Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δηλώσεις Τσοχατζόπουλου
  • [02] Ανάν - Κυπριακό
  • [03] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Κόφι Αναν
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Φεϊσέλ
  • [05] Ντενκτάς - Δηλώσεις - Ευρωπαϊκή Ενωση
  • [06] Κυπριανού - Ρολάνδης
  • [07] Ευρώπη - Επαφές Τ/κ κόμματος
  • [08] Νέο κόμμα εποίκων
  • [09] "Κίπρις" - S300 - Αντίποινα Τούρκων
  • [10] Δηλώσεις Γιλμάζ - S300
  • [11] Κύπρος - Ηλιακή ενέργεια
  • [12] Ελένη Φωκά - κατοχικό καθεστώς

  • [01] (Κ) Δηλώσεις Τσοχατζόπουλου

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος προειδοποίησε την Τουρκία να πάψει να παίζει με το θέμα των πυραύλων S-300 και τόνισε ότι η Κύπρος είναι σε πλήρη προστασία από τη μεριά της Ελλάδας.

    Επανέλαβε ότι θα ισχύσει αυτομάτως το casus belli αν η Τουρκία κτυπήσει την Κύπρο όπως απειλεί να πράξει σε περίπτωση εγκατάστασης των S-300.

    Σε συνέντευξη στο περιοδικό "Σελίδες" που κυκλοφορεί σήμερα ο κ. Τσοχατζόπουλος τονίζει επίσης ότι το δικαίωμα της Κύπρου να αμυνθεί είναι αναφαίρετο βάσει των αποφάσεων και των αρχών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και δεν μπορεί κανείς, προσθέτει, να το αμφισβητήσει, να το υποβαθμίζει και πολύ περισσότερο να το ακυρώσει.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος καλεί εξάλλου την Τουρκία να ακολουθήσει μια πολιτική που θα οδηγήσει στη μείωση της έντασης και θα ανοίξει το δρόμο για λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Ανάν - Κυπριακό

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,12/09/1997 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Ντέλιχας)

    Την ευχή ότι η τουρκική πλευρά θα διαφοροποιήσει τη στάση της σε ότι αφορά στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), εξέφρασε με δηλώσεις του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

    Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στην έδρα του ΟΗΕ και απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κυπριακό, ο κ. Αναν τόνισε, ότι οι συνομιλίες στο Τράουτμπεκ της Νέας Υόρκης είχαν θετική εξέλιξη, αφού οι ηγέτες της Ε/κ και της Τ/κ πλευράς συνέχισαν τις συναντήσεις τους και στην Κύπρο, όπου συζητήθηκαν θέματα ανθρωπιστικού περιεχομένου και κυρίως το θέμα των αγνοουμένων.

    "Είναι λυπηρό, το τι συνέβη στην Ελβετία", επεσήμανε ο κ. Αναν, "χρησιμοποιήθηκε το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, για να περιπλέξει τις συζητήσεις".

    Εκφράζοντας την ελπίδα ότι η στάση αυτή δεν θα συνεχισθεί επ'αόριστον, ανέφερε ότι πληροφορήθηκε πως ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων οποτεδήποτε και ο κ. Αναν εξέφρασε την ελπίδα όπως και η τουρκική πλευρά είναι προετοιμασμένη να πράξει το ίδιο.

    Σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα της πρότασης Κληρίδη για αποστρατικοποίηση, ο κ. Αναν τόνισε ότι τα ΗΕ δεν έχουν παρά να τη χειροκροτήσουν.

    "Σίγουρα είναι μια περίπλοκη κατάσταση και χρειάζεται όπως και άλλοι πράξουν το ίδιο. Οποιαδήποτε προσπάθεια για αποστρατικοποίηση, αν υποστηριχθεί και από άλλους, θα την υποστηρίξουμε. Αλλά δεν πρόκειται να είναι εύκολο," πρόσθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Αναφορικά με τις απευθείας συνομιλίες, ο κ. Αναν, τόνισε ότι λόγω των επικείμενων εκλογών στην Κύπρο, δεν θα πρέπει να αναμένουμε άλλο γύρο συνομιλιών για αυτό το χρόνο.

