Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 21 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Χόλμπρουκ
  • [02] Μίλερ - Πρέσβης
  • [03] Κύπρος και Οικογενειακός Προγραμματισμός
  • [04] Φεϊσέλ - Αναχώρηση
  • [05] Αυξεντίου - ΗΠΑ - Χόλμπρουκ
  • [06] Μπιράντ: Ιδού η βάση της Πάφου
  • [07] Επίσκεψη Τσέχου επισήμου
  • [08] Κυπριανού - Αυστριακοί βουλευτές

  • [01] Κασουλίδης - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αμοιβαίως επωφελές θεωρεί ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ το άνοιγμα της διαχωριστικής γραμμής στην Κύπρο για διεθνείς και εθνικές επιχειρήσεις ακόμη και πριν από τη λύση του Κυπριακού.

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντηση που είχε με το Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο κ. Χόλμπρουκ, ανέφερε ότι πολλές χώρες και λαοί εμπορεύονται χωρίς να έχουν διευθετήσει τις διαφορές τους και πρόσθεσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο γιατί οι Ελληνες και οι Τούρκοι επιχειρηματίες, πολλοί από τους οποίους γνωρίζονται μεταξύ τους, να μην συναλλάσσονται.

    Το πως θα γίνει όμως αυτό, πρόσθεσε, αφορά τις δύο πλευρές επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν χρειάζεται να προηγηθεί πολιτική διευθέτηση.

    Ο κ. Χόλμπρουκ ανέφερε ότι θα είναι μεταξύ αυτών που θα κηρύξουν τη συνάντηση Ελλαδιτών, Τούρκων, Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών που θα γίνει στις 13 - 15 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, υπό την αιγίδα του Νορβηγικού Ινστιτούτου Ειρήνης και του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

    Ο Αμερικανός αξιωματούχος συζήτησε με τον κ. Κασουλίδη για το διάλογο για θέματα ασφάλειας και για τις επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος Κληρίδης στις ΗΠΑ.

    Ενημέρωσε επίσης τον κ. Κασουλίδη για τις επαφές που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Ισμαίλ Τζεμ.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι ο κ. Χόλμπρουκ βρίσκεται στο στάδιο προβληματισμού για το πώς, πότε και με ποιά στρατηγική θα αναμειχθεί στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    Για τη συνάντηση, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ανταλλάγησαν απόψεις, πάνω σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού, για τις οίοπες ο Αμερικανός Απεσταλμένος ήθελε περαιτέρω ενημέρωση.

    Σε ότι αφορά στο θέμα των κοινών επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Κύπρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δεν πρέπει να αποδίδεται περισσότερη σημασία από ότι αρμόζει.

    Ο κ. Χόλμπρουκ, είπε, προσκαλεί τους επιχειρηματίες υπό την ιδιότητά του ως Τραπεζίτου και όχι ως Απεσταλμένου για το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [02] Μίλερ - Πρέσβης

    Λευκωσία,Κύπρος,03/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον ανακοίνωσε χθες την πρόθεσή του να προτείνει τον Τόμας Μίλερ για το βαθμό του Πρέσβη κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Ειδικού Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό.

    Ο Τόμας Μίλερ κατάγεται από τη Βιρτζίνια και πριν από την τοποθέτησή του στη θέση του Ειδικού Συντονιστή για το Κυπριακό ήταν υπ'αριθμόν δύο στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.

    Για τους διορισμούς Αμερικανών πρέσβεων απαιτείται η σχετική έγκριση της Γερουσίας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Κύπρος και Οικογενειακός Προγραμματισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,03/10/1997 (ΚΥΠΕ - Κατερίνα Νικολάου)

    Πολύ μεγάλη αποστολή έχει αναλάβει ένας πολύ μικρός σύνδεσμος στην Κύπρο, ο οποίος τονίζει ότι ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και προϋπόθεση για την ευτυχία της οικογένειας.

    Ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού, ο οποίος σύντομα θα πρέπει να απεξαρτηθεί από την οικονομική υποστήριξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Οικογενειακού Προγραμματισμού (IPPF), ιδρύθηκε το 1971 και έχει καθορίσει ως κύριους σκοπούς του, τη διαφώτιση γύρω από τα θέματα της οικογενειακής και σεξουαλικής αγωγής και την παροχή συμβουλών και υπηρεσιών για τον προγραμματισμό της οικογένειας.

    Συγκεκριμένα παρέχει συμβουλευτική και κλινικές υπηρεσίες για μεθόδους αντισύλληψης και τη γενική υγιεινή της γυναίκας, πληροφόρηση γύρω από τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και το AIDS.

