Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 21 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 97-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Πραξικόπημα - Διακηρύξεις κομμάτων
  • [03] Οχι Ντενκτάς στους Κυθρεώτες
  • [04] Νεοσύλλεκτοι - Βορβολάκος
  • [05] ΑΚΕΛ - πραξικόπημα
  • [06] ΝΕ.Ο. - πραξικόπημα
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Λονδίνο
  • [08] Συνάντηση Χόλμπρουκ - Κληρίδη
  • [09] AIDS - 4 νέα περιστατικά
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Δηλώσεις
  • [11] Συμβούλιο Ασφαλείας - Συνομιλίες
  • [12] Συνέντευξη Κόρντοβεζ 1
  • [13] Συνέντευξη Κόρντοβεζ 2
  • [14] Αναστασιάδης - δηλώσεις
  • [15] ΥΠΕΞ Σουηδίας - Κυπριακό - συνομιλίες

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/07/1997 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
        Γενικός Δείκτης Τιμών Μετοχών           75.64 (-0.09)
    
        Ανώτατη:  82.46 (2/1/97)
        Κατώτατη: 73.90 (30/1/97)
    
        Δείκτες Τιμών ανά Κλάδο
    
        Τραπεζικοί Οργανισμοί                   84.11 (+0.05)
        Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί Οργανισμοί     64.04 (-0.03)
        Ασφαλιστικοί Οργανισμοί                 58.83 (-0.51)
        Βιομηχανικές Εταιρείες                  77.89 (-0.61)
        Τουριστικές Επιχειρήσεις                64.12 (+0.69)
        Εμπορικές Εταιρείες                     48.23 (-1.21)
        Αλλες Εταιρείες                         62.10 (+0.29)
    
        Ογκος Συναλλαγών                        ΛK 412889.844
    
    Η διαφορά στις παρενθέσεις αντιπροσωπεύει την ποσοστιαία αύξηση (+) ή τη μείωση (-) του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΑΠ)

    [02] Πραξικόπημα - Διακηρύξεις κομμάτων

    Λευκωσία,Κύπρος,14/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ανακοινώσεις καταδίκης του εγκληματικού πραξικοπήματος, της χούντας των Αθηνών, εξέδωσαν σήμερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), η ΕΔΕΚ και οι Ενωμένοι Δημοκράτες (Ε.ΔΗ.), με την ευκαιρία της συμπλήρωσης αύριο 23 χρόνια από την προδοσία.

    ΔΗΣΥ

    Ο ΔΗΣΥ καταδικάζει τη μαύρη επέτειο του εγκληματικού πραξικοπήματος, του 1974, και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ενότητα και ομοψυχία του λαού.

    "Η σημερινή (αυριανή) ημέρα ιστορικής μνήμης και πένθους, πρέπει να μας ενώνει όλους και όχι να γίνεται ευκαιρία κομματικής εκμετάλλευσης και αναμόχλευσης των διχαστικών παθών του παρελθόντος", τονίζει ο ΔΗΣΥ.

    Οπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, ο ΔΗΣΥ "γεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του πολέμου και της καταστροφής" με ένα βασικό, κυρίαρχο στόχο: προσηλωμένο στις αρχές της δημοκρατίας και με γνώμονα τη διασφάλιση της εθνικής ομοψυχίας, να αγωνιστεί για την αποκατάσταση των δικαίων της πατρίδας μας και την απελευθέρωση από την ξένη κατοχή.

    Εικοσιτρία χρόνια, από τη μέρα του εγκληματικού πραξικοπήματος της χούντας - απαρχή φοβερών δεινών για την πατρίδα μας - αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, οι σκέψεις όλων στρέφεται στις θλιβερές εκείνες μέρες "κατά την οποίες η αφροσύνη ολίγων, έδωσε στην Τουρκία το πρόσχημα να υλοποιήσει τα επεκτατικά της σχέδια εναντίον της Κύπρου".

    ΕΔΕΚ

    Η 23η επέτειος του πραξικοπήματος, βρίσκει την Κύπρο μπροστά σε κρίσιμες εξελίξεις που δυνατόν να καθορίσουν τελεσίδικα το εθνικό μας μέλλον, τονίζει η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της για την προδοσία και το έγκλημα της 15ης Ιουλίου 1974.

    "Οι συνομιλίες του Τράουμπερκ δεν μπορούν να δημιουργούν αισιόδοξες προοπτικές", αναφέρεται και προστίθεται ότι "το έγγραφο που κατατέθηκε στις συνομιλίες αποσιωπά την τουρκική κατοχή, αγνοεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και περιέχει επικίνδυνους ορισμούς, όπως η αναφορά στην κυριαρχία".

    Καταδικάζοντας το πραξικόπημα, η ΕΔΕΚ επαναλαμβάνει ότι πρόκειται για την κορυφαία πράξη προδοσίας της χούντας των Αθηνών και της εγκληματικής ΕΟΚΑ Β'.

    Η ΕΔΕΚ διακηρύττει, παράλληλα, ότι ουδέποτε θα ανεχθεί την πλαστογράφηση της αλήθειας και την παραχάραξη της ιστορίας, προσθέτοντας ότι "η ενότητα που επιβάλλουν οι κατοχικές συνθήκες", πρέπει να στηρίζεται στο σεβασμό της ιστορικής αλήθειας και να θεμελιώνεται στη μετάνοια των ενόχων και όχι την επιβράβευση τους.

    "Το πραξικόπημα εναντίον του Εθνάρχη Μακαρίου", σημειώνει, "υπήρξε τι τελικό στάδιο μιας καλά οργανωμένης συνωμοσίας που στόχευε στην άλωση του εσωτερικού μετώπου, στη διάσπαση του λαού, στον αποκεφαλισμό της δημοκρατικής ηγεσίας και σε επιβολή διχοτομικής λύσης".

