Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-09-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δημοσίευμα - Τουρκία - S300
  • [02] Διοικητής Βάσεων - έγγραφο
  • [03] ΗΠΑ - Ε/Κ γιατρός - διάκριση
  • [04] Κατηγορώ Ταλάτ για Τ/κ ηγεσία
  • [05] Συνάντηση Κληρίδη - ΔΗΣΥ
  • [06] Κασουλίδης - Εσθονία
  • [07] Φιλελεύθεροι - υποψηφιότητα Ρολάνδη
  • [08] Εκπρόσωπος - Παραστάσεις προς Λονδίνο
  • [09] Εκπρόσωπος - Κηδεία Νταϊάνας
  • [10] Συνάντηση Κυπριανού - Αναστασιάδη
  • [11] Εγγραφο Βρετ.Βάσεων - Κυπριανού, Αναστασιάδης
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκικές απειλές - S300
  • [13] (K) Αίγυπτος - Πύραυλοι - Ετζεβίτ
  • [14] (Κ) Κυπριανού - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Νταϊάνα

  • [01] Δημοσίευμα - Τουρκία - S300

    Λευκωσία,Κύοςπρ,02/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εάν αποτύχουν οι τουρκικές προσπάθειες παρεμπόδισης της μεταφοράς πυραύλων, η Αγκυρα θα κτυπήσει τους S - 300 όταν αυτοί φθάσουν στην Κύπρο.

    Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα της αγγλόφωνης εφημερίδας Turkish Daily News, το οποίο αναδημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα "Φιλελεύθερος".

    Στο δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι οι τουρκικές αρχές θα συνεχίσουν την πρακτική έρευνας του φορτίου πλοίων που διακινούνται μέσω των στενών του Βοσπόρου, και τα οποία η Τουρκία θεωρεί ύποπτα ότι μπορεί να μεταφέρουν πυραύλους ή εξαρτήματά τους.

    Ο τουρκικός εναέριος χώρος, προστίθεται στο δημοσίευμα, θα είναι κλειστός για οποιοδήποτε ρωσικό αεροσκάφος μεταφέρει τους πυραύλους στην Κύπρο ενώ οι τουρκικές αρχές θα ζητήσουν από τις ρωσικές στρατιωτικές αρχές να μην παράσχουν τεχνική εκπαίδευση σε Ελληνοκύπριους στρατιωτικούς.

    Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να εξασφαλίσει απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας με την οποία να απαγορεύεται η πώληση όπλων στην Κύπρο από οποιαδήποτε χώρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Διοικητής Βάσεων - έγγραφο

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Διοικητής των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο, αντιπτέραρχος Πίτερ Μίλλερ σε υπηρεσιακό έγγραφο αποκαλεί τα κατεχόμενα ως "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου" (ΤΔΒΚ).

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, το έγγραφο περιέχει σειρά διαταγών προς το προσωπικό των Βάσεων.

    Σε μια από αυτές με τίτλο "Επισκέψεις στην 'ΤΔΒΚ'", ο Διοικητής των Βάσεων αναφέρει κατά λέξη: "Ολο το προσωπικό των Βάσεων καλείται να σημειώσει με άμεση ισχύ ότι οι επισκέψεις στην 'ΤΔΒΚ' πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον 35 ημέρες πριν από την μετάβαση αντί 28 που ίσχυε μέχρι σήμερα.

    Αυτή η αλλαγή", προστίθεται, "θα διευκολύνει τις υπηρεσίες των Βάσεων και το προσωπικό της Υπάτης Αρμοστείας της Βρετανίας στη Λευκωσία γιατί τελευταία έχουν αυξηθεί οι σχετικές αιτήσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] ΗΠΑ - Ε/Κ γιατρός - διάκριση

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διαπρεπής Κύπριος καθηγητής ιατρικής, ο οποίος ζει και εργάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τιμήθηκε με την ύψιστη διάκριση της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, για την πολύχρονη προσφορά του στον τομέα της Παιδιατρικής Ουρολογίας.

