Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μαρκίδης - νομικά μέτρα κατά Τουρκίας
  • [02] Αρχιεπίσκοπος Κύπρου - Τ. Μίλλερ
  • [03] Γ.Σ. ΟΗΕ - Κλίντον - Αναν
  • [04] Κασουλίδης - αναχώρηση
  • [05] Κατεχόμενα - μεταφορά νερού
  • [06] Υγεία Ερογλου
  • [07] Ταλάτ - επαφές
  • [08] Χάντμπολ - τουρκική ομάδα - Κέντρο Νεότητας Λάρνακας
  • [09] Κυβ. Εκπρόσωπος - Ομιλία Κλίντον
  • [10] Κυβ. Εκπρόσωπος - Διάλογος για ασφάλεια
  • [11] Κυβ. Εκπρόσωπος - Τουρκική πολιτική
  • [12] Ερευνα: Αμυνα και κοινή γνώμη
  • [13] Κυβ. Εκπρόσωπος - Επαφές Κασουλίδη
  • [14] Επισκέψεις Προέδρου Κληρίδη
  • [15] Κυβ. Εκπρόσωπος - Δήλωση Κουκ
  • [16] Κυβ. Εκπρόσωπος - Επαφές Αρχιεπισκόπου
  • [17] Κυβ. Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο
  • [18] Νότιος Αφρική - Κυπριακό
  • [19] Στέγη για άτομα με νοητική υστέρηση
  • [20] Σύνοδος Πατριαρχείου Αλεξανδρείας
  • [21] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [22] Πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία

  • [01] (Κ) Μαρκίδης - νομικά μέτρα κατά Τουρκίας

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη λήψη νομικών μέτρων κατά της Τουρκίας μελετούν Κύπρος και Ελλάδα, για παραβίαση του διεθνούς δικαίου, περιλαμβανομένης και της παρεμοπόδισης της ναυσιπλοίας στο Βόσπορο.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα Αλέκου Μαρκίδη, στο ΡΙΚ, η Εισαγγελία και το Νομικό Τμήμα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, μελετούν συστηματικά μέτρα με τα οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν ενέργειες της Τουρκίας, που συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μαρκίδης, στόχος είναι η κατοχύρωση των δικαιωμάτων της Κύπρου, ιδιαίτερα σε σχέση με την ελεύθερη ναυσιπλοία στα Στενά του Βοσπόρου και ύστερα από τα μέτρα που εφαρμόζει η Τουρκία σε βάρος πλοίων υπό κυπριακή σημαία ή που εξυπηρετούν κυπριακά συμφέροντα.

    Σημείωσε ακόμα, ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αρκετές χώρες για το θέμα αυτό, προσθέτοντας πως όταν η συνεργασία με το ελληνικό ΥΠΕΞ καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, τότε θα απομένει η λήψη πολιτικής απόφασης, για περαιτέρω επαφές της Κυπριακής Δημοκρατίας, με άλλα ενδιαφερόμενα κράτη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] Αρχιεπίσκοπος Κύπρου - Τ. Μίλλερ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, τα προβλήματα, τα οποία προκύπτουν από τη διζωνική - δικοινοτική ομοσπονδία, καθώς και τις απόψεις του αναφορικά με όλες τις πτυχές του Κυπριακού, εξέθεσε στον Τόμας Μίλλερ, Ειδικό Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, σε συνάντηση που είχαν χθες στην Ουάσιγκτον.

    Από την πλευρά του ο κ. Μίλλερ ανέφερε στον Αρχιεπίσκοπο ότι ο κ. Χόλμπρουκ και ο ίδιος προσωπικά θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να υπάρξει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος και ότι η προσπάθειά τους, δεν είναι μια προσπάθεια με ημερομηνία λήξεως.

    Κατά τη συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζέιμς Ρούμπιν, την προηγούμενη Τετάρτη, αναφορικά με τις συνομιλίες του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για θέματα ασφαλείας.