    Ενωμένοι Δημοκράτες

    Με αποτροπιασμό καταδικάζουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες, το επάρατο προδοτικό πραξικόπημα της χουντικής δικτατορίας των Αθημών και των εδώ οργάνων τους, το οποίο οδήγησε στην τουρκική εισβολή και στην τουρκοποίηση μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας.

    Επίσης, καταδικάζουν την πολιτική συμπεριφορά και τις ενέργειες της κυβέρνησης που στοχεύει, σύμφωνα με τους ισχυριμούς των Ε.ΔΗ., στη δικαίωση του πραξικοπήματος και όσων συνείργησαν στη διάπραξή του.

    Αφού σημειώνουν ότι 23 χρόνια μετά ο κίνδυνος "ενός ολοκληρωτικού αφανισμού του κυπριακού λαού συνεχίζει να απειλεί την πατρίδα μας", οι Ε.ΔΗ. τονίζουν ότι επιβάλλεται ενότητα και θωράκιση των δημοκρατικών διαδικασιών, συνεργασία και πολιτικός διάλογος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [03] Οχι Ντενκτάς στους Κυθρεώτες

    Λευκωσία,Κύπρος,14/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρνητική ήταν η απάντηση του κατοχικού καθεστώτος σε αίτημα να επιτρέψει μετάβαση των Κυθρεωτών στην κωμόπολή τους για τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας, στις 16 Ιουλίου, το οποίο υποβλήθηκε μέσω των Ηνωμένων Εθνών.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, αποφασίστηκε όπως ειδικά φέτος ο εορτασμός του Εσπερινού της Αγίας Μαρίνας γίνει στο οδόφραγμα της Μιάς Μηλιάς, λίγα μόνο χιλιόμετρα μακριά από την κατεχόμενη κωμόπολη.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Κυθρέας και της Συντονιστικής Επιτροπής ευρύτερης περιοχής Κυθρέας, θα εκτεθεί για πρώτη φορά για προσκύνημα, νέα εικόνα της Μεγαλομάρτυρος Αγίας Μαρίνας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΜΑ)

    [04] Νεοσύλλεκτοι - Βορβολάκος

    Λευκωσία,Κύπρος,14/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 23 Ιουλίου η κατάταξη των νεοσύλλεκτων οπλιτών, που γεννήθηκαν το 1979, στην Εθνική Φρουρά.

    Η κατάταξη γίνεται στα κατά τόπους Κέντρα Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων. Ο Αρχηγός της ΕΦ, Αντιστράτηγος Νικόλαος Βορβολάκος, ο οποίος επισκέφθηκε για επιθεώρηση το Κέντρο Εκπαίδευσης Νεοσυλλέκτων Πυροβολικού στην Αθαλάσσα, δήλωσε ότι η κατάταξη διεξάγεται ομαλά.

    Ανέφερε, επίσης, ότι συνομίλησε με τους γονείς των νεοσυλλέκτων αλλά και με τους ίδιους και τους διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται στο πλευρό τους.

    "Με ιδιαίτερη χαρά, η ΕΦ υποδέχεται το νέο αίμα, υποδέχεται τα παιδιά της 97 Β'. Είναι με χαρά και με συγκίνηση που τα υποδεχόμαστε", τόνισε ο Αντιστράτηγος Βορβολάκος.

    Εξέφρασε, ακόμη, βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα, διότι, όπως είπε, "από πλευράς προετοιμασιών έχουν ληφθεί όλα τα απραίτητα μέτρα".

    Απευθυνόμενος στους γονείς, οι οποίοι, όπως ανέφερε, ανησυχούν και βρίσκονται κάτω από συναισθηματική φόρτιση για την κατάταξη των παιδιών τους, διαβεβαίωσε ότι ο κάθε νέος αντιμετωπίζεται ως ξεχωριστή προσωπικότητα.

    "Χρειάζομαστε όλους τους νέους. Ουδείς περισσεύει. Ουδείς είναι εκείνος που δεν χρειάζεται για την Κύπρο", σημείωσε.

    Η ορκομωσία των νεοσυλλέκτων θα γίνει στις 9 Αυγούστου και η επίσκεψη των γονέων θα γίνει στις 3 Αυγούστου.

    Σημειώνεται ότι ο Υπουργός Αμυνας, Κώστας Ηλιάδης, απουσιάζει στο εξωτερικό.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΜΑ)

    [05] ΑΚΕΛ - πραξικόπημα

    Λευκωσία,Κύπρος,14/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ δεν θα κουραστεί ποτέ να αγωνίζεται για να κρατηθεί ζωντανή η μνήμη και σωστή η αντίληψη για το τί πραγματικά έγινε στην Κύπρο το μαύρο Ιούλη του 1974, αναφέρει διακήρυξη του κόμματος με την ευκαιρία της αυριανής επετείου του φασιστικού πραξικοπήματος.

    "Με αισθήματα οργής και αγανάκτησης, ο κυπριακός λαός βιώνει άλλη μια επέτειο του προδοτικού φασιστικού πραξικοπήματος", τονίζει το ΑΚΕΛ, υπενθυμίζοντας ότι η χούντα των Αθηνών κίνησε τα τανκς ενάντια στη νόμιμη και λαοπρόβλητη κυβέρνηση Μακαρίου, ενώ το "συνδικάτο του εγκλήματος", η ΕΟΚΑ Β', διαδραμάτισε το δικό του επαίσχυντο ρόλο στην εκδήλωση και την επικράτηση του πραξικοπήματος. Το φασιστικό πραξικόπημα, συνεχίζει, "έδωσε στην Τουρκία την ευκαιρία που πριν από χρόνια αποζητούσε για να εισβάλει στην Κύπρο και να καταλάβει το 37% του νησιού μας, επιβάλλοντας επί του εδάφους τη διχοτόμηση."

