Read the Latest International Press Articles on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Απόφαση ΕΕ - ικανοποίηση
  • [02] Νέο Συμβούλιο ΠΟΜΑΚ
  • [03] Ιταλός Επιτετραμμένος - Κασουλίδης
  • [04] Αμερικανοί βουλευτές - ΥΠΕΞ - Πρόεδρος Βουλής
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Ιταλία
  • [06] Συνέδριο αποδήμων - ομιλίες ξένων

  • [01] (Κ) Κασουλίδης - Απόφαση ΕΕ - ικανοποίηση

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πλήρη ικανοποίηση της κυπριακής κυβέρνησης, αναφορικά με τη χθεσινή δήλωση της Λουξεμβουργιανής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) - με την οποία καταδίκασε τις θέσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς σε σχέση με την ένταξη της Κύπρου στη Ενωση, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Ταυτόχρονα, ο ΥΠΕΞ σημείωσε ότι οι χθεσινές δηλώσεις του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών, Λαμπέρτο Ντίνι, δεν θα πρέπει να επισκιάσουν τη δήλωση της προεδρίας της ΕΕ, η οποία, όπως επεσήμανε, "ήταν σαφής, ξεκάθαρη και βάζει τα πράγματα στη θέση τους".

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η δήλωση της Λουξεμβουργιανής προεδρίας της ΕΕ, "έχει στηριχθεί" τόσο στις εκθέσεις των επίσημων παρατηρητών της Ενωσης, (των Πρέσβεων Ζιλ Ανουίγ και Κέστερ Χίσλιπ) στις απευθείας συνομιλίες της Κλιόν, αλλά και από την αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας, με τη γνωστή δήλωση του Προέδρου του Σώματος, Σερ Τζον Γουέστον.

    Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση καταδίκασε χθες τις θέσεις του Τ/Κ ηγέτη, σε σχέση με το ζήτημα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, και κάλεσε τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να συνεχίσουν τις απευθείας συνομιλίες, αλλά και την Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική συμπεριφορά στο πρόβλημα της Κύπρου.

    Η ανακοίνωση, σε γενικές γραμμές, βρίσκεται στο ίδιο μήκος κύματος με τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κύπρο και την Τουρκία, Χανς Βαν ντε Μπρούκ.

    "Η θέση του Ντενκτάς, που συναρτά τη συνέχιση των συνομιλιών με το πάγωμα της διαδικασίας ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, δεν είναι αποδεκτή", αναφέρει η ανακοίνωση της Προεδρίας.

    Στη συνέχεια, η Λουξεμβουργιανή προεδρία αναφέρει ότι η ΕΕ συμμερίζεται την άποψη του ΓΓ του ΟΗΕ πως η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Κύπρου, θα έπρεπε να αποτελέσει ένα θετικό παράγοντα στις προσπάθειες για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [02] Νέο Συμβούλιο ΠΟΜΑΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η εντατικοποίηση των προσπαθειών με στόχο την επίλυση του Κυπριακού είναι ο πρώτος στόχος του νέου Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ), Χάρη Σοφοκλείδη, ο οποίος ανέλαβε σήμερα την ηγεσία της Ομοσπονδίας μετά την απόσυρση της υποψηφιότητας του προκατόχου του, Γιώργου Χριστοφίδη.

    Μιλώντας αμέσως μετά την ανάδειξη του στην ηγεσία της ΠΟΜΑΚ, ο κ. Σοφοκλείδης τόνισε, ακόμη, ότι δίνει ιδιαίτερη σημασία στο θέμα της επικοινωνίας μεταξύ των αποδήμων και της Κύπρου.

    Ο νέος Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ επεσήμανε ότι δεν συνδέεται με κανένα κόμμα, ούτε εδώ ούτε στη Βρετανία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το γεγονός αυτό θα του δώσει κάποια ελευθερία κινήσεως.

    Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα είναι καλή η προσφορά του νέου Συμβουλίου", ενώ ανέφερε ότι θα έχει διάφορες επαφές πριν την αναχώρησή του από την Κύπρο.

