Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντίδραση ΗΠΑ
  • [02] Κυβέρνηση - διαβήματα
  • [03] Συνάντηση Κυπριανού - Κουκ
  • [04] Λονδίνο - διαδήλωση - τουρκική πρεσβεία
  • [05] Κυπριανού - Μπέρμινχαμ - εκδηλώσεις
  • [06] Κληρίδης - Πολιτικό Γραφείο ΔΗΣΥ
  • [07] Πρώτη μεταμόσχευση μυελού για αιματολογική κακοήθεια
  • [08] Συνάντηση Αναστασιάδη - Μάντεν
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Ελληνες βουλευτές
  • [10] Εκπρόσωπος - διακήρυξη
  • [11] Κασουλίδης - Αλ Σάρα
  • [12] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Διακήρυξη 2
  • [13] Πρόεδρος Κληρίδης - Φεϊσέλ
  • [14] Εκπρόσωπος - Γιλμάζ - Ετζεβίτ
  • [15] Φιλελεύθεροι - Κυπριακό - Προεδρικές
  • [16] Εκπρόσωπος - Λοϊζίδου
  • [17] Πρόεδρος Κληρίδης - Συγγενείς αγνοουμένων
  • [18] Ντενκτάς - Φεϊσέλ
  • [19] Εκπρόσωπος - ΕΣ - Κόμματα
  • [20] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

  • [01] Αντίδραση ΗΠΑ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,22/07/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Με μια υποτονική δήλωση αντέδρασε στην κοινή διακήρυξη Ντενκτάς - Τουρκίας καθώς και στις δηλώσεις Ετζεβίτ - Τζεμ η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νίκολας Μπερνς είπε "είδαμε ορισμένες από τις δηλώσεις που έγιναν το Σαββατοκυρίακο από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Ετζεβίτ, τον Υπουργό Εξωτερικών Τζεμ και τον κ. Ντενκτάς. Οπωσδήποτε θα εξετάσουμε αυτές τις δηλώσεις.

    Νομίζω," πρόσθεσε ο κ. Μπερνς, "αυτό που προτιμούμε να κάνουμε, αντί να προσπαθήσουμε να ρίξουμε λάδι στη φωτιά, είναι να προσπαθήσουμε να ενισχύσουμε το πιστεύω μας ότι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία θα πρέπει να είναι ο απώτερος σκοπός των ειρηνευτικών συνομιλιών".

    Οι ΗΠΑ, ανέφερε, πρόκειται να υποστηρίξουν το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Αναν στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών τον Αύγουστο.

    Ερωτηθείς γιατί οι ΗΠΑ δεν είναι πιο ξεκάθαρες στην αντίδρασή τους, ο εκπρόσωπος απάντησε: "Το γεγονός είναι ότι δεν αποτελούμε μέρος σε αυτή τη διένεξη, αυτής της σειράς διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε σύμμαχος της Ελλάδας και της Τουρκίας και φίλος της Κύπρου. Ετσι δεν επιθυμούμε να συμμετέχουμε στη συμπλοκή. Οταν αλληλοεκτοξεύονται κατηγορίες, προτιμούμε να στεκόμαστε πάνω από αυτές και να συμβουλεύουμε για εποικοδομητικές πράξεις στο παρασκήνιο".

    Τέλος ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, επεσήμανε ότι αυτά τα θέματα με τις δηλώσεις και τις παραβιάσεις από αεροσκάφη και πλοία είναι "πολύ σοβαρά και ανησυχούμε για αυτά, αλλά δεν αποτελούμε μέρος σε αυτά και θα συνεχίσουμε να κρατάμε τις απόψεις μας εμπιστευτικές. Πιστέψτε με, μιλάμε ξεκάθαρα στο παρασκήνιο".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Κυβέρνηση - διαβήματα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα στα Ηνωμένα Εθνη και άλλα διεθνή βήματα, για τις απειλές Ετζεβίτ και Ντενκτάς για μερική ενοποίηση των κατεχομένων με την Τουρκία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η μόνιμη αντιπροσωπεία της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, καταγγέλλει τις απειλές Ετζεβίτ - Ντενκτάς στη Γραμματεία του διεθνούς οργανισμού.

    Επίσης ζητείται από τη Γραμματεία να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης για το περιεχόμενο των απειλών αυτών, την παρουσία μελών της τουρκικής κυβέρνησης στα κατεχόμενα και τον κατάπλουν των τουρκικών πολεμικών πλοίων στο κατεχόμενο λιμάνι της Κερύνειας.

