Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντίδραση ΗΠΑ στις τουρκικές παραβιάσεις
  • [02] Νικηφόρος - παρέλαση
  • [03] Επαφές Τσοχατζόπουλου
  • [04] Πολιτικοί αρχηγοί - "Νικηφόρος '97"
  • [05] Τουρκικές ασκήσεις
  • [06] Δήλωση Ρολάνδη
  • [07] Σουηδή ΥΠΕΞ - Ντενκτάς
  • [08] Συνάντηση Κληρίδη - Τσοχατζόπουλου
  • [09] Στρατιωτική παρέλαση - Λάρνακα
  • [10] Σουηδή ΥΠΕΞ - Κληρίδης - Κυπριανού
  • [11] Τράπεζα Κύπρου - Παράρτημα στον Καναδά
  • [12] Συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου και Σουηδίας
  • [13] Δηλώσεις Κληρίδη - Τσοχατζόπουλου - παρέλαση
  • [14] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] (Κ) Αντίδραση ΗΠΑ στις τουρκικές παραβιάσεις

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,15/10/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες εργάζονται σκληρά και στενά με την Ελλάδα, την Τουρκία και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο για να προωθήσουν μια διαπραγματευτική διαδικασία που θα οδηγήσει σε μιαν εποικοδομητική επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Με αυτήν την ουδέτερη και προσεκτική απάντηση αντέδρασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τζέιμς Ρούμπιν, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αναφορικά με τις επανειλημμένες παραβιάσεις του κυπριακού και ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη.

    Ο κ. Ρούμπιν είπε ότι οι ΗΠΑ "επανειλημμένως έχουν παροτρύνει όλες τις πλευρές του κυπριακού προβλήματος να αποφεύγουν βήματα που περιπλέκουν και μειώνουν τις προσπάθειες προώθησης διαλόγου και διαπραγμάτευσης."

    Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι "λιγότερες στρατιωτικές δραστηριότητες είναι καλύτερες από περισσότερες."

    Ο κ. Ρούμπιν αναφερόμενος στη σιωπηρή συμφωνία για μη πραγματοποίηση πτήσεων μαχητικών πάνω από την Κύπρο, είπε ότι οι ΗΠΑ την υποστήριξαν αλλά "ξεκάθαρα οι πτήσεις έχουν επαναληφθεί. Αλλά οπωσδήποτε ελπίζουμε και παροτρύνουμε όλες τις πλευρές να εκτιμήσουν τα οφέλη επαναδραστηριοποίησης, ενός πλήρους και χωρίς καταληκτική ημερομηνία, μορατόριουμ των πτήσεων πάνω από την Κύπρο ελληνικών και τουρκικών στρατιωτικών αεροσκαφών το συντομότερο δυνατό."

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι ΗΠΑ "καλούν όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση για το υπόλοιπο των ασκήσεων από την ελληνική πλευρά καθώς και για τις επερχόμενες τουρκικές ασκήσεις."

    Τέλος, όταν ρωτήθηκε εάν οι ΗΠΑ έχουν γνώμη σχετικά με το ποιόν βαρύνει η ευθύνη για την κατάσταση, είπε "δεν πιστεύουμε ότι εδώ είναι ο κατάλληλος τόπος για να διαμηνύσουμε αυτό."

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Νικηφόρος - παρέλαση

    Λευκωσία,Κύπρος,15/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Παρέλαση των πεζοπόρων και των μηχανοκίνητων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς που πήραν μέρος στην άσκηση "Νικηφόρος '97", θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11 το πρωϊ στη Λάρνακα.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, πλαισιούμενος από τους Υπουργούς Αμυνας της Ελλάδας και της Κύπρου, Ακη Τσοχατζόπουλο και Κώστα Ηλιάδη, τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας, Αντιστράτηγο Μανούσο Παραγιουδάκη.

    Μετά την παρέλαση, ο Πρόεδρος Κληρίδης και οι επίσημοι θα επισκεφθούν τα τρία πλοία του ελληνικού ναυτικού που ναυλοχούν στο λιμάνι της Λάρνακας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Επαφές Τσοχατζόπουλου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη θα έχει σήμερα το πρωί ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Στις 11 το πρωί, ο κ. Τσοχατζόπουλος μαζί με τον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Ηλιάδη, θα πλαισιώνουν τον Πρόεδρο Κληρίδη που θα δεχθεί το χαιρετισμό της παρέλασης των ασκουμένων τμημάτων στην άσκηση "Νικηφόρος '97".

