Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κίνκελ - Κασουλίδης
  • [02] Κασουλίδης - Δηλώσεις Μοσκοβισί
  • [03] Μίλλερ - Περιοδεία
  • [04] Βομβιστική επίθεση
  • [05] Ετζεβίτ - S300
  • [06] Γιορτή του Κρασιού
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ισπανικής Γερουσίας
  • [08] Κληρίδης - Πρόεδρος Ισπανικής Γερουσίας
  • [09] Εκπρόσωπος - επίσκεψη Μίλλερ
  • [10] Εκπρόσωπος - δηλώσεις Τσοχατζόπουλου
  • [11] Λαϊκή Τράπεζα - Αποτελέσματα
  • [12] Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - επίσκεψη ΗΠΑ
  • [13] Εκπρόσωπος - Μοσκοβισί - δηλώσεις Ευρωπαίων Εκπρόσωπος - Μοσκοβισί Εκπρόσωπος - δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών
  • [14] Παραβιάσεις εναέριου χώρου - καταγγελία στον ΟΗΕ
  • [15] Απομνημονεύματα Γκουεγιάρ - ευθύνες Ντενκτάς

  • [01] (Κ) Κίνκελ - Κασουλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Γερμανία δεν συνδέει το Κυπριακό με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν θεωρεί τη λύση του Κυπριακού ως προϋπόθεση για ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας.

    Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Κλάους Κίνκελ δήλωσε ότι οι συμφωνίες θα τηρηθούν και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα συνεχίσουν και θα προχωρούν όπως έχει προγραμματιστεί για να επενεργήσουν μάλιστα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού με την ελπίδα ότι μέχρι την επόμενη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε περίπου πέντε χρόνια θα έχει λυθεί.

    Ο κ. Κίνκελ ανέπτυξε τις θέσεις αυτές σε συνάντηση που είχε στη Βόννη με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε τον καταλυτικό ρόλο που αναμένεται να έχει στο πλαίσιο των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού η απρόσκοπτη συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

    Τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις τώρα για να ισχύσουν σε πέντε χρόνια και πρόσθεσε ότι πολιτικές αποφάσεις που θα έχουν σημασία είναι εκείνες που θα ληφθούν την παραμονή της διεύρυνσης.

    Στο μεταξύ, είπε ο κ. Κασουλίδης, θα δοθεί χρόνος και δυνατότητα στη Λευκωσία και την Αθήνα να ενεργήσουν ώστε οι αποφάσεις των κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είναι θετικές ενώ παράλληλα θα διαφανεί σε όλη αυτή την περίοδο η συμπεριφορά εκάστης πλευράς στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών αποδέχθηκε πρόσκληση του κ. Κασουλίδη να επισκεφθεί την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Κασουλίδης - Δηλώσεις Μοσκοβισί

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν μεταφέρθηκαν ορθά από τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων οι δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού για ευρωπαϊκές υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί για το θέμα της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι ο κ. Μοσκοβισί δεν είπε πως η λύση του Κυπριακού είναι "προϋπόθεση" για την ένταξη της Κύπρου αλλά η λέξη η οποία χρησιμοποιήθηκε είναι "υποθέτει" ή "εξυπονοεί" που δεν είναι τόσο ισχυρή όσο η λέξη "προϋπόθεση".

    Οπως ανέφερε ο κ. Κασουλίδης η θέση αυτή δεν διαφέρει από εκείνη που έχει εκφραστεί επανειλημμένα σε ανακοινώσεις του γαλλικού Υπουργείου Εξωτερικών και δηλώσεις του Προέδρου Σιράκ και άλλων επισήμων.

    "Προσωπικά δεν βρίσκω καμμιά διαφορά στις διακηρυγμένες θέσεις του Παρισιού από τις δηλώσεις του κ. Σιράκ και άλλων εδώ και αρκετό καιρό", σημείωσε ο κ. Κασουλίδης.

    Ακόμη ανέφερε ότι σύντομα θα επισκεφθεί το Παρίσι και θα συζητήσει το θέμα με τη γαλλική κυβέρνηση "και θα ξεκαθαρίσουμε και εκεί το θέμα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Μίλλερ - Περιοδεία

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,04/09/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Ο νέος Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τομ Μίλλερ θα περιοδεύσει στην περιοχή και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες από τις 7 έως τις 20 Σεπτεμβρίου.

    Οπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζιμ Φόλεϊ, "ο Τομ Μίλλερ, ο νέος Ειδικός Συντονιστής για την Κύπρο, πρόκειται να ταξιδέψει σε αρκετές πρωτεύουσες. Νομίζω το ταξίδι του θα διαρκέσει τουλάχιστον δυο εβδομάδες. Οι ημερομηνίες είναι 7 - 20 του Σεπτέμβρη. Πρόκειται να πάει στην Αγκυρα, την Αθήνα, τη Λευκωσία και σε αριθμό ευρωπαϊκών πρωτευουσών".

