Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 97-07-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο έγγραφο Κόρντοβεζ
  • [02] Συνομιλίες - Εγγραφο Κόρντοβεζ
  • [03] Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών - συνομιλίες
  • [04] Ετζεβίτ - Εθνοσυνέλευση - Κύπρος
  • [05] Μπιράντ - ψευδοκράτος - οικονομία
  • [06] Καλαθόσφαιρα - Εθνική Εφήβων
  • [07] Συνομιλίες - ΗΠΑ - αρθρογράφοι

  • [01] Νέο έγγραφο Κόρντοβεζ

    Πουκίπσι, Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,12/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Νέο τροποποιημένο έγγραφο, ανάλογα με τις εισηγήσεις που έκαναν οι δύο πλευρές, θα ετοιμάσει και θα δώσει σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και στον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Αυτό αποκάλυψε χθες, με δηλώσεις του, ο Πρόεδρος Κληρίδης, κατά την ενημέρωση που έκαμε στους πολιτικούς αρχηγούς, για την έκβαση των απευθείας συνομιλιών κατά τις χθεσινές επαφές στο Troutbeck.

    Ο Πρόεδρος είπε επίσης ότι "δεν έχει γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών και ότι δεν συζητήθηκαν οι βασικές πτυχές του Κυπριακού".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ΥΠΕΞ, Γιαννάκης Κασουλίδης, και οι πολιτικοί αρχηγοί, όπως έγινε γνωστό, αναχωρούν σήμερα το απόγευμα από το Troutbeck και το Πουκίπσι, αντίστοιχα, για να επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη.

    Τη Δευτέρα το πρωί, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα έχει συνάντηση με τον Αμερικανό προεδρικό Απεσταλμένο, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, και στη συνέχεια με την Υπουργό Εξωτερικών της Σουηδίας Lena Hjelm Walleen και τον αντιπρόσωπο της χώρα στον ΟΗΕ, Peter Osvald. Η Σουηδία προεδρεύει αυτό το μήνα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Το απόγευμα της Δευτέρας η κ. Walleen θα δει τον Ραούφ Ντενκτάς.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "δεν υπάρχει συντόμευση των συνομιλιών", αναφερόντας ότι "σήμερα κάναμε τις παρατηρήσεις μας πάνω στο έγγραφο το οποίο μας εδόθη". "Ενόψει των παρατηρήσεων που έγιναν και από τις δύο πλευρές, θα ετοιμαστεί ένα νέο έγγραφο που θα μας δοθεί κατά πάσα πιθανότητα αύριο (σήμερα Σάββατο)", πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Το έγγραφο, εξήγησε, θα μελετηθεί στην Κύπρο και οι απαντήσεις επ' αυτού θα δοθούν στον κ. Γκούσταβ Φεϊσέλ. "Γι' αυτό το λόγο θα τελειώσουμε αύριο το βράδυ", είπε.

    Σε ερώτηση αν είναι ικανοποιημένος με τα αποτελέσματα αυτού του γύρου, ο Πρόεδρος είπε "είμαι ικανοποιημένος ότι δημιουργήθηκε μια καλή ατμόσφαιρα", διευκρινίζοντας πως εννοεί ότι "υπήρξε επαφή μεταξύ μας (Προέδρου Κληρίδη και Ντενκτάς). Μιλούσαμε άνετα και ελεύθερα ο ένας προς τον άλλο χωρίς να οξύνεται η ένταση και συνεχίσαμε να συζητούμε σε πολιτισμένο κλίμα το θέμα που μας απασχολεί".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών δεν έχει γεφυρωθεί, διότι δεν έχουμε συζητήσει τις βασικές πτυχές του κυπριακού προβλήματος".

    Το νέο έγγραφο, ανέφερε "θα τροποποιηθεί ανάλογα με τις εισηγήσεις που έχουν να κάνουν οι δύο πλευρές".

    Σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Κληρίδης διευκρίνισε ότι "άρχισε μια απαρίθμηση των θεμάτων, μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνεται και το θέμα των εκτοπισμένων, τα θέματα των εγγυήσεων και πολλά άλλα θέματα", σημειώνοντας, παράλληλα, ότι μπορούν να προστεθούν και άλλα θέματα.

