Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - Επιστολές - Ιταλία
  • [02] Επίσκεψη Ανιαόκου
  • [03] Συνέντευξη Αντριου Αθενς
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Εκπρόσωποι ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ
  • [05] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - τουρκικές απειλές

  • [01] Κυπριανού - Επιστολές - Ιταλία

    Λευκωσία,Κύπρος,29/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το γεγονός ότι οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας, Λαμπέρτο Ντίνι, έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το διεθνές Δίκαιο και με ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, τα οποία καλούν τη διεθνή κοινότητα να μην αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, τονίζει ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, σε επιστολές του προς τους Προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας της Ιταλίας, Λουτσιάνο Βιολάντε και Νικόλα Μαντσίνο, αντίστοιχα.

    Στην επιστολή του, ο κ. Κυπριανού επισημαίνει, παράλληλα, ότι οι δηλώσεις Ντίνι έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις επίσημες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) σε σχέση με το Κυπριακό και την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ενωση.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής εκφράζει μεν ικανοποίηση με τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, για το θέμα, αλλά τονίζει ότι η ανησυχία που προκάλεσαν οι δηλώσεις Ντίνι συνεχίζει να υφίσταται, δεδομένου ότι έγιναν μετά την πρόσφατη αποτυχία του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών - που προκλήθηκε από την τουρκική αδιαλλαξία, και σε μιαν ευαίσθητη περίοδο, πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - ΕΕ.

    Καταλήγοντας, ο κ. Κυπριανού εκφράζει την πεποίθηση ότι οι Ιταλοί Βουλευτές και Γερουσιαστές θα συνεχίσουν να σέβονται τις αρχές του διεθνούς Δικαίου και να υποστηρίζουν τις αποφάσεις της ΕΕ για την Κύπρο, και ότι δεν θα επικροτούν οποιεσδήποτε ενέργειες που τείνουν να παρεμβάλουν εμπόδια στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού της και στην ευρωπαϊκή της πορεία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [02] Επίσκεψη Ανιαόκου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τριήμερη επίσημη επίσκεψη θα πραγματοποιήσει στην Κύπρο ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας Αρχηγός Εμέκα Ανιαόκου, κατά την οποία θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Αρχηγός Ανιαόκου φθάνει στην Κύπρο το Σάββατο, στις 5.30 το απόγευμα.

    Στις 8.30 το βράδυ της ίδιας ημέρας, θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Την Κυριακή θα επισκεφθεί διάφορα αξιοθέατα και τη Δευτέρα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού στις 11.30 το πρωί και με τον Πρόεδρο Κληρίδη στις 12.30 το μεσημέρι.

    Ο Αρχηγός Ανιαόκου, ο οποίος θα συνοδεύεται από τη σύζυγό του και τον Βοηθό Διευθυντή της Γραμματείας της Κοινοπολιτείας Ιντρατζίτ Κομαρασβάμι, θα αναχωρήσει από την Κύπρο τη Δευτέρα, στις 6 το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [03] Συνέντευξη Αντριου Αθενς

    Λευκωσία,Κύπρος,29/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μενέλαος Χατζηκωστής)

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, είναι ο πρώτος Αμερικανός πρόεδρος ο οποίος έθεσε πραγματικά το Κυπριακό ως προτεραιότητα στην ημερήσια διάταξη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας και που έχει κάνει μερικά σημαντικά βήματα προς εξεύρεση λύσης του προβλήματος, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Αθενς εξέφρασε την πεποίθηση ότι "είναι σημαντικό να αναγνωριστεί πως ο Κλίντον είναι ο πρώτος Πρόεδρος (των ΗΠΑ) ο οποίος πραγματικά και αληθινά κατέστησε το Κυπριακό ως μιαν προτεραιότητα", τονίζοντας ότι "αυτό είναι γεγονός".

    Ο κ. Αθενς, ο οποίος βρίσκεται στην Κύπρο για το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων, που έληξε χθες, ανέφερε ότι για να επιδείξει τη δέσμευσή του για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος Κλίντον διόρισε έναν από τους πιο αξιοσέβαστους διπλωμάτες του, τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στη θέση του Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό.

    Ο κ. Χόλμπρουκ, ο αρχιτέκτονας της ειρηνευτικής συμφωνίας του Ντέιτον για τη Βοσνία, παρακολουθούσε από το περιθώριο τους δύο γύρους των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, πρόσθεσε.

    Οπως είπε ο κ. Αθενς, ο Αμερικανός διπλωμάτης περιμένει τώρα να δει επαρκή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ώστε να επέμβει και να μεσολαβήσει στις πιο δύσκολες πτυχές του Κυπριακού, στις οποίες οι δύο κοινότητες δεν μπορούν να συμφωνήσουν.

