Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνομιλίες - Ε/κ πλευρά
  • [02] Μετάβαση στον Απόστολο Ανδρέα
  • [03] Εργαστήριο για Ελληνο - τουρκικές σχέσεις στη Γενεύη
  • [04] Ολοκληρώνονται σήμερα οι συνομιλίες
  • [05] Κλιόν - Ολοκλήρωση συνομιλιών

  • [01] Συνομιλίες - Ε/κ πλευρά

    Μοντρέ,Ελβετία,15/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσιάζεται απόψε με πιο θετική τοποθέτηση επί του εγγράφου Κόρντοβεζ και την έκδοση κοινής διακήρυξης, ενώ η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν έχει ακόμα συμφωνήσει να παρουσιάσει τις θέσεις της επί του εγγράφου, κατά την σημερινή συνάντηση, και συνεχίζει την αρνητική της στάση επικαλούμενη την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου.

    Στο μεταξύ, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό Ντιέγκο Κόρντοβεζ επιμένει στο περιεχόμενο του εγγράφου που επέδωσε στις δύο πλευρές και υπερασπίζεται τις θέσεις που ανέπτυξε σε αυτό.

    Οπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, κύριο μέλημα του κ. Κόρντοβεζ είναι "να εξασφαλίσει συναίνεση και από τα δύο μέρη, ώστε να προχωρήσει με το πρώτο μέρος του εγγράφου του", δηλαδή την κοινή διακήρυξη.

    "Η θέση της Ε/κ πλευράς χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερο βαθμό θετικότητας απόψε", ανέφεραν οι ίδιες πηγές, σημειώνοντας ότι αυτό οφείλεται "στην επιθυμία της να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού".

    Η Τ/κ πλευρά, σημείωσαν, "δεν δέχεται την κοινή δήλωση που προτείνεται, επικαλούμενη θέματα ουσίας του εγγράφου του κ. Κόρντοβεζ και τη δικαιολογία ότι είναι χειρότερα από προηγούμενα έγγραφα".

    Εάν η Τ/κ πλευρά δεχθεί τα έγγραφα του κ. Κόρντοβεζ ως έχουν, το ίδιο θα πράξει και η Ε/κ πλευρά, ενώ εάν η Τ/κ πλευρά παρουσιάσει παρατηρήσεις, τότε η Ε/κ πλευρά θα ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο.

    Ο κ. Κόρντοβεζ, ωστόσο, "επιμένει στο περιεχόμενο του εγγράφου του, το οποίο υπερασπίζεται", πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές.

    Η θέση της Ε/κ πλευράς στο θέμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) παραμένει αναλλοίωτη, ότι δηλαδή "η ευρωπαϊκή πορεία δεν έχει καμία σχέση με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, είναι ξεχωριστή πορεία και θα συνεχιστεί".

    Εξέφρασαν, εξάλλου, την εκτίμηση ότι η τακτική της Τ/κ πλευράς να επιρρίπτει ευθύνες στην ΕΕ για την έκβαση των συνομιλιών είναι "λανθασμένη", αφού η πλευρά αυτή "δεν έχει μετακινηθεί ούτε σε ένα σημείο, ούτε σε μια πτυχή του Κυπριακού".

    "Ελλάδα και Κύπρος", πρόσθεσαν, "είναι υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας" και είναι έτοιμες να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Η Ε/κ πλευρά, είπαν οι ίδιες πηγές, θα προτιμούσε να εκδοθεί μια κοινή διακήρυξη, αλλά "έχει λάβει αποφάσεις για αντιμετώπιση όλων των ενδεχομένων".

    "Το σημαντικό θέμα στο παρόν στάδιο είναι αν θα υπάρξει κοινή διακήρυξη, κι έχουν ήδη προδιαγραφεί ορισμένοι χειρισμοί για όλα τα ενδεχόμενα που θα εξυπηρετούν και τους δύο στόχους της Ε/κ πλευράς, δηλαδή, να μην χρεωθεί με ναυάγιο και να υπάρξει πρόοδος", ανέφεραν οι έγκυρες πηγές.

    Στο μεταξύ, ο Ντενκτάς φέρεται να έχει εκφράσει αντίθεση με την αναφορά που γίνεται στο έγγραφο Κόρντοβεζ σε ισοτιμία και ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ και η γενική του τοποθέτηση είναι αρνητική, επικαλούμενος την πορεία ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Στις πρώτες συναντήσεις που έγιναν στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών, ο Τ/Κ ηγέτης έθεσε, επίσης, το θέμα του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S- 300 που αγόρασε η Κύπρος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] Μετάβαση στον Απόστολο Ανδρέα

    Λευκωσία,Κύπρος,15/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Περισσότεροι από 600 Ελληνοκύπριοι προσκυνητές και 47 Ε/Κ υπάλληλοι των Ηνωμένων Εθνών ξεκινούν για το πολυπόθητο ταξίδι στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Αντρεα, 23 χρόνια μετά την κατάληψή του από τον τουρκικό στρατό κατοχής.

    Η διαδικασία μετάβασης των 619 προσκυνητών ολοκληρώθηκε παρά τη μερική σύγχιση που παρατηρήθηκε λόγω της παρουσίας στο οδόφραγμα ατόμων που δεν βρίσκονται στον κατάλογο, σε μια προσπάθεια ίσως μπορέσουν να μεταβούν στο κατεχόμενο μοναστήρι.

    Ιδιαίτερα συγκινητικό ήταν το γεγονός ότι προσκυνητές περνούσαν από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας τρέχοντας κυριολεκτικά προς το κατοχικό οδόφραγμα για να καταφέρουν να βρουν μια θέση στα λεωφορεία προς τον Απόστολο Ανδρέα.

