Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυθρεώτες - εκδήλωση
  • [02] Αγκυρα - Απειλές
  • [03] Λυσσαρίδης - Γαλλία
  • [04] Κυπριανού - δηλώσεις
  • [05] Ετζεβίτ - κατεχόμενα
  • [06] Κληρίδης - Μπριλ
  • [07] Τ/κ Τύπος - αντιδράσεις για απόφαση ΕΕ
  • [08] Κυβ. Εκπρόσωπος - Χόλμπρουκ - ΕΕ
  • [09] Προσκύνημα - Αγία Μαρίνα - Δερύνεια
  • [10] Κυβ. Εκπρόσωπος - Τουρκία - απειλές
  • [11] Κυβ. Εκπρόσωπος - ΑΗΚ

  • [01] Κυθρεώτες - εκδήλωση

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αντικατοχική εκδήλωση πραγματοποίησαν οι κάτοικοι του διαμερίσματος Κυθρέας χθες το βράδυ στο οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς.

    Με ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά την εκδήλωση, οι κάτοικοι της Κυθρέας κάλεσαν το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενεργήσουν αποφασιστικά προς τερματισμό της συνεχιζόμενης παράνομης κατοχής της Κύπρου από τα τουρκικά στρατεύματα και για λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις Αρχές του Καταστατικού Χάρτη.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τελέστηκε υπαίθρια ο Εσπερινός της Αγίας Μαρίνας μετά την άρνηση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει μετάβαση των Κυθρεωτών για να γιορτάσουν, στην κατεχόμενη γη τους.

    Την εκδήλωση οργάνωσε ο Δήμος Κυθρέας και η Συντονιστική Επιτροπή Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Αγκυρα - Απειλές

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ενσωμάτωση των κατεχομένων εδάφων στην Τουρκία ετοιμάζει η Αγκυρα ως αντίδραση στην απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συστήσει στην ΕΕ την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο, όπως γράφει η τούρκικη εφημερίδα "Γενί Γιουζίλ".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξετάσθηκε κατά της διάρκεια διήμερης συνάντησης υπό την προεδρία του αντιπρόεδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ. Στη συνάντηση αποφασίστηκαν τα βήματα στα οποία θα προβεί η Αγκυρα για την ενσωμάτωση των κατεχομένων εδαφών στην Τουρκία αν η ΕΕ αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο.

    Η "Γένι Γιουζίλ" (14/7/97) γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, καθώς και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ έχουν ενημερωθεί για τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη συνάντηση, στην οποία πήραν μέρος ο Τούρκος ΥΠΕΞ Ισμαιλ Τζεμ, καθώς και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι.

    Σύμφωνα με τη "Γενί Γιουζίλ", μερικές από τις αποφάσεις που λήφθηκαν είναι:

    1. Αμεση έναρξη εργασιών για ναυτικές και αεροπορικές βάσεις στα κατεχόμενα.

    2. Κοινή αμυντική αντίληψη μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους. Η "επίθεση και τα τετελεσμένα" κατά της Τουρκίας και του ψευδοκράτους θα αποτραπούν συλλογικά και θα εφαροστεί κοινός στρατιωτικός συντονισμός και προγραμματισμός, που κατέστη αναγκαίος γι' αυτούς τους λόγους.

    3. Αντιπρόσωποι του ψευδοκράτους θα συμμετέχουν σε τουρκικές αντιπροσωπείες κάθε είδους σε διεθνείς συναντήσεις που ενδιαφέρουν την Κύπρο και όπου οι Τ/Κ δεν αναγνωρίζονται.

    4. Αμεση εφαρμογή μέτρων για την οικονομική ενίσχυση του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [03] Λυσσαρίδης - Γαλλία

    Λάρνακα,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Μεταφέροντας επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, προς τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας, Λιονέλ Ζιοσπέν, αναχώρησε σήμερα το πρωί για το Παρίσι, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης.

    Η επιστολή αναφέρεται στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ και η προσπάθεια του κ. Λυσσαρίδη αποσκοπεί στην ενεργότερη εμπλοκή της Γαλλίας, στην πορεία αυτή.