    "Οι εκλογές επισκιάζουν τις συνομιλίες και θα ήταν πιο ρεαλιστικό και λογικό, αυτές να πραγματοποιηθούν μετά τη διεξαγωγή των εκλογών", κατέληξε ο Γ.Γ. των ΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - Κόφι Αναν

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την αντίθεσή του, στη δημιουργία ενός ομόσπονδου κράτους στην Κύπρο εξέφρασε με δηλώσεις του χθες, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ύστερα από συνάντηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Αναν στη Νέα Υόρκη.

    Σε δηλώσεις του ο Μακαριότατος ανέφερε ότι στη συνάντηση ενημέρωσε τον κ. Αναν για το Κυπριακό, ζητώντας την αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους κατοίκους της νήσου, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων, καθώς και την αποκατάσταση της Δμοκρατίας σε όλη την Κύπρο.

    Αναφορικά με το θέμα της δημιουργίας ενός ομόσπονδου κράτους στο νησί, ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε ότι "η ομοσπονδία δεν μπορεί να επιβιώσει, αφού η Τουρκία είναι κοντά και θα χρησιμοποιεί το τουρκικό μέρος του νησιού για άλλους σκοπούς" ενώ σημείωσε ότι "η Κύπρος είναι πολύ μικρή, για να γίνει διζωνική ομοσπονδία".

    "Εχουμε σήμερα μια κυβέρνηση και έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα", συνέχισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, προσθέτοντας ότι "αν κάνουμε ομοσπονδία όπως μας τη λένε, θα κάνουμε τρεις κυβερνήσεις και τέσσερις Βουλές".

    "Οταν λάβουμε υπόψιν ότι η κάθε κυβέρνηση θα έχει δημόσιους υπαλλήλους, αστυνομία, θα έχει υπουργούς. Η κάθε Βουλή θα έχει τους βουλευτές της κλπ, και όπως είπα στον κ. Αναν, δεν θα υπάρχουν κυβερνώμενοι στην Κύπρο, θα είμαστε όλοι συσχετιζόμενοι με την κυβέρνηση. Ποιός θα εργάζεται για να πληρώνει ποιόν", διερωτήθηκε ο Αρχιεπίσκοπος.

    Ερωτηθείς κατά πόσο ο κ. Αναν τοποθετήθηκε στις απόψεις του, ο Μακαριότατος αρνήθηκε να απαντήσει και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στο Γενικό Γραμματέα των ΗΕ.

    Ερωτηθείς για το ποιά εντύπωση σχημάτισε από τις επαφές του και για το πού οδεύουμε, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι "ανεξάρτητα από το ποιά γνώμη σχημάτισα, δεν μπορώ να προκαταλάβω τους ανθρώπους".

    Κληθείς να απαντήσει εάν οδηγείται λανθασμένα το Κυπριακό, ο Μακαριότατος τόνισε ότι "αν ακολουθήσουμε αυτήν την κατάσταση, που ακολουθούμε μέχρι σήμερα, δηλαδή να επιδιώκουμε μιαν ομοσπονδία, ασφαλώς είναι λανθασμένα".

    Στην αναφορά του για την τουρκική εισβολή ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι Ελληνες και Τούρκοι ζούσαν μαζί σε μικτά χωριά πριν από την εισβολή και ότι στην πραγματικότητα οι Τούρκοι ήταν Ελληνες κι αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι πολλά χωριά στα οποία ζούσαν Τουρκοκύπριοι έφεραν ονόματα Χριστιανών αγίων.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΡΜ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη να συμβάλουν όλες οι πλευρές στην προώθηση επίλυσης του Κυπριακού, τόνισε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση, η οποία ήταν η πρώτη μετά το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών στην Ελβετία τον περασμένο μήνα, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι έγινε μια γενική ανταλλαγή απόψεων για την κατάσταση και συζητήθηκε το θέμα των απευθείας συνομιλιών για ανθρωπιστικά θέματα.