    "Ολα τα θέματα θα συμβαδίζουν, δεν θα ασχοληθούμε πρώτα με το ένα και κατόπιν με το άλλο", όπως είπε.

    Δεν θα υπάρχουν Επιτροπές στο παρόν στάδιο, είπε, προσθέτοντας ότι "αα συζητούμε εφ' όλης της ύλης".

    Κληθείς να πει αν υπήρξε καμιά ένδειξη για μετακίνηση της τουρκικής πλευράς, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε: "Η εντύπωσή μου είναι ότι ακόμα δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει ουσιαστική μετακίνηση επί των βασικών πτυχών, γιατί, όπως είπα, δεν έχουμε συζητήσει ακόμα τις βασικές πτυχές".

    Είπε επίσης ότι, εξ' όσων γνωρίζει, ο δεύτερος γύρος των απευθείας συνομιλιών θα γίνει κανονικά όπως έχει προγραμματισθεί.

    Σε άλλη ερώτηση, είπε ότι "οι απαντήσεις στο έγγραφο το οποίο ετοιμάζει ο Κόρντοβεζ θα δοθούν στην Κύπρο".

    Σχολιάζοντας δήλωση του Υπηρεσιακού Αναπληρωτή ΥΦΕΞ της Τουρκίας, Ινάλ Μπατού - (στον Αντένα), ότι η Κύπρος δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι "αυτή είναι μια πάγια θέση της Τουρκίας".

    "Δεν συζητήσαμε αυτό το θέμα καθόλου, σ' αυτή τη συνάντηση", κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [02] Συνομιλίες - Εγγραφο Κόρντοβεζ

    Λευκωσία,Κύπρος,12/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Το άτυπο έγγραφο που επέδωσε χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, στη διάρκεια των απευθείας συνομιλιών στο Τράουτμπεκ της Νέας Υόρκης, χαρακτηρίζεται από δημοσιογραφικές πληροφορίες ως η πρώτη από πολλές συμφωνίες υψηλού επιπέδου που θα απαρτίζουν τη λύση του Κυπριακού.

    Το εξασέλιδο άτυπο έγγραφο, που αποτελεί προσχέδιο κοινού ανακοινωθέντος των δύο ηγετών, στα βασικά του σημεία αποτελείται από το κείμενο που επέδωσε στα ενδιαφερόμενα μέρη ο Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ στην Κύπρο, Γκούσταβ Φεϊσέλ.

    Με το έγγραφο, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων δεσμεύονται να επιδιώξουν μια διαρκή, ουσιαστική διαδικασία απ' ευθείας συνομιλιών χωρίς χρονοδιάγραμμα, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, που θα στοχεύει στην επίτευξη συνολικής λύσης του Κυπριακού.

    Η διευθέτηση αυτή θα απαρτίζεται από το νέο Σύνταγμα, τους νομικούς μηχανισμούς που θα περιέχουν συμφωνίες για εδαφικές προσαρμογές, διακανονισμούς για την ασφάλεια, τους εκτοπισμένους και το δικαίωμα ιδιοκτησίας, άλλα νομικά όργανα των οποίων η ανάγκη θα ορισθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων και πρόνοιες που αφορούν τα δημοψηφίσματα, την ισχύ και εφαρμογή της συνολικής λύσης του προβλήματος.

    Βάσει του εγγράφου, η λύση του κυπριακού προβλήματος θα βασίζεται πάνω στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και τις Συμφωνίες Κορυφής του 1977 και 1979.

    Παράλληλα, οι δύο ηγέτες δεσμεύονται να ζητήσουν από τον ΓΓ του ΟΗΕ να ετοιμάσει σχέδια για τους υπόλοιπους νομικούς μηχανισμούς, ώστε να μπορέσουν να τους συζητήσουν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης.

    Ταυτόχρονα, δεσμεύονται, να συνεργαστούν πλήρως με τον ΓΓ του ΟΗΕ στις προσπάθειες για διευκόλυνση της επίλυσης του Κυπριακού, καθώς και να απόσχουν από ενέργειες που πιθανόν να προκαλέσουν ένταση, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες.

