Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επίσκεψη ΓΓ της Κοινοπολιτείας
  • [02] Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων
  • [03] Χέντερσον - Κόρντοβεζ

  • [01] Επίσκεψη ΓΓ της Κοινοπολιτείας

    Λευκωσία,Κύπρος,18/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 30 Αυγούστου, μετά από πρόσκληση του Υπουργείου Εξωτερικών, ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας, Εμέκα Ανιαόκου.

    Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Ανιαόκου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη.

    Ο κ. Ανιαόκου, που κατάγεται από τη Νιγηρία, είναι ο τρίτος Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας και ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιούλιο του 1990. Ο κ. Ανιαόκου επισκέφθηκε την Κύπρο το 1993 όταν φιλοξένησε τη Σύνοδο Κορυφής της Κοινοπολιτείας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [02] Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων

    Λευκωσία,Κύπρος,18/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιείται από τις 25 μέχρι τις 28 Αυγούστου στη Λευκωσία το Ι' Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, κατά τη διάρκεια του οποίου θα εξεταστούν θέματα που αφορούν τη νεολαία, τις ομογενειακές οργανώσεις και το ρόλο των αποδήμων στο κατώφλι του 2000.

    Την έναρξη των εργασιών, που θα γίνουν στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο, θα κηρύξει, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος θα ενημερώσει τους συνέδρους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού, Βουλευτής Γρηγόρης Νιώτης, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρέσβης των ΗΠΑ στο Λουξεμβούργο Κλέι Κωνσταντίνου, Βρετανοί βουλευτές, καθώς κι εκπρόσωποι ελλαδικών και άλλων ομογενειακών οργανώσεων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, αναμένεται ότι τις εργασίες του Συνεδρίου θα παρακολουθήσουν διακεκριμμένοι αξιωματούχοι ομογενειακών οργανώσεων, οι οποίοι θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη κι εκπροσώπους της κυβέρνησης, καθώς και με εκπροσώπους διαφόρων οργανώσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] Χέντερσον - Κόρντοβεζ

    Λονδίνο,Βρετανία,18/08/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Την ευθύνη όλων των ενδιαφερόμενων μερών να βοηθήσουν στην εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό τόνισε σήμερα το απόγευμα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Νταγκ Χέντερσον.

    Μιλώντας ύστερα από σύντομη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Ειδικό Σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στην οποία παρίστατο και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο κ. Χέντερσον είπε ότι όλες οι πλευρές πρέπει να συνεχίσουν να αναζητούν λύσεις σ' αυτή τη δύσκολη κατάσταση.

    Από την πλευρά του, ο αξιωματούχος των ΗΕ ανέφερε ότι η διαμάχη που προέκυψε στις συνομιλίες της Κλιόν ήταν εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων.

    Ο Βρετανός ΥΦΕΞ, εξάλλου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι "όλες οι πλευρές έχουν ειδική ευθύνη να προσπαθήσουν να υπάρξει πρόοδος" στο Κυπριακό.

    Ο κ. Χέντερσον επεσήμανε ότι ευθύνη έχουν τα Ηνωμένα Εθνη, η Ελλάδα, η Τουρκία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ και ο λαός της Κύπρου.

    Ανέφερε, επίσης, ότι θα έχει διάφορες συναντήσεις κατά τους επόμενους μήνες για το Κυπριακό, και είπε ότι βρίσκεται στα Ηνωμένα Εθνη περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Εξέφρασε, παράλληλα, την ελπίδα ότι θα επισκεφθεί την Τουρκία, για να τονίσει στην τουρκική κυβέρνηση την ειδική υποχρέωση της χώρας να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί την κατάσταση, ενθαρρύνοντας λύση.

    Σε ερώτηση εάν το κλειδί για λύση βρίσκεται στην Αγκυρα, ο κ. Χέντερσον ανέφερε ότι Αθήνα και Αγκυρα μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις.

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι έχοντας υπόψη τις δυσκολίες που προέκυψαν την περασμένη εβδομάδα στις απευθείας συνομιλίες, η τουρκική κυβέρνηση έχει ιδιαίτερη ευθύνη να υποστηρίξει την ειρηνευτική διαδικασία, επισημαίνοντας παράλληλα ότι και η βρετανική κυβέρνηση έχει ανάλογη υποχρέωση.

    Με τη σειρά του, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι η διαμάχη που προκάλεσε η μια πλευρά, εννοώντας προφανώς τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ήταν εκτός του πλαισίου των διαπραγματεύσεων της περασμένης βδομάδας.

    Η διαμάχη, είπε, επηρέασε τις διαπραγματεύσεις, αλλά σημείωσε ότι αυτό δεν είναι κάτι που θα βλάψει τη διαπραγματευτική διαδικασία αυτή καθ' εαυτή.

    Σε ερώτηση εάν τα Ηνωμένα Εθνη θα επιρρίψουν ευθύνες αναφορικά με αυτή τη διαμάχη, ο κ. Κόρντοβεζ είπε: "Δεν ξέρω τί θα κάνει το Συμβούλιο Ασφαλείας", προσθέτοντας ότι "πιστεύουμε πολύ έντονα ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει πάντοτε να κτυπούν την πόρτα εκείνων που συγκρούονται".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 18 August 1997 - 20:46:40 UTC