    Ανάλογα διαβήματα αναμένεται να γίνουν προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ουάσιγκτον και του Λονδίνου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [03] Συνάντηση Κυπριανού - Κουκ

    Λονδίνο,Βρετανία,22/07/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Η Βρετανία δεν υποστηρίζει τη σύνδεση των συνομιλιών για το Κυπριακό με τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, διαβεβαίωσε χθες το βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ύστερα από 40λεπτη συνάντηση που είχε με τον κ. Κουκ στο Λονδίνο.

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού, ο κ. Κουκ ανέφερε ότι θα είναι καλύτερα να λυθεί το Κυπριακό πριν από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Αναφορικά με τις απειλές του Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η αντίδραση της βρετανικής πλευράς ήταν θετική, εννοώντας ότι είναι εναντίον αυτών των απειλητικών δηλώσεων.

    Ο κ. Κυπριανού ανέφερε, επίσης, ότι ο κ. Κουκ είναι ενήμερος για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Πρόσθεσε ότι ο Βρετανός ΥΠΕΞ άκουσε με προσοχή τις παρατηρήσεις που έκανε, τόσο για την ουσία του Κυπριακού όσο και για τη διαδικασία, και συμφώνησε με την άποψη ότι η Βρετανία μπορεί να διαδραματίσει σοβαρό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [04] (Κ) Λονδίνο - διαδήλωση - τουρκική πρεσβεία

    Λονδίνο,Βρετανία,22/07/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Μαζική εκδήλωση για καταδίκη της εισβολής πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ έξω από την τουρκικη πρεσβεία στο Λονδίνο.

    Η εκδήλωση άρχισε στις 6.30 μ.μ. κι έληξε γύρω στα μεσάνυκτα, τοπική ώρα, και σ' αυτήν επικρατούσαν συνθήματα που καλούσαν για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων κι των εποίκων από την Κύπρο, επιστροφή των προσφύγων, και διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης σημειώθηκε μικρο - επεισόδιο, όταν ένας νεαρός προχώρησε προς την είσοδο της πρεσβείας.

    Ο νεαρός συνελήφθηκε από τη βρετανική αστυνομία, αλλά αφέθηκε αργότερα ελεύθερος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [05] Κυπριανού - Μπέρμινχαμ - εκδηλώσεις

    Λονδίνο,Βρετανία,22/07/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούπρας)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού τόνισε χθες το βράδυ ότι οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Βρετανία έχουν υποχρέωση να βοηθήσουν προς διαφοροποίηση της τουρκικής στάσης έναντι του Κυπριακού.

    Μιλώντας στο Μπέρμινχαμ, στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσαν οι εκεί ομογενειακές οργανώσεις στο οίκημα της Κυπριακής Εστίας, ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι ειδικότερα η Βρετανία μπορεί να διαδραματίσει το μεγαλύτερο ρόλο, τουλάχιστον σε ότι αφορά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Κυπριανού είπε, επίσης, ότι εάν εξασφαλιστεί λύση με προϋποθέσεις επιβίωσης, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα είναι άνετη, προσθέτοντας ότι εάν αυτό δεν εξασφαλιστεί μέχρι την ένταξη, η ΕΕ πρέπει να δεχθεί την Κύπρο.

    Είναι αδιανόητο, τόνισε, η Τουρκία να υπαγορεύει τους όρους της στην ΕΕ και ακόμη και στις ΗΠΑ.

    Αναφερόμενος στις απειλές που εκτόξευσε ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ για ενσωμάτωση των κατεχομένων στην Τουρκία, ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη οφείλουν να αντιμετωπίσουν αυτές τις απειλές.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία παρευρέθηκαν και μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο Αρχιεπίσκοπος Γρηγόριος και ο Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας Χάρης Σοφοκλείδης, τιμήθηκαν βουλευτές για τη φιλοκυπριακή τους δραστηριότητα.

    Τον κ. Κυπριανού υποδέχθηκαν με ομιλίες τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Εστίας Κυριάκος Πουτζιουρής, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Κυπριακής Εστίας Γιώργος Γιακουμή και άλλοι παράγοντες της εκεί παροικίας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [06] Κληρίδης - Πολιτικό Γραφείο ΔΗΣΥ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα καταθέσει ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου έγγραφο, το οποίο θα αφορά το τροποποιημένο έγγραφο Κόρντοβεζ, με παρατηρήσεις και εισηγήσεις για τους περαιτέρω χειρισμούς.

    Αυτό ανέφερε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ύστερα από σημερινή συνάντηση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Η συνάντηση κράτησε δύο ώρες και, όπως δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης, κύριο αντικείμενό της ήταν το Κυπριακό.

