Read the Latest International Press Articles on the Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 15 November 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-08-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτροπές Αγνοουμένων - Αντιδράσεις
  • [02] Εθνικό Συμβούλιο
  • [03] Οικονόμος Χριστόφορος - διαμαρτυρία
  • [04] Πολιτικά κόμματα - συμφωνία για αγνοούμενους
  • [05] Αντιδράσεις κομμάτων - διορισμοί Ημικρατικών
  • [06] Χριστόπουλος - Συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [07] Φαλάς - Συντονιστική Καρπασίας
  • [08] Ταλάτ - Ντενκτάς
  • [09] Ακιντζί - συνομιλίες
  • [10] Κληρίδης - Ντενκτάς - αγνοούμενοι
  • [11] Γκιουρέλ - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [12] Συνέντευξη Ταλάτ στο LGR
  • [13] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Συμφωνία
  • [14] Κύπρος - Μητρική θνησιμότητα
  • [15] Κύπρος - Μητρική θνησιμότητα
  • [16] Αποτελέσματα προεισαγωγικών
  • [17] ΔΗΣΥ - συμφωνία
  • [18] ΔΗΣΥ - Βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ
  • [19] Συμφωνία Γ' Βιέννης - Φαλάς - Χριστόπουλος
  • [20] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο (2)

  • [01] Επιτροπές Αγνοουμένων - Αντιδράσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκπληξη για την επίτευξή της αλλά και επιφυλάξεις για την εφαρμογή της συμφωνίας Κληρίδη - Ντενκτάς για τους αγνοουμένους, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο κ. Θεοδοσίου είπε χαρακτηριστικά ότι η Επιτροπή δεν ανέμενε ότι θα συμφωνούσε ο Ραούφ Ντενκτάς. Και παρά το ότι η συμφωνία έχει επιτευχθεί, πρόσθεσε, "διακατεχόμαστε από καχυποψία η οποία δεν μας αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία."

    Ο κ. Θεοδοσίου επεσήμανε ότι χρειάζεται σύνεση και προσοχή στο χειρισμό του θέματος, από τη δική μας πλευρά. Είπε επίσης ότι δεν πρέπει αν δεχθούμε να μας παραδώσουν μαύρες σακούλες με οστά και ότι χρειάζεται να γίνουν εξειδικευμένες έρευνες για διακρίβωση της ταυτότητας ώστε να έχουμε αναγνωρισμένα λείψανα.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοούμενους Οικονόμος Χριστόφορος εξέφρασε το φόβο ότι η συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς θα χρησιμοποιηθεί από το Ραούφ Ντενκτάς για κωλυσιεργία και ροκάνισμα του χρόνου σε βάρος της δικής μας πλευράς.

    Σε δηλώσεις του στο ΡΙΚ, ο Οικονόμος Χριστόφορος διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει η δική μας πλευρά πού βρίσκονται λείψανα Τουρκοκυπρίων.

    Αποκάλυψε επίσης ότι η Εθνική Επιτροπή είχε ζητήσει τη σύσταση ομάδας δικαστών και ιατροδικαστών για επιστημονική διερεύνηση της υπόθεσης πριν από την κάθοδο στην Κύπρο του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Εθνικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε πριν από λίγο η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία πραγματοποιείται ενόψει του δεύτερου γύρου απευθείας συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού, που θα πραγματοποιηθεί στην Ελβετία από τις 11 μέχρι τις 16 Αυγούστου.

    Στη συνεδρία αναμένεται να συζητηθεί και η χθεσινή συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου Ραούφ Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων.

    Στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου παρακάθονται οι αρχηγοί και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων καθώς επίσης ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης και ο Αντιπρόεδρος των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης.

    Συμμετέχουν επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Κυβερνητιός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης καθώς και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη, 24 Ιουλίου, τα κόμματα τοποθετήθηκαν επί του άτυπου αναθεωρημένου εγγράφου που επέδωσε στις δύο πλευρές ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών στο Τράουτμπεκ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [03] Οικονόμος Χριστόφορος - διαμαρτυρία

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την έντονη διαμαρτυρία του ιδίου και της Επιτροπής του ως προς την έκβαση της χθεσινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για ανθρωπιστικά θέματα, εξέφρασε σε επικοινωνία του με το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοούμενους, Οικονόμος Χριστόφορος.

    Σύμφωνα με τον Οικονόμο Χριστόφορο με τη χθεσινή συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς, "το θέμα των αγνοουμένων θα θαφτεί χωρίς να μάθουμε για κανέναν αγνοούμενο τι απέγινε".

    Ο Οικονόμος Χριστόφορος υποστήριξε ότι άλλα συμφωνήθηκαν μεταξύ των Επιτροπών των Αγνοουμένων και της κυβέρνησης ως προς το τις θέσεις της πλευράς μας, οι οποίες θα ετίθεντο από τον Πρόεδρο Κληρίδη κατά τις συναντήσεις του με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για τα ανθρωπιστικά θέματα, και άλλα τελικά έγιναν.

    "Διαμαρτυρόμεθα έντονα. Αυτό το πράγμα είναι απαράδεκτο", είπε ο Οικονόμος Χριστόφορος, τονίζοτας παράλληλα πως "εμείς θέλουμε εξατομικευμένες έρευνες για να δούμε ότι ένας άνθρωπος είναι σκοτωμένος, να βρούμε τον τάφο του και να γίνουν οι εξετάσεις με το DNA για να μάθουμε ποιός είναι".

    Οπως ανέφερε ο Οικονόμος Χριστόφορος, η συμφωνία που έγινε μεταξύ των επιτροπών και της κυβερνησης στις 25 Ιουλίου προβλέπει τη σύσταση ενός σώματος από ένα εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα και τις δύο πλευρές, το οποίο να περιλαμβάνει έμπειρους ερευνητές, δικεκριμένους δικηγόρους και ιατροδικαστές, οι οποίοι να διεξαγάγουν την όλη έρευνα.

    Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο Οικονόμος Χριστόφορος, αυτό που συμφωνήθηκε χθες είναι η δημιουργία μιας επιτροπής όπως αυτή που υπήρχε μέχρι τώρα για το θέμα των αγνοουμένων και η οποία "εδώ και 15 χρόνια δεν μας είπε για κανένα άτομο τί έγινε".

    Τέλος είπε ότι η Επιτροπή θα επιδιώξει συνάντησή με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για συζήτηση του όλου θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Πολιτικά κόμματα - συμφωνία για αγνοούμενους

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ελπίδα ότι με τη χθεσινή συμφωνία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς, για το θέμα των αγνοουμένων, θα ανοίξει ο δρόμος για επίλυση του ανθρωπιστικού αυτού προβλήματος, εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους οι πολιτικοί αρχηγοί.

    Οι πολιτικοί ηγέτες, που κλήθηκαν να σχολιάσουν τη συμφωνία προσερχόμενοι στο Προεδρικό Μέγαρο για τη σημερινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, επεσήμαναν ότι για να προχωρήσει το θέμα αυτό θα πρέπει η τουρκική πλευρά να αλλάξει τη στάση της.

