Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-09-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ολική έκλειψη Σελήνης
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Επαφές Κασουλίδη στην Ιταλία
  • [04] Κύπρος - Πρωτόκολλα - Βασανιστήρια
  • [05] Συνάντηση ΥΠΕΞ - Πρόντι
  • [06] Ανακοινωθέν ιταλικού ΥΠΕΞ
  • [07] ΥΠΕΞ - Δηλώσεις στο ΡΙΚ

  • [01] Ολική έκλειψη Σελήνης

    Λευκωσία,Κύπρος,10/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ολική έκλειψη σελήνης θα συμβεί το βράδυ της 16ης Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

    Η ολική έκλειψη θα αρχίσει στις 9.16 μ.μ. θα φθάσει στο μέσο στις 9.47 μ.μ. και στο τέλος στις 10.19.

    Η σελήνη θα εξέλθει από την σκιά της γης στις 11.26 μ.μ. και από την παρασκιά της γης στις 00.23 π.μ.

    Το μέγεθος της έκλειψης θα είναι 1.20. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η σελήνη στη Λευκωσία θα ανατείλει στις 6.45 μ.μ. και η έκλειψη θα είναι ορατή για όλη τη διάρκεια της.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/09/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           78.45 (+0.27)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   89.38 (+0.26)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     65.35 (-0.68)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.44 (-0.07)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  77.60 (+0.10)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                65.90 (+0.15)
        Εμπορικές Εταιρείες                     47.45 (+0.81)
        Αλλες Εταιρείες                         60.57 (+1.71)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 1234811.517
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/MΜ)

    [03] Επαφές Κασουλίδη στην Ιταλία

    Λευκωσία,Κύπρος,10/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέτρο Ντίνι εξέφρασε σήμερα προς τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη την υποστήριξη της Ιταλίας για την υποψηφιότητα της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, και διαβεβαίωσε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν την άνοιξη του 1998, σύμφωνα με τις ήδη ειλημμένες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οι κ.κ Ντίνι και Κασουλίδης συναντήθηκαν σήμερα στη Ρώμη, όπου ο κ. Κασουλίδης έγινε επίσης δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας Ρομάνο Μπρόντι.

    Κατά τη συνάντηση των δύο Υπουργών παρασχέθηκε η ευκαιρία για πλήρη διασαφήνιση της ιταλικής θέσης απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία και την κυβέρνησή της.

    Ο κ. Κασουλίδης ανέπτυξε τη σημασία που έχει η ενταξιακή πορεία για τις προσπάθειες λύσης του κυπριακού προβλήματος, και επανέλαβε την προσήλωση της κυπριακής κυβέρνησης στη διαπραγματευτική διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, την οποία θα εξακολουθήσει να αντιμετωπίζει θετικά και εποικοδομητικά.

    Η κυπριακή Κυβέρνηση, είπε, θεωρεί επιθυμητή τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στην ενταξιακή διαδικασία, νοουμένου ότι γίνεται αποδεκτή η αρχή της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται από τη νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Εξάλλου κατά τη συνάντησή του με τον Ιταλό Πρωθυπουργό, η οποία διήρκησε 45 λεπτά, ο κ. Κασουλίδης προέβη σε ενημέρωση αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία, επαναβεβαιώθηκε η εγκάρδια και στενή σχέση Κύπρου - Ιταλίας και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που αφορούν την Ευρωπαϊκή Ενωση και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [04] Κύπρος - Πρωτόκολλα - Βασανιστήρια

    Λευκωσία,Κύπρος,10/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος επικύρωσε σήμερα τα Πρωτόκολλα 1 και 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την πρόληψη βασανιστηρίων και απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας.

    Η Πρέσβειρα Θάλεια Πετρίδη, μόνιμη αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης, παρέδωσε τα έγγραφα της επικύρωσης στον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Ντανιέλ Ταρσί.

    Το Πρωτόκολλο 1 "ανοίγει" τη σύμβαση επιτρέποντας στην εξ Υπουργών Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης να προσκαλέσει κράτη μή μέλη να προσχωρήσουν στη Σύμβαση.

    Το Πρωτόκολλο 2 εισάγει τροποποιήσεις τεχνικής φύσεως. Επίσης λαμβάνεται πρόνοια όπως τα μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Πρόληψη Βασανιστηρίων (CPT) τοποθετούνται σε μια από δύο ομάδες για σκοπούς εκλογών, με στόχο να διασφαλιστεί ότι τα μισά μέλη της Επιτροπής θα ανανεώνονται κάθε δύο χρόνια.

    Επιπλέον σύμφωνα με το Πρωτόκολλο τα μέλη της Επιτροπής για πρόληψη των βασανιστηρίων μπορούν επανεκλεγούν για δύο θητείες, αντί για μία που ισχύει σήμερα.

    Τα Πρωτόκολλα θα τεθούν σε εφαρμογή όταν όλα τα μέρη της Σύμβασης συμφωνήσουν ότι δεσμεύονται από αυτά.