    Κατά τη συνάντηση ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη σε λεπτομερή ενημέρωση και ανάλυση πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και στη συνέχεια έγινε ευρεία ανταλλαγή απόψεων για τους παραπέρα χειρισμούς.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις εισηγήσεις του ΔΗΣΥ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι αρχικό έγγραφο θα μελετήσει η "Επιτροπή Μελετών και Παρακολούθησης του Κυπριακού" του κόμματος, η οποία θα συνέλθει σήμερα και ύστερα από διαβούλευση με το Πολιτικό Γραφείο θα αποφασιστεί το τελικό έγγραφο που θα κατατεθεί στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση εάν διαφοροποιούνται τα δεδομένα, μετά τις νέες τουρκικές προκλήσεις (διακήρυξη Τουρκίας - ψευδοκράτους), ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι "η δική μας πολιτική χαράσσεται σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και οι ψύχραιμοι χειρισμοί είναι η επιβαλλόμενη πολιτική", όπως είπε.

    Για το θέμα των νέων μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εθίγη ακροθιγώς, με τη γνωστοποίηση συγκεκριμένων κριτηρίων που θα αφορούν τις προσλήψεις.

    Σε ερώτηση εάν διαφωνεί ο ΔΗΣΥ με τα κριτήρια αυτά, ο κ. Αναστασιάδης παρατήρησε ότι και να διαφωνούσε το κόμμα του "είναι από τα θέματα που το κόμμα θέλει πάντοτε να τηρεί τέτοια συμπεριφορά, που να μην φαίνεται ότι ποδηγετεί την κυβέρνηση".

    Επεσήμανε, τέλος, ότι "διαλεγόμεθα επί θεμάτων πολιτικής και όχι επί θεμάτων αρχής, τα οποία η κυβέρνηση μπορεί να κρίνει και να θεωρεί αναγκαία, ώστε να υπάρχει μια καλύτερη διατήρηση των δημοσίων οργανισμών."

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Πρώτη μεταμόσχευση μυελού για αιματολογική κακοήθεια

    Λευκωσία,Κύπρος,22/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Με επιτυχία διενεργήθηκε πρόσφατα στο Μακάρειο Νοσοκομείο στη Λευκωσία η πρώτη αυτόλογη μεταμόσχευση μυελού των οστών, σε άτομο με αιματολογική κακοήθεια.

    Πρόκειται για 30χρονο ασθενή με λέμφωμα, η κατάσταση της υγείας του οποίου χαρακτηρίζεται πολύ καλή, αφού έχει σχεδόν ανανήψει πλήρως αιμοτολογικά και πολύ σύντομα αναμένεται να επιστρέψει στο σπίτι του.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ειδικός αιματολόγος Δρ. Νίκανδρος Παπαμηνάς, πρόκειται για την πρώτη μεταμόσχευση που αφορά ασθενή με αιματολογική κακοήθεια αφού, οι πέντε προηγούμενες αυτόλογες μεταμοσχεύσεις μυελού που έγιναν ως τώρα στον τόπο μας, σε τρία παιδιά και δυο ενήλικες, αφορούσαν περισταστικά με συμπαγείς όγκους - καρκίνο.

    "Αισιοδοξούμε", ανέφερε ο Δρ. Παπαμηνάς, "ότι το πρόγραμμα θα επεκταθεί τώρα σε αρρώστους με τέτοιες αιματολογικές κακοήθειες όπως τα λεμφώματα, το πολλαπλό μυέλωμα και τις λευχαιμίες".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Συνάντηση Αναστασιάδη - Μάντεν

    Λευκωσία,Κύπρος,22/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης συναντήθηκε το πρωϊ με τον Υπατο Αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Ντέιβιντ Μάντεν.

    Σε δήλωση του ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι η συνάντηση εντάσσεται σε ένα κύκλο επαφών με την πολιτκή ηγεσία που ξεκίνησε η Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας στην Κύπρο, επιχειρώντας να διαγνώσει τις θέσεις των πολιτικών κομμάτων μετά τις συνομιλίες του Τράουτμπεκ και σε σχέση με το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών στο Μοντρέ της Ελβετίας.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι οι τελευταίες ενέργειες της Αγκυρας και του κατοχικού καθεστώτος έχουν θορυβήσει και τη Βρετανία, υπό την έννοια, όπως εξήγησε, της αρνητικής προσέγγισης στην υπό εξέλιξη διαδικασία. Και οι ίδιοι, συμπλήρωσε ο κ. Αναστασιάδης δεν διαπιστώνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο υφιστάμενο καθεστώς που ισχύει στα κατεχόμενα, αλλά θεωρούν ότι οι τελευταίες ενέργειες ήταν άκαιρες και απαράδεκτες το χρόνο που έγιναν.

