Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Συνάντηση για ανθρωπιστικά θέματα
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Εκπρόσωπος - ψήφισμα ΗΠΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Συνάντηση για ανθρωπιστικά θέματα

    Λευκωσία,Κύπρος,23/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, επιβεβαίωσε σήμερα ότι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα στην οικία του Αναπληρωτή Αντιπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν "καθαρά ανθρωπιστικά θέματα", όπως αυτό των αγνοουμένων και της εγκλωβισμένης δασκάλας της Καρπασίας, Ελένης Φωκάς, στην οποία το κατοχικό καθεστώς δεν επιτρέπει να επιστρέψει στο σπίτι και τους μαθητές της, από τον περασμένο Μάιο, που ήρθε στις ελεύθερες περιοχές για ιατρικούς λόγους.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε επίσης ότι δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθούν κι άλλες συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Ντενκτάς, πριν από το δεύτερο γύρο συνομιλιών που θα διεξαχθεί τον Αύγουστο στην Ελβετία.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή στη συνάντηση της Δευτέρας θα συμμετάσχουν μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Ντενκτάς, και είπε ότι αργότερα θα γίνει γνωστό εάν θα παραστούν κι άλλα άτομα.

    Σε ερώτηση εάν η ημερήσια διάταξη θα είναι ανοικτή και εάν θα τεθούν πολιτικά θέματα, όπως χειρονομίες καλής θέλησης, ο κ. Χριστοφίδης παρέπεμψε σε δηλώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι στη συνάντηση θα συζητηθούν καθαρά ανθρωπιστικά θέματα.

    Πρόσθεσε ότι εάν πρόκειται για χειρονομίες καλής θέλησης που αφορούν συγκεκριμένο ανθρωπιστικό θέμα τότε μπορεί να συζητηθεί, "αλλά δεν θα ανοίξουμε κεφάλαιο μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ή δημουργίας καλής θέλησης".

    Ο Εκπρόσωπος επιφυλάχθηκε να απαντήσει προσεχώς για τα συγκεκριμένα θέματα που θα συζητηθούν στις συναντήσεις αυτές.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι δεν έχουν καθοριστεί οι συγκεκριμένες πτυχές του θέματος των αγνοουμένων που θα συζητηθούν. Παράλληλα σημείωσε το χρέος της Ε/κ πλευράς να προσεγγίσει το γεγονός ότι υπάρχουν και Τ/Κ αγνοούμενοι. "Δεν είναι μονόδρομος η συζήτηση για ανθρωπιστικά θέματα," συμπλήρωσε.

    Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων εάν το θέμα της εφαρμογής της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης, που αφορά στα δικαιώματα των εγκλωβισμένων, θα τεθεί στις συναντήσεις του Προέδρου Κληρίδη με τον Ντενκτάς, ο Εκπρόσωπος απάντησε αρνητικά.

    Ωστόσο, τόνισε ότι η Συμφωνία αυτή "υπάρχει και απαιτεί σεβασμό" και ότι "είναι πάγια θέση της πολιτικής μας ότι εμμένουμε στην εφαρμογή της Συμφωνίας της 3ης Βιέννης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,23/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           74.45 (-0.36)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   83.43 (-0.12)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.43 (-0.27)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 56.91 (-0.45)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  75.76 (-1.19)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.28 (-0.16)
        Εμπορικές Εταιρείες                     45.84 (-0.93)
        Αλλες Εταιρείες                         60.40 (-0.90)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK  314862.737
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΜX)

    [03] (Κ) Εκπρόσωπος - ψήφισμα ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,23/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, χαιρέτισε σήμερα το ψήφισμα της αμερικανικής Βουλής, με το οποίο καλείται η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εντείνει της προσπάθειές της για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού και να ασκήσει πιέσεις στην Αγκυρα προς την κατεύθυνση αυτή.

    Σε δηλώσεις μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι το ψήφισμα αυτό μπορεί να ενταχθεί στις αμερικανικές προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού. Ανέφερε επίσης ότι η κυβέρνηση "χαιρετίζει με πολλή ικανοποίηση" το περιεχόμενο του ψηφίσματος.

    Σε άλλη ερώτηση εάν η κυβέρνηση έχει περισσότερες πληροφορίες για τους στόχους και τους σκοπούς της κοινής διακήρυξης που υπέγραψαν Τουρκία και ψευδοκράτος, για ενσωμάτωση των κατεχομένων, ο Εκπρόσωπος σημείωσε την αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.

    Εκανε δε ιδιαίτερη αναφορά στην αντίδραση της αμερικανικής διπλωματίας και τον επανατονισμό "ότι η ομαλή διεξαγωγή των συνομιλιών είναι ο στόχος και ότι σ' αυτή την πορεία η Αμερική θα πραγματοποιήσει την καλύτερη και πιο δυναμική της εμφάνιση από τον καιρό που υπάρχει το κυπριακό πρόβλημα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Wednesday, 23 July 1997 - 23:14:10 UTC