    Στις 5.30 το απόγευμα κ. Τσοχατζόπουλος και ο κ. Ηλιάδης θα δώσουν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη. Ο Ελληνας Υπουργός θα ολοκληρώσει την επίσκεψή του με συναντήσεις με τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Αναχωρεί από την Κύπρο αύριο το πρωί.

    Χθες το απόγευμα, ο κ. Τσοχατζόπουλος επιθεώρησε την αεροπορική βάση στην Πάφο και εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση για την πρόοδο των εργασιών που έγιναν.

    Πρόσθεσε ότι το στρατιωτικό αεροδρόμιο θα λειτουργήσει στις αρχές του νέου χρόνου, βάσει του χρονοδιαγράμματος.

    Σε ομιλία του χθες βράδυ σε εκδήλωση στην Πάφο, ο κ. Τσοχατζόπουλος δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα ολόκληρης της Ευρώπης και όχι ελληνο - τουρκική διαφορά.

    Στην εκδήλωση, που διοργάνωσε το δίκτυο Πάφου - Αδελφοποιημένων Πόλεων της Ελλάδας, ο κ. Τσοχατζόπουλος τιμήθηκε με το χρυσό κλειδί της πόλης από το Δήμαρχο, Φειδία Σαρίκα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πολιτικοί αρχηγοί - "Νικηφόρος '97"

    Λευκωσία,Κύπρος,15/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για προεκλογικές σκοπιμότητες εκ μέρους των κυβερνώντων, από την επίσκεψη του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλου, στην Κύπρο για την άσκηση "Νικηφόρος '97", μιλούν το ΑΚΕΛ και οι Ενωμένοι Δημοκράτες.

    Με σημερινές δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, ανέφερε ότι οι τηλεοπτικοί σταθμοί έδωσαν τη μισή αλήθεια από τις χθεσινές δηλώσεις του αναφορικά με την επίσκεψη Τσοχατζόπουλου.

    Οπως είπε, ο ίδιος δεν έκανε δηλώσεις για την επίσκεψη του Ελληνα Υπουργού Αμυνας, αλλά όταν κλήθηκε να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργου Βασιλείου, είχε δηλώσει πως θα ήταν καλύτερο να αποφεύγονταν επισκέψεις αυτή την περίοδο.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ακόμη ότι λάθος δόθηκε η εντύπωση πως το ΑΚΕΛ τρέφει ανθελληνικά αισθήματα και αντιτάσσεται στην παρουσία και συμπαράσταση της Ελλάδας.

    Τόνισε ότι είναι λάθος να δίνεται η εντύπωση πως ο κυπριακός Ελληνισμός θα χρησιμοποιήσει τα όπλα για να απελευθερωθεί, γιατί δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα, είπε, και τα αποτελέσματα από τέτοια ενέργεια θα είναι τραγικά.

    Τέλος, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι αν μπορούσε να ελευθερωθεί με τα όπλα η Κύπρος, τότε το ΑΚΕΛ είναι η πρώτη δύναμη που θα τασσόταν υπέρ μιας τέτοιας ενέργειας, γιατί, όπως είπε, η απελευθέρωση των κατεχομένων είναι θέμα αρχής.

    Ο Πρόεδρος των Ε.ΔΗ., μιλώντας το πρωί στο ΡΙΚ διατύπωσε επικρίσεις κατά της κυβέρνησης Κληρίδη αναφορικά με το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, λέγοντας ότι τα σχέδια για την κατασκευή του ήταν έτοιμα επί προεδρίας του. Πρόσθεσε ότι, ενώ τα έργα έπρεπε να αρχίσουν το 1993, κρατήθηκαν στα συρτάρια από την κυβέρνηση Κληρίδη.

    Οι εργασίες, ανέφερε ο κ. Βασιλείου, άρχισαν ύστερα από πάμπολλες δικές του διαμαρτυρίες.

    Εξάλλου, είπε ότι δεν χρειάζονταν υπερπτήσεις τριών ελληνικών πολεμικών αεροσκαφών ούτε η επίσκεψη του Ελληνα Υπουργού Εθνικής Αμυνας στην περίοδο της άσκησης "Νικηφόρος '97" για να ενισχυθεί η άμυνα της Κύπρου και μίλησε για "δημαγωγία" από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (ΕΑΧ).