    Ο κ. Μίλλερ ανέφερε ότι ο κ. Ρούμπιν έδωσε διευκρινήσεις την Παρασκευή και είπε ότι δεν μίλησε για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ότι η ημερήσια διάταξη είναι ανοικτή και θα διαμορφωθεί ανάλογα με τις επιθυμίες των δύο πλευρών.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος έκλεισε χθες, την πρώτη μέρα των επαφών του στην Ουάσιγκτον, με συνάντηση στο American Hellenic Institute, όπου είχε συνομιλίες με τον επικεφαλής του ιδρύματος Ευγένιο Ρωσσίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] Γ.Σ. ΟΗΕ - Κλίντον - Αναν

    Ηνωμένα Εθνη,ΗΠΑ,23/09/1997 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Ντέλιχας)

    Η Κύπρος είναι μία από τις έξι χώρες που ανησυχούν τα Ηνωμένα Εθνη και σύμφωνα με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, ολόκληρος ο κόσμος επιθυμεί διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών.

    Μιλώντας στην έναρξη της 52ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Κλίντον είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη συνεχίζουν να εμποδίζουν την αιματοχυσία σε διάφορα μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου. Εκανε επίσης αναφορά και στις ελληνο - τουρκικές διαφορές.

    Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν έθεσε την Κύπρο μεταξύ έξι "περιοχών συνεχιζόμενης ανησυχίας".

    Ο κ. Αναν ανέφερε ότι έχει αναλάβει πρωτοβουλίες "για αναζωογόνηση της ειρηνευτικής διαδικασίας σε αρκετές καταστάσεις σύγκρουσης, μερικές από τις οποίες έχουν από καιρού αντισταθεί στη λύση".

    Αναφέρθηκε, επίσης, στο διορισμό του Ντιέγκο Κόρντοβεζ ως Ειδικού Αντιπροσώπου για το Κυπριακό, ο οποίος πρόσφατα συμπλήρωσε δύο γύρους συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Κασουλίδης - αναχώρηση

    Λάρνακα,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Χωρίς να προβεί σε καμμιά δήλωση, αναχώρησε πριν από λίγο για τη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

    Στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού θα έχει συναντήσεις με 38 ομολόγους του, μεταξύ των οποίων η ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ.

    Αναμένεται επίσης να έχει συναντήσεις με τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, τον Κοινοτικό Επίτροπο για Εξωτερικές Σχέσεις Χανς Βαν ντε Μπρουκ και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Οι επαφές Κασουλίδη θα γίνουν στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Κατεχόμενα - μεταφορά νερού

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίΔα "Κίπρις", με πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της αναφέρεται στο θέμα της μεταφοράς νερού στα κατεχόμενα από τον καταρράκτη Μανβγκαντ της νότιας Τουρκίας.

    Καθημερινά θα μεταφέρονται στα κατεχόμενα 500 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού και η μεταφορά θα γίνεται με πλοία ή μπαλόνια.

    Εκτός από το ψευδοκράτος, το νερό της πηγής αυτής, θα διατεθεί στο Ισραήλ και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και Αφρικής, που βρέχονται από τη Μεσόγειο.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι πρώτες ποσότητες νερού θα φθάσουν στα κατεχόμενα τους πρώτους μήνες του 1998.

    Ο πρώτος στόχος του σχεδίου είναι η μεταφορά 7 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, για ύδρευση κατ' έτος.

    Η εφημερίδα γράφει ότι με το σχέδιο αυτό, η Τουρκία θα εισπράττει ετησίως 300 εκατομμύρια δολάρια σε συνάλλαγμα, έναντι 180 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού, που θα διαθέτει σε χώρες της Μεσογείου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Υγεία Ερογλου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του ψευδοπρωθυπουργού Ντερβίς Ερογλου.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ερογλου αναμένεται να εξέλθει του καρδιολογικού κέντρου του νοσοκομείου της Αγκυρας, όπου νοσηλεύεται, εντός τριών ή τεσσάρων ημερών.