    Το ΑΚΕΛ χαρακτηρίζει "δυστύχημα για την Κύπρο" το γεγονός ότι, όπως υποστηρίζει, "η ίδια η κυπριακή κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη όχι μόνο συμμετέχει και ενθαρρύνει την προσπάθεια παραχάραξης της ιστορίας, όχι μόνο καλλιεργεί την ιστορική αμνησία αλλά και αναλαμβάνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της δικαίωσης του πραξικοπήματος του Γρίβα και της ΕΟΚΑ Β'".

    Τέλος, το ΑΚΕΛ τονίζει ότι "στις συνθήκες που διέρχεται σήμερα η Κύπρος η ενότητα του εσωτερικού μετώπου είναι ζωτικής σημασίας για τη διεξαγωγή του αντικατοχικού μας αγώνα" και εκφράζει σεβασμό και ευγνωμοσύνη για τη μνήμη όλων όσοι πήραν μέρος στη δημοκρατική αντίσταση, ανεξάρτητα κομματικής και ιδεολογικής τοποθέτησης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [06] ΝΕ.Ο. - πραξικόπημα

    Λευκωσία,Κύπρος,14/07/1997 (ΚΥΠΕ) Μήνυμα με το οποίο καταδικάζεται το εγκληματικό πραξικόπημα, εξέδωσαν σήμερα οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕ.Ο.), οι οποίοι τονίζουν ότι οι συνέπειές του είναι ακόμη ζωντανές.

    Στη διακήρυξη, οι ΝΕ.Ο. αναφέρουν ότι 23 χρόνια πέρασαν από την εκδήλωση του εγκληματικού πραξικοπήματος και την προσπάθεια κατάλυσης των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργίας του νόμιμου κράτους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    "Οι τραγικές συνέπειες της άφρονας αυτής ενέργειας, όμως, με την παρουσία ακόμη στην Κύπρο των Τουρκικών στρατευμάτων, την κατοχή της μισής μας πατρίδας, τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και τους αγνοουμένους, εξακολουθούν να υφίστανται ως ζωντανές πληγές στην Κυπριακή πραγματικότητα", αναφέρουν οι ΝΕ.Ο.

    Αυτές οι τραγικές πραγματικότητες που καλούμαστε όλοι οι Ελληνες Κύπριοι να αντιμετωπίσουμε αγωνιζόμενοι, καταλήγουν οι ΝΕ.Ο. "αποτελούν την ουσιαστικότερη καταδίκη του πραξικοπήματος και των συνεπειών που επέφερε στον τόπο μας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Λονδίνο

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,14/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μετέβη στο αεροδρόμιο της Νέας Υορκης, απ' όπου θα αναχωρήσει για το Λονδίνο.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης έφυγε για το αεροδρόμιο μετά από το πρόγευμα εργασίας που είχε εδώ με τον Αμερικανό προεδρικό Απεσταλμένο για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Από τη Νέα Υόρκη θα πετάξει με υπερηχητικό αεροσκάφος τύπου "Κόνκορτ" στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου αύριο θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ/ΜΑ)

    [08] Συνάντηση Χόλμπρουκ - Κληρίδη

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,14/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Δεν αναμένει λύση του Κυπριακού στον δεύτερο γύρο των απευθείας συνομιλιών του Αυγούστου, στην Ελβετία, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης προέβη στις δηλώσεις αυτές μετά το πρόγευμα εργασίας που είχε εδώ με τον Αμερικανό προεδρικό Απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Σε σύντομη δήλωσή του, ο κ. Χόλμπρουκ χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ καλή", στην οποία, όπως είπε, ο Πρόεδρος Κληρίδης του εξέθεσε τις απόψεις του για το Τράουτμπεκ.

    Σε ερώτηση πότε θα αναμιχθούν οι ΗΠΑ στις συνομιλίες, ο κ. Χόλμπρουκ απάντησε, ότι δεν υπάρχει απόφαση για αυτό.

    Δήλωσε επίσης ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη καμία απόφαση ότι θα επισκεφθεί την περιοχή.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ αν οι συνομιλίες έχουν φέρει πιο κοντά την ειρηνευτική διαδικασία, ο κ. Χόλμπρουκ είπε "θα πρέπει να ρωτήσετε τον Πρόεδρο γι' αυτό".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ενημέρωσε τον προεδρικό Απεσταλμένο για το τί ακριβώς έγινε στις απευθείας συνομιλίες του Τράουτμπεκ και αντάλλαξαν απόψεις για τα περαιτέρω.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι ο κ. Χόλμπρουκ θα έλθει στην περιοχή αλλά μένει το πότε.

    Οταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ, για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις δηλώσεις Ραούφ Ντενκτάς ότι δεν τίθεται θέμα επιστροφής προσφύγων, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε λύπη και για τους δύο. "Αν ο κ. Ντενκτάς έρχεται με αυτές τις απόψεις, ασφαλώς δεν θα έχουμε πρόοδο για τη λύση του κυπριακού προβλήματος".

    Σε ερώτηση τί αναμένει από τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών στη Γενεύη, ο κ. Κληρίδης είπε ότι "το θέμα που έχουμε ενώπιόν μας είναι να συζητήσουμε το κείμενο της κοινής δήλωσης, για να δούμε αν μπορούμε να διαμορφώσουμε μία κοινή δήλωση."

    Υπογράμμισε ότι ουδέποτε ανέμενε πως θα εξευρεθεί στη Γενεύη η λύση του κυπριακού προβλήματος. "Είναι ακατανόητο να πιστεύει κανείς ότι στις πέντε μέρες θα επιλύσουμε όλες τις πτυχές του Κυπριακού", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης. Υπάρχουν πολλές πτυχές, σημείωσε, όπως της αποστρατικοποίησης, των μελλοντικών εγγυήσεων, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και εκτός συνταγματικού υπάρχουν τόσα άλλα θέματα, όπως των προσφύγων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Είναι αδύνατο, ακόμη και αν εργαζόμαστε 24 ώρες, να καταλήξουμε σε συμφωνία, είπε χαρακτηριστικά.