    Χαρακτηρίζοντας την επιστολή "ολοκληρωμένη" και με "ειδικό περιεχόμενο", ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε ότι παρατίθενται "όλα τα επιχειρήματα για τους λόγους, τους οποίους αυτή η ένταξη πρέπει να πραγματοποιηθεί", προσθέτοντας ότι αυτά στηρίζονται πάνω στις ομόφωνες τοποθετήσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας για τη μονοήμερη επίσκεψή του στη γαλλική πρωτεύουσα, ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι "μοναδικός λόγος" είναι να συναντηθεί με το Γάλλο Πρωθυπουργό που είναι και προσωπικός του φίλος, για να μεταφέρει επιστολή του Προέδρου Κληρίδη.

    Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της επιστολής και τους σκοπούς του ταξιδιού του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι θα προσπαθήσει "η Γαλλία να εμπλακεί πιο δραστήρια, υπό την άποψη" ότι "θα ήταν αδιανόητη η διασύνδεση της λύσης του Κυπριακού και της ενταξιακής πορείας".

    Η επίσκεψη Λυσσαρίδη, πραγματοποιείται στο πλαίσιο σχετικής απόφασης του Εθνικού Συμβουλίου για επαφές αρχηγών κομμάτων με ξένες κυβερνήσεις και ομοειδή ιδεολογικώς κόμματα που βρίσκονται στην εξουσία, για την προώθηση των θέσεών μας στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ΓΠ)

    [04] Κυπριανού - δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Την ικανοποίησή του γιατί στις απευθείας συνομιλίες στο Μοντρέ θα συζητηθούν οι βασικές πτυχές του Κυπριακού, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε επίσης ότι προτίθεται να μεταβεί στην Αθήνα για ενημέρωση από την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με τη συμφωνία της Μαδρίτης.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "τα Ηνωμένα Εθνη έχουν διαβεβαιώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι στο Μοντρέ θα συζητηθούν προτίστως οι βασικές πτυχές του Κυπριακού".

    Εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός αυτό, ο κ. Κυπριανού επανέλαβε παράλληλα την άποψη ότι "τα ΗΕ δεν έχουν χειριστεί καλά το όλο θέμα".

    "Η Γενεύη για μας είναι κριτήριο αν θα υπάρξει προοπτική προόδου ή αν δεν θα υπάρξει", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Σημειώνοντας ότι παρά το καλύτερο κλίμα στο Τράουτμπεκ δεν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος επί της ουσίας του Κυπριακού, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι χωρίς κάποια σύγκλιση πάνω στις βασικές πτυχές δεν είναι δυνατή η συζήτηση συνταγματικών θεμάτων.

    Χαρακτήρισε επίσης "σωστή" τη θέση που, όπως είπε συμμερίζεται και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ότι δεν μπορούμε να δεχθούμε την εισήγηση ότι θα πρέπει να υποβληθούν δύο χωριστά συντάγματα από τις δύο πλευρές.

    "Αυτή, είναι και η θέση του Ντενκτάς", είπε, σημειώνοντας ότι "φαίνεται ότι είναι η μόνη θέση πάνω στην οποία υπάρχει συμφωνία".

    Ερωτηθείς αν θα μεταβεί ή όχι στο Μοντρέ, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι αυτό θα αποφασιστεί από τα συλλογικά όργανα του ΔΗΚΟ.

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε επίσης την πρόθεσή του να μεταβεί στην Αθήνα για "πληρέστερη", όπως είπε, ενημέρωση αναφορικά με τη συμφωνία της Μαδρίτης.

    "Δεν είμαστε εναντίον της βελτίωσης στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας αλλά όταν θα αποφασίζουμε οριστικά πως θα χειριστούμε το Κυπριακό θα πρέπει να έχουμε μια πλήρη εικόνα ως προς το πώς εξελίσσονται τα πράγματα και αν επηρεάζουν αρνητικά ή θετικά τις εξελίξεις του Κυπριακού", σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [05] Ετζεβίτ - κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες γράφουν ότι ο Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπουλέντ Ετζεβίτ θα μεταβεί στις κατεχόμενες περιοχές για τις "εκδηλώσεις" της 20ης Ιουλίου.

    Σε ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα τους κόμματός του, είπε ότι "το Κυπριακό έφθασε σε ανησυχητικό σημείο στο διεθνές επίπεδο" και επέκρινε την απόφαση της ΕΕ να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κυβέρνηση.

    Ο Ετζεβίτ είπε ότι "δεν υπάρχει ανησυχία για την κατάσταση αυτή", προσθέτοντας: "Θα δοθεί η απαιτούμενη απάντηση για τα βήματα που δεν δεχόμαστε εμείς και οι Τ/Κ".

