Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εισαγγελέας συνομιλίες - έγγραφα
  • [02] Ντενκτάς - συνομιλίες
  • [03] Κυπριανού - Κιζίκης
  • [04] Χριστόπουλος - Αγνοούμενοι - Ταξινόμηση στοιχείων
  • [05] Ντενκτάς - συνομιλίες (2)
  • [06] Εκδήλωση: "Aμμόχωστος 23 χρόνια σιωπής"
  • [07] ΔΗΚΟ - Γκιζίκης
  • [08] ΔΗΣΥ - Γκιζίκης
  • [09] ΕΔΕΚ - Φιλελεύθεροι - Γκιζίκης
  • [10] Συνέντευξη Αμερικανού Υφυπουργού Πολιτικών Υποθέσεων
  • [11] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι
  • [12] Εκπρόσωπος - Απόφαση Ντενκτάς
  • [13] Διευθυντής ΚΥΠΕ - Ακαδημία Πολ. Επιστημών - ΗΠΑ

  • [01] Εισαγγελέας συνομιλίες - έγγραφα

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ατυπα έγγραφα για τις απευθείας συνομιλίες που θα διεξαχθούν στην Ελβετία, έχει ετοιμάσει ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης σε συνεργασία με λειτουργούς του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Τα άτυπα έγγραφα εργασίας, όπως τα χαρακτήρισε ο κ. Μαρκίδης, υποβλήθηκε ήδη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να κάνει τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά του προτού συνεχιστεί η εργασία.

    Ο κ. Μαρκίδης δήλωσε ότι μετά τη μελέτη των εγγράφων από τον Πρόεδρο Κληρίδη θα γίνει περαιτέρω επεξεργασία και θα υποβληθούν στο Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα πρέπει να αποφασίσει οριστικά αν θα κατατεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών.

    Τόνισε, επίσης, ότι δεν θα πρέπει να δοθεί κανένα έγγραφο στη δημοσιότητα προτού κατατεθεί στις συνομιλίες και για αυτό απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [02] Ντενκτάς - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ραούφ Ντενκτάς αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την απόφασή του κατά πόσο θα μετάσχει ή όχι στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, που αναμένεται να διεξαχθεί στην Ελβετία από τις 11 μέχρι τις 16 Αυγούστου.

    Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί σε συνεδρία του λεγόμενου "υπουργικού συμβουλίου" των κατεχομένων.

    Ο Ντενκτάς δήλωσε χθες ότι αν τελικά ληφθεί απόφαση για μετάβασή του στην Ελβετία, η τουρκοκυπριακή πλευρά θα ετοιμάσει έγγραφα που θα αποτελέσουν, όπως είπε, αντιστάθμισμα των εγγράφων της ελληνικής πλευράς.

    Υπενθυμίζεται ότι ο κατοχικός ηγέτης απειλεί να μην μετάσχει στις συνομιλίες εάν δεν ανασταλούν οι διαπραγματεύσεις για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [03] Κυπριανού - Κιζίκης

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη σύλληψη του δικτάτορα Φαίδωνα Κιζίκη, μετά την ομολογία του ότι είχε διατάξει την ανατροπή του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού.

    Σε δήλωσή του στο ΡΙΚ ο κ. Κυπριανού ζήτησε επίσης τη σύλληψη των συνεργατών του Κιζίκη, τους οποίους ο ίδιος ο στρατηγός κατονόμασε. Επίσης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ανακρίσεις και να ακολουθηθεί η πορεία της δικαιοσύνης.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε, εξάλλου, ότι πρέπει να ανοίξει ο φάκελος της Κύπρου και να γνωστεί η πραγματικότητα.

