Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Λυσσαρίδη - Ζιοσπέν
  • [02] Διαβουλεύσεις κυβερνήσεων Κύπρου - Ελλάδας
  • [03] Μπερνς - Ετζεβίτ - Αμερικανική Βουλή
  • [04] Κληρίδης - Αμερικανική αντιπροσωπεία
  • [05] Εκδηλώσεις συγγενών αγνοουμένων
  • [06] Κληρίδης - Κουτιγέιρο
  • [07] Κασουλίδης - ΓΓ ΔΕΕ
  • [08] Κληρίδης - Τσιζόφ
  • [09] Δηλώσεις Ντενκτάς
  • [10] Στεφανόπουλος - Εισβολή
  • [11] Αυτόματες μηχανές καθαρισμού αίματος
  • [12] Ρωσία - Κυπριακό
  • [13] Κυβ. Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Πρωτοβουλία
  • [14] Μάντεν - Κυπριανού - συνομιλίες
  • [15] Συνέντευξη Πολίν Γκριν στο LGR

  • [01] Συνάντηση Λυσσαρίδη - Ζιοσπέν

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης είχε ιδιαίτερη συνάντηση στο Παρίσι με το Γάλλο Πρωθυπουργό Λιονέλ Ζιοσπέν με στόχο την εξασφάλιση ενεργότερης ανάμειξης της Γαλλίας στις προσπάθειες της Κύπρου για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Λυσσαρίδης ενημέρωσε επίσης το Γάλλο Πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών της Νέας Υόρκης και τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, που να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Ο κ. Λυσσαρίδης μετέφερε στον κ. Ζιοσπέν προσωπική επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, που αναφέρεται κυρίως στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Διαβουλεύσεις κυβερνήσεων Κύπρου - Ελλάδας

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Διαβουλεύσεις για καλύτερο συντονισμό ενεργειών θα έχουν οι κυβερνήσεις Κύπρου και Ελλάδας ενόψει του δεύτερου γύρου των συνομιλιών του Προέδρου Κληρίδη με το Ραούφ Ντενκτάς στο Μοντρέ της Ελβετίας τον ερχόμενο μήνα.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ, ότι υπάρχει σκέψη ο ίδιος και ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, να μεταβούν στην Αθήνα, πολύ πιθανόν μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου που προγραμματίζεται για τις 24 Ιουλίου.

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για την πλευρά μας να αρνηθεί να μεταβεί στη Γενεύη για το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι η Τουρκία είναι δυνατό να παραιτηθεί από τους όρους της στο θέμα της κυριαρχίας εάν επιθυμεί λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών απέρριψε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, αναμένει να σημειωθεί αδιέξοδο στις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να παρέμβει.

    Απέφυγε να αναφέρει λεπτομέρειες αναφορικά με τη μορφή που θα προσλάβει η παρέμβαση Χόλμπρουκ στο Κυπριακό, δηλώνοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ευχαριστημένος από τις θέσεις που του εξέφρασε στη διάρκεια των δυο συναντήσεων που είχαν στη Νέα Υόρκη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [03] Μπερνς - Ετζεβίτ - Αμερικανική Βουλή

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,18/07/1997 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών διά στόματος του εκπροσώπου του Νίκολας Μπερνς προειδοποίησε τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ να προσαρμοσθεί στο θετικό και εποικοδομητικό κλίμα που υπάρχει στην Κύπρο.

    Οπως είπε ο κ. Μπερνς "είδαμε αναφορές στον Τύπο ότι ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Τουρκίας, κ. Ετζεβίτ, σχεδιάζει να επισκεφθεί τη βόρεια Κύπρο με αντιπροσωπεία. Η κατάσταη στην Κύπρο αυτό το καλοκαίρι, σε αντίθεση με το περασμένο καλοκαίρι, είναι ήρεμη", πρόσθεσε, αναφέροντας ότι "νομίζουμε οι τάσεις στην Κύπρο είναι ήρεμες. Και ελπίζουμε πάρα πολύ ότι ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός Ετζεβίτ θα χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του για να βοηθήσει περισσότερο αυτή την εποικοδομητική και θετική στάση στην Κύπρο".

    Σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ επικροτούν την επίσκεψη, ο κ. Μπερνς είπε: "Δεν λέω ότι επικροτούμε την επίσκεψη. Επεσήμανα αναφορές στον Τύπο ότι θα πραγματοποιήσει επίσκεψη. Και απλώς προτείνω η επίσκεψή του να είναι εποικοδομητική και θετική. Εάν το κυπριακό πρόβλημα πρόκειται να επιλυθεί ως ένα πολύ, πολύ σοβαρό θέμα στην Ανατολική Μεσόγειο, θα χρειασθεί Τούρκους και Ελληνες, Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους, να το λύσουν. Και καλούμε τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό Ετζεβίτ να μεταφέρει, να εκπληρώσει αυτό το πνεύμα, ένα θετικό, εποικοδομητικό πνεύμα".

    Κληθείς να σχολιάσει τις προκλητικές δηλώσεις Ετζεβίτ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε "ίσως αυτός είναι ο λόγος που τον καλούμε να είναι θετικός και εποικοδομητικός".