    Πρόκειται για τον Ε/Κ Παναγιώτη (Πάνο) Πέτρου Κελάλη, ο οποίος κατάγεται από την κατεχόμενη κωμόπολη της Γιαλούσας, Προϊστάμενο του Τμήματος Ουρολογίας στη γνωστή ανά το παγκόσμιο πανεπιστημιακή κλινική του Μάγιο (Mayo Clinic).

    Ο Δρ. Κελάλης τιμήθηκε με το Μετάλιο του Ουρολογικού Τμήματος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, για το 1996, κατά τη διάρκεια του ετήσιου διεθνούς συνεδρίου της Ακαδημίας.

    Τιμητικό τεύχος του περιοδικού, που εκδίδει η Αμερικανική Εταιρεία Ουρολογίας, στην έκδοση του Σεπτεμβρίου, περιέχει όλες τις μελέτες που ανακοινώθηκαν στο συνέδριο, καθώς και τη σχετική πρόταση ειδικής Επιτροπής για την τιμητική βράβευση. Την υπογράφει ένας πρώην φοιτητής του Ε/Κ καθηγητή, ο Στίβεν Κράμερ, ο οποίος τώρα είναι Διευθυντής του Τμήματος Ουρολογίας στην κλινική Μάγιο, στο Ρότσεστερ της Μινεσότα.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δρ. Κελάλης ανέφερε ότι δέχθηκε τη βράβευση "με μεγάλη χαρά και ευχαρίστηση αλλά και με κάποια ταπεινότητα", δηλώνοντας υπερήφανος γιατί στεκόταν σε εκείνη τη θέση "ως Ελλην Κύπριος με αυτούσιο το όνομά μου, χωρίς να αλλάξει όπως συνηθίζεται στο εξωτερικό".

    Σε ερώτηση εάν του έγινε κάποια πρόταση ή αν ο ίδιος έχει πρόθεση να έλθει και να εργαστεί στην Κύπρο, ο Δρ. Κελάλης απάντησε αρνητικά.

    Αναφορικά με τα μελλοντικά του σχέδια αρκέστηκε να πει "εργάζομαι στην κλινική Μάγιο, όπου θα εξακολουθήσω να εργάζομαι".

    Στην πρόταση για βράβευση του Κύπριου καθηγητή, ο Δρ. Κράμερ εξαίρει την 25χρονη προσφορά του Δρα Κελάλη, τον οποίο χαρακτηρίζει ως "μία από τις κορυφαίες αυθεντίες στην παιδιατρική ουρολογία διεθνώς", κατά τα τελευταία 25 χρόνια, σημειώνοντας ότι παραμένει τέτοια αυθεντία μέχρι και σήμερα.

    Ο Δρ. Κελάλης σπούδασε ιατρική στην Ιρλανδία και απέκτησε τον ιατρικό του τίτλο στο Πανεπιστήμιο του Δουβλίνου. Στη συνέχεια έκανε τη διδακτορική διατριβή του στην ουρολογία, στην κλινική Μάγιο.

    Μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα, το 1963, ιδιώτευσε για ένα διάστημα στο Τέξας, αλλά διατηρούσε στενή επαφή με το Ρότσεστερ.

    Με τον ξαφνικό θάνατο, από καρδιακό επεισόδιο, του Διευθυντή στο Τμήμα Ουρολογίας της Κλινικής Μάγιο, προσφέρθηκε στο Δρα. Κελάλη η θέση του Ειδικού Συμβούλου σ' αυτή την παγκόσμια γνωστή κλινική. Το 1964 το Ιδρυμα Μάγιο του αναθέτει την ίδρυση τμήματος παιδιατρικής ουρολογίας.

    Εκτοτε, η ανέλιξή του υπήρξε ραγδαία κι άρχισε να ανεβαίνει στις πιο ψηλές ακαδημαϊκές βαθμίδες. Το 1975 γίνεται καθηγητής ουρολογίας στην ιατρική σχολή Μάγιο. Ιδρυσε το Τμήμα Παδιατρικής Ουρολογίας, του οποίου προϊστατο μέχρι το 1982, οπόταν διορίστηκε Πρόεδρος του Τμήματος Ουρολογίας στην κλινική Μάγιο, όπου και ανέπτυξε διδακτικά και ερευνητικά τμήματα.