    Χθες, ο στενός συνεργάτης του Εθνάρχη Μακαρίου και τότε Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, Πάτροκλος Σταύρου, κάλεσε τον Κιζίκη να αυτοκτονήσει και διέψευσε τους ισχυρισμούς του στρατηγού ότι οι πραξικοπηματίες άφησαν σκόπιμα ελεύθερο το πίσω μέρος του Προεδρικού Μεγάρου ώστε να δραπετεύσει ο Μακάριος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [04] Χριστόπουλος - Αγνοούμενοι - Ταξινόμηση στοιχείων

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, αρχίζει από σήμερα τις επαφές του ώστε να καθορίσει τον κατάλογο των ατόμων τα οποία θα απαρτίζουν την επιτροπή που θα ασχοληθεί με την ταξινόμηση των στοιχείων των αγνοουμένων.

    Η επιτροπή θα συσταθεί στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για διερεύνηση της τύχης όλων των αγνοουμένων, που επιτεύχθη μετά τις δύο συναντήσεις τους στη Λευκωσία.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Χριστόπουλος, η επιτροπή αναμένεται να συσταθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας και στη συνέχεια θα συγκληθεί για να καθορίσει το σχέδιο δράσης το οποίο θα ακολουθήσει.

    Ερωτηθείς ποιά άτομα αναμένεται να απαρτίζουν την επιτροπή αυτή ο κ. Χριστόπουλος απάντησε: "Θα είναι από όπου μπορούμε να βρούμε εκείνους που θέλουμε".

    Πρόσθεσε ότι "θα κάνουμε τη δουλειά μας, και σαν προχωρούμε εάν βρούμε οποιαδήποτε δυσκολία ή θέλουμε περαιτέρω διευκρινήσεις που μπορούμε να τις πάρουμε από ανθρώπους που έχουν περισσότερη πείρα, τότε δεν θα διστάσουμε να τους καλέσουμε".

    Τέτοια άτομα - ειδικοί που είναι δυνατόν να βοηθήσουν την επιτροπή εφόσον χρειαστεί μπορεί να είναι, σύμφωνα με τον κ. Χριστόπουλο, δικαστές, ιατροδικαστές, χημικοί ή γενετιστές.

    "Εάν χρειαστεί, σε οποιοδήποτε στάδιο, για ειδικό λόγο να φέρουμε οποιονδήποτε ειδικό ή οποιοδήποτε μηχάνημα (για εντοπισμό ομαδικών τάφων) θα το κάνουμε", επεσήμανε ο Επίτροπος Ανθρωπιστικών Θεμάτων. Τόνισε, παράλληλα, ότι "αν έχουμε εδώ ανθρώπους οι οποίοι μπορούν να το κάνουν θα προτιμήσουμε τους δικούς μας βέβαια".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [05] Ντενκτάς - συνομιλίες (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτας θα μεταβεί τελικά στην Ελβετία για τον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, ο οποίος θα διεξαχθεί από τις 11 μέχρι τις 16 Αυγούστου.

    Οπως μετέδωσε πριν από λίγο ο παράνομος ραδιοσταθμός "Μπαϊράκ", το λεγόμενο "υπουργικό συμβούλιο" του ψευδοκράτους αποφάσισε όπως ο Ντενκτάς συμμετάσχει στον δεύτερο γύρο των συνομιλιών, αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα προβεί σε καμία παραχώρηση από τα "δικαιώματα" των Τ/Κ.

    Ο Ντενκτάς θα έχει σήμερα στις πέντε το απόγευμα συνάντηση με τους Τ/Κ πολιτικούς αρχηγούς.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [06] Εκδήλωση: "Aμμόχωστος 23 χρόνια σιωπής"

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο να δοθεί το μήνυμα ότι η νέα γενιά της Αμμοχώστου αγωνίζεται ενωμένη για την πόλη της και την επιστροφή στα κατεχόμενα εδάφη, πραγματοποιείται σήμερα αντικατοχική εκδήλωση με πρωτοβουλία της Επιτροπής Νέας Γενιάς του Δήμου Αμμοχώστου.

