Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Μίλερ
  • [02] Νερό - Τουρκία - κατεχόμενα
  • [03] Ντενκτάς - Τ/Κ γυναίκες
  • [04] ΚΥΠΕ - Reuters Business Briefing
  • [05] Χριστόπουλος - Απόστολος Ανδρέας
  • [06] Ομιλία Μπέργκερ στην Ουάσιγκτον
  • [07] Πεπραγμένα Βουλής - Δήλωση Κυπριανού
  • [08] Oμιλία Κληρίδη στην Ουάσιγκτον
  • [09] ΠΟΥ - Ηλικιωμένα άτομα - Την πρωτιά η Ελλάδα
  • [10] Ναυτική Κύπρος - Διάσκεψη Τύπου

  • [01] Δηλώσεις Μίλερ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,08/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι ΗΠΑ επιθυμούν να δημιουργήσουν επιπρόσθετες ευκαιρίες οι οποίες στο πλαίσιο μιας λύσης του Κυπριακού θα μπορούν να αποβούν κερδοφόρες και για τις δύο κοινότητες, δήλωσε ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ.

    Επανέλαβε επίσης ότι με την πλήρη υποστήριξη του αμερικανικού ΥΠΕΞ και του Λευκού Οίκου οι ΗΠΑ θα είναι δραστήριες σε ένα ευρύ φάσμα μετώπων τους επόμενους μήνες.

    Μιλώντας σε Ελληνες δημοσιογράφους, ο κ. Μίλερ αναφέρθηκε στο πρόγευμα εργασίας στη Νέα Υόρκη το οποίο διοργάνωσε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και στο οποίο συμμετείχαν προσωπικότητες από τον επιχειρηματικό κόσμο και δημοσιογράφοι.

    Χαρακτήρισε τη συνάντηση "χρήσιμη άσκηση και εγχείρημα" γιατί έδωσε στους Αμερικανούς, όπως είπε, μια "εικόνα για την πολύ επιτυχημένη οικονομία της Κύπρου".

    Σε ερώτηση πώς αυτή η συνάντηση προσαρμόζεται στις προσπάθειές του για δημιουργία καλύτερου κλίματος στην Κύπρο, ο κ. Μίλερ είπε ότι "προσφέρει μια άλλη οπτική γωνία" για δημιουργία ευκαιριών για επιτυχία.

    Υπέδειξε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ δημιουργούν επιπρόσθετες ευκαιρίες που στο πλαίσιο μιας λύσης θα ήταν επικερδείς για όλες τις πλευρές.

    Ο κ. Μίλερ εξέφρασε επίσης υποστήριξη "εκατό τοις εκατό" σε κάθε ευκαιρία που προσφέρεται στον οικονομικό ή κοινωνικό τομέα. "Υπάρχουν πολλές φόρμουλες για οικονομική συνεργασία, οι οποίες μπορούν να είναι κερδοφόρες για τις δύο κοινότητες," τόνισε.

    Αναφορικά με τη συνάντηση, τον ερχόμενο Νοέμβριο, επιχειρηματιών από τις δύο κοινότητες, την Ελλάδα και την Τουρκία ο κ. Μίλερ είπε ότι ανήκει στην κατηγορία των ευκαιριών που θα είναι κερδοφόρες.

    Στόχος των ΗΠΑ, είπε, είναι να πείσουν τις δύο πλευρές και να τους αποδείξουν ότι τα κέρδη δεν θα είναι αναγκαστικά προς όφελος της μιας πλευράς αν είναι δημιουργικές και αρκετά ευέλικτες για να αναζητήσουν αυτές τις ευκαιρίες.

    Πρόσθεσε εξάλλου, ότι αναμένει από τους Πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Τουρκίας να χρησιμοποιήσουν τη συνάντησή τους στην Κρήτη ως ευκαιρία για γεφύρωση μερικών από τις διαφορές τους.

    Ο κ. Μίλερ διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να εργάζονται για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. "Εργαζόμαστε 24 ώρες, επτά μέρες τη βδομάδα", είπε, και τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους.