    Στο μεταξύ, μετά την κίνηση του τέως Προέδρου της ΠΟΜΑΚ, Γιώργου Χριστοφίδη, η Εφορευτική Επιτροπή αποφάσισε τη μή διεξαγωγή εκλογών και ανακήρυξε ως καταλαμβάνοντες τις θέσεις του Συμβουλίου όλους τους υποψηφίους.

    Στην Ομοσπονδία Βρετανίας, νέος αντιπρόεδρος είναι ο Ανδρέας Γιασουμής, Αυστραλίας ο Κέρι Κυριακούδης, ΗΠΑ ο Πανίκος Παπανικολάου, Καναδά ο Κώστας Αταλιώτης, Ελλάδας ο Ανδρέας Προκοπίου, Ευρώπης ο Ευαγόρας Μαυρομμάτης, Νοτίου Αφρικής ο Φίλιππος Φιλίππου και Υπόλοιπο Αφρικής Κωνσταντίνος Τσουρούλης.

    Τη θέση του Γενικού Γραμματέα της ΠΟΜΑΚ ανέλαβε ο Παναγιώτης Γιαννούδης, του Βοηθού Γενικού Γραμματέα ο Ανδρέας Δημητρίου και του Ταμία ο Ανδρέας Κωμοδρόμος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [03] Ιταλός Επιτετραμμένος - Κασουλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Επιτετραμμένος της Ιταλίας στην Κύπρο, Ραφαέλλε ντε Μπενετίκτις, δήλωσε σήμερα ότι υπήρξε παρεξήγηση των δηλώσεων του Υπουργού Εξωτερικών της χώρας του, Λαμπέρτο Ντίνι, και ότι αυτός ποτέ δεν μίλησε για αναγνώριση "κράτους" της Τ/κ κοινότητας στην Κύπρο.

    Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση μιας περίπου ώρας που είχε στις 2.00 μετά το μεσημέρι με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου κλήθηκε για να δώσει διευκρινίσεις για τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Ντίνι, ο κ. Μπενετίκτις ανέφερε ότι "ο Υπουργός δεν μίλησε ποτέ για αναγνώριση της Τ/κ κοινότητας ως κράτους και υπάρχει παρεξήγηση στο λεκτικό με το οποίο μεταδόθηκαν οι δηλώσεις από τα Μέσα μαζικής ενημέρωσης".

    Ο κ. Μπενετίκτις τόνισε κατηγορηματικά ότι "δεν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στην ιταλική θέση σε αυτό το θέμα", προσθέτοντας ότι "ασφαλώς αναγνωρίζουμε μόνον την κυβέρνηση της Κύπρου".

    Ο Ιταλός Επιτετραμμένος αναφέρθηκε επίσης στην ανακοίνωση Τύπου που κυκλοφόρησε από το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών, όσο και σε ανακοίνωση που κυκλοφόρησε από το γραφείο του Ιταλού Πρωθυπουργού, Ρομάνο Μπρόντι, μετά από σημερινή τηλεφωνική συνομιλία που αυτός είχε με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη.

    Στη δεύτερη αυτή ανακοίνωση, την οποία ο κ. Μπενετίκτις προσκόμισε μαζί του στο Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο Πρωθυπουργών εκφράστηκε η κοινή ανησυχία για το πρόβλημα της Κύπρου.

    Επισημαίνεται, ακόμη, ότι ο κ. Μπρόντι επανέλαβε πως η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασίζεται πάνω στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Τέλος, αναφέρεται ότι "και οι δυο πλευρές θα κάνουν ό,τι μπορούν ούτως ώστε η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) να μπορέσει να προχωρήσει, ενόψει των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της νήσου με την ΕΕ".

    Οσον αφορά το θέμα αυτό, ο κ. Μπενετίκτις τόνισε στις δηλώσεις του ότι "η Ιταλία υποστηρίζει την Κύπρο σε ό,τι αφορά την έναρξη των διαπραγματεύσεών της (για ένταξη), με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της ΕΕ. Αυτό είναι το μήνυμα που ο κ. Ντίνι ήθελε να δώσει", πρόσθεσε.