    Αφού ανέφερε ότι επί προεδρίας του, όταν δεν έρχονταν ελληνικά αεροσκάφη στη "Νικηφόρο", δεν υπήρχαν και παραβιάσεις από τουρκικής πλευράς.

    Οπως επεσήμανε, το παραμικρό λάθος φέτος από οποιοδήποτε πιλότο θα έφερνε ολέθρια αποτελέσματα.

    Εξάλλου, μιλώντας μετά τη χθεσινή λήξη της άσκησης, ο κ. Βασιλείου είπε πως από την κρίση που δημιουργείται με αφορμή τη "Νικηφόρος '97" η Κύπρος θα βγει ζημιωμένη.

    "Προσωπικά πιστεύω πως ούτε πτήσεις αεροπλάνων από την Ελλάδα έπρεπε να πραγματοποιηθούν, διότι δεν μάθαμε περισσότερο απ' ό,τι ξέρουμε, ούτε και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας έπρεπε να έρθει σήμερα," είπε ο κ. Βασιλείου.

    Τις απόψεις του κ. Βασιλείου υιοθέτησε με διακριτικότητα ο κ. Χριστόφιας. "Ακουσα τις απόψεις του κ. Βασιλείου. Είναι αλήθεια ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος είναι πάντοτε ευπρόσδεκτος και πάντοτε καλοδεχούμενος στην Κύπρο. Εχω και εγώ την άποψη ότι στην προεκλογική περίοδο, ενώ οι σχέσεις θα συνεχίσουν να είναι αυτές που είναι, και ενώ οι ανταλλαγές θα συνεχίσουν να είναι ανταλλαγές, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να μεριμνήσει να αραιώσουν και, αν είναι δυνατό, να σταματήσουν οι επισκέψεις. Ιδιαίτερα, η επίσκεψη του Υπουργού Αμυνας σε αυτήν την περίοδο ίσως θα ήταν καλύτερα να αποφευχθεί," δήλωσε.

    Σχολιάζοντας τη θέση αυτή, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε χθες βράδυ στο αεροδρόμιο Λάρνακας ότι "ο λόγος για τον οποίον αντιδρά το ΑΚΕΛ, οφείλεται στο ότι θεωρεί πως οι εδώ επισκέψεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης δημιουργούν κάποιες εντυπώσεις υπέρ του Προέδρου της Δημοκρατίας, εάν θα είναι υποψήφιος στις προεδρικές."

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι η μικροπολιτική πρέπει να παραμεριστεί. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να σταματήσουν οι εξοπλισμοί και οι στρατιωτικές ασκήσεις επειδή αναμένονται εκλογές.

    Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί το ΑΚΕΛ δεν διαμαρτύρετο όταν γίνονταν παρελάσεις για να επιδειχθούν τα νέα όπλα της Εθνικής Φρουράς επί διακυβέρνησης Βασιλείου.

    Πρόσθεσε πως η παρουσία Τσοχατζόπουλου στην Κύπρο με την ευκαιρία των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Κύπρου - Ελλάδας που συνοδεύτηκαν από τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες έδωσαν την ευκαιρία στο ΕΑΧ να αντιδράσει θετικά.

    Επέκρινε τη στάση του ΑΚΕΛ έναντι των εγγράφων Κόρντοβεζ την οποία χαρακτήρισε "μηδενισμό".

    Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, επεσήμανε πως οι στρατιωτικές ασκήσεις δεν τερματίζονται επειδή βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο, προσθέτοντας πως τα αποτελέσματα της άσκησης θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε διπλωματικό επίπεδο προκειμένου να ασκηθεί διεκδικητική πολιτική.

    "Λυπάμαι πραγματικά εάν έγιναν τέτοιες δηλώσεις, αλλά οι προεκλογικές περίοδοι δεν προσφέρονται για να σταματούν είτε οι πολιτικές δραστηριότητες, είτε οι στρατιωτικές," κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Τουρκικές ασκήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,15/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μεταξύ 1ης και 9ης Νοεμβρίου θα διεξαχθεί η άσκηση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων "Τόρος '97" (Ταύρος '97).

    Αλλη διακλαδική άσκηση με την επωνυμία "Καραλιούκ '97", (Αποφασιστικότητα '97) θα αρχίσει στις 9 Νοεμβρίου. Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων θα εφαρμοστούν πολεμικά σενάρια στο λεγόμενο ενάεριο χώρο και τα χωρικά ύδατα του ψευδοκράτους.

