Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κληρίδης - Μίλλερ
  • [02] Στην Κύπρο η Μαντλίν Ολμπράιτ
  • [03] Τ/κ εφημερίδα - Αρθρο για εγκλωβισμένους
  • [04] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Χιούστον του Τέξας
  • [05] Αναχώρηση Ολμπράιτ από την Κύπρο
  • [06] Ανά χώρα εισαγωγές - εξαγωγές
  • [07] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

  • [01] (Κ) Κληρίδης - Μίλλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με πολύ ξεκάθαρες απόψεις για τις θέσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, σε όλες τις πτυχές των βασικών θεμάτων, εξήλθε σήμερα το πρωί του Προεδρικού Μεγάρου, ο Ειδικός Συντονιστής στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Μίλλερ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο Κληρίδη, η οποία κράτησε μιάμιση περίπου ώρα, ο Αμερικανός αξιωματούχος απέφυγε να μπει σε οποιεσδήποτε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο ή το αντικείμενο των συνομιλιών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε ότι "σ'αυτή την εργασία, είναι πάρα πολύ χρήσιμο να είσαι αισιόδοξος, γιατί αν δεν είσαι", επεσήμανε, "δεν πρόκειται να έχεις επιτυχία", προσθέτοντας παράλληλα, ότι είναι εκ φύσεως αισιόδοξος.

    Ο Τόμας Μίλλερ, που θα έχει σε λίγο συνάντηση στα κατεχόμενα με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, αναχωρεί σήμερα το απόγευμα για το Λονδίνο.

    Στο πρόγευμα εργασίας παρακάθησαν επίσης ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Αμερικανός Πρέσβης Κέννεθ Μπριλ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Στην Κύπρο η Μαντλίν Ολμπράιτ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ φθάνει γύρω στο μεσημέρι στην Κύπρο από το Αμμάν καθοδόν προς το Λίβανο.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, η κ. Ολμπράιτ θα παραμείνει για λίγο στο αεροδρόμιο της Λάρνακας και στη συνέχεια θα αναχωρήσει για τη Βυρητό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [03] Τ/κ εφημερίδα - Αρθρο για εγκλωβισμένους

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κεμάλ Ακτουνς, αρθρογράφος της εβδομαδιαίας εφημερίδας στα κατεχόμενα, "Γενί Τσαγ", τιτλοφορεί το σημερινό του άρθρο "Ελάτε να αποκαταστήσουμε μια ντροπή".

    Το άρθρο αναφέρεται στη συμπεριφορά των κατοχικών δυνάμεων απέναντι στους εγκλωβισμένους Ε/Κ και Μαρωνίτες. Οπως αναφέρει, οι Μαρωνίτες ζούσαν για αιώνες στο νησί, προτού ακόμη έλθουν σε αυτό οι Τούρκοι.

    "Εμείς μετονομάσαμε το Μαρωνιτικό χωριό Κορμακίτη σε Κορούτσαμ", γράφει, σημειώνοντας παράλληλα ότι αυτή η ενέργεια είναι ρατσιστική και αποβλέπει στο να εξοντώσει τους Μαρωνίτες και να τους κάνει να ξεχάσουν τον πολιτισμό και την ιστορία τους".

    Προσθέτει ότι οι Ε/Κ της Καρπασίας ήταν 20 χιλιάδες ενώ σήμερα ζουν εκεί μόνο μερικές εκατοντάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [04] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Χιούστον του Τέξας

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση προς Χριστιανούς όλου του κόσμου και κυρίως του Χριστιανούς της Ευρώπης και της Αμερικής, να βοηθήσουν στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, απηύθυνε από το Χιούστον του Τέξας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    Ο Μακαριότατος, τέλεσε χθες τη Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού του Χιούστον.

    Απευθυνόμενος προς το Εκκλησίασμα ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου, επεσήμανε το θανάσιμο κίνδυνο που διατρέχει αυτή τη στιγμή η Κύπρος, τονίζοντας ότι ο κίνδυνος αυτός, είναι ο χειρότερος στην ιστορία της.

    "Εσείς, Ελληνες της Αμερικής", πρόσθεσε ο Μακαριότατος, "μην κάθεστε με σταυρωμένα τα χέρια.