    Ο κ. Μπενετίκτις ανέφερε τέλος ότι "έχει ξεκαθαρίσει για τον κ. Κασουλίδη και για όλη την κυβέρνηση ότι δεν υπάρχει κάποια νέα ιταλική τοποθέτηση και ότι είναι επίσης ξεκάθαρο πως η Ιταλία βρίσκεται ιδιαίτερα κοντά στην Κύπρο και ασκεί πιέσεις για τις ενταξιακές συνομιλίες της με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Αμερικανοί βουλευτές - ΥΠΕΞ - Πρόεδρος Βουλής

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αμερικανός βουλευτής Πάτρικ Κένεντι τόνισε σήμερα ότι το Κυπριακό θα λυθεί εάν η Τουρκία σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και δήλωσε ότι και οι Τουρκοκύπριοι ζούν υπό τουρκική κατοχή.

    Ταυτόχρονα, ο κ. Κένεντι εξέφρασε την άποψη ότι η Τουρκία δεν μπορεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) εάν συνεχίσει να κατέχει μέρος της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση που είχε με τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, η αντιπροσωπεία των Αμερικανών βουλευτών, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο με την ευκαιρία του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ο κ. Κένεντι ανέφερε συγκεκριμένα ότι "παρά η Τουρκία να έχει πρόβλημα με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, θα πρέπει να δούμε το πρόβλημα της ένταξης της Τουρκίας εάν συνεχίσει τη στρατιωτική κατοχή στην Κύπρο".

    "Πρέπει να είμαστε σκληροί και δυναμικοί σ' αυτό το σημείο, γιατί είναι φανερό ότι η τουρκική κυβέρνηση και οι αρχές δεν έχουν κατανοήσει τα αισθήματα του αμερικανικού Κογκρέσου για το Κυπριακό," συμπλήρωσε.

    Ο Αμερικανός βουλευτής ανέφερε στη συνέχεια ότι η χώρα του "έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει στην επίλυση του Κυπριακού, ιδιαίτερα στο να εξασκήσει πίεση στους Τούρκους στρατιωτικούς να αποσύρουν τις κατοχικές τους δυνάμεις και για να υπάρξει συμμόρφωση με το διεθνές Δίκαιο και τους διεθνώς αναγνωρισμένους κανόνες συμπεριφοράς".

    "Το Κυπριακό", είπε, "δεν είναι Ε/κ ή Τ/κ πρόβλημα, είναι πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και θέλουμε να δούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο να γίνονται σεβαστά", πρόσθεσε ο κ. Κένεντι, τονίζοντας ότι όταν αυτό επιτευχθεί, θα λυθούν οι διάφορες πτυχές του προβλήματος.

    Ο Αμερικανός βουλευτής έκανε επίσης αναφορά στο γεγονός ότι οι Τ/Κ μεταναστεύουν από τα κατεχόμενα.

    "Η αντίληψη ότι η Τουρκία ήρθε εδώ για να προστατεύσει τους Τ/Κ είναι τώρα άκυρη, από το γεγονός ότι τόσοι πολλοί Τ/Κ έχουν φύγει από την Κύπρο, λόγω των καταπιεστικών συνθηκών κάτω από τις οποίες ζουν", ανέφερε συγκεκριμένα.

    Ανέφερε επίσης ότι η αμερικανική αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον ίδιο και τους βουλευτές Ρόμπερτ Μενέντεζ, Ρόμπερτ Αντριους, Αλσι Χέιστινγκς και Μορίς Χίντσι, καθώς και τον Γερουσιαστή Τσάρλι Κρίστι, δεν θα συναντηθούν με τον Ραούφ Ντενκτάς ή άλλους λεγόμενους "ηγέτες" του κατοχικού καθεστώτος.

    Ο κ. Κένεντι εξήγησε ότι "δεν είναι αναγκαίο να συναντηθούμε μαζί τους, διότι και οι Τ/Κ βρίσκονται υπό κατοχή, όπως και οι Ε/Κ, αφού είναι η Τουρκία που κατέχει μέρος της Κύπρου".

