Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστροφή Προέδρου Κληρίδη
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - δηλώσεις
  • [03] Δηλώσεις Ν. Αναστασιάδη
  • [04] Δηλώσεις Σ. Κυπριανού
  • [05] Δηλώσεις Β. Λυσσαρίδη
  • [06] Δηλώσεις Ν. Κουτσού
  • [07] Δηλώσεις Ν. Ρολάνδη

  • [01] (Κ) Επιστροφή Προέδρου Κληρίδη

    Λάρνακα,Κύπρος,16/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επέστρεψαν λίγο μετά τις 3.30 το απόγευμα στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, η συνοδεία του κι οι πολιτικοί αρχηγοί οι οποίοι τον συνόδευαν στον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, στην ελβετική πολίχνη Κλιόν.

    Τον Πρόεδρο Κληρίδη υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, βουλευτής Λεμεσού του ΑΚΕΛ, Χριστόδουλος Βενιαμίν.

    Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικοί αρχηγοί προέβησαν σε δηλώσεις, εκτιμήσεις και εισηγήσεις ως προς το αποτέλεσμα των συνομιλιών στην Ελβετία, οι οποίες όπως είναι γνωστό κατέληξαν χθες σε αδιέξοδο λόγω της άκρως αρνητικής στάσης του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, καθώς και για τους μελλοντικούς χειρισμούς του Κυπριακού από την Ε/κ πλευρά, ενόψει των απειλών Ντενκτάς.

    Οπως είναι γνωστό, ο Τ/Κ ηγέτης έθεσε θέμα αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση, προκειμένου να συζητήσει την ουσία του Κυπριακού.

    Ο μόνος πολιτικός αρχηγός ο οποίος δεν επέστρεψε σήμερα, με την υπόλοιπη κυπριακή αποστολή, είναι ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος θα επιστρέψει στην Κύπρο μέσα στην ερχόμενη βδομάδα.

    ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΛΗΡΙΔΗ ΚΑΙ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΠ/ΑΧΡ)

    [02] (K) Πρόεδρος Κληρίδης - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,16/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να ξαναπαραστεί σε απευθείας συνομιλίες, εάν ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, δηλώνει ότι δεν θα συζητήσει την ουσία του Κυπριακού λόγω της πορείας της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ).

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη στην κατηγορηματική αυτή δήλωση το απόγευμα, κατά την επιστροφή του από την Ελβετία όπου μετέβη για τον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, κατέληξε σε ναυάγιο λόγω της αδιαλλαξίας Ντενκτάς στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου.

    Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι δεν επιτεύχθηκε πρόοδος στις συνομιλίες του Μοντρέ, επισημαίνοντας ότι αυτό είναι γενικά παραδεκτό, και από εκείνους που ήταν στον "έξω κύκλο" των συνομιλιών, ότι αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην αδιαλλαξία του Ραούφ Ντενκτάς.

    "Ο Ντενκτάς δεν πήγε εκεί για να διαπραγματευτεί, αλλά για να προσπαθήσει να παρεμποδίσει την πορεία μας προς την Ευρώπη", είπε, σημειώνοντας ωστόσο ότι "δεν πέτυχε αυτό το πράγμα", γιατί όσοι ήσαν εκεί, από την Ευρώπη, δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ευρώπη να αλλάξει τις αποφάσεις που πήρε για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο Τ/Κ ηγέτης "πέτυχε να μην γίνει συζήτηση του Κυπριακού, με πρόθεση να προχωρήσουμε προς λύση", όπως επίσης και να "δημιουργήσει μιαν ισχυρή διεθνή αντίδραση στη συμπεριφορά της ίδιας της Τουρκίας και του Ντενκτάς".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την ερχόμενη Τετάρτη, το οποίο θα ενημερώσει ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, αναφορικά με τα αποτελέσματα του Μοντρέ. "Είμαι βέβαιος, και έχω λόγο να είμαι βέβαιος, ότι ο κ. Κόρντοβεζ θα πει τα σύκα - σύκα και τη σκάφη - σκάφη", είπε χαρακτηριστικά.

    Εναπόκειται, συνέχισε, στο Σ.Α. να "προβεί στις ορθές διαπιστώσεις και να αντιληφθεί ότι η διαδικασία των συνομιλιών, για να προοδεύσει, δεν μπορεί να είναι άλλη από το να καταλογίζει το Σ.Α. ευθύνες εκεί που ανήκουν", εννοώντας την τουρκική πλευρά.