    Αφού εξαίρει την προσωπικότητα και προσφορά του Ε/Κ καθηγητή στους συνεργάτες και την έρευνα στον τομέα του, ο Αμερικανός επιστήμονας σημειώνει ότι σε μια δεκαετία ο Δρ. Κελάλης κατέστησε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της κλινικής ως το βέλτιστο στις ΗΠΑ, αφού σχετικά έντυπα το κατατάσσουν πρώτο ή δεύτερο στις αξιολογήσεις τους, των τελευταίων πέντε χρόνων.

    "Ο Πάνος είναι ένας εξαίσιος χειρούργος ο οποίος δίδαξε πολλές τεχνικές στην παιδιατρική ουρολογία, οι πλείστες των οποίων έχουν καταστεί περιπτώσεις ρουτίνας σήμερα", σημειώνει ο καθηγητής Κράμερ, προσθέτοντας ότι έγραψε πάνω από 240 συγράμματα και προέβη σε επιστημονικές παρουσιάσεις σε όλες τις ηπείρους, ενώ είναι μέλος σε όλες τις ακαδημαϊκές εταιρείες στον τομέα του.

    Ιδιαίτερη μνεία κάνει στο ότι υπηρέτησε κι ως Πρόεδρος της Εταιρείας Παιδιατρικής Ουρολογίας και Πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, στο Τμήμα της Ουρολογίας. Πρόσφατα ανέβηκε πιο ψηλά, σημειώνει, αναλαμβάνοντας την προεδρία της Αναθεωρητικής Επιτροπής, που διορίζεται από ορισμένα ιατρικά Σώματα στις ΗΠΑ για μελέτη και διατήρηση του ιδίου επιπέδου σε όλα τα πανεπιστήμια.

    Χαρακτηρίζει, μάλιστα το βιβλίο του Δρα. Κελάλη, "Κλινική Παιδιατρική Ουρολογία" ως τη "βίβλο" σ' αυτό τον τομέα, αφού στο προσεχές μέλλον θα επανεκδοθεί για τέταρτη φορά.

    Του απονέμει επίσης εύσημα για το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό ετήσιο πρόγραμμα που εισήξε, με ονομασία "Ακαδημαϊκή χρονιά έρευνας".

    Τέλος, σημειώνει ότι το Μετάλιο με το οποίο θα τιμηθεί ο Δρ. Πάνος Κελάλης περιποιεί μείζονα τιμή στο Ιατρικό Κέντρο Μάγιο, το οποίο "βασικά αυτός διευθύνει", όπως χαρακτηριστικά συνοψίζει την προσφορά και τις ευθύνες του σε μιαν πρόταση.

    "Τα τελευταία δεκαέξι χρόνια ήταν προνόμοιό μου να αποκαλώ τον Πάνο φίλο μου, συνάδελφο και σύμβουλό μου. Δεν μπορώ να σκεφτώ οποιονδήποτε άλλο που να του αξίζει περισσότερο το Μετάλιο της Παιδιατρικής Ουρολογίας από τον Πάνο Κελάλη", καταλήγει ο Αμερικανός επιστήμονας.

    (ΣΣ: Θα διανεμηθούν φωτογραφίες μέσω του ΓΤΠ) (ΚΥΠΕ/ΑΠ/ΓΠ)

    [04] Κατηγορώ Ταλάτ για Τ/κ ηγεσία

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" αναφέρεται στη χθεσινή συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Βρισκόμαστε σε κακό δρόμο", ο Ταλάτ τονίζει ότι η λανθασμένη πολιτική στο Κυπριακό ήταν η αιτία να χαρακτηριστεί η Τ/κ του ως η αδιάλλακτη.

    "Είμαστε και πάλι μόνοι στον κόσμο". Εχουμε καταρρίψει κάθε ρεκόρ στο θέμα αυτό", δήλωσε ο Ταλάτ.

    Οπως αναφέρεται στη συνέντευξη ο αρχηγός του ΡΤΚ αρχίζει περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Στο Λονδίνο θα συναντηθεί με αρμόδιους του Φόρεϊν Οφφις και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Η εφημερίδα αφιερώνει το σύνολο και της 4ης σελίδας στη συνέντευξη, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται και οι επικρίσεις Ταλάτ προς την ηγεσία των Τ/Κ.