    Ταυτόχρονα, όλοι σημείωσαν ότι δεν είναι πλήρως ενήμεροι για τη συμφωνία, για την οποία αναμένεται ότι θα ενημερωθούν από τον Πρόεδρο Κληρίδη κατά τη σημερινή συνεδρία.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης σημείωσε ότι η πολιτική ηγεσία δεν είναι πλήρως ενήμερη, όμως είπε ότι αρχικά χαιρετίζει "κάθε βήμα που γίνεται με στόχο τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων".

    "Η έκφραση ανησυχιών ή η αρνητική τοποθέτηση με υποψίες, οπωσδήποτε δεν βοηθούν ένα κλίμα που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε," είπε. Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι "σίγουρα μπορεί να υπάρξουν προβλήματα", όμως τόνισε ότι αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν.

    "Για 23 χρόνια δεν υπήρχε καμία πρακτική ή έμπρακτη βούληση από πλευράς Ντενκτας. Εκφράζεται για πρώτη φορά, ας τη δοκιμάσουμε με όλες τις επιφυλάξεις, λόγω του προτέρου βίου του κ. Ντενκτάς".

    Οπως τόνισε, εάν όλοι πραγματικά ενδιαφέρονται, "ας παραμερίσουμε την αρνητική τοποθέτηση και ας χαιρετίσουμε την πρώτη θετική τοποθέτηση του κ. Ντενκτας, με την ελπίδα ότι θα ανοίξει ο δρόμος διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων."

    Ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος πρόσθεσε ότι "εάν στο μεσοδιάστημα επισυμβεί ο,τιδήποτε αρνητικό ή επαναληφθούν οι γνωστές συμπεριφορές του κ. Ντενκτάς, τότε κανένας δεν μας παρεμποδίζει όχι απλά να τον καταδικάσουμε φραστικά, αλλά να κάνουμε και τα αναγκαία διαβήματα προς κάθε διεθνές βήμα".

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτηρης Χριστόφιας σημείωσε και αυτός, με τη σειρά του, ότι δεν είναι ενήμερος και περιορίστηκε να τονίσει "μακάρι να ανοίξει ο δρόμος για διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού ανέφερε ότι δεν μπορεί να εκφράσει υπεύθυνη άποψη, εάν δεν ενημερωθεί πλήρως, λέγοντας ότι αναμένει πως σήμερα οι πολιτικοί αρχηγοί θα ενημερωθούν σχετικά από τον Πρόεδρο Κληρίδη. Ωστόσο, σημείωσε ότι "το θέμα δεν είναι μόνον οι τάφοι" αλλά "υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να ξεκαθαριστούν".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης σημείωσε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να τοποθετηθεί, αφού δεν είναι πλήρως ενημερωμένος. Ανέφερε, όμως, ότι δεν βλέπει ότι "είναι μια ολοκληρωμένη απόφαση".

    "Αν η έρευνα δεν επεκταθεί στο γεωγραφικό χώρο της Τουρκίας, εάν δεν επανδρωθεί επαρκώς η Επιτροπή (του ΟΗΕ για διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων) και αν δεν έχει σαφείς όρους εντολής, πολύ φοβούμαι ότι και πάλιν τα αποτελέσματα δεν θα είναι τα αναμενόμενα", πρόσθεσε. Ο κ. Λυσσαρίδης δέχθηκε ότι "είναι κάτι, το ότι ελέχθη πως θα δεχθούν δήθεν να ανοίξουν τάφους", όμως είπε ότι αυτό παραμένει να φανεί στην πράξη.

    Ο Α' Αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου χαρακτήρισε τη συμφωνία "πολύ σημαντική", σημειώντας, όμως, ότι "τελεί υπό την αίρεση της υλοποίησής της από τον κ. Ντενκτάς και την τουρκική πλευρά".

    "Εάν πραγματικά ο κ. Ντενκτάς εννοεί αυτή τη συμφωνία και είναι διατεθειμένος να την αφήσει να υλοποιηθεί, εκφράζω τη μεγάλη μου ικανοποίηση, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη," συμπλήρωσε.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης, που χειρίστηκε το θέμα των αγνοουμένων για έξι χρόνια όταν ήταν Υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την άποψη ότι "αν αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί μπουν σε εφαρμογή, αποτελεί μια καλή αρχή".

    "Φυσικά υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που είναι σημαντικές και πρέπει να γίνουν με το σωστό τρόπο," είπε, προσθέτοντας ότι δεν γνωρίζει "σε ποιό βαθμό θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν τα αιτήματα πολλών συγγενών" (αγνοουμένων).

    Σε παρατήρηση ότι αρκετοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για συμφωνία για ανταλλαγή λειψάνων και όχι για διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων, ο κ. Ρολάνδης δήλωσε ότι "μιλούμε για διακρίβωση τύχης και η ανταλλαγή λειψάνων είναι μέρος της διαδικασίας". Γι' αυτό, ανέφερε, είπα ότι υπάρχουν πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να προσεχθούν.

    Ο Αντιπρόεδρος των Νέων Οριζόντων Χρίστος Κληρίδης, ο οποίος παρακάθεται στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου λόγω της απουσίας του Προέδρου του κόμματος Νίκου Κουτσού στην Αυστραλία, παρουσιάστηκε επιφυλακτικός για τη συμφωνία, γιατί δεν αναμένει ότι η τουρκική πλευρά θα συνεργαστεί στο θέμα αυτό.

    Αφού σημείωσε ότι είναι "λίγο πρόωρο" να γίνεται σχολιασμός, ανέφερε πως "δυστυχώς, η τουρκική δολιότητα μας απέδειξε ότι πολλές φορές συμφωνεί και υπογράφει κάτι και τελικά δεν το ικανοποιεί".

    Ο κ. Κληρίδης είπε ότι ανέμενε πως, τουλάχιστον όσον αφορά στο διαδικαστικό θέμα, "θα έπρεπε να μπούν περισσότερες παράμετροι, λεπτομέρειες, έτσι που να μην επιτρέπει αμφισβητήσεις, παρερμηνείες και άλλα." Ανέφερε, ακόμη, ότι εξ' όσων αντιλαμβάνεται, με τις Επιτροπές συγγενών αγνοουμένων είχαν συμφωνηθεί "κάποιοι άλλοι χειρισμοί και διαδικασίες, οι οποίες τελικά δεν υλοποιήθηκαν".

    Εξέφρασε δε "φοβία" ότι μ' αυτή τη συμφωνία "έχουμε δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία να ξεφύγει από τη διεθνή πίεση για το θέμα των αγνοουμένων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [05] Αντιδράσεις κομμάτων - διορισμοί Ημικρατικών

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την αρνητική αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι χθεσινοί διορισμοί, από το Υπουργικό Συμβούλιο, των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών, αφού, όπως υποστηρίζουν, τα κριτήρια της κυβέρνησης δεν ήταν αξιοκρατικά.