    Στις ασκήσεις θα συμμετάσχουν δυνάμεις του στρατού κατοχής και των λεγόμενων δυνάμεων ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Δήλωση Ρολάνδη

    Λευκωσία,Κύπρος,15/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος και η Ελλάδα πρέπει να συνεργασθούν προσεκτικά για να ρίξουν τους τόνους της πολεμικής έντασης που οδηγούν σε κορύφωση και σε πιθανή θερμή σύγκρουση τους τελευταίους μήνες, δήλωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι δηλώσεις για θερμά επεισόδια ακούονται κατά καιρούς από αξιωματούχους όλων των εμπλεκομένων κυβερνήσεων στην περιοχή αλλά και από εκπροσώπους σημαντικών χωρών, ενώ ο Τύπος και τα δελτία ειδήσεων "δημιουργούν μια πολεμική ατμόσφαιρα γύρω από την Κύπρο."

    Σαν αποτέλεσμα, "είναι πολλοί και στην Κύπρο και στο εξωτερικό που άρχισαν να πιστεύουν πλέον πως ο πόλεμος είναι αναπόφευκτος στην Κύπρο", σημείωσε ο κ. Ρολάνδης.

    Επεσήμανε ότι ο "μεγάλος ζημιωμένος από την υπόθεση αυτή, σε όλους τους τομείς, θα είναι τελικά η Κύπρος και ο λαός της."

    Σημείωσε ότι η άμυνα πρέπει να είναι όσο μπορεί πιο αναβαθμισμένη και να ευρίσκεται σε επίπεδο ετοιμότητας, αλλά παρατήρησε ότι η μετατροπή της αμυντικής θωράκισης σε πολεμική υστερία, "αποτελεί την εσχάτην πλάνη αυτού του λαού και αυτής της μικρής χώρας."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Σουηδή ΥΠΕΞ - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,15/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Lena Hjelm - Wallen, θα έχει σήμερα το μεσημέρι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, η συνάντηση θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια γεύματος. Θα παρίστανται ο λεγόμενος "ΥΠΕΞ" Τανέρ Ετκίν, και οι σύμβουλοι του Ντενκτάς.

    Χθες επισκέφθηκε τα κατεχόμενα ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Σουηδίας για το Κυπριακό, Γκας Φάλκμαν, ο οποίος συναντήθηκε με το λεγόμενο "Πρόεδρο" της ψευδοβουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων.

    Δεν συναντήθηκε με τον Ντενκτάς λόγω αδιαθεσίας του Τ/Κ ηγέτη. Σε δηλώσεις, ο κ. Φάλκμαν εξέφρασε υποστήριξη στην ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση μετά την εξεύρεση ομοσπονδιακής λύσης, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Τσοχατζόπουλου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος, και ο Κύπριος ομόλογός του, Κώστας Ηλιάδης, ενημέρωσαν σήμερα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, για την πορεία της συνεργασίας Κύπρου και Ελλάδας στους τομείς της ασφάλειας.

    Μιλώντας μετά από πρωινή συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Τσοχατζόπουλος αναφέρθηκε στην παρέλαση που θα πραγματοποιηθεί στη Λάρνακα, από τις δυνάμεις που έλαβαν μέρος στην άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος '97" και στην αεροναυτική άσκηση "Τοξότης" των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

    Οπως επεσήμανε, "με την παρουσία μας επιβεβαιώνουμε τη συνεργασία μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας στο επίπεδο της ασφάλειας και της άμυνας".

    Ακόμη, ανέφερε ότι αυτή η διαπίστωση δεν έρχεται από μόνη της αλλά "είναι αποτέλεσμα δουλειάς, συστηματικής προσπάθειας, εκπαίδευσης, διαμόρφωσης των απαραίτητων προϋποθέσεων για μια μακρά περίοδο".

