Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σεισμική δόνηση
  • [02] Εκπρόσωπος - Συνομιλίες
  • [03] ΗΠΑ - Κύπρος - Συνθήκη
  • [04] Εκπρόσωπος - δηλώσεις
  • [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [06] Εκπρόσωπος - Τσοχατζόπουλος
  • [07] Συνάντηση Χόλμπρουκ - Κουκ αύριο
  • [08] Δηλώσεις Μαλόνι στο LGR
  • [09] Υπουργείο Εξωτερικών - βομβιστική επίθεση

  • [01] Σεισμική δόνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,30/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σεισμική δόνηση σημειώθηκε μετά το μεσημέρι, η οποία έγινε ελαφρά αισθητή στην Πάφο και στα γύρω χωριά.

    Ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης αναφέρει ότι η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στις 12.25 και ήταν 4.2 βαθμοί στην κλίμακα Ρίχτερ.

    Το επίκεντρο του σεισμού ήταν 10 χιλιόμετρα στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάφου. Δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [02] Εκπρόσωπος - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,30/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Απαντήσεις που να υποβοηθούν στην πραγματοποίηση προόδου σε θέματα που συζητήθηκαν τη Δευτέρα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς αναμένει η πλευρά μας στην αυριανή συνάντηση.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, "αναμένονται απαντήσεις σε συγκεκριμένα θέματα που συζητήθηκαν οι οποίες αναμένεται να είναι υποβοηθητικές για πραγματοποίηση προόδου... ιδιαίτερα στο θέμα των αγνοουμένων".

    Ερωτηθείς αν αναμένονται θετικές απαντήσεις, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "δεν είναι θέμα προβλέψεων, είναι θέμα διαβουλεύσεων και είναι επιθυμητό να υπάρξει επιτέλους πρόοδος σε ένα θέμα στο οποίο δεν υπήρξε πρόοδος τόσα χρόνια".

    Αναφορικά με το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Ελβετία στις 11 με 16 Αυγούστου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για το συγκεκριμένο χώρο διεξαγωγής τους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [03] ΗΠΑ - Κύπρος - Συνθήκη

    Λευκωσία,Κύπρος,30/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Μπιλ Κλίντον, απέστειλε στην αμερικανική Γερουσία για επικύρωση τη διμερή Συνθήκη Εκδοσις μεταξύ της Κύπρου και των Ηνωμένων Πολιτειών, που συνομολογήθηκε στις 17 Ιουνίου στην Ουάσινγκτον.

    Στην καλυπτική επιστολή, που συνοδεύει τη Συνθήκη, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι η Συνθήκη αυτή θα ενισχύσει, εφόσον τεθεί σε ισχύ, τη συνεργασία των οργάνων του νόμου και στις δυο χώρες.

    "Με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλει έτσι σημαντικά στις προσπάθειες για εφαρμογή της διεθνούς νομιμότητας," επεσήμανε στην επιστολή του ο Αμερικανός Πρόεδρος.

    Εκτός από τη Συνθήκη, ο Πρόεδρος Κλίντον απέστειλε στη Γερουσία και σχετική έκθεση του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ. Η εφαρμογή της Συνθήκης, αναφέρει η έκθεση, δεν χρειάζεται ειδική νομοθεσία.

    Η επιστολή του Προέδρου Κλίντον εισηγείται στη Γερουσία να μελετήσει τη Συνθήκη και να δώσει τη συγκατάθεσή της στην επικύρωση του περιεχομένου της Συνθήκης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [04] Εκπρόσωπος - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,30/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τις επικρίσεις πολλών χωρών έχει δεχθεί η διακήρυξη Ντενκτάς - Ετζεβίτ ενώ την αντίθεσή τους στις θέσεις αυτές έχουν εκφράσει και φωνές μέσα από την ίδια την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης.

    "Η διακήρυξη Ετζεβίτ - Ντενκτάς έχει δεχθεί επικρίσεις από πολλές χώρες που παρακολουθούν και ενδιαφέρονται για το Κυπριακό", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, επισημαίνοντας ότι "κοινό χαρακτηριστικό όλων των επικρίσεων είναι ότι αυτές οι δηλώσεις δεν συνάδουν με το κλίμα που πρέπει να υπάρχει και να επικρατεί μέσα στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού".

    "Ταυτόχρονα", πρόσθεσε ο κ. Χριστοφίδης, "ακούονται και κάποιες φωνές με αντίθετες θέσεις μέσα από την ίδια την Τουρκία. Είναι στελέχη τα οποία φρονούν διαφορετικά και εκτιμούν ότι η πολιτική Ετζεβίτ είναι μάλλον ακραία".

    Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε ικανοποίηση αναφορικά με νεότερη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Κλάους Κίνκελ, ότι θα αρχίσουν οι συνομιλίες ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο κ. Κίνκελ περιορίζεται απλώς στο ότι η μη επίλυση του Κυπριακού δυσκολεύει την ευρωπαϊκή πορεία.

    "Δεχόμαστε ότι η επίλυση του Κυπριακού θα διευκόλυνε την ευρωπαϊκή πορεία, αλλά ταυτόχρονα μας ικανοποιεί η κοινή θέση που εκφράζεται επανειλημμένα ότι η μη επίλυση δεν θα αποτελέσει πρόβλημα ή κώλυμα για την ενταξιακή πορεία και την αναγνώριση της Κύπρου ως πλήρους μέλους της ΕΕ", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση έχει πληροφορηθεί για την περιοδεία που θα αναλάμβανε ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε ότι η κυβέρνηση δεν έχει λεπτομέρειες για την κάθε ενέργεια του Αμερικανού διπλωμάτη.

    "Ο κ. Χόλμπρουκ", είπε ο κ. Χριστοφίδης "καθορίζει ο ίδιος το πρόγραμμά του. Γνωρίζουμε ότι θα προσέγγιζε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και άλλους παράγοντες και ότι θεωρεί το απρόσκοπτο της ευρωπαϊκής πορείας ως επιθυμητό και ότι θα συμβάλει για πραγμάτωση αυτού του σκοπού".

    Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι "εάν έμμεσα θεωρηθεί από τη δήλωση των Γερμανών ότι υφίστανται πιέσεις από την Αμερική για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και για άλλα, φαίνεται ότι η αμερικανική διπλωματία έχει ήδη ενεργοποιηθεί προς τους συνολικούς σκοπούς της για τα θέματα της ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [05] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,30/07/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           74.66 (+0.24)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   83.82 (+0.67)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.33 (+0.48)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.26 (-0.93)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.20 (-0.75)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.60 (+0.30)
        Εμπορικές Εταιρείες                     46.49 (-0.39)
        Αλλες Εταιρείες                         59.22 (-0.39)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  175516.280
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [06] Εκπρόσωπος - Τσοχατζόπουλος

    Λευκωσία,Κύπρος,30/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι εκτιμήσεις Λευκωσίας - Αθήνας αναφορικά με την εγκατάσταση των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο συμπίπτουν, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει σχετική δήλωση του Ελληνα Υπουργού Εθνικής Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλου.

    "Δεν είναι διαφορετικές οι εκτιμήσεις ή οι προθεσμίες που έδωσε ο Ελληνας Υπουργός Αμυνας", είπε ο κ. Χριστοφίδης, υπενθυμίζοντας ότι η θέση ήταν πάντα ότι η προθεσμία θα συμπληρωθεί περίπου στα μέσα του 1998. "Επομένως όλες οι εκτιμήσεις συμπίπτουν", τόνισε.

    Επισημαίνοντας ότι οι προθεσμίες εγκατάστασης των πυραύλων είναι συγκεκριμένες και αναφέρονται στο συμβόλαιο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "θέση των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας είναι ότι υπάρχει αρκετός χρόνος εάν υπάρχει καλή θέληση για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για επίλυση του Κυπριακού".

    Σε αντίθετη περίπτωση, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος "εναπόκειται στις δύο κυβερνήσεις να εκτιμήσουν τα στοιχεία που θα υπάρχουν εκείνο τον ουσιώδη χρόνο για να πάρουν τις σχετικές αποφάσεις".

    Επανέλαβε όμως ότι τα στοιχεία που έχουμε σήμερα δείχνουν ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για ευόδωση των προσπαθειών, σημειώνοντας ότι "αν αποστρατικοποιηθεί η Κύπρος δεν θα υπάρχει θέμα παραλαβής".

    Ερωτηθείς εάν σε περίπτωση υπογραφής οποιασδήποτε συμφωνίας στην Ελβετία αναιρείται η συμφωνία για παραλαβή των S-300, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε ότι ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών είναι προπαρασκευαστικό στάδιο και δεν πρόκειται να υπογραφεί οτιδήποτε που αποτελεί λύση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι θα ζητηθούν διευκρινίσεις για την πρόνοια που υπάρχει στο αναθεωρημένο έγγραφο Κόρντοβεζ για αποφυγή ενεργειών που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένταση ή να επηρεάσουν την ομαλή εξέλιξη της διαδικασίας των συνομιλιών.