    Σε σχετικές δηλώσεις προέβησαν σήμερα πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά, κατά την προσέλευσή τους στο Προεδρικό Μέγαρο για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, υποστήριξε ότι "η κυβέρνηση αυτή επαναλαμβάνει τον εαυτό της" και ότι οι διορισμοί "είναι καθαρά κομματικοί".

    Οπως είπε, "δεν εκφράζεται το πολιτικο-κοινωνικό σκηνικό μέσα από αυτούς του διορισμούς και ασφαλώς το ΑΚΕΛ δεν μπορεί να συμφωνήσει σε καμία περιπτωση με αυτούς τους διορισμούς".

    Ο Α' Αντιπρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Μιχάλης Παπαπέτρου, υποστήριξε ότι "είχαμε επανάληψη του ίδιου έργου" αφού, είπε, "τη μερίδα του λέοντος την πήραν, όπως αναμενόταν, οι συγκυβερνώντες, ολίγα ψιχία στους υπόλοιπους". Μάλιστα, τόνισε χαρακτηριστικά ότι το όλο θέμα τίθεται στη βάση του "πόσοι δικοί μου και πόσοι δικοί σου".

    "Δεν είναι αυτή η ουσία του θέματος και νομίζω ότι είναι καιρός, εάν πραγματικά εννοούμε τα όσα λέμε περί αξιοκρατίας, να πάμε στην ουσία του θέματος, που είναι να διορίζονται με αξιοκρατικά κριτήρια άξιοι άνθρωποι που μπορούν να υπηρετήσουν τους Ημικρατικούς Οργανισμούς", κατέληξε.

    Από την πλευρά του, εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε "φυσικό η αντιπολίτευση να κρίνει και να επικρίνει", ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, περιορίστηκε να αναφέρει ότι δεν θα ασχοληθεί με το θέμα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [06] Χριστόπουλος - Συμφωνία Κληρίδη - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ως το πρώτο, αλλά πολύ σημαντικό, βήμα θεωρεί ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, τη χθεσινή συμφωνία, μεταξύ του Προεδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Σε δηλώσεις που προέβη πριν από λίγο, μετά τη λήξη δημοσιογραφικής διάσκεψης για την αυριανή επέπτειο της Συμφωνίας της Τρίτης Βιέννης, ο κ. Χριστόπουλος χαρακτήρισε ως "πολύ καλή αρχή" (για την επίλυση του θέματος των αγνοουμένων) τη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς.

    "Ευτυχώς, και παρόλες τις (περί του αντιθέτου) προσδοκίες, είχαμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα" τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας, προσθέτοντας ότι αποτελεί μόνο την αρχή για τη διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων. "Η δουλειά τώρα θα αρχίσει και δεν ξέρουμε πόσο καιρό θα πάρει για να τελεσφορήσει", σημείωσε.

    Διαφώνησε με τις θέσεις του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοούμενους, Οικονόμου Χριστόφορου, ότι η χθεσινή συμφωνία δεν είναι στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων με τις Επιτροπές Αγνοουμένων. "Δεν είναι ακριβώς έτσι τα πράγματα όπως τα είπε", παρατήρησε και συμπλήρωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν σημασία οι λεπτομέρειες.

    "Η μεγάλη σημασία ... είναι ότι ετέθησαν, για πρώτη φορά, από το 1974, τα θεμέλια τα οποία δίνουν μια μεγάλη ελπίδα ότι κάτι μπορεί να γίνει για το θέμα των αγνοουμένων", επεσήμανε ο κ. Χριστόπουλος, "και όχι οι λεπτομέρειες για την υλοποίηση της συμφωνίας. Ας το αφήσουμε ως εδώ", σημείωσε.

    Τέλος, ο κ. Χριστόπουλος εξέφρασε την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει "κάτι" και για τους εγκλωβισμένους στην επόμενη συνάντηση, η οποία δεν έχει καθορισθεί πότε θα γίνει, μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [07] (Κ) Φαλάς - Συντονιστική Καρπασίας

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο επί σειρά ετών Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς, ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσει το αξίωμα του Προέδρου της Επιτροπής.

    Την απόφασή του δημοσιοποίησε κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της αυριανής 22ης επετείου της Συμφωνίας της Γ' Βιέννης.

    "Δεν θα επαναδιεκδικήσω το αξίωμα του Προέδρου, δεν θα αποδεχθώ υπόδειξη υποψηφιότητας και δεν θα δεχθώ επανεκλογή", τόνισε ο κ. Φαλάς.

    Διευκρίνισε, πάντως, ότι η απόφασή του αυτή δεν συνεπάγεται και εγκατάλειψη του αγώνα για την Καρπασία και τους εγκλωβισμένους.

    "Θα συνεχίσω απρόσκοπτα την προσφορά μου στην Καρπασία", διαβεβαίωσε ο νυν Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, προσθέτοντας ότι θα στηρίξει και θα συμπαρασταθεί του νέου Προέδρου και της νέας ηγεσίας που θα εκλεγεί.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Ταλάτ - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος στα κατεχόεμνα Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επέκρινε τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς επειδή δηλώνει απαισιόδοξος και προτείνει την εγκατάλειψη της ομοσπονδιακής λύσης.

    Οπως γράφουν οι Τ/κ εφημερίδες, ο Ταλάτ δήλωσε ότι ο Ντενκτάς, υποστηριζόμενος από τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ, ακολουθεί μια σκληρή στάση, λόγω του ότι υπάρχει το ενδεχόμενο επίλυσης του προβλήματος.

    Ο Ταλάτ πρόσθεσε ότι με πρόφαση την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Ντενκτάς προσπαθεί να κλείσει τις πόρτες που οδηγούν στην ομοσπονδία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [09] Ακιντζί - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η μη μετάβαση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό στην Ελβετία, ισοδυναμεί με μεγαλύτερη υποστήριξη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Αυτό τόνισε χθες ο αρχηγός του Κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης στα κατεχόμενα Μουσταφά Ακιντζί, προσθέτοντας ότι η μη συμμετοχή στις συνομιλίες δεν πρόκειται να αναχαιτίσει τις διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως γράφουν οι Τ/κ εφημερίδες, ο Ακιντζί επεσήμανε ότι η μη συμμετοχή θα δώσει την εντύπωση ότι είναι η Τ/κ πλευρά που δεν επιθυμεί τη λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [10] Κληρίδης - Ντενκτάς - αγνοούμενοι

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Τ/κ εφημερίδες αναφέρονται σήμερα στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, για συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων.

    Η "Κίπρις" στεγάζει το σχετικό δημοσίευμα στην τρίτη της σελίδα, κάτω από τον τίτλο: "Κληρίδης και Ντενκτάς παραδέχθηκαν ότι το θέμα των αγνοουμένων είναι ένα ανθρωπιστικό θέμα και συμφώνησαν να συνεργαστούν".

