Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - Ανθρώπινα δικαιώματα - ΕΜΠΑΡΓΚΟ
  • [02] Αφιξη Καραμανλή - δηλώσεις
  • [03] Αφιξη Αμερικανών βουλευτών - δηλώσεις

  • [01] ΥΠΕΞ - Ανθρώπινα δικαιώματα - ΕΜΠΑΡΓΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,24/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ε/κ πλευρά ενδιαφέρεται μόνο για μια διαρκή και λειτουργική λύση του Κυπριακού, τόνισε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σημειώνοντας ότι οποιαδήποτε λύση που δεν θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες του κυπριακού λαού θα σημαίνει λύση με σύντομη ημερομηνία λήξης. Μιλώντας σε εκδήλωση στο Παραλίμνι για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που διοργάνωσε ο Δήμος Παραλιμνίου, σε συνεργασία με τους κατεχόμενους Δήμους, στη μνήμη των ηρωομαρτύρων Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού, ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε ότι "δεν παζαρεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας και δεν δεχόμαστε ως αναλλοίωτη πραγματικότητα τη βίαιη διχοτόμηση της πατρίδας μας. Ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε, εξάλλου, ότι η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οπουδήποτε στον κόσμο αφορά όλους και ότι η "επίδειξη ανοχής σε περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όχι μόνο στηρίζει την αδικία, αλλά δημιουργεί επικίνδυνα προηγούμενα, με χειρότερα παρεπόμενα". Είπε, ακόμη, ότι "δεν μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά, ούτε το διεθνές ενδιαφέρον να ταξινομείται και να εκδηλώνεται ανάλογα με τα κατά καιρούς ισχύοντα συμφέροντα και τις ευκαιριακές σκοπιμότητες". Η Κύπρος, συνέχισε, για 23 χρόνια "συνεχίζει να είναι θύμα μιας φοβερής τραγωδίας, θύμα μιας κατάφωρης αδικίας και μάρτυρας μιας ένοχης ανοχής των ισχυρών της γης", τονίζοντας ότι "η απουσία ουσιαστικής κι έμπρακτης αντίδρασης από μέρους της διεθνούς κοινότητας ενθάρρυνε την τουρκική αδιαλλαξία και προκλητικότητα". Ο κ. Κασουλίδης τόνισε, εξάλλου, ότι "δεν νοείται λύση του κυπριακού προβλήματος χωρίς διασφάλιση στην πράξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών του κυπριακού λαού". "Απουσία αυτής της διασφάλισης", πρόσθεσε, "σημαίνει λύση με σύντομη ημερομηνία λήξης" και διαβεβαίωσε ότι η δική μας πλευρά δεν ενδιαφέρεται για "ετοιμόρροπες και βραχύβιες διευθετήσεις", αλλά "μονάχα για μια λύση διαρκή και λειτουργική". Ακολούθως, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι "το εθνικό μας θέμα διέρχεται σήμερα μια λεπτότατη, κρίσιμη και αποφασιστική φάση" και ότι "πλησιάζουν ίσως οι ώρες των μεγάλων αποφάσεων". Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης έχει την πολιτική ετοιμότητα και το πολιτικό θάρρος να αντιμετωπίσει αυτές τις ώρες. Τέλος, ο κ. Κασουλίδης διαβεβαίωσε ότι "θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την ανάκτηση και αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του λαού μας, για την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και για τη δικαίωση και το καλύτερο μέλλον της αδικημένης πατρίδας μας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [02] Αφιξη Καραμανλή - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,24/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με εθνική συνεννόηση και ομοψυχία πρέπει να συγκεντρώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για να πετύχουμε δίκαιη και αποδεκτή λύση στο Κυπριακό, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ελπίδα ότι οι επαφές που θα έχει με την κυπριακή πολιτική ηγεσία θα συμβάλουν στην προώθηση αυτού του στόχου.

    Ειδικότερα, ο κ. Καραμανλής είπε ότι "ειδικά σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες που όλοι μαζί διερχόμαστε, πρέπει να μας ενώνει όλους η θέση ότι στην Κύπρο μετριέται η αντοχή του ελληνισμού".

    Είπε, ακόμη, ότι με "συνθήκες εθνικής συνεννόησης και ομοψυχίας πρέπει να συγκεντρώσουμε όλοι τις δυναμεις μας, τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες μας, ώστε να εξασφαλίσουμε επιτέλους, μετά από τόσα χρόνια, τόσα τραύματα, δίκαιη και αποδεκτή λύση στο μείζον εθνικό θέμα της Κύπρου".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι σύμφωνη "με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και των κατά καιρούς ψηφισμάτων του ΟΗΕ".