    Ο Ταλάτ ανέφερε ότι ενώ η πλευρά του ήταν αυτή που καλούσε συνεχώς τους Ε/Κ σε συνομιλίες, λόγω της λανθασμένης πολιτικής βρέθηκε "άδικα" στην απομόνωση.

    Πρόσθεσε ότι η ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση κακώς τέθηκε ως εμπόδιο στο δρόμο που οδηγεί στη λύση και αφήνει την εντύπωση ότι η Τουρκία προσπαθεί να εκμεταλλευθεί την Κύπρο για να πετύχει τους σκοπούς της.

    Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ταλάτ επέκρινε τον κατοχικό ηγέτη για όλα όσα δήλωνε σε σχέση με τη μή μετάβασή του στις συνομιλίες. Κατά τον Ταλάτ, η στάση αυτή ενεθάρρυνε τον Πρόεδρο Κληρίδη και είχε αρνητικές επιπτώσεις στην Τ/κ πλευρά.

    Ο Ταλάτ προτείνει διέξοδο από το αδιέξοδο την επίτευξη ομοσπονδιακής λύσης στο πλαίσιο των Ιδεών Γκάλι και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις μετά τη λύση.

    Τέλος, ανέφερε ότι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων δεν συνόδευσαν τον Ντενκτάς στην Ελβετία, δήθεν λόγω οικονομικού κόστους.

    Στην πραγματικότητα, σημείωσε ο Ταλάτ, ο Ντενκτάς δεν συνηθίζει να ακούει τους άλλους. "Ο Ντενκτάς επηρεάζεται μόνο από την Τουρκία", υπογράμμισε.

    Η εφημερίδα "Βατάν" διερωτάται γιατί τόση οργή από τον Ταλάτ, ενώ αναφέρεται και στις δηλώσεις του αρχηγού του ΡΤΚ για το ρόλο των Μπατού και Σοϊσάλ στην Ελβετία.

    Συγκεκριμένα, ο Ταλάτ είχε χαρακτηρίσει "πολιτική γκάφα" το γεγονός ότι οι Τούρκοι αξιωματούχοι προέβαιναν σε δηλώσεις εκ μέρους της Τ/κ κοινότητας, καθορίζοντας την τακτική της.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Συνάντηση Κληρίδη - ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν το Εθνικό Συμβούλιο, ήταν το κύριο αντικείμενο της συζήτησης, κατά τη σημερινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Πολιτικού Γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού με επικεφαλής τον Πρόεδρό του Νίκο Αναστασιάδη.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι για το Κυπριακό και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν τους επόμενους μήνες από τη κυπριακή κυβέρνηση, για αξιοποίηση του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί μετά το Μοντρέ, θα είναι μερικές από τις εισηγήσεις που θα υποβάλει ο ΔΗΣΥ κατά την επικείμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Εισηγήσεις θα υποβληθούν επίσης και για τα θέματα που αφορούν στη συμφωνία ενσωμάτωσης των κατεχομένων με την Τουρκία, στις απειλές της Τουρκίας αναφορικά με τους πυραύλους S - 300 και στα διαβήματα που πρέπει να γίνουν από πλευράς μας, σε διάφορους διεθνείς οργανισμούς.

    Ερωτηθείς αναφορικά με το θέμα της μετάβασης του ΕΣ στην Αθήνα, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε ότι "αυτή είναι η επιθυμία μας και αν είναι δυνατόν, γιατί όχι".

    Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι "συζητείται με θετικό τρόπο, η αναγκαιότητα συνέχισης της συνεργασίας με το ΔΗΚΟ", ενώ πρόσθεσε ότι αργότερα σήμερα θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρο Κυπριανού.

    Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο ο Δημοκρατικός Συναγερμός συζητεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη, την πλατφόρμα της προεκλογικής εκστρατείας του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το κόμμα προετοιμάζεται για τις εκλογές, ο Πρόεδρος Κληρίδης όμως δεν εκδηλώνεται και συνεπώς δεν δέχεται να συζητούνται με το Πολιτικό Γραφείο, θέματα που άπτονται των προεδρικών εκλογών.