    Η "Γενί Ντουζέν" γράφει ότι ανοίγουν οι τάφοι, ενώ η "Γενί Ντεμοκράτ" γράφει: "Δεύτερη συνάντηση Κληρίδη - Ντενκτάς. Θα επιλυθεί το θέμα των αγνοουμένων".

    Η "Ορτάμ", σε ολοσέλιδο, πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, κάτω από τον τίτλο: "Συμφωνία στο θέμα των αγνοουμένων. Συνέχεια στις συνομιλίες του Μοντρέ", γράφει ότι μετά τις επαφές του με Τούρκους αρμόδιους, ο Ντενκτάς αποφάσισε να μεταβεί στο Μοντρέ. Η απόφαση, συνεχίζει, θα ανακοινωθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Οι Τ/κ εφημερίδες γράφουν ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν το θέμα των αγνοουμένων να μην τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης και δημοσιεύουν τα όσα ανακοίνωσε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, στην οικία του οποίου έγιναν οι δύο μέχρι στιγμής συναντήσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] Γκιουρέλ - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Προεδρίας Κυβερνήσεως της Τουρκίας, αρμόδιος για κυπριακές υποθέσεις, Σουκρού Γκιουρέλ, μεταβαίνει στις ΗΠΑ για να συζητήσει τη νέα πολιτική που θα ακολουθήσει η Τουρκία στο Κυπριακό, που περιλαμβάνει μη επίλυση του Κυπριακού για δέκα χρόνια.

    Αυτό αναφέρει σε άρθρο του στην Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ" ο Μεχμέτ Σαγκλάρ, ο οποίος σημειώνει ότι η νέα αυτή πολιτική της Τουρκίας προβλέπει όπως η επίλυση του Κυπριακού αναβληθεί για μια δεκαετία και να παύσει η Ευρωπαϊκή Ενωση να ενδιαφέρεται για την Κύπρο.

    Η νέα πολιτική προβλέπει, επίσης, όπως τα πρώτα πέντε χρόνια και με τη βοήθεια της Τουρκίας, η οικονομία του ψευδοκράτους να φθάσει τα επίπεδα των ελεύθερων περιοχών και να αρθούν τα οικονομικά εμπάργκο κατά των κατεχομένων.

    Προβλέπει, επίσης, να ενοποιηθεί η οικονομία του ψευδοκράτους με αυτήν της Τουρκίας και κατά τη δεύτερη πενταετία να εφαρμοστούν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Με τα μέτρα αυτά, θα επιτευχθεί, όπως γράφει ο Σαγκλάρ, η επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων.

    Ο Σαγκλάρ προσθέτει ότι η νέα πολιτική προβλέπει και την εξισορρόπηση της οικονομίας και την επαναπροσέγγιση των κοινοτήτων να ακολουθήσει η λύση του Κυπριακού, να ιδρυθεί ένα διζωνικό, δικοινοτικό, ομόσπονδο κράτος, στο οποίο να έχει αναγνωριστεί η πολιτική ισότητα του ψευδοκράτους.

    Περαιτέρω, ο Σαγκλάρ γράφει ότι ύστερα από δέκα χρόνια δεν θα υπάρχουν Τ/Κ στο νησί και ότι η συμφωνία θα γίνει για τους εκ Τουρκίας εποίκους, που θα ζουν στην Κύπρο.

    Οι Τ/Κ, επισημαίνει, δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν άλλα δέκα χρόνια για τη λύση.

    Απευθυνόμενος στην ηγεσία των Τ/Κ, ο Σαγκλάρ γράφει: "Παρουσιάζεστε ότι επιθυμείτε την ομοσπονδία, αλλά εργάζεστε για την προσάρτηση την οποία βαπτίσατε ενοποίηση. Τώρα μας μιλάτε για μερική ενοποίηση. Παρουσιάζεστε ότι αντιτίθεστε της ένωσης, αλλά εσείς πρώτοι την εφαρμόζετε".

    Ο Σαγκλάρ γράφει, ακόμη, ότι είναι ενδιαφέρον πως στην Κύπρο όλοι επιθυμούν την ένωση, άλλοι με τη μορφή της ομοσπονδίας και άλλοι είτε με την Ελλάδα είτε με την Τουρκία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [12] Συνέντευξη Ταλάτ στο LGR

    Λονδίνο,Βρετανία,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών για το Κυπριακό στην Ελβετία, εξέφρασε σήμερα ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR), ο Ταλάτ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χθεσινή συνάντηση του Ντενκτάς με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, για συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων, βοήθησε στη βελτίωση του κλίματος, πράγμα που θα πείσει τον Ντενκτάς να μεταβεί στην Ελβετία, άνκαι στην αρχή δίσταζε.

    Κληθείς να περιγράψει τη διάθεση που επικρατεί ανάμεσα στους Τ/Κ ύστερα από τις απευθείας συνομιλίες, ο Ταλάτ είπε ότι η Τ/κ κοινότητα "ελπίζει για καλή προσέγγιση και πρόοδο προς επίλυση του προβλήματος".

    "Γνωρίζουμε", είπε, "ότι μια λύση θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, την Κύπρο και την περιοχή στην οποία βρισκόμαστε".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι η λύση του Κυπριακού θα βοηθήσει και την Ελλάδα και την Τουρκία, αλλά τόνισε ότι το πρόβλημα "δεν είναι εύκολο και χρειάζεται κάποιο χρόνο" για να επιτευχθεί τελικά συνολική λύση.

    Ο Ταλάτ σημείωσε, εξάλλου, ότι "τέτοιου είδους συνομιλίες βοηθούν στην επίλυση του Κυπριακού", εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ντενκτάς "ήταν πολύ ενθαρρυντική και όλοι αναμένουν η επόμενη συνάντηση να πραγματοποιηθεί στο Μοντρέ".

    Σε ερώτηση εάν είναι αισιόδοξος ότι ο Ντενκτάς θα συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών στην Ελβετία, ο Ταλάτ είπε ότι ο Ντενκτάς δίστασε στην αρχή, επισημαίνοντας ότι "τον πιέζουμε να συμμετάσχει, διότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον της Κύπρου".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την πεποίθηση ότι η χθεσινή συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Ντενκτάς "βοήθησε το κλίμα να καταστεί πιο ήρεμο" και ότι για το λόγο αυτό ο Ντενκτάς θα μεταβεί στην Ελβετία.

    Τέλος, ο Ταλάτ είπε ότι ο Ντενκτάς θα συμμετάσχει στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών, "διότι είναι αναγκαίο να παραστεί σ' αυτή τη συνάντηση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [13] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Συμφωνία

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης κατέστησε σήμερα σαφές ότι η χθεσινή συμφωνία που επιτεύχθη μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς αφορά στη διερεύνηση της τύχης ενός εκάστου των αγνοουμένων.

