Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολοκληρώνεται η "Νικηφόρος '97"
  • [02] ΥΠΕΞ - δηλώσεις
  • [03] Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Τουρκία
  • [04] Διάσκεψη Υπουργών Πολεοδομίας και Χωροταξίας
  • [05] Αλλογενής μεταμόσχευση σύντομα στο Μακάρειο
  • [06] "Νικηφόρος '97"
  • [07] Χριστοδούλου - Υφ. Ανάπτυξης Ελλάδας
  • [08] Σουηδή ΥΠΕΞ - Αφιξη στην Κύπρο
  • [09] Σύσκεψη - Μαξίμου
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβεις
  • [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Ολοκληρώνεται η "Νικηφόρος '97"

    Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώνεται σήμερα η άσκηση "Νικηφόρος '97", την τελευταία φάση της οποίας θα παρακολουθήσει και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Στην τελική φάση της άσκησης θα πάρουν μέρος αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας και πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που ναυλοχούν στο λιμάνι της Λάρνακας.

    Τα σενάρια περιλαμβάνουν ρήψη αλεξιπτωτιστών της Εθνικής Φρουράς. Τα σημερινά γυμνάσια θα διεξαχθούν με πραγματικά πυρά και θα χρησιμοποιηθούν όλα τα σύγχρονα όπλα της Εθνικής Φρουράς.

    Αύριο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας θα παρακολουθήσουν την παρέλαση των τμημάτων που έλαβαν μέρος στη "Νικηφόρο '97".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] ΥΠΕΞ - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ούτε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ αλλά ούτε και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Γκόρντοβεζ, έχουν αποκρυσταλλώσει τον τρόπο με τον οποίο προτίθενται να ενεργήσουν για προώθηση λύσης στο Κυπριακό και προβληματίζονται προς αυτή την κατεύθυνση.

    Αυτό δήλωσε σήμερα στο ΡΙΚ ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι ο κ. Χόλμπρουκ "βρίσκεται στο στάδιο διερεύνησης του τρόπου με τον οποίο θα κινηθεί για να βοηθήσει την επίλυση του προβλήματος και μετέβη στην Αγκυρα για να μιλήσει με αρμοδίους όπου βρίσκεται το κλειδί της λύσης του Κυπριακού."

    Ο Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο κ. Χόλμπρουκ να θίξει στις επαφές του στην Τουρκία και θέματα που αφορούν το τί αποκαλούν οι Αμερικανοί "το περιβάλλον" που θα πρέπει να δημιουργηθεί για να υποβοηθήσει τις συνομιλίες, καθώς και θέματα ασφάλειας και άμυνας.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ο κ. Γκόρντοβεζ "βρισκόταν σε θέση προβληματισμού όταν τον συνάντησα κατά πόσο θα πρέπει να έρθει στην Κύπρο, κατά πόσο θα ζητήσει από τις πλευρές να υποβάλουν τα έγγραφα, για τη σχετική ανταπόκριση, ιδιαίτερα της τουρκικής πλευράς."

    "Δεν μπορώ να μιλήσω μετά βεβαιότητας ότι θα έρθει, από ότι αντιλαμβάνομαι είναι πιθανόν ότι θα έρθει," πρόσθεσε. Σε ερώτηση αν ενδέχεται να υπάρξει νέα συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για θέματα ασφάλειας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν αποκλείει τέτοιο ενδεχόμενο, και πρόσθεσε "πολλά θα εξαρτηθούν από την πρόθεση του κ. Ντενκτάς να είναι έτοιμος να συζητήσει και θέματα πέραν των μέτρων μείωσης της έντασης κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης."

    Τόνισε παράλληλα ότι "δεν είναι λογικό να αναμένεται από τη δική μας πλευρά να καταλήξουμε σε συμφωνία για αυτά τα μικρά θέματα και αυτό να σημαίνει ότι είναι ο διάλογος για θέματα ασφάλειας."

    Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η συμφωνία για συζήτηση των θεμάτων ασφάλειας δεν εξυπακούει διάλογο για θέματα με τα οποία ασχολούνται οι στρατιωτικοί με την ΟΥΝΦΙΣΥΠ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [03] Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών - Τουρκία

    Λονδίνο,Βρετανία,14/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τουρκία είναι χώρα που ενδιαφέρει τη Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αυτό ανέφερε εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, κληθείς από το ΚΥΠΕ να πει κατά πόσο ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Ντάγκλας Χέντερσον, θα μεταφέρει κάποια μηνύματα, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στην Τουρκία.

    Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, η Βρετανία και η ΕΕ ενδιαφέρονται για τη σταθερότητα στην περιοχή, τονίζοντας ότι η Βρετανία επιθυμεί όπως αναπτυχθούν οι σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Βρετανίας.

    Επεσήμανε εξάλλου, ότι η Βρετανία υποστηρίζει τη θέση της ΕΕ, για συμμετοχή και της Τουρκίας στη Διάσκεψη του ερχόμενου Φεβρουαρίου.

    "Ομως η Τουρκία", πρόσθεσε ο Βρετανός εκπρόσωπος, "θα πρέπει να δείξει στην Ευρώπη την ετοιμότητά της, για πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και στην ανταπόκριση στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με βάση τα ευρωπαϊκών πρότυπα".

    Αναφορικά με το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν το ερχόμενο έτος και πρόσθεσε ότι η Βρετανία προσβλέπει σε όλες τις πλευρές, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, όπως στηρίξουν την προσπάθεια, που γίνεται από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών, για επίλυση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] Διάσκεψη Υπουργών Πολεοδομίας και Χωροταξίας

    Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με τη συμμετοχή όλων σχεδόν των κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, πραγματοποιείται στις 16 και 17 Οκτωβρίου, η 11η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη των Υπουργών αρμοδίων για θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας (CEMAT).

    H εναρκτήρια τελετή της Διάσκεψης θα γίνει το πρωί της Πέμπτης 16 Οκτωβρίου και την έναρξη των εργασιών θα κηρύξουν ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Χανς Κρίστιαν Κρούκερ και ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαληλίδης, ο οποίος και θα προεδρεύσει της Διάσκεψης.

    Το κύριο θέμα της Διάσκεψης είναι ο "Αειφόρος Χωροταξικός Σχεδιασμός και Προγραμματισμός στον Ευρωπαϊκό Χώρο".

    Εκτιμάται ότι η Διάσκεψη και οι αποφάσεις στις οποίες θα καταλήξουν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί για θέματα πολεοδομίας και χωροταξίας θα αποβούν καθοριστικά για τη διαμόρφωση των προσεγγίσεων, της φιλοσοφίας και της στρατηγικής που θα υιοθετηθεί στο επίπεδο της ευρύτερης Ευρώπης στον κρίσιμο τομέα του περιφερειακού χωροταξικού προγραμματισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [05] Αλλογενής μεταμόσχευση σύντομα στο Μακάρειο

    Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου)

    Μια επαναστατική, πολλά υποσχόμενη μέθοδος αλλογενούς μεταμόσχευσης σε παιδιά με ογκολογικά - αιματολογικά προβλήματα αναμένεται να εφαρμοστεί πολύ σύντομα στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ειδικός αιματολόγος Δρ. Νίκανδρος Παπαμηνάς, πρόκειται για μια μέθοδο κατά την οποία όταν η μητέρα ενός παιδιού, που πάσχει από κάποια ογκολογική - αιματολογική πάθηση, μείνει έγκυος το δεύτερο της παιδί, κατά τον τοκετό λαμβάνονται με μια εξειδικευμένη τεχνική, από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα προγονικά κύτταρα.

    Τα κύτταρα αυτά ψύχονται και φυλάγονται έτσι ώστε ώστε εάν το πρωτότοκο παιδάκι, που ασθενεί υποτροπιάσει να του χορηγηθεί το μόσχευμα αυτό.

    Πρόκειται όπως ανέφερε ο Δρ. Παπαμηνά για μια νέα μέθοδο η οποία εφαρμόζεται εδώ και λίγα χρόνια σε ορισμένα ιατρικά κέντρα στη Βρετανία και στις ΗΠΑ και με αυτήν αντικαθίσταται η μεταμόσχευση μυελού από το ένα αδελφάκι στο άλλο εφόσον φυσικά υπάρχει συμβατότητα μεταξύ τους.