    Αμερικανική Βουλή

    Την ίδια στιγμή στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων σε ειδική συνεδρία, με αφορμή των επέτειο της τουρκικής εισβολής, ύστερα από πρωτοβουλία του Βουλευτή της Φλώριδας Μάικ Μπιλιράκη, αρκετοί βουλευτές πήραν το λόγο και καταδίκασαν την παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο.

    Ζήτησαν από την κυβέρνηση Κλίντον να εντείνει τις προσπάθειές της έτσι ώστε να τερματισθεί η διαίρεση της Κύπρου και να πιέσει την Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση.

    Εξέφρασαν επίσης την υποστήριξή τους στην προσπάθεια της Κύπρου να αποτελέσει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ζήτησαν από την αμερικανική κυβέρνηση να διακόψει την παροχή βοήθειας προς την Τουρκία.

    Τέλος οι Αμερικανοί βουλευτές επεσήμαναν ότι αποτελεί ντροπή, η Λευκωσία, να είναι η μοναδική διαιρεμένη πρωτεύουσα στον κόσμο, ζητώντας την άμεση επανένωση της Κύπρου και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Κληρίδης - Αμερικανική αντιπροσωπεία

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση 30 λεπτών είχε σήμερα το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, με τριμελή αντιπροσωπεία του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Οι Αμερικανοί διπλωμάτες επισκέπτονται την Κύπρο, στο πλαίσιο περιοδείας στην περιοχή, για συζήτηση των θεμάτων του Αιγαίου και προετοιμασία της επίσκεψης στην περιοχή το φθινόπωρο του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου στο Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Η αντιπροσωπεία του αμερικανικού ΥΠΕΞ, επικεφαλής της οποίας είναι ο υπεύθυνος πολιτικού σχεδιασμού Γκρέγκορι Γκρεγκ, ήδη επισκέφθηκε την Αγκυρα και την Αθήνα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧΚ/ΚΚ/ΓΠ)

    [05] Εκδηλώσεις συγγενών αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι συγγενείς των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας απηύθυναν σήμερα έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει στη λύση του ανθρωπιστικού θέματος των αγνοουμένων.

    Με αφορμή την 23η επέτειο της τουρκικής εισβολής οι συγγενείς των αγνοουμένων συμμετέχουν σήμερα σε διάφορες εκδηλώσεις καταδίκης της εισβολής και κατοχής της Κύπρου, απαιτώντας διακρίβωση της τύχης των προσφιλών τους προσώπων.

    Σε υπόμνημα που επιδόθηκε στις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών αναφέρεται ότι "η μη εφαρμογή των διαφόρων ψηφισμάτων της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου και η έλλειψη οποιασδήποτε προόδου στην κρίσιμη πτυχή της διακρίβωσης της τύχης των αγαπημένων μας προσώπων είναι πολύ απογοητευτικά και αυτό πρέπει να αποτελέσει θέμα ανησυχίας για όλους όσοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν και απέτυχαν να το κάνουν".

    Στο υπόμνημα επισημαίνεται το καθήκον της κάθεμιας από τις χώρες αυτές να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο για τον τερματισμό αυτού του τραγικού προβλήματος, με την εξασφάλιση των αναγκαίων πειστικών πληροφοριών για την τύχη των αγννουμένων, με βάση τις Διεθνείς Συμβάσεις και τα Ψηφίσματα και τις Διακηρύξεις των Ηνωμένων Εθνών.

    Ακόμη καλούνται οι χώρες αυτές να ασκήσουν κατά τη διάρκεια της επικείμενης συζήτησης του θέματος των αγνοουμένων στην Κύπρο, με βάση τη σχετική απόφαση του Τράουτμπεκ, "την επιρροή τους και να προβούν σε οποιαδήποτε αναγκαία βήματα ώστε οι πληροφορίες που κατακρατούνται να αποκαλυφθούν επιτέλους".

    Περαιτέρω υπογραμμίζεται η πικρία και η αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων "λόγω της στασιμότητας, για 23 χρόνια, σε αυτό το καθαρά ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων, η συνέχιση του οποίου συνιστά κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Υπομνήματα θα αποσταλούν επίσης σε όλες τις Πρεσβείες ξένων χωρών στην Κύπρο.

    Εξάλλου στις 10 - 11 το πρωί οι συγγενείς των αγνοουμένων πραγματοποιούν μονόωρη καθιστική εκδήλωση έξω από την αμερικανική Πρεσβεία, ενώ απόψε θα γίνει μαζική συγκέντωση στο οδόφραγμα του Αγίου Κασσιανού, όπου δρομείς του αθλητικού σωματείου "Περικλής Δημητρίου" θα μεταφέρουν την ιερή φλόγα από το καντήλι της Παναγίας στο Μετόχι του Κύκκου.

    Θα ακολουθήσει λαμπαδηφορία με 1619 δάδες, προς το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας, όπου θα επιδοθεί ψήφισμα στα Ηνωμένα Εθνη και θα γίνει προσκλητήριο αγνοουμένων.