    Ο κ. Αθενς επεσήμανε ότι ο κ. Χόλμπρουκ του είχε πει πως προτιμά να δει τις δύο πλευρές να διαπραγματεύονται μερικά από τα κύρια θέματα και μετά να καθήσει μαζί τους και να τους βοηθήσει να λύσουν τα δύσκολα. Τόνισε, όμως, ότι ο κ. Χόλμπρουκ δεν επιθυμούσε να αναμιχθεί στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, απλώς για να βοηθήσει στην προώθησή τους.

    Ακολούθως, ο κ. Αθενς σημείωσε πως ο Αμερικανός διπλωμάτης έχει κερδίσει το σεβασμό των Τούρκων και θα χρησιμοποιήσει αυτόν το σεβασμό ως μοχλό για να τους παρακινήσει να φθάσουν σε συμφωνία στο Κυπριακό.

    "Οι Τούρκοι σέβονται" τον κ. Χόλμπρουκ, είπε, προσθέτοντας ότι "έχει κάνει πολλά για τους Τούρκους".

    Τόνισε, επίσης, ότι οι διορισμοί σημαντικών Αμερικανών διπλωματών, όπως της Υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπραϊτ, σε σημαντικές θέσεις στην αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να επηρεάσει θετικά την ειρηνευτική διαδικασία στην Κύπρο και να προωθήσει περαιτέρω τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.

    "Είμαστε πεπεισμένοι γι' αυτό: ότι έχουν διοριστεί όλα τα άτομα που βρίσκονται σε θέση ισχύος σε σχέση με το Κυπριακό", είπε.

    Ο κ. Αθενς επεσήμανε ότι το Κυπριακό υφίσταται για 23 χρόνια και προειδοποίησε για μιαν αίσθηση απαισιοδοξίας, που θα μπορούσε να επισκιάσει μιαν ανανεωμένη προσπάθεια για λύση.

    Τέλος, ο κ. Αθενς είπε ότι "δεν μπορούμε να είμαστε απαισιόδοξοι" και ότι πρέπει "να έχουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία και να λέμε ότι κάτι θα λειτουργήσει προς την επιτυχία. Δεν είχαμε αυτά τα στοιχεία ποτέ προηγουμένως. Τα έχουμε τώρα", υποστήριξε.

    "Εάν δεν λειτουργήσει τώρα, δεν ξέρω πότε θα λειτουργήσει", τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αθενς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΡΑΓ/ΑΠ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Εκπρόσωποι ΠΟΜΑΚ, ΠΣΕΚΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με καινούργιες δυνάμεις για την αντιμετώπιση των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό επιστρέφουν οι απόδημοι στις χώρες όπου διαμένουν, μετά την ολοκλήρωση του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, που πραγματοποιήθηκε αυτή τη βδομάδα στη Λευκωσία.

    Αυτά δήλωσε ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), Φίλιπ Κρίστοφερ, αμέσως μετά από πρωινή συνάντηση εκπροσώπων της ΠΣΕΚΑ και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, με στόχο την ενημέρωση των αποδήμων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Οπως δήλωσε ο κ. Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε στους εκπροσώπους των ομογενειακών οργανώσεων ότι οι επόμενοι έξι μήνες θα είναι κρίσιμοι για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Τόνισε, επίσης, ότι αντιπροσωπεία των αποδήμων θα έχει συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Αμερικανού Προέδρου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, στις γνώσεις, τις ικανότητες και δυνάμεις του οποίου ο κ. Κρίστοφερ εξέφρασε εμπιστοσύνη.

    Από την πλευρά του, ο νέος Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ, Χάρης Σοφοκλείδης, τόνισε ότι με τον Πρόεδρο Κληρίδη αντηλλάγησαν απόψεις επί του Κυπριακού και επαναβεβαιώθηκε η πρόθεση και η διάθεση για στενή συνεργασία, με στόχο την επίλυση του προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΠ)

    [05] Εκπρόσωπος - Κυπριακό - τουρκικές απειλές

    Λευκωσία,Κύπρος,29/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να συνεργαστεί για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, τονίζοντας ότι οι απειλές και η μεγαλοστομία δεν εξυπηρετούν την εξεύρεση λύσης.

    Σε σχετική δήλωση προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, με αφορμή τις σοβαρές εξελίξεις που αναμένονται στο Κυπριακό και απαντώντας ουσιαστικά στις απειλές της τουρκικής πλευράς για πόλεμο, σε περίπτωση που αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εάν εγκατασταθεί στην Κύπρο το ρωσικό αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα S - 300.

    "Η παγκόσμια κοινότητα επέλεξε την ειρηνευτική διαδικασία για επίλυση του Κυπριακού. Η Δημοκρατία της Κύπρου διατηρεί αταλάντευτη την πίστη στα Ηνωμένα Εθνη και στην ειρήνη," είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ταυτόχρονα, επανέλαβε ότι "η Ε/κ κοινότητα μετέχει με καλή πίστη και πνεύμα συνεργασίας στην ειρηνευτική διαδικασία για λύση του Κυπριακού και αντιπαρέρχεται τις απειλές και παραμερίζει τις προκλήσεις της Τουρκίας και του Ντενκτάς".