    Τέλος, ερωτηθείς πότε εξαντλούνται τα περιθώρια για το ΔΗΣΥ αναφορικά με το θέμα της εξαγγελίας από πλευράς του Προέδρου Κληρίδη, για υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές, ο κ. Αναστασιάδης είπε χαρακτηριστικά, "είμαστε ανεξάντλητοι".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] Κασουλίδης - Εσθονία

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα της ανάγκης αλληλοϋποστήριξης των προσπαθειών Κύπρου - Εσθονίας για ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν στο επίκεντρο των επαφών του Υπουργού Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη στην Εσθονία.

    Ο κ. Κασουλίδης έγινε χθες δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Εσθονίας μαρτ Σλίμαν και στη συνέχεια είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας Χένδρικ Ιλβς. Ακολούθησαν συναντήσεις μεταξύ των αντιπροσωπειών Κύπρου - Εσθονίας.

    Οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν όπως Κύπρος και Εσθονία συνεργαστούν στενά αντιμετωπίζοντας από κοινού τα προβλήματα και τις αδυναμίες της κάθε χώρας κατά την ενταξιακή πορεία και ανταλλάσσοντας πληροφορίες και εμπειρίες. Λήφθηκαν επίσης αποφάσεις για περαιτέρω προώθηση των διμερών σχέσεων.

    Ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Εσθονό ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και επιβεβαίωσε την πολιτική βούληση της Κύπρου για σύντομη λύση του Κυπριακού. Αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειες που καταβάλλει η Κύπρος για την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Από την πλευρά του ο κ. Ιλβς ενημέρωσε τον κ. Κασουλίδη για την πρόοδο που πραγματοποιείται στη φιλελευθεροποίηση της οικονομίας της Εσθονίας ενόψει της προετοιμασίας της χώρα του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Επίσης συμφωνήθηκαν τακτικές επαφές επί υπουργικού και υπηρεσιακού επιπέδου. Ο κ. Κασουλίδης κάλεσε τον Εσθονό ομόλογό του να επισκεφθεί την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [07] Φιλελεύθεροι - υποψηφιότητα Ρολάνδη

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Πολιτικό Γραφείο του Κόμματος των Φιλελευθέρων μελέτησε κατά την τελευταία του συνεδρία τρόπους προώθησης της υποψηφιότητας του Νίκου Ρολάνδη κατά τις προσεχείς εκλογές.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση κόμματος για την υποψηφιότητα του κ. Ρολάνδη άρχισε ήδη να εργάζεται το Κεντρικό Εκλογικό Επιτελείο των Φιλελευθέρων, το οποίο θα βοηθηθεί στο έργο του από τα επαρχιακά επιτελεία του κόμματος και άλλους παράγοντες που έχουν ήδη εκφράσει την επιθυμία να ενισχύσουν την υποψηφιότητα Ρολάνδη.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "ο κ.Ρολάνδης θα είναι υποψήφιος του ευρύτερου κεντρώου - κεντροδεξιού χώρου με θέσεις εθνικά σωστές και προσγειωμένες στο εθνικό θέμα και στην ευρωπαϊκή πορεία και απόλυτα τεκμηριωμένες σε όλα τα άλλα θέματα και ιδιαίτερα στην οικονομία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Εκπρόσωπος - Παραστάσεις προς Λονδίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου προβαίνει σήμερα σε παραστάσεις και διαβήματα προς τη βρετανική κυβέρνηση και στην Υπάτη Αρμοστεία στην Κύπρο σχετικά με έγγραφο, που κυκλοφόρησαν οι βρετανικές βάσεις στο νησί και στο οποίο γίνεται απαράδεκτη αναφορά στο ψευδοκράτος με το όνομα "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου".

    Αυτό ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως αναμένεται από αξιωματούχους της βρετανικής κυβέρνησης, όπου και αν βρίσκονται, οι ενέργειές τους να συνάδουν και με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και με την πάγια θέση του Λονδίνου, να μην αναγνωρίζει το ψευδοκράτος.

    Ερωτηθείς κατά πόσο αναμένεται, να επανορθώσουν αυτοί, οι οποίοι ενήργησαν εκτός της γραμμής της κυβέρνησής τους, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει να υπάρξει "θετική ανταπόκριση στα διαβήματα και τις παραστάσεις που γίνονται".