    "Οι συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου έχουν στόχο να δώσουν τις κατευθυντήριες γραμμές και ως προς τις παρατηρήσεις που θα γίνουν στο έγγραφο και ως προς τις διευκρινίσεις που θα γίνουν", πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [07] Συνάντηση Χόλμπρουκ - Κουκ αύριο

    Λονδίνο,Βρετανία,30/07/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Στο Λονδίνο βρίσκεται ο Απεσταλμένος του Προέδρου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Ο κ. Χόλμπρουκ θα έχει αύριο στις 12 το μεσημέρι (ώρα Λονδίνου) γεύμα εργασίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει και το Κυπριακό.

    Ο κ. Χόλμπρουκ ήδη έχει επισκεφθεί το Παρίσι για επαφές και αναμένεται να επισκεφθεί και τη Βόνη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΚ/ΜΜ)

    [08] Δηλώσεις Μαλόνι στο LGR

    Λονδίνο,Βρετανία,30/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Κογκρέσο και η κυβέρνηση του Προέδρου Κλίντον είναι αποφασισμένοι για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι.

    Σε δηλώσεις της στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR), η κ. Μαλόνι είπε ότι απόδειξη είναι ο διορισμός του Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ως Απεσταλμένου του Προέδρου Κλίντον για το Κυπριακό. Η κ. Μαλόνι χαρακτήρισε τον κ. Χόλμπρουκ ως τον πιο έμπειρο διαπραγματευτή των ΗΠΑ, ενώ είπε ότι ο διορισμός του έχει "μεγάλη σημασία."

    Αναφέρθηκε δε στη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που επιτεύχθηκε στις 8 Ιουλίου στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, για επίλυση των διαφορών τους με ειρηνικά μέσα, τονίζοντας ότι βοήθησε στο να ξεκαθαρίσει ο δρόμος για πιο "ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για ειρήνη στην Κύπρο."

    Σε ερώτηση τί προτίθεται να κάνει το Κογκρέσο για να πιέσει την Τουρκία να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού, η κ. Μαλόνι είπε ότι το "Κογκρέσο ενδιαφέρεται πολύ" και ως παράδειγμα αναφέρθηκε στο πρόσφατο ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής για το Κυπριακό, καθώς και την επιστολή που κυκλοφόρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την πώληση των ελικοπτέρων Χοκ από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, πράξη η οποία ωστόσο δεν προχώρησε, όπως είπε.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχει "μεγάλη αποφασιστικότητα από το Κογκρέσο για υποστήριξη της Κύπρου και των απευθείας διαπραγματεύσεων που διεξάγουν τα Ηνωμένα Εθνη.

    Τέλος, αναφερόμενη στην αγορά από την Κύπρο του ρωσικού αντι-πυραυλικού συστήματος S - 300, η κ. Μαλόνι αναφέρθηκε και πάλι στο ψήφισμα για αποστρατικοποίηση, τονίζοντας ωστόσο ότι οι ΗΠΑ "δεν επιθυμούν περισσότερα όπλα στο νησί".

    "Αντιθέτως", παρατήρησε, "θέλουμε να φύγουν τα όπλα από το νησί".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [09] Υπουργείο Εξωτερικών - βομβιστική επίθεση

    Λευκωσία,Κύπρος,30/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τον συγκλονισμό της Κύπρου για τη σημερινή αδιάκριτη τρομοκρατική βομβιστική επίθεση εναντίον πολιτών στην Ιερουσαλήμ, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια πολλών αθώων ανθρώπινων ζωών, εκφράζει με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Τέτοιες καταδικαστέες πράξεις ποτέ δεν μπορούν να δικαιολογηθούν ότι υποστηρίζουν οποιαδήποτε υπόθεση. Υπονομεύουν, με βεβαιότητα, το στόχο όλων των ενδιαφερομένων μερών και αποσκοπούν να θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία ειρήνευσης", τονίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

    Ακόμη, εκφράζεται η πεποίθηση ότι αυτή η αποτρόπαια πράξη "δεν θα αποθαρρύνει τους πρωταγωνιστές από τις προσπάθειές τους να αναζωογονήσουν τη διαδικασία ειρήνης στη Μέση Ανατολή και να υπερπηδήσουν τα εμπόδια που τέθηκαν στο δρόμο της".

    "Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας στην κυβέρνηση και το λαό του Ισραήλ και τη βαθιά μας λύπη στις οικογένειες των θυμάτων", καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 30 July 1997 - 18:46:44 UTC