    Ο Οικογενειακός Προγραμματισμός, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ (1968 και 1974), αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα κάθε ατόμου και ζευγαριού στην ελεύθερη και υπεύθυνη επιλογή για τον αριθμό των παιδιών που θέλουν να αποκτήσουν και την επιθυμητή χρονική απόσταση αυτών μεταξύ τους. Επίσης έχουν το δικαίωμα στην πρόσβαση σε πλήρη πληροφόρηση και υπηρεσίες, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των υφιστάμενων παιδιών τους και αυτών που πρόκειται να αποκτήσουν καθώς και την ευθύνη που έχουν απέναντι στην κοινωνία.

    Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Λειτουργός Προγραμμάτων και Σχεδιασμού Κατιάνα Σπυρίδου, πολλές από τις υπηρεσίες που προσφέρει ο Σύνδεσμος δεν προσφέρονται από κανένα κρατικό φορέα, ενώ αντίθετα σε άλλες χώρες είτε παρέχονται είτε επιχορηγούνται σχεδόν εξολοκλήρου.

    Η κ. Σπυρίδου πρόσθεσε ότι ο Σύνδεσμος στηρίζεται οικονομικά κυρίως από την IPPF, της οποίας είναι μέλος, αλλά μόνο μέχρι το 1998, για αυτό και στο μέλλον θα πρέπει να εξεύρει άλλες πηγές χορηγίας.

    "Η ΙΡΡF θεωρεί δεδομένο ότι σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπως είναι η Κύπρος, η κοινωνική της μέριμνα πρέπει να συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα", σημείωσε η κ. Σπυρίδου.

    Οπως ανέφερε, στο παρόν στάδιο σε κρατικό επίπεδο, παρέχεται σχετική οικονομική βοήθεια, από τα Υπουργεία Υγείας, και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, καθώς και κάποιες ιδιωτικές χορηγίες.

    Στο μεταξύ, πέρυσι συστάθηκε επιμέρους επιτροπή για αντιπροσώπευση των ομάδων νεολαίας των Συνδέσμων Οικογενειακών Προγραμματισμών παγκόσμια, η οποία έχει αντιπροσώπους από κάθε περιφέρεια.

    Φέτος η Κύπρος, που ανήκει στην περιφέρεια της Ευρώπης, αντιπροσώπευσε την Ευρώπη στο Διεθνές Συνέδριο των Επιτροπών Νεολαίας της IPPF στο Λονδίνο που πραγματοποιήθηκε από τις 7 - 9 Σεπτεμβρίου.

    Στη συνέχεια ήταν και πάλι εκπρόσωπος παγκόσμια των επιτροπών νεολαίας στο Διεθνές Συνέδριο του Συμβουλευτικού Σώματος Προγραμμάτων της IPPF, από τις 10 - 12 Σεπτεμβρίου.

    Την ανάγκη αναγνώρισης της τεράστιας σημασίας του οικογενειακού προγραμματισμού και της κατοχύρωσής του από τις κυβερνήσεις των κρατών, τόνισε στο ΚΥΠΕ και η Σύμβουλος Προγραμμάτων της IPPF και υπεύθυνη για τις ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, Τζάνετ Τζάκσον, που πρόσφατα επισκέφθηκε την Κύπρο για συνομιλίες με τον εδώ Σύνδεσμο, ενόψει και των προσπαθειών του να αποκτήσει αυτονομία.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΥΠΕ, η κ. Τζάκσον τόνισε ότι ο οικογενειακός προγραμματισμός είναι ένα τεράστιο θέμα, το οποίο αγγίζει όλους τους τομείς της ζωής.

    Οπως ανέφερε, από τη Διεθνή Διάσκεψη για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη του ΟΗΕ που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο το 1994, προβλήθηκε επιτακτικά η ανάγκη αναβάθμισης των υπηρεσιών οικογενειακού προγραμματισμού για αντιμετώπιση των συνεπειών του σοβαρού αυτού προβλήματος.

    Η IPPF, εξήγησε η κ. Τζάκσον, λειτουργεί από το 1952, όταν άνθρωποι από όλο τον κόσμο ίδρυσαν έναν εθελοντικό κίνημα για τον οικογενειακό προγραμματισμό, ενώ σήμερα 180 χώρες είναι συνδεδεμένες με τη διεθνή ομοσπονδία.