    Σε ερώτηση εάν ο ίδιος διέβλεψε ότι η Βρετανία διά της διπλωματικής αντιπροσωπείας της, θα ζητήσει κάποιες διευκρινίσεις για τις τελευταίες ενέργειες και δηλώσεις από το ίδιο το κατοχικό καθεστώς, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε καταφατικά.

    "Ναι", είπε, "αυτή ήταν και η δική μου εντύπωση. Στόχος και σκοπός του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή είναι η συνέχιση πέραν των επαφών και των διαβουλεύσεων με την ελληνοκυπριακή ηγεσία και με την τουρκοκυπριακη".

    Ο κ. Μάντεν δεν έκανε δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Ελληνες βουλευτές

    Λευκωσία,Κύπρος,22/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την αισιοδοξία του ότι θα εξευρεθεί σωστή και δίκαιη λύση στο Κυπριακό, εξέφρασε σήμερα ο Β'αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Παναγιώτης Σγουρίδης. "Το Κυπριακό βρίσκεται στο σωστό δρόμο, έχει πάρει τη σωστή διάστασή του και θα υπάρξει σε σύντομο χρονικό διάστημα", τόνισε, "κάποιο αποτέλεσμα που θα είναι θετικό για τον κυπριακό λαό, για την Κύπρο και για τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης".

    Ο Β' αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, μιλούσε ύστερα από συνάντηση την οποία είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, της οποίας ηγείτο.

    Κατά τη συνάντηση, όπως είπε, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία, για τους χειρισμούς πάνω στις τελευταίες εξελίξεις στο εθνικό πρόβλημα.

    "Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από τη διαδικασία του διαλόγου και την ευρωπαϊκή πορεία του Κυπριακού - και είμαστε αισιόδοξοι - για μια σωστή και δίκαιη λύση", τόνισε.

    Κληθείς να πει πού στηρίζει την αισιοδοξία του, ο κ. Σγουρίδης υποστήριξε ότι οι πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις είναι παραπλανητικές, με στόχο να τορπιλλίσουν το διάλογο και να φανεί η ελληνική πλευρά αδιάλλακτη, ούτως ώστε, να εξαναγκαστεί η Ευρώπη να θέσει εκτός των προενταξιακών διαδικασιών, την Κύπρο.

    Για την Τουρκία είπε ότι ενόσω υπάρχει "έλλειμμα δημοκρατίας και πολιτική αστάθεια" θα υπάρχουν δηλώσεις όπως αυτές του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Ετζεβίτ, οι οποίες, όπως παρατήρησε, "δεν βοηθούν το καλό κλίμα και την ειρήνη στην περιοχή".

    Καταλήγοντας ανέφερε, ότι "όσοι πιστεύουν ότι ένα μικρό (στρατιωτικό) επεισόδιο θα είναι ολίγων ημερών, να είναι βέβαιοι ότι δεν θα είναι ολίγων ημερών, αλλά θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [10] Εκπρόσωπος - διακήρυξη

    Λευκωσία,Κύπρος,22/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης δήλωσε σήμερα ότι η ψύχραιμη αντιμετώπιση των τουρκικών απαράδεκτων προκλήσεων από την Κύπρο και την Ελλάδα, κατέστησαν ανέφικτους τους τουρκικούς στόχους, που τέθηκαν με τη διακήρυξη Ετζεβίτ - Ντενκτάς.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι σύμφωνα με "πληροφορίες οι κύριοι σκοποί της διακήρυξης Ετζεβίτ - Ντενκτάς ήταν οι ακόλουθοι:

    "Πρώτο, την αρχική αντίδραση που επέλεξαν και ήταν η εγκατάλειψη των συνομιλιών του Αυγούστου, εξαιτίας της γνωστής απόφασης της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    Προτιμήθηκε η αντίδραση με τη μορφή της διακήρυξης Ετζεβίτ - Ντενκτάς, τα σημεία της οποίας δεν διαφέρουν ουσιαστικά από την προηγούμενη διακήρυξη Ντεμιρέλ - Ντενκτάς. Και οι δύο διακηρύξεις, δεν διαφέρουν επίσης από το τί γίνεται στην πραγματικότητα διαρκούσης της εισβολής και κατοχής στις σχέσεις Τουρκίας - ψευδοκράτους."

    Ενας άλλος σκοπός, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ήταν η "πρόκληση εκνευρισμού, ερεθισμού ή απώλειας ψυχραιμίας στην Ε/κ πλευρά και στην Ελλάδα, που θα οδηγούσε σε εγκατάλειψη, ή απειλή εγκατάλειψης συνομιλιών με προσδοκόμενο αποτέλεσμα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όσον και της Ευρώπης, που έντονα επιθυμούν τη συνέχιση των συνομιλιών, να ενεργήσουν παρασκηνιακά για την προσωρινή παγοποίηση ή αδρανοποίηση, τόσο των εξαγγελθέντων τουρκικών μέτρων, με τη γνωστή διακήρυξη, όσο και της ενταξιακής πορείας."