    Οπως ανέφερε, η Αγγλία είναι εγγυήτρια δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας γνωρίζει τα ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού και τη συνεχή έκκληση του ΟΗΕ ότι ουδείς πρέπει να αναγνωρίσει άμεσα ή έμμεσα το ψευδοκράτος.

    "Επομένως ενέργειες, όπως η προκείμενη, αντίκειται προς όλες αυτές τις διακηρύξεις γι'αυτό υποβάλλεται διαμαρτυρία και γίνονται τα σχετικά διαβήματα μέσω της διπλωματικής οδού", σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Κληθείς να ερμηνεύσει την παρατυπία, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι δεν είναι θέμα ερμηνείας αλλά διαπίστωσης μιας απαράδεκτης ενέργειας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [09] Εκπρόσωπος - Κηδεία Νταϊάνας

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αντιπροσωπευθεί στην κηδεία της Πριγκίπισσας Νταϊάνας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι στο παρόν στάδιο δεν υπάρχουν σχέδια να παραστεί στην κηδεία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [10] Συνάντηση Κυπριανού - Αναστασιάδη

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρου Κυπριανού, κατά την οποία θα συζητηθούν κυρίως το εθνικό θέμα και οι χειρισμοί της δικής μας πλευράς στο Κυπριακό μετά τις συνομιλίες του Μοντρέ.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκο Αναστασιάδη.

    Κατά τη συνάντηση μεταξύ των δύο πολιτικών ηγετών, συζητήθηκε το Κυπριακό, η συνεργασία μεταξύ των δύο κομμάτων και οι προεδρικές εκλογές.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κυπριανού, η συζήτηση μεταξύ των δύο κομμάτων θα συνεχιστεί και σε επίπεδο αντιπροσωπειών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο ίδιος έχει μιλήσει για προβλήματα, παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, αλλά πρόσθεσε ότι, "όσα ανάγονται σε παρεξηγήσεις, εύκολα αίρονται, όσα ανάγονται σε προβλήματα, χρειάζονται περαιτέρω διαβουλεύσεις", προσθέτοντας ότι ο διάλογος διεξάγεται για την επίλυση αυτών των προβλημάτων.

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε εξάλλου, ότι με τον Πρόεδρο Κληρίδη θα συζητήσει και το εθνικό θέμα αλλά και το θέμα της συνεργασίας των κομμάτων και τις προεδρικές εκλογές, ενώ παρατήρησε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και για το εθνικό θέμα και για το θέμα της ενημέρωσης, της συνεργασίας αλλά και των προεδρικών εκλογών.

    Αναφορικά με το θέμα της μετάβασης του Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι θα υποστηριχθεί αυτή η άποψη και τόνισε ότι "δεν πρέπει να έχουμε καμιά φοβία γι'αυτό το θέμα".

    "Είναι κρίσιμες οι ώρες και χρειάζεται εις βάθος ανταλλαγή απόψεων, τόσο εδώ όσο και στην Αθήνα", κατέληξε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [11] Εγγραφο Βρετ.Βάσεων - Κυπριανού, Αναστασιάδης

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Απαράδεκτη, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, την αναφορά σε έγγραφο των Βρετανικών Βάσεων, στο ψευδοκράτος ως "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου".

    Ερωτηθείς σχετικά με την αναφορά σε υπηρεσιακό έγγραφο του Διοικητή των Βρετανικών Βάσεων, Αντιπτέραρχου Πίτερ Μίλλερ, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι το όλο θέμα πρέπει να διερευνηθεί και πρόσθεσε ότι "προερχόμενο από την ηγεσία των Βρετανικών Βάσεων, είναι κάτι πολύ σοβαρό και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα".

    Από πλευράς του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε "καταδικαστέα" την όλη αναφορά και τόνισε ότι από πλευράς κυβέρνησης γίνονται παραστάσεις προς την Υπάτη Αρμοστεία.