    Ωστόσο, η κ. Τζάκσον σημείωσε ότι η IPPF δεν δίνει μόνο, αλλά παίρνει κιόλας από τους διάφορους συνδέσμους, έτσι που σήμερα να αποτελεί το σύνολο των διαφόρων συνδέσμων και να διαδραματίζει σε διεθνές επίπεδο το ρόλο του συντονιστή.

    Στο ευρωπαϊκό δίκτυο, πρόσθεσε, η σχέση που υπάρχει με τους σύνδεσμους έχει να κάνει σε πολύ μεγάλο βαθμό με τη συμβουλευτική.

    "Εχουμε μια πολύ στενή συνεργασία με τις ευρωπαϊκές χώρες στο πλαίσιο των προσπαθειών μας να διασφαλίσουμε, μέσω των κυβερνήσεων ότι κάθε άνδρας, γυναίκα και νεαρό πρόσωπο έχουν πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες για την αντισύλληψη και τον οικογενειακό προγραμματισμό", τόνισε η κ. Τζάκσον.

    Οπως ανέφερε, η IPPF στηρίζει περίπου δεκαπέντε συνδέσμους τόσο οικονομικά όσο και σε τεχνικό επίπεδο, ενώ η Κύπρος ανήκει σε αυτή την κατηγορία και λαμβάνει μέχρι σήμερα, οικονομική, τεχνική και υλική υποστήριξη.

    "Στόχος είναι, η Κύπρος να αποκτήσει την ευθύνη της επιβίωσης του Συνδέσμου της και προς αυτή την κατεύθυνση έχουμε συνομιλίες με το Σύνδεσμο για να αποκτήσει την αυτονομία του", δήλωσε.

    Πρόσθεσε, ότι υπάρχουν ποικίλοι τρόποι, με τους οποίους οι διάφοροι σύνδεσμοι καταφέρνουν με επιτυχία να είναι αυτάρκεις, ενώ σημείωσε ότι είναι σημαντικό για ένα σύνδεσμο να μην εξαρτάται εξολοκλήρου από μια πηγή χορηγίας.

    Αναφορικά με την κρατική χορηγία, η κ. Τζάκσον εξήγησε ότι ο Σύνδεσμος θα πρέπει να στηρίζεται από διάφορα υπουργεία, αφού η υγειής αναπαραγωγή και η σεξουαλικότητα αγγίζουν διάφορους τομείς.

    "Πρέπει να εργαστούμε με τα διάφορα υπουργεία για να εξεύρουμε τρόπους με τους οποίους μπορούν να επενδύσουν στο Σύνδεσμο, ο οποίος με τη σειρά του θα συμβάλει στην προώθηση της ανάπτυξης της χώρας με το να προστατεύει τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία", εξήγησε.

    Στον ιδιωτικό τομέα, ο Σύνδεσμος πρέπει να αναπτύξει πρωτοβουλίες για απόκτηση εσόδων και να προσπαθήσει να ενθαρρύνει τις διάφορες επιχειρήσεις να εργαστούν μαζί του.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, η κ. Τζάκσον δήλωσε ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη είναι ότι ο οικογενειακός προγραμματισμός, περνά σε δεύτερη μοίρα. Πρόσθεσε ωστόσο, ότι στην Κύπρο παρατηρείται τον τελευταίο καιρό, αυξανόμενο ενδιαφέρον από τις αρμόδιες αρχές στο θέμα, κυρίως χάρη στις προσπάθειες που καταβάλλει ο Σύνδεσμος.

    "Οι Σύνδεσμοι πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια προκειμένου οι κυβερνήσεις να συμπεριλάβουν την εθνική υγεία στον προϋπολογισμό τους γιατί η υγεία δεν είναι εμπόρευμα για να αγοράζεται από όσους έχουν τα χρήματα αλλά δικαίωμα που πρέπει να απολαμβάνει ο καθένας", τόνισε.

    Για το Σύνδεσμο της Κύπρου δήλωσε ότι έχει ένα πολύ φιλόδοξο και ξεκάθαρο στρατηγικό σχέδιο και υπογράμμισε ότι η IPPF έχει να διδαχθεί πολλά από την Κύπρο ιδιαίτερα στο στάδιο αυτό που ο Σύνδεσμος προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί.

    Ενα άλλο πρόβλημα που παρατηρείται στην Κύπρο, σημείωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Τζάκσον, είναι η απουσία νομοθετικής βάσης, πάνω στην οποία να διασφαλίζεται η αναπαραγωγική και σεξουαλική υγεία του ατόμου καθώς και το δικαίωμα του οικογενειακού προγραμματισμού.