    Στην εκδήλωση θα πάρουν μέρος σε ένδειξη υποστήριξης και συμπαράστασης στις οικογένειες αγνοουμένων μαζικές οργανώσεις και προσφυγικά σωματεία και πολυμελής ομάδα συγγενών αγνοουμένων, καθώς και Κομμάντος του 1974 και παλαιών πολεμιστών του '74 που ήρθαν από την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις αυτές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Κληρίδης - Κουτιγέιρο

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Πολύ ενθαρρυμένος από το πνεύμα που επικρατεί αναφορικά με τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) Ζιοζέ Κουτιγέιρο, ο οποίος έγινε το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Κουτιγέιρο ανέφερε ότι ενημερώθηκε εκτενώς από τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις απευθείας συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και ότι συζήτησαν διάφορα άλλα θέματα.

    Κληθείς να δώσει τις εκτιμήσεις του αναφορικά με τις πιθανότητες εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού, ο κ. Κουτιγέιρο είπε ότι "δεν υπάρχει καμία αμφιβολία" ότι είναι "πολύ ενθαρρυμένος από το πνεύμα που βρήκα εδώ".

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Κουτιγέιρο είπε ότι "οι σχέσεις με την Κύπρο θα αυξηθούν σε ουσία καθώς η Κύπρος προχωρά σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση ότι όταν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ, "θα καταστεί παρατηρητής στη ΔΕΕ, δηλαδή θα συμμετάσχει πλήρως στις εργασίες μας".

    Ο κ. Κουτιγέιρο έφθασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιαννάκη Κασουλίδη, με τον οποίο είχε νωρίτερα συνάντηση στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [07] Κασουλίδης - ΓΓ ΔΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η πορεία της Κύπρου προς την ένταξη της στην ΕΕ βρίσκεται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο, που επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της "Agenda 2000", δήλωσε χθες βράδυ ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης.

    Σε ομιλία του, κατά τη διάρκεια επίσημου δείπνου που παρέθεσε προς τιμή του Γενικού Γραμματέα της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης, Ζιοζέ Κουτιγέιρο, ο ΥΠΕΞ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κύπρος θα αποτελέσει μέρος της επόμενης διεύρυνσης της Ενωσης.

    Επισημαίνοντας την ιδιαίτερη σημασία που προσδίδει η κυπριακή κυβέρνηση, στην πρώτη επίσκεψη Γενικού Γραμματέα της ΔΕΕ στο νησί, ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι οι ευρωπαϊκές επιδιώξεις της Κύπρου "προσβλέπουν στην περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών μας με τη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, καλύπτοντας έτσι τους τομείς της ασφάλειας και της άμυνας".

    Ο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η επανένωση της Κύπρου και η συμφιλίωση όλων των Κυπρίων, αν είναι δυνατόν, πριν από την ένταξη στην ΕΕ, σημειώνοντας ταυτόχρονα, ότι η αίτηση υπηρετεί τις προσπάθειες για επανένωση του νησιού.

    "Η αίτηση ένταξης", είπε χαρακτηριστικά, "θεωρείται από εμάς, ως ο καταλύτης που θα βοηθήσει στις προσπάθειες για επανένωση της Κύπρου.

    Αναφερόμενος στο διάλογο Κύπρου - ΔΕΕ που άρχισε το 1995, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι αυτός περιλαμβάνει αμοιβαία ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων για θέματα κοινού ενδιαφέροντος και γίνεται κάθε έξι μήνες, σε υπουργικό και πρεσβευτικό επίπεδο στο τέλος κάθε προεδρίας της ΔΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [08] Κληρίδης - Τσιζόφ

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κανένας δεν αναμένει οποιοδήποτε έγγραφο των Ηνωμένων Εθνών να ικανοποιεί πλήρως και τις δύο πλευρές στην Κύπρο διότι οποιοδήποτε έγγραφο για λύση πρέπει να αποτελέσει προϊόν συμβιβασμού.

    Αυτό τόνισε σήμερα ο Ρώσος εκπρόσωπος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, ύστερα από συνάντηση διάρκειας μιας περίπου ώρας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο κ. Τσιζόφ ανέφερε ότι αντάλλαξε απόψεις πάνω σε όλες τις βασικές πτυχές και τις σχετικές διαδικασίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη, χαρακτηρίζοντας αυτή την ανταλλαγή ως "πολύ ωφέλιμη και σημαντική".

    Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ότι αυτά που αναμένονται από το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών που θα πραγματοποιηθεί στο Μοντρέ της Ελβετίας μεταξύ 11 και 16 Αυγούστου είναι "οι περαιτέρω κινήσεις στο Κυπριακό βάσει των παρατηρήσεων που μέχρι τότε θα υποβάλουν οι δύο πλευρές προς τα Ηνωμένα Εθνη".

    Αναφερόμενος στη νέα μεθοδολογία που ακολουθούν τα Ηνωμένα Εθνη στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Τσιζόφ είπε ότι η νέα μεθοδολογία διαφέρει από την προηγούμενη, η οποία "δεν ήταν πολύ επιτυχής".

    "Ελπίζουμε να πετύχει αυτή (η μεθοδολογία)," πρόσθεσε ο κ. Τσιζόφ. Κληθείς να σχολιάσει το στοιχείο το οποίο διαφοροποιεί τη νέα μεθοδολογία από τις προηγούμενες, ο Ρώσος αξιωματούχος επισήμανε ότι αυτή τη φορά, άρχισαν οι διαπραγματεύσεις πάνω σε συγκεκριμένα κείμενα που υπεβλήθησαν και στις δύο πλευρές.

