Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 97-10-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρυμούλκηση "Ρομάντικα"
  • [02] Υποψήφιος Πρόεδρος ο Γιώργος Βασιλείου
  • [03] Oμιλία Κυπριανού στη Λάρνακα

  • [01] Ρυμούλκηση "Ρομάντικα"

    Λευκωσία,Κύπρος,05/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζεται από το πρωί η ρυμούλκηση του κρουαζιερόπλοιου "Ρομάντικα", το οποίο συνεχίζει να φλέγεται, σύμφωνα με την Αστυνομία, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σ' αυτό χθες την αυγή στα ανοικτά της Κύπρου, με αποτέλεσμα να εκκενωθεί με ασφάλεια.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, το πλοίο κατευθύνεται στη Λεμεσό και βρίσκεται σε απόσταση 43 ναυτικών μιλίων. Παράλληλα με τη ρυμούλκηση, συνεχίζονται και οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς. Δεν είναι γνωστό ποιά ώρα θα φθάσει στη Λεμεσό. Η ρυμούλκηση άρχισε από χθες, αλλά διακόπηκε το βράδυ.

    Το κρουαζιερόπλοιο "Ρομάντικα" φλέγεται από χθες το πρωί όταν άρχισε φωτιά στο μηχανοστάσιο του πλοίου, σύμφωνα με προκαταρτικές πληροφορίες, γύρω στα 70 ναυτικά μίλια νοτίως της Λεμεσού.

    Οι 673 επιβάτες και το πλήρωμα του "Ρομάντικα" εγκατέλειψαν το πλοίο με βάρκες και επιβιβάστηκαν στο κρουαζιερόπλοιο "Πρινσέσσα Βικτώρια", το οποίο βρισκόταν 12 ναυτικά μίλια από το φλεγόμενο πλοίο την ώρα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, και τους μετέφερε ασφαλείς στο λιμάνι Λεμεσού.

    Στην επιχείρηση διάσωσης των επιβατών έλαβαν επίσης μέρος δύο ελικόπτερα τύπου "Ουέσσεξ" των βρετανικών Βάσεων, καθώς και δύο αστυνομικοί άκατοι. Η μεταφορά των επιβατών και του πληρώματος έγινε ομαλά και γρήγορα λόγω των καλών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή του ναυτικού ατυχήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [02] Υποψήφιος Πρόεδρος ο Γιώργος Βασιλείου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την αυτόνομη κάθοδο των Ελευθέρων Δημοκρατών, με υποψήφιο τον Πρόεδρο του κινήματος Γιώργο Βασιλείου, στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου του 1998, αποφάσισε χθες το Παγκύπριο Κεντρικό Συμβούλιο των Ενωμένων Δημοκρατών, σε μυστική ψηφοφορία.

    Από τα 128 παρόντα μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου, ψήφισαν υπέρ της υποψηφιότητας Βασιλείου 115, 11 εναντίον, ενώ υπήρξε ένα λευκό και μία αποχή.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Βασιλείου είπε ότι η υποψηφιότητά του δίνει διέξοδα στα σημερινά αδιέξοδα και τόνισε την ανάγκη όπως οι Ε.ΔΗ. δώσουν καθαρές απαντήσεις στα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος σήμερα, καθώς και προοπτική για το μέλλον.

    Ωστόσο, είπε ότι θα προτιμούσε τη συνεργασία όλων των αντιπολιτευτικών δυνάμεων.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] Oμιλία Κυπριανού στη Λάρνακα

    Λευκωσία,Κύπρος,05/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν πρόκειται να αποδεχθούμε διευθέτηση η οποία θα μονιμοποιεί τα τετελεσμένα γεγονότα της εισβολής και θα αποβεί σε βάρος της Κύπρου και του λαού της, τόνισε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού.

    Σε ομιλία του στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ, Παναγιώτη Κάσπη, από το κατεχόμενο Ριζοκάρπασο, στην εκκλησία Αγίων Αναργύρων του ομώνυμου προσφυγικού συνοικισμού στη Λάρνακα, ο κ. Κυπριανού κατηγόρησε την Τουρκία ότι χρησιμοποίησε τις συμφωνίες Ζυρίχης και την ανεξαρτησία της Κύπρου σαν σταθμό στην πάρα πέρα προώθηση των επεκτατικών της σχεδίων.

    Αυτά τα σχέδια, επεσήμανε, τα συνέλαβε και κατέστρωσε από την πρώτη στιγμή που η Βρετανία την επανέφερε ως ενδιαφέρομενο μέρος στο κυπριακό πρόβλημα, το Σεπτέμβριο του 1955. "Από τότε έθεσε στόχους η Τουρκία", είπε χαρακτηριστικά.

    "Εμείς", συνέχισε, "είμαστε έτοιμοι πάντα για συζητήση οποιασδήποτε λύσης, η οποία βεβαίως να οδηγεί σε εξασφάλιση της επιβίωσης του κυπριακού Ελληνισμού, πράγμα που σημαίνει μια διευθέτηση χωρίς διαίρεση και την αποχώρηση όλων των τουρκικών στρατευμάτων και ιδιαίτερα των Τούρκων εποίκων".

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού υπογράμμισε ότι η περίοδος που περνούμε ζητά την ευθύνη όχι μόνο της πολιτικής ηγεσίας αλλά και του ιδίου του λαού, που πρέπει ελεύθερα να χαράξει τη σωστή γραμμή διεκδίκησης για να μην χαθεί αυτός ο τόπος, γιατί θα είναι τεράστιο έγκλημα για την ελληνική Ιστορία και τον Ελληνισμό, κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 6 October 1997 - 5:12:56 UTC