    Σημειώνεται ότι στις περισσότερες χώρες τα δικαιώματα αυτά θεωρούνται "καινούργια" και τώρα αρχίζουν οι διάφορες διαδικασίες για τη κατοχύρωσή τους, ενώ τώρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, υπάρχει και ειδική επιτροπή για συζήτησή τους.

    Μέσα στο ίδιο πνεύμα η κυπριακή κυβέρνηση έχει υποστηρίξει, όπως συμπεριληφθεί ο οικογενειακός προγραμματισμός στην ημερησία διάταξη της Κοινοπολιτειακής Διάσκεψης που θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Οκτώβριο στο Εδιμβούργο.

    Καταλήγοντας, η κ. Τζάκσον υπογράμμισε ότι η κυπριακή κυβέρνηση τόσο στη Διάσκεψη του Καϊρου όσο και στο 4ο Παγκόσμιο Συνέδριο του ΟΗΕ για τη Γυναίκα, στο Πεκίνο το 1995, συμμετείχε στην υιοθέτηση αρχών και στρατηγικών για βελτίωση στον τομέα του Οικογενειακού Προγραμματισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Φεϊσέλ - Αναχώρηση

    Λάρνακα,Κύπρος,03/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε λεπτομερή ανασκόπηση της κατάστασης στο Κυπριακό, καθώς και σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με βήματα που θα ακολουθήσουν θα προβούν στη συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    Αυτό δήλωσε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν αναμένεται οποιαδήποτε "μεγάλη προσπάθεια για συνολική λύση του Κυπριακού", πριν από τις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, απ'όπου αναχώρησε σήμερα για τις ΗΠΑ, ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε, ωστόσο, ότι στο μεταξύ θα πρέπει να γίνονται "σημαντικά, μικρά βήματα", όπως ήταν η συμφωνία του Ιουλίου για ανθρωπιστικά θέματα και αυτό που επιχειρείται τώρα για την ασφάλεια.

    "Κανείς δεν πρέπει να υποτιμά τη σημασία τους γιατί σίγουρα έχουν τη δύναμη να συμβάλουν θετικά στη βελτίωση του κλίματος όταν έρθει η μεγάλη στιγμή", υπογράμμισε ο κ. Φεϊσέλ.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ επανέλαβε και σήμερα ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν τα έχουν βάλει κάτω, με την εξέλιξη για τα θέματα ασφάλειας γιατί πιστεύουν ότι ακόμη και ένα απλό βήμα στον τομέα αυτό θα είναι πολύ σημαντικό για τις δύο πλευρές και θα διευκολύνει τις προσπάθειες τους ερχόμενους μήνες.

    Ερωτηθείς εάν θα διοριστεί το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε ότι καταλαβαίνει ότι υπάρχει μια έντονη επιθυμία για το διορισμό, ενώ εξέφρασε βεβαιότητα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα μελετήσει σοβαρά το θέμα.

    Ωστόσο, διευκρίνισε ότι το τρίτο μέλος της Διερευνητικής δεν θα έχει να κάνει με τη συμφωνία που επετεύχθη για τους αγνοούμενους αλλά "θα ασχολείται με τις συνήθεις εργασίες της Επιτροπής".

    Ο κ. Φεϊσέλ αναφέρθηκε εξάλλου και στην επικείμενη συνάντηση του Επιτρόπου Προεδρίας Τάκη Χριστόπουλου με τον εκπρόσωπο των Τ/Κ στη Διερευνητική, Ρουζτέμ Τατάρ, προκειμένου να γίνει ανταλλαγή απόψεων για το θέμα των τάφων όπου βρίσκονται θαμμένοι αγνοούμενοι, με στόχο να προχωρήσουν στη συζήτηση διευθέτησης επιστροφής των οστών.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, σχετικά με το ενδεχόμενο Ελληνες και Τούρκοι να πραγματοποιούν εμπορικές συναλλαγές, ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει για το θέμα αυτό.

    Πρόσθεσε, ωστόσο ότι "ο,τιδήποτε διευκολύνει τις επαφές μεταξύ των δύο κοινοτήτων είναι καλοδεχούμενο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Αυξεντίου - ΗΠΑ - Χόλμπρουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,03/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει γνωστή στις ΗΠΑ η Κύπρος και οι προοπτικές που προσφέρει ως διεθνές περιφερειακό οικονομικό κέντρο, δήλωσε σήμερα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Αυξέντης Αυξεντίου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Αυξεντίου, αυτό θα επιδιωχθεί κατά την προγραμματισμένη για την ερχόμενη εβδομάδα συνάντηση, που θα έχει στη Νέα Υόρκη ο ίδιος και ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, με τον Αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στην παρουσία Αμερικανών οικονομικών και τραπεζιτικών παραγόντων.