    Οπως σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης "η ελλαδική και η κυπριακή ψύχραιμη αντιμετώπιση των τουρκικών απαράδεκτων προκλήσεων, κατέστησαν ανέφικτους αυτούς τους τουρκικούς στόχους."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] Κασουλίδης - Αλ Σάρα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τη διεύρυνση των εμπορικών συναλλαγών και την περαιτέρω προώθηση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Συρίας συζήτησαν χθες στη Δαμασκό οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Γιαννάκης Κασουλίδης και Φαρούκ Αλ Σάρα.

    Ο κ. Κασουλίδης εκτελεί τριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Συρία ύστερα από πρόσκληση του Σύριου Υπουργού Εξωτερικών.

    Σύμφωνα με σημερινή επίσημη ανακοίνωση, στις συνομιλίες, που διήρκησαν δύο ώρες, συζητήθηκαν επίσης το κυπριακό πρόβλημα, το Μεσανατολικό, οι διμερείς σχέσεις και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Από κυπριακής πλευράς, πέραν των υπηρεσιακών παραγόντων, συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης και ο Ανώτερος Λειτουργός της Τράπεζας Αναπτύξεως Α. Σταμάτης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] Εκπρόσωπος - Εθνικό Συμβούλιο - Διακήρυξη 2

    Λευκωσία,Κύπρος,22/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Εθνικό Συμβούλιο θα μελετήσει στην προσεχή συνεδρία του την ερχόμενη Πέμπτη το ενδεχόμενο προσφυγής της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας για το θέμα που προέκυψε μετά τη διακήρυξη Ετζεβίτ - Ντενκτάς.

    Οπως δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης, η κυβέρνηση "έχει προβληματιστεί" κατά πόσο θα πρέπει να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και για το λόγο αυτό το θέμα θα τεθεί ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου για περαιτέρω αντιμετώπιση. Το θέμα, είπε, χρειάζεται μελέτη γιατί είναι μείζονος σημασίας και ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου θα υπάρξει ολοκληρωμένη θέση.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε διαμαρτυρία σε διεθνή βήματα για το θέμα αυτό, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι τα διαβήματα έχουν ήδη αρχίσει και τροχιοδρομούνται. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι αυτά αφορούν καταγγελία στα Ηνωμένα Εθνη, "στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και σε άλλους οργανισμούς καθώς και στις εγγυήτριες δυνάμεις." Διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται για διαβήματα ρουτίνας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη διακήρυξη, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι από το 1974 μέχρι σήμερα, η Τουρκία και οι δυνάμεις του Αττίλα ελέγχουν την κατεχόμενη γη μας, "με τρόπο ο οποίος ουδόλως διαφέρει από τα διακηρυγμένα." Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κατάσταση στα κατεχόμενα είναι χειρότερη από τη διακήρυξη. Πρόσθεσε ότι η παρουσία της Τουρκίας, δηλαδή της κατοχικής δύναμης καθώς και η ενοποίηση της οικονομίας, αποδεικνύει ότι η διακήρυξη δεν διαφέρει από αυτά τα οποία στην πραγματικότητα συμβαίνουν.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση "θεωρεί σοβαρή την κατάσταση που υπάρχει".

    Σε ερώτηση αν η διακήρυξη είναι θέμα ελάσσονος ή μείζονος σημασίας ενέργεια, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι εξακολουθεί να είναι "μέρος του μείζονος σοβαρού προβλήματος της εισβολής και κατοχής".

    Η ενέργεια αυτή, είπε, είναι "σοβαρότατη και απαράδεκτη. Προσβάλλει κάθε ενέργεια νομιμότητας, κάθε αρχή που πρέπει να διέπει τις σχέσεις κρατών μελών του ΟΗΕ και αντιστρατεύεται τις συμφωνίες κορυφής και του 1960".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοφίδης παρατήρησε ότι ο Εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νίκολας Μπερνς, δεν ήταν ήπιος στην αντίδρασή του σχετικά με τη διακήρυξη.

    Αναφερόμενος στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι "θα απασχοληθεί πρώτα με το δεύτερο έγγραφο του ΟΗΕ". Ηδη ετοιμάζονται οι παρατηρήσεις ενώ θα εξεταστούν όλες οι πτυχές και λεπτομέρειες και θα καθοριστεί η περαιτέρω πορεία, είπε.

