Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 24 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-09-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - Διάλογος για ασφάλεια
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Διάλογος - Ασφάλεια
  • [04] Εκθεση Επιτροπής Παρακολούθησης Κυπριακού
  • [05] Εκθεση - Αποικιοκρατία
  • [06] Εθνικό Συμβούλιο - Νέα συνεδρία
  • [07] Ευρωβουλή - Ψήφισμα για Κύπρο

  • [01] ΥΠΕΞ - Διάλογος για ασφάλεια

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολα είναι ανοικτά προς συζήτηση στο διάλογο για τα θέματα ασφάλειας, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις ή ημερήσια διάταξη.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, σύμφωνα με τις οποίες πήρε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα συζητηθεί το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, ο κ. Κασουλίδης παρέπεμψε στη σχετική δήλωση της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπραϊτ.

    "Η δήλωση της κ. Ολμπραϊτ ήταν ξεκάθαρη. Συζητούνται θέματα ασφάλειας. Ολα ανοικτά προς συζήτηση, χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς ημερήσια διάταξη", είπε ο ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Κασουλίδης απέδωσε δημόσιες τοποθετήσεις που γίνονται για το περιεχόμενο των συζητήσεων για την ασφάλεια σε σκοπιμότητες τακτικής.

    "Μην δίνετε τόση πίστη σε δηλώσεις", ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "ορισμένα θέματα στο δημόσιο χειρισμό τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης και έχουν τη σκοπιμότητα τους, και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων διαφορετικής (μεταχείρισης) και πάλιν έχουν τη σκοπιμότητα τους".

    Ερωτηθείς για τον στρατιωτικό διάλογο και ειδικότερα για τα μέτρα μείωσης της έντασης στη γραμμή αντιπαράταξης, ο ΥΠΕΞ ανέφερε πως σε ό,τι αφορά το πολιτικό επίπεδο θα συζητηθεί από τους πολιτικούς και σε ό,τι αφορά το στρατιωτικό επίπεδο, τους στρατιωτικούς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.39 (+0.01)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.45 (+0.10)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.82 (+0.42)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.10 (+0.18)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  77.24 (-0.94)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                66.23 (+0.53)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.45 (+0.49)
        Αλλες Εταιρείες                         60.18 (-0.23)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 556873.982
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΑ)

    [03] (Κ) Διάλογος - Ασφάλεια

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για θέματα ασφάλειας, προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο, μετά την επιστροφή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τις ΗΠΑ και το Στρασβρούγο.

    Αυτό αποκάλυψαν στο ΚΥΠΕ αμερικανικές πηγές, οι οποίες υποστήριξαν, επίσης, ότι η τελική διευθέτηση του Κυπριακού θα αναληφθεί από τον Αμερικανό Προεδρικό Απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Δεν έχει ακόμα καθοριστεί ημερομηνία για την έναρξη των συνομιλιών, αλλά σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα αρχίσουν περί τη δεύτερη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

    "Οι ΗΠΑ αναμένουν από τις δυο πλευρές να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να αρχίσουν σύντομα συνομιλίες για θέματα ασφάλειας, με ανοικτή ημερήσια διάταξη", δήλωσε η ίδια πηγή, σημειώνοντας ότι η απουσία περιορισμών για την ημερήσια διάταξη θα συντείνει στη διεξαγωγή ενός παραγωγικού διαλόγου.

    Η ίδια πηγή εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σημερινό αυξημένο αμερικανικό ενδιαφέρον για το Κυπριακό θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα απ' ότι η προσπάθεια του περασμένου Ιουλίου.

    Οι ΗΠΑ δεν αποθαρρύνονται από τις δυσκολίες, ενώ ενθαρρύνονται από τις πρόσφατες εξελίξεις που επηρεάζουν την Κύπρο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, συνέχισε.

    Η ίδια πηγή επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για την επίλυση του Κυπριακού και είπε πως η τελική λύση στο πρόβλημα θα αποτελέσει έργο του κ. Χόλμπρουκ. Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες που διεξάγουν τα Ηνωμένα Εθνη με τις δύο πλευρές έχουν διερευνητικό χαρακτήρα.

    Εξάλλου, βρετανικές πηγές υποστήριξαν ότι οι θέσεις των δύο πλευρών σε θέματα ασφάλειας δεν απέχουν πολύ.

