Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 22 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-10-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - ΥΠΕΞ Δανίας
  • [02] Συνάντηση Σαντέρ - Κληρίδη
  • [03] Αφιξη ξένων επισήμων - Πορεία Μόρφου
  • [04] Κασουλίδης - Βέλγιο - Συνέντευξη
  • [05] Ομιλία Γιλμάζ στο ΣτΕ
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Φιλολογικό Μνημόσυνο Μακαρίου
  • [07] Δήλωση Κασουλίδη για Χόλμπρουκ
  • [08] Δήλωση Ρούπιν για Χόλμπρουκ και Μίλερ
  • [09] Συνάντηση Κληρίδη - Ταρσίς

  • [01] (Κ) Κασουλίδης - ΥΠΕΞ Δανίας

    Στρασβούργο,Γαλλία,10/10/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ενημέρωσε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, τον Δανό ομολογό του και Πρόεδρο της Οργάνωσης για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Νίελς Χέλβεγκ Πέτερσεν.

    Σε δηλώσεις του μετά από τη σημερινή συνάντηση, ο Δανός ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα όπως υπάρξει ένα "παράθυρο ευκαιρίας" για λύση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και η Δανία, ως μέλος της, υποστηρίζουν ένθερμα τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για εξεύρεση πολιτικής λύσης του προβλήματος.

    "Πιστεύουμε ότι είναι πολύ σημαντικό, ουσιαστικά επιτακτικό για την Κύπρο την ίδια, όπως εξευρεθεί μια πολιτική λύση", η οποία σίγουρα θα έχει και σημαντικό αντίκτυπο σε όλη την περιοχή, σημείωσε.

    "Το στάτους κβο", είπε ο κ. Πέτερσεν, "δεν είναι αποδεκτό από κανένα". Αναφερόμενος στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Δανός ΥΠΕΞ τόνισε ότι τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, για συμπερίληψη και Τουρκοκυπρίων στην κυπριακή αντιπροσωπεία που θα διαπραγματευτεί την ένταξη του νησιού στην ΕΕ, σίγουρα αποτελούν "ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση", σημειώνοντας ότι η ΕΕ καλωσορίζει το γεγονός αυτό.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε "πολύ ενδιαφέρουσα" τη συνάντησή του με τον Δανό ΥΠΕΞ.

    Ανέφερε ότι με τον κ. Πέτερσεν συζήτησε ιδιαίτερα το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στην ΕΕ και το πώς αυτή θα βοηθήσει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, καθώς επίσης και θέματα που αφορούν την ΟΑΣΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΜ/ΑΠ)

    [02] (Κ) Συνάντηση Σαντέρ - Κληρίδη

    Στρασβούργο,Γαλλία,10/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ, Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζακ Σαντέρ, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εγκρίνει τον ερχόμενο Δεκέμβριο την εισήγηση όπως αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ).

    Παράλληλα, είπε ότι αναμένει πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν την Ανοιξη του 1998.

    Ο κ. Σαντέρ προέβη στη δήλωση μετά από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στο περιθώριο της Διάσκεψης Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), στο Στρασβούργο.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Σαντέρ είπε ότι είχε μιαν πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    "Οπως γνωρίζετε", είπε, "στην πρόταση που υποβάλαμε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προτείναμε όπως οι διαπραγματεύσεις για ένταξη αρχίσουν στις αρχές του 1998, βάσει της συμφωνίας του Συμβουλίου Υπουργών που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 1995".

    Εξέφρασε την άποψη ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, κατά τη σύνοδό του στο Λουξεμβούργο, τον ερχόμενο Δεκέμβριο, θα "εγκρίνει αυτή την πρόταση."

    Σε ερώτηση αν υπάρχει καθορισμένη ημερομηνία για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, ο κ. Σαντέρ είπε ότι όλα θα πρέπει να γίνονται "βήμα προς βήμα". Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι η Ανοιξη φαίνεται ως ο καλύτερος χρόνος για να αρχίσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις κι ότι αυτό έχουν κατά νουν.

    Σε σύντομη δήλωσή του, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι είχαν μια καλή συζήτηση για το Κυπριακό και την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. "Είμαι εντελώς ικανοποιημένος", πρόσθεσε.

    Στη συνάντηση παρέστη ο Επίτροπος για Εξωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ενώ από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιώαννης Κασουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στις Βρυξέλλες, Μιχάλης Ατταλίδης.