    Αναφερόμενος στους στόχους του ταξιδιού του κ. Μίλλερ, ο εκπρόσωπος είπε ότι "είναι οπωσδήποτε η πρώτη του επίσκεψη υπό αυτή την ιδιότητα και άρα είναι προκαταρκτική επίσκεψη. Δεν θα τη χαρακτήριζα αναγνωριστική περιοδεία. Διότι ο κ. Μίλλερ είναι πολύ καλά ενημερωμένος και στο νόημα όλων των θεμάτων, αλλά σίγουρα θα πάρει το κλίμα στις διάφορες πρωτεύουσες και μετά θα ενημερώσει, θα συναντηθεί με αξιωματούχους του Υπουργείου, με τον Πρέσβη Χόλμπρουκ και μετά θα συζητήσει με αυτόν που πάμε από εδώ και πέρα".

    Οταν ερωτήθηκε τί γίνεται από εδώ και πέρα, ο κ. Φόλεϊ είπε ότι "στην άσκηση διπλωματίας, ο παράγοντας χρονική στιγμή είναι κρίσιμος. Και γνωρίζω ότι το έχετε ακούσει αυτό και για άλλες περιοχές του κόσμου. Και ο Πρέσβης Χόλμπρουκ οπωσδήποτε συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Κληρίδη και με τον κ. Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη, σχετικά πρόσφατα. Διατηρεί στενή επαφή με την κατάσταση. Πρόκειται να συναντήσει τον Τομ Μίλλερ όταν επιστρέψει. Και πρόκειται να αποφασίσουν τι βήματα πιθανόν να κάνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δεν μπορώ να προβλέψω ποιά πρόκειται να είναι αυτά".

    Σχετικά με τη διαδικασία του ΟΗΕ, ο εκπρόσωπος είπε ότι "είναι σημαντική διαδικασία. Δεν γνωρίζω αν έχουν προγραμματίσει επόμενο γύρο συνομιλιών μετά τον τελευταίο στην Ελβετία. Αλλά είναι οπωσδήποτε το κύριο φόρουμ και χώρος για διαπραγματεύσεις".

    Οταν ρωτήθηκε πότε θα αναμιχθεί ενεργά ο κ. Χόλμπρουκ, ο κ. Φόλεϊ είπε: "Οπως είπα, η χρονική στιγμή είναι κρίσιμη και αυτός (ο κ. Χόλμπρουκ) και ο κ. Μίλλερ πρόκειται να συναντηθούν όταν ο κ. Μίλλερ επιστρέψει. Και όταν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε θα το κάνουμε. Δεν νομίζω για παράδειγμα ότι έχει καθορισθεί ημερομηνία για την επίσκεψη Χόλμπρουκ, αλλά αναμφίβολα θα πάει στην περιοχή".

    Για το θέμα των ρωσικών πυραύλων και την έρευνα στο αιγυπτιακό πλοίο, που σταμάτησαν οι Τούρκοι, και μετέφερε εξαρτήματα πυραύλων, ο εκπρόσωπος είπε ότι "είδαμε τις αναφορές στον Τύπο ότι η Τουρκία σταμάτησε και ερεύνησε ένα πλοίο που μετέφερε εξαρτήματα πυραύλων σε τουρκικά ύδατα. Δεν έχουμε καμιά ένδειξη ότι αυτά τα εξαρτήματα προορίζονταν για την Κύπρο. Στην πραγματικότητα, ο Τούρκος Αναπληρωτής Πρωθυπουργός κ. Ετζεβίτ, έκανε δήλωση στην οποία παραδέχθηκε ότι τα εξαρτήματα πυραύλων δεν προορίζονταν για την Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Βομβιστική επίθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εμπρηστικό αυτοσχέδιο μηχανισμό τοποθέτησαν χθες βράδυ άγνωστοι κάτω από διπλωματικό αυτοκίνητο της κυπριακής πρεσβείας που ανήκει στον υποπρόξενό της Φλουρή Φλουρκά και ήταν σταθμευμένο κοντά στο ξενοδοχείο Κάραβελ στην οδό Ευφρονίου 36.

    Από την έκρηξη του αυτοσχέδιου μηχανισμού προκλήθηκε φωτιά από την οποία υπέστη υλικές ζημιές το διπλωματικό αυτοκίνητο καθώς επίσης και σε άλλο αυτοκίνητο που ανήκει σε εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων.

    Λίγη ώρα μετά την έκρηξη, άγνωστος με τηλεφώνημά του στο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό "Σκάϊ" είπε ότι την ευθύνη για την τοποθέτηση του εμπρηστικού μηχανισμού αναλαμβάνει η οργάνωση "Αντιεξουσιαστική Πάλη" και η ενέργεια αυτή έγινε γιατί παρά τις προειδοποιήσεις που έχουν προηγηθεί η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

    Στην κατάσβεση πήραν μέρος τρεις πυροσβέστες που έσπευσαν επί τόπου με ένα όχημα, ενώ πυροτεχνουργοί που αποσύνδεσαν τον αυτοσχέδιο μηχανισμό διεπίστωσαν ότι αποτελείτο από ένα γκαζάκι.