    Οπως ανέφεραν, οι δύο πλευρές έχουν αναγνωρίσει ότι μετά από την εξεύρεση λύσης δεν θα παραμείνει στην Κύπρο μεγάλος αριθμός τουρκικών στρατευμάτων και ότι οι συμωφωνίες του 1960 θα μπορούσαν να προσαρμοστούν.

    Σημείωσαν, επίσης, ότι τα θέματα ασφάλειας είναι πιο "συγκεκριμένα" από τις άλλες πτυχές του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι αν τα δυο μέρη επιδείξουν γνήσια προθυμία και τηρήσουν σοβαρή στάση έναντι των συνομιλιών αυτών, τότε θα μπορούσε να επιτευχθεί λύση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΓ/ΜΑ)

    [04] Εκθεση Επιτροπής Παρακολούθησης Κυπριακού

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Κυπριακού της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης εξέφρασε τη μεγάλη ανησυχία της για την παντελή έλλειψη προόδου όσον αφορά στην αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα της αγοράς των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300.

    Η ανησυχία της Επιτροπής σημειώνεται σε έκθεση-ψήφισμά της που υιοθετήθηκε προχθές στο Κάιρο, κατά την 98η Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη.

    Εξάλλου, καλεί το Συμβούλιο της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης να χαιρετίσει την πρόσφατη διεξαγωγή των απευθείας συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, χαρακτηρίζοντάς την ως "ένα πολύ θετικό βήμα".

    Το καλεί επίσης να χαιρετίσει τις ανανεωμένες και επιτυχείς πρωτοβουλίες του Γ.Γ. του ΟΗΕ και να τον ενθαρρύνει στις συνεχείς του προσπάθειες όσον αφορά το θέμα της Κύπρου.

    Ζητά από το Συμβούλιο να επιβεβαιώσει την έκκλησή της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) να συνεργαστεί στενά με το ΓΓ του ΟΗΕ και να καλέσει όλα τα Κοινοβούλια των κρατών - μελών της ΕΕ, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και όλους τους μεσολαβητές για το Κυπριακό να κάνουν το παν για να ενθαρρύνουν, διευκολύνουν και υποστηρίξουν τέτοια συνεργασία.

    Ακόμη, το καλεί να χαιρετίσει την πραγματοποίηση συναντήσεων των δύο ηγετών, στην Κύπρο, όσον αφορά ανθρωπιστικά θέματα και να τους ενθαρρύνουν να ενισχύσουν τον εποικοδομητικό διάλογο, ως ένα από τους πλέον εποικοδομητικούς τρόπους για δημιουργία της απαραίτητης εμπιστοσύνης για επίτευξη προόδου.

    Περαιτέρω, ζητά από το Συμβούλιο να ενθαρρύνει για μιαν ακόμα φορά τα πολιτικά κόμματα να επιδιώξουν και να αυξήσουν τις κοινές τους συναντήσεις, κατά τακτά και σύντομα διαστήματα, και μέσα από αυτές τις συναντήσεις να υποστηρίξουν με συνέπεια τις προσπάθειες των δύο ηγετών στην αναζήτησή τους για λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

    Επίσης, το καλεί να χαιρετίσει την πρόσφατη πρόοδο που επιτεύχθηκε όσον αφορά τις επαφές στο επίπεδο οργανωμένων συνόλων και να ενθαρρύνει ιδιαίτερα τα εμπορικά επιμελητήρια, σε οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες αποσκοπούν στη διευκόλυνση της διευθέτησης του Κυπριακού, μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών.

    Οσον αφορά την ασφάλεια στο νησί, η έκθεση το καλεί να εκφράσει τη σοβαρή του ανησυχία για τη νέα κλιμάκωση της έντασης στην Κύπρο, από τον Ιούλιο του 1997, και να κρούσει των κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές απειλές όσον αφορά την ασφάλεια που συνεπάγεται η σημερινή ασταθής κατάσταση.

    Καλεί το Συμβούλιο να παροτρύνει τους δύο ηγέτες και άλλα ενδιαφερόμενα μέρη να χρησιμοποιήσουν όλη τη σύνεσή τους, ώστε να εμποδίσουν την έκθεση του πληθυσμού της νήσου σε περαιτέρω τραγικά γεγονότα.

