Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Κληρίδης - Γκούσταβ Φεϊσέλ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Γκούσταβ Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να αρχίσει ο διάλογος μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για θέματα ασφάλειας, ενώ τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν την εφαρμογή μέχρι το τέλος του μήνα της συμφωνίας των δύο ηγετών αναφορικά με ανθρωπιστικά θέματα.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ, είπε ότι παρόλο που δεν έχει ορισθεί ακόμα η ημερομηνία της πρώτης συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς, αφού αύριο θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη, αναμένεται να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα "και αν είναι δυνατόν, νωρίς την ερχόμενη εβδομάδα".

    Ερωτηθείς εάν σκοπός της συνάντησης Κληρίδη - Ντενκτάς θα είναι η συζήτηση "ενδιάμεσων μέτρων" ή αν θα είναι δυνατό να υπάρξει ολική συμφωνία στα θέματα ασφάλειας, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι "υπάρχουν ορισμένα χρήσιμα πράγματα που πρέπει να γίνουν ως πρώτο βήμα ώστε να βοηθήσουν στη δημιουργία κατάλληλου κλίματος και ώστε να σταλούν τα κατάλληλα μηνύματα".

    "Δεν μπορείς να φτάσεις από το μηδέν στο εκατό με ένα βήμα, αυτό είναι σίγουρο", τόνισε, επισημαίνοντας ότι "πρέπει να κινούμαστε με ρεαλιστικό τρόπο".

    Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι στις συναντήσεις δεν θα λαμβάνουν μέρος σύμβουλοι του Προέδρου της Δημοκρατίας ή του Ραούφ Ντενκτάς αλλά μόνον οι δύο ηγέτες και ο ίδιος, εκφράζοντας την ευχή αυτές να γίνονται επί τακτικής βάσης.

    "Θα αρχίσουμε με την πρώτη συνάντηση, η οποία ελπίζουμε να οδηγήσει σε μια δεύτερη", είπε.

    Ερωτηθείς αν θα συνεχίζονται παράλληλα και συναντήσεις για ανθρωπιστικά θέματα, ο κ. Φεϊσελ υπενθύμισε τη συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς στις 31 Ιουλίου, σημειώνοντας ότι "το επόμενο σημαντικό βήμα είναι η εφαρμογή της" και ότι οι δύο ηγέτες θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποσχέσεις τους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

    "Ο Πρόεδρος Κληρίδης με έχει βεβαιώσει ότι εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή και πιστεύω ότι αυτό ισχύει και για την άλλη πλευρά", πρόσθεσε ο κ. Φεϊσέλ, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό, όχι μόνο όσον αφορά ανθρωπιστικά θέματα αλλά για ολόκληρη τη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένου και του διαλόγου για την ασφάλεια, οι υποσχέσεις των δύο ηγετών "να έχουν βάρος χρυσού".

    Αναφορικά με το θέμα του διορισμού τρίτου μέλους στην τριμερή επιτροπή για τους αγνοούμενους, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν χρειάζεται τρίτο μέλος για να προχωρήσει η συμφωνία της 31ης Ιουλίου, σημειώνοντας πράλληλα ότι ο διορισμός θα υποβοηθηθεί τα μέγιστα από την πιστή εφαρμογή της συμφωνίας Κληρίδη - Ντενκτάς για ανθρωπιστικά θέματα.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ προγραμματίζει να συναντήσει τον Τ/Κ ηγέτη αύριο στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 19 September 1997 - 13:49:55 UTC