Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 97-07-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΔΕΚ - επέτειος εισβολής
  • [02] Ενωμένοι Δημοκράτες - επέτειος εισβολής
  • [03] Επέτειος 20ης Ιουλίου
  • [04] ΗΠΑ - Φρεγάτες - Τουρκία
  • [05] ΥΠΕΞ - Συρία
  • [06] Κυπριανού - Λονδίνο
  • [07] Μνημόσυνο πεσόντων - Χριστοδούλου
  • [08] Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη
  • [09] Ε/Κ - Τ/Κ - μηνύματα ειρήνης

  • [01] ΕΔΕΚ - επέτειος εισβολής

    Λευκωσία,Κύπρος,20/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Η χάραξη μιας σταθερής, ενιαίας και ολοκληρωμένης πατριωτικής στρατηγικής για τη σωτηρία της Κύπρου, αποτελεί", όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, "ύψιστο εθνικό καθήκον, τόσο της κυβέρνησης όσο και του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων του τόπου".

    Σε ανακοίνωσή του για την επέτειο της τουρκικής εισβολής, το κόμμα διακηρύττει την απόφασή του "να αγωνιστούμε μέχρι την πλήρη αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας, της ενότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας".

    Η ΕΔΕΚ αναφέρεται, επίσης, στις εξελίξεις στο Κυπριακό και σημειώνει ότι οι απευθείας συνομιλίες του Τράουτμπεκ, που αναμένεται να συνεχιστούν στο Μοντρέ τον Αύγουστο, "δεν έχουν αποδώσει οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα", επισημαίνοντας ότι "ο ΟΗΕ έχει χρέος να στραφεί προς την ουσία του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] Ενωμένοι Δημοκράτες - επέτειος εισβολής

    Λευκωσία,Κύπρος,20/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Οι Ενωμένοι Δημοκράτες πιστεύουν στο μέλλον αυτού του τόπου και θα αγωνιστούν για την ανατροπή των τετελεσμένων και για την επανένωση της πατρίδας μας", αναφέρει ανακοίνωση του κόμματος για την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

    Οι Ε.ΔΗ. τονίζουν στην ανακοίνωσή τους ότι το Κυπριακό βρίσκεται σήμερα "σε μια καθοριστική και κρίσιμη φάση, που την οριοθετεί η σημαντική προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα για την προώθηση λύσης του προβλήματος" και προσθέτει ότι "η ευθύνη πιθανής αποτυχίας της νέας προσπάθειας πρέπει να καταλογιστεί από το διεθνή παράγοντα στην τουρκική πλευρά".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Επέτειος 20ης Ιουλίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Στις 5.20 σήμερα το πρωί, ώρα που εκδηλώθηκε η τουρκική εισβολή, πριν από 23 χρόνια, ήχησαν σε όλη την ελεύθερη Κύπρο οι σειρήνες.

    Με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής τελούνται σήμερα πάνδημα μνημόσυνα για τους πεσόντες σε όλους τους ναούς της ελεύθερης Κύπρου. Εκδηλώσεις για τη μαύρη επέτειο πραγματοποιούν κόμματα, οργανώσεις, δήμοι και σωματεία.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, παρέστη το πρωί σε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες που έγινε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας και στη συνέχεια στο μνημόσυνο των πεσόντων και στην παράκληση για ανεύρεση των αγνοουμένων στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη, στη Λευκωσία, που άρχισε στις 10 π.μ.

    Στο μνημόσυνο παρευρίσκεται και διακομματική αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων που ήρθε στην Κύπρο για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής.

    Στο μεταξύ, το πρωί αναρτήθηκαν μεσίστιες οι σημαίες σε όλες τις εκκλησίες και στις 12 το μεσημέρι θα ηχήσουν πένθιμα για 15 λεπτά οι καμπάνες όλων των ιερών ναών της ελεύθερης Κύπρου.

    Εξάλλου, το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα και το Σωματείο Ελεύθεροι Σόλοι διοργανώνουν σήμερα ποδηλασία με σύνθημα "Η Κερύνεια είναι ελληνική όσο και ο Παρθενώνας". Η ποδηλασία ξεκίνησα χθες τα μεσάνυκτα από τον Κάτω Πύργο Τυλληρίας και θα τερματίσει στις 12 το μεσημέρι στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Απόψε, θα πραγματοιηθεί στη Λευκωσία αντικατοχική συναυλία με τον Διονύση Σαββόπουλο.

    Στο Λονδίνο, η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας οργανώνει σήμερα συλλαλητήριο, στο Λονδίνο, με κύριο ομιλητή τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] ΗΠΑ - Φρεγάτες - Τουρκία

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,20/07/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Το Αμερικανικό Κογκρέσο απέσυρε την αντίθεσή του στην πώληση τριών φρεγατών στην Τουρκία, όπως αποκάλυψαν στο ΚΥΠΕ πηγές προσκείμενες προς την αμερικανική Βουλή.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, Μπεν Γκίλμαν, ήρε τις αντιρρήσεις του όσον αφορά στην πώληση την περασμένη Πέμπτη.