    Είπε, εξάλλου, ότι θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς τη Δευτέρα και πρόσθεσε ότι οι απευθείας συνομιλίες στη Λευκωσία "είναι το επόμενο βήμα", επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές "είχαν εκφράσει την ικανοποίησή τους" για το αποτέλεσμα των προηγούμενων συνομιλιών για ανθρωπιστικά θέματα, "ιδιαίτερα όσον αφορά τους αγνοούμενους".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι "τώρα πρέπει να προχωρήσουμε με την εφαρμογή της απόφασης" αυτό το μήνα, η οποία προνοούσε δημιουργία επιτροπών από τις δύο κοινότητες και ανταλλαγή στοιχείων και πληροφοριών για τους αγνοούμενους.

    Σε ερώτηση σχετικά με το διορισμό του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για τους Αγνοούμενους, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν έχει προς το παρόν οτιδήποτε νέο να ανακοινώσει.

    Ο κ. Φεϊσέλ εξέφρασε την πεποίθηση ότι "είναι πολύ σημαντικό όλοι να εργαστούν πολύ σκληρά για τη δημιουργία ενός πιο θετικού κλίματος" και να αποφύγουν ο,τιδήποτε θα μπορούσε να προκαλέσει ένταση.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την προώθηση ειρηνικής λύσης του Κυπριακού και γι' αυτό όλες οι ενέργειες πρέπει να συνάδουν με το γενικό στόχο. Είπε, ακόμη, ότι "αναμένουμε όλοι να συμβάλουν για το δικό τους καλό, για το δικό τους συμφέρον".

    Σε ερώτηση εάν συζήτησε με τον Πρόεδρο Κληρίδη το θέμα του στρατιωτικού διαλόγου, το θέμα των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S300 και τη στρατιωτική άσκηση "Νικηφόρος", ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι συζητήθηκαν πολλά θέματα, αλλά απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος.

    Κληθείς να αναφέρει εάν θα συζητήσει με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη για αποστρατικοποίηση, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι "εναπόκειται στους ιδίους", εξηγώντας ότι "μπορούν να συζητήσουν ό,τι θέλουν όταν συναντηθούν".

    Είπε, ωστόσο, ότι πρώτο μέλημα είναι "να πάρουμε τις απόψεις των δύο πλευρών για το πώς θέλουν να προχωρήσουν και να εφαρμόσουμε τα όσα συμφωνήθηκαν τον Ιούλιο", κατά τις απευθείας συνομιλίες για ανθρωπιστικά θέματα.

    Σε ερώτηση εάν έχει εισηγηθεί οποιεσδήποτε ημερομηνίες για νέες απευθείας συνομιλίες, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι το επόμενο του βήμα είναι να συζητήσει το θέμα με τον Ντενκτάς.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν δήλωσε πως δεν περιμένει οτιδήποτε σημαντικό πριν από τις προεδρικές εκλογές του 1998, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι κατά τις περιόδους εκλογών τα πράγματα κινούνται πιο αργά.

    Τόνισε, ωστόσο, ότι "αυτό δεν εμποδίζει τις δύο πλευρές και όλους τους άλλους να διασφαλίσουν όπως το γενικό κλίμα παραμένει θετικό και βελτιώνεται".

    Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν γνωρίζει πότε θα επισκεφθεί την Κύπρο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Ντενκτάς - Δηλώσεις - Ευρωπαϊκή Ενωση

    2Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μποϋκοτάζ όλων των δραστηριοτήτων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) προτείνει ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ώστε αυτή να αντιληφθεί την αδικία, κατά την εκτίμησή του, που διαπράττεται σε βάρος των Τ/Κ.

    Σε δηλώσεις του στα κατεχόμενα, ο Ντενκτάς ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι "θα πρέπει να γνωρίζουν ότι όλοι όσοι συμμετέχουν σε συναντήσεις με την ΕΕ, εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους. Το ορθότερο θα ήταν να μη συμμετέχουν σε παρόμοιες συναντήσεις. Φτάνει πια. Επετράπησαν οι επαφές λόγω καλής πρόθεσης, αλλά το έχουν παρακάνει".

    Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ κάνει επαφές με αρχές που αυτή επιλέγει, ότι συντάσσει εκθέσεις εναντίον της Τ/κ πλευράς και ότι γυρίζει τις πλάτες της στις εκλελεγμένες, κατά την έκφρασή του, αρχές των Τ/Κ.