    Το απόγευμα ο Πρόεδρος Κληρίδης αναμενόταν να έχει και μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον ΓΓ του ΣτΕ, Ντανιέλ Ταρσίς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Αφιξη ξένων επισήμων - Πορεία Μόρφου

    Λάρνακα,Κύπρος,10/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασαν το απόγευμα στην Κύπρο αντιπροσωπείες από ξένους Βουλευτές και άλλους επίσημους που θα λάβουν μέρος στη φετινή 17η αντικατοχική πορεία της Μόρφου, που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Κυριακή στον Αστρομερίτη.

    Υποδεχόμενη τους ξένους επίσημους, η Δήμαρχος της κατεχόμενης Μόρφου, Αντιγόνη Παπαδοπούλου, υπογράμμισε ότι ευχή όλων είναι όπως αυτή η πορεία είναι η τελευταία, με μια Κύπρο ενωμένη χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς πρόσφυγες, χωρίς αγνοούμενους και χωρίς διαχωριστικές γραμμές.

    Μιλώντας κατά την άφιξή της στο αεροδρόμιο Λάρνακας, η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωκοινοβουλίου Πολίν Γκρίν, αφού σημείωσε ότι αυτή είναι η ένατη χρονιά που έρχεται στην Κύπρο για τον σκοπό αυτό, δήλωσε ότι "εργαζόμαστε για μιαν ενωμένη Κύπρο".

    "Ηλθα για να συζητήσω και για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία ελπίζουμε να αποτελέσει έναν καταλύτη στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό", πρόσθεσε.

    Η κ. Γκριν δήλωσε ότι "οι επόμενοι μήνες αποτελούν ένα παράθυρο ευκαιρίας (για τη λύση). Είναι μια πολύ κρίσιμη περίοδος και θα πρέπει να ενεργήσουμε πολύ υπεύθυνα", επεσήμανε.

    Η βρετανική αντιπροσωπεία, που είναι κι η πολυπληθέστερη, αποτελείται από εννέα Βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι Αλαν Μιλ, Τζόαν Ράϊαν, Στίβεν Τουίγκ και Ρούντι Βις, εκπρόσωπους του Δημοτικού Συμβουλίου του, διδυμοποιημένου με τη Μόρφου, Δήμου του Μπάρνετ του Λονδίνου, καθώς και από την Ενωση των Μαρτυρικών Πόλεων της Ευρώπης.

    Σε δηλώσεις τους στο αεροδρόμιο, οι ξένοι επίσημοι αναφέρθηκαν στην ανάγκη να τερματιστεί η πολύχρονη τραγωδία της Κύπρου και να αποκατασταθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού λαού.

    Ταυτόχρονα, υποσχέθηκαν να εργαστούν στα αντίστοιχα Κοινοβούλια με ζήλο για προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, που θα διασφαλίζει την επιβίωση της Κύπρου.

    Την Ενωση Μαρτυρικών πόλεων Ευρώπης εκπροσωπεί ο ΓΓ της Ντάντε Κρουίτσι, ενώ η κ. Γκριν εκπροσωπεί το Ευρωκοινοβούλιο.

    Απόψε αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο και ελλαδική διακομματική αποστολή, αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κωστόπουλο, πέμπτο Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και Βουλευτή του ΚΚΕ, Δημήτρη Ντούσκα του ΠΑΣΟΚ και Ιωάννη Αράπη του ΔΗΚΚΙ.

    Για τον ίδιο σκοπό έφθασαν στην Κύπρο και ο Δήμαρχος Σπάρτης, Δημοσθένης Ματάλας, ο εκπρόσωπος του Δημάρχου των μαρτυρικών Καλαβρύτων Σωτήρης Χαμακιώτης και ο αντιδήμαρχος Ερμούπολης της Σύρου, Δημήτρης Γρυπάρης.

    Σημειώνεται ότι με σημερινές ανακοινώσεις τους, τα κόμματα ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, χαιρετίζουν τις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Μόρφου και καλούν τον κόσμο να δώσει μαζικά το παρόν του στην αντικατοχική Πορεία Μόρφου, της Κυριακής 12 Οκτωβρίου, στον Αστρομερίτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Κασουλίδης - Βέλγιο - Συνέντευξη

    Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η Ανοιξη του 1998 θα είναι αποφασιστική για την Κύπρο", τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε συνέντευξη που έδωσε στη βελγική εφημερίδα "De Standaart", υπογραμμίζοντας ότι ο Ειδικός Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, θεωρεί τον παράγοντα χρόνο πολύ σημαντικό.

    "Γι' αυτόν (Χόλμπρουκ)", επεσήμανε ο κ. Κασουλίδης, "ο κατάλληλος χρόνος είναι ο επόμενος Μάρτιος, μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και στην αρχή των συνομιλιών ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ)".

    Ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι ο κ. Χόλμπρουκ "με επαφές που κάνει, αναγνωρίζει πρώτα την κατάσταση, για να δει πώς και πότε πρέπει να δράσει".

    Κληθείς να απαντήσει για το ποιά θα είναι η αντίδραση της Ε/κ πλευράς στη δήλωση του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ότι θα υπάρξει "επίσημη ενσωμάτωση" του κατεχόμενου τμήματος του νησιού στην Τουρκία - μόλις αρχίσουν οι ενταξιακές συνομιλίες μεταξύ Κύπρου και ΕΕ, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "το ερώτημα δεν είναι πώς θα αντιδράσουμε εμείς, αλλά πώς θα αντιδράσει η διεθνής κοινότητα".

    Αναφορικά με την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S - 300, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "δημιουργούμε στην Κύπρο μιαν αξιόπιστη άμυνα, αλλά αυτό να μας εμποδίζει να επιδιώξουμε την αποστρατικοποίηση".

    "Αν υπάρξει μια συμφωνία στο θέμα, τότε αρχίζουμε με τη μή εγκατάσταση των νέων όπλων", κατέληξε ο ΥΠΕΞ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Ομιλία Γιλμάζ στο ΣτΕ

    Στρασβούργο,Γαλλία,10/10/1997 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ, Μύριας Αντωνιάδου)

    Ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας έδωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, κατά την ομιλία του σήμερα το απόγευμα στη δεύτερη σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ).

    Οπως ανέφεραν στο ΚΥΠΕ Τούρκοι δημοσιογράφοι πριν από την ομιλία Γιλμάζ, η αναφορά αυτή απευθύνεται στην Αθήνα, υπό το φως του πρόσφατου δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας "Observer" ότι στην Ελλάδα εκπαιδεύονται Κούρδοι, του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

    Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα διέψευσε κατηγορηματικά το δημοσίευμα της εφημερίδας.

    "Το ΣτΕ πρέπει να αναλάβει την ευθύνη να εντείνει τη συνεργασία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας", είπε ο κ. Γιλμάζ και υποστήριξε τη διεξαγωγή διεθνούς συνεδρίου για συζήτηση του θέματος.

    "Για την επιτυχία αυτών των προσπαθειών, επιβάλλεται όπως οι χώρες δεν ανέχονται ή προκαλούν τρομοκρατικές κινήσεις η μια εναντίον της άλλης", είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Ο Πρωθυπουργός της χώρας που επί 23 χρόνια κατέχει μέρος της Κύπρου και έχει καταδικαστεί για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια την Τουρκία, μίλησε και για την ανάγκη να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

    Εξέφρασε υποστήριξη στη λειτουργία του νέου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τον Νοέμβριο του 1998.

    "Εχουμε την πεποίθηση ότι οι προσπάθειές μας να ενδυναμώσουμε τους μηχανισμούς για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορούν να είναι αποτελεσματικές, εάν δεν επιδείξουμε την ίδια αποφασιστικότητα στην καταπολέμηση του ρατσισμού, την τρομοκρατία..." ανέφερε ο κ. Γιλμάζ σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Φιλολογικό Μνημόσυνο Μακαρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος υπήρξε ο εμπνευστής και ο πολιτικός αρχηγός του επικού αγώνα της ΕΟΚΑ, που μαζί με τον Διγενή, στρατιωτικό ηγέτη, οδήγησαν τον κυπριακό Ελληνισμό στον ηρωισμό και στην αυτοθυσία. Αρετές απαραίτητες για εθνικοαπελευθερωτικούς αγώνες".

    Αυτό τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, τον οποίο διάβασε απόψε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος, σε φιλολογικό μνημόσυνο του Εθνάρχη Μακαρίου.

    Το φιλολογικό μνημόσυνο διοργάνωσαν το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης ΕΟΚΑ 55 - 59 και οι Συνδέσμοι Αγωνιστών ΕΟΚΑ με θέμα: "Η προσφορά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' στην προπαρασκευή, οργάνωση και συμμετοχή στον κυπριακό απελευθερωτικό αγώνα 1955 - 1959".