    Χθες του έγινε αγγειογράφημα και μπαλονάκι. Τον ψευδοπρωθυπουργό επισκέφθηκαν στο νοσοκομείο, ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ και η Υπουργός Υγείας της χώρας Χαλίλ Ιμπραίμ Ανσάϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [07] Ταλάτ - επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο αρχηγός του Τ/κ Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος βρίσκεται στη Γαλλία, είχε επαφές με το Γραμματέα Διεθνών Σχέσεων του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλέν Σιανέλ, τον οποίον ενημέρωσε για το Κυπριακό.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τ/κ κόμματος, που δημοσιεύεται στον Τ/κ Τύπο, το γαλλικό κόμμα, είναι διατεθειμένο να βοηθήσει στην ένταξη του ΡΤΚ στη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Ο Ταλάτ συναντήθηκε επίσης με αξιωματούχους του γαλλικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [08] Χάντμπολ - τουρκική ομάδα - Κέντρο Νεότητας Λάρνακας

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα, "Γενί Ντουζέν", αναφέρεται στην αθλητική συνάντηση γυναικών Χάντμπολ, μεταξύ της τουρκικής ομάδας ΤΜΟ, με την ομάδα του Κέντρου Νεότητας Λάρνακας.

    Οπως γράφει η εφημερίδα, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Προεδρίας, υπεύθυνο για αθλητικές υποθέσεις, της Τουρκίας μελετούν τρόπους παρεμβολής εμποδίων, για να μην διεξαχθούν οι συναντήσεις, τόσο στην Τουρκία, όσο και στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Κυβ. Εκπρόσωπος - Ομιλία Κλίντον

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σημαντικό γεγονός χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης την αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στο Κυπριακό, σε ομιλία του ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε πως "αυτό σημαίνει ότι το Κυπριακό είναι στις προτεραιότητες της αμερικανικής διπλωματίας και είναι γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που γίνεται τέτοια δήλωση από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης".

    Επεσήμανε, επίσης, ότι η αναφορά αυτή συμπίπτει "με το κλίμα που υπάρχει γύρω από το Κυπριακό και προαγγέλλει σοβαρές εξελίξεις πάνω στο Κυπριακό".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Κυβ. Εκπρόσωπος - Διάλογος για ασφάλεια

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ε/κ πλευρά προσέρχεται στο διάλογο για θέματα ασφάλειας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς "με πνεύμα καλής θέλησης, με καλή πίστη, με στόχο να βρούμε λύσεις", τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ότι έχει συμφωνηθεί μορατόριουμ στις δηλώσεις, ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών.

    Σε ερώτηση εάν θα συζητηθούν παράλληλα και ανθρωπιστικά θέματα και αν θα γίνει ανταλλαγή των στοιχείων για τους αγνοούμενους σε μίαν από τις συναντήσεις, ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι η ανταλλαγή έχει καθοριστεί να γίνει προς το τέλος Σεπτεμβρίου.

    Είπε, επίσης, ότι "το τέλος του μηνός πλησιάζει" και ότι "ετοιμαζόμαστε να τηρήσουμε τα συμφωνημένα και με το πνεύμα και με το γράμμα της συμφωνίας".

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορία ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα ήθελαν την ανταλλαγή των στοιχείων να γίνει μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "εκείνο που έχει σημασία και βαρύτητα σ' αυτό το θέμα είναι να δώσουν και οι δύο πλευρές τα στοιχεία που ανέλαβαν να δώσουν και είναι σ' αυτό που προσβλέπουμε".

    Σε ερώτηση, εξάλλου, εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ενημερώνει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ύστερα από κάθε συνάντηση με τον Ντενκτάς, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι θα συγκαλεί το Εθνικό Συμβούλιο "εάν συντρέχει λόγος".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] Κυβ. Εκπρόσωπος - Τουρκική πολιτική

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ε/κ πλευρά έχει καθήκον να αντιμετωπίζει τα γεγονότα, όπως αυτά διαμορφώνονται με την τουρκική διπλωματία, με απόλυτη ψυχραιμία και υπευθυνότητα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι, πλην του Υπουργού Αμυνας, προβαίνουν σε σκληρές δηλώσεις για την Κύπρο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "η τουρκική διπλωματία εκφράζεται ποικιλότροπα".