    Η "Γενί Ντεμοκράτ" σχολιάζοντας τις αποφάσεις της ΕΕ για την Κύπρο και την Τουρκία γράφει: "Κόκκινο φως στην Τουρκία, πράσινο φως στους Ε/Κ".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [06] Κληρίδης - Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν το πρώτο γύρο των απευθείας συνομιλιών στο Τράουτμπεκ ως μια χρήσιμη αρχή και δηλώνουν ότι θα ενθαρρύνουν τις δύο πλευρές να συνεχίσουν τις προσπάθειες για επίτευξη προόδου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης Κένεθ Μπριλ ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Μπριλ είπε ότι η συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν μία ευκαιρία γι' αυτόν να συζητήσει με τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις συναντήσεις στη Νέα Υόρκη. "Ανταλλάξαμε απόψεις και αυτό το βρήκα πολύ χρήσιμο," σημείωσε ο κ. Μπριλ.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης χαρακτήρισε τον πρώτο γύρο των συνομιλιών στο Τράουτμπεκ ως "μία χρήσιμη αρχή", σημειώνοντας ότι "υπάρχουν μερικά στοιχεία πάνω στα οποία μπορούμε να οικοδομήσουμε" και ότι "όλοι οι εμπλεκόμενοι πρέπει να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση."

    Οι ΗΠΑ, πρόσθεσε ο κ. Μπριλ, "οπωσδήποτε θα ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να οικοδομήσουν πάνω σ' αυτή τη χρήσιμη αρχή."

    Ερωτηθείς αν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού πρέπει να συμβαδίζουν με την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ, ο κ. Μπριλ περιορίστηκε να πει ότι ως μη Ευρωπαίος, προσπαθεί να μην σχολιάζει δημόσια "το τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει η ΕΕ."

    Οπως εξήγησε, η ΕΕ είναι αρκετά αυστηρή στην προώθηση των συμφερόντων της και δεν της αρέσουν σχόλια από εξωτερικούς παράγοντες, σημειώνοντας όμως ότι η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ "είναι οφθαλμοφανώς πολύ σημαντική."

    Ερωτηθείς για τα σχέδια επίσκεψης στην Κύπρο του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο κ. Μπριλ ανέφερε ότι τα σχέδια του κ. Χόλμπρουκ "δεν έχουν οριστικοποιηθεί".

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Χόλμπρουκ δεν αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο πριν από το δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών που θα διεξαχθεί στο Μοντρέ της Ελβετίας από τις 11 μέχρι τις 16 Αυγούστου.

    Ο Αμερικανός Πρέσβης είπε επίσης ότι δεν νομίζει ότι ο κ. Χόλμπρουκ θα παραστεί στο δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών.

    Σχολιάζοντας την άφιξη αύριο στην Κύπρο, τριμελούς αντιπροσωπείας του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, ο κ. Μπριλ είπε ότι είναι μέλη του "προσωπικού σχεδιασμού πολιτικής" και ότι πραγματοποιούν "ενημερωτική επίσκεψη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΚΧ/ΓΠ)

    [07] Τ/κ Τύπος - αντιδράσεις για απόφαση ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι τουρκοκυπριακές εφημερίδες δημοσιεύουν σήμερα τις τουρκικές αντιδράσεις στην απόφαση της Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο.

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση προς το δίκαιο" δήθεν, και προσθέτει: "Οι συμφωνίες που οδήγησαν στην ίδρυση του κυπριακού κράτους δεν παρέχουν τη δυνατότητα συμμετοχής της Κύπρου σε διεθνή οργάνωση, στην οποία δεν συμμετέχει η Τουρκία".

    Οι τίτλοι του τουρκοκυπριακού Τύπου σχετικά με το θέμα αυτό είναι: "ΓΕΝΙ ΝΤΟΥΖΕΝ": "Διαμάχη στο θέμα της ΕΕ" "ΓΕΝΙ ΝΤΕΜΟΚΡΑΤ": "Οι συνομιλίες κινδυνεύουν λόγω της απόφασης της ΕΕ υπέρ τω Ε/Κ" "ΒΑΤΑΝ": "Η ΕΕ αφήνει έξω την Τουρκία" "ΧΑΛΚΙΝ ΣΕΣΙ": "Ο αντίκτυπος της απόφασης της Επιτροπής της ΕΕ - Ο Ντεμιρέλ είπε ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επιτυχίας των συνομιλιών" "ΜΠΙΡΛΙΚ": "Εντονες αντιδράσεις προς την απόφαση της ΕΕ" "ΟΡΤΑΜ": "Πραξικόπημα της ΕΕ - Η επιτρπή της ΕΕ πήρε απόφαση, που μπορεί να εξουδετερώσει τη θετική ατμόσφαιρα που επικρατεί της τελευταίες μέρες στην Κύπρο "ΚΙΠΡΙΣ": "Η Τουρκία προειδοποιεί την ΕΕ"

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Κυβ. Εκπρόσωπος - Χόλμπρουκ - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αξονας της πολιτικής Χόλμπρουκ, είναι ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου αποτελεί καταλύτη και για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης.

    Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου στο Κυπριακό σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες εν σχέσει με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος εξέφρασε την ικανοποίηση της κυβέρνησης ότι προχωρεί κανονικά η ευρωπαϊκή πορεία.

    "Δεν είναι μυστικό ότι ο κ. Χόλμπρουκ έχει υποβοηθήσει την πορεία της Κύπρου προς την Ευρώπη, από καιρό", σημείωσε ο κ. Χριστοφίδης, προσθέτοντας ότι είναι φυσικό να αναμένει κανείς, ότι θα ήθελε αυτή η πορεία απρόσκοπτα να συνεχίζεται.

    Απαντώντας, εμμέσως, σε ερώτημα για τις προσδοκίες της κυβέρνησης από τις επαφές αυτές στις χώρες που είναι υπέρ, πρώτα, της λύσης και μετά της ένταξης (Γερμανία κ.ά.), ο Εκπρόσωπος σημείωσε χαρακτηριστικά "θα ήθελε (σ.σ. από τον κ. Χόλμπρουκ) κάθε εμπόδιο, να το παραμερίσει".

    Για τον πολιτικό διάλογο Κύπρου - ΕΕ, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι δεν υπάρχουν νεότερες πληροφορίες και σημείωσε ότι στο σημερινό στάδιο η Κύπρος είναι μέσα στην ομάδα των κρατών που θα αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Παρατήρησε, επίσης ότι, αφενός η ευρωπαϊκή μας πορεία "εξελίσσεται ομαλά" αφετέρου δε, το Κυπριακό βρίσκεται σε κινητικότητα, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα, ότι "χρειάζεται πολλή προσοχή και σύνεση απ'όλους, για να καλύψουμε την απόσταση που χρειάζεται μέσα από αυτές τις δύο πορείες".

    Ο κ. Χριστοφίδης καθόρισε τον προσεχή Οκτώβριο, ως το χρονικό σημείο από το οποίο αρχίζει να "τρέχει" η προθεσμία των έξι μηνών για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, αφού τότε υπολογίζεται να λήξει επίσημα, η Διακυβερνητική Διάσκεψη με την υπογραφή όλων των εγγράφων. "Αναμένεται ότι τον ερχόμενο Δεκέμβριο θα δοθούν όλες οι λεπτομέρειες πως θα αρχίσει αυτή η διαβούλευση με την Ευρώπη", ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε ακόμα, ότι "αυτή τη στιγμή, οι δηλώσεις απ'οπουδήποτε και αν προέρχονται είναι ενθαρρυντικές. Και από πλευράς ΕΕ και των ΗΠΑ - Χόλμπρουκ και του Βρετανού Πρωθυπουργού - ΥΠΕΞ".

    Ολες αυτές οι δηλώσεις συνεκτιμούμενες, ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, μας δίνουν ενθαρρυντικά στοιχεία για την ευρωπαϊκή μας πορεία και ότι η λύση του Κυπριακού θα υποβοηθήσει αυτή την πορεία.

    Ταυτόχρονα τονίζουν, πρόσθεσε, ότι η μη λύση δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για τις συνομιλίες και την ένταξη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΓΠ)

    [09] Προσκύνημα - Αγία Μαρίνα - Δερύνεια

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Κατάμεστο από προσκυνητές ήταν το πρωϊ το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας, στην ουδέτερη ζώνη στην περιοχή Δερύνειας.

    Πολλοί προσκυνητές τόσο από τη Δερύνεια όσο και από τις γύρω περιοχές συνέρρευσαν σήμερα γιορτή της Αγίας Μαρίνας για να προσκυνήσουν τη χάρη της.

    Το προσκύνημα πραγματοποιήθηκε κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που πήρε η ειρηνευτική δύναμη.