    Μετά τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ, οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις ύστερα από τη συνάντηση, ο βουλευτής Ρόμπερτ Μενέντεζ ανέφερε ότι απηύθυναν πρόσκληση προς τον Πρόεδρο της Βουλής καθώς και Κύπριους βουλευτές να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.

    Εκφραζοντας την άποψη ότι το 1998 "θα είναι κρίσιμη χρονιά", λόγω των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Μενέντεζ δήλωσε ότι "θα είναι χρήσιμες οι ανταλλαγές, ώστε το αμερικανικό Κογκρέσο να κατανοήσει τις ανησυχίες της κυπριακής κυβέρνησης".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε ότι οι Αμερικανοί βουλευτές επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Κυπριακό και σημείωσε ότι "όπως οι ίδιοι ομολογούν, ένα μέρος του Κογκρέσου γνωρίζουν το κυπριακό πρόβλημα".

    "Χρειάζονται τακτικές επαφές για να αντιληφθεί τις πραγματικές διαστάσεις του κυπριακού προβλήματος ολόκληρο το Κογκρέσο", είπε ο κ. Κυπριανού.

    Τέλος, ανέφερε ότι οι Αμερικανοί βουλευτές εξέφρασαν την ελπίδα πως "η ανάμιξη των ΗΠΑ θα είναι προς την ορθή κατεύθυνση" γιατί, όπως εξήγησε, "δεν αρκεί να υπάρχει ανάμιξη. Ανάμιξη για μας θα έχει σημασία εάν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αυτή τη φορά".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [05] Πρόεδρzς Κληρίδης - Ιταλία

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης χαρακτήρισε ξεκάθαρες τις διευκρινίσεις που δόθησαν από το ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών, για την αναγνώριση της κυπριακής κυβέρνησης ως της μόνης νόμιμης κυβέρνησης του τόπου.

    Πρόσθεσε ότι αυτό που αναμένεται τώρα είναι γιατί έγιναν οι δηλώσεις που έγιναν.

    "Η διευκρίνιση είναι ξεκάθαρη, ότι δεν αναγνωρίζουν το καθεστώς του ψευδοκράτους", δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ερωτηθείς κατά πόσον προκύπτει θέμα ελλειπούς διαφώτισης στο εξωτερικό, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι η Ιταλία έχει πρεσβεία στην Κύπρο, ο ίδιος πραγματοποίησε επίσκεψη στη χώρα αυτή, είχε συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και με τον Πρόεδρο της Ιταλίας, ο οποίος και επρόκειτο, όπως είπε, να επισκεφθεί την Κύπρο.

    "Νομίζω ότι έγινε κάποια παρεξήγηση", δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι η ευρωπαϊκή εκστρατεία θα ακολουθήσει την κανονική της πορεία, λέγοντας ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν όπως είχε αποφασιστεί, έξι μήνες μετά την ολοκλήρωση της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [06] (Κ) Συνέδριο αποδήμων - ομιλίες ξένων

    Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την υπόσχεση ότι θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τον δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού και τις προσπάθειές τους για εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα, έδωσαν σήμερα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου, μιλώντας κατά τη διάρκεια των εργασιών της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ), στο πλαίσιο του 10ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

    Στην ομιλία του, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ τόνισε ότι "τα μέλη του Κογκρέσου θεωρούμε την παράνομη εισβολή, κατοχή και τη διά της βίας διαίρεση της Κύπρου απαράδεκτη και ως μια συνεχή πηγή έντασης και αστάθειας στην περιοχή, που υπονομεύει, επίσης, την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ".

    "Γι' αυτό το λόγο", πρόσθεσε ο κ. Μενέντεζ, "υποστηρίζουμε σθεναρά μιαν ειρηνική, δίκαιη και διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, που θα επανενώσει το νησί και τους κατοίκους του".

