Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - επικρίσεις πολ. αρχηγών
  • [02] Εκπρόσωπος - ΕΕ - τουρκικές απειλές
  • [03] Συνέντευξη Φεϊσέλ
  • [04] "Μέρες Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς" - Κύπρος
  • [05] Πρόεδρος Βολιβίας - Πρέσβης Κύπρου

  • [01] Εκπρόσωπος - επικρίσεις πολ. αρχηγών

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ότι δεν αντιμετώπισε σοβαρά τις τουρκικές απειλές για ενσωμάτωση των κατεχομένων.

    Σχολιάζοντας τις επικρίσεις, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης είπε ότι "δεν είναι σοβαρές τοποθετήσεις, πάνω σε σοβαρά θέματα που παρουσιάζονται".

    Παράλληλα, τόνισε ότι το θέμα της συμφωνίας Τουρκίας - ψευδοκράτους θα "εγερθεί και θα καταγγελθεί" στο Μοντρέ από τον Πρόεδρο Κληρίδη, χωρίς όμως να τίθεται ως προϋπόθεση για τη συνέχιση των συνομιλιών".

    Στα διαβήματα και τις παραστάσεις της κυβέρνησης προς διεθνείς οργανισμούς και ξένες κυβερνήσεις, ζητείται η παρέμβασή τους για να μην εφαρμοστεί η συμφωνία Τουρκίας - ψευδοκράτους, πρόσθεσε.

    Για την εν λόγω συμφωνία, σημείωσε ότι "δείχνει έλλειψη καλής θέλησης και καλής πίστης για τις συνομιλίες" (που θα αρχίσουν από την Δευτέρα στο Μοντρέ).

    Συγκεκριμένα, ο Εκπρόσωπος, αφού αναφέρθηκε στις ενέργειες στις οποίες προέβη η κυβέρνηση, μετά την ανακοίνωση για την υπογραφή της συμφωνίας - δηλώσεις αξιωματούχων, διαβήματα και ενέργειες δια της διπλωματικής οδού, εντός και εκτός Κύπρου και παραπομπή του θέματος για μελέτη Εθνικό Συμβούλιο, τόνισε ότι η αντίδραση ήταν άμεση.

    Σε παρατήρηση, ότι οι επικρίσεις αναφέρονταν στην αντιμετώπιση από την κυβέρνηση των τουρκικών απειλών, πολύ πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι πρόκειται για "πολιτικές εκτιμήσεις που κρίνονται ανάλογα με το χρόνο στον οποίο εκδηλώνονται".

    Είπε ακόμα, ότι δεν πρέπει να διαφεύγει ότι το κύριο θέμα είναι η εισβολή και η κατοχή και ότι η Τουρκία είναι στην Κύπρο πάνοπλη και ελέγχει τα πάντα.

    Οι κινήσεις που κατά διαστήματα προβαίνει η Τουρκία, είπε ο κ. Χριστοφίδης, "έχουν κάποιους σκοπούς και στόχους", οι οποίες μελετώνται από το Εθνικό Συμβούλιο και την Ελλάδα και από κοινού λαμβάνονται αποφάσεις για βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους χειρισμούς.

    Παρόλο που όπως είπε, η συμφωνία Ετζεβίτ - Ντενκτάς αναφέρεται σε διάφορα "θα" τα οποία θα γίνουν και τα οποία στην πραγματικότητα είναι τετελεσμένα από το 1974, πρόκειται για σοβαρές εξελίξεις που πρέπει να παρακολουθούν Κύπρος - Ελλάδα και διεθνής κοινότητα.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι οι χειρισμοί, ενόψει Μοντρέ, έχουν μελετηθεί από το Εθνικό Συμβούλιο και τα μέλη του Σώματος έδωσαν γραπτώς τις θέσεις τους και έγινε αναλυτική ερμηνεία επί του Εγγράφου Κορντοβέζ.

