Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Εθνικό Συμβούλιο - απογευματινή συνεδρία
  • [03] Λήξη - Συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου
  • [04] Συνέντευξη Σημίτη - Κυπριακό - ΕΕ
  • [05] Εθνικό Συμβούλιο - Δηλώσεις Χριστοφίδη

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           74.73 (+0.38)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   83.55 (+0.14)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.53 (+0.16)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.64 (+1.28)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  76.49 (+0.96)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.80 (+0.82)
        Εμπορικές Εταιρείες                     46.43 (+1.29)
        Αλλες Εταιρείες                         59.95 (-0.75)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  379114.050
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [02] Εθνικό Συμβούλιο - απογευματινή συνεδρία

    Λευκωσία,Κύπρος,24/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε πριν από λίγο η απογευματινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία εξετάζεται το αναθεωρημένο έγγραφο που επέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτας, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στις συνομιλίες του Τράουτμπεκ.

    Στη συνεδρία συμμετέχουν οι αρχηγοί και αντιπροέδροι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, καθώς και οι Προέδροι των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης, και των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού, οι οποίοι έχουν μεν δικαίωμα λόγου αλλά δεν έχουν δικαίωμα ψήφου.

    Παρευρίσκονται, επίσης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος μετά την πρωϊνή τετράωρη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, οι ηγέτες θα συνέλθουν και πάλιν την ερχόμενη βδομάδα για να συνεχίσουν τη συζήτηση, τόσο του εγγράφου όσο και όλων των άλλων τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό, όπως την κοινή διακήρυξη Τουρκίας - ψευδοκράτους για μερική προσάρτηση των κατεχομένων.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι τα κόμματα τοποθετούνται γραπτώς ή προφορικώς επί του εγγράφου Κόρντοβεζ.

    Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα μη συμμετοχής της πλευράς μας στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, που αναμένεται να διεξαχθεί στην Ελβετία από τις 11 μέχρι τις 16 Αυγούστου.

    Στην απογευματινή συνεδρία θα τοποθετηθούν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, και οι Προέδροι των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού και του κόμματος των Φιλελευθέρων Νίκος Ρολάνδης.

    Κατά την πρωϊνή συνεδρία, η οποία διακόπηκε στις 1.00 μετά το μεσημέρι, είχαν τοποθετηθεί ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

    Κατετέθησαν επίσης τρία έγγραφα, ένα από μέρους του ΑΚΕΛ, ένα από μέρους των Νέων Οριζόντων και μια σημείωση από μέρους της ΕΔΕΚ, σε ό,τι αφορά το δεύτερο αναθεωρημένο έγγραφο Κόρντοβεζ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΠ)

    [03] Λήξη - Συνεδρία Εθνικού Συμβουλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με την ολοκλήρωση των τοποθετήσεων όλων των πολιτικών αρχηγών πάνω στο αναθεωρημένο έγγραφο Κόρντοβεζ, έληξε γύρω στις 7.00 απόψε δίωρη απογευματινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, μετά τη συνεδρία, το Εθνικό Συμβούλιο θα συνέλθει και πάλιν την ερχόμενη Παρασκευή το πρωί για διεξοδική συζήτηση εφ' όλης της ύλης.

    Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο, όλα τα κόμματα δεν αμφισβητούν την ανάγκη μετάβασης της Ε/κ πλευράς στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών στην Ελβετία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [04] Συνέντευξη Σημίτη - Κυπριακό - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,24/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ελλάδα αρνείται να αποκλείσει το ενδεχόμενο υποβολής βέτο στις υποψηφιότητες χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), σε περίπτωση που η Κύπρος αποκλεισθεί από την επόμενη διεύρυνση της Ενωσης.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα "Financial Times", ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, απέρριψε επίσης τις τουρκικές απειλές για διακοπή των συνομιλιών στο Κυπριακό, εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση προχωρήσει σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Σημίτης επέμεινε, εξάλλου, ότι οι ενταξιακές συνομιλίες πρέπει να συνεχιστούν "παράλληλα" με τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού.

    Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξει η ανάγκη η Ελλάδα να υποβάλει βέτο στις υποψηφιότητες των πρώην κομμουνιστικών χωρών, καθώς η μακρά ενταξιακή διαδικασία επιτρέπει μια σημαντική περίοδο για την εξεύρεση μιας λύσης στο Κυπριακό.

