Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 15 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-08-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Εκπρόσωπος - Εγγραφο Γκόρντοβεζ
  • [03] Κληρίδης - Μάντεν
  • [04] Βασιλιάς Φαχντ - Μήνυμα Κληρίδη
  • [05] Ρωσικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [06] Μπασαγιάννης - Βασιλείου - Πόρισμα

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκ σία,Κύπρος,06/08/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.60 (+0.41)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.93 (+0.56)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.06 (-0.12)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.10 (+0.09)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  76.05 (+0.20)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.17 (+0.38)
        Εμπορικές Εταιρείες                     46.78 (+0.65)
        Αλλες Εταιρείες                         59.87 (-0.32)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  648218.446
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [02] Εκπρόσωπος - Εγγραφο Γκόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι παρατηρήσεις της Ε/κ πλευράς πάνω στο δεύτερο έγγραφο Κόρντοβεζ, ιδιαίτερα στο θέμα της ετοιμασίας εγγράφων για τη λύση του Κυπριακού, θα αποφασιστούν κατά την αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Αυτό επανέλαβε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ο οποίος ανέφερε ότι "το θέμα που εγείρεται είναι ως προς τη διεξαγωγή των συνομιλιών και ως προς το θέμα των εγγράφων".

    Ο Εκπρόσωπος κλήθηκε να διευκρινίσει χθεσινές του δηλώσεις ότι επιθυμία της κυβέρνησης είναι, εάν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες, να κατατεθούν οι θέσεις των δύο πλευρών επί όλων των πτυχών του Κυπριακού μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, και να σχολιάσει παρατήρηση δημοσιογράφου ότι το έγγραφο Κόρντοβεζ προνοεί ότι οι πλευρές θα καταθέσουν τις θέσεις του μόνο για το Σύνταγμα ενώ τα Ηνωμένα Εθνη για όλες τις υπόλοιπες πτυχές του προβλήματος.

    Ο Εκπρόσωπος δήλωσε ότι "αυτό το σημείο του εγγράφου Κόρντοβεζ θα έχει παρατηρήσεις" και εξήγησε ότι στο πρώτο έγγραφο, που κατέθεσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στις συνομιλίες, όλα τα έγγραφα, περιλαμβανομένου και του Συντάγματος, θα ετοιμάζονταν από τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά αυτή η παράγραφος απερρίφθηκε και από τις δύο πλευρές. Πρόσθεσε ότι η αιτιολογία ήταν ότι προτού συμφωνηθούν οι βασικές αρχές δεν μπορεί ένας να προχωρήσει σε σύνταξη εγγράφων.

    Οπως εξήγησε ο κ. Χριστοφίδης, στο δεύτερο έγγραφο, "εγκατελείφθη αυτή η διατύπωση και υιοθετήθηκε η διατύπωση ότι τα μέρη θα υποβάλουν έγγραφα για το Σύνταγμα και τα Ηνωμένα Εθνη για όλα τα υπόλοποια".

    Πρόσθεσε ότι "και επί αυτού του σημείου θα υπάρξουν παρατηρήσεις" με τις οποίες θα εκφράζεται αντίθεση σ' αυτόν το διαχωρισμό, "όχι με στόχο να μην υποβληθούν έγγραφα, αλλά ως προς την συνολική δέσμη εγγράφων που θα κατατεθούν."

    Ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι "το θέμα θα διευκρινιστεί αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο" το οποίο θα λάβει και αποφάσεις.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι κατά τις συνομιλίες της Ελβετίας θα προηγηθεί συζήτηση πάνω στις βασικές πτυχές του Κυπριακού, και αν καταλήξουν σε υπογραφή οποιουδήποτε εγγράφου, αυτό θα διαγράψει την περαιτέρω διαδικασία.

    Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν καταλήξουν "ενόψει της συζήτησης πάνω στα θέματα των βασικών αρχών, μία διέξοδος που μένει είναι να προχωρήσουν στο δεύτερο στάδιο του να υποβάλουν τα μέρη τα κείμενά τους εφ'όλης της ύλης".

    Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και σε παρατήρηση τί θα γίνει σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε κείμενο, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι "και η συμφωνία στη μεθοδολογία (για επίλυση του Κυπριακού) αποτελεί πρόοδο".

    Σημειώνοντας ότι το έγγραφο Κόρντοβεζ είναι άτυπο, ο Εκπρόσωπος τόνισε ότι "και το θέμα εγγράφου και το θέμα μεθοδολογίας είναι ανοικτό για συζήτηση στο Μοντρέ".

    Ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης ότι δεν επιδιώκει συνομιλίες χάριν των συνομιλιών, αλλά "κινητικότητα σ' αυτές τις συνομιλίες έτσι που θα μπορέσουμε να πετύχουμε πρόοδο σε διάφορες πτυχές που θα οδηγήσει σε λύση του Κυπριακού".

    Τέλος τόνισε ότι "τυχόν διαπίστωση ότι τα μέρη βρίσκονται σε αδιέξοδο δεν πρέπει να οδηγήσει, όπως και πριν, σ' ένα μακρόχρονο διάλειμμα διότι με αυτό τον χειρισμό φτάσαμε ήδη να έχουμε συμπληρώσει 23 ολόκληρα χρόνια και ο χρόνος δεν εργαζάζεται υπέρ μας, αντίθετα θεμελιώνει τετελεσμένα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [03] Κληρίδης - Μάντεν

    Πάφος,Κύπρος,06/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, είχε σήμερα στην Πάφο ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν, ο οποίος ανέφερε ότι θα βρίσκεται στο παρασκήνιο κατά το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών στην Ελβετία για το Κυπριακό, από τον οποίο η Βρετανία αναμένει κάποιο αποτέλεσμα.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι δεν θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς πριν από τις συνομιλίες στην Ελβετία.

    Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε το θέμα της Ελένης Φωκά με τον κ. Μάντεν, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε "ουδέν σχόλιο".

    Είπε, ακόμη, ότι δεν σχολιάζει δηλώσεις στις οποίες προέβη ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, επισημαίνοντας ότι οι δηλώσεις θα συζητηθούν αύριο στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Μάντεν είπε ότι θα βρίσκεται στην Ελβετία με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Είπε, επίσης, ότι "είναι ένας σημαντικός γύρος των συνομιλιών, με διεθνές ενδιαφέρον" και γι' αυτό "θα βρίσκομαι στο παρασκήνιο".

    Ο κ. Μάντεν πρόσθεσε, εξάλλου, ότι "αναμένουμε πως θα είναι σοβαρές συνομιλίες και θα υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα, αλλά δεν θέλω να σχολιάσω τις προοπτικές".

    Σε ερώτηση εάν έχει συζητηθεί το θέμα των συνομιλιών με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Μάντεν είπε ότι δεν θέλει να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συζήτησης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [04] Βασιλιάς Φαχντ - Μήνυμα Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση στην Σαουδική Αραβία, με τον Βασιλιά Φαχντ, είχε αυτές τις ημέρες ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, προς τον οποίο επέδωσε προσωπικό μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    Οπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, ο κ. Μιχαηλίδης συζήτησε με με τον Σαουδάραβα Βασιλιά, τις υφιστάμενες διμερείς σχέσεις Κύπρου και Σαουδικής Αραβίας, καθώς και τις προοπτικές περαιτέρω ενδυνάμωσης τους.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)

    [05] Ρωσικό ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ετοιμότητα της Ρωσίας να συμβάλει στην προώθηση μόνιμης και συνολικής λύσης του Κυπριακού εξέφρασε χθες ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Β. Νεστερούσκιν, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Νεστερούσκιν είπε ότι το Κυπριακό "έχει μια μακρόχρονη ιστορία και είναι πολύ σημαντικό που σήμερα παρατηρείται μια θετική δύναμη στην πορεία αναζήτησης τρόπων διεξόδου από αυτή την παρατεταμένη κρίση".

    Είπε, ακόμη, ότι οι συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για ανθρωπιστικά θέματα έληξαν "με σημαντική συμφωνία που θίγει το ευαίσθητο για όλο τον πληθυσμό της νήσου θέμα της διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων".

    "Χαιρετίζουμε", συνέχισε, "τα αποτελέσματα αυτών των συναντήσεων, καθώς και την εποικοδομητική στάση και την καλή θέληση που επέδειξαν οι Κύπριοι ηγέτες και που τους επέτρεψαν να καταλήξουν σε συνεννόηση πάνω σε ένα τόσο σημαντικό ανθρωπιστικό πρόβλημα".

    Ο κ. Νεστερούσκιν εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα ότι η θετική ατμόσφαιρα που επεκράτησε κατά τις απευθείας συνομιλίες στο Τράουτμπεκ "θα είναι ευνοϊκή και για το δεύτερο γύρο" των συνομιλιών στην Ελβετία.