    Γίνονται έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών, ενώ δεν είχε γίνει, ούτε προειδοποιητικό τηλεφώνημα, αλλά ούτε και ακολούθησε ανάληψη ευθύνης από κάποια από τις γνωστές τρομοκρατικές οργάνωση.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ σε δήλωση του ο κ. Φλουρκάς εξέφρασε απορία για την τοποθέτηση του εμπρηστικού μηχανισμού, επισημαίνοντας ότι ούτε η κυπριακή πρεσβεία ούτε ο ίδιος έχουν οποιαδήποτε σχέση με τη διοργάνωση των ολυμπιακών αγώνων.

    Παρόμοιος εμπρηστικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί την περασμένη Δευτέρα στα γραφεία της επιτροπής διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Κολωνάκι.

    Αξιωματούχος της ελληνικής ολυμπιακής επιτροπής σε δήλωση στο Ρόϊτερ υποβάθμισε τη σημασία των ενεργειών αυτών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για παιχνίδι από μερικούς νεαρούς που ρίχνουν φυάλες υγραερίου για να αποσπάσουν την προσοχή και τόνισε ότι δεν υπάρχει καμμιά απειλή για την ασφάλεια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Ετζεβίτ - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η σημερινή "Μιλιέτ" δημοσιεύει πρωτοσέλιδα δηλώσεις του πρωθυπουργού της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ για το Κυπριακό και τους πυραύλους S - 300.

    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς Ετζεβίτ, οι Ελληνοκύπριοι στοχεύουν να επανακαταλάβουν τη βόρεια Κύπρο, όπως αποκαλεί τα κατεχόμενα εδάφη.

    Ο Ετζεβίτ είπε ακόμη ότι η κατάληψη θα γίνει με την υποστήριξη της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ότι οι Ελληνοκύπριοι εξοπλίζονται για να αναχαιτίσουν τη βοήθεια που θα αποσταλεί από την Τουρκία για να παρεμποδίσει τα σχέδιά τους.

    Ανέφερε ότι το βεληνεκές του πυραυλικού συστήματος S - 300 είναι 160 χιλιόμετρα.

    Είπε ακόμη ότι έχει πληροφορίες ότι άλλα τρία πλοία με το ίδιο φορτίο θα περάσουν από τα στενά.

    Δεν παρέλειψε εξάλλου να επαναλάβει τα της μερικής ενοποίησης ψευδοκράτους - Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Γιορτή του Κρασιού

    Λεμεσός,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανοιξε χθες βράδυ τις πύλες της η 36η Γιορτή του Κρασιού στη Λεμεσό. Τα εγκαίνια της Γιορτής τέλεσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κυριάκος Χριστοφή.

    Μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων, τόσο ο κ. Χριστοφή όσο και ο Δήμαρχος Λεμεσού Δημήτρης Κοντίδης τόνισαν τη σημασία της Γιορτής για τη Λεμεσό, την κατ'εξοχή αμπελουργική περιοχή της Κύπρου. Η αμπελουργία, όπως τόνισαν, αποτελεί έναν από τους σημαντικούς κλάδους της γεωργίας μας, που συμβάλλει στην ενίσχυση της οικονομίας του τόπου μας.

    Στα εγκαίνια παρέστησαν αρχηγοί κομμάτων, Υπουργοί, Βουλευτές, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

    Η Γιορτή του Κρασιού θα διαρκέσει μέχρι και τις 14 Σεπτεμβρίου και θα περιλαμβάνει διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός του Δημόσιου Κήπου.

    Καινοτομία της φετινής διοργάνωσης αποτέλεσε η Διονυσιακή Πομπή που προηγήθηκε των εγκαινίων. Το άρμα του Διόνυσου συνοδευόμενο από άνδρες και γυναίκες με ανάλογες ενδυμασίες ξεκίνησε από την Αμαθούντα και κατέληξε στο Δημόσιο Κήπο στις οκτώ χθες το βράδυ. Για πρώτη φορά φέτος επίσης έλαβε μέρος στην επίσημη έναρξη της Γιορτής του Κρασιού και το κοινό.

    Στο μεταξύ, λόγω του ότι τις ημέρες αυτές το κρασί στη Λεμεσό θα ρέει άφθονο και δωρεάν, η Αστυνομία σε συνεργασία με την κινητή μονάδα Αlco Test, έχει λάβει προληπτικά μέτρα προς αποφυγή δυσάρεστων συνεπειών από την υπερβολική κατανάλωση του κρασιού.