    Ο κ. Χριστοφίδης προέβη σε σχετικές δηλώσεις μετά τη δίωρη, περίπου, συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία, όπως ανέφερε, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για τη χθεσινή συμφωνία και ακολούθησε συζήτηση.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το θέμα της συμφωνίας ήταν το μοναδικό αντικείμενο της σημερινής σύσκεψης και είπε ότι το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει και πάλι την Πέμπτη, 7 Αυγούστου, για να συζητήσει τη στάση της πλευράς μας κατά το δεύτερο γύρο συνομιλίων, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ελβετία από τις 11 μέχρι τις 16 Αυγούστου.

    Ανακοίνωσε ότι στις 5 σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος Κληρίδης θα δεχθεί τις επιτροπές συγγενών αγνοουμένων για να τις ενημερώσει για τη χθεσινή συμφωνία.

    Ο κ. Χριστοφίδης χαιρέτισε τη χθεσινή συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την "ιστορική" και είπε ότι ύστερα από 23 χρόνια "βρισκόμαστε μπροστά στο σπάσιμο του αδιεξόδου στο ανθρωπιστικό αυτό θέμα."

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι κατά τις δύο συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς, στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ Γκούσταβ Φεϊσέλ, συζητήθηκαν καθαρά ανθρωπιστικά θέματα, όπως οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων και η ελεύθερη διακίνησή τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [14] Κύπρος - Μητρική θνησιμότητα

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αξιοζήλευτες επιδόσεις παρουσιάζει η Κύπρος στον τομέα της υγείας των γεννήσεων, αφού κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως στον κατάλογο των χωρών, βάσει του ποσοστού μητρικής θνησιμότητας.

    Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη έκθεση της UNICEF, "Η πρόοδος των Εθνών 1997", που σχολείται με θέματα υγείας, εκπαίδευσης και γυναικείας χειραφέτησης, παρουσιάζεται ο κατάλογος 189 κρατών βάσει του δείκτη μητρικής θνησιμότητας, που ορίζεται ως ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν στη γέννα, ανά 100 χιλιάδες γεννήσεις. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται παγκοσμίως από μηδέν μέχρι 1.800.

    Η Κύπρος παρουσιάζει δείκτη 5, ενώ μόνο τρεις χώρες παρουσιάζουν δείκτη χαμηλότερο από αυτόν. Πρόκειται για τα μικρά κράτη του Λουξεμβούργου, της Ισλανδίας και της Μάλτας, με δείκτη μηδέν.

    Τους χειρότερους κατά μέσο όρο δείκτες παρουσιάζει Η αφρικανική ήπειρος, ενώ τους καλύτερους, η Ευρώπη.

    Το χειρότερο δείκτη παρουσιάζει η αφρικανική Σιέρα Λεόνε με 1.800, ενώ ακολουθούν το Αφγανιστάν με 1.700, η Γουϊνέα, η Σομαλία και το Μπουτάν με 1.600.

    Στην κορυφή του πίνακα, μετά τις τέσσερις χώρες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, είναι ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Ελβετία με 6, το Ισραήλ, η Ισπανία και η Σουηδία με 7.

    Τους μεγαλύτερους δείκτες στην Ευρώπη έχουν η Ρουμανία με 130, η Ρωσία 75, η Αλβανία 65 και η Μολδαβία 60.

    Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν δείκτη 12, η Ιαπωνία 18, ενώ η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν δείκτη 10 και 180 αντίστοιχα.

    Ενας άλλος σημαντικός δείκτης κοινωνικής ανάπτυξης, είναι και ο δείκτης εγγραφής των παιδιών στο δημοτικό σχολείο και ορίζεται ως το ποσοστό των παιδιών που είναι εγγεγραμμένα στα δημοτικά σχολεία, στο σύνολο των παιδιών που έχουν ηλικία τέτοια, που θα έπρεπε να φοιτούν σε δημοτικά σχολεία. Ο δείκτης αυτός κυμαίνεται παγκοσμίως από 17 μέχρι 100.

    Δείκτη 100 παρουσιάζουν μόνο 17 χώρες από τις 189 του πίνακα, όπως η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλλία, η Ελβετία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, αλλά και ορισμένες από το λεγόμενο τρίτο κόσμο, όπως η Ιαμαϊκή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη και η Κούβα.

    Για την Κύπρο ο δείκτης είναι 96, ενώ για την Ελλάδα και την Τουρκία είναι 91 και 73 αντίστοιχα.

    Και πάλι οι αφρικανικές χώρες υστερούν έναντι των άλλων ηπείρων, με τη Σομαλία να παρουσιάζεται με δείκτη 17, το χειρότερο παγκοσμίως.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Κύπρος - Μητρική θνησιμότητα

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αξιοζήλευτες επιδόσεις παρουσιάζει η Κύπρος στον τομέα της υγείας των γεννήσεων, αφού κατέχει την τέταρτη θέση παγκοσμίως στον κατάλογο των χωρών, βάσει του ποσοστού μητρικής θνησιμότητας.

    Συγκεκριμένα, στην πρόσφατη έκθεση της UNICEF, "Η πρόοδος των Εθνών 1997", που σχολείται με θέματα υγείας, εκπαίδευσης και γυναικείας χειραφέτησης, παρουσιάζεται ο κατάλογος 189 κρατών βάσει του δείκτη μητρικής θνησιμότητας, που ορίζεται ως ο αριθμός των γυναικών που πεθαίνουν στη γέννα, ανά 100 χιλιάδες γεννήσεις. Το ποσοστό αυτό κυμαίνεται παγκοσμίως από μηδέν μέχρι 1.800.

    Η Κύπρος παρουσιάζει δείκτη 5, ενώ μόνο τρεις χώρες παρουσιάζουν δείκτη χαμηλότερο από αυτόν. Πρόκειται για τα μικρά κράτη του Λουξεμβούργου, της Ισλανδίας και της Μάλτας, με δείκτη μηδέν.

    Τους χειρότερους κατά μέσο όρο δείκτες παρουσιάζει Η αφρικανική ήπειρος, ενώ τους καλύτερους, η Ευρώπη.

    Το χειρότερο δείκτη παρουσιάζει η αφρικανική Σιέρα Λεόνε με 1.800, ενώ ακολουθούν το Αφγανιστάν με 1.700, η Γουϊνέα, η Σομαλία και το Μπουτάν με 1.600.

    Στην κορυφή του πίνακα, μετά τις τέσσερις χώρες που αναφέρθηκαν πιο πάνω, είναι ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Ελβετία με 6, το Ισραήλ, η Ισπανία και η Σουηδία με 7.

    Τους μεγαλύτερους δείκτες στην Ευρώπη έχουν η Ρουμανία με 130, η Ρωσία 75, η Αλβανία 65 και η Μολδαβία 60.

    Οι ΗΠΑ παρουσιάζουν δείκτη 12, η Ιαπωνία 18, ενώ η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν δείκτη 10 και 180 αντίστοιχα.

    Ενας άλλος σημαντικός δείκτης κοινωνικής ανάπτυξης, είναι και ο δείκτης εγγραφής των παιδιών στο δημοτικό σχολείο και ορίζεται ως το ποσοστό των παιδιών που είναι εγγεγραμμένα στα δημοτικά σχολεία, στο σύνολο των παιδιών που έχουν ηλικία τέτοια, που θα έπρεπε να φοιτούν σε δημοτικά σχολεία. Ο δείκτης αυτός κυμαίνεται παγκοσμίως από 17 μέχρι 100.

