κράτος και η πολιτεία είναι μια άλλη υπόθεση που ακόμα δεν μας έχει απασχολήσει", ανέφερε ο κ. Περδίκης και πρόσθεσε ότι "μας απασχολούν οι βασικές αρχές αυτής της λύσης", όπως είναι η εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Ερωτηθείς εάν μια τέτοια λύση είναι εφικτή, ο κ. Περδίκης παρατήρησε ότι ύστερα από μια σειρά επαφών που είχαν οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές έχουν αντιληφθεί ότι υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που πιστεύουν ότι και η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας σε αυτή τη φάση είναι εξίσου ανέφικτη γιατί δεν τη θέλει η Τουρκία.

    Ετσι, όπως επεσήμανε ο κ. Περδίκης, εφόσον είναι ανέφικτη η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία γιατί η Τουρκία τη θεωρεί έξω από τους γεωπολιτικούς της στόχους, τότε ξεκινά μια πολιτική ανατροπής όχι της Τουρκίας, αλλά αυτών που κάνουν την πολιτική της Τουρκίας τόσο σημαντική. Αναφέρθηκε ειδικά στην ιεράρχηση των αμερικανικών σχεδιασμών. "Η ρίζα του κακού πιστεύω ότι είναι εκεί", ανέφερε ο κ. Περδίκης.

    Υποστήριξε ότι "δεν υπάρχει σχεδιασμός ολοκληρωμένος από Ελλάδα και Κύπρου που να ανατρέπει αυτή την κατάσταση".

    Για τη θέση των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για τους εξοπλισμούς, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι ακόμα και αν είναι χρήσιμα τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν πρέπει να προβάλλονται.

    "Δεν είναι τα όπλα που θα δώσουν τη λύση στο Κυπριακό", τόνισε ο κ. Περδίκης, ο οποίος πρόσθεσε ότι δεν είναι το σημαντικότερο στοιχείο στην οικοδόμησης μιας αποτρεπτικής πολιτικής στο Κυπριακό.

    Ερωτηθείς τέλος για το θέμα της συμμετοχής του Κινήματος στο Εθνικό Συμβούλιο ανέφερε ότι για το γεγονός αυτό οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές νιώθουν "από ανακούφιση μέχρι την αίσθηση του αδικημένου".

    Οπως παρατήρησε πάντως, όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί υποστηρίζουν τη συμμετοχή του Κινήματος στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Παρατήρησε ωστόσο ότι και σε άλλες χώρες όταν ένα κίνημα έχει μια μορφή περισσότερο κοινωνική, ιδεολογική ακόμα και επιστημονική μετατρέπεται σε πολιτικό είναι δύσκολο να κατασταλάξει στα μυαλά πολλών ανθρώπων, πολιτικών και άλλων, η ιδέα ότι οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε αυτό μπορούν να εξασκούν και πολιτική και να έχουν λόγο σε σοβαρά θέματα.

    Εκδήλωση για στη Γερμανία

    Με πρωτοβουλία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών οργανώνονται στις 24, 25 και 26 Οκτωβρίου στη Γερμανία εκδηλώσεις για την Κύπρο.

    Οργανωτές των εκδηλώσεων είναι το Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, η Ελληνική Δημοκρατική Κοινότητα του Βερολίνου, η Κυπριακή Κοινότητα του Βερολίνου και η Κίνηση Γυναικών για την Κύπρο - Berlin.

    Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν δημοσιογραφικές διασκέψεις, εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και έκθεση φωτογραφίας και έργων τέχνης που αφορούν στην πολιτιστική μας κληρονομιά στα κατεχόμενα και στην απειλή από την καταστροφή που προκαλεί η κατοχή.

    Την ερχόμενη Κυριακή θα διεξαχθεί συζήτηση στην οποία θα μιλήσει η εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά, η οποία θα αναφερθεί στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο σήμερα.

    Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, θα υπάρξει και μια σειρά από επαφές με πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς στο Βερολίνο ενώ αντιπροσωπεία του Κινήματος θα ταξιδεύσει και στη Βόννη για επαφές στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος των Πρασίνων της Γερμανίας.

    "Θεωρούμε", τόνισε ο κ. Περδίκης, "αυτή μας την παρουσία σαν τη σημαντικότερη όχι μόνο γιατί θα έχουμε επαφές με σημαντικούς πολιτικούς χώρους στο κέντρο της Ευρώπης, όπου λαμβάνονται αποφάσεις για το Κυπριακό ή για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, αλλά και γιατί θα έρθουμε σε επαφή με ένα ζωντανό μέρος του ελληνισμού που μπορεί να συμβάλει στην διεκπεραίωση των εθνικών, πολιτικών και κοινωνικών στόχων μας".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Χριστοδούλου - Στελέχη Δημόσιας Υπηρεσίας - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεδομένου ότι υπάρχουν ενδοιασμοί στην Ευρωπαϊκή Ενωση όσον αφορά στην πολιτική κατάσταση στην Κύπρο, γι' αυτόν ακριβώς το λόγο η Κύπρος πρέπει να πετύχει πολύ ικανοποιητικούς βαθμούς εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιβληθούν εμπόδια στην ένταξη υπό το μανδύα της ανεπαρκούς εναρμόνισης, αλλά που στην ουσία θα σχετίζονται με το πολιτικό πρόβλημα του νησιού.