    "Αν υπάρξει συμφωνία θα προχωρήσουμε", είπε, "αν όχι, δεν θα γίνει η κοινή δήλωση", κατέληξε.

    Σε ερώτηση τί αναμένει από τη Γενεύη, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "το θέμα που έχουμε ενώπιόν μας είναι να συζητήσουμε το κείμενο της κοινής δήλωσης, για να δούμε αν μπορούμε να διαμορφώσουμε μια κοινή δήλωση. Αυτό είναι το θέμα που έχουμε προς συζήτηση".

    Σε διευκρίνιση αν θα συζητηθούν οι βασικές πτυχές, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε ότι "η κοινή δήλωση περιλαμβάνει μέσα και τις βασικές πτυχές, αλλά δεν θα τις συζητήσουμε, όπως και δεν θα συζητήσουμε το Σύνταγμα".

    Η συνάντηση Χολμπρουκ - Κληρίδη διήρκησε μιαν ώρα. Στην αίθουσα βρίσκονταν μόνον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Αμερικανός προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό.

    Ο κ. Χόλμπρουκ θα έχει στη συνέχεια και συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΑΠ)

    [09] AIDS - 4 νέα περιστατικά

    Λευκωσία,Κύπρος,14/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Τέσσερα νέα περιστατικά λοίμωξης με HIV, του ιού του ΑΙDS, διαγνώστηκαν στην Κύπρο τον Ιούνιο, ανεβάζοντας τον αριθμό περιστατικών που έχουν, μέχρι τώρα, διαγνωστεί στα 268.

    Πρόκειται για τρεις Κύπριους 33, 34 και 35 χρονών και μιαν αλλοδαπή 34 χρονών, ενώ σημειώνεται ότι όλοι σχεδόν οι Κύπριοι που έχουν διαγνωστεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν προσβληθεί στην Κύπρο.

    Παρατηρείται αύξηση στον αριθμό των γυναικών που έχουν προσβληθεί με τον ιό, καθώς επίσης και μια σταδιακή μείωση της αναλογίας φύλου, που σήμερα είναι πέντε άντρες προς μία γυναίκα.

    Από τα 268 περιστατικά, τα 158 αφορούν Κύπριους και 110 αλλοδαπούς, ενώ τα τέσσερα πέμπτα των Κυπρίων οροθετικών ανήκουν στις ηλικίες από 20 μέχρι 40 χρονών.

    Οι 134 από τους Κύπριους οροθετικούς είναι άντρες και οι 24 είναι γυναίκες.

    Στο μεταξύ, το Ταμείο για το Σύνδρομο της Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας (AIDS) έχει ετοιμάσει σε μεταξοτυπίες ένα από τα σημαντικά έργα του ζωγράφου Ανδρέα Χαραλαμπίδη, τα έσοδα από την πώληση των οποίων θα διατεθούν για την επίτευξη των σκοπών του ταμείου.

    Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, σκοποί του Ταμείου, του οποίου Πρόεδρος είναι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Υγείας, είναι μεταξύ άλλων η χρηματοδότηση προγραμμάτων πρόληψης και αγωγής υγείας για το AIDS και η οικονομική στήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους.

    (ΚΥΠΕ/ΚΚ/ΑΠ)

    [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Δηλώσεις

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,14/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς) Στις βασικές πτυχές του Κυπριακού θα αναλωθεί η πρώτη μέρα των απευθείας συνομιλιών στην Ελβετία και στη συνέχεια Κληρίδης και Ντενκτάς θα συζητήσουν επί του εγγράφου Κόρντοβεζ. Στη σχετική δήλωση προέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, τονίζοντας ταυτόχρονα πως δεν μπορεί να επιτευχθεί λύση εάν δεν συζητηθούν όλες οι πτυχές του Κυπριακού. Ερωτηθείς εάν στο έγγραφο περιλαμβάνονται οι βασικές πτυχές, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι "αναφέρονται μέσα και οι βασικές πτυχές". Διευκρίνισε όμως πως η συζήτηση είναι κάτι διαφορετικό από την αναφορά. "Είναι ξεκάθαρο ότι την πρώτη μέρα θα συζητηθούν οι βασικές πτυχές", επανέλαβε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος διευκρίνισε ότι "δεν μπορείς να καταλήξεις σε μια συμφωνία εάν δεν συζητηθούν όλες οι πτυχές", λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "συζητείς μια πτυχή και λες τα βρήκαμε αλλά δεν θα δεσμευτείς μέχρι να τα βρεις σε όλες τις πτυχές".

    Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατό να καλυφθεί όλο το φάσμα στις 3 - 4 ημέρες που θα διαρκέσουν οι συνομιλίες της Γενεύης (11 - 16 Αυγούστου).

    Αναφερόμενος στο θέμα των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Κληρίδης δήλωσε ότι θα συζητηθεί στην Κύπρο μεταξύ του ιδίου και του Τ/Κ ηγέτη και πιθανό να υπάρξει και κάποια συμφωνία.

    "Είναι δυνατό να καταλήξουμε σε κάποιες συμφωνίες ως προς το θέμα των ερευνών πώς πρέπει να γίνουν και επομένως δεν θα αναμένουμε ως τη Γενεύη για τα ανθρωπιστικά θέματα", δήλωσε.

    Είπε επίσης ότι οι εν λόγω συναντήσεις στην Κύπρο δεν αποτελούν άλλη διαδικασία για το θέμα των αγνοουμένων από αυτή της Διερευνητικής Επιτροπής.