    Ωστόσο, όπως τόνισε ο Ελληνας Πρωθυπουργός, εάν στο τέλος άλλα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εμποδίσουν την ένταξη της Κύπρου, με τη δικαιολογία ότι αυτή είναι ακόμη διαιρεμένη, "η Ελλάδα θα χρησιμοποιήσει όλα τα δυνατά μέσα, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για να επιτύχει αυτό που θεωρεί σωστό".

    Περαιτέρω, ο κ. Σημίτης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα διατηρήσει μια σταθερή γραμμή στις διαφορές της με την Τουρκία, κυρίως όσον αφορά την Κύπρο και τον έλεγχο στο Αιγαίο, ενώ επιθυμεί την αποφυγή χρήσης απειλών ή βίας, στηριζόμενη πάνω στη συμφωνία της Μαδρίτης.

    Ωστόσο, ο κ. Σημίτης επέμεινε ότι η Τουρκία πρέπει να αποσύρει τις διεκδικήσεις της στην ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο ή να τις καταχωρήσει στο Διεθνές Δικαστήριο, προτού προχωρήσει απευθείας διάλογος για άλλα θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΠ)

    [05] Εθνικό Συμβούλιο - Δηλώσεις Χριστοφίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,24/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου υπέδειξαν σήμερα τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα θετικά και αρνητικά σημεία του εγγράφου Κόρντοβεζ, πράγμα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, βρίσκει πολύ υποβοηθητικό.

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, ύστερα από την απογευματινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, κατά την οποία "ολοκληρώθηκε η τοποθέτηση των μελών του Σώματος και των παρισταμένων αρχηγών εξω-κοινοβουλευτικών κομμάτων".

    Οπως είπε ο κ. Χριστοφίδης, "το Εθνικό Συμβούλιο θα συνεχίσει τις εργασίες του την Παρασκευή, 1ην Αυγούστου, στις 9.00 το πρωί, με συζήτηση εφ' όλης της ύλης".

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι "δεν υπάρχει ερωτηματικό ούτε τέθηκε υπό αμφισβήτηση η αναγκαιότητα μετάβασης στην Ελβετία, για συμμετοχή στο δεύτερο κύκλο των συνομιλιών για το Κυπριακό".

    Σε ερώτηση εάν αυτό μπορεί να ερμηνευθεί ως ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου για συμμετοχή στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "η μέχρι στιγμής συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου δεν έθεσε ούτε ένα ερωτηματικό για τη μετάβαση και δεν έχει αμφισβητήσει την αναγκαιότητα μετάβασης".

    "Εξ αντιδιαστολής", πρόσθεσε, "αυτό σημαίνει ότι δέχονται πως είναι επιτακτική η ανάγκη μετάβασης στη Γενεύη".

    ΕΓΓΡΑΦΟ ΚΟΡΝΤΟΒΕΖ

    Σε ερώτηση εάν υπήρξαν έντονες διαφορές μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων έναντι του εγγράφου Κόρντοβεζ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δεν πρόκειται να δώσει στοιχεία για το πώς έγινε η συζήτηση, λέγοντας ότι "όλα τα κόμματα εξέθεσαν με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο τις θέσεις τους πάνω στο δεύτερο έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης "δεν έχει εκφράσει ακόμη τις απόψεις του", προσθέτοντας ότι τα πρακτικά της σημερινής συνεδρίας θα είναι έτοιμα πριν από την 1ην Αυγούστου "για να έχουν όλοι στη διάθεσή τους όλα τα απαιτούμενα, για να αρχίσουν τη διεξοδική συζήτηση πάνω στο θέμα".

    Κληθείς να αναφέρει εάν οι εισηγήσεις για τροποποιήσεις στο έγγραφο θα είναι μια σύνθεση των απόψεων που εκφράστηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "δεν έχει ληφθεί ουσιαστικά απόφαση πάνω σε συγκεκριμένες πτυχές. Το κάθε μέλος έχει εκφράσει εφ' όλης της ύλης τις απόψεις του", σημείωσε.

    Είπε, επίσης, ότι "θέματα συγκεκριμένα, τα οποία χρειάζονται απάντηση, θα συζητηθούν στην επόμενη συνεδρία" του Εθνικού Συμβουλίου.

    Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης προτίθεται να καταρτίσει ένα σύνολο εισηγήσεων του Εθνικού Συμβουλίου για να το καταθέσει στην επόμενη συνεδρία ως ένα κοινό έγγραφο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "δεν υπάρχει τέτοια εξέλιξη".

