Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Συνομιλίες Μοντρέ
  • [02] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κυπριακό

  • [01] Εκπρόσωπος - Συνομιλίες Μοντρέ

    Λευκωσία,Κύπρος,19/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τις επικρίσεις για τους χειρισμούς του Προέδρου Κληρίδη στις συνομιλίες στο Μοντρέ και τονίζει ότι οι χειρισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας ήταν "άριστοι" και στο "πλαίσιο των συμπερασμάτων" των συνεδριάσεων του Εθνικού Συμβουλίου.

    Υπενθυμίζει μάλιστα, ότι οι λεπτοί χειρισμοί έγιναν σε πλήρη συνεννόηση και συμφωνία με την ελληνική κυβέρνηση, ενώ αποφεύγει να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού περί πιέσεων της βάσης του κόμματος για διάλυση της συγκυβέρνησης.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, σε μακροσκελή δήλωσή του αναφορικά με τις συνομιλίες στο Μοντρέ, τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν υποτιμά τις τουρκικές απειλές για ενσωμάτωση των κατεχομένων ή άλλες αποσχιστικές ενέργειες, ούτε και το γεγονός ότι οι εξελίξεις επιβάλλουν εγρήγορση.

    Σημείωσε επίσης ότι ο τρόπος χειρισμού των εγγράφων ήταν "άριστος" και σύμφωνα με τις θέσεις που ανέπτυξε στο Εθνικό Συμβούλιο στο Μοντρέ και σημείωσε ότι οι χειρισμοί επικροτούνται και από την ελληνική κυβέρνηση.

    Απέρριψε επίσης, τις χθεσινές επικρίσεις, του κ. Κυπριανού, ότι υπήρξε καθυστέρηση στην παράδοση των εγγράφων Κόρντοβεζ στους αρχηγούς των κομμάτων, σημειώνοντας ότι στο Μοντρέ "δόθηκε η υπόσχεση ότι με την κάθοδό τους στην Κύπρο θα πάρουν πλήρες σετ όλων των Εγγράφων, το οποίο και πήραν χθες".

    Εγγραφα Κόρντοβεζ - Μοντρέ

    Ατυπα και μη δεσμευτικά, θεωρεί η κυπριακή κυβέρνηση τα έγγραφα που κατέθεσε στο Μοντρέ ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ, επισημαίνει ωστόσο, ότι αποτελούν βελτίωση και πρόοδο σε σχέση με τα προηγούμενα στο Τράουμπεκ των ΗΠΑ.

    Ο κ. Χριστοφίδης, που απαντούσε και σε ερωτήματα για τις επικρίσεις του ΔΗΚΟ, τις δηλώσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια καθώς και του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ανέφερε ότι τα έγγραφα "αποτελούν βελτίωση και πρόοδο συγκρινόμενα με προηγούμενα", τόνισε ωστόσο, ότι "βρεθήκαμε (στις συνομιλίες του Μοντρέ) αντιμέτωποι με την πιο προκλητική και αδίστακτη αδιαλλαξία που παρουσιάστηκε μέχρι σήμερα..."

    Αφού ανέφερε ότι όλα τα έγγραφα Κόρντοβεζ είναι άτυπα και μη δεσμευτικά, είπε ότι "αν δεν τύχουν της έγκρισης των δύο μερών, δεν έχουν καμμιά ισχύ", προσθέτοντας ωστόσο, ότι μπορούν να αξιολογούνται και απορρίπτοντας τις επικρίσεις για τους χειρισμούς του Πρέδρου Κληρίδη.

    Επέκρινε με δριμύτητα την συμπεριφορά της Τουρκίας και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, στις συνομιλίες τονίζοντας ότι ήταν "εντελώς αντίθετα προς το πνεύμα και προς το γράμμα της πρόσκλησης των ΗΕ" και ότι υπήρξαν "απαράδεκτα προκλητικοί και αδίστακτα υβριστικοί προς κάθε κατεύθυνση".

    Επανέλαβε ότι Αγκυρα και Ντενκτάς, "οι εμπνευστές και οι ιδρυτές της ΤΜΤ που είχαν σύνθημα το Ταξίμ" (διχοτόμηση), δεν άλλαξαν νοοτροπία.

    Χαρακτήρισε "κλασσική περίπτωση ύβρις" προς τα ΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, την αξίωση της Τουρκίας και του Ντενκτάς για αναγνώριση του ψευδοκράτους, όταν "ολόκληροι τόμοι ψηφισμάτων των ΗΕ και του ΣΑ, διακηρύσσουν διαμετρικά το αντίθετο..."