    Ταυτόχρονα, είπε, θα πρέπει να επισημάνει αυτό το οποίο η πλευρά μας έλεγε, ότι το "κέντρο λήψεως αποφάσεων αναφορικά με τη λύση του Κυπριακού δεν είναι στην Κύπρο αλλά στην Αγκυρα."

    Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το μήνυμα έχει τώρα δοθεί με σαφήνεια και ότι υπάρχει κατανόηση πως αυτή είναι η πραγματικότητα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, οι οποίοι ζήτησαν τη χάραξη μίας νέας στρατηγικής και σύσκεψη στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτή η πρόταση για συνάντηση έγινε κατά τη διάρκεια συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, στο Μοντρέ, και "κανείς δεν αντετάχθη".

    Σε ερώτηση ποιά είναι η τύχη του τρίτου εγγράφου Κόρντοβεζ, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "παραμένει προς συζήτηση". Ο Ντενκτάς, είπε, έκανε μερικές παρατηρήσεις, αλλά δήλωσε ότι δεν το συζητά εκτός αν και όταν η πορεία προς την Ευρώπη ανακοπεί. "Δεν έγινε συζήτηση του εγγράφου", συνέχισε ο Πρόεδρος, γιατί ο Ντενκτάς απέρριψε το έγγραφο γενικά.

    Τόνισε ότι ο κ. Κόρντοβεζ ανέφερε πως θα συνεχίσει την προετοιμασία άτυπων εγγράφων εφ' όλης της ύλης. Ωστόσο, είπε, δεν έχει οριστεί νέα συνάντηση. Πρόσθεσε πως εντύπωσή του είναι ότι ο Γ.Γ. πιθανό να εργαστεί για να επιτύχει μια συνάντηση, μεταξύ του ιδίου και του Ντενκτάς, πριν από τον ερχόμενο Μάρτιο.

    "Αλλά, έχω δηλώσει με σαφήνεια ότι δεν πρόκειται να ξαναπάω, αν ο κ. Ντενκτάς δεν θα συζητήσει την ουσία του Κυπριακού και αν θα ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να τη συζητήσει, γιατί υπάρχει η πορεία προς την Ευρώπη", τόνισε κατηγορηματικά ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Τέλος, σε ερώτηση αν θα συνεχιστούν οι συναντήσεις για ανθρωπιστικά θέματα, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε θετικά, γιατί, όπως είπε, καθώς εξελίσσεται η συμφωνία για τους αγνοούμενους μπορεί να συναντήσει δυσκολίες και θα πρέπει να επεμβαίνουν.

    "Αν υπάρχουν και άλλα επείγοντα ανθρωπιστικά θέματα, θα τα δούμε", κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [03] (Κ) Δηλώσεις Ν. Αναστασιάδη

    Λάρνακα,Κύπρος,16/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη σαφή προειδοποίηση ότι όσοι επιθυμούν να καλέσουν και πάλιν απευθείας συνομιλίες, θα πρέπει να στραφούν προς την Αγκυρα και τον Ραούφ Ντενκτάς, όπου βρίσκεται η αδιαλλαξία, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης.

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του από την Ελβετία, όπου μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία συνόδευσε τον Πρόεδρο Κληρίδη στον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "σαν αποτέλεσμα της απαράδεκτης τουρκικής αδιαλλαξίας, βρισκόμαστε, επί του παρόντος, εις ένα νέο αδιέξοδο".

    Θα πρέπει ωστόσο, είπε, να ερμηνευθεί και ο βαθμός και η ένταση της τουρκικής αδιαλλαξίας, η οποία αποδίδεται, κατά πρόφαση, στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κυπριακή Δημοκρατία. Αλλά, πρόσθεσε, στην ουσία οφείλεται στο γεγονός ότι "τα νέα άτυπα έγγραφα, που ο κ. Κόρντοβεζ έχει υποβάλει, ανατρέπουν ουσιωδώς αρνητικές πτυχές, ακόμα και των Ιδεών Γκάλι σε τρία σημεία".

    Αυτά, είπε, είναι το θέμα της κυριαρχίας, το θέμα του καταλοίπου εξουσίας και το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. "Αυτό ήταν ένας από τους βασικούς παράγοντες που, πέραν της δοσμένης τουρκικής αδιαλλαξίας, οδήγησε τον Ντενκτάς σε πιό αρνητική στάση".

