Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-10-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνέντευξη Κληρίδη στον Αλί Μπιράντ
  • [02] Επαφές Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον
  • [03] Αρχιεπίσκοπος - επιστροφή από ΗΠΑ
  • [04] Συνέδριο Συμβουλίου Ευρώπης - Διαχείριση νερού
  • [05] Ετκίν - Νέα Υόρκη
  • [06] Eβδομάδα Μνήμης Μόρφου
  • [07] ΓΓ ΟΗΕ - Ημέρα Ανεξαρτησίας
  • [08] Υπουργός Γεωργίας Τσεχίας - Επίσκεψη
  • [09] ΥΠΕΞ - ΟΗΕ
  • [10] Γενικός Ελεγκτής - Διεθνές Συνέδριο
  • [11] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι
  • [12] Ελληνας Υπουργός - επίσκεψη
  • [13] Εκπρόσωπος - Αμυνα

  • [01] (K) Συνέντευξη Κληρίδη στον Αλί Μπιράντ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δήλωσε ότι η Κύπρος δεν είναι τουρκική αποικία, ούτε θα δεχθεί ποτέ να γίνει τουρκικό προτεκτοράτο.

    Τη δήλωση αυτή έκανε ο Πρόεδρος Κληρίδης σε συνέντευξη που μεταδόθηκε από το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι "Show TV στον Τούρκο δημοσιογράφο Μεχμέτ Αλί Μπιράντ στο πρόγραμμά του "Η 32η ημέρα".

    Οπως μεταδίδει το ΡΙΚ, ανατρέποντας έναν προς έναν τα τουρκικά επιχειρήματα, ο Πρόεδρος Κληρίδης αποκάλυψε τις προθέσεις της Αγκυρας. Επανέλαβε ότι το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 θα εγκατασταθεί στην Κύπρο εκτός εάν επιτευχθεί πρόοδος στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού ή επιτευχθεί συμφωνία για αποστρατικοποίηση.

    Η Τουρκία, είπε, δεν έχει τίποτα να φοβηθεί αν δεν έχει πρόθεση να εξαπολύσει επίθεση εναντίον της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε επίσης ότι την ευθύνη για την παράδοση των πυραύλων έχει η Ρωσία.

    Ο Τούρκος δημοσιογράφος αφιέρωσε το πρόγραμμά του στο θέμα των πυραύλων. Ταξίδευσε δε μέχρι την Πάφο και κινηματογράφησε, όπως ισχυρίζεται, την αεροπορική βάση.

    Στο πρόγραμμα, ο Αλί Μπιράντ είπε ότι οι πύραυλοι δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία αλλά ισχυρίστηκε ότι δήθεν επιφέρουν στρατηγική ανατροπή της ισορροπίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Επαφές Κασουλίδη στην Ουάσιγκτον

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,02/10/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Γεύμα εργασίας με στελέχη της κυβέρνησης των ΗΠΑ είχε χθες στην αμερικανική πρωτεύουσα ο ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέπτυξε στους συνομιλητές του τις απόψεις της κυβέρνησης για όλες τις πτυχές του Κυπριακού και είχε μια ενδιαφέρουσα ανταλλαγή απόψεων.

    Στο γεύμα, που παρέθεσε ο Πρέσβης της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, Ανδρος Νικολαϊδης, συμμετείχαν ο Ειδικός Συντονιστής του Αμερικανικού ΥΠΕΞ για το Κυπριακό, Τομ Μίλερ, ο Διευθυντής Χάραξης Πολιτικής του ΥΠΕΞ, Γκρέκορι Κρεγκ, ο Διευθυντής του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας και Ειδικός Σύμβουλος του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Μπάτλερ, ο βοηθός του βοηθού ΥΠΕΞ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Τζιμ Γκάντστεν και ο Διευθυντής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Υπουργείου Αμυνας, Τζον Μπέρι.

    Το βράδυ, ο κ. Νικολάϊδης παρέθεσε δεξίωση με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κύπρου στην οποία παρέστη ο κ. Κασουλίδης.