    "Το Κυπριακό δεν το εξυπηρετεί η μεγαλοστομία. Το εξυπηρετεί ο λόγος και η λογική. Στις απειλές και τις προκλήσεις αντιτάσσουμε τον λόγο και τη λογική και τη συναίνεση, αντιτάσσουμε το δίκαιο του αγώνα μας," δήλωσε ο κ. Χριστοφίδης και πρόσθεσε: "Αναμένονται σοβαρές εξελίξεις στο Κυπριακό και καλούμε την Τ/κ κοινότητα σε συνεργασία για ειρηνική επίλυση του Κυπριακού, που να εγγυάται διαρκή ειρήνη και ευημερία ολόκληρου του λαού της Κύπρου".

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει ενδεχόμενο η τουρκική πλευρά να μεθοδεύει θερμό επεισόδιο για να αναχαιτίσει την έλευση των πυραύλων ή τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι "το θέμα της διεθνούς ειρήνης είναι στο επίκεντρο και αποτελεί κύριο στόχο των Ηνωμένων Εθνών".

    "Το Συμβούλιο Ασφαλείας", πρόσθεσε, "έχει την υπέρτατη υποχρέωση και την αρμοδιότητα διατήρησης της ειρήνης σε ολόκληρο τον πλανήτη και αναμένεται πως, όπου υπάρξει απειλή της ειρήνης και διαπιστωθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο απειλής της ειρήνης, είναι έργο των Ηνωμένων Εθνών να προλάβουν όλα τα ενδεχόμενα".

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση έχει προβεί σε κινήσεις προς τον ΟΗΕ για τις τουρκικές απειλές, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι "αν υπάρξουν απειλές, αυτό είναι θέμα το οποίο θα εξετάσουν και τα Ηνωμένα Εθνη και όλοι οι ενδιαφερόμενοι (για λύση του Κυπριακού)".

    Αφού επεσήμανε ότι αυτή τη στιγμή "υπάρχουν ανακοινώσεις και δηλώσεις" από τουρκικής πλευράς, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι "ανεξαρτήτως του χαρακτήρα τους, έχουμε χρέος να τις παρακολουθούμε, να τις αναλύουμε και να παίρνουμε τα σωστά μέτρα και τις σωστές θέσεις".

    Ωστόσο, τόνισε ότι "δεν μιλούμε για θερμά επεισόδια, δεν προβλέπουμε αναστατώσεις ως έχουν τα πράγματα, με τα δοσμένα στοιχεία μέχρι σήμερα" και ότι η κυβέρνηση δεν έδωσε την εντύπωση πως ανησυχεί για κρίση τον Δεκέμβριο. Ομως, απέφυγε να αποκαλύψει δημόσια τις αναλύσεις των τουρκικών δηλώσεων.

    Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι "μέχρι στιγμής είμαστε μπροστά σε δηλώσεις απειλητικές" από την τουρκική πλευρά, οι οποίες στη συνέχεια αποδυναμώθηκαν, όμως είπε ότι "παρόλα αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι να παρακολουθούμε τα γεγονότα με ψυχραιμία".

    "Δεν πιστεύουμε ότι θα πραγματοποιήσουν τις απειλές διότι ο πόλεμος και η κρίση δεν λύουν ποτέ προβλήματα και πιστεύουμε ότι θα υπάρξει και στην άλλη πλευρά σύνεση και λογική", επεσήμανε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν δυνάμεις που ενδιαφέρονται για την ειρήνη.

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση θα θέσει θέμα για το επεισόδιο στο οποίο αναφέρθηκε σε δημοσίευμά της η τουρκική εφημερίδα "Χουριέτ", ότι οι τουρκικές Αρχές έκαναν έλεχο σε αιγυπτιακό πλοίο μετά από υποψίες ότι μετέφερε τμήματα των S - 300, ο Εκπρόσωπος απάντησε: "Οταν έχουμε επίσημα όλα τα στοιχεία, θα εξεταστεί το θέμα σε όλες του τις πτυχές, και από πλευράς του διεθνούς Δικαίου και πλευράς σεβασμού των διεθνών θεσμίων που διέπουν τη διέλευση από τα στενά (του Βοσπόρου)".

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε και τις δηλώσεις του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, πως ο Ντενκτάς δεν εννοούσε ότι θα κηρύξει πόλεμο.

    Ο Εκπρόσωπος δήλωσε, επίσης, ότι ο κ. Χόλμπρουκ "ουδέποτε έδωσε τα μήνυμα ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου εμπεριέχει κινδύνους πολέμου".

    "Αντίθετα," πρόσθεσε, "πιστεύει ότι η ευρωπαϊκή πορεία και της Τουρκίας και της Κύπρου είναι πορεία που εξυπηρετεί την ειρήνη".

    Τέλος, σε ερώτηση πότε αναμένεται να επισκεφθεί την Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πως θα έλθει εντός του έτους, μέσα στον Οκτώβριο ή Νοέμβριο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 29 August 1997 - 12:12:54 UTC