    Ο Ντενκτάς ανέφερε ακόμα ότι το θέμα των πυραύλων και των βάσεων της Ελλάδας, κατά την έκφρασή του, στην Κύπρο, δεν θα πρέπει να συζητούνται καθημερινά και πρόσθεσε πως οι Τ/Κ δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι η κατάσταση παρακολουθείται στενά.

    Υποστήριξε δε, ότι το δίδυμο Ελλάδα - Ε/Κ δεν θα κάνει αυτή την "τρέλλα" (υπονοώντας προφανώς την εγκατάσταση των πυραύλων και την κατασκευή της αεροπορικής βάσης) γιατί έχει να χάσει πολλά και είπε ότι Ελλάδα και Ε/Κ θα πρέπει να λογαριάσουν πολύ καλά, κατά την έκφρασή του, τις πράξεις τους και κατέληξε: "Η Κύπρος είναι η κόρη οφθαλμού των 65 εκατομμυρίων Τούρκων".

    Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι η πλευρά του δεν θα συμμετάσχει στην κυπριακή αντιπροσωπεία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, όσο η Ε/κ πλευρά θεωρείται ως η επίσημη κυβέρνηση της Κύπρου και παρουσιάστηκε ενοχλημένος από τις επαφές που πραγματοποιεί στην Ευρώπη, αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος με επικεφαλής του πρόεδρό του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Κυπριανού - Ρολάνδης

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη τον Οκτώβριο για το αν θα διεκδικήσει ή όχι τις προεδρικές εκλογές θα οριστικοποιήσει το σκηνικό, αφού θα καθορίσει έτσι και τις τελικές αποφάσεις των υπολοίπων.

    Στην εκτίμηση αυτή προέβη ο Πρόεδρος του κόμματος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, ο οποίος ταυτόχρονα υποστήριξε ότι με βάση πληροφορίες που και ο ίδιος έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα είναι τελικά υποψήφιος για τις Προεδρικές του 1998.

    Ο κ. Ρολάνδης σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ύστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού, επεσήμανε ότι η δική του υποψηφιότητα είναι δεδομένη, με βάση και τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματός του.

    Τη θέση αυτή, όπως πρόσθεσε, επανέλαβε και στον Προεδρο του ΔΗΚΟ, Σπύρο Κυπριανού, στη διάρκεια της συνάντησης.

    Σε επισήμανση ότι με δεδομένη και την εμμονή του κ. Κυπριανού στη δική του υποψηφιότητα, η σημερινή συνάντηση δεν έχει οδηγήσει σε κάποιο αποτέλεσμα, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων ανέφερε ότι αντάλλαξε μαζί με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ απλώς κάποιες απόψεις και άκουσε τις δικές του σκέψεις.

    Το σκηνικό, πρόσθεσε, είναι σε μεγάλο βαθμό ρευστό, με δεδομένο και ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ανακοινώσει την απόφασή του μέσα στον Οκτώβριο.

    Το τι θα πράξει, κατέληξε, ο κ. Κυπριανού είναι θέμα δικό του να αποφασίσει, αφού έχει βεβαιωθεί και ο ίδιος προσωπικά ότι ο Γλαύκος Κληρίδης σε περίπτωση που δεν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος θα υποστηρίξει τη δική του υποψηφιότητα.

    Είναι στο σημείο αυτό που ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε την εκτίμηση στον κ. Κυπριανού ότι θα είναι τελικά υποψήφιος ο κ. Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΚΚ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Ευρώπη - Επαφές Τ/κ κόμματος

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς προσπαθεί να περιορίσει τις επαφές Τ/Κ με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, δήλωσε αντίθετα ότι πρέπει αυτές να εντατικοποιηθούν.

    Στο μεταξύ, ο Ταλάτ και η συνοδεία του συνεχίζουν τις επαφές τους στην Ευρώπη και είχαν αρκετές συναντήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, ενώ σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, αυτές αφορούσαν πάντα στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Οπως δηλώνουν τα μέλη της αντιπροσωπείας του κόμματος, παρουσιάζουν στους συνομιλητές τους, την εκτίμησή τους ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πριν από την επίλυση του Κυπριακού, θα σημάνει και τη διαίρεση της νήσου.

    Ο Ταλάτ συναντήθηκε με τον Επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ και πολλούς άλλους αξιωματούχους της ΕΕ.