    Επεσήμανε ότι "γίνονται παραστάσεις, όχι απλά για να διορθωθεί ένα κείμενο, αλλά μια πολιτική".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκικές απειλές - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τουρκία είναι η τελευταία χώρα στον κόσμο που δικαιούται να έχει λόγο για την αμυντική θωράκιση της Κύπρου, η οποία ήταν θύμα της εισβολής της, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, απαντώντας στις τουρκικές απειλές αλλά και στις διεθνείς προσπάθειες της Αγκυρας να μην πωλούνται όπλα στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι δεν είναι σωστό να γίνεται λόγος για πόλεμο, ή για ενδεχόμενο δημιουργίας θερμού επεισοδίου, επισημαίνοντας ότι "εκείνο το οποίο υπάρχει αυτή τη στιγμή στον πολιτικό ορίζοντα είναι οι απειλές της Τουρκίας, και πως "το θέμα είναι σοβαρό" και μελετάται.

    Πρόσθεσε ότι το Εθνικό Συμβούλιο έχει αναφαίρετο δικαίωμα να ασχοληθεί με το ζήτημα και ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου έχουν εκφράσει δημόσια τις θέσεις τους πάνω στα πολεμόχαρα σαλπίσματα της Τουρκίας. Σημείωσε ότι τα απόμενα βήματα των κυβερνήσεων θα φανούν στην πορεία.

    "Δεν προτιθέμεθα να απαντούμε συνέχεια στην Τουρκία ούτε στις δηλώσεις των Τούρκων επισήμων. Εχουμε δώσει επανειλημμένα τη θέση μας και τις προθέσεις μας και έχουμε δώσει επανειλημμένα και τις προϋποθέσεις, οι οποίες αν πληρωθούν θα οδηγήσουν στη μή παραλαβή των S- 300", διευκρίνισε ο κ. Χριστοφίδης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι όλα τα εν εξελίξει σοβαρά θέματα θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Εξάλλου, ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης παρέλαβε την επιστολή του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, με την οποία ζητείται η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, όμως προηγήθηκε η απόφαση για αυτεπάγγελτη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου.

    Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι οι θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης γίνονται γνωστές προς πάσα κατεύθυνση και ότι το θέμα θέτει στην περιοδεία του στην Ευρώπη και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΓΠ)

    [13] (K) Αίγυπτος - Πύραυλοι - Ετζεβίτ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα εξαρτήματα και τα τεμάχια πυραύλων, που βρέθηκαν σε πλοίο υπό αιγυπτιακή σημαία στα στενά του Βοσπόρου, προορίζονταν για την Αίγυπτο και όχι για την Κύπρο.

    Οπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής Κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, αξιωματούχοι στο Κάιρο ανέφεραν στην Τουρκία ότι τα τεμάχια είχαν προορισμό την Αίγυπτο. "Η Αίγυπτος μας το επιβεβαίωσε αυτό", είπε ο κ. Ετζεβίτ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων "Ρόιτερ".

    Δήλωσε, ακόμη, ότι στο πλοίο βρέθηκαν αρκετά εξαρτήματα πυραύλων, αλλά τα σχετικά έγγραφα "έδειχναν ότι ήταν αιγυπτιακή παραγγελία".

    Οι τουρκικές αρχές είχαν ερευνήσει το πλοίο με την υποψία ότι μετέφερε τεμάχια των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S - 300, τα οποία έχει παραγγείλει η Κύπρος.

    Τόσο οι κυπριακές αρχές, όσο και η κατασκευάστρια ρωσική εταιρεία, έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά ότι οι πύραυλοι S - 300 πρόκειται να μεταφερθούν στην Κύπρο πριν από το 1998.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [14] (Κ) Κυπριανού - Βιβλίο συλλυπητηρίων - Νταϊάνα

    Λευκωσία,Κύπρος,02/09/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα συλλυπητήριά του για τον άδικο χαμό της Πριγκίπισσας της Ουαλλίας Νταϊάνα, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι τα γραφεία της Υπάτης Αρμοστείας της Βρετανίας στη Λευκωσία.

    Ο κ. Κυπριανού υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για το θάνατο της Νταϊάνα, το οποίο έχει ανοίξει από σήμερα για τους επισήμους στη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία.

    Το βιβλίο συλλυπητηρίων θα είναι ανοικτό για το κοινό από αύριο το πρωί.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 2 September 1997 - 13:32:00 UTC