    Ο κ. Χριστοφίδης πρόσθεσε ότι επιβάλλονται διαβουλεύσεις με την Ελλάδα και είναι συνεχής η επικοινωνία. "Οι εξελίξεις θα εξεταστούν και θα συνεκτιμηθούν," είπε.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι το μείζον αυτή τη στιγμή, "είναι η αξιοποίηση της εκκρεμούσης διαδικασίας ενώπιον του ΟΗΕ".

    Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να εξαντληθεί στο ολόκληρο. "Πρέπει στο τέρμα αυτής της διαδικασίας να πιστωθούμε με καλή πίστη και πνεύμα συνεργασίας", σημείωσε.

    Σε περίπτωση αποτυχίας της, δεν θα πρέπει να χρεωθούμε με ευθύνη, κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [13] Πρόεδρος Κληρίδης - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Επίκεντρο των συζητήσεων που θα έχει τις επόμενες δέκα μέρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, και ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, θα είναι θέματα ανθρωπιστικού περιεχομένου, αλλά εναπόκειται στους δύο ηγέτες να αποφασίσουν αν επιθυμούν να συζητήσουν και άλλα θέματα.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Γκουστάβ Φεϊσέλ, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προσθέτοντας ότι οι δύο ηγέτες αναμένεται να συναντηθούν στην οικία του το προσεχές δεκαήμερο.

    Μέχρι στιγμής, είπε ο κ. Φεϊσέλ, δεν υπάρχουν ενδείξεις για μη πραγματοποίηση της συνάντησης, αλλά η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αργότερα, αφού ο κ. Φεϊσέλ συναντηθεί στα κατεχόμενα και με τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ απέφυγε να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις του Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετσεβίτ, ενώ ερωτηθείς εάν τον ανησυχεί η πιθανότητα να μην μεταβεί στη Γενεύη ο Ραούφ Ντενκτάς, επανέλαβε ότι "όπως ανακοινώσαμε στο Τράουτμπεκ, οι διευθετήσεις για τη συνάντηση πρέπει να επιβεβαιωθούν αλλά προσδοκούμε στην πραγματοποίηση της συνάντησης".

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει τη διαρροή και του δεύτερου εγγράφου Κόρτοβεζ στον Τύπο, ο κ. Φεϊσέλ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα προτιμούσαν να μην γίνονταν διαρροές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [14] Εκπρόσωπος - Γιλμάζ - Ετζεβίτ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τουρκία δεν μπορεί να εμφανίζεται με το στυλ του "Ιανού," δηλαδή με διαφορετικές απόψεις, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ενώ ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ στην επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κώστα Σημίτη, διατυπώνει με διαφορετικό σκεπτικό τα προβλήματα που υφίστανται μεταξύ των δύο χωρών, ενώ την επομένη ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ εξέδωσε τη διακήρυξη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ο κ. Χριστοφίδης είπε:

    "Η Τουρκία δεν μπορεί να εμφανίζεται στο χώρο μας με το στυλ του Ιανού, δηλαδή με διαφορετικές απόψεις. Δεν μπορεί ο Γιλμάζ να εμφανίζεται με ύφος παρακλητικό προς την Ελλάδα για βοήθεια για την ευρωπαϊκή τους πορεία, και ο Ετζεβίτ να παρουσιάζεται στην Κύπρο ως ο λύκος της ίδιας κυβέρνησης."

    Και οι δύο, συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, είναι στην ίδια "κυβέρνηση και θα αναμέναμε συμπεριφορά που να συνάδει με τα κριτήρια που συνάδουν στον ευρωπαϊκό χώρο."

    "Θέση μας", είπε ο. Χριστοφίδης, είναι ότι μπορεί να υπάρξει "Ελληνοτουρκική φιλία με σωστά κριτήρια, αρκεί η Τουρκία να πάρει την απόφαση ότι σε αυτόν το χώρο θα συμβιώσουν τα δύο έθνη."

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [15] Φιλελεύθεροι - Κυπριακό - Προεδρικές

    Λευκ σία,Κύπρος,22/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την πολιτική τοποθέτηση του Προέδρου των Φιλελευθέρων Νίκου Ρολάνδη σχετικά με τις απευθείας συνομιλίες ενέκρινε χθες το Πολιτικό Γραφείο του κόμματος το οποίο και ενημερώθηκε από τον κ. Ρολάνδη για τις συνομιλίες στο Τράουτμπεκ.

    Ανακοίνωση του κόμματος αναφέρει ότι στο Πολιτικό Γραφείο τονίστηκε πως παρά τις δύσκολες και τις αρνητικές τοποθετήσεις ορισμένων Τούρκων και Τουρκοκυπρίων επισήμων ο ελληνισμός της Κύπρου πρέπει να βασισθεί σε τρία σημεία, τα οποία χαρακτηρίζονται θετικά:

    - Στη συμφωνία της Μαδρίτης Σημίτη - Ντεμιρέλ που δεν μπορεί παρά να έχει θετικές επιδράσεις και στο Κυπριακό.