    Μέχρι τώρα έχουν επικυρωθεί και τα δύο από την Αλβανία, την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δημοκρατία της Τσεχίας, τη Δανία, την Εσθονία, τη Φιλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ισλανδία, την Ιρλανδία, το Λίχτενσταϊν, το Λουξεμβούργο, τη Μάλτα, την Ολλανδία τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, το Σαν Μαρίνο, τη Σλοβενία, την Ισπανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, την FYROM, τη Βρετανία και τη Γαλλία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)

    [05] Συνάντηση ΥΠΕΞ - Πρόντι

    Λευκωσία,Κύπρος,10/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η συμμετοχή της Κύπρου στην ενταξιακή διαδικασία θα επιτρέψει παράγματι σε όλο το νησί να επωφεληθεί από την ευρωπαϊκή συμβολή στη διευθέτηση της κρίσης ανάμεσα στις δύο κοινότητες και στην οικονομική τους ανάπτυξη".

    Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα από το γραφείο του Ιταλού Πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι μετά από τη συνάντησή του με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση με αυτή την προοπτική ο Πρωθυπουργος ευχήθηκε την επανάληψη των διακοινοτικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών με βάση τα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ.

    "Η Ιταλία προσβλέπει με μεγάλη εμπιστοσύνη στην έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Κύπρου και Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίες έχουν οριστεί για τις αρχές του προσεχούς έτους", υπογραμμίζει η ανακοίνωση.

    Περαιτέρω αναφέρεται ότι από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης επιβεβαίωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση θα καταβάλει προσπάθεια για διάλογο ανάμεσα στις δυο κοινότητες, και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή προοπτική θα μπορέσει να συμβάλει αποτελεσματικά στην επίλυση του παρατεινόμενου προβλήματος της διαίρεσης του νησιού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [06] Ανακοινωθέν ιταλικού ΥΠΕΞ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρέπει να αρχίσουν σύμφωνα με τις προθεσμίες που έχουν οριστεί, και κατά το δυνατό μέσα σε κλίμα όχι αντιπαράθεσης με την Τουρκία.

    Αυτό υπογραμμίστηκε από τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών Λαμπέρτο Ντίνι κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του, Γιαννάκη Κασουλίδη, σύμφωνα με ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Ντίνι υπογράμμισε ότι η προοπτική ένταξης πρέπει να αφορά όλη τη νήσο και για αυτό έχει σημασία να εξευρεθούν φόρμουλες που θα επιτρέψουν και στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα να εκπροσωπείται στα πλαίσια της αντιπροσωπείας που θα επιφορτισθεί με τη διεξαγωγή των διαπραγματεύσεων για την ένταξη.

    Ακόμη επισημαίνεται ότι διατυπώθηκε η ευχή όπως η ενταξιακή διαδικασία στην Ενωση προχωρεί ταυτόχρονα με εκείνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων και, χωρίς να επιζητείται ο συσχετισμός των δύο, να εκδηλώνεται μια αμοιβαία θετική επίδραση.

    Σχετικά με τις δικοινοτιές διαπραγματεύσεις σημειώνεται ότι ο κ. Ντίνι υπογράμμισε πως η Ιταλία ευνοεί τη λύση του κυπριακού ζητήματος στη βάση των κριτηρίων που ορίζουν οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, και πως αποτελεί ενθαρρυντικό στοιχείο για το διάλογο και τις διαπραγματεύσεις η ίδια η προοπτική ένταξης της νήσου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Ντίνι επανέλαβε μέσα σε αυτό το πλαίσιο ότι η ιταλική κυβέρνηση συμμερίζεται πλήρως τη γραμμή της Ευρωπαϊκής Ενωσης σύμφωνα με την οποία υπάρχει στη νήσο μια μόνο νόμιμη κυβέρνηση, έστω και αν στην πράξη υπάρχουν δύο κοινότητες, που οι διαπραγματεύσεις οφείλουν να τους επιτρέψουν να συνυπάρχουν μέσα σε μια μοναδική κρατική δομή.

    Εξάλλου, όπως αναφέρεται, ο κ. Κασουλίδης ευχαρίστησε τον Ιταλό Υπουργό για το ρόλο αποφασιστικής υποστήριξης που παρείχε πάντοτε η Ιταλία, ακόμη και για την ανάπτυξη της μεσογειακής συνιστώσας της Ενωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [07] ΥΠΕΞ - Δηλώσεις στο ΡΙΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας αναγνωρίζει τη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου και δεν προτίθεται να αναγνωρίσει οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση εντός του νησιού, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, από την Ιταλία, ο κ. Κσουλίδης είπε ακόμη πως στην Κύπρο "υπάρχουν δύο κυβερνήσεις. Αυτή την οποία αναγνωρίζει όλος ο κόσμος και αυτή, την οποία αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία".

    Οπως ανέφερε, εξήγησε με πολλή ευγένεια στον Υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Λαμπέρτο Ντίνι, ότι ορισμένη ορολογία, η οποία χρησιμοποιείται αλλού δεν μπορεί να χρησιμοποιείται στην Κύπρο γιατί δημιουργούνται σοβαρές παρεξηγήσεις.