    Με βάση το έγγραφο, οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν με τη συζήτηση του νέου Συντάγματος της Κύπρου. Για το λόγο αυτό, οι δύο ηγέτες, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, ζητούν από τον ΓΓ να ετοιμάσει και να τους παρουσιάσει, σε ημερομηνία που θα καθορισθεί, σχέδιο του κειμένου του νέου Συντάγματος, λαμβανομένων υπόψη των συνομιλιών που έγιναν επί της ουσίας των προνοιών που περιλαμβάνονται στο σχεδιο Συντάγματος.

    (ΚΥΠΕ/ΚΝ/ΑΠ)

    [03] Δηλώσεις πολιτικών αρχηγών - συνομιλίες

    Πουκίπσι, Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,12/07/1997 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Την ελπίδα ότι το νέο έγγραφο από τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα είναι καλύτερο από το αρχικό κείμενο, εξέφρασαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που βρίσκονται εδώ, με δηλώσεις τους μετά τη χθεσινή ενημέρωσή τους από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το νέο έγγραφο θα είναι ελαφρά διαφοροποιημένο, ενώ, παράλληλα, ανέφερε ότι δεν βλέπει να υπάρχουν προοπτικές, αν η τουρκική πλευρά επιμένει στις θέσεις της ή ακόμα και η Γραμματεία του ΟΗΕ στις απόψεις της.

    Σημείωσε ότι το έγγραφο είναι άτυπο και είπε ότι "οι προσδοκίες ενός λαού που θέλει δικαίωση δεν νομίζω να εκφράζονται μέσα από το έγγραφο που έχει κατατεθεί".

    Ο ΓΓ ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, είπε ότι "μπορεί να υπάρξει κάτι θετικό, υπάρχει και η πιθανότητα τουμπάρουν όλα" και σημείωσε πως δεν αντελήφθη ότι υπήρξε αλλαγή στην τουρκική στάση.

    "Αν οι τροποποιήσεις που ζητάμε γίνουν αποδεκτές, θα δημιουργηθεί ένα πολύ καλύτερο έγγραφο", είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, είπε ότι "η μεθοδολογία που προκρίνει το έγγραφο αυτό δεν με ικανοποιεί" και χαρακτήρισε πολλά συγκεκριμένα σημεία του εγγράφου, καθώς και τη φιλοσοφία του, ως "απαράδεκτα".

    Ανέφερε επίσης ότι είναι ικανοποιημένος από τις παρατηρήσεις που έγιναν από τον Πρόεδρο Κληρίδη, αλλά το αποτέλεσμα δεν μπορεί να προβλεφθεί, σημείωσε.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, είπε ότι αν γίνουν αποδεκτές οι τροποποιητικές εισηγήσεις που έγιναν "θα κάνουν το έγγραφο πολύ καλύτερο", αλλά σημέιωσε ότι δεν προβλέπει ότι το νέο έγγραφο θα ικανοποιεί τις θέσεις των δύο πλευρών.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών, Γιώργος Βασιλείου, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πρέπει να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση μιας κοινής δήλωσης με την τουρκική πλευρά και είπε ότι "αυτά που έχουμε σήμερα μπροστά μας, ήταν απλώς η εισαγωγή στο όλο θέμα, ενώ το 1992 είχαμε ένα συνολικό κείμενο".

    Ο Πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Νίκος Ρολάνδης, είπε ότι ξεκαθάρισε η μεθοδολογία και σημείωσε ότι πρώτος στόχος των ΗΕ είναι η δημιουργία του εγγράφου το οποίο θα τύχει επεξεργασίας.

    Τα ΗΕ θα ετοιμάζουν κείμενο σταδιακά, μέχρις ότου πλησιασθούν οι θέσεις των δύο πλευρών, και στη συνέχεια θα αρχίσει ίσως η συγγραφή του Συντάγματος, πρόσθεσε.

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού, είπε ότι η διεθνής κοινότητα κατάφερε να αποπυροδοτήσει την ένταση σε ένα βαθμό, όχι με τις συνομιλίες αλλά με τη δήλωση της Μαδρίτης, όπως είπε.

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιαννάκης Κασουλίδης, είχε χθες εδώ χωριστές συναντήσεις με αντιπροσώπους χωρών στις απευθείας συνομιλίες.

    Συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον αντιπρόσωπο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Τσιζόφ, της Βρετανίας, Σερ Ντεϊβιντ Χάνεϊ, και της Γερμανίας, Ντέτλεφ Γκραφ Ράντσαου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΠ)

    [04] Ετζεβίτ - Εθνοσυνέλευση - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,12/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρωθυπουργός της εισβολής Μπουλέντ Ετζεβίτ, μιλώντας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, στο πλαίσιο της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Γιλμάζ, δήλωσε μεταξύ άλλων, ότι το Κυπριακό έχει λυθεί προ πολλού για την Τουρκία.

    Επανέλαβε ότι η ύπαρξη του ψευδοκράτους είναι πλέον αναγκαία για την ασφάλεια της Τουρκίας.

    "Για την Τουρκία, το Κυπριακό έχει λήξει προ πολλού. Υπάρχουν όμως νέα προβλήματα που σχετίζονται με την Κύπρο. Η Ελλάδα εξοπλίζει το νησί στο έπακρο, η Ρωσία σχεδιάζει να εγκαταστήσει πυραύλους στη νότια Κύπρο, οι οποίοι είναι σε θέση να πλήξουν την Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ενωση άνοιξε τις πύλες της στους Ε/Κ", όπως είπε ο Τούρκος πολιτικός.

    Πρόσθεσε πως ύστερα από όλες αυτές τις εξελίξεις, η Ε/κ πλευρά πίστευε ότι οι συνομιλίες με τους Τ/Κ είναι περιττές. Ομως με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, οι συνομιλίες ξανάρχισαν.

    Τέλος, ο Ετζεβίτ είπε ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν πρόκειται να υποκύψει στις πιέσεις που ασκούν οι διάφορες χώρες, ότι οι πιέσεις αυτές θα αντιμετωπιστούν από την Τουρκία και ότι η χώρα αυτή θα στηρίξει το ψευδοκράτος οικονομικά αλλά και από την άποψη της ασφάλειας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [05] Μπιράντ - ψευδοκράτος - οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,12/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Ο γνωστός Τούρκος αρθρογράφος της "Σαμπάχ", Μεχμέτ Αλί Μπιράντ στο χθεσινό άρθρο του αναφέρεται στην κατάρρευση της Τ/κ οικονομίας και κάνει μια σύγκριση των ελεύθερων περιοχών με τα κατεχόμενα.

    Οπως γράφει, στο ψευδοκράτος δεν διεξάγεται εμπόριο, δεν υπάρχει βιομηχανία. "Ντρέπεται κάποιος", προσθέτει, "βλέποντας το δημιούργημα της Τουρκίας των 70 εκατομμυρίων".

    "Αυτό άξιζε στους Τ/Κ; Δημιουργήσαμε μια αρρωστημένη γραφειοκρατία. Ολα τα κακά και αρρωστημένα της τουρκικής οικονομίας τα μεταφέραμε στο νησί", γράφει ο Μπιράντ.

    Συμπληρώνοντας τη σκέψη του γράφει ότι "σύντομα δεν θα υπάρχουν Τ/Κ στο νησί".

    Δεδομένης της άσχημης οικονομικής κατάστασης, υποστηρίζει πως οι Ε/Κ "που βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση" δεν πρόκειται να προβούν σε παραχωρήσεις.

    "Ο πλούτος μαγνητίζει. Ο Κληρίδης ομιλεί με το ύφος που θα μιλούσε οποιοσδήποτε πλούσιος άνθρωπος", ισχυρίζεται ο Τούρκος αρθρογράφος.

    Ο Μπιράντ αναφέρεται και σε διάφορους λανθασμένους χειρισμούς της τουρκικής πλευράς στην οικονομία του ψευδοκράτους. "Μπορεί να μην το αντιλαμβανόμαστε αλλά χάνουμε το νησί από τα χέρια μας", προσθέτει.