    Ακόμη, υπογράμμισε ότι "οι ΗΠΑ, σε συνεργασία με τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες ενδιαφερόμενες κυβερνήσεις, μπορούν να παίξουν ένα σημαντικό και εποικοδομητικό ρόλο στην υποβοήθηση των προσπαθειών προς μια λύση".

    Ο κ. Μενέντεζ ανέφερε ότι οι αρχές μιας τέτοιας λύσης πρέπει να περιλαμβάνουν μιαν επανενωμένη χώρα, με μια δυνατή ομοσπονδιακή κυβέρνηση και ένα ομοσπονδιακό Σύνταγμα. Ενα τέτοιο Σύνταγμα, πρόσθεσε, θα εγγυάται τα δικαιώματα περιουσίας και της ελεύθερης διακίνησης σε όλη την χώρα.

    Εξάλλου, επεσήμανε ότι μια λύση που δεν θα στηρίζεται σε αυτές τις αρχές και στην εγγύηση ασφάλειας και των δυο πλευρών δεν θα είναι βιώσιμη.

    Περαιτέρω, ο κ. Μενέντεζ ανέφερε πως ο Πρόεδρος Κλίντον συμφωνεί ότι "μπορεί να προσεγγίζουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας για πρόοδο προς μια λύση".

    Ο Αμερικανός επίσημος επεσήμανε ακόμη ότι πολλά μέλη του Κογκρέσου ανησυχούν για την έλλειψη θέλησης από τον Ραούφ Ντενκτάς και την Τουρκία, για να διαπραγματευτούν μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, και χαρακτήρισε τη στάση του κατοχικού ηγέτη καθώς και τις πρόσφατες δηλώσεις του "προκλητικές και καταδικαστέες".

    "Εάν η Τουρκία θέλει να γίνει μέρος της Δύσης", τόνισε ο κ. Μενέντεζ, "πρέπει να τηρήσει το διεθνή Νόμο και τα ανθρώπινα δικαιώματα, χωρίς οποιεσδήποτε εξαιρέσεις. Η Κύπρος δεν πρέπει να παραμείνει όμηρος των παραμιλητών του κ. Ντενκτάς, όσον αφορά την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή της τουρκικής επιθυμίας για ένταξη (της Τουρκίας)".

    Ο Αμερικανός βουλευτής χαρακτήρισε μάλιστα ως πολύ κρίσιμη τη στιγμή αυτή, "την πολλά υποσχόμενη, αφού η Κύπρος θα αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις στις αρχές του επόμενου έτους".

    Τέλος, απευθυνόμενος προς τους συνέδρους ομογενείς, ο κ. Μενέντεζ τόνισε πως "είσαστε πολύ κοντά στο να επιτύχετε τους στόχους για επανένωση της χώρας σας και να την ελευθερώσετε. Η χώρα σας, σας χρειάζεται τώρα περισσότερο από ό,τι προηγουμένως".

    Ο βουλευτής Ρόμπερτ Αντριους τόνισε στην ομιλία του ότι "το πραγματικό κλειδί για διευθέτηση αυτού του προβλήματος δεν βρίσκεται μερικά μίλια βόρεια από εδώ, αλλά στην Τουρκία", υποδεικνύοντας ότι "οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να αντιμετωπίσουν άμεσα την τουρκική στρατιωτική ηγεσία, για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα".

    Ο κ. Αντριους επεσήμανε ακόμη ότι "έχουν αλλάξει οι συνθήκες για την αλλαγή αυτής της θλιβερής κατάστασης".

    Είπε ακόμη ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στον τρόπο με τον οποίον ο κόσμος και ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες προσδιορίζουν αυτό το πρόβλημα.

    "Αυτό δεν είναι γεωγραφικό πρόβλημα, δεν είναι πρόβλημα οικονομικής ανισορροπίας, δεν είναι πρόβλημα στρατιωτικής ανισορροπίας, είναι πρόβλημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων", επεσήμανε ο Αμερικανός βουλευτής, τονίζοντας ότι "εξαρτάται από εμάς να διορθώσουμε αυτή την αδικία".

