Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Διακήρυξη Τουρκίας ψευδοκράτους
  • [02] Δήλωση ΥΠΕΞ σχετικά με δημοσιεύματα
  • [03] Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη - Ντενκτάς
  • [04] Κυπριανού - Πρόεδρος Ιορδανικού Κοινοβουλίου
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Δηλώσεις
  • [06] Δηλώσεις Φεϊσέλ

  • [01] Εκπρόσωπος - Διακήρυξη Τουρκίας ψευδοκράτους

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Σε Αθήνα και Λευκωσία εναπόκειται η απόφαση κατά πόσο αποτελεί "casus belli" η ενδεχόμενη υλοποίηση της απειλής για προσάρτιση των κατεχομένων στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, απορρίπτοντας ταυτόχρονα πληροφορίες για διάσταση απόψεων μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας στο Κυπριακό και την ευρωπαϊκή πορεία του τόπου.

    "Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Υπάρχει ταυτότητα στόχων, υπάρχει ταυτότητα σκοπών και υπάρχει ταυτότητα στην πολιτική και στις επιμέρους ενέργειες που θα λάβουν χώρα", τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπροσωπος.

    Σημείωσε δε πως "οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό, οποιαδήποτε ενέργεια του αντιπάλου που θα δημιουργεί νέα τετελεσμένα θα αντιμετωπισθεί και αποφασιστικά και δυναμικά από τις δύο κυβερνήσεις"

    Πρόσθεσε ότι υπάρχει "σταθερά αποφασιστική συμοπαράσταση της Ελλάδας στο Κυπριακό γενικά εφ'όλης της ύλης" και η συνεργασία είναι απόλυτη.

    "Οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου έχουν εξετάσει το Κυπριακό και έχουν προδιαγράψει την πορεία και τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν όλα τα ενδεχόμενα", δήλωσε ο Εκπρόσωπος, αποφεύγοντας ωστόσο να αποκαλύψει περαιτέρω λεπτομέρειες.

    Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι υπάρχει καθολική αντίδραση για το απαράδεκτο status quo στην Κύπρο και πως εάν η Τουρκία προχωρήσει στην ενσωμάτωση των κατεχομένων "έντονη θα πρέπει να είναι η αντίδραση ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας".

    Ωστόσο, καταλήγοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι η διακήρυξη Τουρκίας ψευδοκράτους αποτελεί στο παρόν στάδιο "διακήρυξη προθέσεων".

    Οταν οι προθέσεις γίνουν πράξεις, σημείωσε ο Εκπρόσωπος, τότε οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου θα κληθούν με τα δωσμένα στοιχεία εκείνης της στιγμής.

    Χρειάζεται κατέληξε, "αναμονή και σύναιση"

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΧ)

    [02] Δήλωση ΥΠΕΞ σχετικά με δημοσιεύματα

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν υπάρχει καμιά διάσταση απόψεων ως προς τους στόχους, τις προεραιότητες, τους χειρισμούς και τις εκτιμήσεις γύρω από το εθνικό θέμα και την ενταξιακή πορεία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας".

    Αυτό τονίζει σε γραπτή δήλωσή του ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης σχολιάζοντας το περιεχόμενο χθεσινού ρεπορτάζ τηλεοπτικού σταθμού για διάσταστη απόψεων Αθηνών - Λευκωσίας, το οποίο αναδημοσιεύθηκε σήμερα σε πρωϊνή εφημερίδα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι "η ταυτότης απόψεων ήταν πλήρης και οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία φραστικών διατυπώσεων δεν απηχεί την πραγματικότητα".

    Στο σχετικό ρεπορτάζ που μεταδόθηκε αναφέρθηκε ότι προέκυψε διχογνωμία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σε ότι αφορά το χρονικό και πολιτικό συσχετισμό της ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση με τη λύση του Κυπριακού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [03] Συνάντηση Προέδρου Κληρίδη - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε πριν από λίγο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων.

    Στη συνάντηση παρευρίσκονται μόνο οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων και ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκουστάβ Φεϊσέλ, στην οικία του οποίου πραγματοποιείται η συζήτηση.