    "Εμείς", είπε, "έχουμε καθήκον να αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα, τις δηλώσεις, τις απειλές και όλα τα άλλα, τα οποία εκπέμπει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο η τουρκική διπλωματία, με απόλυτη ψυχραιμία και υπευθυνότητα".

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι "η μέχρι σήμερα πολιτική μας, αποδεικνύει αυτή τη θέση, ότι ψύχραιμα και υπεύθυνα αντιμετωπίζουμε τα γεγονότα, σε συνεργασία πάντοτε με την ελληνική Κυβέρνηση, και είμαστε ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα αυτής της πολιτικής".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [12] Ερευνα: Αμυνα και κοινή γνώμη

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Βαθύ αίσθημα ανασφάλειας από την τουρκική στρατιωτική παρουσία (ποσοστό 68%) και έντονος φόβος για στρατιωτική ενέργεια κατά των ελευθέρων περιοχών (ποσοστό 77%), διακατέχει τον κυπριακό ελληνισμό.

    Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία 87%, τάσσεται υπέρ της λήψης περισσότερων μέτρων για την άμυνα, παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει ότι έγιναν ήδη, πολλά, υποστηρίζοντας ότι το κράτος θα πρέπει να κάμει ακόμα περισσότερες οικονομικές θυσίες.

    Η πλειοψηφία εξάλλου, των Κυπρίων, δηλώνουν τώρα με ποσοστό 48% (έναντι 23%, το 1992) ικανοποιημένοι για την συμπαράσταση της Ελλάδας στην άμυνα της Κύπρου, κυρίως λόγω του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, σειράς έργων που έχουν εξαγγελθεί και της αγοράς των S300.

    Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση την οποία διεξήγαγε το Κυπριακό Κέντρο Στρατηγικών Μελετών και παρουσιάστηκε σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, από το Διευθυντή του Κέντρου, Αριστο Αριστοτέλους και καταπιάνεται με διάφορες πτυχές της άμυνας της Κύπρου, σε σχέσει με προηγούμενες σφυγμομετρήσεις του 1982, 1987 και 1992. Οπως ανέφερε ο κ. Αριστοτέλους, η έρευνα αποσκοπεί στον προβληματισμό της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας σε σειρά θεμάτων της άμυνας. Στα βασικά συμπεράσματα της ερευνητικής προσπάθειας, σημειώνονται επίσης, το υψηλό ποσοστό, 65%, το οποίο πιστεύει ότι μια ισχυρή άμυνα ενισχύει τη διαπραγματευτική θέση έναντι των Τούρκων, καθώς και το ότι περισσότεροι Ε/Κ πιστεύουν σήμερα (34%), ότι η άμυνα της Κύπρου είναι ικανή να αποκρούσει επιτυχώς τουρκική επίθεση, σε σχέση με προηγούμενα χρόνια (1992: 23%). Τα νέα στοιχεία της έρευνας, σε σχέση με τις προηγούμενες του 1982, 1987, 1992 είναι τα ερωτήματα για την πολιτική άμυνα, την εφεδρεία και το αντιαεροπορικό αντιπυραυλικό σύστημα S300.

    Για τους S300, οι περισσότεροι πιστεύουν ότι θα έρθουν τελικά στην Κύπρο (48%), ενώ σημαντικό θεωρείται και το ποσοστό που έχει αντίθετη άποψη (35%).

    Σημαντικό είναι το συμπέρασμα για την κατάσταση στην εφεδρεία και την πολιτική άμυνα όπου η πλειοψηφία δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη και υπάρχει μια καταφανής γενική απογοήτευση.

    Για την εφεδρεία, ποσοστό 16% θεωρεί ότι δεν λειτουργεί "καθόλου καλά", ένα 23% θεωρεί ότι λειτουργεί "λίγο καλά" και 32% ότι λειτουργεί "μέτρια καλά". Μόνο το 14% θεωρεί ότι λειτουργεί "αρκετά καλά" και έναν 5%, "πολύ καλά".