    Μετά τον κ. Γκίλμαν ήρε τις αντιρρήσεις του ο Γερουσιαστής, Πώλ Σαρμπάνης, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, και έτσι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί ελεύθερα να προχωρήσει στην παραχώρηση των φρεγατών.

    Οπως ήταν γνωστό, η κυβέρνηση Κλίντον προτίθετο εδώ και αρκετούς μήνες να προχωρήσει στην πώληση αλλά σκόνταφτε στις αντιρρήσεις του Κογκρέσου.

    Κλειδί στην άρση των αντιρρήσεων από την πλευρά του Κογκρέσου αποτέλεσε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, που επιτεύχθη στη Μαδρίτη, και το θετικό κλίμα στις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, στη Νέα Υόρκη.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΑ)

    [05] ΥΠΕΞ - Συρία

    Λευκωσία,Κύπρος,20/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, μεταβαίνει αύριο στη Συρία, όπου θα συζητήσει το Κυπριακό, το Μεσανατολικό, τις διμερείς σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Συρίας, τις προοπτικές προώθησης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, καθώς και διεθνή θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Κατά την τριήμερη επίσκεψή του στη Συρία, ο κ. Κασουλίδης θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας, Χαφεζ Αλ Ασαντ, και θα έχει ιδιαίτερη συνάντηση με τον ομόλογό του, Φαρούκ Αλ Σιαράα, με πρόσκληση του οποίου θα επισκεφθεί τη Συρία.

    Θα έχει, επίσης, συναντήσεις με τον Υπουργό Εσωτερικών της Συρίας, τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρου - Συρίας, τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιγνάτιο, καθώς και με οικονομικούς παράγοντες.

    Ο κ. Κασουλίδης επιστρέφει στην Κύπρο στην Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [06] Κυπριανού - Λονδίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,20/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Στην Κύπρο δοκιμάζεται η αντοχή και η αρετή του ελληνισμού, γιατί το μέλλον ολόκληρου του ελληνισμού εξαρτάται από την έκβαση του αγώνα μας για δικαίωση στην Κύπρο", τόνισε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, στο Λονδίνο.

    Σε ομιλία του σε δείπνο που παρέθεσε προς τιμή του η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Μεγάλης Βρετανίας, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε και στην προσφορά της Βρετανίδας Ευρωβουλευτή, αρχηγού της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Πολίν Γκρίν, λέγοντας ότι "η αφοσίωσή της στα ιδανικά της ελευθερίας και την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι εντυπωσιακή".

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε, εξάλλου, τη βεβαιότητα ότι η κ. Γκριν, η οποία τιμήθηκε χθες το βράδυ από την Ομοσπονδία για την προσφορά της στην Κύπρο, "θα συνεχίσει τον ίδιο αγώνα και θα πράξει οτιδήποτε με στόχο την τελική ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να κληθούμε να πληρώσουμε οποιοδήποτε τίμημα".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού επέδωσε αναμνηστική πλακέτα στην κ. Γκριν, η οποία συμβολικά περιέκλειε ένα κομμάτι πραγματικού συρματοπλέγματος από τη γραμμή αντιπαράταξης στην Κύπρο και την καλούσε, με μίαν επιγραφή, να εργαστεί ώστε να σπάσουν τα συρματοπλέγματα και να επανενωθεί η Κύπρος και ο λαός της.

    Από την πλευρά της, η κ. Γκριν ευχαρίστησε την Ομοσπονδία και τον Πρόεδρο της Βουλής, και αφού τόνισε ότι τα λόγια είναι κάποτε υπερβολικά, είπε ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας μέχρι να δικαιωθούν οι αγώνες μας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [07] Μνημόσυνο πεσόντων - Χριστοδούλου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, τόνισε σήμερα ότι "το εσωτερικό μας μέτωπο πρέπει να παραμείνει ενωμένο και αρραγές και μαζί με την Ελλάδα να δώσουμε συνέχεια στη συνεπή και αταλάντευτη πορεία" που έχουμε από κοινού καθορίσει.

    Μιλώντας σήμερα στο μνημόσυνο πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή, που έγινε στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη στη Λευκωσία, ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε ότι "οι οποιεσδήποτε επιδιώξεις για κομματικές υπερισχύσεις ή πολιτικές κατισχύσεις, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε διχόνοιες και διχοστασίες".

    Αφού αναφέρθηκε στην τουρκική εισβολή και τα προβλήματα που επέφερε, ο κ. Χριστοδούλου εξήρε την προσφορά όλων εκείνων που αντιστάθηκαν στον κατακτητή και ιδιαίτερα τη θυσία των ηρωικών νεκρών της εισβολής, που έπεσαν υπερασπιζόμενοι τη λευτεριά και την εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας μας.

    Καταλήγοντας, ο κ. Χριστοδούλου κάλεσε τον κυπριακό ελληνισμό να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να προσατενίσει με πίστη κι αισιοδοξία το μέλλον.