    Ακόμη, το καλεί να επαναλάβει ότι κάθε προσπάθεια πρέπει να γίνεται για την εξασφάλιση της σταδιακής αποστρατικοποίησης της νήσου και, έχοντας αυτό υπόψη, να επαναλάβει την έκκλησή του προς την Τουρκία όπως συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης, που απαιτούν την αποχώρηση των στρατευμάτων της από το βόρειο τμήμα της Κυπρου και να αποφύγει την αναβάθμιση της στρατιωτικής της παρουσίας εκεί.

    Εξάλλου, το καλεί να παροτρύνει και πάλι την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αλλάξει την απόφασή της για αγορά και εγκατάσταση, σε λίγους μήνες, των πυραύλων S - 300 και να αποφύγει περαιτέρω εξοπλισμούς, ώστε να διευκολύνει την πορεία για εξεύρεση πολιτικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων.

    Τέλος, η έκθεση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Κυπριακού, καλεί το Συμβούλιο της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης να ενθαρρύνει και πάλιν τη διεξαγωγή στρατιωτικού διαλόγου, υπό την αιγίδα της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, και να επαναλάβει ότι το μοναδικό πλαίσιο για επίλυση του κυπριακού προβλήματος είναι αυτό που καθορίζεται από τα Ηνωμένα Εθνη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Εκθεση - Αποικιοκρατία

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στο συμπέρασμα ότι κατά την περίοδο της βρετανικής αποικιοκρατίας στην Κύπρο η αποικιακή κυβέρνηση είχε παραβιάσει κατ' εξακολούθηση σωρεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ελληνοκυπρίων, είχε καταλήξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά που εξέτασε τη Διακρατική Προσφυγή που καταχώρησε η Ελλάδα εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου το 1956.

    Η καταγγελία της Ελλάδας σχετιζόταν με τη σωρεία των ανελεύθερων μέτρων που υιοθέτησαν οι τότε Βρετανικές διοικητικές αρχές στην προσπάθεια τους να κάμψουν και να εξουδετερώσουν την ΕΟΚΑ.

    Αφορούσε βασανισμούς, αυθαίρετες συλλήψεις και έρευνες, επ' αόριστον κρατήσεις σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως, απελάσεις, παράνομες έρευνες, λογοκρισία εντύπων και πολλά άλλα που σήμαιναν ουσιαστικά την καταπάτηση όλων σχεδόν των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών των Ελληνοκυπρίων.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εισηγείται στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο παράλληλα με την εξεύρεση δίκαιης και δημοκρατικής λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Η δημοσιοποίηση της έκθεσης αυτής, η οποία υπερβαίνει τις 400 σελίδες και θεωρείται εξαιρετικής ιστορικής και πολιτικής σημασίας, αποφασίστηκε χθες από την εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης, μετά από πρωτοβουλία του Λόρδου Λέστερ.

    Συγκεκριμένα ο Λόρδος Αντονι Λέστερ, υπό τη βουλευτική του ιδιότητα, υπέβαλε το ερώτημα στη βρετανική κυβέρνηση κατά πόσο θα ήταν διατεθειμένη να συγκατατεθεί στη δημοσιοποίηση της έκθεσης και εξασφάλισε τη θετική ανταπόκρισή της.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, εξασφαλίστηκε και η συγκατάθεση των δύο άλλων εμπλεκομένων μερών, της Ελληνικής και Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημοσιοποίηση, με πρωτοβουλία του Γενικού Εισαγγελά Αλέκου Μαρκίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Εθνικό Συμβούλιο - Νέα συνεδρία

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σημερινή ολοήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, στη συνεδρία "μελετήθηκε η μετά Μοντρέ περίοδος και η στρατηγική".

    Ο κ. Χριστοφίδης ανακοίνωσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει σε νέα συνεδρία την ερχόμενη Τετάρτη, στις 9.00 το πρωί.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι σήμερα ανέπτυξαν τις θέσεις τους, κατά σειρά, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ο Πρόεδρος των Φιελελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού.

    Ο κ. Χριστοφίδης απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων μετά την απογευματινή συνεδρία, η οποία διήρκεσε πλέον των δύο ωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [07] (Κ) Ευρωβουλή - Ψήφισμα για Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,18/09/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε σήμερα το απόγευμα κοινό ψήφισμα που κατέθεσαν έξι πολιτικές ομάδες, με το οποίο καταγγέλλει τις απειλές του Ραούφ Ντενκτάς και της Αγκυρας εναντίον της Κύπρου.