    Αναφέρουμε ότι στην οικία του κ. Φεϊσέλ κατέφθασε πρώτος, στις 6 μ.μ. ακριβώς, ο Πρόεδρος Κληρίδης και πέντε λεπτά αργότερα ο κ. Ντενκτάς.

    Στις 6.10 μ.μ. ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο κ. Ντενκτάς και ο κ. Φεϊσέλ βγήκαν για να φωτογραφηθούν μαζί. Σε ερώτηση δημοσιογράφου τί αναμένεται από τη συνάντηση ο κ. Ντενκτάς απάντησε "βρετανικό τσάι"! (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ )

    [04] Κυπριανού - Πρόεδρος Ιορδανικού Κοινοβουλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η στενότερη συνεργασία των κοινοβουλίων Κύπρου - Ιορδανίας, στο Κυπριακό καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ιορδανία στο πλαίσιο του μεσανατολικού προβλήματος, αποτέλεσαν το αντικείμενο συνάντησης σήμερα το απόγευμα, των Προέδρων των δυο κοινοβουλίων, Σπύρου Κυπριανού και Σαάντ Χαγέλ Σρουρ, αντίστοιχα.

    Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος της Κυπριακής βουλής, Σπύρος Κυπριανού χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Ιορδανό ομόλογό του, "πολύ εποικοδομητικές", σημειώνοντας παράλληλα, ότι είναι κοινές οι αρχές των δύο χωρών για την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Βουλής της Ιορδανίας, εξέφρασε την χαρά του ιδίου και των μελών του Κοινοβουλίου της χώρας του που τον συνοδεύουν, για την επίσκεψη τους στην Κύπρο, αλλά και ικανοποίηση για την συνάντηση που είχαν με τον κ. Κυπριανού, ο οποίος όπως τόνισε, χαίρει μεγάλης εκτίμησης στην Ιορδανία.

    Οπως είπε ο κ. Σάαντ Χαγέλ Σρούρ, κατά τη σημερινή συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών, προσθέτοντας ότι οι παραδοσιακές και ιστορικές σχέσεις Κύπρου και Ιορδανίας, που βελτιώθηκαν ακόμη περισσότερο την τελευταία δεκαετία, στηρίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό και την αλληλοβοήθεια.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΧ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Ντενκτάς - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με τη συμφωνία για δεύτερη συνάντηση μεθαύριο Πέμπτη έληξε πριν από λίγο η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς που είχε ως στόχο της τη συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Γκουστάβ Φεϊσέλ, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συνάντηση, είπε ότι η ατμόσφαιρα που επεκράτησε ήταν καλή.

    "Η πρώτη συνάντηση πέτυχε το σκοπό της", τόνισε, προσθέτοντας ότι αναμένεται τώρα η δεύτερη συνάντηση.

    Τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Τ/Κ ηγέτης απέφυγαν να προβούν σε οποιαδήποτε σχόλια, ενώ ο κ. Ντενκτάς απέφυγε επίσης να πει κατά πόσον προτίθεται να μεταβεί στη Γενεύη.

    Στη συνάντηση, η οποία διήρκησε περίπου 75 λεπτά, αποφασίστηκε να γίνει δεύτερη συνάντηση για τα ανθρωπιστικά θέματα την Πέμπτη, 31 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα.

    Αναφέρουμε ότι στη συνάντηση παρευρίσκονταν μόνο ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο κ. Ντενκτάς και ο κ. Φεϊσέλ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [06] Δηλώσεις Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,28/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η συζήτηση των ανθρωπιστικών θεμάτων "μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το όλο κλίμα" γύρω από το Κυπριακό και να βοηθήσει ώστε να προωθηθεί το πρόβλημα προς λύση, δήλωσε απόψε ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Ο κ. Φεϊσέλ επεσήμανε, εξάλλου, ότι αυτό "δεν αποτελεί λύση του Κυπριακού, αλλά είναι σημαντικός παράγοντας που θα βοηθήσει προς τον συνολικό στόχο".

    Μιλώντας μετά από τη συνάντηση που είχαν απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, για συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι "η ατμόσφαιρα ήταν καλή" και την παρομοίασε με εκείνην κατά τις απευθείας συνομιλίες στο Τράουτμπεκ.