    "Μου δόθηκε η δυνατότητα, μαζί με το συνάδελφο μου, τον κ. Ηλιάδη, να ενημερώσουμε τον Πρόεδρο για την πορεία αυτής της προσπάθειας, που συστηματικά εδώ και ένα χρόνο γίνεται", πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

    Εξάλλου, υπενθύμισε πριν από ένα χρόνο, σχεδόν, είχε αρχίσει η συζήτηση, κατά την επίσκεψη του στην Κύπρο, για το "πώς θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις, ώστε να έχουμε αποτελεσματικότητα και σιγουριά ότι αυτό που κάνουμε πιάνει τόπο, ότι αυτο που δημιουργούμε αποτελεί μιαν ασπίδα θωράκισης της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι οιασδήποτε απειλής. Και νομίζω ότι αυτό το έχουμε καταφέρει", τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος δεν θέλησε, πάντως, να απαντήσει σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει τις αμφισβητήσεις του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών και πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γιώργου Βασιλείου, για τη χρησιμότητα της άσκησης "Νικηφόρος '97", τη συμμετοχή των ελληνικών αεροσκαφών σε αυτή και για τη δική του παρουσία στην Κύπρο, παραπέμποντας στην απογευματινή δημοσιογραφική διάσκεψη που θα δώσει με τον Κύπριο Υπουργό Αμυνας.

    Εξάλλου, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε απλώς ότι οι συνομιλίες με τον κ. Τσοχατζόπουλο πήγαν "πολύ καλά".

    Στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Τσοχατζόπουλο, εκτός από τον κ. ,Ηλιάδη συμμετείχαν και ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης, και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [09] (Κ) Στρατιωτική παρέλαση - Λάρνακα

    Λευκωσία,Κύπρος,15/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με ελληνικά μαχητικά αεροπλάνα να υπερίπτανται της πόλης της Λάρνακας, αρχισε λίγο μετά τις 11.00 η παρέλαση τμημάτων της Εθνικής Φρουράς (ΕΦ) που είχαν πάρει μέρος στην άσκηση "Νικηφόρος '97".

    Τον χαιρετισμό της παρέλασης δέχεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, πλαισιούμενος από τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλο, τον Υπουργό Αμυνας της Κύπρου, Κώστα Ηλιάδη, τον αρχηγό της ΕΦ, Αντιστράτηγο Νικόλαο Βορβολάκο, αρχηγούς και εκπροσώπους πολιτικών κομμάτων και άλλους επισήμους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας έφθασαν στο χώρο της παρέλασης με το ίδιο αυτοκίνητο.

    Την ώρα της στρατιωτικής παρέλασης, στη Λάρνακα και τη Λεμεσό ναυλοχούν σκάφη του Ελληνικόυ Πολεμικού Ναυτικού.

    Τέσσερα ελληνικά μαχητικά τύπου F-16 πέταξαν δύο φορές πάνω από τον χώρο της παρέλασης, καθώς και πέντε ελικόπτερα της ΕΦ, τρία Γκαζέλ και δύο Μπελ, που φέρουν πυραύλους Χοκ.

    Η παρέλαση των πεζοπόρων και μηχανοκινήτων τμημάτων άρχισε με υπερσύγχρονο ρωσικό άρμα μάχης Τ - 80U, το οποίο μετέφερε τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οι μετέχοντες στην παρέλαση φέρουν τις ίδιες στολές με τις οποίες πήραν μέρος στην πενθήμερη άσκηση "Νικηφόρος '97", ενώ τα οπλικά συστήματα, τα άρματα μάχης, τα αρματα μεταφοράς προσωπικού και τα οχήματα παρελαύνουν σκονισμένα, όπως κατέστησαν στη διάρκεια της άσκησης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΠ)

    [10] Σουηδή ΥΠΕΞ - Κληρίδης - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,15/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Σουηδία κάλεσε τις δύο κοινότητες στην Κύπρο, καθώς και την Ελλάδα και την Τουρκία, όπως απέχουν από οποιεσδήποτε ενέργειες που μπορούν να υποσκάψουν τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού μέσω της διαπραγματευτικής οδού.

    Ταυτόχρονα, επέκρινε την Τουρκία για τη "μη εποικοδομητική" στάση της στις πρόσφατες απευθείας διαπραγματεύσεις Κληρίδη - Ντενκτάς, στις ΗΠΑ και στην Ελβετία, ενώ εξέφρασε δυσαρέσκεια από τις τουρκικές απειλές για προσάρτιση των κατεχομένων σε, περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Τις θέσεις αυτές διατύπωσε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Λένα Χελμ - Γουόλεν, μετά από χωριστές συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    "Ακούσαμε για τις υπερπτήσεις και τις στρατιωτικές ενέργειες. Μας ανησυχούν γιατί παρεμποδίζουν τις συνομιλίες για επίλυση του προβλήματος", δήλωσε η Σουηδή Υπουργός, καλώντας όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές στο Κυπριακό να "αποφεύγουν τις στρατιωτικές ενέργειες και να εργαστούν εποικοδομητικά προς επίλυση του προβλήματος".