    "Ετσι υπάρχουν δυο τρόποι", επεσήμανε ο Δρ. Παπαμηνάς. "Η θα πάρεις από το παιδάκι αφού γεννηθεί και μεγαλώσει μυελό ή την ώρα που γεννιέται κατά την ώρα του τοκετού παίρνεις από τον ομφάλιο λώρο και τον πλακούντα στελεχιαία - προγονικά κύτταρα τα οποία ψύχεις και φυλάττεις και έτσι έχει το (πρωτότοκο) αδελφάκι του μιαν ασφάλεια αν υποτροπιάσει να υπάρχει εκεί ένα μόσχευμα με το οποίο να καλύπτεται".

    Οπως σημείωσε ο Δρ. Παπαμηνά, η μέθοδος αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί πολύ σύντομα στην Κύπρο, όταν μια γυναίκα η οποία βρίσκεται ήδη στον τελευταίο μήνα της κύησής της και η οποία έχει ένα παιδάκι με λευχαιμία γεννήσει το δεύτερο της παιδί.

    "Θα πάρουμε αυτό το μόσχευμα ούτως ώστε αν το άλλο παιδί υποτροπιάσει και δεν πάει καλά να μπορούμε να το κάνουμε αλλογενή μεταμόσχευση", ανέφερε.

    Σημειώνεται ότι την όλη προπαρασκευή ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή της μεθόδου αυτής και στον τόπο μας εργάζονται από κοινού ο Δρ. Παπαμηνάς, η χημικός Καρολίνα Στυλιανού και ο υπεύθυνος του παιδογκολογικού θαλάμου στο Μακάρειο Νοσοκομείο Δρ. Λοίζος Λοίζου.

    Μέχρι τώρα έχουν γίνει στο Μακάρειο Νοσοκομείο έξι αυτόλογες μεταμοσχεύεις μυελού, τρεις σε ενήλικες και τρεις σε παιδιά με ογκολογικές - αιματολογικές παθήσεις.

    "Ολοι τους είναι καλά τουλάχιστον συμβατικά", σημείωσε ο Δρ. Παπαμηνά, επισημαίνοντας παράλληλα πως "δεν σημαίνει ότι όποιος υποβληθεί σε μεταμόσχευση θα γίνει καλά" και πως "ως εκ τούτου μοιραία σε 1 - 2 ασθενείς, η αρρώστια έχει επανέλθει".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] "Νικηφόρος '97"

    Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εντυπωσιακή άσκηση με πραγματικά πυρά της Εθνικής Φρουράς διεξήχθη σήμερα στην περιοχή Λάρνακας.

    Κατά τη σημερινή τελευταία μέρα της άσκησης "Νικηφόρος '97", έγινε ρίψη αλεξιπτωτιστών από αεροπλάνο της ελληνικής αεροπορίας. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, οι επίλεκτες ομάδες των αλεξιπτωτιστών είχαν ως στόχο να δημιουργήσουν προγεφύρωμα.

    Ακολούθησε συντονισμένη και συνδυασμένη επίθεση από βαρέα άρματα μάχης της ΕΦ, για την ανακατάληψη υψωμάτων, που κατέλαβε σήμερα το πρωί ο εχθρός, σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης.

    Για την επιχείρηση αυτή χρησιμοποιήθηκαν βαρέα όπλα καμπύλης και ευθυτενούς τροχιάς, που διαθέτει η Εθνική Φρουρά.

    Εξάλλου, ελικόπτερο τύπου Γκαζέλ έριξε αντιαρματικούς πυραύλους τύπου Χωκ, ενώ του πεδίου της άσκησης υπερίπταντο δύο βομβαρδιστηκά Α7 Corsair και δύο μαχητικά αεροσκάφη τύπου F16 της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας, τα οποία έπληξαν με πραγματικά πυρά επίγειους στόχους.