    Η δεξίωση, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Γουϊλαρντ", ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη και αποτέλεσε πόλο έλξης σημαντικού αριθμού μελών της αμερικανικής κυβέρνησης, μελών των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, του ακαδημαϊκού κόσμου και της κοινωνίας της αμερικανικής πρωτεύουσας ευρύτερα.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [03] Αρχιεπίσκοπος - επιστροφή από ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επέστρεψε χθες το απόγευμα από τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ύστερα από πολυήμερη επίσκεψη.

    Στις ΗΠΑ, ο Μακαριότατος είχε συνάντησεις με το Γ.Γ. ΟΗΕ, Κόφι Αναν, τον απεσταλμένο του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, το Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τομ Μίλερ, γερουσιαστές, βουλευτές και άλλους αξιωματούχους. Είχε επίσης σειρά επαφών με ομογενειακούς παράγοντες.

    Στο Χιούστον του Τέξας εγκαινίασε μικρό εκκλησάκι - μουσείο αφιερωμένο στον Αγιο Θεμονιανό και στο οποίο φιλοξενονύνται Βυζαντινές τοιχογραφίες που κλάπηκαν από Τούρκους αρχαιοκάπηλους από το ομώνυμο εκκλησάκι στο κατεχόμενο χωριό Λύσι.

    Σε δηλώσεις του χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι βρήκε κατανόηση στην επιχειρηματολογία του για δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Κάλεσε το λαό να συστρατευθεί και να ενωθεί για την "αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων και την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τους Ε/Κ και για τους Τ/Κ."

    Αυτό, είπε, "είναι το πιο δυνατό επιχείρημα, η πιο δυνατή επιδίωξη και επομένως η προτροπή μας είναι η συστράτευση όλων μας και η ενότητα όλων μας γύρω από αυτόν το στόχο."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [04] Συνέδριο Συμβουλίου Ευρώπης - Διαχείριση νερού

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ορθή διαχείριση των πηγών νερού στην Ευρώπη, θα απασχολήσει αρμόδιους υπουργούς των χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο στις 16 και 17 Οκτωβρίου.

    Την έναρξη του συνεδρίου, στη Λεμεσό, θα κηρύξει ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης και στη συνέχεια ο Υπουργός Περιφερειακού Προγραμματισμού του Λουξεμβούργου, Αλεξ Μπορντι, θα αναπτύξει το θέμα.

    Οι υπουργοί των 40 χωρών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα ασχοληθούν με τη διαφύλαξη των περιορισμένων πηγών πόσιμου νερού, τρόπους εξασφάλισης ενός ισοζυγίου μεταξύ των αναγκών των πολιτών και την προστασία των φυσικών πόρων και τον καθορισμό ευρωπαϊκής στρατηγικής επί του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [05] Ετκίν - Νέα Υόρκη

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο λεγόμενος "υπουργός εξωτερικών" του ψευδοκράτους, Τανέρ Ετκίν για να παραστεί στη σύνοδο των ΥΠΕΞ των ισλαμικών χωρών. Επίσης θα παρακολουθήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Ο Ετκίν αναμένεται να αναπτύξει στους ΥΠΕΞ των ισλαμικών χωρών τις Τ/κ θέσεις πάνω στο Κυπριακό και θα αναφερθεί στους πυραύλους S - 300, λέγοντας ότι αυτοί "αποτελούν απειλή και κίνδυνο για την περιφερειακή ειρήνη".

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ετκίν θα έχει και επαφές με τους ΥΠΕΞ των ισλαμικών χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [06] Eβδομάδα Μνήμης Μόρφου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εβδομάδα μνήμης Μόρφου διοργανώνεται από τις 4 - 10 Οκτωβρίου για πρώτη φορά από το Δήμο Μόρφου, με στόχο να δώσει το μήνυμα ότι οι πρόσφυγες της κωμόπολης και των 25 κατεχομένων χωριών όχι μόνο δεν ξεχνούν αλλά εξακολουθούν να αγωνίζονται και να διεκδικούν.

    Τις εκδηλώσεις της βδομάδας μνήμης Μόρφου ανέλυσε σε διάσκεψη Τύπου η Δήμαρχος Μόρφου, Αντιγόνη Περικλέους - Παπαδοπούλου, η οποία είπε ότι αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα είναι η 17η πορεία προς τη Μόρφου που θα γίνει στον Αστρομερίτη στις 12 Οκτωβρίου.

    Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε η κ. Παπαδοπούλου, η βδομάδα αρχίζει στις 4 Οκτωβρίου με διαφωτιστική εκστρατεία στα λιμάνια και τα αεροδρόμια σ'όλες τις πόλεις.

    Ενα μεγάλο γεγονός, είπε η Δήμαρχος Μόρφου, είναι τα εγκαίνια του Σπιτιού της Μόρφου στις 6 Οκτωβρίου. Ο Δήμος Μόρφου, είπε, "αποκτά προσωρινή στέγαση" στην οδό Ζ. Σώζου. Στο Σπίτι της Μόρφου θα εκτίθενται 60 πίνακες καλλιτεχνών της περιοχής Μόρφου.

    Εξάλλου, σαν γεωργική κωμόπολη με τις φημισμένους πορτοκαλεώνες, ο Δήμος Μόρφου αποφάσισε να λάβει μέρος στη 10η Παγκύπρια Γεωργική Εκθεση με δικό του περίπτερο.

    Στις 10 Οκτωβρίου θα φθάσουν στην Κύπρο οι Βρετανοί βουλευτές και άλλοι επίσημοι που θα πάρουν μέρος στην πορεία προς τη Μόρφου.

    Ανάμεσα στους 12 βουλευτές είναι οι Αλαν Μιλ, Εντι ο'Χάρα, και Τομ Κοξ. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα αντιπροσωπευθεί από την η Πολίν Γκριν. Θα φθάσει επίσης αντιπροσωπεία από το Δήμο Μπάρνετ, με τον οποίο ο Δήμος Μόρφου έχει διδυμοποιηθεί.

    Επίσης, θα βρίσκονται στην Κύπρο αντιπροσωπείες από τους Δήμους Σπάρτης και Καλαβρύτων με τους οποίους ο Δήμος Μόρφου είναι επίσης διδυμοποιημένος, καθώς και αντιπροσωπεία από την Παγκόσμια Ενωση Μαρτυρικών Πόλεων.

    Στις 11 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί καλλιτεχνική αγωνιστική εκδήλωση με την επωνυμία "Χαίρε Κύπρος" στο Συνεδριακό Κέντρο, με τη συμμετοχή της χορωδίας Λευκωσίας, σε κείμενο - ποίηση Ρούλας Ιωαννίδου - Σταύρου και μουσική Σώζου Χαραλαμπίδη.

    Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνεστίαση ξένων προσκεκλημένων με κατοίκους της Μόρφου και διαμερίσματος.

    Στις 12 Οκτωβρίου οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την αντικατοχική πορεία προς την κατεχόμενη Μόρφου. Θα πραγματοποιηθεί στις 9 το πρωϊ μνημόσυνο πεσόντων και δέηση για ανεύρεση των αγνοουμένων στην εκκλησία του Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη ενώ στις 10 θα αρχίσει η πορεία προς την κατεχόμενη κωμόπολη.

    Θα απευθύνουν χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, η Δήμαρχος Μόρφου, Βρετανοί βουλευτές, ο Μητροπολίτης Κερύνειας, Παύλος και άλλοι. Θα εγκριθούν επίσης ψηφίσματα.

    Τη Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου, οι επίσημοι θα πραγματοποιήσουν εθιμοτυπικές επισκέψεις σε κυβερνητικούς αξιωματούχους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [07] ΓΓ ΟΗΕ - Ημέρα Ανεξαρτησίας

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν απέστειλε συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, με την ευκαιρία της Ημέρας της Ανεξαρτησίας.

    Στο τηλεγράφημά του, ο κ. Αναν χαιρετίζει τις προσπάθειες της Κύπρου για προαγωγή του ιδιεώδους της παγκόσμιας κατανόησης που καθιερώνεται στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ.