    Ακολούθως, ανέφερε ότι "ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ακούσει τις απόψεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου και ανάλογα θα πράξει".

    Σε ερώτηση εάν έχει καθοριστεί κάποιο όριο προϋποθέσεων για να γίνει αποδεκτό το έγγραφο Κόρντοβεζ, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "το έγγραφο και το περιεχόμενό του είναι γνωστά σε όλους", προσθέτοντας ότι "όλοι οι ομιλητές έχουν αναφερθεί, από δικής τους σκοπιάς, σε ποιά σημεία θεωρούν θετικά και ποιά σημεία θεωρούν αρνητικά".

    "Υπέδειξαν", πρόσθεσε, "ο καθένας με τη σειρά του, τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και τα μεν και τα δε", σημειώνοντας ότι δεν θα υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

    Παρατήρησε, ωστόσο, ότι "όλες οι παρατηρήσεις ήταν μελετημένες και είναι πολύ υποβοηθητικές για τον Πρόεδρο, όταν θα παίρνει τη δική του τελική απόφαση στο πώς θα χειριστεί τα εγειρόμενα θέματα".

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα να κατατεθεί και τρίτο έγγραφο από τον Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στη Γενεύη, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι "αυτό το έγγραφο είναι άτυπο, δεν είναι δεσμευτικό, θα δεχθεί παρατηρήσεις και απόψεις και είναι ελεύθερος να παρουσιάσει και άλλο έγγραφο ενώπιον των μερών".

    Κληθείς να αναφέρει εάν οι πολιτικοί αρχηγοί έχουν καταθέσει γραπτώς τις απόψεις τους στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "έχουν καταθέσει γραπτές εισηγήσεις, θέσεις και απόψεις και όσοι δεν τις έχουν ήδη καταθέσει γραπτώς, υποσχέθηκαν ότι θα τις καταθέσουν έγκαιρα, πριν από την επόμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου".

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι "δόθηκαν οδηγίες να ετοιμαστούν τα λεπτομερή πρακτικά πριν από τη συνεδρία, ώστε όλοι να έχουν στη διάθεσή τους τα πάντα, για τις ανάγκες της διεξοδικής συζήτησης που θα γίνει την 1ην Αυγούστου".

    ΚΑΣΟΥΛΙΔΗΣ - ΜΑΡΚΙΔΗΣ - ΑΘΗΝΑ

    Σε ερώτηση που θα επικεντρωθούν οι συνομιλίες του Υπουργού Εξωτερικών, Γιαννάκη Κασουλίδη, και του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, κατά τις επαφές τους στην Αθήνα, όπου θα μεταβούν αύριο, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "θα ανταλλάξουν με τους εκπροσώπους της ελληνικής κυβέρνησης απόψεις πάνω στις εξελίξεις που είχαμε μέχρι σήμερα".

    Πρόσθεσε, εξάλλου, ότι θα ενημερώσουν την ελληνική κυβέρνηση "για τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου και για θέματα που εγείρονται και χρήζουν τοποθέτησης για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών".

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε, ακολούθως, ότι το θέμα της μετάβασης του Εθνικού Συμβουλίου στην Αθήνα "έχει εγερθεί, αλλά δεν έχει ληφθεί απόφαση και αφέθηκε για την επόμενη συνεδρία" του Σώματος.

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Κασουλίδης μεταφέρει στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, επιστολή του Προέδρου Κληρίδη, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "μεταφέρει τις απόψεις της κυβέρνησης πάνω στα θέματα που θα συζητήσουν. Με ποιόν τρόπο τις μεταφέρει δεν είναι επί του παρόντος", είπε.

    ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

    Σε ερώτηση εάν συζητήθηκε η τουρκική διακήρυξη, στην οποία γίνεται λόγος για μερική προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου και όλοι γενικά οι ομιλητές έκαμαν αναφορά στις εξελίξεις αυτές, εξέφρασαν απόψεις, αλλά η διεξοδική συζήτηση θα είναι την ερχόμενη Παρασκευή".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η αντίδραση της πλευράς μας θα γίνει με καθυστέρηση, εάν περιμένουμε μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή να συζητήσουμε το θέμα, ο κ. Χριστοφίδης επεσήμανε ότι "έγινε καταγγελία στα Ηνωμένα Εθνη και σε άλλα διεθνή Σώματα".

    Είπε, επίσης, ότι η πιθανότητα προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι "ένα από τα θέματα που εκκρεμούν".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 24 July 1997 - 21:20:46 UTC