Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τούρκοι Στρατιωτικοί - Αθλητισμός
  • [02] ΟΗΕ : Κύπρος - διαμαρτυρία
  • [03] Μπριλ - Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

  • [01] Τούρκοι Στρατιωτικοί - Αθλητισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,27/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η συνάντηση των γυναικείων ομάδων Χαντμπολ μεταξύ του Κέντρου Νεότητας Λάρνακας και της τουρκικής ΤΜΟ συνεχίζει να απασχολεί τα αρμόδια υπουργεία.

    Παρά τα εμπόδια που προσπαθούν να παρεμβάλουν τα Υπουργεία Εσωτερικών και Αθλητισμού της Τουρκίας για τη μη διεξαγωγή του αγώνα, το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα στη διεξαγωγή των αγώνων και ότι θα υπαρξει όφελος.

    Ο γνωστός Τούρκος αθλητικογράφος Χιντσάλ Ουλούτς έγραψε σχετικά ότι "Οι στρατιωτικοί λένε 'ναι' και οι διπλωμάτες 'όχι'".

    "Ετσι έχουμε μια πρωτοφανή περίπτωση παγκοσμίως, κατά την οποία οι στρατιωτικοί είναι τα περιστέρια και οι διπλωμάτες τα γεράκια", γράφει ο δημοσιογράφος.

    Οπως αναφέρει στο άρθρο του, δεν εκπλήσσεται για αυτό το περίεργο φαινόμενο, διότι το Υπουργείο Εξωτερικών υπάγεται στο Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς, επικεφαλής του οποίου είναι, όπως γράφει, "το μεγαλύτερο γεράκι της Τουρκίας, ο Μπουλέντ Ετζεβίτ".

    "Κάποτε, όταν ο Ετζεβίτ ήταν νέος έγραφε ποιήματα για τους τους Ελληνες αδελφούς, ενώ την επιχείρηση στην Κύπρο την ονόμασε ειρηνευτική", γράφει χαρακτηριστικά.

    Καταλήγοντας, γράφει ότι ο Ετζεβίτ δεν επιθυμεί την ειρήνη και ότι αν είχε τη δυνατότητα θα έκανε και "τρίτη ειρηνευτική επιχείρηση".

    Καταλήγοντας, ο αθλητικογράφος αναφέρεται στην ελληνοτουρκική φιλία των λαών και γράφει ότι οι προαιώνιοι εχθροί πέτυχαν να συνάψουν φιλίες μέσω του αθλητισμού.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΜΧ)

    [02] ΟΗΕ : Κύπρος - διαμαρτυρία

    Λευκωσία,Κύπρος,27/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με έντονο τρόπο, η Κύπρος και η Ελλάδα αντέδρασαν στην πρόσφατη επιστολή του Τούρκου Μονίμου Αντιπροσώπου στον ΟΗΕ προς τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού Κόφι Ανάν, στην οποία διατυπώνονται οι απειλές της Αγκυρας σχετικά με την πρόθεση της Ε/κ πλευράς για απόκτηση των πυραύλων S - 300.

    Με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Νίκος Αγαθοκλέους χαρακτηρίζει "καθαρή και άμεση απειλή" την αναφορά του Τούρκου διπλωμάτη για λήψη "ανάλογων μέτρων" από την Αγκυρα.

    "Τα μόνα 'ανάλογα μέτρα' που γνωρίζει η Τουρκία είναι η προσφυγή στη βία και στη χρήση βίας", τονίζει ο κ. Αγαθοκλέους

    Ο κ. Αγαθοκλέους εκφράζει έντονη διαμαρτυρία προς τον κ. Ανάν για την πλέον κατάφωρη απειλή χρήσης βίας από την Τουρκία και την κλιμακούμενη επιθετική στάση και ενέργειες της σε βάρος της Κύπρου.

    Εξάλλου, ο Πρέσβης αναφέρθηκε στην πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατιωτικοποίηση, ενώ επανέλαβε ότι η εγκατάσταση των πυραύλων S - 300 δεν θα είναι αναγκαία αν επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό.

    "Είναι η ίδια η Τουρκία που είναι η πραγματική απειλή για την Κύπρο, τους Τουρκοκύπριους, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή με την επιδρομική πολιτική της και τις επιθετικές της ενέργειες", υπογράμμισε ο κ. Αγαθοκλέους.

    Παρόμοια επιστολή στον Κόφι Ανάν απέστειλε και ο Πρέσβης της Ελλάδας στον ΟΗΕ, Χρήστος Ζαχαράκης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [03] Μπριλ - Δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας

    Λευκωσία,Κύπρος,27/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος έχει αντιμετωπίσει αρκετά αποτελεσματικά το πρόβλημα της προστασίας των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, με την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας και έχει πετύχει τη διαγραφή της από τη λίστα των υπό έλεγχο χωρών, των αμερικανικών εμπορικών αρχών.

    Αυτό ανέφερε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Κύπρο, Κένεθ Μπριλ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε χθες, με την ευκαιρία της έκθεσης "Software and Multimedia Show 1997", που άνοιξε στη Λευκωσία, ενώ συνεχάρη την κυπριακή κυβέρνηση για την επιτυχία της στον τομέα αυτό.

    Ανέφερε δε πως το πρόβλημα αυτό, και ιδιαίτερα της πειρατείας βιντεοκασετών αμερικάνικων ταινιών, αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά με την ψήφιση το 1994 σύγχρονης νομοθεσίας, καθώς επίσης και με την αυστηρή εφαρμογή της από την κυπριακή Αστυνομία, που είχε ώς αποτέλεσμα να διαγραφεί η Κύπρος από τη λίστα των υπό έλεγχο χωρών.

    Ωστόσο ο κ. Μπριλ επεσήμανε την ανάγκη εισαγωγής αποτελεσματικής νομοθεσίας και για την προστασία των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης εταιρειών που εμπορεύονται νόμιμα προγράμματα, το 80 με 85% των επαγγελματικών λογισμικών προγραμμάτων της Κύπρου αποκτάται παράνομα, ενώ το 1996 η κλοπή στοίχησε στους νόμιμους παραγωγούς τέτοιων προγραμμάτων, γύρω στα 15 εκ. λίρες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΚΝ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 27 September 1997 - 13:02:42 UTC