    Η κ. Χελμ - Γουόλεν εισηγήθηκε όπως, προς επίτευξη του στόχου αυτού, θα ήταν καλά η Ελλάδα και η Τουρκία να εξετάσουν και πάλι το μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο.

    Κληθείσα να σχολιάσει τις προοπτικές ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ πριν την επίλυση του Κυπριακού, η Σουηδή Υπουργός είπε: "Επιθυμούμε να δούμε την Κύπρο να εντάσσεται στην ΕΕ, αλλά πρέπει να βρεθεί λύση στο Κυπριακό. Οι δύο (διαδικασίες) πρέπει να είναι παράλληλες".

    Εξέφρασε, όμως, δυσαρέσκεια από τις απειλές της Αγκυρας για ενσωμάτωση των κατεχομένων, σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Οι Τ/Κ, είπε, πρέπει να πεισθούν για τα οφέλη που θα αποκομίσουν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να εργαστούμε, παρατήρησε.

    Η κ. Χελμ - Γουόλεν χαρακτήρισε επίσης "μη εποικοδομητική" τη στάση της Τουρκίας κατά τις πρόσφατες συνομιλίες Κληρίδη - Ντενκτάς, υπό της αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    "Αυτό ήταν εμφανές", τόνισε, επισημαίνοντας ότι η Σουηδία δεν είναι ικανοποιημένη με την τουρκική στάση και ότι έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της αυτή.

    Διευκρινίζοντας το ρόλο της χώρας της στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, η Σουηδή Υπουργός είπε ότι "αυτός κυρίως βρίσκεται στο ρόλο που θα διαδραματίσουμε στο πλαίσιο της ΕΕ", ενώ παράλληλα σημείωσε κι ότι η Σουηδία είναι τώρα ένα από τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σημείωσε επίσης ότι περίπου 25.000 Σουηδοί στρατιώτες και αξιωματικοί έχουν υπηρετήσει ως μέλη της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Η κ. Χελμ - Γουόλεν τόνισε, όμως, ότι υπεύθυνες για τη λύση του Κυπριακού είναι οι δύο κοινότητες στο νησί, η Ελλάδα και η Τουρκία. "Δεν μπορούμε να τους δώσουμε τη λύση. Είναι δική τους ευθύνη", σημείωσε.

    Τέλος, από την κ. Χελμ - Γουόλεν, η οποία πριν έρθει στο νησί πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μέση Ανατολή, ζητήθηκε να σχολιάσει την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή.

    "Η διαδικασία έχει φθάσει σε αδιέξοδο και αυτό πρέπει να αλλάξει", είπε, τονίζοντας πως "είναι εύκολο να δει κανείς ότι οι ευθύνες βαραίνουν την ισραηλινή κυβέρνηση", κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην επέκταση των εβραϊκών οικισμών και στις πιέσεις που δέχεται η παλαιστινιακή πλευρά.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)

    [11] Τράπεζα Κύπρου - Παράρτημα στον Καναδά

    Οντάριο,Καναδάς,15/10/1997 (ΚΥΠΕ - Μενέλαος Χατζηκωστής)

    Η Τράπεζα Κύπρου, με την έναρξη των εργασιών της στον Καναδά και με το πρώτο γραφείο αντιπροσωπείας στο Τορόντο, φιλοδοξεί να ανήκει στην κοινότητα και να συμβάλει εποικοδομητικά και αποτελεσματικά στα πεπραγμένα της παροικίας, ώστε η διατήρηση των δεσμών της εδώ κοινότητας με την Ελλάδα και την Κύπρο, να είναι δεδομένη.

    Αυτό τόνισε, κατά τη χθεσινή διάσκεψη του ελληνικού παροικιακού Τύπου στο Τορόντο, ο Σύμβουλος και Πρώτος Γενικός Διευθυντής του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Ευδόκιμος Ξενοφώντος, ο οποίος ανήγγειλε επίσημα την έναρξη των εργασιών της Τράπεζας Κύπρου στον Καναδά.