    Ενόψει του νέου δεδομένου, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, "τα συμπεράσματα είναι πως η Ε/κ πλευρά τουλάχιστον απέδειξε, και επέδειξε, συμπεριφορά η οποία πιστώνεται στο διεθνή παράγοντα, κατ' αντίθεση με τον Ντενκτάς".

    Ενα δεύτερο θετικό στοιχείο, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είναι πως, έστω και άτυπα, μετέβαλαν θέση σε βασικές πτυχές, που ήταν η κύρια αξίωση της δικής μας πλευράς.

    Ενα τρίτο στοιχείο, είπε, είναι πως όσοι αποπειραθούν να επανακαλέσουν απευθείας διάλογο "θα πρέπει σοβαρά, πλέον, να εργαστούν προς αυτήν την κατεύθυνση...και δεν μπορεί παρά να αποταθούν εκεί που είναι δεδομένη η αδιαλλαξία, δηλαδή στην Αγκυρα και στον κ. Ντενκτάς".

    Τέλος, είπε ότι ο ΔΗΣΥ είναι της άποψης ότι, πέρα από την αναγκαία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, θα πρέπει να υπάρξει συνάντηση των αρχηγών των κυπριακών κομμάτων και της κυβέρνησης με την αντίστοιχη ελληνική ηγεσία, "ώστε από κοινού να μελετηθούν τα πάρα πέρα διαβήματα και μέτρα που θα πρέπει να πάρουμε, προκειμένου να σπάσουμε το σημερινό αδιέξοδο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [04] (Κ) Δηλώσεις Σ. Κυπριανού

    Λάρνακα,Κύπρος,16/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη όπως η διεθνής κοινότητα αντιληφθεί ότι ο λόγος της μη μετακίνησης των τουρκικών θέσεων δεν οφείλεται στον Ραούφ Ντενκτάς ή τους Τ/Κ, αλλά αποτελεί θέμα τουρκικού επεκτατισμού, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ), Σπύρος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, κατά την επιστροφή του από το Μοντρέ - όπου μαζί με τους υπόλοιπους αρχηγούς κομμάτων συνόδευσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, στον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Κυπριανού υπενθύμισε ότι από πολύ καιρό το κόμμα του έλεγε πως αυτή η διαδικασία δεν μπορούσε να αποδώσει τίποτα το θετικό.

    Ο λόγος, είπε, είναι γιατί "δεν υπήρχε από πουθενά οποιαδήποτε ένδειξη για μετακίνηση των τουρκικών θέσεων πάνω σε κανένα θέμα", γιατί δεν είναι θέμα Ντενκτάς ή Τ/κ κοινότητας, εξήγησε, αλλά είναι "θέμα τουρκικού επεκτατισμού".

    Αν δεν αντιμετωπιστεί από όλους, και ιδιαίτερα από τη διεθνή κοινότητα, αυτή η πραγματικότητα, "δεν μπορεί να υπάρξει εξέλιξη προς λογική λύση του κυπριακού προβλήματος, ό,τι και να γίνει", υπέδειξε.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι "σωστά" η Ε/κ πλευρά πήγε στο διάλογο, γιατί, υπό το φως της πραγματικότητας, "θα κατηγορείτο η δική μας η πλευρά ότι είναι υπεύθυνη για την έλλειψη προόδου και ότι κλείνει την πόρτα προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ)."

    Ωστόσο, είπε, "φθάσαμε σε ένα σκαλί χειρότερο. Η διαδικασία αυτή έδωσε, δυστυχώς, το δικαίωμα, την ευκαιρία στην Τουρκία, δια του Ντενκτάς, να επισημοποιήσει τον εκβιασμό και την απειλή προς την Κύπρο, την Ελλάδα, προς το Συμβούλιο Ασφαλείας και προς την ΕΕ".

    Ενα εύλογο ερώτημα, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, είναι εάν θέλουν οι διάφοροι ενδιαφερόμενοι, για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, να ισχυριστούν ότι ουδείς γνώριζε ποιά θα ήταν η τουρκική στάση στο Μοντρέ. Αυτό, είπε, πρέπει να απαντηθεί. "Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η Τουρκία είναι σε θέση να υπαγορεύει τους όρους της προς τη διεθνή κοινότητα", τόνισε.