    Την άσκηση παρακολούθησαν ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κώστας Ηλιάδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ελλάδας, Αντιστράτηγος Μανούσος Παραγιουδάκης.

    Στη συνέχεια άρχισε σε περιοχή της Λάρνακας, η τελευταία φάση της άσκησης, με τη συμμετοχή αεροσκαφών της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] Χριστοδούλου - Υφ. Ανάπτυξης Ελλάδας

    Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας προς αμοιβαίο όφελος συζήτησαν σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, με την Υφυπουργό Ανάπτυξης της Ελλάδας, Αννα Διαμαντοπούλου.

    Ενωρίτερα, η κ. Διαμαντοπούλου είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκο Χριστοφή.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με την Ελλαδίτισσα Υφυπουργό, ο κ. Χριστοδούλου διευκρίνισε πως διαπιστώθηκαν ευκαιρίες συνεργασίας που επικεντρώνονται σε τρία θέματα.

    Αυτά, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, είναι το θέμα της τυποποίησης από ποιοτική άποψη αγαθών και υπηρεσιών, δεδομένης της μεγάλης εμπειρίας της Ελλάδας στον τομέα αυτό, η προσπάθεια να μετατραπεί η Κύπρος σε ηλεκτρονικό κέντρο παροχής υπηρεσιών και η συνεργασία στη ναυτιλία, ειδικά στην κατασκευή και επισκευή πλοίων.

    "Θα δώσουμε συνέχεια στη συνεγασία μας και πιστεύω ότι οι δυνατότητες που υπάρχουν είναι τεράστιες", κατέληξε.

    Από την πλευρά της η κ. Διαμαντοπούλου είπε πως η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την "είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τις ευνοϊκότερες δυνατές συνθήκες" όσον αφορά στην παραγωγή, τη μεταποίηση και την παροχή υπηρεσιών, όπου ξεκινά μια συνεργασία για το σύστημα ποιότητας στην Κύπρο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

    Συζητήθηκαν επίσης, ανέφερε, οι ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της πληροφορίας και ιδιαίτερα μεταξύ επιχειρηματιών, στα ευρωμεσογειακά πλαίσια, ώστε να μπορέσει η Κύπρος να καταστεί περιφερειακό κέντρο σε θέματα πληροφορίας.

    Τέλος η κ. Διαμαντοπούλου είπε πως δεδομένου του μεγάλου εμπορικού στόλου της Κύπρου και των μεγάλων δυνατοτήτων των - ιδιοτικοποιηθέντων τώρα - ελληνικών ναυπηγείων, "τα ελληνικά ναυπηγεία προσφέρονται πια για μια καλή συνεργασία".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [08] Σουηδή ΥΠΕΞ - Αφιξη στην Κύπρο

    Λάρνακα,Κύπρος,14/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε το μεσημέρι στην Κύπρο για τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας Lena Hjelm - Wallen.

    Κατά την παραμονή της στο νησί η Σουηδή Υπουργός θα έχει συνάντηση και συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, οι οποίες θα καλύψουν το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Η κ. Hjelm - Wallen θα γίνει επίσης δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρο Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] Σύσκεψη - Μαξίμου

    Αθήνα,Ελλάδα,14/10/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου)

    Ξεκίνησε πριν από λίγο η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία παρακάθονται ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Από ελληνικής πλευράς στη σύσκεψη συμμετέχουν εκτός από τον Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ο Υπουργός Εξωτερικών Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Από κυπριακής πλευράς εκτός από το Πρόεδρο Κληρίδη στη σύσκεψη μετέχουν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα Χαράλαμπος Χριστοφόρου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Η σύσκεψη πραγματοποιείται για ανασκόπηση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, υπό το φως της περιοδείας του Προέδρου Κληρίδη στις ΗΠΑ, το Στρασβούργο και τη Βρετανία και για ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δυο κυβερνήσεων.