    Σε ερώτηση ποιό θα είναι το επόμενο βήμα στην αμερικανική πρωτοβουλία για το Κυπριακό, ο κ. Μίλερ αρκέστηκε να πει ότι η επιτυχημένη διπλωματία είναι να μπορείς να εκμεταλλεύεσε τις ευκαιρίες και σε μερικές περιπτώσεις να τις δημιουργείς.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [02] Νερό - Τουρκία - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,08/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο λεγόμενος "Υπουργός Εσωτερικών και Υπαίθρου" του κατοχικού καθεστώτος Ιλκάι Καμίλ βρίσκεται στην Αγκυρα για την υπογραφή "πρωτοκόλλου" μεταφοράς νερού από την Τουρκία στο ψευδοκράτος.

    Το νερό θα αρχίσει να μεταφέρεται στα κατεχόμενα στις αρχές του νέου έτους, και το σχέδιο αυτό θα χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από την Τουρκία.

    Τον πρώτο χρόνο θα μεταφερθούν τρία εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού ενώ η μεταφορά θα γίνεται με δύο μπαλόνια των 10 χιλ. κυβικών μέτρων.

    Η μεταφορά νερού με υποθαλάσσιους αγωγούς αναμένεται ότι θα γίνει σε τρία περίπου χρόνια, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Ντενκτάς - Τ/Κ γυναίκες

    Λευκωσία,Κύπρος,08/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση με τις επαφές που έχει με διάφορα σύνολα πολιτών, παρακάπτοντας τις λεγόμενες αρχές του ψευδοκράτους, επιδιώκει να δώσει την εντύπωση ότι συνομιλεί και με την Τ/κ πλευρά.

    Ο Ντενκτάς ζήτησε να δοθεί τέλος στις επαφές αυτές και κάλεσε τα οργανωμένα σύνολα "να μην παίζουν το παιγνίδι της ΕΕ".

    Οι δηλώσεις αυτές έγιναν κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο λεγόμενο "Προεδρικό", οι δώδεκα Τουρκοκύπριες που συμμετέχουν σε διακοινοτικές συνομιλίες στις Βρυξέλλες και απαρτίζουν την Ομάδα Γυναικών των Βρυξελλών.

    Οι γυναίκες ζήτησαν από τον Ντενκτάς τη μεσολάβησή του για να τους επιτραπεί να μεταβούν στο Λήδρα Πάλας για την ίδρυση του "Cyprus Link", όπως είχε αποφασιστεί στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, οι Τ/Κ γυναίκες ανέπτυξαν στον Ντενκτάς τις θέσεις τους για τις δικοινοτικές επαφές και ζήτησαν οι κατοχικές αρχές να μην παρεμβάλουν εμπόδια στη διέλευση από το κατοχικό οδόφραγμα.

    Ο Ντενκτάς αναφέρθηκε στις γνωστές του θέσεις για τις επαφές των δυο κοινοτήτων και επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει να τερματίσουν τις επαφές αυτές.

    Μεταξύ Ντενκτάς και γυναικών υπήρξαν κατά διαστήματα έντονοι διαξιφισμοί.

    Ο Ντενκτάς επέκρινε τις γυναίκες ισχυριζόμενος ότι δεν προβάλλουν την ουσία του Κυπριακού και δεν τον ενημερώνουν για τα συζητηθέντα.

    Η απάντηση των γυναικών ήταν ότι: "Στη χώρα αυτή υπάρχει δημοκρατία. Εχουμε το δικαίωμα έκφρασης. Και εμείς όπως εσείς κ. Ντενκτάς είμαστε Τουρκοκύπριοι. Επιθυμούμε την ισότητα. Δεν θέλουμε την καταπίεση. Δεν συμφωνούμε ότι εσείς μεν σκέπτεστε (το Κυπριακό και εμείς όχι). Μην προσπαθείτε να μας επιβάλλεται τις απόψεις σας".

    Οι γυναίκες δήλωσαν ακόμη ότι επιθυμούν μιαν ειρηνική διαβίωση και ότι η παρεμπόδιση των επαφών είναι προς ζημιά των Τουρκοκυπρίων.