    - Στην πρωτοφανή από διεθνούς πλευράς υποστήριξη της διαδικασίας ειρήνης που άρχισε στο Τράουτμπεκ.

    - Στην έντονη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην οποία η μεν Ελλάδα ανήκει η δε Κύπρος και η Τουρκία επιδιώκουν να ενταχθούν.

    "Η δυναμική των πιο πάνω θετικών στοιχείων", αναφέρεται στην ανακοίνωση "θα μπορούσε να αποδεικνύετο καθοριστική για την τύχη της Κύπρου. Για αυτό και η δική μας πλευρά πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει στο Μοντρέ τις δύσκολες αποφάσεις που συνεπάγεται μια λύση, για να απαλλαγεί η Κύπρος από τη στρατιωτική κατοχή, την αβεβαιότητα και τη συνεχή απειλή και να εξασφαλήσει απρόσκοπτα το διαβατήριο της για τον ευρωπαϊκό χώρο".

    Το Πολιτικό Γραφείο των Φιλελευθέρων άρχισε επίσης τη μελέτη του προγράμματος σχετικά με την υποψηφιότητα Ρολάνδη στις προσεχείς προεδρικές εκλογές. Επί του θέματος αυτού θα κατατεθεί έκθεση του Εκτελεστικού Γραφείου πριν από το τέλος Αυγούστου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [16] Εκπρόσωπος - Λοϊζίδου

    Λευκωσία,Κύπρος,22/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η συμμόρφωση στις αποφάσεις των διεθνών δικαστηρίων διέπεται από κανονισμούς, υπενθύμισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι η Τουρκία δήλωσε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι δεν προτίθεται να αποζημιώσει την Τιτίνα Λοϊζίδου.

    Ανέφερε στη συνέχεια πως ό,τι προβλέπεται από τους κανονισμούς αυτούς θα εφαρμοστεί.

    Σε παρατήρηση ότι εμπλέκεται και η Κυπριακή Δημοκρατία και γι αυτό το λόγο τί προτίθεται να πράξει, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι όταν θα έχουμε το θέμα ενώπιόν μας, ο Γενικός Εισαγγελέας ο οποίος χειρίζεται το θέμα "θα αποφασίσει για το πρακτέον".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [17] Πρόεδρος Κληρίδης - Συγγενείς αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,22/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ακόμα δεν μπορεί να λεχθεί ότι οι Τούρκοι έχουν μετακινηθεί από τη θέση τους στο θέμα των αγνοουμένων, σύμφωνα με δηλώσεις που έγιναν μετά τη σημερινή συνάντηση του Συντονιστικού Συμβουλίου Επιτροπών Συγγενών Αγνοουμένων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Μετά τη συνάντηση, που διήρκησε μιάμισι ώρα περίπου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοούμενους Οικονόμος Χριστόφορος είπε ότι οι απόψεις όλων ήταν ομόφωνες αναφορικά με τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί στη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, που θα γίνει στη Λευκωσία για συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Οικονόμος Χριστόφορος είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε πως στη συνάντηση θα παρίστανται και τα Ηνωμένα Εθνη.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αδηλώτων Αιχμαλώτων και Αγνοουμένων Νίκος Θεοδοσίου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης τους ενημέρωσε για "τη συνάντηση και την απόφαση που λήφθηκε στο Τράουτμπεκ όσον αφορά το θέμα των αγνοουμένων".

    "Σίγουρα", είπε, "οι Επιτροπές είναι σύμφωνες με τη συνάντηση στη Λευκωσία με τον Ντενκτάς, όμως απ' εκεί και πέρα είναι θέματα διαδικασίας, τα οποία συνεχίζουμε να συζητούμε".

    Ο κ. Θεοδοσίου είπε, ακολούθως, ότι "θα υπάρξουν και άλλες συσκέψεις πριν από τη συνάντηση" του Προέδρου Κληρίδη με τον Ντενκτάς.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Θεοδοσίου είπε ότι "ακόμα δεν βρισκόμαστε στο στάδιο που μπορούμε να πούμε ότι έχει μετακινηθεί η θέση των Τούρκων στο θέμα των αγνοουμένων", προσθέτοντας ότι "περιμένουμε να γίνει τουλάχιστον η πρώτη συνάντηση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [18] Ντενκτάς - Φεϊσέλ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε σήμερα την αντίθεσή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Κύπρου, υποβάλλοντας ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει η αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μέχρι να υποβάλουν και οι Τουρκοκύπριοι αίτηση για ένταξη.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, μιλώντας πριν από γεύμα εργασίας που είχε σήμερα στα κατεχόμενα με τον Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο Ντενκτάς απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον θα μεταβεί στη Γενεύη για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών. Είπε ότι τελική απόφαση θα λάβει το λεγόμενο "Υπουργικό Συμβούλιο" που θα συνέλθει την ερχόμενη εβδομάδα.