    Καλωσορίζοντας τον κ. Καραμανλή, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο Ελληνας πολιτικός "θα καταβάλει προσπάθειες προς πάσα κατεύθυνση, και σε συνεργασία με το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, ανεξάρτητα ιδεολογικής τοποθέτησης, θα προωθήσει στο μέτρο των δυνατοτήτων της Νέας Δημοκρατίας την κυπριακή υπόθεση".

    Ευχαρίστησε, εξάλλου, τον κ. Καραμανλή για το "ειλικρινές και άμεσο ενδιαφέρον που επέδειξε" αποδεχόμενος την πρόσκληση να έρθει στην Κύπρο, "σε μιαν περίοδο που η παρουσία του σίγουρα ενδυναμώνει την προσπάθεια που καταβάλλει ο κυπριακός ελληνισμός στις δύσκολες ώρες που διέρχεται το εθνικό μας πρόβλημα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] Αφιξη Αμερικανών βουλευτών - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,24/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αμερικανοί βουλευτές, οι οποίοι αφίχθηκαν σήμερα στην Κύπρο, τόνισαν ότι η τουρκική κατοχή είναι παράνομη κι επεσήμαναν ότι το αμερικανικό Κονγκρέσο έχει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό, όσον αφορά θέματα εξωτερικής πολιτικής.

    Σε δηλώσεις του, ο Μπομπ Μενέντεζ είπε ότι η επίσκεψή τους πραγματοποιείται σε κρίσιμη φάση για την Κύπρο και σημείωσε ότι σκοπός τους είναι να μάθουν από πρώτο χέρι πώς μπορούν να βοηθήσουν εποικοδομητικά προς επίλυση του Κυπριακού.

    "Ο ρόλος των ΗΠΑ πρέπει να είναι εποικοδομητικός", είπε ο κ. Μενέντεζ, τονίζοντας παράλληλλα ότι το αμερικανικό Κονγκρέσο "ανησυχεί πολύ για τη συνεχιζόμενη κατοχή στο βορρά".

    "Ελπίζουμε", είπε, "αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση θα μελετήσει την ένταξη της Κύπρου τον ερχόμενο χρόνο, ότι είναι κρίσιμη στιγμή για δίκαιη και βιώσιμη λύση".

    Εξάλλου, ο Μορίς Χίντσνεϊ επεσήμανε ότι η κατοχή είναι παράνομη και ότι "πρέπει να δοθεί στο λαό της Κύπρου η ευκαιρία να αποφασίσει το δικό του μέλλον το συντομότερο δυνατό".

    Η αμερικανική Κυβέρνηση, πρόσθεσε, "έχει εποικοδομητικό ρόλο να διαδραματίσει στην επίλυση της κατάστασης, αφού έχει καλές σχέσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη".

    Με τη σειρά του, ο Ρόμπερτ Αντριους ανέφερε ότι ήρθε στην Κύπρο με τους συναδέλφους του για να "προσελκύσουμε την προσοχή στη συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους κατακτητές στο βορρά".

    Πρόσθεσε, ακολούθως, ότι στην Κύπρο υπάρχει μια ξεκάθαρη υπόθεση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι "επιβάλλεται η Κυβέρνηση των ΗΠΑ να θέσει τέρμα στην κατοχή αυτή".

    Τέλος, ο Αλσι Χέιστινγκς διαβεβαίωσε ότι θα πράξουν ότι είναι δυνατόν "για να βοηθήσουμε την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μενέντεζ είπε ότι βουλευτές χαιρέτισαν με επιστολή τους το διορισμό του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως προεδρικού απεσταλμένου για το Κυπριακό κι εξέφρασε την ελπίδα ότι θα προκύψει "από τις διαπραγματεύσεις ένα ομόσπονδο κράτος που θα αντλεί τη δύναμή του από το ομόσπονδο σύνταγμα".

    Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι αυτό το κράτος πρέπει να "διασφαλίζει για όλους τους πολίτες του ελεύθερη διακίνηση στη χώρα, που θα είναι μία χώρα, ένα έθνος, ένας λαός, και να εγγυάται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα καθώς και το δικαίωμα περιουσίας".

    Ο κ. Μενέντεζ επεσήμανε πως ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, στην απαντητική του επιστολή στους Αμερικανούς βουλευτές, ανέφερε ότι πολλές απ' αυτές τις παραμέτρους αποτελούν το πλαίσο στο οποίο θα κινηθεί.

    Αναμένουμε, είπε ο κ. Μενέντεζ, ότι ο κ. Χόλμπρουκ να εργαστεί σε αυτό το πλαίσιο.

    Καταλήγοντας, ο κ. Μενέντεζ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η οι συνομιλίες στην Ελβετία οδηγήθηκαν σε αποτυχία λόγω της μη συνεργάσιμης στάσης του κατοχικού ηγέτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Sunday, 24 August 1997 - 17:50:06 UTC