    Περίπου 15 λεωφορεία μεταφέρουν τους προσκυνητές στο ταξίδι τους προς το κατεχόμενο μοναστήρι, ενώ οι κατοχικές αρχές επέβαλαν στους προσκυνητές κόμιστρα πέντε λιρών Κύπρου για την μετάβασή τους στον Απόστολο Αντρέα.

    Κανένας έλεγχος δεν έγινε στους προσκυνητές από τους λεγόμενους αστυνομικούς του ψευδοκράτους, παρόλο που σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ στα λεωφορεία θα βρίσκεται διακριτική παρουσία Τ/Κ λεγόμενων αστυνομικών με πολιτικά ρούχα.

    Ανάμεσα στους 619 Ε/Κ βρίσκονται άτομα διαφόρων ηλικιών, και σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς και ο ηγούμενος του Μοναστηρίου Κύκκου, Νικηφόρος, ο οποίος θα προστεί της λειτουργίας στο κατεχόμενο μοναστήρι.

    Η μετάβαση των προσκυνητών έγινε ομαλά από την Ε/κ πλευρά. Χαρακτηριστική είναι η ισχυρή αστυνομική δύναμη στην περιοχή και το γεγονός ότι έχει κλείσει ο δρόμος από τον κυκλοφοριακό κόμβο της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου στην Πύλη Πάφου. Η Αστυνομία προέβη στον έλεγχο των ονομάτων έξω από τα Δικαστήρια Λευκωσίας και από εκεί οι προσκυνητές κατευθύνθηκαν προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧΚ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [03] Εργαστήριο για Ελληνο - τουρκικές σχέσεις στη Γενεύη

    Λευκωσία,Κύπρος,15/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εργαστήριο για τις σχέσεις των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και τις ελληνο- τουρκικές σχέσεις γενικότερα, διοργανώθηκε από τις 6 - 11 Αυγούστου σε προάστιο της Γενεύης.

    Στο εργαστήριο, που οργάνωσε το Ελβετικό Ιδρυμα για Καλές Υπηρεσίες, συμμετείχαν 25 άτομα από την Ελλάδα, την Τουρκία και τις δύο κοινότητες στην Κύπρο ανάμεσα στα οποία ήταν ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, άτομα με ενεργό συμμετοχή στα κοινά και προσωπικότητες που εργάζονται για την ειρήνη.

    Μέ ανοικτό πνεύμα και μέσα σε ένα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα, η ομάδα συζήτησε κρίσιμα θέματα που αφορούν όχι μόνο την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα και την Τουρκία, όπως προβλήματα επικοινωνίας, την έλλειψη αμοιβαίας κατανόησης και εμπιστοσύνης και τις ανισορροπίες στον οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό τομέα.

    Η ομάδα εισηγήθηκε προγράμματα για πρόληψη συγκρούσεων και για προαγωγή της ειρηνικής συνύπαρξης. Αποφασίστηκε επίσης όπως μέλη της ομάδας συνεχίσουν τις επαφές τους.

    Εξάλλου, με την ευκαιρία της έναρξης του δευτέρου γύρου των απευθείας συνομιλιών στην πολίχνη Κλιόν, κοντά στο Μοντρέ, τα άτομα που πήραν μέρος απέστειλαν σχετική επιστολή προς τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τον αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Γκουστάβ Φεϊσέλ.

    "Η ειρήνη, η συνεργασία και η αλληλοκατανόηση είναι εφικτές όσο και αναγκαίες", ανφέρεται στην ανακοίνωση στην οποία σημειώνεται επίσης ότι έστω και αν είναι μακρύς και δύσκολος ο δρόμος, η συνάντηση των δύο ηγετών "ανοίγει ένα παράθυρο ελπίδας" και τονίζεται ότι "η ιστορική αυτή στιγμή δεν πρέπει να χαθεί".

    Τέλος εκφράζεται η ευχή όπως οι δύο ηγέτες "τολμήσουν να καταλήξουν σε μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [04] Ολοκληρώνονται σήμερα οι συνομιλίες

    Μοντρέ,Ελβετία,15/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ολοκληρώνεται σήμερα ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών με διασκέψεις Τύπου από όλες τις πλευρές.

    Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του ΚΥΠΕ στην Κλιόν, στις 3.30 μ.μ. (ώρα Κύπρου) ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα δώσει διάσκεψη Τύπου ενώ μία ώρα αργότερα, στις 4.30 θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    Ακολούθως, στις 5.30, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα δώσει διάσκεψη Τύπου για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης και η πολιτική ηγεσία αναμένονται να επιστρέψουν στην Κύπρο αύριο το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Κλιόν - Ολοκλήρωση συνομιλιών

    Μοντρέ,Ελβετία,15/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο στο ξενοδοχείο Ριγκί Βοντουά, στην ελβετική πολίχνη Κλιόν, ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως είναι γνωστό, και οι δύο γύροι των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στο Τράουτμπεκ και την Κλιόν, διεξήχθησαν υπό την προεδρία του Ειδικού Συμβούλου του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Σε λίγο, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα μεταβεί στο ξενοδοχείο Μοντρέ Πάλας, όπου θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών.

    Αργότερα, θα δοθούν διασκέψεις Τύπου από όλες τις πλευρές. Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η απεσταλμένη του ΚΥΠΕ στην Κλιόν, στις 3.30 μ.μ. (ώρα Κύπρου) ο κ. Ντενκτάς θα δώσει διάσκεψη Τύπου, και μία ώρα αργότερα, στις 4.30, θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ακολούθως, στις 5.30, ο κ. Κόρντοβεζ θα δώσει διάσκεψη Τύπου για τα αποτελέσματα των συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 15 August 1997 - 13:02:42 UTC