    Πρόσθεσε ότι εκτός από τη συνεδρία του λεγόμενου "Υπουργικού Συμβουλίου" θα αναμένει να δει και τις εξελίξεις και τις εξηγήσεις, όπως είπε, που θα δώσει η ΕΕ αναφορικά με την απόφαση που έλαβε για την Κύπρο.

    Απαντώντας σε ερώτηση γιατί εδώ και τρία χρόνια δηλώνει ότι είναι έτοιμος για διάλογο, ενώ τώρα βρίσκει προφάσεις για να μη συμμετάσχει στο διάλογο, ο Ντενκτάς επανέλαβε τις γνωστές θέσεις του ότι η κυπριακή κυβέρνηση θεωρείται ως η νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου, ότι θα εγκατασταθούν οι πύραυλοι S - 300 και ότι είναι μεγάλοι οι αμυντικοί εξοπλισμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Αυτές δεν είναι προφάσεις. Είναι πραγματικοί, ουσιαστικοί λόγοι", ανέφερε σύμφωνα με το ΡΙΚ, "που εμένα με κάνουν διστακτικό ώστε να προχωρήσω στο διάλογο. Είμαστε συνέταιροι", πρόσθεσε, "στην Κύπρο, και θα είμαστε συνέταιροι και απαιτούμε αναγνώριση της ισότητάς μας".

    Αναφορικά με την επικείμενη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, στην οικία του Γκούσταβ Φεϊσέλ, ο Ραούφ Ντενκτάς, την απεξάρτησε από τις επικείμενες συνομιλίες της Γενεύης στο Μοντρέ, και είπε ότι "εκεί (στην οικία Φεϊσέλ) θα συναντηθούμε με τον κ. Κληρίδη για να συζητήσουμε κυρίως ανθρωπιστικά θέματα".

    Ανέφερε επίσης ότι δεν θέλουμε η Ελλάδα και η Τουρκία να πολεμήσουν για την Κύπρο αλλά θα πρέπει να σεβαστούμε τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Ελλάδας στην Κύπρο, η οποία θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη και δεν θα πρέπει κανένα από τα δυο μέρη, ούτε το ψευδοκράτος αλλά ούτε και η Κυπριακή Δημοκρατία, να ενωθούν με μια από αυτές τις χώρες ή με άλλους οργανισμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [19] (Κ) Εκπρόσωπος - ΕΣ - Κόμματα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ανακοινώσει κατά πόσο θα παραστούν στη μεθαυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου οι αρχηγοί των μη κοινοβουλευτικών κομμάτων, οι οποίοι τον συνόδευσαν κατά τον πρώτο γύρο των συνομιλιών στις ΗΠΑ.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης χαρακτήρισε "λογική" σχετική ερώτηση κατά πόσο θα παραστούν στη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου καθώς επίσης και στο δεύτερο γύρο των συνομιλιών στην Ελβετία. Ωστόσο, είπε ότι την απάντηση θα τη δώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι δημιουργείται θέμα από τη στιγμή που αρχηγοί μη κοινοβουλευτικών κομμάτων προσκλήθηκαν σε ένα μέρος της διαδικασίας, δηλαδή στο πρώτο, κατά πόσο μπορεί να παρευρεθούν στο δεύτερο και με ποιό καθεστώς.

    Διευκρίνισε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο δεν μπορούν να μετέχουν άλλα από τα μη μόνιμα μέλη. Αλλά, είπε, "μπορεί για ένα συγκεκριμένο θέμα να υπάρξει ένα άλλο στάτους, είτε σε στάτους παρατηρητή είτε άλλης μορφής."

    Σε ερώτηση γιατί δεν προσκλήθηκε στη Νέα Υόρκη ο Πρόεδρος των Οικολόγων, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε: "Ούτως επέλεξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας."

    Οταν ρωτήθηκε με ποιό κριτήριο προσκλήθηκε ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επιφυλάχθηκε να απαντήσει.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [20] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,22/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           74.72 (-0.25)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   83.53 (-0.17)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     63.60 (+0.22)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 57.17 (-0.78)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  76.67 (-0.26)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                63.38 (-0.46)
        Εμπορικές Εταιρείες                     46.27 (-1.11)
        Αλλες Εταιρείες                         60.95 (+0.11)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 229880.520
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜM)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 22 July 1997 - 12:02:44 UTC