    Παρά τους διαξιφισμούς στο τέλος της συνάντησης ο Ντενκτάς υποσχέθηκε ότι θα ενεργήσει για να επιτραπεί στις γυναίκες να μεταβούν στο Λήδρα Πάλας.

    Η νέα Τ/κ εφημερίδα "Ευρώπη" στεγάζει το σχετικό με τη συνάντηση Ντενκτάς - γυναικών θέμα κάτω από τον τίτλο: "Ο Ντενκτάς δεν συμπεριφέρθηκε ευγενικά στις γυναίκες".

    Η "Γενί Ντουζέν έχει τίτλο: "Μάθημα δημοκρατίας έδωσαν οι γυναίκες στον Ντενκτάς".

    Η Βατάν έχει υπότιτλο: "Εντονοι διαξιφισμοί μεταξύ Ντενκτάς και της `Ομάδας Γυναικών των Βρυξελλών`" και τίτλο: "Χαμός στο `Προεδρικό`".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] ΚΥΠΕ - Reuters Business Briefing

    Λευκωσία,Κύπρος,08/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων έχει συνδεθεί με την παγκόσμια οικονομική εκπομπή του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων Ρέουτερ, με τίτλο "Reuters Business Briefing".

    Από την 1η Σεπτεμβρίου 1997, οι χιλιάδες συνδρομητές της σημαντικής αυτής εκπομπής έχουν και τη δυνατότητα πρόσβασης στην Αγγλική Υπηρεσία του ΚΥΠΕ.

    Οι συνδρομητές του "Reuters Business Briefing" μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για όλα τα σημαντικά γεγονότα στην Κύπρο καθώς και για εξελίξεις και δηλώσεις στο εξωτερικό που αφορούν στην Κύπρο.

    Παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν ειδήσεις του ΚΥΠΕ από το αρχείο της εκπομπής αυτής, αφού οι ειδήσεις αποθηκεύονται.

    Οι ειδήσεις του ΚΥΠΕ στην αγγλική γλώσσα καλύπτουν έναν ευρύ φάσμα θεμάτων, όπως πολιτικά, εμπορο - οικονομικά, πολιτιστικά κ.ά.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] Χριστόπουλος - Απόστολος Ανδρέας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διακόσιες με διακόσιες πενήντα αιτήσεις για μετάβαση στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, την ημέρα της γιορτής του Αγίου στις 30 Νοεμβρίου, λαμβάνει καθημερινά η Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Τάκης Χριστόπουλος, σύμφωνα με τον οποίο η Υπηρεσία του έλαβε μέχρι σήμερα το πρωί πάνω από 1500 αιτήσεις.

    "Νομίζω", σημείωσε ο κ. Χριστόπουλος, "ότι εάν πάμε με τον ίδιο ρυθμό θα υπερβούμε τις 3 - 4 χιλιάδες". Ανέφερε μάλιστα ότι ο ίδιος έλαβε τηλεφώνημα από την Αυστραλία, για άτομα που θέλουν να έλθουν στην Κύπρο για να συμμετάσχουν στην επίσκεψη στο Μοναστήρι.

    Τα έντυπα αίτησης τα οποία διατίθενται στην Υπηρεσία Ανθρωπιστικών Θεμάτων και στις κατά τόπους επαρχιακές διοικήσεις θα μπορούν να υποβάλλονται στο Γραφείο του Επιτρόπου Προεδρίας μέχρι τις 30 Οκτωβρίου ενώ, όπως σημείωσε ο κ. Χριστόπουλος, μπορούν να αποστέλλονται και μέσω φαξ.

    Κληθείς να πει ποιά θα είναι τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγούν τα 600 άτομα που θα μεταβούν τελικά στο μοναστήρι, ο κ. Χριστόπουλος σημείωσε ότι δεν γνωρίζει ακόμη ποιά θα είναι αυτά, τονίζοντας παράλληλα ότι "όποια κριτήρια και αν βάλουμε, όσον αντικειμενικά και αν είναι, είναι αδύνατο να ικανοποιήσουμε τους πάντες".