    Παράλληλα αποδοκιμάζει τον όρο για "πάγωμα" των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου, που έθεσε ο Ντενκτάς για να επιτευχθεί δήθεν πρόοδος στις δικοινοτικές συνομιλίες.

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής, οι εκπρόσωποι όλων των πολιτικών ομάδων καυστηρίασαν τη στάση του Τ/Κ ηγέτη στις συνομιλίες του Μοντρέ, για την αποτυχία των οποίων τον θεωρούν αποκλειστικό υπεύθυνο.

    Κατηγόρησαν επίσης την Τουρκία για την παράνομη από το 1974 κατοχή του βορείου τμήματος της νήσου, ενώ υπογράμμισαν ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας περνά από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Το κοινό ψήφισμα που κατέθεσαν οι πολιτικές ομάδες των Σοσιαλιστών, του Λαϊκού Κόμματος (Χριστιανοδημοκράτες), των Φιλελευθέρων, της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς και των Πρασίνων, αναφέρει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποδοκιμάζει την κοινή διακήρυξη Τουρκίας - ψευδοκράτους για προσάρτηση του κατεχόμενου μέρους της νήσου στην Τουρκία ως παράνομη, προκλητική και αντιβαίνουσα στη δημιουργία καλού διαπραγματευτικού κλίματος για τις συνομιλίες.

    Ανησυχεί έντονα για όλες τις δηλώσεις Ντενκτάς, περί πολέμου στην Κύπρο αν αποβεί επιτυχής η αίτησή της για προσχώρηση στην ΕΕ και ζητεί την πλήρη ανάκλησή των δηλώσεων.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκφράζει λύπη για τον όρο για "πάγωμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, που έθεσε ο Ντενκτάς για την πρόοδο των απευθείας συνομιλιών.

    Το Κοινοβούλιο επιβεβαιώνει την απερίφραστη προσδοκία του ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές θα ξεκινήσουν μέχρι τις αρχές του 1998, όπως συμφωνήθηκε από την ΕΕ το Μάρτιο του 1995 και όπως εκφράζεται στην "Ατζέντα 2000", δηλαδή "σε περίπτωση που δεν σημειωθεί πρόοδος για τη διευθέτηση του προβλήματος πρίν από την προβλεπόμενη ημερομηνία έναρξης των διαπραματεύσεων, οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αρχίσουν με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι η μόνη αρχή που αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο."

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλωσορίζει την έκβαση των συναντήσεων μεταξύ του Πρόεδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς στη Λευκωσία για ανθρωπιστικά θέματα, ιδίως δε για τα μέτρα που αφορούν στη διεξαγωγή ερευνών για την διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων της Κύπρου και εκφράζει την ελπίδα ότι οι προσπάθειες αυτές θα συνεχισθούν παρά το αποτέλεσμα των συνομιλιών του Μοντρέ.

    Χαιρετίζει επίσης την πρόσφατη ανακοίνωση ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ντενκτάς θα συναντηθούν για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της αποστρατικοποίησης και εφιστά εν προκειμένω την προσοχή στην υπέρμετρη συγκέντρωση όπλων στη νήσο και προτρέπει αμφότερα τα μέρη να επιδείξουν άκρα αυτοσυγκράτηση όσον αφορά στην ανάπτυξη στρατιωτικών μέσων.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναγνωρίζει ότι υπάρχουν τουρκοκυπριακές φωνές που αντιτάσσονται στον Ντενκτάς και απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση της Κύπρου και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να συνεχίσουν να επιζητούν μια ειρηνική και δίκαιη λύση του κυπριακού ζητήματος, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Περαιτέρω το Ευρωκοινοβούλιο υπενθυμίζει στην τουρκική κυβέρνηση ότι οι εποικοδομητικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ εξαρτώνται εν μέρει από την πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης αναφορικά με την Κύπρο.

    Τέλος το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση και όλα τα κράτη μέλη να ασκούν σταθερή πίεση επί της Τουρκίας ώστε να συμβάλει θετικά στη δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος και να εξασφαλισθεί ότι θα διευκολύνουν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο μέχρι τις αρχές του 1998.

    Το Κοινοβούλιο επισημαίνει επίσης το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ συμβάλλοντας σε μια δίκαιη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

    Το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα προωθηθεί στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή και στις κυβερνήσεις των κρατών μελών, στην Κύπρο και στην Τουρκία καθώς και στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 19 September 1997 - 13:58:16 UTC