    Η αντιπροσωπεία του ΡΤΚ βρίσκεται από χθες το βράδυ στο Λονδίνο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Νέο κόμμα εποίκων

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Χαλκίν Σεσίν" γράφει ότι ίσως ιδρυθεί νέο κόμμα εποίκων με την επωνυμία "Κόμμα Ανατολίας".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα οι προετοιμασίες για την ίδρυση του νέου κόμματος άρχισαν προ καιρού.

    Οι ανάγκες για ίδρυση νέου κόμματος πηγάζουν από την αδυναμία της ψευδοκυβέρνησης συνασπισμού να επιλύσει τα πολλά προβλήματα, που αφορούν στη χρεοκοπία, την κτηνοτροφήα, την απελπιστική κατάσταση της γεωργίας, την άθλια οικονομική κατάσταση του τουρισμού και τη βιομηχανία.

    Τέλος η "Χαλκίν Σεσίν" γράφει ότι μεταξύ των στελεχών του υπό ίδρυση κόμματος υπάρχουν γνωστά ονόματα, τα οποία όμως δεν αναφέρει.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] (Κ) "Κίπρις" - S300 - Αντίποινα Τούρκων

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα "Κίπρις", υπό τον τίτλο "Τα πρώτα αντίποινα για τους S - 300", γράφει ότι η Τουρκία απαγόρευσε την είσοδο στα λιμάνια της, πλοίων υπό κυπριακή σημαία, ή πλοίων που ανήκουν σε Ε/Κ εφοπλιστές.

    Η σχετική εγκύκλιος του Υφυπουργείου Ναυτιλίας διεβιβάσθη σε όλα τα λιμάνια της χώρας.

    Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι το μέτρο αυτό, αποτελεί αντίποινα για το εμπάργκο, δήθεν, που επιβάλλεται κατά των Τ/Κ και αποσκοπεί στην αποδυνάμωση της Ε/κ οικονομίας.

    Σημειώνεται ότι η Τουρκία είχε απαγορεύσει την είσοδο στα λιμάνια της, πλοίων υπό κυπριακή σημαία, από τις 14 Απριλίου 1987, με το έγγραφο που φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 87 - 280/1274.

    Με νεότερο έγγραφο, με ημερομηνία 27 Μαίου 1997 επανήλθε το θέμα και υπενθύμισε τις πρόνοιές του.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] Δηλώσεις Γιλμάζ - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, κατά την επιστροφή του από το Καζακστάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ότι η Τουρκία δεν μπλοφάρει στο θέμα των πυραύλων S - 300 και ότι αν οι Ελληνοκύπριοι πιστεύουν κάτι τέτοιο, διαπράττουν μέγα σφάλμα.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Γιλμάζ επιβεβαίωσε ότι θα μεταβεί στην Κρήτη για τη Σύσκεψη Κορυφής των Βαλκανικών Χωρών και ότι απεδέχθη την πρόσκληση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη.

    Είπε ότι η Τουρκία δεν έχει επεκτατικές βλέψεις κατά της Ελλάδας και ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποκύψει σε οποιεσδήποτε πιέσεις για το Κυπριακό.

    Ο Γιλμάζ επανέλαβε ότι με την εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος S - 300 στην Κύπρο, το νησί αποτελεί πρόβλημα για την ασφάλεια της Τουρκίας και πρόσθεσε "για τη διασφάλιση της ασφάλειάς μας, είμαστε διατεθειμένοι να πράξουμε το παν. Η Ρωσία υποχρεούται να σκέφτεται και τα στρατηγικά συμφέροντά της περιοχής και όχι μόνο μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια".

    Ο Γιλμάζ δήλωσε ότι τους προσεχείς μήνες, τόσο ο ίδιος, όσο και ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ και ο ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ, θα επισκεφθούν το σύνολο των κρατών - μελών της ΕΕ.

    Ο ίδιος θα επισκεφθεί τη Γερμανία, την Αυστρία, την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, ο δε Ετζεβίτ την Ολλανδία, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο, καθώς και Σκανδιναβικές χώρες.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Ελλάδα, ο Γιλμάζ είπε, "εμείς θέλουμε φιλικές σχέσεις με την Ελλάδα, γιατί η συνεργασία είναι προς όφελος αμφοτέρων των πλευρών".