    "Προηγουμένως, τα Ηνωμένα Εθνη, οι εναλλασσόμενοι Γενικοί Γραμματείς, παρουσίαζαν κείμενα, έπαιρναν τις παρατηρήσεις των δύο πλευρών, και μετά πήγαιναν στο Συμβούλιο Ασφαλείας να δηλώσουν ότι το χάσμα παραμένει και δεν υπήρχε γεφύρωση. Ενώ σήμερα, άρχισε η διαπραγμάτευση επί συγκεκριμένων κειμένων," πρόσθεσε ο κ. Τσιζόφ.

    Ερωτηθείς αν είναι αδυναμία ότι στις πρώτες φάσεις των απευθείας συνομιλιών δεν υπάρχουν ολοκληρωμένα έγγραφα για όλες τις πτυχές του Κυπριακού, ο κ. Τσιζόφ είπε ότι ο προηγούμενος Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο κείμενο, "τη λεγόμενη Δέσμη Ιδεών, και τελικά βρισκόμαστε μετά από πέντε χρόνια συζητώντας περίπου τα ίδια".

    Ο Ρώσος αξιωματούχος επισήμανε επίσης ότι το ρωσικό έγγραφο εφτά σημείων πάνω στο Κυπριακό που υποβλήθηκε τον περασμένο Απρίλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν συνάντησε αρνητικές αντιδράσεις από οποιονδήποτε, προσθέτοντας ότι το πνεύμα του κειμένου "εκφράζεται σε ορισμένο βαθμό σ' αυτά που κάνει ο (Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. στο Κυπριακό Ντιέγκο) Κόρντοβεζ, αν όχι και κατά γράμμα".

    Κληθείς να σχολιάσει την αντίληψη ότι η προώθηση λύσης του Κυπριακού θα πραγματοποιηθεί μέσω της αμερικανικής εμπλοκής σ' ολόκληρη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσιζόφ τόνισε ότι δεν αναμένει κάτι τέτοιο και ανάλογα με την επίσημη θέση της ρωσικής κυβέρνησης, η όλη πορεία πρέπει να εξακολουθήσει να εξελίσσεται μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, όπως έχει καθοριστεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    Ο κ. Τσιζόφ ανέφερε ότι το θέμα της κυριαρχίας αποτελεί μιαν από τις πιο δύσκολες πτυχές του Κυπριακού και ότι υπάρχουν "πολύ διαφορετικές απόψεις των δύο πλευρών" πάνω στο θέμα, αλλά δεν απέκλεισε την πιθανότητα να υπάρξει κάποια διευθέτηση του θέματος.

    "Δεν αποκλείω να υπάρξει κάποια λύση επί του θέματος όπως και στα άλλα θέματα," σημείωσε ο Ρώσος επίσημος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [09] Δηλώσεις Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε ότι "αποτελεί θέμα λογικής η ειρηνική διαβίωση των δυο λαών στην Κύπρο", κατά την έκφρασή του.

    Μιλώντας κατά την επιστροφή του στις κατεχόμενες περιοχές, ο Ντενκτάς είπε ότι "είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία, που θα εξασφαλίζει την ειρήνη, τη συνέχιση των εγγυήσεων, που δεν θα διασαλεύσει την ισότητα Τουρκίας - Ελλάδας, θα δέχεται την ισότητα και κυριαρχία των δυο λαών, εμποδίζοντας την κυριαρχία της μιας επάνω στην άλλη. Εχουν χαραχθεί οι παράμετροι", πρόσθεσε.

    Ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι το ψευδοκράτος ιδρύθηκε από την ανάγκη, "μετά την εκδίωξη την Τουρκοκυπρίων από την Κυπριακή Δημοκρατία και συμβολίζει την κυριαρχία, τα δικαιώματα, το καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού", κατά την έκφρασή του. Ανέφερε επίσης ότι δεν μπορεί να παραγνωρισθεί το ψευδοκράτος και ότι οι συνομιλίες πρέπει να διεξαχθούν "εν γνώσει του γεγονότος αυτού".

    Είπε επίσης ότι οι συνομιλίες της Νέας Υόρκης υπήρξαν πολύ επωφελείς, από δικής του σκοπιάς, και πρόσθεσε ότι η "άκαιρη", κατά την έκφραση του, διοχέτευση της έκθεσης της ΕΕ "είχε σκοπό τη διασάλευση του ηθικού των Τούρκων και την παροχή μηνύματος στους Ελληνοκυπρίους".

    Ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε ότι θα αποφασίσει για συμμετοχή ή μη στις συνομιλίες της Γενεύης μετά την εκτίμηση της έκθεσης της ΕΕ με αρμόδιους της Τουρκίας.

    Το πρώτο θέμα, όπως είπε, που θα συζητήσει με το Πρόεδρο Κληρίδη στην Κύπρο, θα είναι μέτρα για παρεμπόδιση επεισοδίων στα "σύνορα", κατά την έκφρασή του.