    "Είχαμε κάποιες διαφορές με το ΓΓ του ΟΗΕ για τον τρόπο προσέγγισης του θέματος, αυτό μπορούμε να το συζητήσουμε στην Κύπρο", δήλωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος είπε ότι δεν έχει καθοριστεί ούτε ο χώρος ούτε ο τόπος των συναντήσεων στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΓΠ)

    [11] Συμβούλιο Ασφαλείας - Συνομιλίες

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,14/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, Σουηδός Πίτερ Οσβαλντ, εξέφρασε ευχαρίστηση για την πληροφόρηση που είχε από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ότι οι απευθείας συνομιλίες διεξήχθησαν μέσα σε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα.

    "Το Συμβουλίο Ασφαλείας καλωσορίζει την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων της Κύπρου, υπό την αιγίδα του ΓΓ", ανέφερε.

    "Το Συμβούλιο", πρόσθεσε, "με πολύ ευχαρίστηση άκουσε ότι αυτές οι συνομιλίες διεξήχθησαν μέσα σε θετική και εποικοδομητική ατμόσφαιρα".

    Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας τόνισε ότι τα μέλη του Συμβουλίου καλούν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να παραμείνουν σε συνεχή διαπραγμάτευση, μέχρι να συμπληρωθούν οι μηχανισμοί για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος.

    Κάλεσε επίσης τους δύο ηγέτες να ανταποκριθούν εποικοδομητικά στις εισηγήσεις Κόρντοβεζ, "ώστε να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος στον επόμενο γύρο των συνομιλιών".

    Τέλος, επαναβεβαίωσε την ένθερμη και σθεναρή υποστήριξη του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για μια συνεχή και διαρκή διαδικασία στις διαπραγματεύσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΑΠ)

    [12] Συνέντευξη Κόρτοβεζ 1

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,14/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Καθοριστικής σημασίας θα είναι ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό στη Γενεύη, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Παράλληλα, είπε ότι στις απευθείας συνομιλίες στο Τράουτμπεκ, διαπίστωσε μία "θαυμάσια σχέση" μεταξύ του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, η οποία θα συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στα Ηνωμένα Εθνη για τα αποτελέσματα των συνομιλιών, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι έχει προτείνει ένα νέο τρόπο διεξαγωγής των συνομιλιών, ώστε να αναζωογονηθεί η διαδικασία.

    Στην εισαγωγική του ομιλία, ο σύμβουλος του Γ.Γ. είπε ότι ο Κόφι Αναν του είχε αναφέρει ότι δεν θα ήθελε να συνεχίσει να κάνει αναφορά για χαμένες ευκαιρίες.

    "Ετσι, αποφασίσαμε ότι αν και οι θέσεις των δύο αυτών προσώπων είναι γνωστές και συζητούν αυτό το θέμα (το Κυπριακό) για περισσότερο από 30 χρόνια, αυτό που χρειάζεται είναι μία νέα προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις, μία νέα τεχνική, ένας νέος μηχανισμός, ένα νέος τρόπος. Δεν μπορείς να αλλάξεις τα θέματα, αλλά μπορείς να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο εργάζεσαι για λύση," είπε.

    Ο κ. Κόρντοβεζ διευκρίνισε ότι στόχος είναι τώρα όπως η διαδικασία να είναι συνεχής.

    Σημειώνοντας ότι κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι υπάρχουν μερικές ιστορικές δυσκολίες που επανέρχονται σε αυτού του είδους των διαπραγματεύσεων, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι αυτά τα θέματα πολλές φορές παρεμποδίζουν τη διαδικασία.

    Αν και δεν είναι ειδικός στο Κυπριακό, είπε, εντούτοις ο κ. Κόρντοβεζ ανέφερε ότι η ατμόσφαιρα μέσα στην οποία διεξήχθησαν οι συνομιλίες ήταν "θαυμάσια". Οι συζητήσεις, τόσο οι επίσημες, με τη συμμετοχή των συμβούλων τους, καθώς και οι ιδιαίτερες, διεξάγονταν με πρωτοφανή εγκαρδιότητα, είπε.

    Επίσης, πρόσθεσε, οι δύο ηγέτες είχαν κατ' ιδίαν συναντήσεις και συζητούσαν και κατά τη διάρκεια περιπάτων στο δάσος. "Το τί είδα εκεί ήταν καλή πίστη και θέληση, καθώς και δέσμευση να εργαστούν για λύση", παρατήρησε ο κ. Κόρντοβεζ.

    Ο κ. Κόρντοβεζ αποκάλυψε ότι οι δύο ηγέτες του εξέφρασαν φόβους ότι η Κύπρος μπορεί να καταστραφεί αν δεν φθάσουν σε μία συμφωνία. "Θέλω να διώξω κάθε αντίληψη ότι δεν ενδιαφέρονται για συμφωνία. Ενδιαφέρονται για την επίτευξη συμφωνίας και εργάστηκαν πλήρως μαζί μου στην προσπάθειά μου να αλλάξουμε την προσέγγιση και να υιοθετήσουμε μία νέα προσέγγιση", είπε.

    Ως αποτέλεσμα της εγκάρδιας ατμόσφαιρας που δημιουργήθηκε, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να έχουν συνάντηση στη Λευκωσία για να συζητήσουν ανθρωπιστικά θέματα. Αυτό, σημείωσε, θα βοηθήσει.

    Είπε ότι κατά την ενημέρωση που έκανε στα Ηνωμένα Εθνη, ανέφερε ότι οι συνομιλίες άρχισαν με καλά αισθήματα και ατμόσφαιρα.

    Εξάλλου, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι αποφασίστηκε αλλά ακόμη δεν επιβεβαιώθηκε, ότι οι συνομιλίες θα συνεχιστούν στην Ελβετία στις 11 Αυγούστου. Αυτή θα είναι η "καθοριστική στιγμή, γιατί θα επιστρέψουν με συγκεκριμένες αντιδράσεις. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια συνεννόηση για το πως θα προχωρήσει η διαδικασία", πρόσθεσε.