    Τα χρήματα και τα όπλα των ΗΠΑ", συνέχισε, "έφεραν την Τουρκία στην Κύπρο, η οποία συνεχίζει να έχει υπό την κατοχή της, εδάφη της νήσου".

    Στον ιερό ναό του Ευαγγελισμού, παρευρέθηκαν εκατοντάδες ομογενείς. Σήμερα ο Μακαριότατος θα προστεί της Θείας Λειτουργίας και θα τελέσει τα εγκαίνια του ναού του Αγίου Θεμωνιανού, στον οποίο έχουν τοποθετηθεί βυζαντινές τοιχογραφίες του 13ου αιώνα, που είχαν κλαπεί από τους Τούρκους κατά τη διάρκεια της εισβολής από το ομώνυμο ξωκλήσι στη Λύση.

    Τις τοιχογραφίες, η πρώτη από το θόλο της εκκλησίας απεικονίζει τον Ιησού Χριστό που περιβάλλεται από μια στρατιά αγγέλων και η δεύτερη με την Παρθένο Μαρία και τον Αγιο Ιωάννη το Βαπτιστή, αγοράστηκαν από τη συλλέκτρια Ντομινίκ ντε Μενίλ.

    Η επανασυγκόλληση των 38 τεμαχίων κράτησε τέσσερα χρόνια και στοίχισε πέραν του ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

    Η κ. Μενίλ παρέδωσε την κυριότητατα των τοιχογραφιών στην Εκκλησία της Κύπρου, και η απόφαση είναι να επιστραφούν στην Κύπρο το 2010.

    Η μικρή εκκλησία που κτίστηκε στο Χιούστον του Τέξας που φιλοξενεί τις τοιχογραφίες είναι στο πρότυπο της μικρής εκκλησίας στην κατεχόμενη Λύση.

    Το "αρχιτεκτονικό αριστούργημα" όπως αποκαλείται είναι με τέτοιο τρόπο κτισμένο που λειτουργεί αποτελεσματικά και ως μουσείο. Κατά τις τρεις εβδομάδες (από Τετάρτη μέχρι Κυριακή) που είναι ανοικτό, το επισκέφθηκαν δεκάδες χιλιάδες άτομα.

    Σε όσους επισκέπτονται το ναό, που ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου, προσφέρεται ειδικό φυλάδιο με την ιστορία των τοιχογραφιών και τις προσπάθειες επανάκτησής τους από Τούρκους αρχαιοκάπηλους και αναφέρεται στην τουρκική εισβολή και κατοχή.

    Τα εγαίνια του ναού θα τελέσει στις 5 το απόγευμα (ώρα Κύπρου) η Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην παρουσία του Πρέσβη της Κύπρου στην Ουάσιγκτον, του Προξένου στο Χιούστον, ομογενειακών παραγόντων, του Δημάρχου του Χιούστον και Αμερικανών προσωπικοτήτων.

    Μετά τη λειτουργία των εγκαινίων, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα μιλήσει για την καταστροφή της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου από τους Τούρκους κατακτητές και θα αναφερθεί στο κυπριακό πρόβλημα.

    Αύριο Τρίτη ο Μακαριότατος επιστρέφει στη Νέα Υόρκη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Αναχώρηση Ολμπράιτ από την Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ αναχώρησε από την Κύπρο για το Λίβανο, ύστερα από σύντομη παραμονή στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Πηγές του αεροδρομίου ανέφεραν ότι η κ. Ολμπράιτ αναχώρησε για τη Βυρητό γύρω στις 11.45 π.μ. με αμερικανικό στρατιωτικό ελικόπερο, συνοδευόμενο από άλλα δύο όμοια ελικόπτερα.

    Στο αεροδρόμιο λήφθηκαν δρακόντεια μέτρα ασφάλειας και οι δημοσιογράφοι δεν μπόρεσαν να προσεγγίσουν την Αμερικανίδα ΥΠΕΞ.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η κ. Ολμπράιτ παρέμεινε στο αεροδρόμιο για 35 περίπου λεπτά.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Ολμπράιτ, που συνοδεύεται από τον Αμερικανό Πρέσβη στην Κύπρο Κέννεθ Μπριλ, αναμένεται να επιστρέψει στην Κύπρο το απόγευμα.