    Μάλιστα ένα ποσοστό 41% των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και των επιστημόνων, έχει την άποψη ότι η λειτουργία της εφεδρείας είναι "μέτρια".

    Για την πολιτική άμυνα, το 37% δεν "καθόλου ικανοποιημένοι" με τις συνθήκες που επικρατούν, 26% είναι "λίγο ικανοποιημένοι" και 22% "μέτρια ικανοποιημένοι". Μόνο το 6% δηλώνουν "αρκετά ικανοποιημένοι" και 2% "πολύ ικανοποιημένοι".

    Σε ό,τι αφορά στους χειρισμούς, οι περισσότεροι είναι ικανοποιημένοι με την οικονομική διαχείριση της άμυνας από το κράτος και μέτρια ικανοποιημένοι από το κρατικό ενδιαφέρον και τους γενικότερους χειρισμούς.

    Σημειώνεται ιδιαίτερα, ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων, σύμφωνα με τον κ. Αριστοτέλους, "είναι ριζωμένο", ότι θα πρέπει "να λέγονται λιγότερα και να πράττονται περισσότερα".

    Σημειώνεται επίσης, ότι οι Ελληνοκύπριοι τάσσονται υπέρ της στράτευσης των γυναικών και κυρίως υπέρ της εθελοντικής στράτευσης. Η διαφορποίηση είναι σημαντική (87%) εν σχέσει με την έρευνα του 1992 (77%).

    Οι γυναίκες με ποσοστό 60%, είναι υπέρ της εθελοντικής στράτευσης, ενώ στους άνδρες η άποψη υποστηρίζεται από το 58%.

    Η σφυγμομέτρηση πραγματοποιήθηκε στο τέλος Ιουλίου, αρχές Αυγούστου 1997 και το δείγμα, που ήταν τυχαίο, αφορούσε 740 άτομα από όλες τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [13] Κυβ. Εκπρόσωπος - Επαφές Κασουλίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα προσπαθήσει, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, "να προωθήσει όλα τα θέματα που σχετίζονται με τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού και για ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής μας πορείας".

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, αναφερόμενος στη συμμετοχή του κ. Κασουλίδη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε, επίσης, ότι "επειδή αυτή η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στοχεύει στην αναδιάρθρωση κι ενδυνάμωση του ρόλου του ΟΗΕ, να ενώσει τη φωνή του με όλες τις άλλες υπεύθυνες φωνές, αναμένουμε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα βρουν τρόπους εφαρμογής των αποφάσεών τους και των ψηφισμάτων τους".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [14] Επισκέψεις Προέδρου Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδη, θα αναχωρήσει για τις ΗΠΑ στις 2 Οκτωβρίου, για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και να έχει επαφές για το Κυπριακό.

    Το πλήρες προγραμμα επαφών του Προέδρου Κληρίδη στη Νέα Υόρκη ετοιμάζεται.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στο Στρασβούργο για να παραστεί στη δεύτερη Σύνοδο Κορυφής του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία θα διεξαχθεί στις 10 και 11 Οκτωβρίου.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί επίσης στη Διάσκεψη Κορυφής της Κοινοπολιτείας, η οποία θα διεξαχθεί στις 24 - 27 Οκτωβρίου, στο Εδιμβούργο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Κυβ. Εκπρόσωπος - Δήλωση Κουκ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή Κυβέρνηση τόνισε σήμερα τη σημασία των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος αποσύνδεσε την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση από τη λύση του Κυπριακού.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Κουκ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης είπε ότι η Κυβέρνηση εκφράζει την ικανοποίησή της "για το αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον για λύση του Κυπριακού και για την ευρωπαϊκή μας πορεία".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "τις τελευταίες μέρες έχουν εκδοθεί πολλές ανακοινώσεις κυβερνήσεων και για την ευρωπαϊκή πορεία και για τη συμφωνία για διάλογο πάνω στα θέματα ασφάλειας".