    Ο κ. Κόρντοβεζ εξέφρασε την άποψη ότι "η καθοριστική στιγμή θα είναι στην επόμενη συνάντηση," δηλαδή στην Ελβετία, όπου θα συζητήσουν τις εισηγήσεις που έκαναν τα Ηνωμένα Εθνη καθώς και τις ιδέες του Γ.Γ. για μία διαρκή διαδικασία.

    Οι δύο ηγέτες, είπε, "έχουν μαζί τους εισηγήσεις για τον τρόπο με τον οποίο θα διεξαχθεί η διαρκής διαδικασία η οποία θα αρχίσει μετά τις προεδρικές εκλογές στην Κύπρο, καθώς και εισηγήσεις για το πολιτικό και το νομικό πλαίσιο στο οποίο αυτή η διαδικασία θα διεξαχθεί".

    Ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη δεν έχουν υποβάλει εισηγήσεις για τα θέματα ουσίας του Κυπριακού. "Κάναμε την εισήγηση όπως αλλάξουν τον τρόπο ενέργειας. Κάποτε αυτό είναι το κλειδί για λύση", είπε.

    Αναφερόμενος στον ξένο παράγοντα, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές χώρες για προώθηση λύσης του Κυπριακού.

    (ΣΣ: Θα ακολουθήσει κείμενο για τις ερωτήσεις - απαντήσεις) (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [13] Συνέντευξη Κόρντοβεζ 2

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,14/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Υπάρχει μεγάλο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών στο Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου στα Ηνωμένα Εθνη για τα αποτελέσματα των απευθείας συνομιλιών, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι τώρα συζητούνται οι παράμετροι της διαπραγματευτικής διαδικασίας και τον επόμενο χρόνο θα αρχίσει η ουσιαστική συζήτηση.

    Σε ερώτηση αν στη Γενεύη θα υπάρξει συζήτηση για τα θέματα του άτυπου εγγράφου του ΟΗΕ, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι "θα συζητήσουμε τις παραμέτρους μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία θα ασχοληθεί με τους νομικούς μηχανισμούς" οι οποίοι, ωστόσο, θα πρέπει να ετοιμαστούν.

    Αυτό, πρόσθεσε, θα αρχίσει το νέο χρόνο. "Αυτό που τους ζητώ τώρα, είναι να συμφωνήσουν πάνω στις παραμέτρους και τον τρόπο της διαπραγματευτικής διαδικασίας". Οι ουσιαστικές συζητήσεις, συνέχισε, θα αρχίσουν τον επόμενο χρόνο.

    Διευκρίνισε ότι δεν επιθυμούσε υπογραφή της κοινής δήλωσης στην παρούσα φάση, αλλά όπως οι συνομιλητές εξετάσουν πολύ σοβαρά την αλλαγή στην προσέγγιση και να τη συζητήσουν μαζί με τους συμβούλους τους.

    Ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι θα έχει περίπου ακόμη δύο συναντήσεις με τους κυρίους Κληρίδη και Ντενκτάς, αλλά αυτό εξαρτάται... Ο κ. Κόρντοβεζ δεν διευκρίνισε περαιτέρω. Αρκέστηκε να πει: "Είναι πολύ δύσκολα θέματα".

    Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για λύση. Τα "ΗΕ θα αρχίσουν μία διαρκή διαδικασία χωρίς ημερομηνία λήξης", είπε. Διευκρίνισε ότι τα ΗΕ επιθυμούν λύση το συντομότερο και γι'αυτό πιστεύει ότι η ατμόσφαιρα ήταν καλή και ότι υπάρχει δέσμευση για κάτι τέτοιο.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει υποστήριξη για ομοσπονδιακή λύση με σημαντική αυτονομία και για τις δύο πλευρές, ο κ. Κόρντοβεζ αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας ότι έχει εκπλαγεί από το "κουτσομπολιό, τη δημοσιότητα και τις διαρροές", και δεν θα ήθελε να προσθέσει σ' αυτά.

    Χαρακτηριστική ήταν και η δήλωσή του ότι "ο,τιδήποτε συζητούσαμε ήταν στον Τύπο. Αισθάνθηκα ότι πήγαινα στην τουαλέτα στην παρουσία ακροατηρίου." Οι διεθνείς διαπραγματεύσεις, συνέχισε, θα πρέπει να παραμένουν ιδιαίτερες.

    Αναφερόμενος στη σχέση των δύο συνομιλητών, ο κ. Κόρντοβεζ παρατήρησε ότι πρώτη φορά στη διπλωματική του καριέρα διεξήγαγε συνομιλίες όπου οι συνομιλητές ήταν τόσο καλοί φίλοι. "Αυτό, κατά την άποψή μου, είναι σημαντικό", είπε. Ωστόσο, είπε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα υπάρξει σύντομα συμφωνία. "Οταν αρχίσουν να αναφέρονται στις επίσημες θέσεις τους", φαίνεται και η απόσταση μεταξύ τους.

    Ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι και οι δύο "αντιλαμβάνονται ότι ο κοινός στόχος θα πρέπει να είναι μία συμφωνία η οποία θα είναι καλή για το λαό τους. Είναι και οι δύο πατριώτες, και βλέπουν τα πλεονεκτήματα". Συγκεκριμένα είπε ότι και οι δύο έλαβαν μέρος σε διάφορες φάσεις του Κυπριακού κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, και γι' αυτό παίρνουν το θέμα σοβαρά.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά πόσο πιστεύει ότι αυτή η διαρκής διαδικασία θα επηρεαστεί από την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, ο κ. Κόρντοβεζ απέφυγε να απαντήσει.

    Σε άλλη ερώτηση του ΚΥΠΕ αν πιστεύει ότι θα φθάσει κάποια στιγμή όπου η ανάμιξη των ΗΠΑ θα είναι αναγκαία για να σώσει τη διαδικασία του ΟΗΕ, ο κ. Κόρντοβεζ είπε ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να επιτευχθεί από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, τον κ. Χόλμπρουκ η οποιοδήποτε άλλο.