    Κατά την εκδήλωση με τίτλο "Αμμόχωστος 23 χρόνια σιωπής...", στην οποία συμμετέχουν οι κομματικές νεολαίες Αμμοχώστου ΝΕΔΗΣΥ, ΕΔΟΝ, ΝΕΔΗΚ, ΕΔΕΝ, Νέοι Ορίζοντες και Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές, διανέμεται διαφωτιστικό υλικό στην Πλατεία Ελευθερίας και στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, στην Λευκωσία, στο Αεροδρόμιο Λάρνακας και στο κέντρο της Λάρνακας.

    Στο υλικό αυτό αναφέρεται τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα ότι "ένα βήμα πριν το 2000, μια πόλη παραμένει φάντασμα από το 1974, τονίζοντας την παράφορη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των νόμιμων κατοίκων της".

    "Ζητούμε την άμεση αποκατάσταση των παραβιασθέντων ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας, την ελεύθερη διακίνηση, την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της και το δικαίωμα να επιλέγουμε τον τόπο διαμονής μας", προστίθεται.

    Οπως δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Νέας Γενιάς του Δήμου Αμμοχώστου, Ζωή Πασχαλίδου, στόχος της εκδήλωσης είναι "να δώσουμε το μήνυμα ότι η νέα γενιά της Αμμοχώστου είναι εδώ, αγωνίζεται ενωμένη για την Αμμόχωστο και για την επιστροφή ολόκληρης της Κύπρου και ότι θα είναι πάντα στην εμπροσθοφυλακή για κάθε αγώνα, όποτε μας ζητηθεί".

    Η σημερινή εκδήλωση θα κλείσει με σιωπηρή καθιστική διαμαρτυρία στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας στις 8.30 απόψε και αποτελεί την αρχή σειράς εκδηλώσεων που, όπως ανέφερε η κ. Πασχαλίδου, θα πραγματοποιηθούν από τις νεολαίες των κομμάτων.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ο Δήμος Αμμοχώστου ετοιμάζει μια σειρά ανάλογων εκδηλώσεων στις 22, 23 και 24 Αυγούστου σε συνεργασία με άλλους κατεχόμενους δήμους και το Δήμο Παραλιμνίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [07] ΔΗΚΟ - Γκιζίκης

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Δημοκρατικό Κόμμα ζητά όπως "καταγραφεί επιτέλους" η ιστορική αλήθεια για τα τραγικά γεγονότα στην Κύπρο, καθώς και οι πραγματικοί λόγοι και στόχοι του πραξικοπήματος εναντίον της νήσου.

    Σε σχετική σημερινή ανακοίνωση το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι με τη συνέντευξή του στην αθηναϊκή εφημερίδα "Τύπος της Κυριακής", ο Στρατηγός Φαίδωνας Γκιζίκης "κυνικά ομολογεί ότι διέταξε την ανατροπή του αείμνηστου Εθνάρχη Μακαρίου και ότι την επιχείρηση ανατροπής του Μακαρίου σχεδίαζαν και οργάνωναν από το Μάρτιο του 1974" ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας Ανδρουτσόπουλος, με τη συμμετοχή του ηγέτη της Χούντας, Δημήτριου Ιωάννιδη και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων, Γρηγόριου Μπονάνου.

    Τονίζοντας ότι δεν θα σταθεί στους "γελοίους", όπως τους χαρακτηρίζει, λόγους που επιχειρεί ο Στρατηγός Γκιζίκης να δικαιολογήσει τα σχέδια ανατροπής του Μακαρίου, το ΔΗΚΟ επισημαίνει ότι στέκεται στο γεγονός ότι η ηγεσία της χούντας "σχεδίασε, διέταξε και εκτέλεσε το πραξικόπημα κατα της Κύπρου, άρα φέρει την ευθύνη για τη μεγάλη προδοσία σε βάρος της Κύπρου και του λαού της."

    Με τα όσα εξιστορεί ο Στρατηγός Γκιζίκης, αναφέρει το ΔΗΚΟ, είναι φανερό ότι η απόφαση για ανατροπή του Μακαρίου ήταν "ειλημμένη από καιρό."