    Δεν απέκλεισε μάλιστα και την πιθανότητα η επιλογή των επισκεπτών να γίνει με κλήρωση.

    Οπως σημείωσε πάντως ο κ. Χριστόπουλος στα έντυπα αίτησης που δίδονται στο κοινό καλείται ο κάθε ένας που υποβάλλει αίτηση να αναφέρει τους λόγους για τους οποίους θέλει να επισκεφθεί το μοναστήρι.

    Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα συνέστησε εξάλλου υπομονή στο κοινό, αφού όπως ανέφερε έχει την εντύπωση ότι θα είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν και δυο - τρία προσκυνήματα στο Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα και τον επόμενο χρόνο.

    Ανέφερε τέλος ότι δεν θα γίνει αποδεκτή από την πλευρά μας οποιαδήποτε αλλοίωση εκ μέρους των κατοχικών αρχών του καταλόγου των ονομάτων των ατόμων που θα συμμετάσχουν στο προσκύνημα.

    Εξάλλου κληθείς να πει πού βρίσκεται το θέμα της υλοποίησης της συμφωνίας Κληρίδη - Ντενκτάς για ανταλλαγή των πληροφοριών για τους αγνοούμενους, για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία ότι είναι νεκροί, ο κ. Χριστόπουλος ανέφερε ότι η Ε/κ πλευρά δεν έχει ακόμη ειδοποιηθεί από τα Ηνωμένα Εθνη για κάποια συνάντηση με την άλλη πλευρά για το θέμα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Ομιλία Μπέργκερ στην Ουάσιγκτον

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,08/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η πορεία προς την ειρήνη για την Κύπρο δεν είναι εύκολη αλλά με κουράγιο από όλα τα μέρη και την ενεργό βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ, ο στόχος δεν είναι μακριά, δήλωσε χθες βράδυ ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας Σάντι Μπέργκερ.

    Αποδεχόμενος το βραβείο "Φρίζις" κατά τη διάρκεια δείπνου στο πλαίσιο του 13ου Ελληνο - Αμερικανικού Συνεδρίου, στην Ουάσιγκτον, ο κ. Μπέργκερ είπε ότι όσον αφορά στην Κύπρο, θα πρέπει να εργαστούμε για να διασφαλίσουμε έναν ειρηνικό και επιτυχημένο μέλλον.

    "Εχουμε μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή γιατί βλέπουμε τις δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η ειρήνη στους λαούς της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου," είπε.

    Ο κ. Μπέργκερ ανέφερε ότι οι προσπάθειες του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για λύση του Κυπριακού είναι σημαντικές.

    "Το όραμά του για μια Κύπρο, ενωμένη και ειρηνική θα βοηθήσει τη διαδικασία και θα βελτιώσει τη ζωή όλων των Κυπρίων," είπε.

    Αναφέρθηκε στις ενέργειες των ΗΠΑ οι οποίες εργάζονται για να μετατρέψουν σε πραγματικότητα αυτές τις πιθανότητες. "Η δέσμευση του Προέδρου Κλίντον για να φέρει κοντά τα μέρη σε μια λύση είναι έντονη," διαβεβαίωσε.

    Ωστόσο τόνισε ότι οι προκλήσεις παραμένουν και "κανείς δεν πιστεύει ότι ο δρόμος προς την ειρήνη είναι εύκολος." Με όραμα, ηγεσία και κουράγιο από όλα τα μέρη, "και τη δραστήρια δέσμευση των ΗΠΑ και των ΗΕ, ο κοινός στόχος είναι κοντά."

    Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο κ. Μπέργκερ είπε ότι η Αθήνα και η Αγκυρα έχουν επιδείξει την προθυμία να επιλύσουν τις μεταξύ τους διαφορές.

    Ο κ. Μπέργκερ μίλησε για διαφορές που υπάρχουν όπως είπε, στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα. Τόνισε δε ότι οι προοπτικές για επίλυσή τους έχουν βελτιωθεί, και πρόσθεσε πως αυτό που χρειάζεται τώρα είναι μια συμφωνία για τη διαδικασία επίλυσης έτσι ώστε την ώρα που το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να υποδεχθεί νέες δημοκρατίες, δύο από τα παλαιότερα κράτη - μέλη του να δώσουν τέλος στις διαφορές τους.