    Αυτή την ξεκάθαρη στρατηγική ανέλυσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, σε ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας, στους οποίους μιλούσε για το θέμα της προετοιμασίας της κυπριακής οικονομίας για ένταξη στην ΕΕ.

    Βασιζόμενος στη στρατηγική αυτή, της οποίας τόνισε την ύψιστη σοβαρότητα, ο κ. Χριστοδούλου ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει σε οποιεσδήποτε σκοπιμότητες και συμφέροντα να επιβάλουν προσκόμματα στις προσπάθειες για επιτάχυνση της εναρμόνισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν εντός του πρώτου εξαμήνου του 1998 και αφού αναφέρθηκε σε πληροφορίες του, ότι τελικά πιθανό η ΕΕ να αρχίσει διαπραγματεύσεις όχι με άλλες πέντε χώρες, αλλά με εννέα, είπε ότι η πορεία προς την Ευρώπη δεν θα είναι "στρωμένη με χαλιά ή άνθη". Επεσήμανε στους δημοσίους υπαλλήλους τη σκληρή δουλειά που αυτή η πορεία απαιτεί.

    Απευθύνοντας έκκληση στα μέλη της Δημόσιας Υπηρεσίας να "ανταποκριθούν στις νέες ανάγκες και τους νέους στόχους", ο κ. Χριστοδούλου τους έθεσε επιτακτικά ενώπιον δυο στόχων που πρέπει να εκπληρωθούν, μέχρι το τέλος προσεχούς Δεκεμβρίου.

    Πρώτο, θα πρέπει να γίνει μια παραβολή του ευρωπαϊκού κεκτημένου με τα ισχύοντα στην Κύπρο για να επισημανθούν οι τυχόν αποκλίσεις, να αποφασισθεί ποιά μέτρα επιβάλλονται και πόσο χρόνο θα πάρει η εξάλειψη της κάθε απόκλισης.

    Δεύτερο, να καθοριστούν οι διαπραγματευτικές θέσεις της Κύπρου υπό την έννοια του σε ποιά θέματα η Δημοκρατία θα ζητήσει αποκλίσεις και μεταβατικές ρυθμίσεις, οι οποίες εν πάση περιπτώσει πρέπει να ελαχιστοποιηθούν.

    Με σχετικά αυστηρή γλώσσα, στην προσπάθειά του να επιστήσει την προσοχή των κρατικών λειτουργών στο άκρως σοβαρό έργο που αναλαμβάνουν προωθώντας την εναρμόνιση της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων όσον αφορά στην προετοιμασία για ένταξη, αποτελεί μια "αμετάκλητη απόφαση".

    Αναφερόμενος στα σημερινά επίπεδα εναρμόνισης, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι αυτά είναι ικανοποιητικά, αλλά επιβάλλεται να επισπευσθούν οι προσπάθειες, ενώ απευθυνόμενος στα στελέχη της Δημόσιας Υπηρεσίας, τους είπε ότι θα κληθούν σε δυο βδομάδες να δώσουν στοιχεία για την πρόοδο που το τμήμα τους επιτέλεσε από τον περασμένο Μάιο μέχρι σήμερα, στον τομέα της εναρμόνισης.

    Γενικός στόχος, τόνισε ο κ. Χριστοδούλου, είναι μέχρι τον Απρίλιο του 1998, "να επιτευχθεί ο μεγαλύτερος δυνατός βαθμός εναρμόνισης, με το ελάχιστο δυνατό (οικονομικό) κόστος", εξηγώντας ότι η εναρμόνιση συνεπάγεται οικονομικό κόστος. Υπενθύμισε ότι η Τελωνειακή Ενωση, μέχρι την 1η φάση του 2ου σταδίου της, έχει κοστίσει στην κυπριακή οικονομία 170 εκ. λίρες από απώλειες δασμών.

    Σημειώνοντας ότι "κυρίως είναι ο ιδιωτικός τομέας που θα επιφορτισθεί με τις συνέπειες της ένταξης", ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε πως επιβάλλεται όπως όλα τα υπουργεία διαβουλεύονται με φορείς του ιδιωτικού τομέα, ώστε να λαμβάνονται και οι δικές τους θέσεις υπόψη κατά τη διαδικασία εναρμόνισης.

    Εξάλλου, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε από τη μια την εκτίμησή του για το μέχρι τώρα έργο της Δημόσιας Υπηρεσίας αναφορικά με την εναρμόνιση και από την άλλη, την πεποίθησή του ότι αυτή θα εκτελέσει επιτυχώς τα νέα αυξημένα της καθήκοντα.

    Τέλος, σε δηλώσεις μετά την ομιλία του, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως "έχει λυθεί οριστικά" το θέμα καταμερισμού αρμοδιοτήτων μεταξύ των Υουργείων Οικονομικών και Εξωτερικών, αφού το πρώτο, με το Γραφείο Προγραμματισμού ως το βραχίωνά του, συντονίζει την προσπάθεια της εσωτερικής εναρμόνισης, ενώ το δεύτερο, τον τομέα της προς τα έξω διαπραγμάτευσης και προώθησης των κυπριακών θέσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 22 October 1997 - 13:02:44 UTC