    Δείκτη 100 παρουσιάζουν μόνο 17 χώρες από τις 189 του πίνακα, όπως η Αυστρία, η Ιρλανδία, η Ισπανία, η Πορτογαλλία, η Ελβετία, η Βρετανία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, αλλά και ορισμένες από το λεγόμενο τρίτο κόσμο, όπως η Ιαμαϊκή, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σιγκαπούρη και η Κούβα.

    Για την Κύπρο ο δείκτης είναι 96, ενώ για την Ελλάδα και την Τουρκία είναι 91 και 73 αντίστοιχα.

    Και πάλι οι αφρικανικές χώρες υστερούν έναντι των άλλων ηπείρων, με τη Σομαλία να παρουσιάζεται με δείκτη 17, το χειρότερο παγκοσμίως.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [16] Αποτελέσματα προεισαγωγικών

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα αποτελέσματα των φετινών προεισαγωγικών εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας βρίσκονται περίπου στα περσινά επίπεδα. Στο μεταξύ υπάρχει μεγάλη πιθανότητα από του χρόνου να υπάρξει ενοποίηση των ενιαίων απολυτήριων και των εισαγωγικών εξετάσεων.

    Αυτά αναφέρθηκαν μεταξύ άλλων σήμερα κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εξετάσεων από τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Γεώργιο Χατζηνικολάου. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου από τους 6.109 υποψηφίους που συμπλήρωσαν την εξέταση εξασφάλισαν δικαίωμα θέσης 3.752, δηλαδή ποσοστό 61,42% και εξασφάλισαν θέση 2.786 ποσοστό 45,60%. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να φθάσει το 50% με τη δεύτερη κατανομή.

    Αριθμός θέσεων ίσος με το 10% των εισακτέων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου παραχωρείται σε Ελληνες υπηκόους ενώ αριθμός θέσεων παραχωρείται σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Οπως επισημάνθηκε κατά τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη σε μερικά μαθήματα, όπως στα Νέα Ελληνικά, Λατινικά, Νέα Ελληνικά ΤΕΙ, κλπ, το ποσοστό επιτυχίας είναι αρκετά ψηλό. Σε άλλα, όπως στα Μαθηματικά Α, Μαθηματικά Β, Φυσική, κλπ, το ποσοστό επιτυχίας είναι χαμηλό.

    "Οι εισαγωγικές εξετάσεις δεν μπορεί να αποτελούν κριτήριο για τη διαπίστωση του βαθμού επιτεύξεως των στόχων και των επιπέδων της μέσης εκπαίδευσης", τόνισε ο Υπουργός, σημειώνοντας παράλληλα ότι στα εξεταστικά δοκίμια περιέχονται και ερωτήσεις δύσκολες για να είναι δυνατό να διαχωριστούν οι άριστοι από τους πολύ καλούς υποψηφίους.

    "Ομως", πρόσθεσε, "τούτο δεν επηρεάζει τους μέτριους μαθητές, γιατί, όπως είναι γνωστό, γίνεται αναγωγή της αρχικής βαθμολογίας σε κάθε μάθημα σε νέα βαθμολογία".

    Αναφορικά με το θέμα της ενοποίησης των ενιαίων και των εισαγωγικών εξετάσεων, ο κ. Χατζηνικολάου ανέφερε ότι το "Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού μελετά τρόπους για την ενοποίηση των ενιαίων απολυτηρίων και των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας. Στην παρούσα φάση μελέτης του θέματος", πρόσθεσε, "βρισκόμαστε σε διάλογο με τους ενδιαφερόμενους φορείς".

    Αναφέρθηκε ότι το Υπουργείο έχει ήδη προβεί σε ευρεία σύγκριση των βαθμών των ενιαίων και των εισαγωγικών εξετάσεων και όπως έχει διαπιστωθεί, οι εισαγωγικές είναι πιο δύσκολες και ο μέσος όρος διαφοράς φθάνει τις πέντε μονάδες στις 20.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη διάσκεψη Τύπου, φέτος δόθηκαν συνολικά γύρω στις 3.800 θέσεις (3.000 στην Ελλάδα και 800 στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου)

    Οπως αναφέρθηκε γύρω στις 800 θέσεις που δεν έχουν καταληφθεί αφορούν τα ΤΕΙ για τα οποία το ενδιαφέρον των υποψηφίων είναι μειωμένο.

    Μεγάλο ωστόσο και αυξημένο ήταν το ενδιαφέρον για τα άλλα ιδρύματα, όπου έμειναν πολύ λίγες κενές θέσεις ενώ όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, φέτος το σύνολο των υποψηφίων για το Πανεπιστήμιο Κύπρου αυξήθηκε κατά 30%.

    Για τις θέσεις που τυχόν θα κενωθούν στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Χατζηνικολάου ανέφερε ότι δικαιούνται να υποβάλουν αίτηση για τις θέσεις που θα κενωθούν μόνο οι υποψήφιοι που παρακάθησαν στις εξετάσεις και εξασφάλισαν δικαίωμα διεκδίκησης θέσης στον κύκλο στον οποίο υπάγεται το Τμήμα του Πανεπιστημίου Κύπρου για το οποίο ενδιαφέρονται και είναι σε θέση να φοιτήσουν κατά το ακαδημαϊκό έτος 1997 - 1998.

    Στο μεταξύ, από τις 4 - 8 Αυγούστου θα υπάρχουν σε συγκεκριμένες αίθουσες του Πανεπιστημίου Κύπρου τέσσερα συνεργεία τα οποία θα δίνουν πληροφορίες στους ενδιαφερομένους πάνω σε θέματα που αφορούν στις βαθμολογίες και στις θέσεις που τυχόν εξασφάλισαν από τις 8 πμ έως τις 1.30 μμ. Τα ίδια συνεργεία θα δέχονται και τις αιτήσεις των υποψηφίων για πλήρωση των θέσεων του Πανεπιστημίου Κύπρου που τυχόν θα κενωθούν.

    Οι εγγραφές για το Ανώτερο Τεχνολογικό Ινστιτούτο θα γίνουν στις 27 Αυγούστου μεταξύ 9 πμ με 1 μμ και για το Ανώτερο Ξενοδοχειακό Ινστιτούτο στις 18 Αυγούστου μεταξύ 8 πμ και 1 μμ.

    Για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας οι εγγραφές γίνονται συνήθως τον Οκτώβρη.

    Οπως και τις άλλες χρονιές έτσι και φέτος οι θέσεις για τους άρρενες που εξασφάλισαν θέση και δεν θα μπορούν να φοιτήσουν κατά το ακαδημαϊκό έτος 1997 - 1998, λόγω της κατάταξής τους στην Εθνική Φρουρά, θα κρατηθούν για να μπορέσουν να φοιτήσουν μετά την απόλυσή τους.

