Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δήλωση του Επιτρόπου Παπουτσή στο ΚΥΠΕ
  • [02] Δηλώσεις Μπριλ στην Αθηαίνου
  • [03] Συνάντηση Κληρίδη - Μπλερ
  • [04] Δήλωση εκπροσώπου της Πρωθυπουργικής Κατοικίας
  • [05] Ατζέντα 2000/Κύπρος/Τουρκία

  • [01] Δήλωση του Επιτρόπου Παπουτσή στο ΚΥΠΕ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,15/07/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα δεν δέχεται απειλές και εκβιασμούς, πολύ περισσότερο όταν αφορούν την προοπτική ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τόνισε σήμερα ο Ελληνας Επίτροπος, Χρήστος Παπουτσής, κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων για "αντίμετρα" σε περίπτωση που η πρόταση της Κομισιόν για διεύρυνση της ΕΕ δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της Αγκυρας.

    Παράλληλα, ο Ελληνας Επίτροπος για θέματα Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Τουρισμού, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να αρχίσουν κανονικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία στις αρχές του 1998. "Η Ευρωπαϊκή πολιτική κουλτούρα δεν αποδέχεται απειλές και εκβιασμούς", είπε, σημειώνοντας, "πολύ περισσότερο όταν αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός ανεξάρτητου κράτους μέλους του ΟΗΕ, της οποίας το βόρειο τμήμα βρίσκεται υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή τα τελευταία 23 χρόνια".

    Επισημαίνοντας ο ευρωπαϊκός δρόμος της Τουρκίας προϋποθέτει το σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όπως και την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ο κ. Παπουτσής τόνισε ότι προϋποθέτει κυρίως, "την ενεργό συμβολή της Τουρκίας σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ".

    Διευκρίνισε ότι "η Ευρωπαϊκή Επιτροπή γνωμοδοτεί ανεπηρέαστα για τη διεύρυνση της ΕΕ με βάση τα κριτήρια που όρισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης το 1993, εξετάζοντας δηλαδή, αντικειμενικά τις οικονομικές και πολιτικές συνθήκες κάθε υποψήφιας χώρας και ειδικότερα τη λειτουργία των θεσμών και της Δημοκρατίας, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και τη δυνατότητα προσαρμογής στο κοινοτικό κεκτημένο".

    Τέλος ο Ελληνας Επίτροπος είπε ότι στο "πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή προτείνει να αρχίσουν κανονικά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία στις αρχές του 1998".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [02] Δηλώσεις Μπριλ στην Αθηαίνου

    Λάρνακα,Κύπρος,15/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Χρήσιμο ξεκίνημα αποτέλεσαν οι απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό στο Τράουτμπεκ, της Νέας Υόρκης, δήλωσε σήμερα ο Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, τονίζοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει πλήρως της προσπάθειες του ΟΗΕ και θα κάνει ότι είναι δυνατό για να επιτύχουν.

    "Εγινε ένα χρήσιμο ξεκίνημα και έτσι υπάρχει κάτι πάνω στο οποίο μπορούμε να κτίσουμε. Σίγουρα το υποστηρίζουμε", τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης κατά την επίσκεψή του στην Αθηαίνου.

    Ο κ. Μπριλ επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις τόσο του Προεδρικού Απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, όσο και του Εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νίκολας Μπερνς, ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ένθερμα τις προσπάθειες του ΟΗΕ, και είναι ικανοποιημένη για τα σχέδια για συνέχιση των απευθείας συνομιλιών την Ελβετία.

    "Ελπίζουμε ότι είμαστε στην αρχή μιας διαδικασίας που θα μας φέρει τη λύση του Κυπριακού", δήλωσε ο κ. Μπριλ.

    Ερωτηθείς, εάν οι ΗΠΑ έχουν κάποια σχέδια για το διάστημα που θα μεσολαβήσει μεταξύ των δύο γύρων, αναφέρθηκε στις επαφές του κ. Χολμπρουκ, χθες, στη Νέα Υόρκη, καθώς και στο γεγονός ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος είναι σε στενή επαφή με όσους εργάζονται για το Κυπριακό.

    Οπως ανέφερε, προς το παρόν δεν γνωρίζει εάν και πότε θα υπάρξουν οποιεσδήποτε επαφές. "Αλλά ότι και αν κάνουμε στοχεύει στην προώθηση της διαδικασίας, την υποστήριξη του ΟΗΕ και στο να βοηθήσουμε τις δύο πλευρές να έρθουν πιο κοντά", σημείωσε.