    (ΚΥΠΕ/ΧΣ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ισπανικής Γερουσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ισπανία υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και ελπίζει ότι οι συνομιλίες θα αρχίσουν εντός του 1998, ανεξάρτητα από οποιοδήποτε άλλο παράγοντα.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Γερουσίας της Ισπανίας Χουάν Μπαρέρο Βαλβέρντε, ύστερα από συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρο Κυπριανού, ενώ εξέφρασε την επιθυμία η επανένωση της Κύπρου να γίνει το συντομότερο δυνατό.

    Ο Ισπανός επίσημος, ο οποίος έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, τόνισε ότι "η Ισπανία δεν έχει καμία αμφιβολία για το ποιός έχει το δίκιο και είμαστε πρόθυμοι να προσφέρουμε κάθε δυνατή βοήθεια προς αυτή την κατεύθυνση".

    Καταλήγοντας, ο Ισπανός επίσημος απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Κυπριανού για να επισκεφθεί την Ισπανική Γερουσία προκειμένου να ενισχυθούν περαιτέρω οι σχέσεις των δύο Κοινοβουλίων.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι από τη συνομιλία διαπίστωσε ότι υπάρχει απόλυτη συμφωνία, αναφορικά με την ανάγκη σωστής λύσης του Κυπριακού, την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε ευχαριστίες για την κατανόηση και συμπαράσταση της Ισπανικής Γερουσίας. "Είμαστε έτοιμοι να αναπτύξουμε στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό τη συνεργασία μας τόσο σε επίπεδο Κοινοβουλίων, αλλά σίγουρα και μεταξύ των δύο χωρών", τόνισε ο κ. Κυπριανού.

    Ο κ. Βαλβέρντε πρόσφερε στον κ. Κυπριανού μια πλακέτα της Γερουσίας της Ισπανίας, ένα μετάλλιο, όπως είπε, που το Σώμα προσφέρει "μονάχα σε Προέδρους φίλους".

    Επίσης του πρόσφερε ένα βιβλίο που αναφέρεται στο πανέμορφο παλάτι της Ισπανικής Γερουσίας, για το οποίο, όπως είπε χαρακτηριστικά, οι Ισπανοί είναι ιδιαίτερα περήφανοι.

    Ο κ. Κυπριανού δώρισε στον κ. Βαλβέρντε γκραβούρα, η οποία απεικονίζει κατεχόμενα τοπία της Κύπρου.

    Ο Ισπανός επίσημος είχε επίσης συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών. Στη συνέχεια θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ενώ το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών, Υπουργό Οικονομικών Χριστόδουλο Χριστοδούλου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Κληρίδης - Πρόεδρος Ισπανικής Γερουσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης δέχθηκε σήμερα τον Πρόεδρο της Γερουσίας της Ισπανίας Χουάν Μπαρέρο Βαλβέρντε, ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Ισπανός επίσημος πρόσφερε στον Πρόεδρο Κληρίδη το χρυσό μετάλλιο της Γερουσίας της Ισπανίας και ένα ειδικό βιβλίο για το Παλάτι της ισπανικής Γερουσίας.

    Ο κ. Βελβέρντε συνοδευόταν από τον πρέσβη της Ισπανίας στην Κύπρο Μανουέλ Γκομέζ ντε Βαλενζουέλα, που εδρεύει στη Δαμασκό.

    Ενωρίτερα, ο Ισπανός επίσημος είχε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρο Κυπριανού και την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - επίσκεψη Μίλλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει με "ιδιαίτερο ενδιαφέρον" και αποδίδει "ιδιαίτερη σημασία" στην επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του νέου ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών, Τόμας Μίλλερ, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε, επίσης, τη δήλωση του αναπληρωτή εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Τζιμ Φόλεϊ, ότι η επίσκεψη Μίλλερ στην Κύπρο, την Ελλάδα, την Τουρκία και ευρωπαϊκές χώρες, από τις 7 μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου, στόχο έχει "να πάρει τις θερμοκρασίες που υπάρχουν γύρω από τα προβλήματα".

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση έχει πληροφόρηση σχετικά με το ρόλο που θα διαδραματίσει ο κ. Μίλλερ αναφορικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι "η αμερικανική πολιτική επαναλαμβάνει συνέχεια τη θέση ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου πρέπει να προχωρήσει" και είπε ότι "αυτό είναι δοσμένο".

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι η επίσκεψη Μίλλερ "αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον γιατί είναι ηγετικό στέλεχος στην ομάδα Χόλμπρουκ".

    "Δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη γιατί είναι προπαρασκευαστική της παρέμβασης Χόλμπρουκ και γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον κ. Χόλμπρουκ, μέσα στον Οκτώβριο, στη Νέα Υόρκη," συμπλήρωσε.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο για να προσφωνήσει τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

    Αναφορικά με την επίσκεψη του Απεσταλμένου του Προέδρου των ΗΠΑ στο νησί Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "είναι δεδομένο ότι θα έρθει".