    Σημειώνεται τέλος ότι η ενημέρωση των υποψηφίων για τα αποτελέσματα είναι δυνατή φέτος και μέσω του κυβερνοχώρου (Internet).

    (KYΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [17] (Κ) ΔΗΣΥ - συμφωνία

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός χαιρετίζει με ανακοίνωσή του την προκαταρκτική συμφωνία που επετεύχθη σχετικά με το θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων.

    Ο ΔΗΣΥ καλεί το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να διορίσει το τρίτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής ώστε να προωθηθεί με τον καλύτερο και ταχύτερο δύνατό τρόπο η όλη διαδικασία.

    "Αναμένουμε ότι η συμφωνία αυτή θα τεθεί σε εφαρμογή με τον κατάλληλο τρόπο ούτως ώστε να ξεκινήσει επιτέλους η ενδεδειγμένη διαδικασία για τη διακρίβωση της τύχης όλων ανεξαιρέτως των αγνοουμένων", τονίζεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [18] (Κ) ΔΗΣΥ - Βομβιστική επίθεση στην Ιερουσαλήμ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός καταδικάζει με ανακοίνωσή του την "άνανδρη βομβιστική επίθεση εναντίον των αμάχων στην Ιερουσαλήμ, που προκάλεσε το θάνατο και τραυματισμό σε πολλούς αθώους αμάχους".

    Οπως τονίζεται στην ανακοίνωση ενέργειες αυτού του είδους, όπως και κάθε χρήση βίας, θέτουν σε κίνδυνο την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και δημιουργούν κινδύνους ανάφλεξης στην ευαίσθητη περιοχή στην οποία ανήκει η Κύπρος.

    Ο ΔΗΣΥ υποστηρίζει την ειρηνευτική διαδικασία και τάσσεται υπέρ της κατοχύρωσης της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ειρήνης που είναι προς το συμφέρον όλων των λαών της περιοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [19] Συμφωνία Γ' Βιέννης - Φαλάς - Χριστόπουλος

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Συμφωνία της Γ' Βιέννης συνιστά διαπραγματευτικό χαρτί για την κυπριακή κυβέρνηση στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κυπριακού Ελληνισμού και οι Καρπασίτες επιμένουν στην πλήρη υλοποίησή της, ως πρώτο πρακτικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και επαναπροσέγγισης Ε/Κ και Τ/Κ.

    Αυτό τόνισαν σήμερα οι Επιτροπές, Οργανώσεις και Σωματεία Καρπασιτών, κατά τη διάρκεια Διάσκεψης Τύπου με την ευκαιρία της αυριανής 22ης επετείου της υπογραφής της Συμφωνίας της Γ' Βιέννης, στον τρίτο γύρο των δικοινοτικών συνομιλιών από τους Ραούφ Ντενκτάς και τον τότε διαπραγματευτή της Ε/κ πλευράς, Γλαύκο Κληρίδη. Ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Νίκος Φαλάς, χαρακτήρισε τη Συμφωνία της Γ' Βιέννης, "όπλο ακαταμάχητο" στον αγώνα για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και "ελπίδα" των Καρπασιτών, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι "συνιστά σημείο αναφοράς και διαπραγματευτικό χαρτί" για την κυπριακή κυβέρνηση.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Φαλάς, στο θέμα των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών που βρίσκονται, όπως ανέφερε, "σε παράλληλη πορεία" με τους Καρπασίτες.

    Αναφέρθηκε στην "κάποια ελευθερία" στη διακίνηση εγκλωβισμένων Μαρωνιτών και των συγγενών τους από και προς τα κατεχόμενα χωριά τους, η οποία επετεύχθη ύστερα από εισήγηση της Επιτροπής και προσπάθειες του εκπροσώπου των Μαρωνιτών στη βουλή, εκλιπόντα Ιωάννη Μαυρίδη, με την συμβολή και του Πάπα της Ρώμης.

    Για το Μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα, που είναι σε άθλια κατάσταση, ο κ. Φαλάς ανέφερε ότι γίνονται παραστάσεις και διαβήματα διεθνώς, με σκοπό να εξασφαλιστεί η συγκατάθεση του κατοχικού καθεστώτος για την επιδιόρθωσή του.

    Είπε ότι ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κύκκου, Νικηφόρος, γνωστοποίησε στη Συντονιστική Επιτροπή Καρπασίας, απόφαση για κατασκευή χρυσής εικόνας του Αποστόλου Ανδρέα, πανομοιότυπης και στις ίδιες διαστάσεις με τη θαυματουργή εικόνα του Πρωτόκλητου, που άρπαξαν οι Τούρκοι το 1991.

    Η Ιερά Μονή Κύκκου, θα ανεγείρει και μαρμάρινο μνημείο, στον τάφο του Κλεόπα Κουρουζίδη, Οικονόμου του Αποστόλου Ανδρέα.

    Ανακοίνωσε επίσης σειρά αντικατοχικών, θρησκευτικών, κοινωνικών και άλλων εκδηλώσεων, κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, που στόχο έχουν τη συντήρηση της μνήμης για τους σκλαβωμένους τόπους μας.

    Στη διάσκεψη απηύθυνε χαιρετισμό και ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα, Τάκης Χριστόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στις βασικές πρόνοιες της Συμφωνίας.

    Ο κ. Χριστόπουλος αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι, σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα "με την άμεση και ενεργό εμπλοκή των ΗΕ, παρατηρείται μια ελαφρά βελτίωση", όπως είπε, "της όλης κατάστασης στα ανθρωπιστικά ζητήματα".

    Αποκάλυψε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο στη χθεσινή συνεδρία ενέκρινε την οικονομική βοήθεια ύψους δύο χιλιάδων λιρών σε κάθε οικογένεια εγκλωβισμένων για επιδιόρθωση των κατοικιών τους, μέτρο που θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου.

    Στη διάσκεψη απηύθυναν επίσης χαιρετισμό, ο Πρόεδρος του Σωματείου "Ελεύθερη Ενιαία Καρπασία", Ανδρέας Ασσιώτης, ο αντιπρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Καρπασίας, Πέτρος Παπαπέτρου και διαβάστηκε χαιρετισμός του βουλευτή, Αντιπροσώπου της θρησκευτικής ομάδας των Μαρωνιτών, στη βουλή, Αντώνη Χατζηρούσου.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [20] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,01/08/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης κατέστησε σήμερα σαφές ότι η χθεσινή συμφωνία μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς "δεν αφορά κατηγορίες αγνοουμένων, αλλά το σύνολο των αγνοουμένων", δηλαδή, και τους 1.619.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοφίδης έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη χθεσινή συμφωνία η οποία, όπως είπε "σπάζει το αδιέξοδο" στο θέμα αυτό, ύστερα από 23 χρόνια.

    Ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στόχος της συμφωνίας είναι "να διαπιστώσει την τύχη του κάθε αγνοουμένου με τον πιο πειστικό τρόπο που είναι δυνατόν να φτάσει ένας σήμερα με τα μέσα που υπάρχουν".