    Αναφερόμενος σε "μήνυμα" που έδωσε στον Πρόεδρο Κληρίδη είπε: "Στην Κύπρο είναι καταδικασμένες να ζήσουν δυο κοινότητες, δυο λαοί. Αυτή είναι η τύχη μας. Είναι λογικό να υπάρξει ειρηνική διαβίωση. Δεν είναι δυνατό να κυριαρχήσει ο ένας πάνω στον άλλο. Οι συμφωνίες του 1960 είναι συμφωνίες που παρεμποδίζουν κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να μη ληφθεί υπόψη τον ενδιαφέρον της Τουρκίας για την Κύπρο. Το ενδιαφέρον αυτό είναι ιστορικό και στρατηγικό, είναι γεωπολιτικό ενδιαφέρον και είναι έγκυρο από τη σκοπιά της ύπαρξης και της ασφάλειας των Τουρκοκυπρίων".

    Οπως είπε οι συμφωνίες του 1960, λαμβάνοντας υπόψη το τουρκικό και ελληνικό ενδιαφέρον και την πολιτική, εγκαθίδρυσαν μιαν ισορροπία. Προσπάθεια εξάλειψης της ισορροπίας δεν ωφελεί την ειρήνη, είπε ο Ντενκτάς.

    "Για το λόγο αυτό," πρόσθεσε, "δεχόμενοι ορισμένες πραγματικότητες, είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί συμφωνία, που θα δέχεται την ισότητα των δυο πλευρών και θα παρεμποδίζει την κυριαρχία της μιας πάνω στην άλλη. Εχουν χαραχθεί, εξάλλου οι σχετικές παράμετροι. Ας το κάνουμε".

    Ο Ραούφ Ντενκτάς ισχυρίστηκε, ότι το ψευδοκράτος ιδρύθηκε από "μιαν ανάγκη" και ότι "συμβολίζει την κυριαρχία, τα δικαιώματα, το καθεστώς του λαού", προσθέτοντας: "Δεν μπορεί να αναμένεται η εξουδετέρωση του. Κατά συνέπειαν, είμαστε υποχρεωμένοι να συνομιλήσουμε ενώ θα υπάρχουν αυτά. Δεν οδηγούμεθα πουθενά, αποφεύγοντας ο ένας τον άλλο. Πρότεινα στον κ. Κληρίδη συνομιλίες στην Κύπρο, προς την κατεύθυνση ομαλοποίησης και δέχθηκε".

    Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στη Νέα Υόρκη, όπως ανέφερε ο Ντενκτάς, τα Ηνωμένα Εθνη ετοιμάζονταν να υποβάλουν στις πλευρές έγγραφα σχετικά με το σύνταγμα, το εδαφικό, το θέμα των προσφύγων κτλ. "Θα μας τα έδιναν", συνέχισε, "θα εργαζόμασταν πάνω σε αυτά. Θέλω να πω με ικανοποίηση, ότι και ο Κληρίδης δεν το δέχθηκε αυτό. Τους είπαμε ότι εμείς μπορούμε να ετοιμάσουμε τα δικά μας ντοκουμέντα και οι δυο πλευρές μπορούν να τα ετοιμάσουν και να τα παρουσιάσουν".

    Σε ερώτηση ποιό θέμα θα συζητηθεί πρώτα κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη στην Κύπρο, απάντησε: "Πιστεύω πως αυτό που πρέπει να εξετάσουμε το γρηγορότερο είναι: Ζούμε και πάλι στην περίοδο της 20ης Ιουλίου της 15ης Αυγούστου. Δυνατόν να δημιουργηθούν συνηθισμένα συνοριακά επεισόδια. Το πρότεινα και προηγουμένως. Στην ενδιάμεση περιοχή να είναι υπεύθυνη μια ομάδα που θα απαρτίζεται από Τουρκοκύπριους και Ελληνοκύπριους αστυνομικούς, από κοινού με τα Ηνωμένα Εθνη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] Στεφανόπουλος - Εισβολή

    Αθήνα,Ελλάδα,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Ελλάδα βρίσκεται αμετακίνητη στο πλευρό της Κύπρου, διαβεβαίωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελλάδας Κωστής Στεφανόπουλος.

    Σε δήλωσή του με την ευκαιρία της 23ης επετείου της τουρκικής εισβολής, ο κ. Στεφανόπουλος αναφέρει ότι "βρισκόμαστε στην αρχή μιας μακράς διπλωματικής και διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία απαιτεί γνώση των πραγματικών συνθηκών και συνείδηση δικαίου, εκ μέρους των μεσολαβητών".

    Προσθέτει ότι "εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαιτείται εφαρμογή των αρχών της και τήρηση των δεσμεύσεών της".

    Αφού αναφέρεται στο ιστορικό του εθνικού προβλήματος της Κύπρου, ο κ. Στεφανόπουλος τονίζει ότι "ήδη αναπτύσσεται μια νέα κινητικότητα με τη γνωστή πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και τη συνδρομή των ΗΠΑ, ενώ συγχρόνως αντιμετωπίζεται θετικά η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Διαβεβαιώνει, τέλος, ότι "η Ελλάδα βρίσκεται αμετακίνητη στο πλευρό της Κύπρου για την αποκατάσταση και κατοχύρωση της ακεραιότητας, της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας της".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [11] Αυτόματες μηχανές καθαρισμού αίματος

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου)

    Μια σημαντική μείωση των ποσοτήτων αίματος που χρειάζονται για "κάλυψη" των εγχειρήσεων, άρχισε να επιτυγχάνεται στον τόπο μας, με τη χρήση ειδικής αυτόματης μηχανής για τον καθαρισμό των ποσοτήτων αίματος, που χάνονται από τους ασθενείς κατά τη διάρκεια των επεμβάσεων ανοικτής καρδίας, και τη μετάγγιση τους πίσω σε αυτούς.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Προϊστάμενος της Τράπεζας Αίματος του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Χρίστος Ταπακούδης, η μηχανή αυτή άρχισε να χρησιμοποιείται από πέρσι στο καρδιοχειρουργικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου οι εγχειρήσεις ανοικτής καρδίας γίνονται χωρίς να χρησιμοποιείται αίμα αιμοδοτών αλλά το ίδιο το αίμα του ασθενή.