    Πρόσθεσε ότι όλοι οι ενδιαφερόμενοι, περιλαμβανομένων των Αμερικανών, υποθέτουν ότι ο κ. Χόλμπρουκ θα επισκεφθεί την Κύπρο το Νοέμβριο, αλλά δεν έχει ακόμη καθοριστεί η ημερομηνία της επίσκεψης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - δηλώσεις Τσοχατζόπουλου

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης εξέφρασε σήμερα την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλου, στο Λονδίνο, ότι εάν η Τουρκία επιχειρήσει να κτυπήσει τους ρωσικούς πυραύλους S - 300 θα ενεργοποιηθεί ο ενιαίος αμυντικός χώρος Κύπρου - Ελλάδας, και ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε αιτία πολέμου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις σχετικές προειδοποιήσεις του κ. Τσοχατζόπουλου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι "είναι ο αρμόδιος υπουργός της ελληνικής κυβέρνησης για να μιλήσει πάνω στο θέμα και μίλησε με τρόπο γλαφυρό, κατηγορηματικό και απερίφραστο, και αυτό είναι ικανοποιητικό".

    "Εμάς μας ενδιαφέρει στις κρίσιμες στιγμές, εάν υπάρξουν, τα συμπεφωνημένα να τηρούνται," συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε τη δήλωση του Γερμανού Υπουργού Εξωτερικών, Κλάους Κίνκελ, ότι οι τουρκικές πολεμικές απειλές αποτελούν ενέργειες ασύναιτες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Λαϊκή Τράπεζα - Αποτελέσματα

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στα 20,8 εκατομμύρια λίρες ανήλθε κατά το πρώτο εξάμηνο του 1997 το κέρδος από τις εργασίες του Συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας, σημειώνοντας αύξηση 14,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 1996.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος και Διοικητής του Συγκροτήματος Κίκης Λαζαρίδης, σύμφωνα με τον οποίον, με βάση τα αποτελέσματα αυτά η Λαϊκή θα καταβάλει στους μετόχους της προμέρισμα ύψους 8%

    Με βάση τα στοιχεία που έδωσε ο κ. Λαζαρίδης μετά την αφαίρεση των φόρων και του συμφέροντος της μειοψηφίας και μετά τις προβλέψεις για επισφαλείς χρεώστες, το κέρδος που αναλογεί στους μετόχους ανήλθε στα 10,9 εκατομμύρια λίρες από 9,7 εκατομμύρια που ήταν στην αντίστοιχη περσινή περίοδο, σημειώνοντας δηλαδή αύξηση 13,3%. Εξάλλου το κέρδος ανά μετοχή αυξήθηκε σε 14,5 σεντ σε σύγκριση με 13,1 σεντ το 1996.

    Οπως τόνισε ο κ. Λαζαρίδης "το οικονομικό περιβάλλον ήταν ιδιαίτερα περιοριστικό και επέδρασε ανασταλτικά στην πιστωτική επέκταση στην εγχώρια αγορά. Συνολικά όμως και παρά το περιοριστικό περιβάλλον πετύχαμε σημαντική αύξηση στα κέρδη από εργασίες", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Τράπεζας.

    Ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ιδιαίτερα την έντονη επέκταση των εργασιών της Ευρωπαϊκής Λαϊκής Τράπεζας στην Ελλάδα όπου το κέρδος σημείωσε αύξηση της τάξης του 70% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Σύμφωνα με τον κ. Λαζαρίδη σε ότι αφορά στην Ευρωπαϊκή Λαϊκή Τράπεζα στην Ελλάδα "μεσοπρόθεσμος στόχος μας είναι η αύξηση του γενικού μεριδίου αγοράς στο 3%".

    Γι' αυτό το σκοπό προγραμματίζονται η επέκταση του δικτύου καταστημάτων και διεύρυνση του φάσματος προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρονται από το συγκρότημα.

    Μέσα στα πλαίσια αυτά του χρόνου θα λειτουργήσει δεύτερο κατάστημα της Λαϊκής στη Θεσαλλονίκη ενώ μέχρι το τέλος του χρόνου προγραμματίζεται η λειτουργία άλλων τεσσάρων στη Γλυφάδα, Λάρισσα, Πάτρα και Ηράκλειο.

    Εξάλλου εντός των ημερών η Ευρωπαϊκή Λαϊκή Τράπεζα δραστηριοποιείται στις υπηρεσίες Factoring και τις χρηματοδοτικές μισθώσεις.