    Μετά τη σύσκεψη θα παρατεθεί γεύμα εργασίας. Ο Πρόεδρος Κληρίδης αναχωρεί αργότερα σήμερα για να επιστρέψει στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Πρέσβεις

    Αθήνα,Ελλάδα,14/10/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Αθήνα είχε σήμερα συνάντηση με επτά πρέσβεις, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο εθνικό πρόβλημα και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Συγκεκριμένα, στη συνάντηση παρέστησαν πρέσβεις ευρωπαϊκών χωρων διαπιστευμένοι στην Κύπρο με βάση την Αθήνα, καθώς και πρέσβεις που εκπροσωπούσαν την τρόικα της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο Πρέσβης της Πολωνίας Voitek Lamentowicz ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε σε πολλά ερωτήματα που είχαν σχέση με το Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία.

    Πρόσθεσε, ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τους διπλωμάτες για "τις επαφές του στις ΗΠΑ και τη δυτική Ευρώπη καθώς και για την προοπτική διαλόγου με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο μέλλον".

    Ερωτηθείς εάν υπάρχουν κοινές προσπάθειες μεταξύ της Κύπρου και της Πολωνίας στη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, απάντησε θετικά.

    "Ναι, και πιστεύω ότι οι χώρες μας βρίσκονται μέσα στο ίδιο καράβι γιατί θα αρχίσουμε ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις αρχές του νέου έτους", δήλωσε ο Πολωνός Πρέσβης.

    Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι Κύπρος και Πολωνία θα αρχίσουν τις διαπραγματεύσεις κανονικά.

    "Οι χώρες μέλη της ΕΕ μάς διαβεβαιώνουν ότι αυτό θα συμβεί", δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο δρόμος για την Ευρωπαϊκή Ενωση θα είναι μια μακρά διαδικασία διαπραγματεύσεων.

    "Θα πρέπει να αλληλοβοηθηθούμε με συναντήσεις, ανταλλαγή απόψεων και κοινές προσπάθειες", πρόσθεσε.

    Από την πλευρά του, ο Αυστριακός Πρέσβης Hans Sabavitch εξέφρασε ικανοποίηση για τη συνάντηση και για την ενημέρωση από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις επαφές του στις ΗΠΑ.

    "Είμαστε τώρα σε θέση να ενημερώσουμε τις κυβερνήσεις μας, οι οποίες στη συνέχεια θα μπορούν να αποφασίσουν με ποιό τρόπο θα δράσουν, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, που είναι ιδιαίτερα σημαντική", δήλωσε ο Αυστριακός διπλωμάτης.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, είπε πως η χώρα του γνωρίζει "ότι το κλειδί για εποικοδομητικές συνομιλίες και διαπραγματεύσεις για επίτευξη λύσης βρίσκεται στην Αγκυρα".

    "Ελπίζω ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα προσφέρει κάτι στην Τουρκία για να αλλάξει τη σκληρή γραμμή της", δήλωσε ο κ. Sabavitch.

    Σε ερώτηση τί θα πρέπει να προσφερθεί, ο Αυστριακός Πρέσβης απάντησε ότι θα πρέπει να βρεθεί η "μέση λύση" μεταξύ αυτών που θέλει η Τουρκία και αυτών που είναι σε θέση να προσφέρει η Ενωμένη Ευρώπη.

    Εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι η προοπτική ένταξης της Κύπρου αποτελεί έναν από τα "εργαλεία" για εξεύρεση λύσης, με την οποία θα μπορούν να συμβιώσουν Ε/Κ και Τ/Κ.

    Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης οι Πρέσβεις της Ιρλανδίας Padraic Cradock, της Σλοβενίας Miha Vrhunec, της Ουγγαρίας Janos Herman, της Βρετανίας Sir Michael Llewellyn Smith και της Ολλανδίας Hendrik Wagenmatkers.

    Από κυπριακής πλευράς παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης και ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα, Χαράλαμπος Χριστοφόρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΚΝ/ΜΜ)

    [11] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           76.42 (+0.46)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   87.35 (+0.56)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.08 ( 0.00)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.57 (+1.79)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  72.81 (-0.33)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.25 (-0.29)
        Εμπορικές Εταιρείες                     44.99 (+0.92)
        Αλλες Εταιρείες                         58.50 (-0.41)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  703497.337
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 14 October 1997 - 13:02:44 UTC