    Δυο νέες τέτοιες μηχανές έχουν εξάλλου φθάσει στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα για να δοθούν η μια στο χειρουργικό τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και η άλλη στο αντίστοιχο τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού για χρήση κατά τη διενέργεια μεγάλων επεμβάσεων, ενώ στόχος είναι με τέτοιες μηχανές να εξοπλισθούν και τα άλλα νοσηλευτήρια.

    Οπως εξήγησε ο κ. Ταπακούδης το αίμα που χάνει ο ασθενής κατά την επέμβαση μπαίνει σε έναν ασκό, και τα ερυθρά αιμοσφαίρια πλένονται, καθαρίζονται και χορηγούνται πίσω στον ασθενή.

    "Με αυτό τον τρόπο περιορίζουμε τις ανάγκες σε αίμα στο χειρουργείο σε πολύ μεγάλο βαθμό. Εφόσον η εγχείρηση ανοικτής καρδίας η οποία θέλει δέκα φυάλες αίμα δεν παίρνει αυτό το αίμα μπορούμε με εκείνο το αίμα να κάνουμε άλλες πέντε επεμβάσεις λιγότερο σοβαρές" ανέφερε ο κ. Ταπακούδης, τονίζοντας τη σημασία του να μην παίρνει ο ασθενής αίμα από άλλο άτομο αλλά από τον ίδιό του τον εαυτό.

    Οπως σημείωσε πάντως ο κ. Ταπακούδης, μια μετάγγιση αίματος που θα ληφθεί κατά την εγχείρηση και θα καθαριστεί για να δοθεί πίσω στον ασθενή, στοιχίζει περίπου 120 λίρες ενώ αν ο ασθενής αυτός έπαιρνε δέκα φυάλες αίμα από την Τράπεζα Αίματος το κόστος τους θα ήταν από 200 μέχρι 400 λίρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [12] Ρωσία - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι απευθείας συνομιλίες στο Τράουτμπεκ ήταν "μία αρχή για να λυθεί το πρόβλημα της Κύπρου ειρηνικά," δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Γκενάντι Ταράσοφ.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Νοβόστι, ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ωστόσο ότι για "να λυθεί το Κυπριακό χρειάζεται αρκετός χρόνος και καλή θέληση και από τις δύο πλευρές."

    Παράλληλα, είπε ότι η "θετική ατμόσφαιρα που υπήρξε στις συνομιλίες" πρέπει οπωσδήποτε να βοηθήσει τις σχέσεις των δύο πλευρών.

    Ο κ. Ταράσοφ ανέφερε ότι στις συνομιλίες του Τράουτμπεκ διαδραμάτισαν θετικό ρόλο οι χώρες που συμμετείχαν στον "εξωτερικό κύκλο" μεταξύ αυτών και η Ρωσία καθώς και η Ευρωπαϊκή Ενωση." Κάλεσε επίσης όλα τα κράτη να βοηθήσουν το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις καλές του υπηρεσίες.

    Ο Ρώσος διπλωμάτης αποκάλυψε ότι η συνάντηση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συζήτηση ανθρωπιστικών θεμάτων, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη βδομάδα στα κτίρια του ΟΗΕ στη Λευκωσία.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι η διεξαγωγή της συνάντησης στην Κύπρο μεταξύ των δύο πλευρών καταδεικνύει "τη θέληση και των δύο να προχωρήσουν στη λύση του κυπριακού προβλήματος το οποίο μένει άλυτο εδώ και δεκαετίες και δηλητηριάζει την ατμόσφαιρα στην Κύπρο και βασικά στην Ανατολική Μεσόγειο."

    Τέλος, ο κ. Ταράσοφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί κινητικότητα στο Κυπριακό κατά τη διάρκεια του δεύτερου γύρου των συνομιλιών στην Ελβετία.

    (ΚΥΠΕ/ΠΓ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [13] Κυβ. Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Πρωτοβουλία

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι ΗΠΑ έχουν διαβεβαιώσει την κυπριακή κυβέρνηση ότι δεν θα αφήσουν να οδηγηθούν σε ναυάγιο οι προσπάθειες λύσης και ότι (εάν χρειαστεί) θα παρέμβουν "σωτήρια" επί της διαδικασίας, με στόχο να μην παραμείνει άλυτο το πρόβλημα.

    Αυτό δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, απαντώντας σε σωρεία ερωτημάτων των πολιτικών συντακτών, για την πολιτική των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και των συνομιλιών επίλυσης του Κυπριακού, μετά το θέμα που προέκυψε με τις δηλώσεις Χόλμπρουκ.