    Τέλος, ο κ. Νεστερούσκιν επιβεβαίωσε "την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς, που συμμετέχει στον εξωτερικό κύκλο των συνομιλιών αυτών, να συμβάλει στην προώθηση της επίτευξης μόνιμης και συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [06] Μπασαγιάννης - Βασιλείου - Πόρισμα

    Λευκωσία,Κύπρος,06/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επρεπε να είχαν συλληφθεί και δικαστεί, αμέσως μετά το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων, οι πρωτεργάτες του πραξικοπήματος στην Κύπρο, χουντικοί ηγέτες Γκιζίκης, Ανδρουτσόπουλος, Ιωαννίδης και Μπονάνος.

    Αυτό δήλωσε στο ΡΙΚ, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Μπασαγιάννης, που συστάθηκε για να εξετάσει τα γεγονότα και συνέταξε το φάκελο της Κύπρου, τονίζοντας ότι και τώρα δεν είναι καθόλου παράλογο να ζητείται η ποινική δίωξη του Γκιζίκη και των συνεργατών του.

    Παράλληλα, ο κ. Μπασαγιάννης υποστήριξε ότι τόσο ο αείμνηστος Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρέας Παπανδρέου όσο και ο τότε Πρόεδρος της ελληνικής Βουλής, Γιάννης Αλευράς - το 1989 - του είχαν πεί πως ο πρώην Προέδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου, είχε ζητήσει να μην προωθηθεί και να μην συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων, ο φάκελος της Κύπρου, για να μην επηρεαστούν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

    Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του τότε Προέδρου, Γιώργου Βασιλείου, ο οποίος σε δηλώσεις του, διέψευσε κατηγορηματικά τις αναφορές Μπασαγιάννη.

    "... η εξήγηση (που) εδόθη σε εμένα και από τον Ανδρέα τον Παπανδρέου και από τον Γιάννη τον Αλευρά... είναι ότι ο κ. Βασιλείου, νεοεκλεγείς τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζήτησε να μην συζητηθεί στην (ελληνική) Βουλή - στην Ολομέλεια - το πόρισμα, γιατί θα του παρενεβάλλοντο προσκόμματα, στις συζητήσεις που έκανε τότε αυτός... με τον ΓΓ του ΟΗΕ... και πίστευε ότι θα μπορέσει να προωθήσει το θέμα", είπε ο κ. Μπασαγιάννης.

    Ωστόσο, ο πρώην Πρόεδρος της Κύπρου, Γιώργος Βασιλείου, διέψευσε ότι συζήτησε με τον τέως Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Ανδρέα Παπανδρέου, οποιοδήποτε θέμα που αναφερόταν σε συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, σχετικά με τους ενόχους του προδοτικού πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, στην Κύπρο.

    "Εξάλλου", πρόσθεσε ο κ. Βασιλείου, "δεν ήταν ένα θέμα για το οποίο είχε ανάγκη ο Πρωθυπουργός να ζητήσει την έγκριση του Κυπρίου Προέδρου, λόγω του ότι το πόρισμα αφορούσε Ελληνες πολίτες και ήταν κάτι που ήταν εκατό τα εκατό, στη δικαιοδοσία της κυβέρνησης της Ελλάδος και της ελληνικής Βουλής".

    Αναφερόμενος στο σημείο των δηλώσεων Μπασαγιάννη, για αρνητικές συνέπειες στις συνομιλίες για το Κυπριακό, αν τα πορίσματα της Εξεταστικής Επιτροπής εσυζητούντο στην ελληνική Βουλή, ο κ. Βασιλείου είπε ότι δεν ευσταθεί.

    "Δεν βλέπω πως και με ποιό τρόπο" ανέφερε, "το να συζητήσει η ελληνική Βουλή τις ευθύνες αυτών που συμμετείχαν ή που οργάνωσαν το πραξικόπημα και (αν) η ελληνική κυβέρνηση θα αποφάσιζε να προχωρήσει σε ποινική δίωξη για τους υπεύθυνους για το πραξικόπημα, μπορούσε να επηρεάσει είτε θετικά είτε αρνητικά, τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού".

    "Για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, μετά τη συμπλήρωση της έρευνας, για το κατά πόσο έπρεπε να διωχθούν ποινικώς οι υπεύθυνοι και θα προωθείτο συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της υπεύθυνης κυβέρνησης της Ελλάδας και της ίδιας της Βουλής των Ελλήνων", κατέληξε ο κ. Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 6 August 1997 - 17:46:53 UTC