    "Υποσχόμαστε", πρόσθεσε, "ότι θα ανανεώσουμε τις προσπάθειές μας, για να κάνουμε την κυβέρνησή μας να σταματήσει να αποφεύγει αυτό το ζήτημα".

    Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Μορίς Χίντσεϊ υπογράμμισε ότι "σας δίδουμε την υπόσχεση για τις προσπάθειες και τη συμπαράστασή μας να συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα".

    Ακόμη είπε ότι αισθάνεται πως "βρισκόμαστε εδώ στην Κύπρο, στο κατώφλι της επιτυχίας που σχεδόν τη μυριζόμαστε στον αέρα".

    "Είμαστε", πρόσθεσε, "κοντά στο να επιτύχουμε αυτό το σκοπό της επανένωσης αυτού του νησιού και να ενώσουμε αυτούς τους ανθρώπους και θα είμαστε μαζί σας και θα σταθουμε μαζί σας και θα αγωνιστούμε μαζί σας, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε να επιτύχουμε αυτό τον στόχο της ελευθερίας, γιατί είναι δίκαιος" υπογράμμισε.

    Ο Βουλευτής Αλσι Χέϊστινγκς είπε ότι ο Ντενκτάς "χειρίζεται τους χειριστές", κατά την έκφρασή του, ενώ, όπως ανέφερε, σήμερα άκουσε τις ξεκάθαρες προτάσεις του Προέδρου Κληρίδη για διευθέτηση του Κυπριακού.

    Ακόμη επεσήμανε ότι οι Ε/Κ πρέπει να είναι άκαμπτοι στη διεκδίκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ασφάλεια της Κύπρου.

    Με τη σειρά του, ο Βουλευτής Πάτρικ Κένεντι τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος γιατί "αντιμετωπίζουμε μια χώρα όπως την Τουρκία".

    "Το κυπριακό πρόβλημα", πρόσθεσε ο κ. Κένεντι, "δεν είναι πολύπλοκο και δεν είναι πρόβλημα της Κύπρου, αλλά της Τουρκίας".

    Ακόμη, είπε ότι πολλά πράγματα για το ό,τι συμβαίνει στην Κύπρο δεν είναι γνωστά στις Ηνωμένες Πολιτείες και ανέφερε ότι η αντιπροσωπεία στην οποία συμμετέχει θα μεταφέρει στο Κογκρέσο διάφορα μηνύματα από την Κύπρο, όπως ότι η Ε/κ πλευρά έκανε εισηγήσεις για επίτευξη της ειρήνης και πρόταση για αποστρατικοποίηση και για μια διεθνή ειρηνευτική δύναμη.

    Ο Γερουσιαστής Τσιάρλι Κριστ, υπογράμμισε ότι αυτοί που λεν ότι η Κύπρος δεν θα ενωθεί κάνουν λάθος και απευθυνόμενος στους συνέδρους τους είπε: "Με τη σκληρή σας δουλειά και αποφασιστικότητα, την επιμονή σας και τη σκληρή δουλειά όλων μας, μπορούμε να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση και να κάνουμε την Κύπρο μιαν ενιαία χώρα".

    Τέλος, ο Βρετανός Εργατικός βουλευτής Ρούντι Βις, αφού αναφέρθηκε στην ταραχή που ένοιωσε όταν αντίκρυσε την "πράσινη γραμμή", τόνισε ότι "τα τουρκικά στρατεύματα και οι Τούρκοι έποικοι πρέπει να φύγουν από την Κύπρο".

    Ακόμη, επανέλαβε τη δέσμευση του Εργατικού Κόμματος να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού.

    Καταλήγοντας, ο Βρετανός βουλευτής είπε ότι "δεν υπάρχει τίποτε για το οποίο οι ΗΠΑ και η Βρετανία πρέπει να περηφανεύονται, λόγω της καθυστέρησης που υπήρξε" και πρόσθεσε ότι "δεν πρέπει να μας επιτρέψετε να ξεφύγουμε με οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 27 August 1997 - 18:46:43 UTC