    "Η συμβολή του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ ήταν καθοριστικής σημασίας σε όλα τα στάδιά του", σημειώνει ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    "Η μετά την ανεξαρτησία εξέλιξη του εθνικού μας προβλήματος, καθόλου δεν επηρεάζει το μεγαλείο του αγώνα και την αξία της προσφοράς των ηγετών του", τονίζεται στον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ υπογραμμίζει ότι "στην Ιστορία του κυπριακού Ελληνισμού, όπως αυτή θα καταγραφεί και από τους ιστορικούς του μέλλοντος, η προσφορά του αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου θα εξυμνείται και θα παραδειγματίζει".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [07] (Κ) Δήλωση Κασουλίδη για Χόλμπρουκ

    Στρασβούργο,Γαλλία,10/10/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου) Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, δήλωσε απόψε ότι δεν του έχει λεχθεί ο,τιδήποτε περί επίσκεψης Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στην Κύπρο, την ερχόμενη βδομάδα.

    Αυτό δήλωσε ο κ. Κασουλίδης στην απεσταλμένη του ΚΥΠΕ στο Στρασβούργο, όταν ρωτήθηκε κατά πόσον ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί την Αγκυρα στις 12 και 13 Οκτωβρίου, θα έρθει και στην Κύπρο.

    "Δεν μου έχει λεχθεί ο,τιδήποτε περί αυτού", είπε ο ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε ότι όταν συναντήθηκε με τον κ. Χόλμπρουκ, ο τελευταίος προβληματιζόταν πότε θα επισκεφθεί την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [08] (Κ) Δήλωση Ρούπιν για Χόλμπρουκ και Μίλερ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,10/10/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Μίλερ θα έχουν επαφές στην Τουρκία την Κυριακή και τη Δευτέρα, 12 - 13 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τζέιμς Ρούπιν.

    Μετά την Τουρκία ο κ. Μίλερ θα επισκεφθεί την Ελλάδα. Οπως είπε ο κ. Ρούπιν, οι κύριοι Χόλμπρουκ και Μίλερ σκοπεύουν να συναντηθούν με όλο το φάσμα της τουρκικής ηγεσίας, έτσι ώστε να συζητήσουν την προσπάθεια των ΗΠΑ για επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Ο κ. Ρούπιν είπε ότι το ταξίδι των Χόλμπρουκ και Μίλερ έρχεται σαν φυσικό επακόλουθο των συζητήσεων που είχε ο ίδιος ο κ. Χόλμπρουκ, η ΥΠΕΞ Μαντλίν Ολμπράιτ, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών για Θέματα Ευρώπης, Μαρκ Γκρόσμαν, με την κυπριακή και την ελληνική ηγεσία.

    Ο Αμερικανός Εκπρόσωπος τόνισε ότι το ταξίδι δεν αφορά διαπραγματεύσεις αλλά απλή συνέχεια των συζητήσεων οι οποίες, όπως είπε, είναι η κατάλληλη στιγμή να μεταφερθούν στην Αγκυρα.

    Οταν ρωτήθηκε αν οι κύριοι Χόλμπρουκ και Μίλερ σκοπεύουν να επισκεφθούν την Αθήνα ή τη Λευκωσία, είπε ότι ο κ. Μίλερ, μετά την Τουρκία, πρόκειται να μεταβεί στην Αθήνα.

    Επεσήμανε ότι δεν είναι αναγκαίο κάθε φορά που κάποιος Αμερικανός αξιωματούχος, ταξιδεύει στην Τουρκία ή στην Ελλάδα, να πηγαίνει και στην άλλη χώρα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Συνάντηση Κληρίδη - Ταρσίς

    Στρασβούργο,Γαλλία,10/10/1997 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης του ΚΥΠΕ Μύριας Αντωνιάδου)

    Συνάντηση είχε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, με το ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), Ντανιέλ Ταρσίς, στο περιθώριο της 2ης συνόδου Κορυφής του ΣτΕ.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε ιδιαίτερα το πώς το ΣτΕ μπορεί να βοηθήσει, προκειμένου να έλθουν πιο κοντά τα μέλη της Ε/κ και της Τ/κ κοινότητας, ιδίως οι νέοι της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το ΓΓ του ΣτΕ για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και για τις πρόσφατες επαφές του στη Νέα Υόρκη, όπου προσφώνησε την 52η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ κι είχε συνομιλίες με το ΓΓ του ΟΗΕ και με τον Προεδρικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Οι κύριοι Κληρίδης και Ταρσίς συζήτησαν και γενικά θέματα που αφορούν το ΣτΕ, αλλά στάθηκαν πάνω στη λειτουργία του νέου Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και πώς αυτό θα βοηθήσει τους στόχους του Συμβουλίου, καθώς και την απόφαση για εισαγωγή του θεσμού του Επιτρόπου για Ανθρωπιστικά Θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 13 October 1997 - 7:08:49 UTC