    Ερωτηθείς εάν είναι αισιόδοξος για το Κυπριακό, δήλωσε ότι προτιμά να χρησιμοποιεί τη λέξη "ευελπιστώ". "Εχουμε μια αρχή αλλά πρέπει να αναγνωρίζουμε ότι είναι μόνο μια αρχή και ότι έχουμε μπροστά μας πολύ δρόμο", εξήγησε.

    Ο κ. Μπριλ αναφέρθηκε και σε ένα κινέζικο ρητό, το οποίο λέει ότι "το ταξίδι των χίλιων μιλίων αρχίζει με το πρώτο βήμα", ενώ πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες προσπάθειες για να υπάρξουν και άλλα βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Στην Αθηαίνου, ο κ. Μπριλ είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο της ακρητικής κωμόπολης, Παναγιώτη Κουμή και ξεναγήθηκε σε αρχαιολογικούς χώρους, όπου εργάζονται σε ανασκαφές Αμερικανοί φοιτητές από το Πανεπιστήμιο της Βορείου Καρολίνας με επικεφαλής τον καθηγητή Μιχάλη Τουμάζο .

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΝ/ΜΧ)

    [03] Συνάντηση Κληρίδη - Μπλερ

    Λονδίνο,Βρετανία,15/07/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Τσιούμπρας)

    Σε βαθιά ανάλυση της παρούσας φάσης του Κυπριακού, προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης κατά τη συνάντησή, του στο Λονδίνο, με τον Βρετανό Πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

    Σε σύντομη δήλωσή του μετά τη σαραντάλεπτη συνάντηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι με τον Βρετανό Πρωθυπουργό "κάναμε μία ανάλυση το πού βρίσκεται το κυπριακό πρόβλημα, ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε και πώς πρέπει να υπερπηδήσουμε αυτές τις δυσκολίες".

    Χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ φιλική ανταλλαγή απόψεων και σε βάθος ανάλυση της σημερινής φάσης του Κυπριακού".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ήταν φυσικό να συζητήσουν και το θέμα της πορείας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η βρετανική κυβέρνηση, είπε, "είχε δηλώσει και δημόσια ότι υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ και ότι θα εξακολουθήσει να την υποστηρίζει".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν προβλέπει δραστηριοποίηση του βρετανικού παράγοντα μέχρι την επόμενη φάση των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι προβλέπει κάποια δραστηριοποίηση από όλους τους ενδιαφερομένους και μέχρι την επόμενη φάση και μετά από αυτή.

    Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το έγγραφο Κόρτοβεζ, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν έχει συζητήσει το έγγραφο αυτό με τον κ. Μπλερ. "Το έγγραφο αυτό θα το συζητήσουμε στην Κύπρο, θα αποφασίσουμε ποιές είναι οι θέσεις μας και μετά θα διαβιβάσουμε τις απόψεις μας. Αν το συζητούσα τώρα, θα προλάμβανα τη συζήτηση στην Κύπρο," είπε.

    Πρόσθεσε ότι δεν συζητήθηκε επίσης το θέμα της συμμετοχής των Τ/Κ στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

    Παράλληλα, ο Πρόεδρος Κληρίδης επιβεβαίωσε πληροφορίες ότι ο ίδιος πρότεινε συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην Κύπρο, όπου θα συζητηθεί, όπως είπε, το θέμα των αγνοουμένων.

    Οι θέσεις που θα αναπτυχθούν, είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα εξαρτηθούν από τις συναντήσεις με τις επιτροπές αγνοουμένων.

    Από κυπριακής πλευράς στη συνάντηση παρέστησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία, Βάνιας Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μανώλης Χριστοφίδης και ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω, Παντελής Κούρος. Από βρετανικής πλευράς παρόντες ήταν ο Βρετανός Αντιπρόσωπος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Ντέιβιντ Μάντεν.

    Αργότερα σήμερα, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα δεχθεί αντιπροσωπεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Βρετανίας. Αναχωρεί για την Κύπρο αύριο το πρωϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [04] Δήλωση εκπροσώπου της Πρωθυπουργικής Κατοικίας

    Λονδίνο,Βρετανία,15/07/1997 (ΚΥΠΕ - Κυριάκος Tσιούμπρας)

    Τη δέσμευση της Βρετανίας στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό, επανέλαβε σήμερα ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ κατά τη συνάντηση που είχε στο Λονδίνο με τον Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη.

    Παράλληλα, τόνισε ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα ήταν ευκολότερη εάν επιλυθεί προηγουμένως το Κυπριακό .

    Οι θέσεις αυτές διατυπώθηκαν από εκπρόσωπο της Πρωθυπουργικής Κατοικίας, Τεν Ντάουνιγκ Στριτ, μετά τη σαραντάλεπτη συνάντηση των δύο ηγετών.