    Οπως τόνισε ο κ. Ξενοφώντος, η επέκταση των δραστηριοτήτων της Τράπεζας στο εξωτερικό αποτελεί απόφαση στρατηγικής και στηρίζεται σε δύο παράγοντες.

    Πρώτος παράγοντας είναι το όραμα του συγκροτήματος, να είναι ο καλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο και στις χώρες όπου υπάρχει ελληνισμός, και δεύτερος είναι να προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες επικερδούς ανάπτυξης, αφού στην Κύπρο οι ευκαιτρίες για περαιτέρω ανάπτυξη είναι ήδη περιορισμένες.

    Αναφερόμενος στο Γραφείο Αντιπροσωπείας της Τράπεζας, ο κ. Ξενοφώντος είπε ότι λειτουργεί σαν γέφυρα προς την Ελλάδα και την Κύπρο και είναι στη διάθεση της ελληνικής και κυπριακής παροικίας στον Καναδά, που αριθμεί πέραν των 300 χιλιάδων ατόμων, για να παρέχει συμβουλές και πληροφορίες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΡΜ/ΜΜ)

    [12] Συνάντηση ΥΠΕΞ Κύπρου και Σουηδίας

    Λευκωσία,Κύπρος,15/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε ότι η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 θα είναι ανασταλτικός παράγοντας σε περίπτωση που η Κύπρος κτυπηθεί και πάλι από την Τουρκία.

    Ο κ. Κασουλίδης μιλούσε μετά από συνομιλίες με τη Σουηδή Υπουργό Εξωτερικών, Λένα Χελμ - Γουόλεν, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο από χθες για επίσημη τριήμερη επίσκεψη.

    Ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε την ομόλογό του για την επίσκεψή της και είπε η Κύπρος εκτιμά τις απόψεις της Σουηδίας ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας και ως υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας.

    "Προσβλέπουμε προς τη Σουηδία να κατανοήσει το πρόβλημά μας και να μας βοηθήσει να επιτευχθεί επανένωση του νησιού μας", είπε.

    Σε δήλωσή της, η κ. Χελμ - Γουόλεν αναφέρθηκε στις στενές σχέσεις Κύπρου και Σουηδίας στα διάφορα διεθνή βήματα. Συζητήσαμε, είπε, το Κυπριακό και τόνισε ότι αν και γνωρίζει ότι εναπόκειται στα μέρη να εξεύρουν λύση, εντούτοις η χώρα της θα διευκολύνει, κατά κάποιο τρόπο, τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

    Κληθείς ο Υπουργός Εξωτερικών να σχολιάσει τις αντιδράσεις γύρω από την άσκηση "Νικηφόρος '97", ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αποτελεί ετήσια άσκηση και δεν είναι τίποτα το καινούργιο ή ασυνήθιστο για τα κυπριακά δεδομένα.

    Αναφορικά με τουρκικές κατηγορίες για δημιουργία κλίματος έντασης λόγω των στρατιωτικών ασκήσεων, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι αυτές δεν αποτελούν κάτι το καινούργιο, όταν υπάρχει μια κατάσταση όπου δεν έχει βρεθεί μια πολιτική διέξοδος.

    Ο ΥΠΕΞ είπε ότι θα πρέπει να εκτιμηθεί η θέληση του λαού της Κύπρου για επίτευξη πολιτικής λύσης με ειρηνικό τρόπο, αλλά επεσήμανε ότι όλοι ανησυχούν για την κατάσταση που επικρατεί, η οποία δημιουργήθηκε με τη χρήση βίας και διατηρείται με στρατιωτική δύναμη.

    Ωστόσο τόνισε ότι το γεγονός ότι "επιθυμείς να είσαι έτοιμος για μια αξιόπιστη άμυνα η οποία θα είναι ανασταλτική, σημαίνει ότι επιθυμείς ειρήνη, και όχι ότι επιδιώκεις πόλεμο."

    Σε ερώτηση Σουηδού δημοσιογράφου αν η εγκατάσταση των πυραύλων συνιστά ειρήνη, ο κ. Κασουλίδης ήταν ξεκάθαρος:

    "Μάλιστα, γιατί προετοιμάζεις ένα επαρκή ανασταλτικό παράγοντα ώστε να μην πληγείς από κάποιον που είναι πιο δυνατός από εσένα και που ο οποίος σε έπληξε προηγουμένως."