    Στην προκειμένη περίπτωση, ο κ. Κασουλίδης εξήγησε στον Ιταλό ομόλογό του ότι δεν υπάρχουν δύο οντότητες στην Κύπρο, αλλά δύο κοινότητες.

    Ερωτηθείς ποιά ήταν η αντίδραση του κ. Ντίνι, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο Ιταλός Υπουργός αντιμετώπισε αυτές του τις διευκρινίσεις με χαμόγελο και ευγένεια. Ακόμη ο κ. Ντίνι δήλωσε στον κ. Κασουλίδη ότι κατανοεί ότι ορισμένοι όροι δεν χρησιμοποιούνται στην Κύπρο, σημειώνοντας όμως ότι η ουσία είναι η πολιτική.

    Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος από τις διαβεβαιώσεις που πήρε, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε "ναι, επί του θέματος αυτού".

    Αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι ο κ. Ντίνι χαιρέτησε πληροφορίες που είχε από το Λουξεμβούργο ότι η κυπριακή Κυβέρνηση έχει πολιτική πρόθεση να συμπεριληφθούν Τ/Κ στην αντιπροσωπεία της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με την πρόταση του Προέδρου Κληρίδη.

    Ο κ. Κασουλίδης κατέστησε σαφές στον Ιταλό ομόλογό του πως "αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε μείωση ή υποβάθμιση της διεθνούς προσωπικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας", με την οποία διαπραγματεύεται η ΕΕ και στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν Τ/Κ εφόσον επιθυμούν και αυτοί την ένταξη της Κύπρου.

    "Και αυτή είναι μια θέση, την οποία εμείς δεν μπορούμε να υπερβούμε κάτω από οποιαδήποτε κόστος, έστω και για χάρη της ένταξης στην ΕΕ", τόνισε ο ΥΠΕΞ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι "η πορεία για την ΕΕ έχει χαραχθεί για να εξυπηρετήσει τις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού και όχι το αντίθετο".

    Εξήγησε ακόμη στον κ. Ντίνι ότι δεν μπορούν να υπάρξουν παράλληλες διαπραγματεύσεις, αλλά μπορεί να υπάρξει κάποιου είδους ενημέρωση ή έστω και σχέδια έκφρασης απόψεων μελών και των δύο κοινοτήτων, είτε υπό την μορφή των κοινωνικών εταίρων είτε υπό την μορφή των κυπριακών πολιτικών κομμάτων.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι στις Βρυξέλλες γίνεται προσπάθεια να εξευρεθεί κάποια φόρμουλα για το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν έχει κάτι υπόψη.

    Οπως ανέφερε, αυτό που γνώριζε μέχρι σήμερα είναι ότι η ΕΕ επιθυμεί να συμπεριλάβει και τους Τ/Κ στις ενταξιακές συνομιλίες και η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει τον τρόπο.

    "Τώρα νομίζω ότι η ευκαιρία των συναντήσεων μου θα είναι ακριβώς να εκφράσω ποιά είναι τα όρια μέσα στα οποία εμείς μπορούμε να εξασφαλίσουμε την συμμετχοχή των Τ/Κ στην ενταξιακή πορεία", δήλωσε ο ΥΠΕΞ.

    Κληθείς να σχολιάσει τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, ο ΥΠΕΞ την χαρακτήρισε "πολύ εγκάρδια και ευχάριστη".

    Πρόσθεσε, ότι αυτή η συνάντηση κινήθηκε σε γενικότερα πλαίσια, όπως η διεύρυνση της ΕΕ προς το νότο, οι οικονομικές σχέσεις, η σημασία της ενταξιακής πορείας της Κύπρου στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού, καθώς και τί θα μπορούσε η Κύπρος να προσφέρει στην ΕΕ.

    Αναφορικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ, ο οποίος επανήλθε και πάλι στο "πρώτα λύση και μετά ένταξη", ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε τη δήλωση αυτή διαφορετική και φυσιολογική.

    Σημείωσε ότι ο κ. Κίνκελ δεν είπε ότι η πόρτα είναι κλειστή. "Η γερμανική στάση έχει μεταβληθεί", δήλωσε ο κ. Κασουλίδης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν και διάφοροι πολιτικοί λόγοι για τους οποίους έχει μεταβληθεί, χωρίς όμως να προβεί σε λεπτομέρειες.

    Επόμενος σταθμός της περιοδείας του κ. Κασουλίδη είναι η Αθήνα, όπου μεταβαίνει την Παρασκευή για να συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Θεόδωρο Πάγκαλο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Παπανδρέου και τον Υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη.

    Ο ΥΠΕΞ δήλωσε ότι πολλά είναι τα θέματα που θα συζητηθούν στην Αθήνα, όπως το θέμα της επικείμενης συζήτησης του Κυπριακού στην Επιτροπή πολιτικών υποθέσεων της ΕΕ και "φυσικά το θέμα της από κοινού αντιμετώπισης των τουρκικών απειλών περί ενσωματώσης των κατεχομένων.

    Καταλήγοντας ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα μεταφέρει στο Εθνικό Συμβούλιο τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 10 September 1997 - 17:46:41 UTC