    "Προσβλέπω στην περαιτέρω ανάπτυξη των ήδη στενών σχέσεων που υπάρχουν μεταξύ της Κύπρου και του Διεθνούς Οργανισμού σε μια περίοδο που η συνεργασία μεταξύ των εθνών είναι αποφασιστικής σημασίας για να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τις προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας", τονίζει ο Κόφι Αναν.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] Υπουργός Γεωργίας Τσεχίας - Επίσκεψη

    ΝΕΙ,Λευκωσία,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει αύριο στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Γεωργίας της Τσεχίας, Γιόζεφ Λουξ.

    Ο Τσέχος Υπουργός θα έχει αύριο συνομιλίες με τον Κύπριο ομόλογό του Κώστα Πετρίδη, με αντικείμενο τη συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών στο γεωργικό τομέα.

    Ο κ. Λουξ θα γίνει επίσης αύριο δεκτός από τους Προεδρεύντες της Δημοκρατίας και της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, και Νίκο Αναστασιάδη αντίστοιχα, καθώς και από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    Θα αναχωρήσει από την Κύπρο την Κυριακή, 5 Οκτωβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [09] ΥΠΕΞ - ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης συνέχισε τις επαφές του στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη με συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αλγερίας Αχμεντ Αταφ.

    Η Αλγερία προεδρεύει της Ομάδας Επαφής των Αδεσμεύτων για το Κυπριακό. Στο επίκεντρο της συνάντησης, ήταν οι εξελίξεις στο Κυπριακό και η εσωτερική κατάσταση στην Αλγερία.

    Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Συγκαπούρης Ρομπέρτο Ρομαπαίνα Γκονζάλεζ κατά την οποία συζήτησαν το Κυπριακό και τις διμερείς σχέσεις.

    Ακολούθως ο ΥΠΕΞ είχε συνάντηση με το Λιβάνιο ομόλογό του Φάρεζ Μπουέζ κατά την οποία έγινε αλληλοενημέρωση τόσο για το Κυπριακό όσο και για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

    Στο πλαίσιο των επαφών του στη Νέα Υόρκη, ο ΥΠΕΞ είχε επίσης συνάντηση με μέλη της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής κατά την οποία συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Εξάλλου στις 29 Σεπτεμβρίου, ο κ. Υπουργός μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση φοιτητικών φορέων στην Αστόρια με θέμα των Κυπριακό.

    Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε εκτεταμένα τους φοιτητές για τις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό μας θέμα και τους κάλεσε να συνεχίσουν τον αγώνα τους, κυρίως μέσα από τα πανεπιστήμια στα οποία φοιτούν, για προβολή της δίκαιης υπόθεσης του Κυπριακού.

    Στον ΥΠΕΞ απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα από τους φοιτητικούς φορείς καθώς και το Βραβείο Παπαρηγοπούλου από το Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών του Queens College.

    Την εκδήλωση οργάνωσαν από κοινού, η Συντονιστική Επιτροπή Ελληνικών Φοιτητικών (ΣΕΕΦΣ), η Εθνική Φοιτητική Οργάνωση Κυπρίων Αμερικής (ΕΦΟΚΑ) και η "Intercollegiate Society".

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] Γενικός Ελεγκτής - Διεθνές Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας μεταβαίνει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, Σπύρος Χρίστου, για να συμμετάσχει στο έκτο Διεθνές Συνέδριο Γενικών Ελεγκτών, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 4 μέχρι τις 11 Οκτωβρίου.

    Το κύριο θέμα του συνεδρίου είναι "ο ρόλος των Ανωτάτων Κρατικών Ιδρυμάτων Ελέγχου στη διαμόρφωση μιας αποδοτικής και αποτελεσματικής Δημόσιας Διοίκησης".

    Ιδιαίτερη έμφαση, στο συνέδριο, θα δοθεί στη διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου στις διάφορες Δημόσιες Υπηρεσίες και στην αξιολόγηση και χρήση των σχετικών εκθέσεων των Ανωτάτων Κρατικών Ιδρυμάτων Ελέγχου, τόσο από την Εκτελεστική όσο και από τη Νομοθετική εξουσία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΓΠ)

    [11] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων αφορά στο σύνολο των αγνοουμένων και των δύο πλευρών, όλων των περιόδων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    "Προσβλέπουμε στη διακρίβωση όλων ανεξαρτήτως των αγνοουμένων", τόνισε, προσθέτοντας: "Δεν μιλούμε για περιορισμένη λύση του θέματος. Στο πλαίσιο αυτού του διαλόγου για θέματα διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων προσβλέπουμε σε ολοκληρωμένη εικόνα για το σύνολο των αγνοουμένων και των δύο πλευρών, όλων των περιόδων".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι "δεν πρόκειται να σαλαμοποιηθεί το θέμα", επαναλαμβάνοντας ότι η προσπάθεια αποσκοπεί στην κάλυψη όλου του φάσματος του προβλήματος.