    Ο κ. Αυξεντίου δήλωσε άγνοια, όταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες ότι κατά την προγραμματισμένη αυτή συνάντηση θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο κοινών επενδύσεων μεταξύ Ε/Κ και Τ/Κ με τη συμμετοχή και Αμερικανών οικονομικών παραγόντων, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας των ΗΠΑ να διατηρήσουν την κινητικότητα στο Κυπριακό και να εξεύρουν λύση στο πολιτικό πρόβλημα.

    "Δεν γνωρίζω τί ακριβώς θα συζητηθεί εκεί. Δεν γνωρίζω εάν το θέμα θα αφορά τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Μάλλον, θα αφορά εξελίξεις μετά τη λύση του Κυπριακού", σημείωσε.

    "Εκείνο το οποίο ξέρω, είναι ότι εμείς θα εκθέσουμε τα πλεονεκτήματα τα οποία παρουσιάζει η Κύπρος, με την ελπίδα ότι θα προσελκυσθούν περισσότεροι Αμερικανοί επιχειρηματίες για να επενδύσουν. Και όπου υπάρχουν οικονομικά συμφέροντα, υπάρχουν και άλλοι λόγοι για να προωθηθεί μια καλή λύση", πρόσθεσε ο κ. Αυξεντίου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Χόλμπρουκ, μετά τη χθεσινή συνάντηση του με τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, ότι είναι επωφελείς οι κοινές επενδύσεις Ε/Κ και Τ/Κ, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας επανέλαβε ότι δεν τους έχει λεχθεί (του ιδίου και του Υπουργού Οικονομικών) ότι θα πάνε στη Νέα Υόρκη για να προωθήσουν επενδύσεις Ε/Κ, Τ/Κ και Αμερικανών μαζί.

    Εμάς, μας ελέχθη, πρόσθεσε, ότι πρέπει να πάμε για να εκθέσουμε τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η Κύπρος, ως περιφερειακό οικονομικό κέντρο και γενικά για τη δυνατότητα ξένων επενδύσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΠ)

    [06] Μπιράντ: Ιδού η βάση της Πάφου

    Λευκωσία,Κύπρος,03/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος Μεχμέντ Αλί Μπιράντ σε σειρά άρθρων του στη Σαμπάχ για το πρόσφατο ταξίδι του στις ελεύθερες περιοχές αναφέρεται και στην στρατιωτική βάση της Πάφου, οι εργασίες της οποίας, όπως ισχυρίζεται έχουν περατωθεί.

    Οπως ανέφερε, προτού αναχωρήσει από τη Λευκωσία, ρώτησε σχετικά ένα γνωστό του διπλωμάτη μεγάλης δυτικής χώρας.

    "Μήπως γνωρίζετε που βρίσκεται η στρατιωτική βάση της Πάφου;" και η απάντηση ήταν "Φυσικά. Καθ'οδόν προς την Πάφο, αριστερά στην παραλία. Δίπλα στο αεροδρόμιο".

    Οταν δεν κατόρθωσε να εξασφαλίσει άδεια για επίσκεψη στη βάση από τις επίσημες αρχές, ο Μπιράντ, αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του μόνος. Η απάντηση στις προσπάθειες του, δήλωσε, ήταν "απαγορεύεται".

    Ο Τούρκος δημοσιογράφος, παραδέχθηκε ότι η αντίδραση της Ε/κ κυβέρνησης στο αίτημά του ήταν η φυσιολογική.

    "Ετσι θα ενεργούσαμε και εμείς αν κάποιος Ε/Κ δημοσιογράφος επιθυμούσε να προσεγγίσει μια βάση στην Τουρκία και πολύ περισσότερο αν ήθελε να προσεγγίσει στρατιωτικές περιοχές", γράφει ο Μπιράντ.

    Στόχος του Μπιράντ, όπως τουλάχιστον λέει ο ίδιος, ήταν να δει την βάση. "Ηθελα να δω με τα μάτια μου το μέγεθος της", λέει.

    Οπως λέει, δεν απέκρυψε από κανέναν τις επιθυμίες του και τις προθέσεις του να επισκεφθεί τη βάση. "Ξεκάθαρα", σημειώνει ρώτησε τους Ε/Κ αρμοδίους και Ε/Κ δημοσιογράφο από πού θα μπορούσε να δει καλύτερα τη βάση.