    "Χρειάζεται πολλή προσοχή, μελέτη, εις βάθος συζήτηση και εδώ και στην Αθήνα, για να δούμε ποιά πρέπει να είναι πλέον η στρατηγική μας και να μην τρέφουμε οποιαδήποτε ψευδαίσθηση, έστω και αν κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν κλίμα τεχνητής αισιοδοξίας", σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

    Αναφορικά με το έγγραφο Κόρντοβεζ, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι δεν πιστεύει πως αυτό ήταν το κύριο θέμα για το τί συνέβη στο Μοντρέ.

    Τέλος, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε την άποψη ότι μακροπρόθεσμα θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, υπό την προϋπόθεση ότι θα καταρτίσουμε πραγματικά ένα μακροπρόθεσμο και βραχυπρόθεσμο σχέδιο στρατηγικής, ώστε να αντιμετωπίσουμε τον τουρκικό επεκτατισμό ο οποίος υπάρχει.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι θα επεκταθεί περισσότερο σε διάσκεψη Τύπου, που θα δώσει την ερχόμενη Τρίτη, μετά από συνεδρία, τη Δευτέρα το απόγευμα, του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [05] (Κ) Δηλώσεις Β. Λυσσαρίδη

    Λάρνακα,Κύπρος,16/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η θέση της Ε/κ πλευράς ότι ήταν έτοιμη να προσυπογράψει τα έγγραφα Κόρντοβεζ, αποτελούν υποχώρηση που μας δεσμεύει και θα στοιχίσει στην εθνική μας υπόθεση, υποστήριξε σήμερα ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του από την Ελβετία, όπου μαζί με τους αρχηγούς των υπόλοιπων κομμάτων συνόδευσε τον Πρόεδρο Κληρίδη στον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Λυσσαρίδης εξέφρασε φόβους ότι και πάλι "θα βρεθούμε προ μελλοντικών, οδυνηρών καταστάσεων".

    Ο,τιδήποτε, άμεσα ή έμμεσα, έχουμε αποδεχθεί στο Μοντρέ παραμένει, είπε, έστω και αν είναι περί ατύπων εγγράφων. Η δήλωση ότι είμαστε έτοιμοι να προσυπογράψουμε και τα δύο έγγραφα "νομίζω ότι θα στοιχίσει στην εθνική μας υπόθεση", πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Ο αρχηγός της ΕΔΕΚ είπε ότι ξαφνιάστηκε όταν άκουσε τη δήλωση του Προέδρου Κληρίδη πως θα αποδεχθεί τα δύο έγγραφα. "Δεν ήταν αυτή η εντύπωση που απεκόμισα. Επομένως, είμαι υποχρεωμένος να το καταθέσω", είπε.

    Μέσα στα δύο έγγραφα, είπε, "υπάρχουν πρόνοιες άκρως επιβαρυντικές και απαράδεκτες", όπως το ότι κατάλοιπο εξουσίας να παραμείνει στα χέρια των κρατιδίων, ότι κάθε κρατίδιο θα διοικείται από μία κοινότητα, ενώ το θέμα του νέου συνεταιρισμού δεν έχει αποσαφηνιστεί.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "έχω κουραστεί, για 23 χρόνια, να προειδοποιώ για αυτή την πολιτική", η οποία, όπως είπε, προβαίνει σε υποχωρήσεις που δεσμεύουν την Κύπρο. Αμεσος στόχος, υπέδειξε, θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι όπως ανατραπούν οι εντυπώσεις που έδωσε ο Ραούφ Ντενκτάς, εκβιάζοντας την Ευρωπαϊκή Ενωση να μην επέμβει τώρα που βρισκόμαστε σε κάποια μορφή συνεννόησης.

    Εστω και αν δεχθεί η ΕΕ τον εκβιασμό του Ντενκτάς, τέτοιες απόψεις, είπε, "είναι δυνατό να δημιουργήσουν μιαν επιβράδυνση στην ενταξιακή μας πορεία".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι, παρόλο που ο Ραούφ Ντενκτάς παραμένει εκτεθειμένος γιατί προσπάθησε να πείσει ότι δεν πρέπει να προχωρήσει η Κύπρος προς την ΕΕ, "δεν θα πρέπει να υποτιμούμε ότι κάποιοι θα το αξιοποιήσουν για να πουν να αφήσουμε αυτό το καλό κλίμα που υπάρχει να μην καταστραφεί".