    Το ΔΗΚΟ, όπως και ο Πρόεδρός του Σπύρος Κυπριανού, αναφέρει η ανακοίνωση, καλεί την ελληνική κυβέρνηση να συλλάβει τον Στρατηγό Γκιζίκη και όσους ο ίδιος κατονομάζει ως πρωτεργάτες και συνεργούς στο σχεδιασμό της ανατροπής του Μακάριου και να τους παρουσιάσει ενώπιον της δικαιοσύνης. "Μόνο έτσι θα στοιχειοθετηθούν οι ευθύνες των πρωτεργατών του πραξικοπήματος ώστε να ακολουθήσει και η ουσιαστική κάθαρση", προσθέτει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [08] ΔΗΣΥ - Γκιζίκης

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πλήρη διαλεύκανση όλων των πτυχών του θέματος και της δράσης του Στρατηγού Φαίδωνα Γκιζίκη και των άλλων συνωμοτών, ζητά από την ελληνική κυβέρνηση ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ).

    Παράλληλα, καλεί την ελληνική δικαιοσύνη να επέμβει για τιμωρία των ενόχων.

    Σε ανακοίνωσή του, ο ΔΗΣΥ "καταδικάζει την κυνικότητα του αρχιπραξικοπηματία Γκιζίκη, ο οποίος μετά από 23 χρόνια παραδέχεται με δηλώσεις του ότι ήταν ο εγκέφαλος της συνωμοσίας κα των φοβερών εγκλημάτων που διεπράχθησαν εναντιον της Κύπρου."

    Τέλος, ο ΔΗΣΥ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του "για διαλεύκανση της ιστορικής αλήθειας και ζητά όπως δημοσιοποιηθεί το πόρισμα της έρευνας για τον Φάκελο της Κύπρου που διενήργησε η Βουλή των Ελλήνων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [09] ΕΔΕΚ - Φιλελεύθεροι - Γκιζίκης

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η ΕΔΕΚ κάλεσε σήμερα τις αρμόδιες αρχές της Ελλάδας "να προχωρήσουν άμεσα σε σύλληψη του χουντικού στρατηγού Γκιζίκη μετά την θρασύτατη ομολογία του ότι αυτός διέταξε τη διενέργεια του εγκληματικού πραξικοπήματος εναντίον της νόμιμης κυβέρνησης του Προέδρου Μακαρίου στις 15 Ιουλίου το 1974".

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, η συνέντευξη Γκιζίκη αποπνέει "προκλητικότητα, κυνικότητα, ωμότητα και θρασύτητα" και στερείται του παραμικρού ίχνους μετάνοιας και αυτοκριτικής.

    Συνεχίζοντας, τονίζει ότι επιβάλλεται η άμεση ενεργοποίηση και δρομολόγηση όλων των αναγκαίων διαδικασιών για τη δίωξη των "κορυφαίων ενόχων της μεγαλύτερης προδοσίας στην νεώτερη ελληνική ιστορία" και το άνοιγμα του Φακέλου της Κύπρου.

    Εξάλλου, σε ανακοίνωσή του το κόμμα των Φιλελευθέρων τονίζει ότι ο στρατηγός Γκιζίκης και οι συνεργάτες του "πρέπει να συλληφθούν πάραυτα και να προσαχθούν σε δίκη για εγκλήματα διαπραχθέντα κατά της Κύπρου, του λαού της και του ελληνισμού ευρύτερα".

    Οι Φιλελεύθεροι επισημαίνουν ότι "χωρίς την εγκληματικής τους δράση δεν θα υπήρχαν οι νεκροί, οι αγνοούμενοι, οι πρόσφυγες και ολόκληρη η τραγωδία της Κύπρου και ίσως δεν θα υπήρχε σήμερα το δυσεπίλυτο κυπριακό πρόβλημα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [10] Συνέντευξη Αμερικανού Υφυπουργού Πολιτικών Υποθέσεων

    Ουάσιγκτον,ΗΠΑ,04/08/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Τη δέσμευση των ΗΠΑ για ειρηνική επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών στο Αιγαίο και για διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ο Αμερικανός Υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων, Τόμας Πίκερινγκ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι και φίλοι των ΗΠΑ.