    "Πολύ εύκολα" ήταν η απάντηση του Ε/Κ δημοσιογράφου. Οπως του είπαν θα έπρεπε να ανεβεί στο Κάστρο της Πάφου να κοιτάξει πρώτα αριστερά στο βάθος για να δει την αεροπορική βάση και στη συνέχεια δεξιά σου για να δει την νέα ναυτική βάση.

    "Θα σχηματίσεις έτσι μια γνώμη, έστω και από απόσταση", του είπαν. Νωρίτερα εκείνη τη μέρα, πρόσθεσε, είχε ραντεβού με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον ρώτησε για το θέμα των βάσεων και για το τί προτίθεται να πράξει. "Προέβη σε δηλώσεις που θα μπορούσαν να μεταβάλουν κάποιες εκτιμήσεις της Αγκυρας", δήλωσε ο Μπιράντ.

    Το απόγευμα ξεκίνησε για την Πάφο με ταξί και όπως γράφει "τους υπεραστικούς δρόμους της Κύπρου θα τους ζήλευε ακόμη και η Τουρκία, ενώ ο πλούτος στην Ε/κ πλευρά είναι αισθητός παντού".

    Συνεχίζοντας, ο Μπιράντ λέει ότι σε κάποιο σημείο του ταξιδιού, το ταξί εισήλθε στη βρετανική βάση Ακρωτηρίου.

    "Οι Βρετανοί επειδή δεν έχουν οποιοδήποτε κόμπλεξ, επιτρέπουν τη διέλευση της τροχαίας κίνηση από τις βάσεις ή ίσως αναγκάστηκαν να συγκατατεθούν σε κάτι τέτοιο επειδή διαφορετικά η απόσταση για μετάβαση στην Πάφο θα ήταν μεγαλύτερη", σημειώνει.

    Ο οδηγός του ταξί, γράφει ο Μπιράντ άρχισε να ανησυχεί και τον παρακάλεσε να μην κινηματογραφεί.

    Δεν άντεξε, λέει ο Μπιράντ και του είπε "ότι φωτογραφίες των βάσεων αυτών έχουν ληφθεί από καιρού και με κάθε λεπτομέρεια".

    "Αντί λοιπόν να αποταθώ στο Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων και να ζητήσω κάποιες εικόνες προτιμώ να πάρω από μόνος μου κάποιες φωτογραφίες", είπε ο Μπιράντ στον οδηγό.

    Ετσι κι αλλιώς, λέει ο Τούρκος δημοσιογράφος, το ταξί πια κατευθυνόταν στο πολιτικό αεροδρόμιο και δεν υπήρχε, κατά τη γνώμη του, οτιδήποτε που δεν θα έπρεπε να φωτογραφηθεί, ενώ σε λίγο άρχισαν να εμφανίζονται και οι πινακίδες του αεροδρομίου. "Ανεβήκαμε σε ένα ύψωμα από το οποίο θα μπορούσαμε να δούμε με γυμνό μάτι την περιοχή και τις βάσεις", γράφει.

    "Ιδού, τώρα μπροστά μας η βάση που μας έχει ενοχλήσει και η οποία θα φιλοξενήσει μια ή δύο βάσεις για εκτόξευση των πυραυλών S-300". Η βάση πρόσθεσε βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο πολιτικό αεροδρόμιο.

    Οπως υποστηρίζει, για να μην κατασκευαστούν νέοι διάδρομοι προσγειώσεων και απογειώσεων η βάση κατασκευάστηκε στο τέρμα των υφιστάμενων διαύλων.

    Με άλλα λόγια, γράφει ο Μπιράντ όποιος ταξιδέψει προς ή από το αεροδρόμιο Πάφου μπορεί με ευκολία να δει την βάση.

    Για να επιτραπεί, συνεχίζει, η περιπλάνηση στο χώρο τίθεται μόνον ένας όρος που είναι η απαγόρευση λήψης φωτογραφιών τόσο στο χώρο του πολιτικού αεροδρομίου όσο και στο χώρο της στρατιωτικής βάσης.

    "Προσωπικά υπάκουσα στους κανονισμούς και προτίμησα να πάρω σκηνές από μακρυά", γράφει.

    "Οπως σαφώς θα έχετε υποθέσει η τουρκική πολιτική αεροπορία παρακολουθεί από κοντά και έχει σκηνές για κάθε τούβλο της βάσης από την ημέρα που άρχισε η κατασκευή της και την πληροφορία αυτή μας την έδωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    "Περνούσαν συνεχώς πάνω από την βάση και την φωτογράφιζαν", φέρεται να δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στον Τούρκο δημοσιογράφο.