    Επανέλαβε και σήμερα τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του Προέδρου Κληρίδη ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ δεν υποστηρίζει τη σύζευξη των συνομιλιών για την ένταξη στην ΕΕ με τις συνομιλίες για την επίλυση του Κυπριακού και επικαλέστηκε ως ενισχυτικές αυτής της θέσης, πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του Πρέσβη των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ.

    "Δεχόμαστε και ακολουθούμε αυτά που διεμείφθησαν στις κατ'ιδίαν συνομιλίες Κληρίδη - Χόλμπρουκ", είπε ο κ. Χριστοφίδης όταν κλήθηκε να σχολιάσει τη σκοπιμότητα για τις δηλώσεις Χόλμπρουκ με τις οποίες γινόταν σύζευξη των προσπαθειών ένταξης - λύσης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει διγλωσία ή σκοπιμότητα στην αμερικανική πολιτική.

    "Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι θα είναι δυναμική και αποφασιστικής σημασίας η παρέμβαση των Αμερικανών στο Κυπριακό", ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, τονίζοντας ότι θα ήταν ασύνετο αν δημοσιοποιούντο λεπτομέρειες για τα λεχθέντα.

    "Στο θέμα συνάντησης Πρόεδρου - Χόλμπρουκ", παρατήρησε ο Εκπρόσωπος, "εκείνο που μετρά για μας είναι: Οτι έγινε η συνάντηση, ότι διήρκησε επί μακρόν, ότι κάλυψε πτυχές ουσιώδεις και ότι η εκτίμηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι είναι ικανοποιημένος από τη συνάντηση".

    Ανέφερε ακόμα, ότι από τις συνομιλίες Κληρίδη - Χόλμπρουκ (στη Νέα Υόρκη) δεν μπορεί να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι στα μελλοντικά σχέδια του Αμερικανού διπλωμάτη, είναι απαραίτητη η υπογραφή μιας Συμφωνίας Υψηλού Επιπέδου.

    Ο Εκπρόσωπος άφησε επίσης, να νοηθεί ότι η αμερικανική πλευρά, δίνει την ίδια ερμηνεία με αυτήν της κυβέρνησης και της Ε/κ πλευράς, στον όρο "καταλύτης" για την πορεία της ένταξης στην ΕΕ στην επίλυση του Κυπριακού.

    Ο κ. Χριστοφίδης απέρριψε κατηγορηματικά οποιαδήποτε σύνδεση των συνομιλιών για το Κυπριακό, με την προεκλογική περίοδο για τις προεδρικές εκλογές. "Δεν υπάρχει ίχνος προεκλογικού στοιχείου", είπε χαρακτηριστικά.

    Υπογράμμισε ότι αν μετά που θα ολοκληρωθούν οι συνομιλίες του δεύτερου γύρου τον Αύγουστο, θα πρέπει να συνταχθούν τα έγγραφα επί των διαφόρων πτυχών - ως το Δεκέμβρη - "δεν είναι περίοδος εκείνη, η οποία (να) αναστέλλει την εξαγγελία υποψηφιότητας, αν καταλήξει σε αυτήν την απόφαση" ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [14] Μάντεν - Κυπριανού - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Ατυχή" χαρακτήρισε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν, τόσο τη σημερινή άφιξη τουρκικών πολεμικών σκαφών στα κατεχόμενα όσο και την επικείμενη κάθοδο του Πρωθυπουργού της εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ.

    Υστερα από συνάντηση που είχε το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, κατά την οποία, όπως είπε, είχαμε μια "πολύ χρήσιμη συνομιλία", ο κ. Μάντεν κλήθηκε επίμονα από τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τις νέες προκλητικές ενέργειες από μέρους της Αγκυρας.

    Πέραν από τον χαρακτηρισμό "ατυχή", ο Βρετανός διπλωμάτης ανέφερε "δεν φαντάζομαι ότι αυτό βοηθά" στην ειρηνευτική διαδικασία.

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι τα πλοία ήλθαν στην Κύπρο με την ευκαιρία μιας "επετείου", κατά την έκφρασή του, ενώ πρόσθεσε ότι στην Κύπρο υπάρχουν κάθε χρόνο επέτειοι.

    "Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τα πράγματα μέσα σε μια νύκτα", δήλωσε ο κ. Μάντεν.

    Τόνισε ότι το σημαντικό, αυτή την περίοδο, είναι πως πρέπει όλοι "να επικεντρωθούν στην ουσία της διαδικασίας (που βρίσκεται σε εξέλιξη) και να καταβληθεί προσπάθεια να δοθεί η καλύτερη προοπτική, ώστε να υπάρξει πρόοδος".

    Στο Τράουτμπεκ, είπε ο Υπατος Αρμοστής, έγινε μια καλή αρχή και όλα πήγαν καλά, υποδεικνύοντας ότι είναι αυτό που έχει σημασία.

    Οπως ανέφερε, επειδή δεν είχε την ευκαιρία να βρεθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής και τους υπόλοιπους αρχηγούς των Ε/κ κομμάτων στο Τράουτμπεκ, "τώρα συναντώ τους αρχηγούς των κομμάτων για να συζητήσουμε την εκτίμηση από το αποτέλεσμα των συνομιλιών του Τράουτμπεκ και το πώς αισθάνονται από την πορεία αυτής της διαδικασίας".