    Ο κ. Χριστοφίδης, είπε, ακόμη, ότι "δηλώσεις προερχόμενες από προσωπικότητα του αναστήματος και του κύρους του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας έχουν ιδιαίτερη σημασία κι εκτιμώνται ιδιαίτερα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Κυβ. Εκπρόσωπος - Επαφές Αρχιεπισκόπου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Χρήσιμες, χαρακτήρισε τις επαφές του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στις ΗΠΑ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ότι "ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου είναι φυσικό να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την προώθηση λύσης του Κυπριακού".

    Είπε, επίσης, ότι "οι ΗΠΑ έχουν πολλά να προσφέρουν για λύση του Κυπριακού και θεωρούμε χρήσιμες αυτές τις επαφές που πραγματοποιούνται από προσωπικότητες που μπορούν να συντείνουν στην πραγμάτωση του στόχου και του σκοπού".

    Σε παρατήρηση ότι ο Αρχιεπίσκοπος εκφράζεται εναντίον της ομοσπονδίας, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "η επίσημη θέση της Κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου είναι ότι θα τηρήσουμε τα συμπεφωνημένα, που είναι οι συμφωνίες κορυφής του 1977 και του 1979, υπογραμμένες από δύο Προέδρους της Δημοκρατίας, και οι οποίες τονίζουν ότι προχωρούμε προς ομόσπονδη δημοκρατία, δικοινοτική και διζωνική".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι "αυτή είναι η πολιτική μας και αυτήν την πολιτική προωθούμε".

    Σε ερώτηση εάν ικανοποιεί την Κυβέρνηση το ότι ο Μακαριότατος διεξάγει σημαντικές επαφές στις ΗΠΑ κι εκφράζει πολιτική που είναι αντίθετη με την επίσημη πολιτική, ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι "το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, που κατοχυρώνει την ελευθερία της έκφρασης, την κατοχυρώνει για όλους τους πολίτες της".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου έχει κι αυτός το δικαίωμα ελεύθερης έκφρασης, εκφράζει τις απόψεις του ελεύθερα, αλλά δεν παύει να εμπιστεύεται την πολιτική ηγεσία του τόπου στις προσπάθειές της για λύση του Κυπριακού".

    Σε ερώτηση, τέλος, γιατί η Κυβέρνηση θεωρεί αυτές τις επαφές χρήσιμες, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "ο Μακαριότατος αναφέρεται σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού και μέσα στις πτυχές αυτές είναι το δράμα των προσφύγων, των αγνοουμένων, των εκτοπισμένων και όλες οι άλλες δραματικές πτυχές που έχει το Κυπριακό. Αναζητώντας λύση και σ' αυτές τις πτυχές, θεωρείται ότι προσφέρει στη λύση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [17] (Κ) Κυβ. Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στην αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, θα ολοκληρωθούν οι απόψεις όλων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και των παρατηρητών και θα ακολουθήσει συζήτηση.

    Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μανώλη Χριστοφίδη, τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και οι παρατηρητές θα ενημερωθούν για το διάλογο για θέματα ασφάλειας μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που αρχίζει την Παρασκευή, και θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

    Ο κ. Χριστοφίδης υπενθύμισε ότι αυτή η συνεδρία είναι η τρίτη που συγκαλείται για εξέταση της περιόδου μετά το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών στο Μοντρέ και για διαμόρφωση στρατηγικής.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι τα θέματα ασφάλειας έχουν συζητηθεί και ότι "το Εθνικό Συμβούλιο θα είναι ενήμερο για τις σκέψεις ή τις προθέσεις ή το πρόγραμμα του Προέδρου πάνω στο θέμα των συνομιλιών αυτών".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [18] Νότιος Αφρική - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Νότιος Αφρική χαιρετίζει τις πρωτοβουλίες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό που έχουν στόχο μια διαρκή λύση του προβλήματος.