    Συνολικά η συνεισφορά των εργασιών εξωτερικού στα λειτουργικά κέρδη τους Συγκροτήματος αυξήθηκε την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου σε 17,5% από 14,9% του συνόλου που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

    Ηδη έχει λειτουργήσει και δεύτερο γραφείο της Τράπεζας στον Καναδά ενώ υπάρχει απόφαση για ίδρυση γραφείου αντιπροσωπείας και στο Βελιγράδι την οποία ο κ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε ως πολύ σημαντική προσπάθεια του Συγκροτήματος να διεισδύσει στο χώρο των Βαλκανίων.

    Οπως σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης η διείσδυση τόσο στα Βαλκάνια όσο και στη Ρωσία και στις γύρω περιοχές βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό μελέτη.

    Οσον αφορά στα αποτελέσματα της θυγατρικής εταιρείας της Λαϊκής Τράπεζας Cyprialife, όπως αναφέρθηκε, μέχρι τις 31 Αυγούστου έχει 190% αύξηση από το 1996 σε υποβληθείσα εργασία.

    Αναφερόμενος στο οικονομικό περιβάλλον κατά το 1997, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι δεν μπορεί να πει ότι είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος παρά τις θετικές εξελίξεις των τελευταίων δυο - τριών μηνών σε σχέση με τον τουρισμό.

    "Θέση μου ήταν και παραμένει πως η οικονομία αντιμετωπίζει σοβαρά διαρθρωτικά και άλλα προβλήματα και ότι αυτά περιορίζουν εν πολλοίς τις δυνατότητες μεγέθυνσης", τόνισε ο κ. Λαζαρίδης.

    Περαιτέρω επεσήμανε ότι η κυπριακή οικονομία διέρχεται σήμερα μια φάση αναδιάρθρωσης των δομών και θεσμών της, κάτι που επιβάλλεται από το συνεχώς αυξανόμενο διεθνή χαρακτήρα της.

    "Η πορεία της οικονομίας μεσοπρόθεσμα θα εξαρτηθεί από τρεις παράγοντες: Την αύξηση της παραγωγικότητας, την πορεία που θα πάρει η περαιτέρω ανάπτυξη του τουριστικού τομέα, και την ενσωμάτωσης της κυπριακής οικονομίας στο διεθνές οικονομικό γίγνεσθαι", ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης εκφράζοντας παράλληλα τις ανησυχίες του για την κατάσταση των δημοσίων οικονομικών.

    Οπως ανέφερε "παρατηρείται επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού και παράλληλα μια τάση επιτάχυνσης σε ότι αφορά το σκέλος των δαπανών με αποτέλεσμα το δημοσιονομικό έλλειμμα να διευρύνεται".

    Κληθείς να εκφράσει τη θέση του για το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε ότι παραμένει υπέρ της αναθεώρησης της ΑΤΑ και όχι της κατάργησής της "τόσον όσον αφορά τη σύνθεση του καλαθιού των προϊόντων όσο και τη συχνότητα".

    Πρόκειται για ένα θεσμό που επιβάλλεται να εκσυχρονιστεί, τόνισε ο κ. Λαζαρίδης.

    Αναφορικά με το θέμα της ελευθεροποίησης - ιδιωτικοποίησης των διαφόρων υπηρεσιών, ο κ. Λαζαρίδης ανέφερε ότι "υπάρχουν υπηρεσίες οι οποίες θα μπορούν να προσφέρουν πιο φθηνά, άλλες ιδιωτικοποιημένες και άλλες όχι. Αλλά υπάρχουν και άλλοι στρατηγικοί λόγοι γιατί κάποιες πρέπει να είναι ιδιωτικοποιημένες και κάποιες δεν πρέπει να είναι. Είναι σύνθετο το πρόβλημα και δεν πρέπει να το αντιμετωπίζουμε δογματικά", πρόσθεσε ο κ. Λαζαρίδης.

    Τέλος σε σχέση με την τουριστική βιομηχανία, σημείωσε ότι "ο τουρισμός είναι ένας τομέας που βάλλεται αυτή τη στιγμή" λόγω του έντονου ανταγωνισμού και της προσφοράς του ίδιου προϊόντος πολύ πιο φθηνά σε άλλες χώρες. Οπως σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης χρειάζεται αλλαγή του προϊόντος και εμπλουτισμός του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος - επίσκεψη ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αναχωρεί αύριο, Παρασκευή, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα τελέσει τα εγκαίνια του ιερού ναού Αγίου Θεμωνιανού, στο Χιούστον του Τέξας.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής, κατά την εκεί παραμονή του ο Μακαριώτατος θα έχει σειρά επαφών με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Σπυρίδωνα και με θρησκευτικούς και πολιτικούς παράγοντες της χώρας.