    Σε συνέντευξή του στην καθημερινή ελληνική εφημερίδα "Αυγή", ο κ. Πίκερινγκ δηλώνει "αισιόδοξος" και τονίζει ότι οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι υπάρχουν ευκαιρίες για επίλυση του Κυπριακού, και ότι θα συνεχίσουν να εργάζονται με τις δύο πλευρές προς εκμετάλλευση των ευκαιριών αυτών.

    Σημειώνοντας ότι ο διορισμός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ στη θέση του Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό αποτελεί πηγή αισιοδοξίας, ο κ. Πίκερινγκ χαρακτήρισε τον Αμερικανό διπλωμάτη ως το άτομο με το "μαγικό άγγιγμα" στη διπλωματία.

    "Είχαμε αποθαρρυνθεί πολύ στο παρελθόν", είπε, τονίζοντας ότι η αισιοδοξία του βασίζεται σε "σκληρό ρεαλισμό" γιατί γνωρίζει "πόσο δύσκολο είναι αυτό το πρόβλημα (Κυπριακό) τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Τουρκία και για το λαό της Κύπρου".

    Ο κ. Πίκερινγκ κάλεσε τις δύο κοινότητες στην Κύπρο να συνεχίσουν τις συνομιλίες, χαρακτηρίζοντας "σημαντική" την πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και τονίζοντας ότι ο κ. Χόλμπρουκ θα εργαστεί για υποστήριξη αυτής της προσπάθειας.

    Κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, καθώς και την προκλητική παρουσία του στην κατεχόμενη Κύπρο για να παραστεί σε εκδηλώσεις για την 23η επέτειο της τουρκικής εισβολής, ο κ. Πίκερινγκ είπε ότι ήταν ενέργειες για εσωτερική κατανάλωση.

    Ο Αμερικανός επίσημος είπε επίσης ότι δεν επιθυμεί να προβεί σε λεπτομερή σχόλια επί του θέματος, αλλά σημείωσε ότι ακόμα και η επίσκεψη Ετζεβίτ στα κατεχόμενα "δεν ήταν κατά τη γνώμη μας αρκετή για να μας αποθαρρύνει από τις προσπάθειες για πρόοδο αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει τόσο η ανάγκη όσο και η ευκαιρία να εργαστούμε για πρόοδο (στο Κυπριακό)".

    Ο κ. Πίκερινγκ τόνισε επίσης την πρόθεση των ΗΠΑ να εργαστούν στενά με την κυβέρνηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ, εκφράζοντας την ελπίδα ότι ο κ. Γιλμάζ θα αντιμετωπίσει επιτυχώς τα προβλήματα της χώρας του, ειδικά, όπως σημείωσε, στα σύνορα με το Ιράκ.

    Θαυμασμό εξέφρασε ο Αμερικανός Υφυπουργός για την πολιτική του Ελληνα Πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, ενθαρρύνοντάς τον να την συνεχίσει, και τόνισε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας βρίσκονται τώρα σε θέση "να ανοίξουν ευκαιρίες και να θέσουν τις βάσεις για μια στενή συνεργασία."

    Εξάλλου κληθείς να σχολιάσει κάποιες ανησυχίες ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να συνδέσουν την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με την ταυτόχρονη πρόοδο στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ο κ. Πίκερινγκ είπε ότι "ποιός ανήκει στην ΕΕ είναι θέμα που πρέπει να αποφασιστεί από την Ενωση".

    Αναφερόμενος στην Τουρκία, είπε ότι "η πόρτα της ΕΕ δεν πρέπει να κλείσει πρόωρα", ενώ εξέφρασε την άποψη ότι "η Κύπρος θα πρέπει να καταστεί μέλος της ΕΕ ως διζωνικό, δικοινοτικό κράτος".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΧ/ΜΜ)

    [11] Εκπρόσωπος - Αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να συμπληρωθούν οι δειγματοληψίες και η απομόνωση του γενετικού υλικού από συγγενείς αγνοουμένων, ενώ οι προκαταρκτικές αναλύσεις πάνω στο γενετικό υλικό έχουν αρχίσει και μπορούν να συμπληρωθούν σε διάστημα 4 μέχρι 8 μηνών.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, διαψεύδοντας δημοσιεύματα αναφορικά με το θέμα.