    Η αναφορά στο Κυπριακό έγινε διά στόματος του Υπουργού Εξωτερικών της Νοτίου Αφρικής, Αλφρεντ Νζο κατά τη διάρκεια της γενικής συζήτησης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    "Καλούμε όλα τα μέρη να καταβάλουν συντονισμένες προσπάθειες ώστε να εργαστούν με το Γενικό Γραμματέα στο πλαίσιο των καλών του υπηρεσιών για μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος που βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των Ηνωμένων Εθνών για πάνω από 30 χρόνια", πρόσθεσε, ο κ. Νζο.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [19] Στέγη για άτομα με νοητική υστέρηση

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την αξιοπρεπή διαβίωση και ποιότητα ζωής, στοχεύει να εξασφαλίσει στα άτομα με νοητική καθυστέρηση, η ανέγερση της Στέγης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση "Αγιος Χριστόφορος", από το Ιδρυμα Ελλη και Στέλιος Ιωάννου.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε σήμερα, με σκοπό την ενημέρωση, για την ανέγερση της Στέγης, ο κ. Ιωάννου ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι η Στέγη ανεγείρεται με βάση ευρωπαϊκές προδιαγραφές και θα προσφέρει φροντίδα σε ενήλικα πνευματικά υστερούντα άτομα απ'όλη την Κύπρο.

    Στην ομιλία της η κα Ιωάννου τόνισε ότι η Στέγη δίνει την απάντηση στο αγωνιώδες ερώτημα των γονέων, για το ποιος θα φροντίζει τα παιδιά τους, όταν οι ίδιοι δεν θα υπάρχουν.

    Οπως ανέφερε η κα Ιωάννου, η Στέγη θα φιλοξενεί 48 άτομα, ενώ το Ιδρυμα Ελλη και Στέλιος Ιωάννου έχει ήδη εξαγγείλει δωρεάν ύψους 5 εκατομμυρίων δολαρίων.

    Οπως αναφέρθηκε στη διάσκεψη, η Στέγη που αναμένεται να λειτουργήσει σε δύο περίπου χρόνια, θα αποτελείται από μικρά σπιτάκια, από έξι υπνοδωμάτια, ένα για κάθε ένοικο, ενώ σ'αυτό θα υπάρχει μεταξύ άλλων κουζίνα και χώροι υγιεινής. Τα σπιτάκια θα βρίσκονται στον ίδιο χώρο, σχηματίζοντας μια γειτονιά.

    Ο αρχιτέκτονας της Στέγης, Χρίστος Μίτσιγγας, ανέφερε ότι το εμβαδόν του έργου είναι 18,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, ενώ τα σπίτια θα βρίσκονται περιφερειακά μεγάλου χώρου πρασίνου.

    Επιπρόσθετα από τους ένοικους, άλλα 50 άτομα θα φιλοξενούνται στη Στέγη επί ημερησίας βάσεως, ενώ μικρός αριθμός ατόμων θα μπορεί να φιλοξενείται για λίγες μέρες.

    Η Στέγη, θα διαθέτει μεταξύ άλλων αίθουσες εργασιοθεραπείας και χώρο για σεμινάρια.

    Εχουν επίσης ληφθεί όλες οι πρόνοιες για εξυπηρέτηση ατόμων, που κατά την παραμονή τους θα χρειαστούν τροχοκάθισμα, καθώς και για άτομα που θα καθίστανται κλινήρη.

    Η λειτουργία της Στέγης, η οποία θα δέχεται ενήλικα άτομα με νοητική υστέρηση από όλη την Κύπρο, είτε υπήρξαν απόφοιτοι του Ιδρύματος Χρίστου Στέλιου Ιωάννου είτε όχι, με κανένα τρόπο θα επιβαρύνει τον κυβερνητικό προϋπολογισμό.