    Υπενθυμίζουμε ότι στη σημερινή συνάντηση παρευρίσκονταν μόνο ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο κ. Ντενκτάς και ο κ. Φεϊσέλ, στην οικία του οποίου πραγματοποιήθηκε η συζήτηση.

    Ο κ. Φεϊσέλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι αυτή ήταν η πρώτη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων για συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων και ανακοίνωσε ότι έχει αποφασιστεί να πραγματοποιηθεί δεύτερη συνάντηση την Πέμπτη, 31 Ιουλίου.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι η απόφαση για δεύτερη συνάντηση ήταν "αυθόρμητη" και ότι μια τρίτη συνάντηση θα εξαρτηθεί από το τί θα πετύχουν οι δύο ηγέτες.

    Σε ερώτηση εάν θα προστεθούν άλλα θέματα στην ημερήσια διάταξη της συνάντησης για ανθρωπιστικά θέματα, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι αυτό εξαρτάται από το "τί θέλουν να συζητήσουν" οι δύο ηγέτες.

    Κληθείς να αναφέρει ποιό ήταν το περιεχόμενο της σημερινής συζήτησης, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι "συζήτησαν την ουσία διαφόρων θεμάτων" και ότι θα συνεχίσουν την Πέμπτη, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι δεν έγινε λόγος για παρουσία συμβούλων των ηγετών των δύο κοινοτήτων στη συνάντηση της Πέμπτης.

    Σε ερώτηση εάν έχει γίνει από πλευράς Ηνωμένων Εθνών οποιαδήποτε εισήγηση για υποβοήθηση της συζήτησης για τα ανθρωπιστικά θέματα, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι "είχαμε μιαν καλή συζήτηση, το κλίμα ήταν καλό", προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες ενδιαφέρονται να δουν πώς θα βοηθήσουν στο να καταστεί η κατάσταση πιο ενθαρρυντική.

    Είπε, επίσης, ότι αυτός είναι "αξιέπαινος στόχος" κι εξέφρασε την ελπίδα "αυτή η προσπάθεια να δείξει κάποια καλά αποτελέσματα την επόμενη φορά", δηλαδή την Πέμπτη.

    Κληθείς να αναφέρει εάν διαβλέπει λύση σε ορισμένα από τα ανθρωπιστικά θέματα που συζητήθηκαν, ο κ. Φεϊσέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι θα συμφωνήσουν στο πώς "να βελτιώσουν τα πράγματα", επισημαίνοντας ότι αυτός είναι ο στόχος.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι την Πέμπτη, οι δύο ηγέτες "θα συνεχίσουν τη συζήτηση" πάνω σε μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο "να συζητήσουν και μερικά άλλα θέματα".

    Σε ερώτηση πότε αναμένεται αποτέλεσμα από αυτές τις συναντήσεις, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ τόνισε ότι "η πρώτη συνάντηση πέτυχε το στόχο της", προσθέτοντας: "Ας περιμένουμε να δούμε τί θα γίνει στη δεύτερη συνάντηση".

    "Το σημαντικό", είπε, "είναι ότι συναντώνται", προσθέτοντας ότι "η συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων σίγουρα είναι σημαντική πτυχή, η οποία μπορεί να έχει σημαντική επίδραση στο συνολικό κλίμα".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι η συζήτηση αυτή "μπορεί σίγουρα να διευκολύνει την προώθηση των πραγμάτων", επισημαίνοντας ότι αυτή "δεν αποτελεί λύση του κυπριακού προβλήματος, αλλά είναι σημαντικός παράγοντας, που μπορεί να βοηθήσει στο συνολικό στόχο".

    Κληθείς να αναφέρει εάν ο Ντενκτάς θα μεταβεί στην Ελβετία για το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι "αυτό παραμένει να επιβεβαιωθεί", εκφράζοντας την ελπίδα ότι η απόφασή του θα είναι θετική.

    Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι ο Ντενκτάς θα αποφασίσει σύντομα εάν θα μεταβεί στην Ελβετία ή όχι.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 28 July 1997 - 20:46:53 UTC