    Μετά από επικοινωνία του με τον Υπεύθυνο του Εργαστηρίου Ταυτοποίησης Βιολογικών Δειγμάτων, Δρα Μάριο Καριόλου, στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι μπορεί να ανακοινώσει πως "οι δειγματοληψίες και η απομόνωση του γενετικού υλικού από συγγενείς αγνοουμένων αναμένεται ότι θα συμπληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου".

    "Ταυτόχρονα", πρόσθεσε, "έχουν αρχίσει και προκαταρκτικές αναλύσεις πάνω στο γενετικό υλικό των συγγενών αγνοουμένων, που καταχωρούνται σε ειδικό αρχείο ηλεκτρονικού υπολογιστή. Οι αναλύσεις στο γενετικό υλικό όλων των συγγενών μπορούν να συμπληρωθούν μέσα σε διάστημα 4 μέχρι 8 μηνών", είπε.

    Ο κ. Χριστοφίδης εξήγησε ότι "από τη στιγμή που θα παραδίδεται ένα δείγμα στο εργαστήριο, που κατ' ισχυρισμό θα ανήκει σε κάποιο αγνοούμενο, θα απομονώνεται από αυτό γενετικό υλικό και οι αναλύσεις που θα έχουν ήδη γίνει για τους συγγενείς των αγνοουμένων θα γίνονται και για το συγκεκριμένο δείγμα, για να γίνει η τελική ταύτιση των στοιχείων του αγνοουμένου με αυτά των συγγενών του, εφόσον αυτοί έχουν αποδεχθεί να υποβληθούν στις δέουσες γενετικές εξετάσεις".

    Η διαδικασία της επιστημονικής επεξεργασίας και απομόνωσης γενετικού υλικού από δείγματα που κατ' ισχυρισμό θα ανήκουν σε αγνοούμενους, μέχρι και της τελικής ταύτισης των γενετικών στοιχείων των συγγενών, δεν είναι χρονοβόρα και μπορεί να διαρκέσει από 4 μέχρι 20 μέρες, είπε.

    "Αξίζει να σημειωθεί", πρόσθεσε, "ότι υπάρχει δυνατότητα ταυτόχρονης επεξεργασίας 30 - 50 δειγμάτων, από λείψανα, την ημέρα".

    Μερικές από τις αναλύσεις, είπε ο κ. Χριστοφίδης, θα γίνονται με τη βοήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, που θα αγοραστεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για τον σκοπό αυτό.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "είμαστε πρόθυμοι και έτοιμοι στο πλαίσιο του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου να διεκπεραιώσουμε και την επιστημονική έρευνα, όσον αφορά και τους Τ/Κ αγνοούμενους, αρκεί να μας το ζητήσουν".

    "Το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής είναι δικοινοτικό Ιδρυμα και είναι κατάλληλος τόπος για να διεκπεραιώσει αυτό το έργο. Εναπόκειται λοιπόν στην Τ/κ κοινότητα αν θέλει να έχει τις υπηρεσίες αυτού του κέντρου, το οποίο είναι ταγμένο να υπηρετεί και τις δύο κοινότητες", είπε.

    Η φύση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, επιβάλλει οι δύο πλευρές να δώσουν όσες πληροφορίες κατέχουν σε θέματα αγνοουμένων, σε οποιαδήποτε κοινότητα και αν ανήκουν αυτοί, τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Κληθείς να σχολιάσει το προσχέδιο της έκθεσης του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον για τους πέντε Ελληνοαμερικανούς αγνοούμενους, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "όταν η έκθεση θα είναι στην τελική της μορφή και θα έχουμε το πλήρες κείμενο, θα μπορέσουμε να την αξιολογήσουμε".