    "Δεν χρειάζεται να μας φοβίζει ο Χόλμπρουκ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, το ελληνικό λόμπι. Με την κατάσταση της οικονομίας μας θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι αργά ή γρήγορα θα παραδώσουμε την Κύπρο στους Ε/Κ", καταλήγει ο Μπιράντ.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΚΝ/ΓΠ)

    [06] Καλαθόσφαιρα - Εθνική Εφήβων

    Λευκωσία,Κύπρος,12/07/1997 (ΚΥΠΕ)

    Για το χάλκινο μετάλλιο του "Promotion Cup" θα αγωνιστεί η Εθνική Εφήβων της Κύπρου στην καλαθόσφαιρα μετά τη χθεσινή ήττα της από την αντίστοιχη ομάδα της Ανδόρας με 73 - 76.

    Η Κύπρος θα αντιμετωπίσει σήμερα το απόγευμα το Σαν Μαρίνο. (ΚΥΠΕ/ΜΚΧ/ΓΠ/)

    [07] Συνομιλίες - ΗΠΑ - αρθρογράφοι

    Hνωμένα Εθνη,ΗΠΑ,12/07/1997 (ΚΥΠΕ - Τζέιμς Ντέλιχας)

    Ιδιαίτερη αυστηρότητα επιδεικνύουν τα Ηνωμένα Εθνη σε σχέση με τη "συσκότιση πληροφοριών" που έχουν επιβάλει στις απευθείας διαπραγματεύσεις, μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Φρεντ Εκχαρτ, όταν ρωτήθηκε από το ΚΥΠΕ κατά πόσον ο Πρόεδρος Κληρίδης κι ο Ντενκτάς ανταποκρίνονται στις προσδοκίες που εξέφρασε δημόσια ο Κόφι Αναν, τηρώντας με θρησκευτική ευλάβεια τη συσκότιση, αρκέστηκε να πει "τη Δευτέρα το μεσημέρι".

    Τη Δευτέρα το μεσημέρι (ώρα Νέας Υόρκης), ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του διεθνούς Οργανισμού για την Κύπρο, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, θα ενημερώσει σχετικά τον Τύπο και θα δεχθεί ερωτήσεις από δημοσιογράφους.

    Την ίδια μέρα, μιαν ώρα νωρίτερα, ο κ. Κόρντοβεζ θα ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για το αποτέλεσμα αυτού του γύρου των απευθείας συνομιλιών.

    Την έκκληση του κ. Αναν σέβεται και η διπλωματική κοινότητα, η οποία κάνει τις δικές της προβλέψεις γύρω από την ενδεχόμενη λύση του κυπριακού προβλήματος, με αρθρογραφία σε έγκυρα έντυπα.

    Για παράδειγμα, ο Νίκολας Ριζόπουλος, του Αμερικανικού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων, έγραψε πως στο εδαφικό μπορεί να επιτευχθεί μεγαλύτερη πρόοδος σε οποιεσδήποτε συνομιλίες "εάν οι Τ/Κ λάβουν τη διαβεβαίωση πως θα πάρουν ένα δυσανάλογο (μεγαλύτερο από αυτό που τους αντιστοιχεί) μέρος της οικονομικής πίτας μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Για το θέμα της ασφάλειας, ο κ. Ριζόπουλος γράφει πως οι καλές υπηρεσίες τρίτων (π.χ των ΗΠΑ), με στόχο την αποστρατικοποίηση του νησιού, όπως επανειλημμένα έχει προτείνει η Ε/κ πλευρά, θα ήταν ίσως η καλύτερη επιλογή.

    Από την πλευρά του, ο πρώην Ειδικός Απεσταλμένος του Προέδρου Κλίντον στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Μάθιου Νίμιτς, κάλεσε την Τουρκία "να αποσύρει τα στρατεύματά της βάσει χρονοδιαγράμματος, νοουμένου ότι θα υπάρξει πολιτική λύση και νέες διευθετήσεις για την ασφάλεια".

    Ο κ. Νίμιτς πιστεύει σε μια "χαλαρή ομοσπονδία, με σημαντική αυτονομία" για την τουρκική πλευρά και βλέπει το ΝΑΤΟ "να παρέχει δυνάμεις ασφάλειας για όλο το νησί".

    Τέλος, υποστηρίζει μιαν οικονομική συμφωνία μεταξύ του νησιού και της Τουρκίας, με την οποίαν η Κύπρος θα "υποστηρίζει ένθερμα την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    (ΚΥΠΕ/JD/ΚΝ/ΑΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v1.04a run on Saturday, 12 July 1997 - 12:02:43 UTC