    Η λύση, είπε, "θα επιτευχθεί από τον κ. Κληρίδη και τον κ. Ντενκτάς. Ολοι βοηθάμε. Ολοι έχουμε ένα ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Χαιρετίζω οποιαδήποτε βοήθεια μπορώ να βρω από οποιοδήποτε και σίγουρα, οποιαδήποτε βοήθεια λάβουμε από τις ΗΠΑ θα είναι πολύ σημαντική", είπε.

    Ο κ. Κόρντοβεζ εξέφρασε την άποψη ότι οι προηγούμενες διαδικασίες που χρησιμοποιήθηκαν "δεν συνέβαλαν στην επίτευξη συμφωνίας" και γι' αυτό το λόγο αποφάσισε να υιοθετήσει μία νέα τεχνική.

    Τέλος, ο κ. Κόρντοβεζ απάντησε θετικά σε ερώτηση αν υπάρχει χάσμα μεταξύ των δύο μερών ενώ σε ερώτηση αν θα παραμείνει στο πόστο του για πολύ καιρό, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ απάντησε "για λίγο" χρονικό διάστημα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [14] Αναστασιάδης - δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,14/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Οι παρατηρήσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς πάνω στο τροποποιημένο έγγραφο Κόρντοβεζ, θα δοθούν γραπτώς ύστερα από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου στις 24 Ιουλίου, και πριν από τις 11 Αυγούστου".

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, επιστρέφοντας σήμερα το απόγευμα από τη Νέα Υόρκη.

    Οπως είπε, επιστρέφει με ανάμικτα αισθήματα από το Τράουμπεκ των ΗΠΑ όπου διεξήχθησαν οι απευθείας συνομιλίες. Στα ευχάριστα ανέφερε τις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος, ενώ στον αντίποδα "την όλη διεργασία, τα έγγραφα και την πρωτοβουλία των ΗΕ που δεν απέδωσε, όπως εξάλλου αναμένετο, σε αυτή τουλάχιστον τη φάση".

    Για το άτυπο έγγραφο και το τροποποιημένο που ακολούθησε, "οφείλω να πω ότι περιέχει αρκετά αρνητικά", τόνισε ο κ. Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι "το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας και πρώτιστα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας" διατηρούν αντιρρήσεις και επιφυλάξεις.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι στη νέα συνάντηση μεταξύ του Πρόεδρου Κληρίδη και του Ραούφ Ντενκτάς που θα γίνει στην Κύπρο, πριν από τις συνομιλίες της 11ης Αυγούστου (Ελβετία), αποκλειστικό αντικείμενο θα είναι τα ανθρωπιστικά θέματα, των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων.

    Είπε ακόμα, ότι υπάρχει ένα ιδιαίτερα αυξημένο ενδιαφέρον από διάφορες χώρες "που μπορεί να μην έχουν παρέμβει σε αυτό το στάδιο", αλλά που έδωσαν διαβεβαιώσεις ότι θα παρέμβουν με την έναρξη του ουσιαστικού διαλόγου.

    Πρόσθεσε, ότι παρά την αδιαλλαξία του Τ/Κ ηγέτη, το κλίμα που επικράτησε στις συνομιλίες του Τράουμπεκ ήταν άριστο και ότι συζητήθηκαν επίσης και ανθρωπιστικά θέματα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της αντιπολίτευσης και ειδικότερα του ΓΓ του ΑΚΕΛ περί "κακών χειρισμών" της κυβέρνησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ήταν ιδιαίτερα αυστηρός: "Ο κ. Χριστόφιας όταν βρίσκεται στη Κύπρο επικεντρώνει την προσοχή του, λυπάμαι που το λέω, κατά κύριο λόγο στις προεδρικές εκλογές και αυτό είναι λυπηρό".

    Παράλληλα, αφού σημείωσε ότι είναι σταθερή η θέση "ορισμένων" ότι θα έπρεπε οι συνομιλίες να συνεχίζονταν από το σημείο που έμειναν το 1992, επεσήμανε ότι ήταν πάγια η θέση του ΔΗΣΥ και του Προέδρου, ότι λόγω των αρνητικών στοιχείων των Ιδεών Γκάλι δεν μπορούσαν να γίνουν δεκτές ως βάση διαπραγμάτευσης, εκτός αν εξαλείφονταν τα αρνητικά.

    "Εκτοτε και μέχρι σήμερα η κυβέρνηση έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν", τόνισε, προσθέτοντας ότι αυτή "έχει δημιουργήσει κάποια νέα δεδομένα που δεν προσομοιάζουν ποσώς με εκείνα του 1992".

    Ενδεικτικά ανέφερε, την απόφαση της ΕΕ για ένταξη της Κύπρου, τη δυναμική που προκλήθηκε από την παραγγελία των S - 300, το δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, οι εκπρόσωποι διαφόρων χωρών για το Κυπριακό - Χόλμπρουκ, Χάνεϊ, Τσιζόφ κ.ο.κ .

    "Ο κ. Χριστόφιας δεν πρέπει να ξεχνά", πρόσθεσε ο κ. Αναστασιάδης, ότι "στο μεσοδιάστημα κατηγόρησε κατ' επανάληψη τον Πρόεδρο Κληρίδη - στην προσπάθειά αυτού να βελτιώσει τις Ιδέες Γκάλι - για άτυπες συναντήσεις, για "μυστικές συνομιλίες" και για μια σειρά ενεργειών της κυβέρνησης να αναστήσει ένα διάλογο, όχι χάριν του διαλόγου".