    Λήψη μέτρων για εφαρμογή των Ψηφισμάτων του ΟΗΕ

    Υπέρ της υιοθέτησης λήψης μέτρων για την εφαρμογή των αποφάσεων του Διεθνούς Οργανισμού, τάσσεται η κυπριακή κυβέρνηση.

    Οπως δήλωσε ο Εκπρόσωπος, η κυβέρνηση αναμένει από τα ΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας, να "παρουσιάσουν την αντικειμενική εικόνα του Τράουτμπεκ και του Μοντρέ", καλώντας εμμέσως τον Ντιέγκο Κόρντοβεζ να παρουσιάσει αντικειμενικά τα γεγονότα, αφού με βάση τη δική του έκθεση, θα μελετήσει το ΣΑ τα γεγονότα.

    "Είναι καιρός που πρέπει να εξετάσουν", επεσήμανε, "όλους τους προσφερόμενους τρόπους για προαγωγή της εφαρμογής των ψηφισμάτων τους για την Κύπρο, όπως το ανέφεραν σε σειρά ψηφισμάτων και δηλώσεων αξιωματούχων των ΗΕ".

    Για το θέμα της διαδικασίας, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι μετά τις συνομιλίες στην Ελβετία και τη νέα αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς "είναι πρόδηλο ότι υπάρχει πρόβλημα, εδώ και δεκαετίες, για την εφαρμογή των ψηφισμάτων είτε της Γενικής Συνέλευσης, είτε του ΣΑ".

    Αναμένουμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας, πρόσθεσε ότι "μπροστά στα επαναλλειμμένα αδιέξοδα, θα μελετήσει όλους τους πρσφερόμενους τρόπους για σπάσιμο των αδιεξόδων και εφαρμογή των ψηφισμάτων του".

    Σημείωσε μάλιστα, ότι "όπου το ΣΑ το θέλησε, τα ψηφίσματά του εφαρμόστηκαν".

    Δήλωση Χριστοφίδη

    Στην αρχή της σημερινής συνάντησης με τους πολιτικούς συντάκτες, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προέβη σε μια μακροσκελή δήλωση αναφορικά με τις συνομιλίες στο Μοντρέ.

    Αρχικά, ο κ. Χριστοφίδης αναφέρθηκε στις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης για το πλαίσιο λύσης του Κυπριακού και τις βασικές πτυχές που θα πρέπει να τη διέπουν, που περιλαμβάνονται και σε σχετικά ψηφίσματα των ΗΕ.

    Επανέλαβε τις θέσεις για μία ενιαία και αδιαίρετη κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα, ανεξαρτησία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια, καθώς και τον αποκλεισμό της ένωσης εν όλω ή εν μέρει με οποιαδήποτε άλλη χώρα και τον αποκλεισμό διχοτόμησης ή απόσχισης.

    Ο κ. Χριστοφίδης, είπε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, τόνισαν προς τις δύο πλευρές ότι "η επιτυχία της διαδικασίας στο Τράουτμπεκ και το Μοντρέ, απαιτεί ειλικρινή, αμοιβαία εμπιστοσύνη και την αποφυγή ενεργειών που δημιουργούν ή αυξάνουν την ένταση και τη δημιουργία κλίματος συμφιλίωσης και εμπιστοσύνης".

    Σημείωσε επίσης, ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας "μας επιβεβαίωσε και πάλι ότι η απόφαση της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο αποτελεί σπουδαία εξέλιξη που διευκολύνει την εξεύρεση συνολικής λύσης στο Κυπριακό".

    Χαρακτηρίζοντας τη στάση της Ε/κ πλευράς στις απευθείας συνομιλίες "άψογη", και επικρίνοντας την αρνητική και αδιάλλακτη στάση της τουρκικής πλευράς, ο κ. Χριστοφίδης κάλεσε το ΣΑ (που θα ενημερωθεί αύριο από τον Ντιέγκο Κόρντοβεζ) να αποδώσει την πραγματική εικόνα γύρω από τις συνομιλίες του Τράουμπεκ και του Μοντρέ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [02] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,19/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ευρωπαϊκή επιτροπή εξακολουθεί να υποστηρίζει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού μέσω συνομιλιών σύμφωνα με δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου της Κομισιόν χθες.

    Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος τόνισε εξάλλου ότι η απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση "λήφθηκε εδώ και καιρό στο πιο ψηλό πολιτικό επίπεδο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 19 August 1997 - 20:46:41 UTC