    Από την πλευρά της, η κ. Χελμ - Γουόλεν χαρακτήρισε την εγκατάσταση του αντιαεροπορικού συστήματος ως "μη καλή εξέλιξη." Κατανοώ τη θέση (της κυβέρνησης) αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορέσει ποτέ να βοηθήσει την κατάσταση. Γι' αυτό ευελπιστώ ότι θα αρχίσουν οι συνομιλίες και ότι οι πυραύλοι δεν θα εγκατασταθούν," είπε.

    Σε ερώτηση προς τον κ. Κασουλίδη αν αναμένει βελτίωση της κατάστασης στην Κύπρο πριν τις προεδρικές εκλογές, ο κ. Κασουλίδης απάντησε θετικά, τονίζοντας ότι είναι θέμα ημερών, και μετά τις τουρκικές ασκήσεις, η κατάσταση να επανέλθει στα κανονικά επίπεδα.

    Τέλος, διαβεβαίωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης είναι έτοιμος για νέες συναντήσεις με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για ανθρωπιστικά θέματα και θέματα ασφάλειας, υπό τον όρο ότι αυτές πραγματοποιηθούν όπως έχουν αρχικά συμφωνηθεί.

    Στη συνέχεια, η Σουηδή Υπουργός μετέβη στα κατεχόμενα για συνάντηση με τον κ. Ντενκτάς. Η συζήτηση θα συνεχιστεί σε γεύμα που θα παραθέσει ο κατοχικός ηγέτης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Χελμ - Γουόλεν θα επισκεφθεί τους εγκλωβισμένους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

    [13] Δηλώσεις Κληρίδη - Τσοχατζόπουλου - παρέλαση

    Λευκωσία,Κύπρος,15/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι η στρατιωτική παρέλαση που πραγματοποιήθηκε σήμερα ήταν η πλέον εντυπωσιακή αλλά και ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα γίνουν και άλλες τέτοιες παρελάσεις περισσότερο εντυπωσιακές, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Μιλώντας μετά το πέρας της παρέλασης, στην οποίαν έλαβαν μέρος τμήματα της Εθνικής Φρουράς που συμμετείχαν στην άσκηση "Νικηφόρος '97" ο Πρόεδρος Κληρίδης, τόνισε ότι "ο κυπριακός Ελληνισμός μπορεί να είναι υπερήφανος για τη δύναμη που διαθέτει".

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι και σήμερα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν το FIR Λευκωσίας, ο κ. Κληρίδης απάντησε: "Μας κάνουν καλή άσκηση για να δούμε ότι δουλεύει το ενιαίο αμυντικό δόγμα".

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος εξέφρασε τα συγχαρητήρια του προς "στα ένστολα νιάτα της Κύπρου, όπως επίσης στη μαζική συμμετοχή των εφέδρων, που έδωσαν πράγματι μια ιδιαίτερη ζωντάνια και σιγουριά στην παρουσίαση των ενόπλων δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    "Νομίζω αυτό είναι το μεγάλο μήνυμα που βγήκε από την παρέλαση και όλοι πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι διότι γίνεται δουλειά", πρόσθεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος τονίζοντας παράλληλα ότι "η ειρήνη χρειάζεται δυνατή άμυνα κι' αυτό φάνηκε σήμερα".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο κ. Τσοχατζόπουλος συνοδευόμενοι από άλλους επισήμους επισκέφθηκαν μετά το τέλος της παρέλασης τα σκάφη του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που ναυλωχούν στη Λάρνακα.

    Στο αντιπυρπολικό "Θεμιστοκλής" δόθηκε δεξίωση προς τιμή των επισήμων από τον κυβερνήτη του σκάφους ως επίσης και από τον κυβερνήτη του υποβρυχίου "Ωκεανός".

    Οι δύο κυβερνήτες επέδωσαν στους κ.κ. Κληρίδη και Τσοχατζόπουλο αναμνηστικές πλακέτες και πηλίκια.

    Στο λιμάνι Λάρνακας βρίσκεται επίσης και η φρεγάτα "Λήμνος".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΚ/ΜΑΝ/ΜΜ)

    [14] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/10/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.88 (+0.60)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.87 (+0.60)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.51 (+0.68)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.13 (+0.97)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  73.07 (+0.36)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.90 (+1.01)
        Εμπορικές Εταιρείες                     45.42 (+0.96)
        Αλλες Εταιρείες                         58.39 (-0.19)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  571734.554
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 15 October 1997 - 13:02:46 UTC