    Χαρακτηρίζοντας τη συνάντηση "φιλική", η εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέθεσε τις απόψεις του πάνω στις συνομιλίες των Ηνωμένων Εθνών, σημειώνοντας ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός εξέφρασε τη δέσμευσγ της χώρας του στις συνομιλίες.

    Οι δύο άνδρες, είπε, συζητήσαν τις πιθανότητες για πρόοδο στις συνομιλίες καθώς και την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Επισημαίνοντας ότι ο Πρωθυπουργός "χαιρετίζει αυτήν την προοπτική", η εκπρόσωπος είπε ότι ο κ. Μπλερ "ξεκαθάρισε ότι θα ήταν ευκολότερη (η ένταξη) εάν υπήρχε προηγουμένως λύση του Κυπριακού".

    Τέλος, ο κ. Μπλερ "ενθάρρυνε τον Πρόεδρο να εξεύρει τρόπους για μείωση της έντασης με τους Τ/Κ", είπε η εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [05] Ατζέντα 2000/Κύπρος/Τουρκία

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,15/07/1997 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υιοθέτησε σήμερα το απόγευμα στο Στρασβούργο, την εισήγηση για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με την Κύπρο, την Εσθονία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και τη Σλοβενία.

    Την απόφαση θα ανακοινώσει αύριο η Επιτροπή, μέσω του Προέδρου της, Ζακ Σαντέρ, στην ολομέλεια της Ευρωβουλής.

    Αναφορικά με την Τουρκία, τόσο η "Agenda 2000" όσο και η ειδική έκθεση για την περαιτέρω συνεργασία της Κοινότητας με την Αγκυρα, επισημαίνουν ότι η χωρα αυτή είναι "επιλέξιμη" αλλά τίποτα περισσότερο. Δεν υπάρχει καμιά χρονική δέσμευση και κυρίως σαφέστατος διαχωρισμός από τις άλλες υποψήφιες χώρες.

    Οι "Τελικές Εισηγήσεις" της Επιτροπής για διεύρυνση όπως αναφέρονται στην Agenda 2000 είναι οι εξής:

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει απέναντι στην πρόκληση της διεύρυνσης την ακόλουθη θέση.

    Η διεύρυνση, όπως υπογράμμισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Αμστερντάμ, είναι μια συνολική διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει όλες τις υποψήφιες χώρες καθώς και την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης με βάση την πρόοδο που πετυχε η κάθε χώρα αναφορικά με την πλήρωση των ελάχιστων προϋποθέσεων συμμετοχής σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

    Προβλέπει την ενίσχυση της προενταξιακής στρατηγικής για τις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και τη δημιουργία ενός πολυμερούς φόρουμ που θα έχει τη μορφή μιας Ευρωπαϊκής Διάσκεψης.

    2. Οσον αφορά την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλίο έχει ήδη αποφασίσει ότι θα αρχίσουν με την Κύπρο έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    3. Σχετικά με τις χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, η Επιτροπή παρουσιάζει στις γνωμοδοτήσεις της μια αντικειμενική ανάλυση η οποία βασίζεται στα κριτήρια που προσδιορίστηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Κοπεγχάγης. Η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτή τη στιγμή, καμιά από τις χώρες δεν πληροί εντελώς τα κριτήρια. Εννέα όμως από αυτές πληρούν τις πολιτικές προϋποθέσεις, ενώ ορισμένες έχουν σημειώσει αρκετή πρόοδο από οικονομικής πλευράς καθώς και στις άλλες προϋποθέσεις που αφορούν τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις.

    Υπό το φως της ανάλυσης αυτής, και λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε κάθε χώρα, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Ουγγαρία, η Πολωνία, η Εσθονία, η Δημοκρατία της Τσεχίας και η Σλοβενία, θα μπορούσαν να είναι σε θέση, μεσοπρόθεσμα, να εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, αλλά θα πρέπει να επιδείξουν την ίδια αποφασιστικότητα στη συνέχιση της προετοιμασίας τους.

    Η Επιτροπή υπογραμμίζει ότι μια απόφαση για έναρξη ταυτόχρονων διαπραγματεύσεων ένταξης με τις διάφορες χώρες που προαναφέρθηκαν, δεν σημαίνει ότι θα ολοκληρωθούν και ταυτόχρονα. Η ημερομηνία ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις συμπληρωματικές προσπάθειες που θα καταβάλει η κάθε χώρα με βάση τα όσα ζητούνται στη γνωμοδότηση.

    4. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Επιτροπή εισηγείται στο Συμβούλιο να αρχίσει διαπραγματεύσεις ένταξης με τις χώρες που προαναφέρθηκαν.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΑΧΡ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Tuesday, 15 July 1997 - 17:46:41 UTC