    Αναφερόμενος στη βάση, γράφει ότι μπορεί κανείς να τη δει με γυμνό μάτι και να διαπιστώσει ότι κατασκευάζονται ειδικά στέγαστρα για τα πολεμικά αεροσκάφη. Οπως αναφέρει, έχει περατωθεί το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής.

    "Εγώ μέτρησα πέντε. Οι ξένοι διπλωμάτες μιλούν για άλλες δύο δηλαδή επτά", λέει ο Μπιράντ.

    Κάθε στέγαστρο είναι ικανό να προστατεύσει 23 πολεμικά αεροσκάφη, γράφει, δηλαδή όταν τα κατασκευαστικά έργα θα ολοκληρωθούν θα μπορούν να φιλοξενήσουν 12 - 16 αεροσκάφη.

    "Ρώτησα τον Πρόεδρο Κληρίδη σε τί θα χρησιμοποιούν τα στέγαστρα αφού η Ε/κ πλευρά δεν διαθέτει αεροπλάνα και η απάντησή του ήταν ότι κάτω από αυτά θα ανεφοδιάζονται τα ελληνικά αεροσκάφη".

    Στη συνέχεια ο Τούρκος δημοσιογράφος ρώτησε, "τί δουλειά έχουν τα ελληνικά αεροσκάφη στην περιοχή;" και ο Πρόεδρος του απάντησε ότι "θα έλθουν εδώ σε ώρα κρίσης για να μας βοηθήσουν στον αγώνα μας. Θα πρόκειται για μια συνεργασία στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού χώρου".

    "Δεν θα θέλαμε λοιπόν να ζούμε χωρίς έστω την ύπαρξη μιας μικρής άμυνας", φέρεται να είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι τα ελληνικά αεροσκάφη έρχονται μόνο σε περιόδους κοινών ασκήσεων ή σε περίπτωση κρίσης.

    Ερωτηθείς, "γιατί ελληνικά", ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε "όπως η Τουρκια είναι εγγυήτρια δύναμη των Τ/Κ έτσι και η Ελλάδα είναι η δική μας εγγυήτρια που βλέπετε το παράδοξο;".

    Καταλήγοντας ο Τούρκος δημοσιογράφος γράφει ότι στο άκουσμα της φράσης "στρατιωτική βάση" κάποιος φαντάζεται ένα τεραστίων διαστάσεων χώρο. Αυτό, υπογραμμίζει, δεν ισχύει για τη βάση της Πάφου.

    Οπως γράφει, το γεγονός ότι είναι μικρών διαστάσεων δεν μειώνει διόλου την αξία της αλλά σίγουρα επηρεάζει τις εκτιμήσεις της Τουρκίας για τη βάση. "Αυτός ήταν ο λόγος του ταξιδιού μου", τονίζει ο Μπιράντ.

    Γράφει ακόμη ότι σύμφωνα με δυτικές διπλωματικές πηγές παραγγέλθηκαν 15 - 20 πύραυλοι συνολικής αξίας 200 εκατ. δολαρίων.

    Πάντως, γράφει, ο Μπιράντ δεν θα εγκατασταθούν στην Πάφο όλοι οι πύραυλοι, σημειώνοντας ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης του δήλωσε ξεκάθαρα ότι θα διασκορπιστούν, όπου το επιβάλλουν οι ανάγκες της άμυνας.

    Οταν όμως ο Τούρκος δημοσιογράφος τον ρώτησε "πού", ο Πρόεδρος Κληρίδης "αρκέστηκε σ'ένα χαμόγελο".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Επίσκεψη Τσέχου επισήμου

    Λάρνακα,Κύπρος,03/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για συζήτηση της περαιτέρω ανάπτυξης της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και της Τσεχίας στο γεωργικό τομέα έφθασε σήμερα στο νησί ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, Υπουργός Γεωργίας της Τσεχίας, Τζόζεφ Λουξ.

    Καλωσορίζοντας τον ομόλογό του ο Κύπριος Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Πετρίδης, ανέφερε ότι η επίσημη αυτή επίσκεψη "σκοπό έχει την αναβάθμιση της συνεργασίας που ήδη υπάρχει μεταξύ των δύο υπουργείων στο γεωργικό τομέα".

    Αφού επεσήμανε ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Τσεχία βρίσκονται σε πορεία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι θα συζητηθεί το θέμα και τα αποτελέσματα της πορείας αυτής.

    Ταυτόχρονα, είπε ο Υπουργός Γωργίας, ο κ. Λουξ θα ενημερωθεί για το δράμα της Κύπρου, την τουρκική κατοχή και την εισβολή.