    Η ιατρική φροντίδα, θα παρέχεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Η κα. Ελλη Ιωάννου ανέφερε ότι η γη, στην οποίαν ανεγείρεται η Στέγη, παραχωρήθηκε από την κυβέρνηση, ενώ τμήμα γης προσέφερε για τον ίδιο σκοπό και η οικογένεια Χατζηιωσήφ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [20] Σύνοδος Πατριαρχείου Αλεξανδρείας

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνέρχεται σήμερα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

    Η Σύνοδος τελεί υπό την προεδρία του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, Πέτρου Ζ', με την συμμετοχή των Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών του Θρόνου.

    Ανάμεσα στα θέματα της ημερήσιας διάταξης, είναι η ίδρυση Επισκοπών και η πλήρωση κενών Μητροπολιτικών Εδρών και Επισκοπών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [21] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           77.86 (-0.22)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   88.48 (-0.35)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.34 (-0.26)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.60 (+0.55)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  76.97 (-0.31)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.81 (-0.32)
        Εμπορικές Εταιρείες                     46.95 (-0.99)
        Αλλες Εταιρείες                         61.16 (+1.38)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 517153.944
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [22] Πνευματική και βιομηχανική ιδιοκτησία

    Λευκωσία,Κύπρος,23/09/1997 (ΚΥΠΕ) Την ανάγκη εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας σε θέματα πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας διαπίστωσε αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία συμπλήρωσε σήμερα την επίσκεψή της στο νησί.

    Η αντιπροσωπεία, της οποίας ηγείτο ο Πολ Γουότερσκουτ, Διευθυντής του Τμήματος που είναι υπεύθυνο για θέματα Πνευματικής και Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, είχε συναντήσεις με την Επιτροπή Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βουλής, αξιωματούχους της Δημοκρατίας, τις εργοδοτικές οργανώσεις ΟΕΒ και ΚΕΒΕ, εισαγωγείς φαρμάκων κ.ά.

    Η επίσκεψη σχετίζεται με την ετοιμασία του νομοσχεδίου για την προστασία των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας στην Κύπρο.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα, ο κ. Γουότερσκουτ ανέφερε πως παρά την ανάγκη πλήρους εναρμόνισης της Κύπρου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα βιομηχανικής ιδιοκτησίας και προστασίας των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, εξέφρασε την εκτίμησή του για την εργασία που έχει γίνει, ειδικά στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας και της καταπολέμησης της "πειρατείας".

    Ο κ. Γουότερσκουτ ανέφερε πως κατά τις εδώ επαφές της αντιπροσωπείας, συζητήθηκε σε βάθος το θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας στη βιοτεχνολογία και στα προγράμματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενώ τόνισε τη σημασία της προστασίας στην οικονομική ανάπτυξη, δεδομένου ότι αυτή επηρεάζει το βαθμό προσέλκυσης επενδύσεων.

    Η Κύπρος δεν μπορεί από μόνη της να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της νομοθεσίας στον τομέα αυτό, αφού πρέπει να λάβει υπόψη τις διεθνείς συμβάσεις, τόνισε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, επισημαίνοντας πως το επίπεδο εναρμόνισης της κυπριακής νομοθεσίας, επηρεάζει ακόμα και τις προοπτικές ένταξής της στην ΕΕ.

    Ο κ. Γουότερσκουτ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι Κύπριοι συνομιλητές του, επέδειξαν προθυμία να συμβάλουν ώστε η κυπριακή νομοθεσία να συνάδει με το ευρωπαϊκό κακτημένο και τις διεθνείς συμβάσεις και είπε πως κατανοεί τις ανησυχίες της Κύπρου που έχουν σχέση με την ιδιαιτερότητα της βιομηχανίας της, όπως για παράδειγμα η σχετικά μικρή ηλικία των επιχειρήσεών της.

    Ειδικότερα θέματα που η ευρωπαϊκή αντπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συζητήσει, ανέφερε ο κ. Γουότερσκουτ, ήταν η επέκταση της χρονικής διάρκειας των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, ο καθορισμός των εξαιρέσεων στη νομοθεσία και η παραγωγή δειγμάτων πριν από τη λήξη της πιο πάνω διάρκειας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    CNA ENDS
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 26 September 1997 - 1:34:27 UTC