    Τέλος, είπε ότι η Ε/Κ πλευρά κινείται μέσα στο "πνεύμα και το γράμμα" των ομοφώνων αποφάσεων του 1989.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [02] Εκπρόσωπος - ΕΕ - τουρκικές απειλές

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου δεν πρόκειται να ανασταλεί, δηλώνει κατηγορηματικά η κυπριακή κυβέρνηση απαντώντας στις τουρκικές απειλές και τη Συμφωνία σύνδεσης Τουρκίας - ψευδοκράτους, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί σταθερή απόφαση της Κύπρου, της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Τονίζουμε εμφαντικά ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου δεν πρόκειται να ανασταλεί", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, αναφερόμενος στη συμφωνία για μερική ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, δήθεν, λόγω της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου.

    "Είναι απόφαση σταθερή, τόσο από την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ενωση, της οποίας αξιωματούχοι τονίζουν ότι η ενταξιακές συνομιλίες θα συνεχιστούν και οι απειλές της Τουρκίας δεν λαμβάνονται υπόψην", πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στις διεθνείς αντιδράσεις - ΗΠΑ - Βρετανίας και άλλων χωρών - έναντι της συμφωνίας, σημείωσε ότι με "αυτά τα μηνύματα από τη διεθνή κοινότητα και με την σταθερή πολιτική της Ελλάδας, πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά όλες αυτές τις απαράδεκτες ενέργειες που ακολουθεί η Τουρκία".

    "Η Τουρκία μπορεί να συνήθισε να ποδοπατεί συμφωνίες που υπογράφει και ψηφίσματα που ψηφίζει", είπε ο Εκπρόσωπος και αναφέρθηκε στο ψήφισμα 3112 της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Εγγυήσεως του 1960 και Συμμαχίας.

    Επεσήμανε ότι η Τουρκία ποδοπατεί τις Συμφωνίες Εγγυήσεως, με τις οποίες εγγυήθηκε την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου και την αποτροπή ενεργειών για απόσχιση ή ένωση της Κύπρου με άλλο κράτος.

    "Είναι καιρός η Τουρκία, να προσαρμοστεί με το διεθνή νόμο, τη διεθνή νομιμότητα και τάξη", κατέληξε ο Εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι η Αγκυρα πρέπει να είναι "ειλικρινής και καλόπιστη σε διαπραγματεύσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [03] Συνέντευξη Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να καταλήξουν σε κοινή θέση στο τέλος του δεύτερου γύρου των απευθείας συνομιλιών, που θα αρχίσει στην ελβετική πόλη Κλιόν τη Δευτέρα. Αναμένουν, επίσης, ότι οι δύο πλευρές θα θελήσουν να συζητήσουν άλλα κύρια θέματα, στα οποία έχουν σημαντικές διαφορές.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ επεσήμανε ότι αυτός ο γύρος των συνομιλιών είναι συνέχιση του προηγούμενου γύρου στη Νέα Υόρκη και ότι και οι δύο μαζί αποτελούν μέρος μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει σε συνολική λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι "δεν θα πρέπει κανείς να αναζητήσει μεγάλες, εκρηκτικές ή δραματικές εξελίξεις" οποιουδήποτε είδους.

    Τα Ηνωμένα Εθνη αναμένουν, συνέχισε, ότι οι δύο ηγέτες "θα πάνε στη μικρή πόλη Κλιόν με τις απόψεις τους με σκοπό την εξεύρεση κάποιου είδους κοινής θέσης".

    Είπε, ακόμη, ότι αυτή η κοινή θέση θα προκύψει από "τις συζητήσεις με τους δύο ηγέτες και τις παρατηρήσεις τους για το άτυπο έγγραφο του ΟΗΕ που τους δόθηκε να μελετήσουν κατά τον προηγούμενο γύρο των συνομιλιών".

    Ο κ. Φεϊσέλ ανέφερε ότι πιθανόν οι δύο ηγέτες να έχουν κάτι να πουν για τις ιδέες που τους δόθηκαν, που "ίσως οδηγήσει σε προσθήκες, αφαιρέσεις ή τροποποιήσεις".

    Εξάλλου, δεν θέλησε να προβλέψει τη μορφή οποιουδήποτε εγγράφου που πιθανόν να προκύψει από τις συνομιλίες και παρατήρησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από "τις θέσεις των δύο ηγετών και την προσέγγιση που προτιμούν να ακολουθήσουν". Πρόσθεσε, ακολούθως, ότι "θα πρέπει κανείς να περιμένει" για να δει τί θα προκύψει.