    Επίσης, θα παραστεί και θα μιλήσει σε διάφορες εκδηλώσεις της ομογένειας των ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΑ)

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - Μοσκοβισί - δηλώσεις Ευρωπαίων

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, εξέφρασε σήμερα την ικανοποίηση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Προέδρου του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Ζιακ Πόος, του ΥΠΕΞ της Γερμανίας Κλάους Κίνκελ και του Αναπληρωτή ΥΠΕΞ της Γαλλίας υπεύθυνου για ευρωπαϊκες υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, για το Κυπριακό και την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ταυτόχρονα, μετά τον ΥΠΕΞ Γιαννάκη Κασουλίδη, και ο κ. Χριστοφίδης απέδωσε σε λάθος μετάφραση των δηλώσεων του κ. Μοσκοβισί, ότι η επίλυση του Κυπριακού αποτελεί προϋπόθεση για ένταξη στην ΕΕ.

    Εκπρόσωπος - Μοσκοβισί

    Οπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, από το κείμενο δηλώσεων του κ. Μοσκοβισί που δόθηκε από το ΥΠΕΞ της Γαλλίας, διαφαίνεται ότι ο Γάλλος Αναπληρωτής ΥΠΕΞ είχε κάνει αναφορά σε "υπόθεση" για πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού πριν από την ένταξη και όχι σε "προϋπόθεση".

    "Δεν μιλούμε για προϋπόθεση, μιλούμε για υπόθεση. Η Γαλλία υποθέτει και δεν προϋποθέτει, και υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο ρημάτων", συμπλήρωσε ο Εκπρόσωπος.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μοσκοβισί είχε κάνει τις σχετικές δηλώσεις ύστερα από συνάντηση στο Παρίσι με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, Ισμαίλ Τζεμ.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση δεν ζήτησε διευκρινίσεις από το γαλλικό ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Μοσκοβισί και τόνισε πως είναι γνωστό ότι η ίδια η ΕΕ "δεν προϋποθέτει τη λύση του Κυπριακού για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου" αν και, όπως είπε, "όλοι συμφωνούμε ότι θα ήταν καλύτερα εάν ήταν λυμένο το Κυπριακό".

    Ανέφερε, επίσης, ότι "σ' αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν προβλήματα" στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, αντίθετα υπάρχει πρόσφατη έκθεση σύμφωνα με την οποία η Κύπρος μπορεί να είναι έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ στα επόμενα δύο χρόνια.

    Εκπρόσωπος - δηλώσεις Ευρωπαίων πολιτικών

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν τα τελευταία 24ωρα οι κύριοι Πόος, Κίνκελ και Μοσκοβισί, "τρεις κορυφαίες προσωπικότητες του ευρωπαϊκού χώρου", όπως τους χαρακτήρισε, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι υποστήριξαν τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για λύση του Κυπριακού.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε, μάλιστα, τη δήλωση του κ. Μοσκοβισί ότι για τη λύση του Κυπριακού τη μεγαλύτερη προσπάθεια θα πρέπει να την καταβάλει η Τ/κ πλευρά, κάτι το οποίο, όπως είπε, συνάδει με το πόρισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μετά τις συνομιλίες του Μοντρέ.

    "Ανεμένεται ότι η Γαλλία, με το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, προσβλέπουσα σε λύση του Κυπριακού, θα προβεί σε ενέργειες και πράξεις που θα παραμερίζουν τα εμπόδια για λύση, κύρια των οποίων είναι η αδιαλλαξία της Τουρκίας και του Ντενκτάς, η απροκάλυπτη επεκτατική πολιτική της Τουρκίας και η πρόδηλη αποσχιστική πολιτική του Ντενκτάς," συμπλήρωσε.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι η Γαλλία θα προβεί σε ενέργειες προς την τουρκική πλευρά, ο κ. Χριστοφίδης εξέφρασε την άποψη ότι "οι χώρες που εκφράζουν τη θέση ότι επιβάλλεται λύση του Κυπριακού, η οποία είναι σωστή, εξυπακούεται ότι έχουν ταυτόχρονα και την υποχρέωση και την πρόθεση να συμβάλουν στη λύση".

    Σημείωσε ότι ο κ. Κίνκελ είχε δηλώσει ότι θα συμβάλει για λύση του Κυπριακού και θα θέσει το θέμα στις επικείμενες επαφές του με Τούρκους αξιωματούχους.

    Για την αναφορά των τριών Ευρωπαίων πολιτικών στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "είμαστε υπέρ", αλλά επεσήμανε ότι η Αγκυρα "χρειάζεται ειδικό ευρωπαϊκό διαβατήριο που καθορίζεται από ειδικούς δείκτες."

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει πρώτα να σημειώσει πρόοδο στη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μέσα στην ίδια τη χώρα, στην εξομάλυνση των σχέσεών της με την Ελλάδα και στην επίλυση του Κυπριακού.

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε δηλώσεις εκπροσώπων μελών κρατών της ΕΕ ότι οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα αρχίσουν όπως έχουν προγραμματιστεί, και επικαλέστηκε σχετική χθεσινή δήλωση του ΥΠΕΞ της Γερμανίας, μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του Γιαννάκη Κασουλίδη, στη Βόννη.