    Εξάλλου, σε ομιλία του στο μνημόσυνο, ο Β' Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Παναγιώτης Σγουρίδης, είπε ότι η Ελλάδα δεν ξεχνά την εισβολή και κατοχή της Κύπρου και τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί η αμυντική θωράκιση της Κύπρου, αλλά και η πολιτική της θωράκισης με την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για την επίτευξη του στρατηγικού στόχου, που είναι μια ενιαία και αποστρατικοποιημένη Κύπρος.

    Είπε, επίσης, ότι δεν πρέπει να υπάρξει επανάπαυση στην οικονομική ευημερία και προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος από έναν πολιτικό Αττίλα είναι μεγαλύτερος από τον πρώτο και δεύτερο Αττίλα.

    Στο μνημόσυνο παρέστη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Εργων της Ελλάδας, Χρήστος Βαρελλής, εκ μέρους της ελληνικής υβένρησης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Αναστασιάδης, αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων και συγγενείς αγνοουμένων και πεσόντων από την Ελλάδα και την Κύπρο, οι οποίοι νωρίτερα παρέστησαν σε μνημόσυνο των πεσόντων στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [08] Δηλώσεις Προέδρου Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,20/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, επέκρινε σήμερα όσους συζητούν δημοσίως το έγγραφο που επέδωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακού, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, κατά τις συνομιλίες του Τράουτμπεκ, λέγοντας ότι κάνουν κακό αντί καλό στην υπόθεσή μας.

    Σε δηλώσεις μετά το μνημόσυνο πεσόντων, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι το έγγραφο θα συζητηθεί κατά την επικείμενη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου.

    Αλλά και τότε, πρόσθεσε, θα είναι λάθος να πούμε δημόσια ποιές είναι οι θέσεις μας, γιατί τότε ο Ντενκτάς θα ξέρει πώς θα χειριστεί το θέμα.

    Σύμφωνα με το ΡΙΚ, ο Πρόεδρος Κληρίδης χαρακτήρισε πρόωρη την απόφαση του αμερικανικού Κογκρέσου να αποσύρει την αντίθεσή του για πώληση φρεγατών προς την Τουρκία, βασιζόμενο στις πρόνοιες της συμφωνίας της Μαδρίτης.

    Μιλώντας, εξάλλου, ύστερα από το τρισάγιο στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι δίνουμε σήμερα μία και μοναδική υπόσχεση, ότι την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσουμε στις ερχόμενες γενιές.

    Είπε, επίσης, ότι χρειάζεται σήμερα ένας βαθύτερος προβληματισμός και αν θα βρούμε μια λύση, να είναι λύση που δεν θα έχει τη δυνατότητα επανάληψης αυτών που συνέβησαν στο παρελθόν.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης πρόσθεσε ότι σήμερα είναι ημέρα μνήμης για όσους έδωσαν τη ζωή τους για την ελευθερία της πατρίδας και ειδικά, πρόσθεσε, για τους εξ Ελλάδας αδελφούς μας, που έπεσαν μαχόμενοι για την ελευθερία της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [09] Ε/Κ - Τ/Κ - μηνύματα ειρήνης

    Λευκωσία,Κύπρος,20/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Εκατόν περίπου Τ/Κ φοιτητές αντάλλαξαν χθες το βράδυ, κοντά στη νεκρή ζώνη του Λήδρα Πάλας, λουλούδια και μηνύματα ειρήνης κι επανένωσης της Κύπρου με εκπροσώπους του Φορέα 19 Ε/κ οργανώσεων για την Ειρήνη και την Επανάνεωση.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του Φορέα, η πρωτοβουλία ξεκίνησε με πορεία ειρήνης των Τ/Κ φοιτητών, οι οποίοι αναφέρουν στο μήνυμά τους ότι θέλουν να αντικαταστήσουν την πράσιμη γραμμή με πεδία λουλουδένια.

    "Σε αυτές τις δύσκολες μέρες, εμείς, ως Κύπριοι που αγαπούμε την ειρήνη, ξεπερνούμε όλα τα εμπόδια και αντί πέτρες και σφαίρες προσφέρουμε λουλούδια, " προσθέτουν οι Τ/Κ.

    Εξάλλου, το μήνυμα του Φορέα προς τους Τ/Κ αναφέρει ότι οι 19 οργανώσεις που τον απαρτίζουν, προσβλέπουν στην ημέρα που Ε/Κ και Τ/Κ θα μπορούν να επικοινωνούν και να συναντώνται ελεύθερα.

    Ταυτόχρονα, εκφράζει την ετοιμότητα του Φορέα να οργανώσει από κοινού με Τ/κ οργανώσεις διάφορες δραστηριότητες και συγχαίρει τους Τ/Κ για την πρωτοβουλία τους.

    Οι Ε/Κ και οι Τ/Κ κατάφεραν να συναντηθούν με βοήθεια της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 21 July 1997 - 11:13:49 UTC