    Στη συνέχεια, ο κ. Φεϊσέλ εξέφρασε την άποψη ότι "το σημαντικό είναι να βρεθεί κάτι στο οποίο να συμφωνούν", προσθέτοντας ότι "αναμένουνε ότι θα συζητήσουν τις ιδέες που τους δώσαμε με στόχο την εξεύρεση κοινής θέσης".

    "Αναμένουμε, επίσης, να θέλουν να συζητήσουν τα κύρια θέματα, όχι κατ' ανάγκη για να φθάσουν σε συμφωνία, αλλά ως μέρος της διαδικασίας που θα οδηγήσει σε λύση", είπε ο κ. Φεϊσέλ.

    Εξήγησε, ακόμη, ότι το άτυπο έγγραφο του ΟΗΕ που έλαβαν οι δύο ηγέτες στον πρώτο γύρο των συνομιλιών περιείχε "ιδέες και εισηγήσεις για κοινή δήλωση, στην οποία ίσως να συμφωνήσουν ή να εκδώσουν, για το πώς προτείνουν να προχωρήσουν προς συνολική λύση".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι και οι δύο ηγέτες είναι "ελεύθεροι να συζητήσουν άλλα πράγματα", εκφράζοντας την πεποίθηση ότι "θα υπάρξει μια συζήτηση, πράγμα που φαίνεται να επιθυμούν οι δύο ηγέτες, στους τομείς των λεγομένων κυρίων θεμάτων", που αφορούν, μεταξύ άλλων, το συνταγματικό, το εδαφικό, θέματα ασφαλείας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ελεύθερης διακίνησης και εγκατάστασης.

    Σε ερώτηση εάν οποιαδήποτε πλευρά του έχει αναφέρει τις θέσεις της για το αναθεωρημένο άτυπο έγγραφο του ΟΗΕ, ο κ. Φεϊσέλ απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι αυτό είναι κάτι που θα συζητηθεί στην Ελβετία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [04] (Κ) "Μέρες Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς" - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος θα είναι ανάμεσα στις 43 χώρες που θα πάρουν μέρος στη διοργάνωση "Μέρες Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς" του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο.

    Στη διοργάνωση, η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Κύπρος παίρνει μέρος με την παρουσίαση των Αρχιτεκτονικών Συνόλων στα κρασοχώρια Αρσος, Βάσα Κοιλανίου και Λόφου της επαρχίας Λεμεσού.

    Συγκεκριμένα στις 28 Σεπτεμβρίου επισκέπτες θα μπορούν να ξεναγηθούν στα πιο πάνω χωριά και να επισκεφθούν δέκα αναπαλαιωμένα σπίτια.

    Οι "Μέρες Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς" έχουν στόχο να φέρουν τους λαούς της Ευρώπης πιο κοντά στην πολιτιστική τους κληρονομικά με τη διοργάνωση επισκέψεων σε χώρους άγνωστους στο πλατύ κοινό.

    Πληροφορίες για τις "Μέρες Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς" θα είναι διαθέσιμες από το Σεπτέμβρη και μέσω του internet.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [05] (K) Πρόεδρος Βολιβίας - Πρέσβης Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη σταθερή υποστήριξη της Βολιβίας στον αγώνα του κυπριακού λαού για δικαίωση διαβεβαίωσε ο νέος Πρόεδρος της Βολιβίας Ούγο Μπάνσερ Σουάρες, σε συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Κύπρου Αλέξανδρο Βίκη.

    Ο Πρόεδρος Μπάνσερ εξέφρασε, επίσης, ευχαριστίες για τη συμμετοχή της Κύπρου στις τελετές για τη μεταβίβαση της εξουσίας στη χώρα του, στις 6 Αυγούστου.

    Ο κ. Βίκης, ο οποίος αντιπροσώπευε την κυπριακή Κυβέρνηση στις τελετές, είχε συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βολιβίας Χαβιέρ Μουρίλιο, καθώς και παράγοντες του Υπουργείου Εξωτερικών και της Γερουσίας, τους οποίους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 8 August 1997 - 17:46:40 UTC