    Εξέφρασε επίσης την προθυμία και ετοιμότητα της κυβέρνησης "να εξασφαλίσουμε την πιο σύγχρονη τεχνολογία που υπάρχει, τα πιο σύγχρονα επιστημονικά μέσα, για να είναι πέραν πάσης αμφιβολίας βέβαια η τελική απόφαση ή το τελικό εύρημα ως προς την ταυτότητα του κάθε αγνοούμενου".

    Διευκρίνισε δε ότι στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν στοιχεία ότι ο αγνοούμενος ήταν ζωντανός, τότε "θα συνεχιστεί η έρευνα μέχρι διαπίστωση της τύχης του".

    Αναφορικά με την απόφαση για ταυτόχρονη ανταλλαγή στοιχείων από της δύο πλευρές μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, ο Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η κάθε πλευρά θα ορίσει από έναν αντιπρόσωπο "του οποίου μέριμνα θα είναι η συγκέντρωση του υλικού και η παράδοσή του, και θα παραλάβει αντίστοιχα τα στοιχεία από την άλλη πλευρά". Πρόσθεσε ότι η διαδικασία αυτή θα διεξαχθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, μέσω των οποίων έγινε η συμφωνία.

    "Μέσα στα χρόνια που πέρασαν όλα τα στοιχεία υπάρχουν, υπάρχει πλούσιο αρχείο ταξινομημένο, άρα στο χρονικό διάστημα που υπάρχει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου μπορούμε να είμαστε έτοιμοι και να δώσουμε τα στοιχεία που έχουμε", συμπλήρωσε ο κ. Χριστοφίδης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "και οι δύο πλευρές πρέπει και οφείλουν να γνωρίζουν και να έχουν τα στοιχεία που θα οδηγούν στα μέρη που υπάρχουν τάφοι". Οπως είπε, είναι γνωστό πού έγιναν μάχες ή άλλες συγκρούσεις και ανέφερε ότι θα αναζητηθούν τάφοι και σε αυτούς τους χώρους.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι στη χθεσινή συνάντηση έγινε αναφορά και σε σύγχρονα μέσα τα οποία εντοπίζουν τάφους, τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

    Αφού επανέλαβε ότι και οι δύο πλευρές έχουν αγνοουμένους και ευθύνες, ο κ. Χριστοφίδης τόνισε ότι "έχουμε χρέος να δώσουμε όλα τα στοιχεία που ο καθένας έχει χωρίς φόβο και πάθος".

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε αυτό που αναφέρεται και στη χθεσινή ανακοίνωση, ότι, δηλαδή, "το θέμα των αγνοουμένων είναι καθαρά ανθρωπιστικό" και τόνισε ότι η πλευρά μας "δεν το συνδέει με το πολιτικό, γι' αυτό και πρόθυμα προτείνουμε και υπογράφουμε ότι δεν θα τύχει πολιτικής εκμετάλλευσης".

    Σε ερώτηση εάν ανάλογη διαβεβαίωση έδωσε και η τουρκική πλευρά, ο κ. Χριστοφίδης παρέπεμψε "στο πνεύμα και το γράμμα της συμφωνίας".

    Σε παρατήρηση εάν θα αναζητηθούν "εγκληματίες πολέμου", ο κ. Χριστοφίδης χαρακτήρισε το θέμα αυτό "τεράστιο", όμως είπε ότι καλύπτεται από τη συμφωνία βάσει της οποίας "δεν θα γίνει πολιτική εκμετάλλευση" του θέματος.

    "Εάν υπάρχουν στοιχεία βάσει των οποίων μια οικογένεια θα ήθελε να προβεί σε άλλες διαδικασίες, εναπόκειται σ' εκείνη που έχει το έννομο συμφέρον να το πράξει," συμπλήρωσε.

    Σε άλλη ερώτηση εάν θα εξεταστεί το ενδεχόμενο να υπάρχουν τάφοι στην Τουρκία, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι "εάν από τα στοιχεία που διαθέτει η κάθε πλευρά προκύψει θέμα ότι υπάρχει και τάφος εκτός Κύπρου, βάσει της συμφωνίας, πιστεύω ότι θα υπάρξει έκκληση προς την χώρα εκείνη να δώσει διευκολύνσεις για την περαιτέρω διερεύνηση".

    Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι σε μια τέτοια περίπτωση "και οι δύο κοινότητες θα κάνουν έκκληση από κοινού για περαιτέρω έρευνες".

    Αναφορικά με άλλα ανθρωπιστικά θέματα που συζητήθηκαν στις δύο συναντήσεις του Προέδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς στην οικία του Αναπληρωτή Ειδικού Ανιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Λευκωσία, ο κ. Χριστοφίδης περιορίστηκε να αναφέρει ότι "αφορούν τους εγκλωβισμένους, τη διακίνησή τους, τη διευκόλυνση των βιωτικών συνθηκών που υπάρχουν εκεί".

    Για το θέμα της δασκάλας των εγκλωβισμένων μαθητών, Ελένης Φωκά, είπε ότι το θέμα τέθηκε τόσο πριν όσο και κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών στο Τράουτμπεκ, καθώς και στις πρόσφατες συνομιλίες. "Υπάρχει μια πορεία που ακολουθείται και θα αναμένουμε τελικά σε λίγο χρόνο," συμπλήρωσε.

    Ξεκαθάρισε ότι το θέμα της πορείας της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση "ούτε εγέρθη ούτε συζητήθηκε".

    Συνομιλίες Ελβετίας

    Αναφορικά με το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, που αναμένεται να διεξαχθεί στην Ελβετία από τις 11 μέχρι τις 16 Αυγούστου, ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης επανέλαβε ότι "είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε" και είπε ότι "για μας η πορεία προς το Μοντρέ είναι δεδομένη".

    Οπως είπε, η πλευρά μας θέλει να πιστεύει ότι και η Τ/κ πλευρά θα ανταποκριθεί και ότι θα συνεχιστεί το πνεύμα συνεργασίας και καλής θέλησης στην αναζήτηση λύσης στο Κυπριακό λόγω "των ευθυνών όλων μας για το καλό της Κύπρου και του λαού μας, της ευτυχίας και ευημερίας των πολιτών μας".

    Ωστόσο, ανέφερε ότι "ανεξαρτήτως της προόδου στην Ελβετία το τεράστιο θέμα των αγνοουμένων πρέπει να οδηγηθεί προς το τέλος του με σεβασμό προς όλα τα κριτήρια που τέθηκαν μέχρι σήμερα".

    Αφού υπενθύμισε ότι ο Τ/Κ ηγέτης θέλει να συζητήσει τη μετάβασή του στην Ελβετία με τους συνεργάτες του και την Αγκυρα, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι αυτό αποτελεί "δική του επιλογή".

    "Εμείς θα αναμένουμε την απάντηση με την ευχή να είναι θετική", συμπλήρωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 1 August 1997 - 13:02:46 UTC