    Από την πλευρά του ο κ. Λουξ, ο οποίος ανταποδίδει επίσκεψη του κ. Πετρίδη στην Τσεχία, τόνισε ότι η χώρα του δεν αναγνώρισε και ούτε θα αναγνωρίσει ποτέ τα τετελεσμένα της τουρκικής κατοχής στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε ότι η Τσεχία θα συνεχίσει να υποστηρίζει την εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο Κυπριακό.

    Ο Τσέχος επίσημος τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και είπε οτι η χώρα του προσβλέπει στην υπογραφή σύμβασης για την προστασία των επενδύσεων.

    Τονίζοντας ότι η χώρα του είναι ανοικτή για τα προϊόντα της Κύπρου, ο κ. Λουξ ανέφερε ότι όπως η Κύπρος βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, έτσι και η Τσεχία είναι στο σταυροδρόμι της Ευρώπης με τις άλλες ηπείρους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΑ/ΜΧ)

    [08] (Κ) Κυπριανού - Αυστριακοί βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,03/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η επίσκεψη της αυστριακής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, που βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο, αποσκοπεί στη βελτίωση της συνεργασίας των δύο χωρών και να προετοιμάσει το έδαφος ενόψει των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής της Αυστρίας Δρ Χάιντζ Φίσερ, ο οποίος ηγείται της αντιπροσωπείας, ο σκοπός της επίσκεψης "είναι να βελτιώσουμε τις σχέσεις Αυστρίας και Κύπρου, να ανταλλάξουμε πληροφορίες, να δούμε την παρούσα κατάσταση, να συμβάλουμε σε ειρηνική εξέλιξη" του Κυπριακού, κι επίσης να βελτιωθεί "η συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλίων".

    Ο κ. Φίσερ, ο οποίος μιλούσε ύστερα από συνάντηση της αντιπροσωπείας με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, είπε ότι "υπάρχουν καλές προϋποθέσεις γι' αυτό" και αναφέρθηκε "στη μακρά παράδοση καλών σχέσεων".

    Είπε, επίσης, ότι "τα επόμενα μερικά χρόνια θα είναι ιδιαίτερης σημασίας" για την Κύπρο, με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση, "γι' αυτό προετοιμαζόμαστε για το μέλλον της Ευρώπης και για το μέλλον της Κύπρου στην Ευρώπη".

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού χαρακτήρισε τη συνάντηση πολύ καλή, σημειώνοντας ότι "επαναβεβαιώθηκε και διαπιστώθηκε ξανά το μεγάλο ενδιαφέρον της Αυστρίας για την Κύπρο".

    Είπε, επίσης, ότι "οι φιλικές σχέσεις είναι δεδομένες" και ότι "η Αυστρία και η Κύπρος συνεργάζονται σε πολλούς τομείς, ακόμα κι επί κοινοβουλευτικού επιπέδου".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι άνκαι "δεν είναι τώρα που αρχίζει η συνεργασία, η απόφαση είναι να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσει λεπτομερώς τον κ. Φίσερ και τα μέλη της αντιπροσωπείας "για τις εξελίξεις του Κυπριακού και πώς βλέπουμε τα πράγματα σήμερα".

    Οπως είπε, "έδειξαν πάρα πολύ ενδιαφέρον" και τόνισε ότι "το γεγονός ότι, παρά το φόρτο εργασίας της Βουλής στη Βιέννη ο Πρόεδρος και τα μέλη της αντιπροσωπείας τα κατάφεραν να επισκεφθούν έστω και για μιάμισυ μέρα την Κύπρο, αποδεικνύει το μεγάλο ενδιαφέρον που έχουν για την Κύπρο".

    Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε, ακολούθως, την Αυστρία για την κατανόηση που επιδεικνύει στα προβλήματα της Κύπρου και για την υποστήριξη της αίτησής μας για ένταξη στην ΕΕ, καθώς και για "τη συμμετοχή στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών με το αυστριακό απόσπασμα, το οποίο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση".

    Αναφέρουμε ότι την αυστριακή αντιπροσωπεία απαρτίζουν βουλευτές όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Κατά την παραμονή τους στην Κύπρο, οι Αυστριακοί βουλευτές θα συναντηθούν με τον Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου, ο οποίος αναπληροί τον Υπουργό Εξωτερικών, καθώς και τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Αναστασιάδη, τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Βάσο Λυσσαρίδη, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Λευκωσίας και μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.

    Θα επισκεφθούν, επίσης, την πράσινη γραμμή και το αυστριακό απόσπασμα στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 3 October 1997 - 14:02:43 UTC