    Επιπλέον, ο Σύμβουλος Ασφαλείας του Αμερικανού Προέδρου μίλησε για την προσήλωση της κυβέρνησης Κλίντον στην προώθηση της ειρήνης στη Μεσόγειο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] Πεπραγμένα Βουλής - Δήλωση Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,08/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Παραγωγική σε όλους τους τομείς δράσης της Βουλής των Αντιπροσώπων ήταν η Βουλευτική Σύνοδος που πέρασε.

    Αυτό τόνισε μιλώντας σήμερα στα πλαίσια δημοσιογραφικής διάσκεψης για τα πεπραγμένα της Βουλής, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Οπως σημείωσε ο κ. Κυπριανού ανάμεσα στα σημαντικότερα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν κατά την περασμένη βουλευτική σύνοδο συγκαταλέγονται η νομοθεσία για την παροχή χορηγιών στους φοιτητές, η νομοθεσία για την ένταξη εκτάκτων υπαλλήλων στη δημόσια υπηρεσία και η νέα ρυθμιστική νομοθεσία για τις τραπεζικές εργασίες.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε επίσης ως σημαντικά νομοθετήματα τους νόμους για τα κυπριακά πρότυπα και τον έλεγχο της ποιότητας εμπορευμάτων, για τις σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, για την πολιτική άμυνα και για την ψήφο στα 18.

    Οπως σημείωσε ο κ. Κυπριανού κατά την περίοδο αυτή διεκπεραιώθηκε μεγάλος αριθμός νομοσχεδίων, προτάσεων, νόμων και κανονισμών ενώ πολλά άλλα νομοσχέδια, προτάσεις νόμων και κανονισμών βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο μελέτης και επεξεργασίας.

    Οπως επεσήμανε ο κ. Κυπριανού για την πλήρη ανταπόκριση στις απαιτήσεις αλλά και για την όσο το δυνατό αποδοτικότερη λειτουργία των κοινοβουλευτικών διαδικασιών εξετάζονται τρόποι και εισηγήσεις για ενίσχυση και βελτίωσή τους.

    Ακόμη ανέφερε ότι ύστερα από διαπίστωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών για ενεργότερη συμμετοχή της στα θέματα δημοσίων σχέσων, υιοθετήθηκαν μηχανισμοί για την αυξημένη εμπλοκή της στα ζητήματα αυτά.

    "Μεγάλη προσοχή επιδεικνύουν επίσης οι Επιτροπές της Βουλής στο ζήτημα της εναρμόνισης με την Ευρωπαϊκή Ενωση και σημαντικό είναι το έργο που έγινε και που αναμένεται να επιτελεστεί", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Αναφερόμενος εξάλλου στις διμερείς σχέσεις της Βουλής με τα ξένα κοινοβούλια, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι συνέχισαν να αναπτύσσονται με ταχύτερους ρυθμούς.

    Επεσήμανε ότι ο Πρόεδρος της Βουλής προέβη σε διάφορα διαβήματα και ενέργειες προς άλλους Προέδρους Κοινοβουλίων σε ότι αφορά κυρίως στο Κυπριακό.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η δράση της Βουλής σε σχέση με διεθνείς οργανισμούς ήταν επίσης αποδοτική και ότι η ερευνητική μονάδα της Βουλής κατάφερε σε σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργήσει Τράπεζα Πληροφοριών υποστηρικτική στο έργο των μελών του Σώματος και των Επιτροπών της Βουλής ενώ συνεχίζει τη συμβολή της στη σύνδεση με το Internet και τη μηχανογράφηση των υπηρεσιών της Βουλής.