    Ο Γιλμάζ αναφέρθηκε και στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου και είπε ότι οι πρόνοιές του είναι περιττές αφού, όπως είπε, δεν τίθεται θέμα επίθεσης της Τουρκίας κατά των Ε/Κ.

    "Αν είχαμε τέτοιες προθέσεις, θα τις είχαμε υλοποιήσει το 1974", είπε. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός αφού δήλωσε ότι μιλά ξεκάθαρα, πρόσθεσε και τα εξής, "αν η Ελλάδα εγκαταλείψει την επιθυμία της να καταστεί κυρίαρχος όλου του Αιγαίου, και ο Ε/κ τομέας κυρίαρχος όλης της Κύπρου, τότε η επίλυση του Κυπριακού είναι υπόθεση μηνών".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [11] Κύπρος - Ηλιακή ενέργεια

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου)

    Η Κύπρος διαθέτει το μεγαλύτερο αριθμό ηλιακών θερμοσιφώνων κατά κεφαλή σε όλο τον κόσμο.

    Αυτό αναφέρθηκε στα πλαίσια του Παγκόσμιου Συνεδρίου Ηλιακής Ενέργειας, που διοργανώθηκε από τη Διεθνή Κοινότητα Ηλιακής Ενέργειας (ΙSΕS) στην Κορέα από τις 25 - 29 Αυγούστου.

    Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου προβλήθηκε το θέμα της χρήσης της ηλιακής ενέργειας στην Κύπρο καθώς επίσης και τα επιτεύγματα των επιστημόνων της.

    Οπως αναφέρθηκε στο συνέδριο οι ηλιακοί θερμοσίφωνες, που χρησιμοποιούνται στην Κύπρο αντιστοιχούν στο 6% της συνολικής ενέργειας που χρειάζεται η Κύπρος. Το ποσοστό αυτό αποτελεί το το 75% του ποσοστού (8%) που έθεσε ως στόχο η Ευρωπαϊκή Ενωση σε σχέση με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας μέχρι το 2010 για κάθε μέλος της.

    Η Κύπρος εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο αυτό από την Πρόεδρο του παραρτήματος της ISES στην Κύπρο, Ανώτερη Λέκτορα στο Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Δρ. Δέσποινα Σεργίδη.

    Η κ. Σεργίδη διορίστηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου από την ISES επικεφαλής μιας ομάδας επιστημόνων, η οποία ανέλαβε το σχεδιασμό μιας σειράς γεγονότων παγκόσμια που αφορούν στην ηλιακή ενέργεια και τα οποία θα πραγματοποιηθούν το 2000. Ακόμη εκλέγηκε στην εκτελεστική επιτροπή εκπαίδευσης για την ηλιακή ενέργεια.

    Με δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η κ. Σεργίδη, σημείωσε ότι η ISES έχει 35.000 μέλη σε περισσότερα από 50 παραρτήματα και 4.000 διεθνή μέλη.

    Κύριοι σκοποί της ISES είναι η προώθηση της διεθνούς χρήσης, της επέκτασης και της διανομής τεχνολογικής και επιστημονικής πείρας στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας (θερμική, αιολική, κλπ)

    Εκτός από τη δημιουργία και εκτέλεση διεθνών και εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η οργάνωση στοχεύει στην πραγματοποίηση συνάξεων για συζήτηση και ανταλλαγή ιδεών πάνω στο θέμα της ανανεώσιμης ενέργειας.

    Το συνέδριο της ISES ακολούθησε ένα συνέδριο στο νησί Cheju στα νότια της Κορέας στο οποίο επίσης παρευρέθηκε η κ. Σεργίδη από την οποία και ζητήθηκε να διοργανώσει και να φιλοξενήσει μια συνάντηση των συμμετασχόντων στο συνέδριο στην Κύπρο πριν ή μετά το επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Ηλιακής Ενέργειας της ISES, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στα Ιερουσόλυμα από τις 4 - 9 Ιουλίου 1999.

    Σημειώνεται τέλος ότι το 1997 η ΙSES ανακοίνωσε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα με τον τίτλο "Ιslands in the Sun" (Nησιά στον ήλιο) το οποίο βασίζεται στις εισηγήσεις που έγιναν σε μια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο το 1994 όσον αφορά στην επιτάγχυνση στην εφαρμογή της ηλιακής ενέργειας στα νησιά.