    Υπογράμμισε ακόμα, ότι δεν ήταν μόνο ομόφωνη θέση της κυπριακής και ελληνικής κυβέρνησης και των πολιτικών ηγεσιών, πλην μίας, αλλά ήταν απαίτηση και των ΗΕ και των χωρών που συμμετείχαν σε αυτήν τη διαδικασία (Τράουμπεκ) ήταν να εξευρεθεί κοινό έδαφος.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι δεν συζητείται θέμα κυριαρχίας και είπε ότι για την ερμηνεία της κυριαρχίας στο άτυπο έγγραφο, υπήρξε ομοφωνία για τους χειρισμούς και συμφώνησαν με τον Προεδρο Κληρίδη ότι το θέμα είναι από που εκπηγάζει η κυριαρχία.

    "Κατά τα άλλα", πρόσθεσε, "είναι ξεκάθαρο το άτυπο έγγραφο του ΓΓ, ότι μιλά για μία και μόνη κυριαρχία, ενώ στη συνέχεια αναφέρει ότι εκπηγάζει από τις δύο κοινότητες" που προκαλεί και την ένσταση και απόρριψη αυτής της θέσης από τη δική μας πλευρά.

    Επιβεβαίωσε άλλωστε, ότι το τροποποιημένο έγγραφο είναι ότι δεν διαφέρει ουσιωδώαπς ό το πρώτο και οι παρατηρήσεις που θα διαστυπωθούν ύστερα και από τις απόψεις των πολιτικών αρχηγών στις 24 Ιουλίου, στο Εθνικό Συμβούλιο, θα είναι αυτές που θα δοθούν εις απάντηση του νέου εγγράφου (τροποποιημένου) προ της 11ης Αυγούστου".

    Αυτό που οφείλουμε να πράξουμε, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, είναι να αξιοποιήσουμε το ενδιαφέρον των ΗΠΑ, της ΕΕ - το κοινοτικό κεκτημένο - της Ρωσίας, της Γερμανίας, των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΚΚ/ΓΠ)

    [15] ΥΠΕΞ Σουηδίας - Κυπριακό - συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,14/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    "Μεγάλες προσδοκίες", για θετικά αποτελέσματα στο Κυπριακό, έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Lena Hjelm-Wallen.

    Σε αποκλειστικές δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, ύστερα από 45λεπτη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Κληρίδη - μετά που είδε και τον κατοχικό ηγέτη, στην παρουσία του Σουηδού Προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας, Πίτερ Οσβαλντ, η ΥΠΕΞ εξέφρασε ικανοποίηση για το θετικό κλίμα που επικράτησε στις απευθείας συνομιλίες και τόνισε ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η ειρηνευτική διαδικασία.

    Οπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ, "οι δύο ηγέτες, οι οποίοι είναι πεπειραμένοι, μπορούν να κάνουν κάτι θετικό για το καλό του κυπριακού λαού και να πετύχουν την επανένωση του νησιού".

    Ερωτηθείσα εάν κατά τη γνώμη της έχει σημειωθεί πρόοδος στις συνομιλίες του Τράουτμπεκ, η Σουηδή ΥΠΕΞ δήλωσε ότι "έχει αρχίσει μια διαδικασία και είναι σημαντικό να συνεχισθεί. Είναι το πρώτο βήμα και είναι ένα ενθαρρυντικό βήμα", παρατήρησε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, δήλωσε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ και του Ειδικού του Σύμβουλου για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ.

    "Ολα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιθυμούν τώρα να δουν αποτελέσματα. Οι προσδοκίες τους από τους δύο ηγέτες είναι πολύ μεγάλες", τόνισε.

    Σε ερώτηση εάν έχει δημιουργηθεί η βάση ώστε να αναμένονται αποτελέσματα από τις συνομιλίες της Ελβετίας, η κ. Hjelm-Wallen δήλωσε πως το αποτελεσματικό είναι ότι οι διαπραγματεύσεις και η διαδικασία συνεχίζονται.

    Εξάλλου, όταν κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει σε ποιό βαθμό μπορεί να συμβάλει στη ειρηνευτική διαδικασία η ενταξιακή πορεία της Κύπρου προς την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), η Σουηδή ΥΠΕΞ δήλωσε ότι η ειρηνευτική διαδικασία είναι "υψίστης σημασίας".

    "Είμαστε όλοι μέλη του ΟΗΕ και ελπίζουμε ότι αυτές οι συνομιλίες θα καταλήξουν σε ένα αποτέλεσμα. Αυτή είναι και η ευχή της ΕΕ. Επιθυμούν την ένταξη μιας ενωμένης Κύπρου και πιστεύουμε ότι τώρα υπάρχει μια θετική κινητικότητα", όπως ανέφερε.

    Αναφορικά με την αρνητική στάση του Ραούφ Ντενκτάς στο θέμα της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, δήλωσε ότι αυτός "έχει μιαν άλλη άποψη, όσον αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, επειδή άρχισαν με άλλο τρόπο".

    Οπως παρατήρησε, "έχει (ο Ντενκτάς) μιαν άλλη άποψη, αλλά πρέπει να είμαστε δημιουργικοί".

    Σε ερώτηση αν ο κ. Ντενκτάς ζήτησε αναβολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων είπε ότι "έχει δηλώσει στον Τύπο πως θέλει αναβολή, αλλά οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμη", όπως υπέδειξε.

    Η Σουηδή αξιωματούχος απέφυγε να απαντήσει εάν ο κ. Ντενκτάς πρόβαλε κάποιες απαιτήσεις στην ΕΕ, λέγοντας πως "οι δηλώσεις του στους πολιτικούς είναι οι ίδιες με αυτές προς τον Τύπο".

    Τέλος, σε ερώτηση του ΚΥΠΕ εάν πιστεύει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν όπως έχει προγραμματισθεί, η ΥΠΕΞ της Σουηδίας σημείωσε ότι πρόκειται για απόφαση που έχει ληφθεί από το 1995 και εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή να αρχίσουν έξι μήνες μετά το τέλος της Διακυβερνητικής Διάσκεψης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΚΝ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Monday, 14 July 1997 - 20:46:47 UTC