    "Η αξιοποίηση της πληροφορικής, η ανασκόπηση του διεθνούς και ελλαδικού Τύπου, η επιμόρφωση είναι τομείς όπου αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία, γιατί θα ενισχύσει σημαντικά το έργο της Βουλής και των Επιτροπών της", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Oμιλία Κληρίδη στην Ουάσιγκτον

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,08/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τόνισε ότι πρόοδος στο Κυπριακό μπορεί να επιτευχθεί εάν υπάρξουν πιέσεις προς την Τουρκία για να αντιληφθεί ότι η μόνη πιθανή και ορατή λύση είναι η αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    Μιλώντας σε δείπνο χθες βράδυ στο πλαίσιο του 13ου Ελληνο - Αμερικανικού Συνεδρίου στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε ότι το όραμά του είναι όπως Ε/Κ και Τ/Κ ζουν μαζί ως φίλοι και πολίτες της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Κύπρου, "σεβόμενοι την καταγωγή, χαρακτήρα, παράδοση, θρησκεία και ίση θέση των δύο κοινοτήτων."

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι το εμπόδιο για πρόοδο δεν είναι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς αλλά η Τουρκία "και εκεί θα πρέπει να στραφεί όλη η προσοχή καθώς και οι προσπάθειές μας ώστε να αντιληφθεί η Τουρκία ότι η λύση του Κυπριακού είναι αναγκαία.

    Το στάτους κβο δεν είναι αποδεκτό ως λύση του Κυπριακού," τόνισε ο Πρόεδρος. Η Τουρκία, συνέχισε, θα πρέπει να "αντιληφθεί ότι η μόνη δυνατή και ορατή λύση του Κυπριακού είναι η αποστρατικοποίηση της Κύπρου. Το νησί πρέπει να αποστρατικοποιηθεί με την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων," τόνισε.

    Στο σημείο αυτό, υπενθύμισε την πρότασή του για αποστρατικοποίηση, την οποία έκανε πριν από τρία χρόνια προς την τουρκική πλευρά, καθώς και στις συνομιλίες του Μοντρέ.

    "Είναι οπωσδήποτε ανάγκη να επικεντρωθούμε στην αποστρατικοποίηση. Θα πρέπει να πείσουμε την Τουρκία ότι θα είναι προς όφελός τόσο της ιδίας όσο και των δύο κοινοτήτων."

    Επεσήμανε ότι το Κυπριακό δεν είναι πρόβλημα μεταξύ δύο κοινοτήτων αλλά μεταξύ της Κύπρου και της Τουρκίας.

    Τέλος είπε ότι η μόνη χώρα που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες. "Ευελπιστούμε ότι οι ΗΠΑ θα διαδραματίσουν ρόλο στις επικείμενες συνομιλίες," κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [09] ΠΟΥ - Ηλικιωμένα άτομα - Την πρωτιά η Ελλάδα

    Λευκωσία,Κύπρος,08/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μέχρι το 2020 πάνω από ένα δισεκατομμύριο άτομα στον κόσμο θα είναι άνω των 60 ετών, και 710 εκατομμύρια από αυτά θα ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

    Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας, σήμερα υπολογίζεται ότι 540 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο είναι άνω των 60 ετών, εκ των οποίων τα 330 εκατομμύρια ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες.

    Σύμφωνα με την ΠΟΥ, η αναλογία των ηλικιωμένων ανθρώπων στον κόσμο θα συνεχίσει να αυξάνεται με την πρωτιά να ανήκει στην Ευρώπη.

    Συγκεκριμένα το 2020 το ποσοστό των ατόμων που θα είναι 60 ετών και άνω θα είναι 24% του συνολικού πληθυσμού ενώ σήμερα αυτό είναι 19%.

    Η "γηραιότερη" χώρα μέχρι το 2020 θα είναι η Ιαπωνία (με το 31% του πληθυσμού της να είναι 60 ετών και άνω. Θα ακολουθούν η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ελβετία που θα έχουν ποσοστό ηλικιωμένων ατόμων άνω του 27%. Σήμερα η χώρα με την μεγαλύτερη αναλογία ηλικιωμένων ατόμων στον πληθυσμό της είναι η Ελλάδα (22%).

    Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας έχει αναλάβει πρωτοβουλία για να επιστήσει την προσοχή στην ανάγκη να επενδύουμε στην υγεία και για την προαγωγή της υγείας κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου.