    Κληθείς να διευκρινίσει αν στο σύνολο των αγνοουμένων συμπεριλαμβάνονται και οι Ε/Κ αγνοούμενοι του 1964, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε: "Για όλους τους αγνοουμένους που έχουμε θα ζητήσουμε στοιχεία".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αναμένεται ο ορισμός, με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Εθνών, συνάντησης των εκπροσώπων των δύο πλευρών για ανταλλαγή στοιχείων. "Η ανταλλαγή των στοιχείων θα οδηγήσει στη συνέχεια σε ό,τι χρειάζεται να γίνει βάσει της συμφωνίας για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων", πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο εκπρόσωπος των ΗΕ μάς διαβεβαιώνει ότι διαπιστώνει προθυμία συνεργασίας για ουσιαστική συμβολή στη διαπίστωση της τύχης των αγνοουμένων.

    "Πιστεύουμε ότι όπου είμαστε έτοιμοι πρέπει να προχωρούμε", είπε, τονίζοντας ότι "χρειάζονται γοργοί ρυθμοί για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων και δεν πρέπει να αναβάλλουμε συνεχώς αυτό το θέμα.

    Από τη στιγμή που θα γίνει ανταλλαγή των στοιχείων θα ακολουθήσουν και τα άλλα βήματα και διορισμού του τρίτου μέλους", πρόσθεσε.

    Σχολιάζοντας δημοσιεύματα για χρηματική αποζημίωση σε συγγενείς αγνοουμένων που θα διαπιστωθούν νεκροί, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "δεν υπάρχει ποσό ικανό να αποζημιώσει το δράμα των συγγενών των αγνοουμένων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [12] Ελληνας Υπουργός - επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει αύριο το βράδυ στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδας, Σταύρος Σουμάκης, μετά από πρόσκληση του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Λεόντιου Ιεροδιακόνου.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί, ο κ. Σουμάκης, θα γίνει δεκτός από τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας Σπύρο Κυπριανού και θα έχει συνομιλίες με τον κ. Ιεροδιακόνου για θέματα της αρμοδιότητάς του.

    Επίσης θα επισκεφθεί το οδόφραγμα της Δερύνειας και θα καταθέσει στεφάνι στους τάφους των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, τα φυλακισμένα Μνήματα και τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας.

    Τέλος, ο κ. Σουμάκης, θα παραστεί στην έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου "Ναυτική Κύπρος '97", που αρχίζει στις 6 Οκτωβρίου στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΜ)

    [13] Εκπρόσωπος - Αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυβέρνηση δεν προβαίνει σε περικοπές κονδυλίων που αφορούν την άμυνα της Κύπρου και όλα τα προγράμματα εξοπλισμού της Εθνικής Φρουράς προχωρούν κανονικά, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    "Οσον αφορά κάποιους ισχυρισμούς που προβλήθηκαν χθες ότι τάχα υπάρχει περικοπή στα κονδύλια της άμυνας, θα ήθελα να διαβεβαιώσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχουν περικοπές στα κονδύλια της άμυνας", είπε, σημειώνοντας ότι "όλες οι παραγγελίες και όλα τα προγράμματα εξοπλισμού των ενόπλων δυνάμεων της Δημοκρατίας προχωρούν κανονικά".

    Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε επίσης την ικανοποίηση της Κυβέρνησης με τα αποτελέσματα της έρευνας του Στρατηγικού Κέντρου Μελετών που δείχνουν "ότι ο λαός μας δεν επιθυμεί περιορισμό των κονδυλίων για την Εθνική Φρουρά και την άμυνα του τόπου".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 2 October 1997 - 13:37:30 UTC