    "Από τις δηλώσεις Κίνκελ και του Γάλλου Αναπληρωτή ΥΠΕΞ, δεν συνάγεται ότι τίθεται σαν προϋπόθεση η λύση του Κυπριακού, αλλά αντίθετα τονίζεται η ανάγκη για λύση του Κυπριακού και αυτή την ανάγκη την τονίζουμε όλοι", συμπλήρωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Παραβιάσεις εναέριου χώρου - καταγγελία στον ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τις νέες παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από τουρκικά στρατιωτικά αεροσκάφη, στις 22 Αυγούστου, κατάγγειλε με επιστολή του προς το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Νίκος Αγαθοκλέους.

    Στην επιστολή του, ο κ. Αγαθοκλέους αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "τέτοιες παραβιάσεις του FIR Λευκωσίας και του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας αποτελούν παράβαση των διεθνών κανονισμών εναέριας κυκλοφορίας και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τις πτήσεις πολιτικής αεροπορίας πάνω από την Κύπρο".

    "Ταυτόχρονα," συνέχιζει, "έρχονται σε αντίθεση με τις πρόνοιες των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο στα οποία αναφέρεται ότι τέτοιες υπερπτήσεις αυξάνουν την πολιτική ένταση στο νησί και υπομονεύουν τις προσπάθειες για επίτευξη τελικής διευθέτησης".

    Η επιστολή κυκλοφόρησε χθες ως έγγραφο του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΑ)

    [15] (Κ) Απομνημονεύματα Γκουεγιάρ - ευθύνες Ντενκτάς

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,04/09/1997 (ΚΥΠΕ (Τζέιμς Ντέλιχας))

    Τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς καθιστά καθαρά υπεύθυνο για το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στο Κυπριακό ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Χαβιέρ Πέρεζ Ντε Γκουεγιάρ στο βιβλίο με τα απομνημονεύματά του με τίτλο "Προσκύνημα για Ειρήνη", το οποίο μόλις κυκλοφόρησε.

    Οπως κατηγορηματικά συμπεραίνει στο βιβλίο του ο κ. Γκουεγιάρ, ένας βασικός λόγος για την αποτυχία στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού είναι ότι "η Τ/κ πλευρά και ειδικά ο ηγέτης της Ραούφ Ντενκτάς, έχουν περισσότερα να χάσουν παρά να κερδίσουν από την ενσωμάτωση σε μια ενωμένη Κύπρο".

    Στο κεφάλαιο με τίτλο "Λαβύρινθος χωρίς έξοδο", που αφιερώνει στην Κύπρο, ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ προσπαθεί να αποκρύψει την προσωπική του απογοήτευση γιατί το κυπριακό πρόβλημα, στο οποίο όπως σημειώνει, είχε "περισσότερη άμεση και απευθείας ανάμειξη παρά σε οποιοδήποτε άλλο ζήτημα", παρέμεινε "ένας λαβύρινθος στον οποίο κάθε μονοπάτι οδηγεί πίσω στο αρχικό σημείο".

    "Το παρόν στάτους κβο είναι πιθανόν να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι να υπάρξει αλλαγή στην Τ/κ ηγεσία και πολύ πιθανόν μέχρι τον επόμενο αιώνα", καταλήγει.

    Ο κ. Γκουεγιάρ, που υπηρέτησε ως ΓΓ του ΟΗΕ για δέκα χρόνια, από το 1982 μέχρι το 1992, αναφέρεται στο βιβλίο του σε πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο Ραούφ Ντενκτάς παρεμπόδισε την πρόοδο στο Κυπριακό.

    Αναφέρεται ιδιαίτερα στην παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους το 1983, η οποία όπως υπογραμμίζει ο κ. Γκουεγιάρ, "δυσκόλεψε παρά να διευκολύνει την επίλυση του προβλήματος" καθώς και στην εισαγωγή στις διακοινοτικές συνομιλίες των απαιτήσεων του Τ/Κ ηγέτη για "κυριαρχία", αναγνώριση "δύο λαών" στην Κύπρο και "αυτοδιάθεση" των Τουρκοκυπρίων.

    Αυτοί οι όροι "αποκλείουν οποιαδήποτε βάση για συμφωνία", επισημαίνει στα απομνημονεύματά του ο πρώην ΓΓ του ΟΗΕ, ενώ υπογραμμίζει ότι είναι αντίθετοι με τις βασικές κατευθυντήριες γραμμές των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, Μακαρίου - Ντενκτάς και Κυπριανού - Ντενκτάς, τις οποίες χαρακτηρίζει "ακρογωνιαίο λίθο" στον οποίο οποιαδήποτε συμφωνία θα πρέπει να βασίζεται.

    (ΚΥΠΕ/JD/ΜΧ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 4 September 1997 - 13:02:49 UTC