    Ηδη, κατέληξε ο κ. Λυσσαρίδης, ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης προσπαθεί να συνδυάσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Αυτό, παρατήρησε, δεν είναι τυχαίο και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [06] (Κ) Δηλώσεις Ν. Κουτσού

    Λάρνακα,Κύπρος,16/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη για χάραξη νέας στρατηγικής μαζί με την Αθήνα, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, μιλώντας κατά την επιστροφή του από το Μοντρέ, όπου μετέβη για τον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών.

    "Η Τουρκία, για άλλη μια φορά, μέσω του Ντενκτάς, έβαλε μπροστά μας τα τείχη τα οποία για 23 χρόνια υψώνει", είπε. Δυστυχώς, συνέχισε, "κατάφερε να μας οδηγήσει σε μιαν ατελέσφορη διαδικασία, την οποία ουσιαστικά ελέγχει μέσα από τις θέσεις που βάζει ο Ντενκτάς, και να μας προτείνει μια λύση που στην πραγματικότητα δεν μπορεί να εφαρμοστεί η διζωνική, δικοινοτική, αν δεν εγκαταλείψουμε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα".

    Ο κ. Κουτσού εκτίμησε ότι μπήκαμε σε μιαν "πάρα, πάρα πολύ σοβαρή φάση", η οποία θα έρθει πολύ σύντομα μπροστά μας.

    Οι διαπιστώσεις αυτή τη φορά, είπε, θα πρέπει να συνοδευθούν με "αποφάσεις στρατηγικές, που να μπορέσουν να μας βγάλουν από το αδιέξοδο που αντιμετωπίσαμε και που, οπωσδήποτε, θα χειροτερεύσει λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας". Εαν, είπε, η αποδοχή της έναρξης ενταξιακών διαδικασίων οδήγησε τον Ραούφ Ντενκτάς σε αυτή τη θέση, μπορούμε να φανταστούμε τί θα γίνει όταν πράγματι αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Ο κ. Κουτσού εξέφρασε την άποψη ότι "χρειάζεται από μέρους μας, μια νέα στρατηγική. Πρέπει και στην Αθήνα να περάσει το μήνυμα, ότι χωρίς συμφωνημένη στρατηγική, με αποσπασματικές παρεμβάσεις, είναι δυνατό να μην έχουμε τα αποτελέσματα που θέλουμε", σημείωσε.

    Τέλος, χαρακτήρισε τα επόμενα δύο με τρία χρόνια ως τα πιό "κρίσιμα της ύπαρξης της Κυπριακής Δημοκρατίας" και για το λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα των πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό, είπε ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [07] (Κ) Δηλώσεις Ν. Ρολάνδη

    Λάρνακα,Κύπρος,16/08/1997 (ΚΥΠΕ) Η κίνηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, να δεχθεί το έγγραφο του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ήταν "πολύ σωστή", δήλωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης.

    Με την κίνηση αυτή, είπε ο κ. Ρολάνδης, "κατοχυρώνουμε τη θέση μας έναντι του εγγράφου αυτού, που έχει αρκετά εποικοδομητικά και ωφέλιμα στοιχεία για τη δική μας πλευρά".

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του από την Ελβετία, όπου μετέβη με το Εθνικό Συμβούλιο για να συνοδεύσουν τον Πρόεδρο Κληρίδη στον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, πάρα πολύ, το γεγονός ότι το επόμενο εξάμηνο θα συμβούν τα εξής:

    "Θα έχουμε, προφανώς, συνέχιση αυτού του διαλόγου, θα υπάρξει έναρξη της διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση, θα έχουμε την άφιξη των πυραύλων, και θα έχουμε την απειλή της Τουρκίας για ενσωμάτωση των κατεχομένων και την απειλή της Τουρκίας να μας πλήξει στρατιωτικά λόγω των πυραύλων", όπως είπε.

    Θα υπάρχουν πέντε πράγματα πολύ σοβαρά, είπε, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους. Το επόμενο εξάμηνο, σημείωσε, "θα είναι η πιο κρίσιμη στιγμή στην Ιστορία του Κυπριακού, μετά την εισβολή".

    Ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν θα πρέπει να αφήσουμε τα γεγονότα να μας προκαταλάβουν, αλλά να ενεργήσουμε νωρίς, χωρίς καθυστέρηση, "τόσο εμείς, όσο και η Ελλάδα, και να αποφασίσουμε επί του πρακτέου", σημείωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 16 August 1997 - 21:27:09 UTC