    Η πρωτοβουλία αυτή εγκαινιάστηκε σε συνεργασία με μη κυβερνητικούς οργανισμούς, ακαδημαϊκά ιδρύματα, κυβερνήσεις και τα μέσα ενημέρωσης και περιλαμβάνει πορείες ατόμων όλων των ηλικιών σε διάφορα μέρη του κόσμου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Ναυτική Κύπρος - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του συνεδρίου "Ναυτική Κύπρος 1997", στο οποίο συζητήθηκε το θέμα της επαρκούς στελέχωσης των πλοίων - ποιοτικά, ποσοτικά και σε επίπεδο εκπαίδευσης - με στόχο την ασφάλεια στα πλοία και την πρόληψη της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του συνεδρίου Δρ Βάσος Πύργος, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη μετά το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου.

    Στο συνέδριο, στο οποίο έλαβαν μέρος 1060 σύνεδροι από 42 χώρες, μίλησαν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως ο Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός, η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας, η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, η Διεθνής Ομοσπονδία Εργατών Μεταφορών, οργανώσεις πλοιοκτητών, ασφαλιστικές εταιρείες, και γενικά εκπρόσωποι όλων όσοι μετέχουν στη ναυτιλία.

    Οπως είπε ο κ. Πύργος, η Κύπρος είχε συγκεντρώσει μέσα σε μία εβδομάδα ξανά την προσοχή του διεθνούς ναυτιλιακού Τύπου, προσθέτοντας ότι το συνέδριο ικανοποίησε "τις φιλοδοξίες του θέματος, που ήταν η 'Νέα Εποχή στη Ναυτιλία', όχι μόνο λόγω του αριθμού των συνέδρων, αλλά και από το γεγονός ότι όλοι οι ομιλητές συγκέντρωσαν τα γενικά τους συμπεράσματα σε ένα νέο τομέα, δηλαδή την επίδραση του ανθρώπινου παράγοντα στη ναυτιλία".

    Ο κ. Πύργος τόνισε, ακολούθως, ότι είναι σίγουρο πως "μέσα από αυτά τα συμπεράσματα είναι αναγκαία η έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα, αφού προσφέρει μιαν ανεξάντλητη πηγή βελτιώσεων σχετικά με την ασφάλεια των πλοίων".

    Στα συμπεράσματα τονίζεται ότι νέοι κανονισμοί δεν θα φέρουν σημαντική βελτίωση και ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποτελεσματική εφαρμογή των υφιστάμενων διεθνών κανονισμών.

    Σ' αυτό, σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν τα κράτη, τις σημαίες των οποίων φέρουν διάφορα πλοία, με την άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου στα πλοία.

    Υπογραμμίζεται, επίσης, η σημασία των καλών συνθηκών εργασίας και διαβίωσης των εργαζομένων στη ναυτιλία, τα κοινωνικά ωφελήματα, η ασφάλεια, η εκπαίδευση και άλλα.

    Αναφέρεται, παράλληλα, ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να επιτευχθούν τα ποθητά αποτελέσματα, όπως η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, η έλλειψη ενδιαφέροντος από νέους για το επάγγελμα και η έλλειψη ωφελημάτων και ασφάλειας.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πύργος είπε ότι η κυπριακή σημαία επιδέχεται βελτίωση, αλλά σίγουρα δεν είναι η χειρότερη.

    Επέκρινε, εξάλλου, τη Διεθνή Ομοσπονδία Μεταφορών για την κριτική της ότι οι διεθνείς σημαίες δεν είναι τόσο καλές όσο οι κρατικές, χαρακτηρίζοντας την παρατήρηση αυτή "υπεραπλουστευμένη", η οποία "δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα".

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πύργος είπε ότι το κυπριακό νηολόγιο "θα εξακολουθήσει να είναι ανταγωνιστικό, διατηρώντας ψηλά επίπεδα". Επεσήμανε, μάλιστα, ότι στόχος δεν είναι η αύξηση του αριθμού πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο, αλλά η βελτίωση της ποιότητας, διότι η σημαία ευκαιρίας δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 8 October 1997 - 12:12:43 UTC