    Οι ειρηνευτές συνόδευαν τους προσκυνητές στο εξωκκλήσι, διαδοχικά κατά ομάδες και είχαν θέσει ως όρο να μην υπάρχουν σε καμμιά περίπτωση μέσα στο εκκλησάκι πέραν των 200 ατόμων.

    Το προσκύνημα ολοκληρώθηκε το μεσημέρι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [10] Κυβ. Εκπρόσωπος - Τουρκία - απειλές

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Η Τουρκία πρέπει να αντιληφθεί ότι η ίδια πρέπει να αλλάξει νοοτροπία και συμπεριφορά, αφού η πολιτική εν σχέσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) είναι θρασύτατη.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, αναφερόμενος στις συνεχείς απειλές της Αγκυρας και το "προσκλητήριο" το οποίο απευθύνει κάθε τόσο για να αλλάξει συμπεριφορά η Ευρώπη και να τη δεκτούν στην ΕΕ, αλλά και να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος, σημειώνοντας ότι αυτή η πόλιτική δεν εξυπηρετεί την Τουρκία.

    "Είναι καιρός η Τουρκία να αντιληφθεί ότι, για τη δική της ευρωπαϊκή πορεία, χρειάζεται η ίδια να αλλάξει νοοτροπία και συμπεριφορά", είπε.

    "Μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο", τόνισε ο κ. Χριστοφίδης, "μπορεί να εισέλθει με καθαρά χέρια και δεν μπορεί να είναι ούτε με τα αιματοβαμμένα χέρια του εισβολέα στην Κύπρο... ούτε με παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε με γενοκτονία των Κούρδων".

    Για τις απειλές εναντίον της Κύπρου, αν αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι "αυτό αποδεικνύει ότι (η Τουρκία) δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την ευημερία και ευτυχία των Τ/Κ, οι οποίοι έχουν την ευκαιρία, μαζί μας, να μπούν στην Ευρώπη και η Τουρκία είναι η πρώτη που παρακωλύει αυτή την πρόοδο και απειλεί με διάφορες ανόητες ενέργειες αυτή την πορεία".

    Κληθείς να σχολιάσει την προγραμματισμένη επίσκεψη στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου του Αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης και Πρωθυπουργού της εισβολής, Μπουλέντ Ετζεβίτ, ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ότι "ο εγκληματίας συνηθίζει να περιπλανάται στον τόπο του εγκλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [11] Κυβ. Εκπρόσωπος - ΑΗΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,17/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο θα μελετήσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ακύρωσε την απόφαση του Υπουργικού να παύσει τον περασμένο χρόνο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), στην προσεχή συνεδρία του, την ερχόμενη Δευτέρα.

    Παράλληλα, θα πάρει σχετικές συμβουλές από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Αλέκο Μαρκίδη, ως προς τις δέουσες επιβαλλόμενες ενέργειες για συμμόρφωση προς το δεδικασμένο.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μανώλης Χριστοφίδης, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου να ακυρώσει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με την οποία παύθηκαν το Νοέμβριο του 1996 έξι μέλη του Δ.Σ της ΑΗΚ.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο, είπε, "καλόπιστα μελέτησε μία κατάσταση που δημιουργήθηκε στην Αρχή Ηλεκτρισμού, είδε την κατακραυγή που υπήρξε" και διόρισε Διερευνητική Επιτροπή, πράγμα το οποίο δεν αμφισβήτησε το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο, όμως, τόνισε ότι αυτοί οι λόγοι δεν ήταν αρκετοί για να παυθούν τα μέλη του Συμβουλίου της ΑΗΚ.

    Πρόσθεσε ότι είναι χρέος του Υπουργικού Συμβουλίου να μελετήσει την απόφαση και να δει ποιές είναι οι επιβαλλόμενες ενέργειες για συμμόρφωση προς την απόφαση.

    Ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι το Υπουργικό έχει ήδη μελετήσει, προκαταρκτικά, μελέτη για τα κριτήρια που πρέπει να υπάρξουν για τους διορισμούς στους Ημικρατικούς Οργανισμούς.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν ήταν βεβιασμένη η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αλλά μια απόφαση την οποία μελέτησε και έδωσε τους λόγους. Κάθε απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ιδιαίτερα της Ολομέλειας, είπε, "είναι σεβαστή."

    Σε ερώτηση αν υπάρχει πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, ο κ. Χριστοφίδης απάντησε "πρόβλημα κανένα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΧΡ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Thursday, 17 July 1997 - 12:12:49 UTC