    Εξάλλου, ο κ. Μάντεν κλήθηκε να σχολιάσει και τις αναφορές βρετανικών εφημερίδων περί ύπαρξης "απορριπτικών στοιχείων" στην Κύπρο.

    Απάντησε κατά τρόπο διπλωματικό, υποστηρίζοντας ότι οι εφημερίδες στη Βρετανία είναι ανεξάρτητες.

    Τέλος, ο Βρετανός διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μεταξύ 11 και 16 Αυγούστου κοντά στη Γενεύη, θα βρίσκονται στην Ελβετία, τόσο ο Ειδικός Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, όσο και ο ίδιος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΑΠ)

    [15] Συνέντευξη Πολίν Γκριν στο LGR

    Λονδίνο,Βρετανία,18/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Μπλόφα", χαρακτήρισε η Αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Πολίν Γκριν τις απειλές Τούρκων επισήμων για προσάρτηση των κατεχομένων στην Τουρκία, σε περίπτωση που αρχίσουν διαπραγματεύσεις ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Ελληνικό Ραδιοσταθμό Λονδίνου (LGR), η κ. Γκριν είπε ότι "η Τουρκία έχει ένα γελοίο τρόπο να προσπαθεί να κάνει φίλους και να επηρεάζει ανθρώπους. Εάν θέλουν να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αυτός είναι ένας πολύ κακός τρόπος να το πράξουν".

    Σχολιάζοντας δηλώσεις Τούρκων επισήμων ότι τα κατεχόμενα θα προσαρτηθούν στην Τουρκία εάν αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρου, η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής είπε ότι "δεν θα το κάνει (η Τουρκία) με το να διατηρεί αυτή την επιθετική και σωβινιστική στάση έναντι της Κύπρου, ιδιαίτερα όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού".

    Η κ. Γκριν υπογράμμισε ότι η Τουρκία πιστεύει πως "μπορεί να κρατήσει τις συνομιλίες για λύση του Κυπριακού όμηρο του εάν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ ή όχι", χαρακτηρίζοντας αυτή τη στάση "αίσχος".

    Αναφέρθηκε, επίσης, σε απειλές της Τουρκίας ότι εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, τότε δεν είναι βέβαιο ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα παραστεί στον επόμενο γύρο των συνομιλιών στη Γενεύη. Αυτό, είπε, "είναι εντελώς απαράδεκτο" και "δείχνει την παντελή υποκρισία" που διακατέχει την Τουρκία στις σχέσεις της με την ΕΕ.

    Η κ. Γκριν είπε, ακόμη, ότι "είναι μπλόφα, επειδή τα συμφέροντα τους είναι να έρθουν πιο κοντά στην ΕΕ και γι' αυτό δεν θα προσαρτήσουν" τα κατεχόμενα στην Τουρκία.

    Κληθείς να σχολιάσει το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία, η κ. Γκριν είπε ότι "το καταστήσαμε σαφές ότι αναμένουμε από τη νέα κυβέρνηση να αναλάβει εποικοδομητική προσέγγιση, όχι παθητικά, αλλά ενεργητικά, υποστηρίζοντας μια λύση στο Κυπριακό και να χρησιμοποιήσει την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ ως καταλύτη για να λύσει το πρόβλημα".

    Αναφερόμενη στις απευθείας συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Ντενκτάς, η κ. Γκριν είπε ότι "αυτές οι συνομιλίες δεν θα πετύχουν τίποτε, εκτός εάν είναι συνομιλίες ουσίας και είναι πραγματικά σοβαρές".

    Υπέδειξε, ακόμη, ότι οι διαπραγματευτές "πρέπει να προχωρήσουν στη Γενεύη και να αγγίξουν τα δύσκολα προβλήματα και να συζητήσουν τα πραγματικά θέματα".

    Η κ. Γκριν επαναβεβαίωσε τη θέση της ότι "η Κύπρος θα ενταχθεί στην ΕΕ ακόμη και αν δεν υπάρξει λύση", αλλά υπενθύμισε ότι "κάποιες κυβερνήσεις στην ΕΕ ήδη αναφέρουν ότι εάν δεν υπάρξει λύση, η ένταξη της Κύπρου θα είναι πολύ δύσκολη".

    Η Βρετανίδα Ευρωβουλευτής εξέφρασε, εξάλλου, την ελπίδα ότι "ο λαός της Κύπρου θα αντιληφθεί την πολύ πιστή υποστήριξη που λαμβάνει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή", προσθέτοντας ότι το 1300 σελίδων έγγραφο με τίτλο "Ατζέντα 2000" που εξέδωσε αναφέρεται σε διαπραγματεύσεις ένταξης με έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Τέλος, η κ. Γκριν αναφέρθηκε στις πορείες που διοργανώνονται κάθε χρόνο για καταδίκη της τουρκικής εισβολής και δήλωσε ότι θα λάβει και φέτος μέρος σ' αυτές.

    "Προσδοκούμε", είπε, "σε ένα μαζικό εορτασμό στην Πλατεία Τραφάλγκαρ, όταν πλέον δεν θα χρειάζεται να πηγαίνουμε" στις πορείες. "Τότε θα έχουμε όλους τους Κύπριους να πανηγυρίζουν στην Πλατεία Τραφάλγκαρ και αυτό θα είναι θαυμάσιο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Friday, 18 July 1997 - 12:28:29 UTC