    Αν η έκθεση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι πέντε Ελληνοαμερικανοί είναι νεκροί, τότε "εισέρχεται αμέσως η ανάγκη ανοίγματος των τάφων, για διαπίστωση της ταυτότητας των αγνοουμένων", πρόσθεσε.

    Τέλος, ο κ. Χριστοφίδης επανέλαβε την πρόθεση της πλευράς μας να σεβαστεί και να εφαρμόσει "στο πνεύμα και στο γράμμα" τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων, "μακριά από κάθε πολιτική εκμετάλλευση".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΑΠ)
    (Μ.Χ.) ΠΟΛ 3 00227 (Κ) Εκπρόσωπος - Απόφαση Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση χαιρετίζει την απόφαση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να προσέλθει στο δεύτερο γύρο των απευθείας διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, που θα γίνουν στην Ελβετία μεταξύ 11 και 16 Αυγούστου.

    Στη δήλωση αυτή προέβη σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Τ/Κ ηγέτη, η οποία ανακοινώθηκε νωρίτερα σήμερα.

    "Χαιρετίζουμε την απόφαση", είπε, σημειώνοντας ότι "από εκεί και πέρα η κάθε πλευρά έχει να προβάλει θέσεις και επιχειρήματα".

    "Εμείς καλόπιστα θα συζητήσουμε κάθε πτυχή του κυπριακού προβλήματος με στόχο να βρούμε λύσεις σε όλες τις πτυχές", τόνισε.

    Εξάλλου ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, συμφωνεί με την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, ότι η πλευρά μας θα πρέπει να έχει τη δική της πρωτοβουλία ενόψει του δεύτερου γύρου των συνομιλιών και για το έγγραφο Κόρντοβεζ, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι "στην πολιτική πάντα πρέπει να έχεις πρωτοβουλίες".

    "Σε κάθε κύκλο συνομιλιών η πλευρά μας πρέπει να έχει τις δικές της πρωτοβουλίες, στόχους και επιχειρηματολογία", είπε ο κ. Χριστοφίδης επαναλαμβάνοντας ότι "σε αυτό τον κύκλο συνομιλιών θα προσέλθουμε πανέτοιμοι για να προβάλουμε τα επιχειρήματα και τις θέσεις μας με στόχο να πείσουμε για την ορθότητά τους".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το έγγραφο Μαρκίδη δεν έχει δοθεί ακόμα στους πολιτικούς ηγέτες αλλά θα δοθεί έγκαιρα πριν τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [12] Διευθυντής ΚΥΠΕ - Ακαδημία Πολ. Επιστημών - ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,04/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), Ανδρέας Χριστοφίδης, έχει προταθεί κι έγινε δεκτός ως μέλος της Ακαδημίας Πολιτικών Επιστημών των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Η Ακαδημία, η οποία ιδρύθηκε το 1880, είναι η αρχαιότερη και εγκυρότερη μη κομματική Ακαδημία και είναι αφιερωμένη στην ανάλυση πολιτικών, κοινωνικών και οικονομικών διεθνών προβλημάτων.

    Η Ακαδημία εκδίδει το τριμηνιαίο περιοδικό "Πολιτική Επιστήμη" και οργανώνει ειδικές διασκέψεις για τα σύγχρονα διεθνή προβλήματα.

    Μεταξύ των επιτίμων μελών της Ακαδημίας περιλαμβάνονται τέσσερις πρώην Προέδροι των ΗΠΑ, ο Τζίμ Κάρτερ, ο Τζορτζ Μπους, ο Τζέραλντ Φορντ και Ρόναλντ Ρίγκαν, Δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου και Υπουργοί Εξωτερικών.

    Αναφέρουμε ότι στο Συμβούλιο της Ακαδημίας μετέχουν κορυφαίοι πολιτικοί επιστήμονες και διανοούμενοι από τις ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 4 August 1997 - 12:02:50 UTC