    Οι ίδιες πληροφορίες δεν αποκλείουν συνάντηση της κ. Ολμπράιτ το απόγευμα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκη Κασουλίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Ανά χώρα εισαγωγές - εξαγωγές

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία δεν είναι μόνο ο καλύτερος πελάτης της Κύπρου σε αριθμό τουριστών, αλλά είναι και ο σημαντικότερος εμπορικός της εταίρος, αφού καταλαμβάνει την πρώτη θέση και στην ανά χώρα προέλευση των εισαγωγών, καθώς και στον ανά χώρα προορισμό των εξαγωγών.

    Παραθέτοντας τον κατάλογο των 10 πρώτων χωρών από τις οποίες η Κύπρος πραγματοποίησε τις εισαγωγές της για εσωτερική κατανάλωση, για το τρίμηνο Ιανουαρίου - Μαρτίου 1997, σύμφωνα με έκθεση του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών, στην πρώτη θέση εμφανίζεται η Βρετανία με 49,5 εκ. λίρες και ακολουθούν η Ιταλία με 35,3 εκ. η Ελλάδα με 25,2 εκ. η Γερμανία με 24 εκ. η Ρωσία με 22,6 εκ. η Ιαπωνία με 19,7 εκ. οι ΗΠΑ με 18,4 εκ. η Γαλλία με 15,3 εκ. η Ισπανία με 10,0 εκ. και η Σουηδία με 7,5 εκ.

    Να σημειωθεί ότι ο σημαντικότερος ασιατικός εμπορικός εταίρος της Κύπρου εκτός φυσικά από την Ιαπωνία, όσον αφορά στις εισαγωγές, είναι η Κίνα με 5,1 εκ. λίρες, η Ταϊβάν με 5 εκ. και η Ν. Κορέα με 4,7 εκ.

    Στην αντίπερα όχθη, σημαντικότερος πελάτης των ντόπιων εξαγωγών της Δημοκρατίας, που ορίζονται ως τα αγαθά που παρήχθησαν ή που κατασκευάστηκαν μερικώς ή ολικώς στην Κύπρο, εξαιρουμένων των προϊόντων που εισήχθησαν και απλώς επιδιορθώθηκαν ή υπέστησαν μικρή επεξεργασία στο νησί, είναι πάλι η Βρετανία με 13,8 εκ. λίρες, και ακολουθεί ο Λίβανος με 4,9 εκ. η Γερμανία με 4 εκ. η Ελλάδα με 3,7 εκ. ακολουθούμενη από επτά χώρες που απορροφούν εξαγωγές κάτω από 1,8 εκ. λίρες.

    Αυτές είναι το Βέλγιο συν Λουξεμβούργο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ρωσία, το Ισραήλ, οι ΗΠΑ, η Ιταλία και η Γαλλία.

    Η Βρετανία παρουσιάζει και τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των δυο πιο πάνω μεγεθών σε ποσό, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει μια μορφή εμπορικού ελλείμματος του εμπορίου της Κύπρου με την κάθε χώρα, που είναι 35,7 εκ. λίρες, ακολουθούμενη από την Ιταλία με 34,1 την Ελλάδα με 21, 5 εκ. τη Ρωσία με 21,1 εκ. και τη Γερμανία με 20 εκ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,15/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκε γύρω στις 12.30 η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου κατά την οποία τα κόμματα ενημερώθηκαν για τις συναντήσεις που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, στην πρόσφατη περιοδεία του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

    Σε δήλωσή του μετά τη λήξη της συνεδρίας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης είπε ακόμη ότι ότι ο Πρόεδρος ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για τα θέματα που συζήτησε με τους κυρίους Φεϊσέλ και Μίλερ.

    Επιπλέον ανέφερε ότι συζητήθηκε το θέμα της τιτλοποίησης προσφυγικών κατοικιών σε πρόσφυγες και αναπτύχθηκαν οι απόψεις των κομμάτων.

    Ο κ. Χριστοφίδης, πρόσθεσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε επίσης για την επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Σημίτη, με την οποία έθεσε για προβληματισμό διάφορους χειρισμούς στο Κυπριακό.

    Καταλήγοντας ο Εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι το θέμα "Η μετά το Μοντρέ περίοδος και στρατηγική" θα συζητηθεί σε ολοήμερη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου την ερχόμενη Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 15 September 1997 - 12:02:42 UTC