    Και αυτό γιατί στα νησιά τα κόστα για τη χρήση εισαγομένων πηγών ενέργειας είναι πολύ μεγάλα και τα οφέλη για την εγχώρια οικονομία με τη χρήση των διαθέσιμων ηλιακών πηγών ενέργειας, πρέπει επίσης να αναμένεται να είναι πολύ μεγάλα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] Ελένη Φωκά - κατοχικό καθεστώς

    Λευκωσία,Κύπρος,12/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε και σήμερα στην εγκλωβισμένη δασκάλα Ελένη Φωκά να μεταβεί στο κατεχόμενο χωριό της στην Καρπασία.

    Για άλλη μια φορά, η Ελένη Φωκά μετέβη στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, με σκοπό να μεταβεί στο κατεχόμενο χωριό της, αλλά συνάντησε και πάλιν την άρνηση των ανδρών του ψευδοκράτους, για την επιστροφή της στο σπίτι της.

    Γύρω στις 11 σήμερα το πρωί, λεωφορείο του Ερυθρού Σταυρού, που μετέφερε 13 εγκλωβισμένους συμπεριλαμβανόμενης και της Ελένης Φωκά, πέρασε στη ουδέτερη ζώνη από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, για να μεταφέρει τους εγκλωβισμένους στα σπίτια τους.

    Οι κατοχικές αρχές όμως, απαγόρευσαν στον οδηγό να συνεχίσει την πορεία του, υποδεικνύοντας σ'αυτόν, ότι θα πρέπει να επιστρέψει στις ελεύθερες περιοχές και να αφήσει εκεί την Ελένη Φωκά.

    Επιστρέφοντας, η Ελένη Φωκά δήλωσε ότι επιθυμούσε να επιστρέψει στο σπίτι της και στο σχολείο όπου διδάσκει, προσθέτοντας ότι και την περασμένη εβδομάδα προσπάθησε και πάλι να μεταβεί στα κατεχόμενα, αλλά αφού είχε τη διαβεβαίωση ότι το θέμα της θα συζητείτο μέσω των ΗΕ, αποφάσισε να παραμείνει.

    Αναφορικά με το περιστατικό, η Ελένη Φωκά είπε: "Οταν έφθασε το λεωφορείο άκουσα που είπαν στον οδηγό ότι δεν είναι εντάξει για μένα να περάσω και τον ρώτησαν γιατί την έφερες αυτήν".

    Οπως ανέφερε η κ. Φωκά, άνδρας του ψευδοκράτους ήλεγξε τις ταυτότητες των εγκλωβισμένων και στη συνέχεια άλλος άνδρας του ψευδοκράτους διέταξε τον οδηγό να επιστρέψει πίσω, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα κατεβεί κανείς από το λεωφορείο.

    Το περιστατικό συνέβη στην παρουσία των ανδρών των ΗΕ, οι οποίοι, όπως είπε η Ελένη Φωκά, θα μπορούσαν εφόσον έχουν τη δυνατότητα, να την βοηθήσουν. Τόνισε επίσης, ότι θα επιστρέψει και την ερχόμενη εβδομάδα στο οδόφραγμα, με στόχο να προσπαθήσει εκ νέου να μεταβεί στο σπίτι της.

    "Θα συνεχίσω να διεκδικώ, να έρχομαι εδώ. Θα διεκδικώ και από τα ΗΕ και από τη κυβέρνησή μας και από όπου είναι δυνατό να μου παρασχεθεί βοήθεια", είπε η Ελένη Φωκά.

    Τέλος η δασκάλα της Καρπασίας διερωτήθηκε "ποιά λύση θα μας προσφέρουν, όταν σε έναν άνθρωπο δεν προσφέρουν και δεν του εξασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Σε ερώτηση αν ανησυχεί για τη ζωή της, η κ. Φωκά είπε ότι δεν φοβάται για τη ζωή της, ενώ ανέφερε ότι "η ζωή όλης της Κύπρου κινδυνεύει, ο επίβουλος κατακτητής είναι στην πόρτα μας", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 12 September 1997 - 12:02:45 UTC